Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Каква ти је бре ово логика Вуче Горски? Да ли то што је презиме романског порекла значи да је неко романског порекла?

Не мора нужно значити, али је свакако јак индикатор.

Како можеш тврдити да није српског/словенског порекла?

Где сам то тврдио ? Управо сам у неком од претходних постова рекао да је великим делом био словенског, највероватније српског порекла, са мајчине стране. Само не могу да се сложим са тезом да није био нимало арбанашког порекла. Уосталом, зашто су га Турци називали Скендербег Арнаут, а не Скендербег Словен или Скендербег Србин ?

Кастриот је од латинског castrum вероватно преко грчког κάστρο (које долази од визант. грчког κάστρον, а ово од латинског). Од castrum је изведено и castellum.

Тачно.

И још закључак да је највероватније Арбанас?! Па пре би требало да буде Влах по тој твојој логици или Грк.

Ја влашку опцију нисам потпуно искључио, а за грчко порекло његовог оца постоје такође доста убедљиви аргументи.

А шта је са нашим презименима Кастратовић, Кашћелан, Каштелановић?

Па, откуд знаш да Кастратовићи, Кашћелани и Каштелановићи нису изворно романског порекла ? Човече, да ли си ти свестан да је простор на ком ми данас живимо вековима био романофона средина ?

Poslednja izmena:
Не мора нужно значити, али је свакако јак индикатор.

Мораш да гледаш контекст и да познајеш историју и кад се бавиш генеалогијом.
Рецимо, српско племе Паштровића има романска презимена попут Кажанегра, Кентера и слично, али су Срби и зато се мора познавати историја и околности због чега се то десило и нису никакав индикатор романска презимена у датом случају.

Такође, у мешовитим срединама то је исто релативно.

Где сам то тврдио ? Управо сам у неком од претходних постова рекао да је великим делом био словенског, највероватније српског порекла, са мајчине стране. Само не могу да се сложим са тезом да није био нимало арбанашког порекла. Уосталом, зашто су га Турци називали Скендербег Арнаут, а не Скендербег Словен или Скендербег Србин ?

Ево где си тврдио:
Не претеруј. Јесте био Србин по мајци, али по оцу сигурно није био словенског/српског порекла.

За мајку је неупитно, то и не расправљамо, она је српског/словенског порекла. Питао сам те како можеш тврдити за оца да сигурно није српског/словенског порекла? Па то је, у најмању руку, неозбиљно, да не кажем нешто друго.

Није питање да ли се слажеш или не слажеш што се тиче арбанашког порекла. Шта ти значи то "нимало"? Као да се порекло тек тако меша и као да је нужно да мора да има "мало" албанског порекла, јер Албанци сматрају да је њихов! То је бесмислено. Уосталом, нема индиција за тако нешто.

Презиме Кастриоти је романског корена, тако да је највероватније био Арбанас или евентуално Влах. Судећи по томе да му је центар области којом је владао била Кроја, 99,9% ово прво.

Откуд ти идеја да дајеш првенство неком Арбанасу над романским презименом у односу на Србина, а о Влаху да и не говорим? Каква ти је то логика?
Албанци нису романски народ да би извео закључак: "Презиме Кастриоти је романског корена, тако да је највероватније био Арбанас."

Да ли разумеш о чему ти говорим и како изводиш закључке? Ни премисе ти нису добре.

Сем тога, рекао сам ти како је настало ово презиме.

Ја влашку опцију нисам потпуно искључио, а за грчко порекло његовог оца постоје такође доста убедљиви аргументи.

Ма какво сад па грчко порекло оца! Зашто говориш о оцу? Тражи се најстарији познати предак! Његово порекло се тражи.

Па, откуд знаш да Кастратовићи, Кашћелани и Каштелановићи нису изворно романског порекла ? Човече, да ли си ти свестан да је простор на ком ми данас живимо вековима био романофона средина ?

Није био само романофона средина.
Врати се на мој први одговор, па погледај оно о Паштровићима. Зна се одлично кога су порекла, као што се зна и за многе друге.

Шта ли би тек било кад бисмо се дохватили српских презимена турског и/или оријенталног порекла?!

На све си из мог поста одговорио, осим на оно последње, па стичем утисак да си то намерно изоставио?

Значи Скендербег је Арбанас, а ако и није, онда мора имати арбанашког порекла? Можда је и Влах... за оца си нашао убедљиве аргументе да је Грк... за деду нећу ни да замишљам...

Ипак, прадеда Скендербегов звао се Бранило.

Poslednja izmena:
Рецимо, српско племе Паштровића има романска презимена попут Кажанегра, Кентера и слично, али су Срби и зато се мора познавати историја и околности због чега се то десило и нису никакав индикатор романска презимена у датом случају.

Такође, у мешовитим срединама то је исто релативно.

Ево где си тврдио:

За мајку је неупитно, то и не расправљамо, она је српског/словенског порекла. Питао сам те како можеш тврдити за оца да сигурно није српског/словенског порекла? Па то је, у најмању руку, неозбиљно, да не кажем нешто друго.

Није питање да ли се слажеш или не слажеш што се тиче арбанашког порекла. Шта ти значи то "нимало"? Као да се порекло тек тако меша и као да је нужно да мора да има "мало" албанског порекла, јер Албанци сматрају да је њихов! То је бесмислено. Уосталом, нема индиција за тако нешто.

Откуд ти идеја да дајеш првенство неком Арбанасу над романским презименом у односу на Србина, а о Влаху да и не говорим? Каква ти је то логика?
Албанци нису романски народ да би извео закључак: "Презиме Кастриоти је романског корена, тако да је највероватније био Арбанас."

Да ли разумеш о чему ти говорим и како изводиш закључке? Ни премисе ти нису добре.

Сем тога, рекао сам ти како је настало ово презиме.

Ма какво сад па грчко порекло оца! Зашто говориш о оцу? Тражи се најстарији познати предак! Његово порекло се тражи.

Врати се на мој први одговор, па погледај оно о Паштровићима. Зна се одлично кога су порекла, као што се зна и за многе друге.

Шта ли би тек било кад бисмо се дохватили српских презимена турског и/или оријенталног порекла?!

На све си из мог поста одговорио, осим на оно последње, па стичем утисак да си то намерно изоставио?

Значи Скендербег је Арбанас, а ако и није, онда мора имати арбанашког порекла? Можда је и Влах... за оца си нашао убедљиве аргументе да је Грк... за деду нећу ни да замишљам...

U sustini, "mrzimo Crnogorce", to je osnova cele njihove price.

Мора се знати какво је изворно порекло Паштровића да би се схватило због чега њихово племенско име и нека презимена имају романски корен:

''У изворима касног средњег века опажају се они који потичу од Влаха, а примили су језик друштвену организацију и начин живота словенске околине, као што је био случај са Паштровићима, племићком општином близу Будве. Упоредо са њима, живе актуелни Власи у катунској организацији, језички прилагођени''

С. Ћирковић, ''Срби у Средњем Веку'', стр.89

https://www.scribd.com/doc/221782506/SIMA-CIRKOVIC-Srbi-u-Srednjem-Veku

Нешто слично сам ти сугерисао по питању Кастратовића, Кашћелана и Каштелановића.

ОК. Неспоразум.

Сигуран сам да ти је добро позната ''количина'' романизама у албанском језику. То је малтене полуромански језик.

Нема везе. Заборави.

Па нисам ни рекао да је био ''само'' романофона средина. У сваком случају пре него што је постао претежно словенофона, био је неколико векова већински романофона.

Како год, сложићеш се да му је порекло прилично магловито. Не постоји научни консензус по том питању. Јако је велики број различитих хипотеза.

...али ипак његов праунук је за Турке био (И)Скендер Арнаут, а не (И)Скендер Словен/Србин. Како то објашњаваш ?

Poslednja izmena:
Мора се знати које је изворно порекло Паштровића да би се схватило због чега њихово племенско име и нека презимена имају романски корен:

''У изворима касног средњег века опажају се они који потичу од Влаха, а примили су језик друштвену организацију и начин живота словенске околине, као што је био случај са Паштровићима, племићком општином близу Будве. Упоредо са њима, живе актуелни Власи у катунској организацији, језички прилагођени''

С. Ћирковић, ''Срби у средњем веку'', стр.89

https://www.scribd.com/doc/221782506/SIMA-CIRKOVIC-Srbi-u-Srednjem-Veku

Нешто слично сам ти сугерисао по питању Кастратовића, Кашћелана и Каштелановића.

ОК. Неспоразум.

Сигуран сам да ти је добро позната ''количина'' романизама у албанском језику. То је малтене полуромански језик.

Нема везе. Заборави.

Па нисам ни рекао да је био ''само'' романофона средина. У сваком случају пре него што је постао претежно словенофона, био је неколико векова већински романофона.

Како год, сложићеш се да му је порекло прилично магловито. Не постоји научни консензус по том питању. Јако је велики број различитих хипотеза.

...али ипак његов праунук је за Турке био (И)Скендер Арнаут, а не (И)Скендер Словен/Србин. Како то објашњаваш ?

Шиптарски језик има доста латинских речи али то га не чини романским језиком, енглески има више латинских речи од шиптарског (око 60%) па није романски језик.
Латинске речи су ушле у шиптарски захваљујући томе што су Шиптари у прошлости асимилирали пуно Влаха, што значи да преци Шиптара нису били у директном контакту са изворним носиоцима латинског језика тј. са Римљанима већ су латинизме преузели из друге руке преко Влаха.

Нема доказа да се Скендербег осећао или изјашњавао као Арбанас. Он је шиптарски идентитет добио неких 400 година после смрти у 19-ом веку кад је у Бечу написана лажна историја Шиптара према којој су они Илири, Скендербег чистокрвни Шиптар и многе друге глупости. Теодора Толева је објаснила како су Аустро-Угарска и Немачка креирале шиптарску нацију и како су им написали историју а све зарад својих геополитичких интереса тј. да Шиптари буду брана српском односно руском продору на јужни Јадран.

Poslednja izmena:
Мора се знати какво је изворно порекло Паштровића да би се схватило због чега њихово племенско име и нека презимена имају романски корен:
Паштровић баш звучи романски: из латинског pastor, што значи пастир.

Кастратовић звучи више као кастрирани, то јест уштројени, него онај из замка. Уштројење робова се често вршило у антикитету и средњем веку. Пуно византијских дворских чиновника, да не кажем генерала, су били уштројени.

Poslednja izmena:
Шиптарски језик има доста латинских речи али то га не чини романским језиком, енглески има више латинских речи од шиптарског (око 60%) па није романски језик.

Стоји. Када сам рекао да је ''малтене полуромански'' мислио сам у погледу лексике, наравно. Јако је натруњен романизмима.

Латинске речи су ушле у шиптарски захваљујући томе што су Шиптари у прошлости асимилирали пуно Влаха, што значи да преци Шиптара нису били у директном контакту са изворним носиоцима латинског језика тј. са Римљанима.

За ово прво, подебљано, се слажем, а за ово друго нема никаквих доказа.

Нема доказа да се Скендербег осећао или изјашњавао као Арбанас.

Нема, и ту морам да се сложим.

Poslednja izmena:
шта подразумеваш под ''Скендербеговом војском''. Ако мислиш на Љешку лигу, чији је он био врховни вођа, ту је свакако било и Срба, с обзиром да су чланови те лиге били Ђорђе и Гојко Балшићи.

Зар нису балшићи директни потомци по мушкој линији од једног Витеза из Француске?

Jesi li reka ovim Poljacima da to Crnogorci finansiraju? :D

Они то свакако знају, јер се види из авиона ко стоји иза "пројекта".

@Dundurije
Ljudi sa Porekla koji su poreklom iz Crne Gore nisu nikakvi crnogorci vec Srbi.Ima nas iz Republike Srpske,Like,Sumadije,Vojvodine iz svih krajeva.Ljudi rade odkican posao za nas narod,vezano za ova istrazivanja.
I zasto Tii bas dijelis Srpski narod po geografiji.Uvjek mi je bio odvratan taj nas seljacki provincijski mentalitet,ODAKLE SI TI HA,JEDIL DOSLJO,STA SI KO SI.Nema vecih kompleksasa i tupsona od nas samih u cijeloj Evropi.

Нисмо си ми од њих одијелили већ они под нас!
Срба у црној гори 1948 има 1,78%; 1953: 3,3%, 1961: 2,62 %, 1971: 7,6 %, 1981: 3,32% , 1991: 9 %, а данас се Србима тамо пишу само они што не раде у државним фирмама из чистог економског револта, међутим ван црне горе су сви они црногорци.Није
seljacki provincijski mentalitet
ако гледамо истини у очи и одбијамо да кренемо опет путевима ново-југословенства у коме се стварни Срби занемарују а отпад се вуче за руку и својата. Мени је нпр. одвратно кад неко мени или другоме дијели лекцију о Српству при томе пишући страно писмо.

Нисмо си ми од њих одијелили већ они под нас!
Срба у црној гори 1948 има 1,78%; 1953: 3,3%, 1961: 2,62 %, 1971: 7,6 %, 1981: 3,32% , 1991: 9 %, а данас се Србима тамо пишу само они што не раде у државним фирмама из чистог економског револта, међутим ван црне горе су сви они црногорци.Није ако гледамо истини у очи и одбијамо да кренемо опет путевима ново-југословенства у коме се стварни Срби занемарују а отпад се вуче за руку и својата. Мени је нпр. одвратно кад неко мени или другоме дијели лекцију о Српству при томе пишући страно писмо.

Какви тебе комплекси пуцају.

Мислиш да је неписмена старина из Братоножића или Куча од 80 лета када су комунисти завладали тим просторима знала да ће му сутра када оде до општине писати да није Србин већ Црногорац? Тада је то обичном човеку, сељаку било једно те исто! И шта је могао он поводом тога? Управо су Срби (тада шугословени) из Србије и осталих српских земаља кумовали таквим стварима!

Ти као релевантан аргумент за пљување по Србима из Црне Горе узимаш тај податак што су комунисти буквално статистички уништили српски елемент у Црној Гори за пљување по тамошњим Србима?

Патиш од озбиљног антисрпства, јер управо такво размишљање уперено ка Црној Гори и тамошњим Србима иде на руку тамошњој антисрпској елити.

А ове глупости о Пореклу као монтенегринском пројекту не бих коментарисао, толико је ''црногорски'' пројекат да се у сарадњи са српском научном заједницом бесплатно тестирају Срби са Космета и Старе Херцеговине.

Тада је то обичном човеку, сељаку било једно те исто!
Једно те исто? Србин или не!?
И шта је могао он поводом тога? Управо су Срби (тада шугословени) из Србије и осталих српских земаља кумовали таквим стварима!
Важно је имати оправдање. Други су криви.
Ти као релевантан аргумент за пљување по Србима из Црне Горе узимаш тај податак што су комунисти буквално статистички уништили српски елемент у Црној Гори за пљување по тамошњим Србима?
Нема тамо више Срба, сви су они ван црне горе као један, црногорци. А ако су само комунисти криви, како то да 1991 није дошло до "повратка" у Српско народно јато, него сви осташе црногорци, тада их нико на то није тјерао. Колико њих и дан данас има да се изјашњавају као црногорци у смислу националности али кажу за себе да су Српски опредјељени!? Оно као политички му се допада, али неће национално да се опредјели као Србин. Национално опредјељење и изјашњавање је лична ствар и то се на њиховом примјеру најбоље види.
Патиш од озбиљног антисрпства, јер управо такво размишљање уперено ка Црној Гори и тамошњим Србима иде на руку тамошњој антисрпској елити.
А ове глупости о Пореклу као монтенегринском пројекту не бих коментарисао, толико је ''црногорски'' пројекат да се у сарадњи са српском научном заједницом бесплатно тестирају Срби са Космета и Старе Херцеговине.
Ја патим од антисрпства а ти пишеш да су Срби који се не изјашњавају тако? Па ко је ту у праву? За мене је то светиња, управо због свјести о томе како су због тога и само због тога моји преци пролазили кроз историју, али је Српство остало и опстало. На пореклу црногорски текстови и радови доминирају, то са "старом херцеговином" и "косметом" је још једна њихова подвала.

Једно те исто? Србин или не!?

Србин односно Црногорац, тада је то било једно те исто.

Поготово људима који су преживели Мојковачку битку и опсаду Скадра.

Црногорска војска, а у њој све Срби.

Црногорац ми је име, а Србин презиме, рече неко мудар.

Али шта вреди објашњавати комплексашу.

Важно је имати оправдање. Други су криви.

Не знам зашто не прихватиш неспорну чињеницу да се тадашњи ''другови'' из Србије уопште нису бунили по том питању. Дакле, Срби односно шугословени су кумовали вештачком одвајању Црне Горе из српског националног корпуса.

Срби су у 20 век ушли са 2 српске државе, а изашли са једном, полу окупираном.

Уосталом управо је 1928 у Дрездену на конгресу КПЈ донета одлука о борби за стварање несрпског црногорског идентитета.

Нема тамо више Срба, сви су они ван црне горе као један, црногорци.
Има Срба, и увек ће их бити.
А ако су само комунисти криви, како то да 1991 није дошло до "повратка" у Српско народно јато, него сви осташе црногорци, тада их нико на то није терао. Колико њих и дан данас има да се изјашњавају као црногорци у смислу националности али кажу за себе да су Српски опредијељени!? Оно као политички му се допада али неће национално да се опредијели као Србин. Национално опредјељење и изјашњавање је лична ствар и то се на њиховом примјеру најбоље види.

Како? По комунисти су и тада владали Црном Гором. Уосталом ако погледаш дешавања 90их у Црној Гори искључиво је Цетиње било отворено дукљански расположено.

Више је добровољаца отишло у Крајину и БиХ из Црне Горе него из мајке Србије.

Ја патим од антисрпства а ти пишеш да су Срби који се не изјашњавају тако? Па ко је ту у праву? За мене је то светиња, управо због свјести о томе како су због тога и само због тога моји преци пролазили кроз историју, али је Српство остало и опстало. На пореклу црногорски текстови и радови доминирају, то са "старом херцеговином" и "косметом" је још једна њихова подвала.
Наравно да патиш од антисрпства, јер је управо такав став према Србима из других српских земаља и помогао црвенима да те регионалне разлике идеолошким тровањем преточе у вештачке националне разлике.

Ко се одриче Његоша и Марка Миљанова због пека дапчевића и мила ђукановића тај себе не може сматрати српским родољубом.

Позивам администрацију да последње поруке пребаци на тему која се дотиче ове дискусије.

Србин односно Црногорац, тада је то било једно те исто.
То никада није било исто, нема потребе у недостатку аргумената лагати.

Али шта вреди објашњавати комплексашу.
Ако се већ нема аргумената, није уреду умјесто тога писати увреде.

Не знам зашто не прихватиш неспорну чињеницу да се тадашњи ''другови'' из Србије уопште нису бунили по том питању. Дакле, Срби односно шугословени су кумовали вештачком одвајању Црне Горе из српског националног корпуса.
Зато што то није неспорна чињеница. Први који се изјаснио као црногорац је био друг Вељко Влаховић, колико се зна он је из цг а не из Ужица или Неготина.Дакле сам се тако опредјелио. Ништа њима други нису, већ су се они сами тако писали.

Уосталом управо је 1928 у Дрездену на конгресу КПЈ донета одлука о борби за стварање несрпског црногорског идентитета.
И она је у цг прихваћена плебисцитарно, са преко 95%.

Има Срба, и увек ће их бити.
Помози Боже! Тај сам, нема промјена од пописа до пописа. :ok:

Више је добровољаца отишло у Крајину и БиХ из Црне Горе него из мајке Србије.
Опет се као аргумент убацује неистина. Најбројнији добровољци у РСК су посље домаћих били наши, Срби из Србије, па Војводине и БиХ, зависи од године и времена, међутим из цг је број укупних добровољаца за РСК био ЈЕДНОЦИФРЕН, мањи чак и од броја странаца.

патиш од антисрпства, јер је управо такав став према Србима из других српских земаља
То је мој став о онима који се не изјашњавају као Срби.Ја уопште нисам писао о било каквој подјели међу Србима других регија, него о онима који се не изјашњавају као Срби, али се Србима упорно објашњава да су они ипак, као наши . . .

Ко се одриче Његоша и Марка Миљанова због пека дапчевића и мила ђукановића тај себе не може сматрати српским родољубом.
Каквим Родољубом, не може се сматрати Србином уопште, и управо то се десило на пописима од 1948 па до наших дана.

Poslednja izmena:
То никада није било исто, нема потребе у недостатку аргумената лагати.

Наравно да је било исто.

Напротив, једино ти у недостатку аргумената лупеташ.
ко се већ нема аргумената, није уреду умјесто тога писати увреде.
То ти радиш.

Зато што то није неспорна чињеница. Први који се изјаснио као црногорац је био друг Вељко Влаховић, колико се зна он је из цг а не из Ужица или Неготина.Дакле сам се тако опредјелио. Ништа њима други нису, већ су се они сами тако писали.
Једно је изјаснити се као Црногорац национално, како се дотични изјаснио, а друго је себе сматрати Црногорцем као регионалним термином за тамошњег Србина, како се до доласка комуниста на власти огроман број људи сматрао.

И она је у цг прихваћена плебисцитарно, са преко 95%.

Не, човек који се на тадашњем попису изјашњавао као Србин није имао никакву моћ да његово национално опредељење у статистици испадне као српско.

А таквих је буди уверен била већина.

Опет се као аргумент убацује неистина. Најбројнији добровољци у РСК су посље домаћих били наши, Срби из Србије, па Војводине и БиХ, зависи од године и времена, међутим из цг је број укупних добровољаца за РСК био ЈЕДНОЦИФРЕН, мањи чак и од броја странаца.

А одакле су пореклом били ти добровољци из Србије? Великом бројем управо из тих крајева.

То је мој став о онима који се не изјашњавају као Срби.Ја уопште нисам писао о било каквој подјели међу Србима других регија, него о онима који се не изјашњавају као Срби, али се Србима упорно објашњава да су они ипак, као наши . . .

Па ето, добар ти је став.

Само настави тако, таквим ставом ће све више бити нових дрљевића међу новопеченим милогорцима. :ok:

Каквим Родољубом, не може се сматрати Србином уопште, и управо то се десило на пописима од 1948 па до наших дана.

Рекох, онај ко се изјашњавао на пописима у партијски обојеној држави и федеративној јединици каква је била Црна Гора је био тотално небитан за коначну статистику читавог пописа.

једино ти у недостатку аргумената лупеташ.
То ти радиш.
Нема проблема, де цитирај шта сам слагао и ђе сам написао нешто увредљиво.
Једно је изјаснити се као Црногорац национално, како се дотични изјаснио, а друго је себе сматрати Црногорцем као регионалним термином
Међутим они су се сви опредјелили за ову другу опцију.

А таквих је буди уверен била већина.
У то уопште нисам увјерен, у Српство данашњих црногораца, не вјерујем им, благо речено.

А одакле су пореклом били ти добровољци из Србије? Великом бројем управо из тих крајева.
Аха, оно као деда, прадеда и то. Па могуће, али прије 1948 тамо су се људи изјашњавали као Срби.

Па ето, добар ти је став.
Само настави тако, таквим ставом ће све више бити нових дрљевића међу новопеченим милогорцима.
Знам да ми је став добар, мени ти и такви не требају, нити су нити ће бити Срби и за Србе. И нема то везе са мојим ставом, то је тако. Они више нису наши, били некад, прије 70 ак година. Нека их, нек иду, ми не губимо с тим ништа, напротив. Сад ће испасти још да је црногорац у реду, а ********* није, а то што оба појма НЕ означавају Србина, нема везе.Зар ће они због мене да се опредјељују, ау, па значи да је доље Српски елемент баш снажан.

Рекох, онај ко се изјашњавао на пописима у партијски обојеној држави и федеративној јединици каква је била Црна Гора је био тотално небитан за коначну статистику читавог пописа.
Хахахахаха, браво, одлична бравура, значи сад ћемо о статистици. па у реду, нема везе, није битно, све је то исто, бле, бла, бла, а за то вријеме Срби да се и даље самозаваравају да су данашњи црногорци (или остали ј.словени) њихова браћа. Нема ту ни истине, ни разума ни среће, за Србе!
Супер ти је име налога, али по реакцијама ми се чини да си и ти црногорац, штета, учинило ми се Србин из Војводине.

Нема проблема, де цитирај шта сам слагао и ђе сам написао нешто увредљиво.
Обрисане су ти претходне поруке где си отворено вређао друге саговорнике, тако да је цитирати њих неизводљиво.

Међутим они су се сви опредјелили за ову другу опцију.
Нису се они определили, већ је етничким инжињерингом кпј створена нова нација.

У то уопште нисам увјерен, у Српство данашњих црногораца, не вјерујем им, благо речено.

Твој став. Исто као што је и мој да због дукљана са Цетиња не заборавим на брата Србина из Андријевице и Пљеваља.

Аха, оно као деда, прадеда и то. Па могуће, али прије 1948 тамо су се људи изјашњавали као Срби.
О томе и говорим. Дакле јасно је да је подела вештачка настала услед идеолошког притиска на тамошњи српски живаљ.

Знам да ми је став добар, мени ти и такви не требају, нити су нити ће бити Срби и за Србе. И нема то везе са мојим ставом, то је тако. Они више нису наши, били некад, прије 70 ак година. Нека их, нек иду, ми не губимо с тим ништа, напротив. Сад ће испасти још да је црногорац у реду, а ********* није, а то што оба појма НЕ означавају Србина, нема везе.Зар ће они због мене да се опредјељују, ау, па значи да је доље Српски елемент баш снажан.

Није ти став добар, јер управо таквим ставом тамошње Србе свесне своје националности и порекла убеђујеш да је најбоље да се приклоне партијашењу и милогорству.

Хахахахаха, браво, одлична бравура, значи сад ћемо о статистици. па у реду, нема везе, није битно, све је то исто, бле, бла, бла, а за то вријеме Срби да се и даље самозаваравају да су данашњи црногорци (или остали ј.словени) њихова браћа. Нема ту ни истине, ни разума ни среће, за Србе!
Супер ти је име налога, али по реакцијама ми се чини да си и ти црногорац, штета, учинило ми се Србин из Војводине.
Статистика јасно говори да је вештачки у првом попису у СФРЈ број Срба у ЦГ буквално масакриран.

Немам никаквих веза са Црном Гором осим што готивим Пекићева и Његошева дела, као и добре гусле. ;)

- - - - - - - - - -

Наставља се фаворизовање Црне Горе од стране Поријекла. :sad2:

Бесплатно Y-ДНК тестирање Срба са Косова и Метохије (списак тражених родова)

Зар нису балшићи директни потомци по мушкој линији од једног Витеза из Француске?

Сами Балшићи сигурно нису српског порекла. Постоји ова теорија коју си навео и она друга да су словенизовани Власи.
Ја се нисам најбоље изразио. Хтео сам да кажем да је у том војном савезу, сигурно било и војника Срба, с обзиром да је у областима којима су управљали поменути великаши из породица Балшић и Црнојевић, било и словенског тј. српског живља, знатно више него у областима осталих великаша из савеза.

Сами Балшићи сигурно нису српског порекла. Постоји ова теорија коју си навео и она друга да су словенизовани Власи.
Ја се нисам најбоље изразио. Хтео сам да кажем да је у том војном савезу, сигурно било и војника Срба, с обзиром да је у областима којима су управљали поменути великаши из породица Балшић и Црнојевић, било и словенског тј. српског живља, знатно више него у областима осталих великаша из савеза.

Kako ti to znas? Prizvao si kdo spiritualiste duh nekog Balsica? Bilo vise Srba, ma pazi bogati, gde ti ides po tu tvoju istoriju, do Tirane?

Balsicu su poreklom iz danasnje Francuske, verovatno R1b manje verovatno I1.

Kako ti to znas? Prizvao si kdo spiritualiste duh nekog Balsica? Bilo vise Srba, ma pazi bogati, gde ti ides po tu tvoju istoriju, do Tirane?

Не идем нигде, писана је ту, на корак од мене:

''Пошто нам извори ништа поуздано не говоре о њиховим прецима, порекло ове породице је загонетно.Оно што је сигурно, то је да је име њиховог родоначелника несловенског порекла, па је то био повод историчарима да претке Балшића траже међу готским, провансалским или напуљским племићким родовима. Пошто је основа имена романска, а наставак словенски, као што су словенска и лична имена чланова ове породице, то је најближа истини претпоставка да је Балша потицао од славизираних Влаха који су као ратници - пронијари могли да се брзо пробију у редове племства, па и крупних великаша.''

А. Веселиновић, Р. Љушић, ''Српске династије'', стр. 91

Мало мање параноје, молим те. Заиста не желим на тај начин да дискутујем. За ову провокацију са Тираном би могао да добијеш пријаву, али ајде овај пут нећу.

Дундурије сада већ претерујеш и пишеш тешке бесмислице.
Шта сам написао а да је бесмислица?

Обрисане су ти претходне поруке где си отворено вређао друге саговорнике, тако да је цитирати њих неизводљиво.
Опет пишеш шта није тачно. Никад ми на овој теми није ништ брисано. Али то нема везе, јер ваљда је тема моја и твоја дискусија, гдје си ти мене вријеђао.

Нису се они определили, већ је етничким инжињерингом кпј створена нова нација.
Мислим да им није свакоме понаособ комесар висио над главом из пописа у попис.

због дукљана са Цетиња не заборавим на брата Србина из Андријевице и Пљеваља.
Сви они су у једном историјском тренутку, или стварно у континуитету у посљедњих 70 година били национално јединствени као црногорци.

јасно је да је подела вештачка настала услед идеолошког притиска на тамошњи српски живаљ.
То уопште није јасно, подјела није вјештачка него је она данас реална. Идеолошког притиска је било свуда,међутим само у цг би шта би.

Није ти став добар, јер управо таквим ставом тамошње Србе свесне своје националности и порекла убеђујеш да је најбоље да се приклоне партијашењу и милогорству.
Мој став је апсолутно и искључиво Српски и реалан. Они су свакако склони партијашењу, о њиховој националној свијести говоре резултати пописа. СВАКО од њих се бар на једном попису изјаснио као црногорац, и на то се могу позвати када год им затреба. Постоји мали број, изузетака, Срба, на мору. Твој став је крипто-југословенски, та варијанта да је Србин или црногорац иста ствар, или да су данашњи хрвати некадашњи Срби, или муслимани из БиХ и Полимља, дио шиптара, македонци. Ствар са тим групама је завршена, они нису наши нити су нам било каква браћа, доказивање да су им преци можда били Срби не доводи нас до било каквог позитивног ријешења за нас саме.Требамо да се сабирамо међу собом, од оних који су отишли од нас или никада нису били наши ми сигурно нећемо имати користи, напротив, то се показује кроз нашу новију историју. Самозаваравање те врсте нам само наноси штету. То је моја поента.

Немам никаквих веза са Црном Гором осим што готивим Пекићева и Његошева дела, као и добре гусле. ;)
Гусле са црногорцима имају везе таман толико колико и са хрватима.

Нешто се мора и као маска поставити, а видићеш да резултати спектакуларно и ето сасвим случајно вуку у цг.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back