Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Филипи, лепо сам ти рекао да не вреди да брусиш букву. Џабе трошиш енергију, њему никада ништа нећеш доказати. И сам знаш да има овде још таквих које убеђујемо годинама, и ни за длаку нисмо успели да их уразумимо.

To se inače zove circumstantial evidence.

За очекивати је да је J2b1 доста присутна у Лици због сеоба Усораца који су били доминантно ове хаплогрупе на то подручје, тако да не верујем да ће се проценат те хаплогрупе на подручју Лике превише мењати на већем узорку.

Што се тиче Милована и Драгана Ђиласа, они нису у сродству, Милован је од Ђиласа из никшићке жупе који су племенски Никшићи, дакле I2-PH908.

I ja mislim da je nerealan procenat J2B

Доста родова из Лике који су били врло бројни није тестирано, као што су нпр: Косановићи, Момчиловићи, Шкорићи, Бокани, Грубићи, Дракулићи, Кнежевићи, Лабуси, Матијевићи, Басаре, Мандарићи, Медаковићи, Милановићи, Секулићи, Старчевићи, Станићи, Штимци и још неки.

Момчиловићи су 99% R1a-M458, они су огранак Бурсаћа и славе Ђурђевдан као и Бурсаћи који су R1a-M458.

Што се тиче Милована и Драгана Ђиласа, они нису у сродству, Милован је од Ђиласа из никшићке жупе који су племенски Никшићи, дакле I2-PH908.

Стани мало, зар Никшићи нису I2-CTS10228?

И врапци на грани знају да је Војислав Шешељ I2-CTS10228 и да потиче од Никшића који су се населили у Ровце.

Стани мало, зар Никшићи нису I2-CTS10228?

И врапци на грани знају да је Војислав Шешељ I2-CTS10228 и да потиче од Никшића који су се населили у Ровце.

Не, Никшићи су I2-PH908.

Шешељ потиче од стариначког становништва Роваца (које је ту било већинско пре доласка Гојака и његових синова из никшићке жупе, такође то стариначко становништво је очито било разнородно), које између осталог једним делом било и I2-CTS10228.

Ovo je dobra vijest
Kompletiran zvanicno BIG Y za "Tarske Niksice" i dobio je oznaku PH908_Y56203,uskoro ce biti i na YFULL.Ovoj grani pripada i Amerikanac poljskog porijekla Cisowski..Vremenska distanca izmedju testiranog Srbina i Poljaka je oko 1200 godina.Vjerovatno ce to potvrditi i YFull.Zajednicki predak svim testiranim "Tarskim Niksicima" je zivio prije oko 800 godina po Y25 racunici.

Ovo mozda vuce na Zahumlje i Licike.

Не, Никшићи су I2-PH908.

Шешељ потиче од стариначког становништва Роваца (које је ту било већинско пре доласка Гојака и његових синова из никшићке жупе, такође то стариначко становништво је очито било разнородно), које између осталог једним делом било и I2-CTS10228.

Зашто се онда шири прича по интернету да је Шешељ Никшић? :think:

Шта се десило са Никшићима осим што се део иселио у Ровце, познато је да нису постојали као племе у задњих пар векова?

Никшићи ме подсећају на Криче, и једни и други су заборавњено племе које је постојало питај Бога кад, а данас их откривамо преко генетике.

Poslednja izmena:
Зашто се онда шири прича по интернету да је Шешељ Никшић? :think:

Шта се десило са Никшићима осим што се део иселио у Ровце, познато је да нису постојали као племе у задњих пар векова?

Никшићи ме подсећају на Криче, и једни и други су заборавњено племе које је постојало питај Бога кад, а данас их откривамо преко генетике.

У питању је грешка, вероватно не намерна грешка.

Није се десило ништа нарочито, део се у 15. веку (Гојак са синовима Булатом, Шћепаном, Влахом и Срезојем) иселио у Ровцу, део је остао да живи у Жупи, док је трећи део (Требјешани) након разуре Требјесе крајем 18. века избегао у Пиву, Дробњак и Морачу, као и у западну Србију и на Романију.

У питању је грешка, вероватно не намерна грешка.

Није се десило ништа нарочито, део се у 15. веку (Гојак са синовима Булатом, Шћепаном, Влахом и Срезојем) иселио у Ровцу, део је остао да живи у Жупи, док је трећи део (Требјешани) након разуре Требјесе крајем 18. века избегао у Пиву, Дробњак и Морачу, као и у западну Србију и на Романију.

Значи само су склонили на сигурније кад дошли Турци. Има смисла јер је Никшић (Оногошт) са околином био јако турско упориште вековима и до 1877 године је био насељен претежно муслиманским становништвом.

Презиме Никшић постоји код Срба из Босанске Крајине, познајем једног Никшића из Санског Моста, постоји ли шанса да су они од племена Никшића? Имаш ли податке да ли су забележене сеобе Никшића на северозапад.

Презиме Никшић постоји и код Хрвата из Лике, али и код босанских Муслимана.

Значи само су склонили на сигурније кад дошли Турци. Има смисла јер је Никшић (Оногошт) са околином био јако турско упориште вековима и до 1877 године је био насељен претежно муслиманским становништвом.

Презиме Никшић постоји код Срба из Босанске Крајине, познајем једног Никшића из Санског Моста, постоји ли шанса да су они од племена Никшића? Имаш ли податке да ли су забележене сеобе Никшића на северозапад.

Презиме Никшић постоји и код Хрвата из Лике, али и код босанских Муслимана.

Једино што знам о сеобама Никшића у западну Босну је оно везано за старинце (не у правом смислу старинци, већ они најраније досељени на то подручје) Змијања, Билбије и Ерцеге. Помиње се да је део тих Никшића на Змијању преко Бјелајског Поља прешао 1692. године у Далмацију, и да су то Опачићи и њихови огранци. С обзиром на то да се тестирани Ерцег из Халапића код Гламоча (дакле, требало би да се ради о делу крајишких Никшића који је остао у тим крајевима близу Змијања) поклапа са једном фамилијом необјављеном из Далмације која је један од најранијих огранака Опачића и то да се и Ерцег и тај тестирани одлично уклапају у род Никшића, биће да је предање о исељавању Никшића у 16. веку на Змијање и касније крајем 17. века у Далмацију тачно.

Ovo mozda vuce na Zahumlje i Licike.

To I mene kopka ...Pre bi moglo biti da je srpsko pleme u pitanju , uostalom znamo da su oni bili povezani I da licike ne bi ni mogle vladati Srbima da nisu asimilovane u srpsku vecinu ( pod uslovom da I same nisu bili srpsko pleme) ...

Sada u nekom širem kontekstu ostaje pitanje da li je zapravo PH908 bilo ono sto je dominiralo kod vladarske elite ili pak R1a ( kada su licike u pitanju)..

Пресек за Лику

Узорак 87

I2a1b (24) - 27,6%

R1a (19) - 21,9%

J2b (14) - 16,1%

E-V13 (11) - 12,6%

N (7) - 8,1%

I1 (4) - 4,6%

J1 (3) - 3,4%

G2a (2) - 2,3%

J2a (2) - 2,3%

J2
(1) - 1,1%

Заборавио сам Бараћа из Лике који је I1.

Узорак 88

I2a1b (24) - 27,3%

R1a (19) - 21,6%

J2b (14) - 15,9%

E-V13 (11) - 12,5%

N (7) - 8%

I1 (5) - 5,7%

J1 (3) - 3,4%

G2a (2) - 2,2%

J2a (2) - 2,2%

J2 (1) - 1,1%

Poslednja izmena:
Bilo bi lepo i pristojno da nam konacno predstavis tvoj mudri scenario visokobudzetnog akcionog (SF) filma!

Već sam rekao, ako je Dinarik došao sa Slovenima došao je dominantno iz pravca Ukrajine i Karpata preko Panonije. Nisu Srbi iz Češke jedini Sloveni, niti su Sloveni samo došli u Dalmacijz iz Češke niti je Dinarik samo u Češkoj. Ovo je dovoljno, da se stavi prst na čelo kad neko tvrdi da su Srbi dominantno doneli Dinarik jug u Dalmaciju. Što se zapada tiče Poljska i Slovačka imaju prednost pa tek onda Češka. A nije isključeno iz svih pravaca pomalo. Ali nikako sa težištem u Češko gde ih je jako jako malo. S tim što nisam isključiv ni za varijantu da je Dinarik jug izrazio na Balkanu nastao. Ovo je sve pretpostavka kao i sve ostale hipoteze. Nije ništa dokazano. Ja nisam video nijedan dokaz osim tumačenja modernih raspodela današnjih ljudi. A ovde se neki ponašaju kao da jeste sve dokazano. I pri tom su više pokazali koliko su nevaspitani i nekuturni u raspravi, nego što imaju dokaze. Pa možda su i zato godinama neuverljivi prosvetitelji neukog naroda.

Ja nisam Dinarik grupa i nisam nervozan od toga šta će da pokažu dalja istraživanja.

Već sam rekao, ako je Dinarik došao sa Slovenima došao je dominantno iz pravca Ukrajine i Karpata preko Panonije. Nisu Srbi iz Češke jedini Sloveni, niti su Sloveni samo došli u Dalmacijz iz Češke niti je Dinarik samo u Češkoj.

Па ко то тврди? :think:

Ja nisam Dinarik grupa i nisam nervozan od toga šta će da pokažu dalja istraživanja.

Ја мислим да си E-V13.

To I mene kopka ...Pre bi moglo biti da je srpsko pleme u pitanju , uostalom znamo da su oni bili povezani I da licike ne bi ni mogle vladati Srbima da nisu asimilovane u srpsku vecinu ( pod uslovom da I same nisu bili srpsko pleme) ...

Sada u nekom širem kontekstu ostaje pitanje da li je zapravo PH908 bilo ono sto je dominiralo kod vladarske elite ili pak R1a ( kada su licike u pitanju)..

Ja tipujem na ovo prvo.

Bilo bi lepo i pristojno da nam konacno predstavis tvoj mudri scenario visokobudzetnog akcionog (SF) filma!

Covek je izabrao lukavu poziciju. Palamudi kako mi koji zastupamo jednu hipotezu nemamo materijalne dokaze za to, a on sam nista konkretno ne nudi kako bi potkrepio sopstveno stajaliste ili direktno opovrgao ono nase. Kada bi postojali 100% dokazi za ovo ili ono, svaka diskusija bi bila suvisna. Ovako, imamo situaciju kada se radi sa pretpostavkama i vaga se koja varijanta ima vecu tezinu. Za mene svakako mnogo vecu tezinu ima varijanta o doseljavanju DinS sa severoistoka, ali dopustam i onima koji misle suprotno da iskazu sopstveno misljenje ALI i da ga potkrepe mecim konkretnim. Na zalost, to "konkretno" po obicaju uvek izostane.

Covek je izabrao lukavu poziciju. Palamudi kako mi koji zastupamo jednu hipotezu nemamo materijalne dokaze za to, a on sam nista konkretno ne nudi kako bi potkrepio sopstveno stajaliste ili direktno opovrgao ono nase. Kada bi postojali 100% dokazi za ovo ili ono, svaka diskusija bi bila suvisna. Ovako, imamo situaciju kada se radi sa pretpostavkama i vaga se koja varijanta ima vecu tezinu. Za mene svakako mnogo vecu tezinu ima varijanta o doseljavanju DinS sa severoistoka, ali dopustam i onima koji misle suprotno da iskazu sopstveno misljenje ALI i da ga potkrepe mecim konkretnim. Na zalost, to "konkretno" po obicaju uvek izostane.

Uvjek nastaje zid i besmisao kad sagovornici postaju suvise glasni a pri tome pokazuju totalno nepoznavanje materije i cak arogantno ignorisu neka kljucna pitanja vezana za temu.Pitanja uopste nisu teska vec jasno potkrljepna kljucnim elementima kao sto sam mu postavio pitanje,u kojem to istorijskom trenutku mlada grana od CTS10228-S17250-PH908 (TMRCA 1850 god) tj. njeni nosioci postaju neki etnicki Vlasi ili sta vec,,dok potomci njenih rodjacki grana S17250-Y5596-Z16971 (TMRCA 1450 god) i S17250-Y4882 (TMRCA 1850 god) ucestvuju skoro potpuno u etnogenezi istocnih i zapadnih Slovena.

S17250-Z16971 (plavo,TMRCA 1450 god) S17250-Y4882 (crveno,TMRCA 1850 god)

z16971.jpg

Onda jos jedna jako bitna grana CTS10228-Y4460 TMRCA 2200 god kada je i zivio zajednicki predak nosiocima ove grane tada je formirana S17250.Kako svi potomci ove grane ucestvuju takodje u etnogenezi iskljucivo istocnih Slovena pa cak je imamo jedan broj i u Svedskoj.

y4460.jpg

To je svima jasno. Misli da svi znamo koje su glavne opcije i njihove verovatnoće da su tačne u ovom trenutku. Problem je što i pored toga što su neke opcije matematički verovatnije, uopšte ne znači da jesu tačne.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back