Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
За неке делове Крајине, поготово за крајеве попут Шипова, Мркоњића, Змијања и нема пуно резултата, тако да је права штета што Крајина још увек нема такав подухват. Али, надам се да ће бити и тога ускоро.

Pa da..Nema ni za delove bosanske krajine, ali nema ni za bivsu srpsku krajinu. Svi testirani su iz svog dzepa.

Bulata je bilo i na Baniji i na Kordunu, kao i prezimena Grmuša, takodje u obe regije se pojavljuju.

Православних Булата има само на Банији (подручја Вргинмоста и Глине), тачније сви Булати потичу са подручја Прве банске крајишке регименте и углавном славе Митровдан.
Што се тиче Грмуша, уопште се не ради о честом презимену. Матица му је Плавно код Книна (Далмација), а на Банији је најбројније у Бојни код Глине. Занимљиво је што Бојна настаје тек око рата 1788-1791. године и она уз сусједни Кобиљак представља најмлађе село Глинске крајине. Грмуше постоје у Босанској крајини, а постоји и пар кућа у Лици.

Православних Булата има само на Банији (подручја Вргинмоста и Глине), тачније сви Булати потичу са подручја Прве банске крајишке регименте и углавном славе Митровдан.
Што се тиче Грмуша, уопште се не ради о честом презимену. Матица му је Плавно код Книна (Далмација), а на Банији је најбројније у Бојни код Глине. Занимљиво је што Бојна настаје тек око рата 1788-1791. године и она уз сусједни Кобиљак представља најмлађе село Глинске крајине. Грмуше постоје у Босанској крајини, а постоји и пар кућа у Лици.

Грмуше нису повезане са Богуновићима, бар не Грмуше са Баније.

Moj zet je Grmuša i sa Korduna je.
Moguće da je kasnije naseljen na Kordun upravo iz mesta koje navodiš. On je definitivno do 95te ziveo na Kordunu.

Krajina je diskutabilan pojam, gde pocinje, sta u nju ulazi i gde se zavrsava je deo sporova.

У свом посту, када сам поменуо реч "Крајина", сам мислио на територију некадашње РСК и подручја од Цазина до Врбаса. У новије време, од краја 19. века, и нека места источно од Врбаса се сматрају Б. Крајином, попут Челинца, Кнежева и Котор Вароши, иако та места пре тога нису била Б.Крајина. Вероватно је тај назив на то подручје донет од насељеника ту из периода након 1878, евентуално из периода који је био нешто раније.

Nisu. A, to bi se recimo moglo očekivati po literaturi.
Zato sam ja poprilican skeptik kada se radi o literaturi,
prednost dajem genetici.

Карановић, који је несумњив допринос дао на пољу истраживања порекла становништва у Крајини, ипак је као и сваки истраживач имао своје тумачење предања која је добио са "терена" , тако да се предност даје свакако генетици. Многе родове је рецимо, груписао на основу исте славе, иако ти родови сами нису имали предање о заједничком пореклу, барем не по мушкој линији.

Грмуше нису повезане са Богуновићима, бар не Грмуше са Баније.

Са оригиналним Богуновићима са подручја Грачаца свакако нису, они су J2a-M92 (двострука потврда).
Да ли су повезани са неким од наводних огранака Богуновића који припадају хаплогрупи I2-PH908 (нпр. Мазалицама), тешко је рећи без маркера (мислим да су банијске Грмуше са 23andMe, па немамо маркере да бисмо упоредили резултате). Од родова које је Карановић описао, свакако су најшаренији генетски резултати оних породица које је сврстао у Богуновиће.

Са оригиналним Богуновићима са подручја Грачаца свакако нису, они су J2a-M92 (двострука потврда).
Да ли су повезани са неким од наводних огранака Богуновића који припадају хаплогрупи I2-PH908 (нпр. Мазалицама), тешко је рећи без маркера (мислим да су банијске Грмуше са 23andMe, па немамо маркере да бисмо упоредили резултате). Од родова које је Карановић описао, свакако су најшаренији генетски резултати оних породица које је сврстао у Богуновиће.

И Родиће, мада, код Родића се већ наслућују два већа профилисана рода, Родићи са једне који су динарик, и Стојисављевићи са друге који су E1b-V13.

Карановић, који је несумњив допринос дао на пољу истраживања порекла становништва у Крајини, ипак је као и сваки истраживач имао своје тумачење предања која је добио са "терена" , тако да се предност даје свакако генетици. Многе родове је рецимо, груписао на основу исте славе, иако ти родови сами нису имали предање о заједничком пореклу, барем не по мушкој линији.

Naravno sve je to jasno.
Ipak ja sam generalno skeptik kada je literatura u pitanju.
U mnogim izvorima se spominje kako su Srbi masovno na podrucja rsk dosli podsredstvom Turaka. Medjutim istrazuvanjem preko 30 rodova pojedinacno to apsolutno pada u vodu. Čak bi se usudio reći da je većina naroda dosla u sopstvenoj režiji.

- - - - - - - - - -

Grmuše imaju predanje da su od crnogorskih bogunovića mada po svemu sudeći to nije tačno obzirom na različitu haplogrupu.

Ne mozes to tako bukvalno posmatrati.Moras tacno navesti na koju granu E V13 mislis i njenu rasprostranjenost kod nas i u istocnoj Evropi.
Kada bismo imali podatke, onda ne bismo ovako nagađali.

Stvar je u tome sto je na juznom Balkanu pa do Grcke i juga Italije ubjedljivo najveca raznovrsnost grana od E V13,tako da je veca vjerovatnoca da su danas grane koje imamo u Istocnoj Evropi isle u obrnutom smjeru od I_CTS10228_YP196 i R1a Z280 i M458.Trenutno je najveca misterija za PH1246 ili kako ga kolokvijalno zovemo "Vasojevicki".

Čekaj, da li je severno od Save i Dunava bilo E-V13 pre 1500 godina ili ne? Ako ga je bilo, onda je morao u određenom procentu doći u seobama kao slovenski.

За родове Шкундрић и Цвјетићанин се сматрало да су исто повезани са Богуновићима, али ни то није тачно.

Први су N2, а други су I2a1b (Банија) и J2a (Кордун).

За родове Шкундрић и Цвјетићанин се сматрало да су исто повезани са Богуновићима, али ни то није тачно.

Први су N2, а други су I2a1b (Банија) и J2a (Кордун).

J2a Цвјетићани, ако јесу M92, свакако јесу "прави" Богуновићи.

J2a Цвјетићани, ако јесу M92, свакако јесу "прави" Богуновићи.

Вероватно они ти који су J2a јесу, али они са Баније који су I2a1b нису.

Неретко презимена у Крајини која уједно имају и исту славу имају по 2 или 3 хаплогрупе, а шампиони су Кецмани из Босанског Петровца са чак 4 хаплогрупе (R1a-M458, R1b-BY611, J2b1 и I2a1b). :D

Неретко презимена у Крајини која уједно имају и исту славу имају по 2 или 3 хаплогрупе, а шампиони су Кецмани из Босанског Петровца са чак 4 хаплогрупе (R1a-M458, R1b-BY611, J2b1 и I2a1b). :D

То су већ случајеви призећивања у којима је то или временом заборављено, или сам тестирани не жели да остави такав податак.

Да, често се међу крајишким родовима дешава да постоји више различитих хаплогрупа. То је из различитих разлога.
Основа војне организације у Војној крајини била је задруга у коју су често улазили и сродници по женској линији. Има пуно случајева да се неко приженио у неки род и том приликом преузео женино презиме или крсну славу, или и једно и друго. Исто тако, има примјера да дио дјеце носи очево презиме, а дио мајчино. Међутим, у родовима се углавном зна ко је прави, а ко није (друга је ствар што неки то неће отворено рећи).

Кецмани имају пар различитих предања, па ни сами нису очекивали да ће бити истородни (нпр. ови који су испали J2b1-M205 имају предања о Далмацији и Равним котарима).

Krajina je diskutabilan pojam, gde pocinje, sta u nju ulazi i gde se zavrsava je deo sporova.

Предмет спорова могу бити само појмови Босанска и Тимочка Крајина јер су то географске, а не административне области, док у случају Војне Крајине (Militärgrenze) нема никаквог спора ; зна се тачно где је почињала и где се завршавала.

Ево карте Војне Крајине (ово су границе пре 1762. док јој није била придодата Трансилванијска Крајина):

vojna-krajina.jpg

Пре бих рекао да је више оних који не могу да поднесу "несловенску генетику" код Срба. Углавном, имам утисак да људи који фаворизују словенску генетику у већини случајева нису ни тестирани тј. не знају којој хаплогрупи припадају. На овој теми се, што рече неко на пар страница пре, углавном одавно не прича ништа занимљиво, непрестано се прича о пореклу једне хаплогрупе којој између осталог и ја припадам, и о проценту једне друге хаплогрупе код Срба.
apsolutno je tako. Nisam nešto primetio da "smrad" prave nosioci haplogrupa koje se ne vode kao izvorno slovenske.

Ako se ne varam sada je blizu 20% ili oko 19% ?
Zar se i trandže interesuju za genetiku, istoriju itd :lol:

interesuju....ukoliko se govori o veličinama iznad 20cm... pardon... 20% R1a
Ne znam po kojoj statistici si dobio 19 ili 20% ali po onome što ja znam, u pitanju je nekih 15-17%.

Банија (узорак 34)

I2a1b - 41,2%

R1a - 20,6%

E-V13 - 11,8%

J2b - 11,8%

N2 - 8,8%

I1 - 2,9%

J2a - 2,9%

Овај узорак је далеко од репрезентартивног, али шта да се ради кад нема више тестираних.

600 Херцеговаца и 300 Косоваца су добили тестирање за Џ, а остали морају да плаћају из свог џепа.

Poslednja izmena:
Банија (узорак 34)

I2a1b - 41,2%

R1a - 20,6%

E-V13 - 11,8%

J2b - 11,8%

N2 - 8,8%

I1 - 2,9%

J2a - 2,9%

Овај узорак је далеко од репрезентартивног, али шта да се ради кад нема више тестираних.

600 Херцеговаца и 300 Косоваца су добили тестирање за Џ, а остали морају да плаћају из свог џепа.

Ево како изгледа када урачунамо и резултате који нису јавни (узорак 44).

I2a - 43.18%
R1a - 18.18%
J2b - 13.63%
E1b - 11.36%
N2 - 6.81%
G2a - 2.27%
I1 - 2.27%
J2a - 2.27%

У сваком случају, то што један човјек помјера слику за више од 2% је само показатељ колико је бесмислено рачунати статистику на основу овако малог узорка.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back