Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ето, видиш да је ипак нешто урађено. Али управо због недовољно чврстог родослова није баш сигурно да су Немањићи И1. Најбоље би било као што кажеш тестирати непосредно кости неког Немањића, ал трновит је то пут.

Relativno lako je to bilo uraditi, ali treba ono glavno, a crkva je tu glavna smetnja. Mada nisu samo oni krivi, imali su geneticari uzorak kneza Lazara i Stefana, zasto tu nije ustanovljena haplogrupa gde bi sad znali bar poreklo Lazarevica ostaje misterija.

Relativno lako je to bilo uraditi, ali treba ono glavno, a crkva je tu glavna smetnja. Mada nisu samo oni krivi, imali su geneticari uzorak kneza Lazara i Stefana, zasto tu nije ustanovljena haplogrupa gde bi sad znali bar poreklo Lazarevica ostaje misterija.

То сам већ много пута објашњавао. Један од главних проблема је контаминација узорка генетским материјалом других особа, а где све мошти Кнеза Лазара нису биле и ко све није долазио у контакт са њима.

Одакле је овај податак о хаплогрупи Котроманића?
Ma nema podataka,vec naime na nekim Bosnjackim portalima neki amater je pustio vijest da je Marjanovic to zavrsio jos 2012 god. samo nece da objavi ali eto oni imaju informaciju.

http://bib.irb.hr/prikazi-rad?rad=883579

Koliko je sve urnebesno govori ovaj tekst sa nekih od stranica STARIH ILIRA BOSNJAKA :hahaha:

DNK ANALIZE LJUDSKIH OSTATAKA PRONAĐENIH ISPOD STEĆAKA

"DNK analize skeleta otkrivenih u grobovima ispod stećaka tek su u posljednjih nekoliko godina postale standardni naučni aparat prilikom istraživanja grobova. Nažalost, iako su urađene, rezultati analiza skeleta s nekih od naših najpoznatijih nekropola, poput Zgošće kod Kaknja, Vranjevog Sela kod Neuma ili pak kraljevske grobnice na Bobovcu, paradoksalno, nikad nisu objavljeni.

Sredinom 2015. godine obavljena su iskopavanja na nekropoli velikog kneza bosanskog Batića Mirkovića u Kopošićima kod Ilijaša. Batićev stećak na sebi ima sjajan epitaf, koji u nekoliko rečenica iznosi njegovu biografiju. Svi skeleti otkriveni tokom istraživanja podvrgnuti su DNK analizama, što se pokazalo kao veliki pogodak. Većina skeleta pripadala je haplogrupi I2a, koja se povezuje sa starim, predslavenskim narodima i obično se tumači kao starosjedilačka na ovim područjima, često nazivana i ilirskom haplogrupom."

Čekaj, ako je Batić knez bosanski, čiji je onda Tvrtko kralj?
Predavanje-UGD-Stecci-i-Nekropole-BiH-8.jpg

Било би јако интересантно сазнати хг Котроманића због њиховог могућег готског поријекла. Но, не знам како то Бошње мисле да изведу.

Да би били готског порекла морали би испасти I1-Z63, R1b-U106 или R1a-Z284.
Мала је шанса да су Котроманићи припадали и једној од те 3 хаплогрупе.

Не верујем ни да су имали неку палео-балканску хаплогрупу.

Мислим да су припадали некој од класичних словенских хаплогрупа - I2a1b, R1a-M458 или R1a-Z280.

Poslednja izmena:
Једно је сигурно, презиме Котроманић (данас га има и у дужој варијанти - Котромановић), није словенског корена, а којој је хаплогрупи припадала владарска лоза Котроманића, остаје да се утврди.

Да би били готског порекла морали би испасти I1-Z63, R1b-U106 или R1a-Z284.

Откуд знаш које су хаплогрупе имали Готи ? Стварно ми није познато да је иједна готска некропола генетски обрађена, ни на нашим просторима, а ни шире.

Једно је сигурно, презиме Котроманић (данас га има и у дужој варијанти - Котромановић), није словенског корена, а којој је хаплогрупи припадала владарска лоза Котроманића, остаје да се утврди.

Откуд знаш које су хаплогрупе имали Готи ? Стварно ми није познато да је иједна готска некропола генетски обрађена, ни на нашим просторима, а ни шире.

Чини ми се да су у једној готској некрололи нашли хаплогрупу R1a-Z284, то је та ткз. скандинавска или германска R1a.

Готи потичу из Скандинавије, према неким историчарима са острва Готланд.

Генетика острва Готланд
I1 - 50%
R1b - 17,5%
R1a - 14,5%
N - 7,5%
I2b - 5,5%
итд. https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
R1b и R1a на Готланду и иначе у Скандинавију су гране U106 односно Z284.

За мацурску I1-Z63 се сматра да је дошла са Готима, и та теорија за сад најбоље држи воду macure.net/sr/Home#!Genetika_TeorijaoPorekluPlemenaMacura

I1-Z63 постоји у северној Италији и у Шпанији, а опште је познато да су се тамо населили Готи и основали своје државе.

О хаплогрупи I1-Z63 се писало на Пореклу као о трагу источногерманских народа.

O gotima se jako malo zna I presmesno je sto se toliko pominju. Stvarno je kritika postala selektivna stvar.
Pogotovo kada se sloveni zele proglasiti Gotima

- - - - - - - - - -

Одакле је овај податак о хаплогрупи Котроманића?

Na nekim njihovim dnk portalima se prica da imaju rezultate I da je vrv I2a-PH908.
Uzeo sam to sa rezervom I napisao verovatno . :)

O gotima se jako malo zna I presmesno je sto se toliko pominju. Stvarno je kritika postala selektivna stvar.
Pogotovo kada se sloveni zele proglasiti Gotima.

Готи су пореклом из данашње Шведске.
Из Шведске су мигрирали у модерну Украјину а одатле касније на Балкан, у Италију и у Шпанију https://sr.wikipedia.org/wiki/Готи

Део Гота се населио на Крим и њихов језик на Криму је опстао све до 16-ог или 17-ог века https://sr.wikipedia.org/wiki/Кримски_Готи

Prvo mi ne zvuci neslovenski, a kao drugo zakljucivanje necijeg porekla po etimilogiji prezimena je zaludan posao.

Постоји један узорак из Велбарске културе која се везује за Готе:

KO_55, 100-300 AD, Kowalewko, Poland, Wielbark_Culture, I1a3a1a1a-Z63>BY151>S2078>S2077>Y2245>L1237

Nisam odgledao...kasnije cu :)

Nego, vidim da je ceo entuzijazam dosta opao...Moguce da smo trenutno dosli do zida, nema novih saznanja , nema ni znacajnih rezultata :)

Мени се чини да мора да се промени начин рада. Не може се развијати наука ако се пише само на српском и објављује у публикацијама које нико не чита и ако се не користе савремене методе и технологије. Ипак, изгледа да су и у нашим друштвеним наукама почели (мада још увек стидљиво и бојажљиво) да се отварају према свету, да пишу на светским језицима, објављују на местима доступним широкој научној јавности и користе савремене методе, тако да се надам бољитку...

Одавно нисам чуо ништа имбецилније. :dash:
Imam primedbu u detaljima, ali u suštini ovo je istina.

Što se genetike tiče, pravi se ista greška kao i na ovom forumu.
Tačno je to što je rečeno, ali nepotpuno.
Stanje sa muškim rodovima je nestabilno, promenjivo, mnogo više informacija daju PCA analize.
Nedostaje rad koji bi se bavio odnoso savremene srpske populacije i drevnoih uzoraka, nedostaje i drevnih uzoraka, ali neka gruba slika se već može sklopiti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back