Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Важи, царе. Кад испадну све три поменуте гране банијских Боројевића R1a (за сада немамо потврду ни за једну од њих), први ћу рећи да си био у праву и плаћам тестирање на 23 маркера роду који ти изабереш. Мислим да је поштено.

Написао сам да је смијешно узимати узорак од 40-ак људи као релевантан за област која је имала преко 80.000 Срба прије рата.

Pa I ja sam rekao da nije relevantno jos uvek govoriti bilo šta. Malo je uzorak.
Nema potrebe za placanjem bilo čega, ja sam uverenja da će biti R1a, ti verujes da neće I pošteno. Videćemo vreme će pokazati.

- - - - - - - - - -

Немој да га вређаш, човек те је лепо питао да се видите. :)

:rotf:
Druze ti imas zbilja problma...Računaj da niko normalan ne priželjkuje tako nešto;)
Dotičnog nisam vredjao kao ni tebe, a sad ti kažem da nemam nameru da se zezam sa takvim glupostima.
I jedan savet , nikada ne znas zaista sa kime razgovaras I dokle nečija moć seže. Sad budi pozdravljen.

Pa I ja sam rekao da nije relevantno jos uvek govoriti bilo šta. Malo je uzorak.
Nema potrebe za placanjem bilo čega, ja sam uverenja da će biti R1a, ti verujes da neće I pošteno. Videćemo vreme će pokazati.

- - - - - - - - - -

:rotf:
Druze ti imas zbilja problma...Računaj da niko normalan ne priželjkuje tako nešto;)
Dotičnog nisam vredjao kao ni tebe, a sad ti kažem da nemam nameru da se zezam sa takvim glupostima.
I jedan savet , nikada ne znas zaista sa kime razgovaras I dokle nečija moć seže. Sad budi pozdravljen.

Па ја се слажем, ал то теби треба бити "репер" животни јер си први почео да претиш и говориш како је неко интернет ратник.

Поздрав и све најбоље ти желим! ;)

Па ја се слажем, ал то теби треба бити "репер" животни јер си први почео да претиш и говориш како је неко интернет ратник.

Поздрав и све најбоље ти желим! ;)

Naravno da sam to rekao jer smo ja I jedan forums bili predmet uvrede i izrugivanja bez nekog razloga.
Ja sam prosao svasta I ne “krstim “ se puno ... To znaju ljudi iz nasih krajeva sta znaci. Medjutim čak i tako mi je van pameti da se cimam zbog različitog mišljenja još pogotovo sa ljudima koji dele sličnu sudbinu kao I ja sam. Samo da mi niko ne gura prst u oko I sve je ok.

Takodje pozdrav I svako dobro ;)

Од тих 80 000 Срба пола су мушкарци, тестирање 40 000 људи није могуће ни у пуно богатијим земљама од наше.

Дај Боже да са Баније буде 100 тестираних у догледно време, то би био велики успех.

Наравно, неких 100-150 људи би било по мени довољно за неку оквирну слику. Џабе извлачити проценат на 20-ак или 40-ак људи, када ту један до два нова тестирана значјано утичу на проценат.

Написао сам малоприје, прије неких годину и по дана имали смо неких 20-ак тестираних и ту је хаплогрупа R1a била на преко 30% (сада имамо дупло већи узорак и она је пала за више од 10%).

За хаплогрупу I2 је свакако за сада најјачи овај род из необјављених резултата. Ријеч је о бројном роду занимљивог презимена, са крсном славом која и није толико честа. Свакако ће бити на првом мјесту, питање је само у коликом проценту (моја процјена је до неких 38%, али видјећемо).

Што се тиче хаплогрупе R1a, она би на Банији могла бити прилично разноврсна, наравно са доминацијом R1a-Z280 грана (што би могла бити нека условно речено регионална посебност), прије свега због појединих родова који би могли бити поријеклом од стариначког становништва Босанске крајине.

Оно што би по мени могли очекивати је свакако раст E1b1b-V13, која би по логици ствари морала бити најјача "балканска хаплогрупа" на Банији, јер тешко да се J2b1-M205 може носити са њом на већем узорку (у најбољем случају би по мени могла бити на 10%, али мислим да је реалније неких 8%). Ипак Банија није Лика и ту нема толико Усораца, а осим тога, родови банијских Крича нису тако бројни (наравно, говорим на основу ових које сада имамо).

Питање је како ће се на већем узорку понашати N2-P189.2, лично мислим да може ићи само горе, а врло вјероватно може и престићи J2b1-M205. Прије свега због тога што постоји међу старим родовима Босанске крајине, а знамо да је управо Босанска крајина дала највећи дио становништва Баније.

Исто тако, мислим да ће и хаплогрупа I1-P109 ојачати на Банији. Ту ће бити занимљиво видјети да ли су се можда неки крајишки Дробњаци попут Карановића разгранали и на друга презимена.

Драгићи (G2a-L497) су за мене највеће и најпријатније изненађење што се тиче банијских резултата.

Не треба заборавити ни J2a-M92, нарочито сада када смо добили дуплу потврду да је то изворна хаплогрупа Богуновића.

Наравно, неких 100-150 људи би било по мени довољно за неку оквирну слику. Џабе извлачити проценат на 20-ак или 40-ак људи, када ту један до два нова тестирана значјано утичу на проценат.

Написао сам малоприје, прије неких годину и по дана имали смо неких 20-ак тестираних и ту је хаплогрупа R1a била на преко 30% (сада имамо дупло већи узорак и она је пала за више од 10%).

За хаплогрупу I2 је свакако за сада најјачи овај род из необјављених резултата. Ријеч је о бројном роду занимљивог презимена, са крсном славом која и није толико честа. Свакако ће бити на првом мјесту, питање је само у коликом проценту (моја процјена је до неких 38%, али видјећемо).

Што се тиче хаплогрупе R1a, она би на Банији могла бити прилично разноврсна, наравно са доминацијом R1a-Z280 грана (што би могла бити нека условно речено регионална посебност), прије свега због појединих родова који би могли бити поријеклом од стариначког становништва Босанске крајине.

Оно што би по мени могли очекивати је свакако раст E1b1b-V13, која би по логици ствари морала бити најјача "балканска хаплогрупа" на Банији, јер тешко да се J2b1-M205 може носити са њом на већем узорку (у најбољем случају би по мени могла бити на 10%, али мислим да је реалније неких 8%). Ипак Банија није Лика и ту нема толико Усораца, а осим тога, родови банијских Крича нису тако бројни (наравно, говорим на основу ових које сада имамо).

Питање је како ће се на већем узорку понашати N2-P189.2, лично мислим да може ићи само горе, а врло вјероватно може и престићи J2b1-M205. Прије свега због тога што постоји међу старим родовима Босанске крајине, а знамо да је управо Босанска крајина дала највећи дио становништва Баније.

Исто тако, мислим да ће и хаплогрупа I1-P109 ојачати на Банији. Ту ће бити занимљиво видјети да ли су се можда неки крајишки Дробњаци попут Карановића разгранали и на друга презимена.

Драгићи (G2a-L497) су за мене највеће и најпријатније изненађење што се тиче банијских резултата.

Не треба заборавити ни J2a-M92, нарочито сада када смо добили дуплу потврду да је то изворна хаплогрупа Богуновића.

Већ је било говора о повећаном присуству E1b-V13 у неким крајевима врбаског под-дијалекта. Банијски Булати управо имају најближе поклапање на том подручју, и самим тим ако придодамо томе констатацију да добар део становништва Баније вуче порекло из тих крајева, онда се свакако може очекивати раст ове хаплогрупе на Банији.

Већ је било говора о повећаном присуству E1b-V13 у неким крајевима врбаског под-дијалекта. Банијски Булати управо имају најближе поклапање на том подручју, и самим тим ако придодамо томе констатацију да добар део становништва Баније вуче порекло из тих крајева, онда се свакако може очекивати раст ове хаплогрупе на Банији.

Јавио се скоро онај данас најпознатији Булат око тестирања, видјећемо хоће ли бити шта од тога.
Његови су из Кирина код Вргинмоста, па би свакако било добро да се тестира, да добијемо дуплу потвду за њих.

Poslednja izmena:

Ja se slazem sa tobom samo što ja mislim da I2a neće ići ispod 40% ( to je moje misljenje, prosto mislim da na dvorskoj opstini dominira I2a i da će dosta manjih rodova uticati na to da ne padne ispod 40%) . Takodje mislim da R1a mogao biti na drugom mestu, mada postoje tendencije da bi E1b mogla rasti ali treba uzeti u obzir da je sada na oko 9% i na trecem mestu tako da sumnjam da ce biti na drugom mestu.
Ja ne poznajem dovoljno dobro deo oko Gline i taj predeo i rodove. Stoga je moguć neki previd sa moje strane. Ali sve u svemu odstupanje je svega par procenata, bilo da bude 38% ili 40% itd...

Јавио се скоро онај данас најпознатији Булат око тестирања, видјећемо хоће ли бити шта од тога.
Његови су из Сјеничака код Вргинмоста, па би свакако било добро да се тестира, да добијемо дуплу потвду за њих.

On je negde spominjao skoro da je sa Korduna .
Ja ranije dok nisam znao verovao sam da je iz Cg,
verovatno zbog sličnosti nekih rodova sa crnogorskim.

Ja se slazem sa tobom samo što ja mislim da I2a neće ići ispod 40% ( to je moje misljenje, prosto mislim da na dvorskoj opstini dominira I2a i da će dosta manjih rodova uticati na to da ne padne ispod 40%) . Takodje mislim da R1a mogao biti na drugom mestu, mada postoje tendencije da bi E1b mogla rasti ali treba uzeti u obzir da je sada na oko 9% i na trecem mestu tako da sumnjam da ce biti na drugom mestu.
Ja ne poznajem dovoljno dobro deo oko Gline i taj predeo i rodove. Stoga je moguć neki previd sa moje strane. Ali sve u svemu odstupanje je svega par procenata, bilo da bude 38% ili 40% itd...

Банија је углавном "микс" више области, Лике, Далмације, "врбаског" дела Б.Крајине итд. Све ове области одударају једне од других што се тиче процената хаплогрупа, тако да је тешко ипак на мањем узорку од 100 рецимо одредити праву генетску слику Баније.

Али, утолико је и занимљива јер је, као што рекох, микс сви крајишких области.

Банија је углавном "микс" више области, Лике, Далмације, "врбаског" дела Б.Крајине итд. Све ове области одударају једне од других што се тиче процената хаплогрупа, тако да је тешко ипак на мањем узорку од 100 рецимо одредити праву генетску слику Баније.

Али, утолико је и занимљива јер је, као што рекох, микс сви крајишких области.

Da to je evidentno. Mada već sada po malo odudara i dolazi do izrazaja ta "specificnost".
Treba sacekati barem 100 testiranih mada sumnjam da će biti nekih frapantnih promena.

Видјећемо, пуно је битније да за неких годину-двије попнемо узорак на преко 100 људи, него да будемо ти или ја у праву.

За хаплогрупу R1a некако мислим да ће најјача бити у селима око Костајнице и Петриње, прије свега због масовног насељавања тог краја са подручја Козаре и то у више таласа. По некој логици ствари, старо становништво Козаре морало би бити сличније средњој Босни него Далмацији и Лици. Ту је опет магловит тај појам средње Босне, али мислим да се свакако ради о становништву поријеклом са подручја Бугојна, Доњег Вакуфа, Јајца, Купреса и Шипова (на то указују и банијска презимена Јањанин, Купрешанин, Прусац).

Подручје општине Двор би могло бити најшареније у смислу постојања различитих хаплогрупа.

Poslednja izmena:
Opterecen je onaj kom se slosi od prve dle dominantne haplogrupe kod maticnog naroda. Meni ni iz dzepa ni u dzep, prosto volim cinjenice umesto spiska muzickih zelja.

Пре бих рекао да је више оних који не могу да поднесу "несловенску генетику" код Срба. Углавном, имам утисак да људи који фаворизују словенску генетику у већини случајева нису ни тестирани тј. не знају којој хаплогрупи припадају. На овој теми се, што рече неко на пар страница пре, углавном одавно не прича ништа занимљиво, непрестано се прича о пореклу једне хаплогрупе којој између осталог и ја припадам, и о проценту једне друге хаплогрупе код Срба.

Gde sam ja napisao da nije bilo drugih potomaka?

Ja sam pitao vrlo jasno koliko je moglo biti muških živih potomaka u 6. i 7. veku i da li postoji neka stručna procena koliko je realno moglo da bude potomaka jednog čoveka uzimajući u obzir sve ograničavajuće faktore, prosečan rast populacije za to vreme, smrtnost, bolesti, da nosioci te grane nisu ostavljali samo mušku nego i žensku decu.
To što si ti naveo je nerealno u realnim istorijskim okolnostima.
Sa takvom projekcijom sto muškaraca pre 1700 godina bi imalo 100 miliona potomaka za 500 godina u ranom srednjem veku.
Što ne odgovara stvarnosti tog doba.
Sa primenom tog računa u 17. veku ispalo bi da je 1000 Srba iz doba Čarnojevića koji su hipotetički bili nosioci I2 PH908 ostavili 50 miliona potomoka po Mađarskoj Slovačkoj Ukrajini Rumuniji itd. za trista godina.

Treba imati u vidu da je procena je da je Srba prilikom naseljavanja je bilo oko 30-40 000 hiljada koji su naselili površinu od 50 000 km2.
Možda je jedan deo tih nosilaca bio na ovom području u ranijem periodu i spojio sa slovenskim donosiocima i tako ojačao. Možda je istina na sredini između zavađenih pristalica da li je grana I2 PH908 na Balkanu pre Slovena ili je došla isključivo sa Slovenima.

Пошто популација углавном расте експоненцијалном брзином, ја сам хтео да ти дам пример на основу кога ћеш схватити каква је то брзина. Можда средњи број мушких потомака које сам у примерима узимао и није реалан, али реци ми ти каква је твоја процена? Која је по теби реална средња вредност броја синова једног човека из тог доба који су и сами остављали мушко потомство?

И реци ми зашто ти је битан број носилаца I2 PH908 у 6. и 7. веку. Мислиш ли да је и тада та грана преовладавала код Срба. Наравно да није. Тада је била врло млада и вероватно су преовладавале друге гране којих је данас мање. Имај у виду, рецимо, да су и оне гране хаплогрупе R1a које данас преовладавају такође старе 2000-2500 година, старијих грана је данас веома мало. Тако ти је то у генетици, старије гране полако нестају а преовладавају релативно новије.

On je negde spominjao skoro da je sa Korduna .
Ja ranije dok nisam znao verovao sam da je iz Cg,
verovatno zbog sličnosti nekih rodova sa crnogorskim.

Да, његови су из Кирина.
Кирин припада општини Вргинмост и до Другог рата то подручје се рачунало под Банију, онда су неки други одлучили да мало за промјену буде Кордун. У сваком случају, држим се подјела по крајишким региментама, па тако подручја Прве и Друге банске крајишке регименте рачунам под Банију.

Многи су претпостављали да би банијски Булати могли бити повезани са Булатовићима из Брда, али је генетика то ријешила. Како год окренемо, немају пуно генетски блиских породица (свега двије са ширег подручја Бањалуке).

Poslednja izmena:
Пре бих рекао да је више оних који не могу да поднесу "несловенску генетику" код Срба. Углавном, имам утисак да људи који фаворизују словенску генетику у већини случајева нису ни тестирани тј. не знају којој хаплогрупи припадају. На овој теми се, што рече неко на пар страница пре, углавном одавно не прича ништа занимљиво, непрестано се прича о пореклу једне хаплогрупе којој између осталог и ја припадам, и о проценту једне друге хаплогрупе код Срба.

Mislim da nije bas tako.
Ja sam sa jedne strane I2a a sa druge R1a i par testiranih rodjaka mi je R1a i I2a . Nemam nikakav animozitet prema bilo kojoj haplogrupi, da je drugačije stideo bih se sam sebe. Ja imam piprilicno u nekim segmentima staromodne stavove i drzim do toga da sam casna osoba.
Vise puta sam rekao da je sve oko R1a i I2a poprilicno jasno i da bi trebali malo bolje obraditi E haplogrupu , prosto smatram da ne znamo dovoljno o njoj.
Uostalom svi smo mi manje vise isti to pokazuje i autosomalna genetika tako da lično ne mislim da neko ima nesto izricito protiv neke haplogrupe.

Pa vidi svako od nas nosi u genima jedno bar 5-6 haplogrupa tako da tvoja opaska nema osnova. Sigurno nisu nasi preci birali partnere za brak po pripadnosti haplogrupi, Srbi su ono sto su, a to je spoj Slovena i domorodaca gde slovenska genetika ucestvuje nadpolovicno, ostatak ide na germanske i starobalkanske rodove i kome se to ne svidja sta da se radi.

Mislim da nije bas tako.
Ja sam sa jedne strane I2a a sa druge R1a i par testiranih rodjaka mi je R1a i I2a . Nemam nikakav animozitet prema bilo kojoj haplogrupi, da je drugačije stideo bih se sam sebe. Ja imam piprilicno u nekim segmentima staromodne stavove i drzim do toga da sam casna osoba.
Vise puta sam rekao da je sve oko R1a i I2a poprilicno jasno i da bi trebali malo bolje obraditi E haplogrupu , prosto smatram da ne znamo dovoljno o njoj.

Мени су искрено И2а и Р1а досадне за проучавање. Није ми досадно да проучавам генетски профилисане родове на СДП-у који припадају овим хаплогрупама и све што је у вези етнологије везано за њих, али је са ГГ стране о овим хаплогрупама и више него довољно написано, па ми је интересантније читати нешто на тему осталих хаплогрупа.

Видјећемо, пуно је битније да за неких годину-двије попнемо узорак на преко 100 људи, него да будемо ти или ја у праву.

За хаплогрупу R1a некако мислим да ће најјача бити у селима око Костајнице и Петриње, прије свега због масовног насељавања тог краја са подручја Козаре и то у више таласа. По некој логици ствари, старо становништво Козаре морало би бити сличније средњој Босни него Далмацији и Лици. Ту је опет магловит тај појам средње Босне, али мислим да се свакако ради о становништву поријеклом са подручја Бугојна, Доњег Вакуфа, Јајца, Купреса и Шипова (на то указују и банијска презимена Јањанин, Купрешанин, Прусац, додуше концентрисана у глинском крају).

Подручје општине Двор би могло бити најшареније у смислу постојања различитих хаплогрупа.

Slazem se . Tesko je ovako govoriti .
Sve to lako može otići u oba smera, najsigurnije je da nekako izurguramo neka testiranja. Meni licno nije bilo prijatno što neke regije imaju i po 600 besplatnih testiranja a mi nemamo ni 20. No, dobro vreme će pokazati.
Bulata je bilo i na Baniji i na Kordunu, kao i prezimena Grmuša, takodje u obe regije se pojavljuju.

Slazem se . Tesko je ovako govoriti .
Sve to lako može otići u oba smera, najsigurnije je da nekako izurguramo neka testiranja. Meni licno nije bilo prijatno što neke regije imaju i po 600 besplatnih testiranja a mi nemamo ni 20. No, dobro vreme će pokazati.
Bulata je bilo i na Baniji i na Kordunu, kao i prezimena Grmuša, takodje u obe regije se pojavljuju.

За неке делове Крајине, поготово за крајеве попут Шипова, Мркоњића, Змијања и нема пуно резултата, тако да је права штета што Крајина још увек нема такав подухват. Али, надам се да ће бити и тога ускоро.

Мени су искрено И2а и Р1а досадне за проучавање. Није ми досадно да проучавам генетски профилисане родове на СДП-у који припадају овим хаплогрупама и све што је у вези етнологије везано за њих, али је са ГГ стране о овим хаплогрупама и више него довољно написано, па ми је интересантније читати нешто на тему осталих хаплогрупа.

Upravo tako. Ja sam vise puta to i sam govorio.
Smatrao sam da treba vise obraditi haologrupu E , ali na način kako bi svi ili barem većina razumela o čemu se tu radi. Treba uzeti u obzir da se veliki broj ljudi interesuje za genetiku i poreklo, a većina nije ni istorijski obrazovana dovoljno stoga treba biti oprezan. Ovo govorim jer svi znamo sta nam se desava zadnjih godina kao naciji, stoga mislim da oni koji najvise znaju treba to sto vise da priblize narodu . Da nam se opet ne desi neka nova "dukljanska" teorija nastala na nebulozama koju je sada genetika unistila, ali steta je trajno naneta.

За неке делове Крајине, поготово за крајеве попут Шипова, Мркоњића, Змијања и нема пуно резултата, тако да је права штета што Крајина још увек нема такав подухват. Али, надам се да ће бити и тога ускоро.

Krajina je diskutabilan pojam, gde pocinje, sta u nju ulazi i gde se zavrsava je deo sporova.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back