Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oni su ubacivali razne anonimne rezultate sa stranih projekata. Da dva istrazivanja imaju razlicite procente tesko pije vodu.

Нема секирације, R1a је у предности над E-V13 за 3%, а то је велика и ненадокнадива разлика на оволиком узорку.

Они слепци са Дневника вероватно баратају са истраживањима од пре 5-6 година кад је узорак био пуно мањи него сад.

Ftdna, 23andme, Yseq.... Da bi stigli R1a treba da se ne pojavi nijedan rezultat, a E zareda 40 uzoraka bez prestanka, sf.

И деци из нижих разреда основне школе је јасно да се та предност на оволиком узорку не може стићи.
Наравно да како буду стизали нови узорци неће испадати само E-V13 него разне хаплогрупе.

Погледах сад табелу Анти-Сербског ДНК пројекта, ово је тренутачно стање:

Хаплогрупа E: 276/1825=15,12 %

Хаплогрупа R1а: 294/1825=16,11 %

Ако би се абнормално велики број Аврамијештака (чак 60, и то све припадника исте гране L1280) свео на неки разуман број јасно је да је по тренутној статистици Пројекта хаплогрупа Е нешто више заступљена од хаплогрупе R1а. Горе наведену статистику највише квари планско тестирање Аврамијештака, а у последње време и Озринића, па би при рачунању неке званичне статистике то требало узети у обзир. Херцеговци ће додатно покварити статистику, јер ће их бити непропорционално много у односу на Србе из осталих крајева. Мислим да би нека реална слика била: Е између 16 и 17%, а R1а између 15 и 16%.

- - - - - - - - - -

Нема секирације, R1a је у предности над E-V13 за 3%, а то је велика и ненадокнадива разлика на оволиком узорку.

Они слепци са Дневника вероватно баратају са истраживањима од пре 5-6 година кад је узорак био пуно мањи него сад.

Може неки доказ за ову тврдњу?

Ако би се абнормално велики број Аврамијештака (чак 60, и то све припадника исте гране L1280) свео на неки разуман број јасно је да је по тренутној статистици Пројекта хаплогрупа Е нешто више заступљена од хаплогрупе R1а. Горе наведену статистику највише квари планско тестирање Аврамијештака, а у последње време и Озринића, па би при рачунању неке званичне статистике то требало узети у обзир. Херцеговци ће додатно покварити статистику, јер ће их бити непропорционално много у односу на Србе из осталих крајева. Мислим да би нека реална слика била: Е између 16 и 17%, а R1а између 15 и 16%.

- - - - - - - - - -

Спојио сам оних 1132 са Порекла који су са табелe СДП са резултати 245 Херцеговаца који нису на табели СДП, дакле узорак 1377.
Онда сам узео калкулатор и израчунао проценте.

Сабрао сам 1132 са Порекла који су са табеле СДП са резултатима 245 Срба Херцеговаца (нису на табели СДП).

Узорак 1377

I2a1b (513) - 37,26%

R1a (240) - 17,43%

E-V13 (198) - 14,38%

I1 (118) - 8,57%

J2 (117) - 8,5%

R1b (58) - 4,21%

G (47) - 3,41%

N (46) - 3,34%

J1 (23) - 1,67%

I2-M223 (8) - 0,58%

Q (6) - 0,43%

I2c (2) - 0,15%

L (1) - 0,07%

Мислим да би нека реална слика била: Е између 16 и 17%, а R1а између 15 и 16%.

600 Херцеговаца је донети коначну "победу" R1a над E-V13, код Херцеговаца је R1a јача за око 5% од E-V13.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Malo je to zbunjujuce,sta izbaciti,a sra ostaviti ili kako kako kazes "svesti na razumnu mjeru"."Ozrnici" na projektu su imali zajednickog pretka prije oko 1200 godina,onda Malesevci,Rovcani,Tarski Niksici sve izmedju 900 i 1300 god..Nije to malo.Trebalo bi onda i Bjelopavlice oko 800 god ,Bjelice oko 1100 god ,Kuci oko 700 god..Mislim da to ne treba durati jer ne radi se o 300 godina distance vec o dugom vremenskom periodu.
Za Avramistijake se slazem da se rreba svedti u razumnu mjeru jer se radi ocigledno o bliskim rodovima u par stotina godina na odredjenom malom geografskom podrucju.

Нико се тако не понаша. То што ти мислиш да се неко тако понаша даје праву слику твог погрешног поимања ствари.

У емпиријским наукама ништа се не може 100% доказати, тамо чињенице могу више или мање ићи у прилог некој тврдњи. У овом случају чињенице највише иду у прилог тврдњи коју ти не желиш да прихватиш, а немаш довољно јаке аргументе да то побијеш.

Pošto smo se dogovorili da baratamo hipotezama, onda nema razloga ni za kakvu nadmenost, coktanje, prevrtanje očima i agresiju prema svakome ko se usudi da kaže drugačije.
Ovde se ne radi o 100% dokaza, nego o tome da nema nijednog. Postoje uzorci koji pokazuju neku raspodelu haplogrupa i podgrana u modernoj populaciji. A onda, sledi tumačenje na osnovu vrlo oskudnih istorijskih izvora. Dodatan problem je starost grana i podgrana.
Starost podgrane PH908 recimo varira od 2200godina do 1500g. To je ogromna razlika za vreme o kome pričamo i to verovatno svi znate. Proračuni starosti očigledno nisu dovoljno precizni za manje vremenske skale. Na 18 uzoraka imamo 18 različitih procena starosti koji su na kraju uprosečeni.
Kad je reč o S17250 ima 10 uzoraka YTree od kojih je 8 sa Balkana koji su negativni ne sve podgrane ispod, što ukazuje da možda imamo još njenih podgrana na Balkanu, a time i veću njenu varijabilnosti.
A i sama ta grana S17250 varira sa starošću od 2600 do 2000godina.
Mogu se razne kombinacije napraviti. Zbog toga sam obazriv u izvođenju zaključaka, a ne zato što sam lukav ili šta sve nisam pročitao. Istina je verovatno negde između, jer istorija ne funkcioniše po prostim modelima, pa je naivno tvrditi da su Sloveni imali 0% Dinarika ili obrnuto da su starosedeoci imali 0%. Ovo pogotovo važi za PH908 koga danas imamo od Karpata do Jadrana. A tvrditi da je jedno slovensko pleme odgovorno za Dinarik u Zapadnom delu Balkana je tek naivan model.

Спојио сам оних 1132 са Порекла који су са табелe СДП са резултати 245 Херцеговаца који нису на табели СДП, дакле узорак 1377.
Онда сам узео калкулатор и израчунао проценте.

600 Херцеговаца је донети коначну "победу" R1a над E-V13, код Херцеговаца је R1a јача за око 5% од E-V13.

Hercegovina je toliko retko naseljena a ti ocekujes da tamo nece biti E-V13 a bice ga..Zasto vam toliko bode oci da E-V13 bude cak i druga,nasa E-V13 je daleko od albanske a i vidim da stalno forsirate neke price o blondizmu,plavim ocima itd kao pozeljnim osobinama i tipicnim karakteristikama Srba sto uopste nije tacno. Srbi su generalno tamnosmedji,nismo mi Svedjani ni nordijci a haplogrupa je samo mali deo naseg genetickog nasledja..Eto ja kao E1b-V22 na Gedmatch Eurogenes imam i do 40% slovenske,centralnoevropske i balticke genetike,na DNA land 20% slovenske+ 15 centralnoevropske i nesto malo zapadno evropske a u srpskom sam proseku sto ce reci da smo svi mi uglavnom genetski pola starosedeoci pola dosljaci. Uostalom plava kosa i plave oci bas i nisu odlika alfa muzjaka nit ideal lepote za zene...Zenama su generalno svuda privlacniji muskarci sa tamnijom kosom ,kod ovih nordijki narocito...

Hercegovina je toliko retko naseljena a ti ocekujes da tamo nece biti E-V13 a bice ga..Zasto vam toliko bode oci da E-V13 bude cak i druga,nasa E-V13 je daleko od albanske a i vidim da stalno forsirate neke price o blondizmu,plavim ocima itd kao pozeljnim osobinama i tipicnim karakteristikama Srba sto uopste nije tacno. Srbi su generalno tamnosmedji,nismo mi Svedjani ni nordijci a haplogrupa je samo mali deo naseg genetickog nasledja..Eto ja kao E1b-V22 na Gedmatch Eurogenes imam i do 40% slovenske,centralnoevropske i balticke genetike,na DNA land 20% slovenske+ 15 centralnoevropske i nesto malo zapadno evropske a u srpskom sam proseku sto ce reci da smo svi mi uglavnom genetski pola starosedeoci pola dosljaci. Uostalom plava kosa i plave oci bas i nisu odlika alfa muzjaka nit ideal lepote za zene...Zenama su generalno svuda privlacniji muskarci sa tamnijom kosom ,kod ovih nordijki narocito...

Трећина данашње Србије је насељена из Херцеговине, а западна Србија скоро потпуно.

Код Крајишника и код Срба из Босне је јача R1a oд E-V13, а њих Србији има преко 800 000. И то само оних који су дошли у задњих 100 година, а долазили су и раније.

E-V13 је јача од R1a код Црногораца, на југу Србије и можда на Косову (видећемо).

Више Срба који су пореклом од преко Дрине (Херцегеговина, Босна, Крајина) живи у Србији него што живи Црногораца.

Poslednja izmena:
Hercegovina je toliko retko naseljena a ti ocekujes da tamo nece biti E-V13 a bice ga..Zasto vam toliko bode oci da E-V13 bude cak i druga,nasa E-V13 je daleko od albanske

Боде нам очи неистина, да је E-V13 стварно код Срба на другом месту а да неко то негира ја бих се успротивио томе.

Наравно да наша E-V13 није блиска албанским.
Наша E-V13 је махом влашког (палео-балканског) порекла. Сви врло добро знамо да су Словени апсорбовали део влашког (романског) становништва кад су дошли на Балкан, не буквално преко ноћи већ је тај процес трајао вековима.

Poslednja izmena:
Ta floskula o Avramijestacima je izlizana, najbolje da izbrisu njihove rezultate da bi neki bili zadovoljni. A imalii E-V113 koje po tom osnovu treba filtrirati?

Једино што је излизано је твоје цмиздрење по овом питању, са логиком везе немаш, а ни статистику очигледно никад ниси учио. Аврамијештаци и Озринићи су једина два рода која су плански тестирана, дакле сакупљани су узорци од људи за које се или знало или претпостављало да су исти род на основу славе и/или предања. И то за статистику не био био превелики проблем да их је тестирано по 10-15, али тестирано је 60 Аврамијештака који сви припадају истој грани, и 50-ак Озринића, који такође сви припадају истом роду/грани. Да ли ти заиста желиш да кажеш да више од 20% R1a Срба слави Аврамијевдан, пошто је то логичан закључак ако мислиш да је статистика за R1а реална?

Poslednja izmena:
Трећина данашње Србије је насељена из Херцеговине, а западна Србија скоро потпуно.

Код Крајишника и код Срба из Босне је јача R1a oд E-V13, а њих Србији има преко 800 000. И то само оних који су дошли у задњих 100 година, а долазили су и раније.

E-V13 је јача од R1a код Црногораца, на југу Србије и можда на Косову (видећемо).

Више Срба који су пореклом од преко Дрине (Херцегеговина, Босна, Крајина) живи у Србији него што живи Црногораца.

Sve to stoji i slazem se...ali vidis taj isti jug Srbije najmanje i ima testiranih. Ne tvrdim da su svi E1b, naravno da nisu ali razlika bas i nije toliko velika nit nedostizna ako se uzme veci uzorak sa juga sto slozices se nije zanemarljiv broj ljudi...nemam nista protiv ni da su svi Srbi R1a, i ja mislim da je R1a druga ali da je razlika u odnosu na E1b manje od 1%.

Da li ih je bilo po Evropi u trenutku kada su Sloveni krenuil na Balkan?

Неке E-V13 по Европи су могли раширити римски војници.

Карпатски Русини имају 25% E-V13 што је невероватно висок проценат, толико немају чак ни Бугари. Вероватно је дошло до влашког уплива међу Русине током средњег века. Интересантно је да су карпатски Русини организовани у неку врсту кланова/плeмена што није уобичајено за словенске народе (поготово не за источне и западне Словене). Али јесте за Сицилијанце, Грке, Црногорце и Албанце, сви поменути народи имају висок проценат E-V13.

Poslednja izmena:
1. Da li ih je bilo po Evropi u trenutku kada su Sloveni krenuli na Balkan?
2. Da li su bili inkopropirani u evropske populacije ili misliš da su živeli kao današnji Romi? Izdvojeno od ostalih i bez mešanja hiljadama godina?

Свакако да их је било по Европи и пре сеобе Словена, али цифра од 8% се заиста чини претераном, реалније је неких 1-2%.

Неке E-V13 по Европи су могли раширити римски војници.

Nije bitno ko ih je raširio., BItno je da su raširene pre seobe Slovena u VI veku i da su u tim seobama morale doći na Balkan kao slovenske.
Ako je 100.000 Slovena prešlo Savu i Dunav, među njima je bilo 8.000 nosilaca E-V13. Oni tu recimo zateknu 10.000 autohtonih E-V13 i imaš populaciju od 110.000 ljudi među kojima je 18.000 E-V13. To je 16%.

Свакако да их је било по Европи и пре сеобе Словена, али цифра од 8% се заиста чини претераном, реалније је неких 1-2%.
Kako im se onda UJEDNAČENO povećao procenat na 5-15% po CELOJ Evropi? Ispada da su se razmozavali nezavisno od Slovena, Germana i ostalih. Moguće ako su bila neka vrsta antičkih Cigana. Ne koristim termin Roma, zbog moguće zabune.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back