Од тих 80 000 Срба пола су мушкарци, тестирање 40 000 људи није могуће ни у пуно богатијим земљама од наше.
Дај Боже да са Баније буде 100 тестираних у догледно време, то би био велики успех.
Наравно, неких 100-150 људи би било по мени довољно за неку оквирну слику. Џабе извлачити проценат на 20-ак или 40-ак људи, када ту један до два нова тестирана значјано утичу на проценат.
Написао сам малоприје, прије неких годину и по дана имали смо неких 20-ак тестираних и ту је хаплогрупа R1a била на преко 30% (сада имамо дупло већи узорак и она је пала за више од 10%).
За хаплогрупу I2 је свакако за сада најјачи овај род из необјављених резултата. Ријеч је о бројном роду занимљивог презимена, са крсном славом која и није толико честа. Свакако ће бити на првом мјесту, питање је само у коликом проценту (моја процјена је до неких 38%, али видјећемо).
Што се тиче хаплогрупе R1a, она би на Банији могла бити прилично разноврсна, наравно са доминацијом R1a-Z280 грана (што би могла бити нека условно речено регионална посебност), прије свега због појединих родова који би могли бити поријеклом од стариначког становништва Босанске крајине.
Оно што би по мени могли очекивати је свакако раст E1b1b-V13, која би по логици ствари морала бити најјача "балканска хаплогрупа" на Банији, јер тешко да се J2b1-M205 може носити са њом на већем узорку (у најбољем случају би по мени могла бити на 10%, али мислим да је реалније неких 8%). Ипак Банија није Лика и ту нема толико Усораца, а осим тога, родови банијских Крича нису тако бројни (наравно, говорим на основу ових које сада имамо).
Питање је како ће се на већем узорку понашати N2-P189.2, лично мислим да може ићи само горе, а врло вјероватно може и престићи J2b1-M205. Прије свега због тога што постоји међу старим родовима Босанске крајине, а знамо да је управо Босанска крајина дала највећи дио становништва Баније.
Исто тако, мислим да ће и хаплогрупа I1-P109 ојачати на Банији. Ту ће бити занимљиво видјети да ли су се можда неки крајишки Дробњаци попут Карановића разгранали и на друга презимена.
Драгићи (G2a-L497) су за мене највеће и најпријатније изненађење што се тиче банијских резултата.
Не треба заборавити ни J2a-M92, нарочито сада када смо добили дуплу потврду да је то изворна хаплогрупа Богуновића.