I Crnogorci. Citava istočna CG i onih 7 brda je genetski bratija sa Šiptarima, i ne znam zašto mi se brišu postovi kad je utvrđeno da je to činjenica.
To naravno da nije tacno.
Naravno da jeste e sada što ti ne voliš da imaš nešto sa njima druga je priča. Jesi ti iz Brda?
Sto se tice genetike, ne moze biti iz najmanje dva razloga. Prvi zajednicki muski predak im je daleko po 5000 i 4000 godina, a autosomalna genetika im je nebo i zemlja
EV13 R1b i J2b su geni koje gotovo 100% imaju Brda. Ovi geni preovladavaju kod Šiptara. Znam da ovo peče ali nauka je nauka i njom se bavimo zar ne
Nemas J2b u Brdima. Prouci ti to malo bolje, Vasojevcka grupa je daleko 5000 godina od albanske i najblize rodjake imala u jednom Makedoncu, Svajcarcu, Ircu i Skandinavcu, a Kuci su oko 4000 godina daleko od Albanaca, dok su Starokuci cesto i R1a.
Небов пост са форума порекла о преласку црногорско-брђанских племена/родова са католичанства на православље:
„Савремени извештаји доносе доста појединости о том, како је у XVII веку католичко становништво осетно назадовало у унутрашњости Турске, и то мање у корист ислама колико у корист православља. Сима Милутиновић изнео је у својој Историји Црне Горе, да је
цетињски владика Рувим превео у православље: Куче, Дрекаловиће и Братоножиће. Рувим је био савременик Пајсијев и седео је дуго на владичанској столици. Његову активност потврђују и римски извештаји. Међу
Бјелопавлићима било је 1633. год. свега још 200 католичких кућа, а 1635. год. међу
Зетом и Морачом број католичких душа није прелазио много преко хиљаде.
Пипери, који су још 1610. год.
сматрани скоро сви као католици, постали су исто већим делом православни...
У ово време, 1619-20. год., забележено је и турчење католика у већим масама. У околини Призрена тих је година преко 3.000 душа примило ислам, а око Сутјеске, у Босни, 6-7.000. Међу Бјелопавлићима прешло је 90 породица.“
(Владимир Ћоровић, Историја српског народа)
Маријан Болица у Опису
Скадарског санџака спомиње Пипере као племе "српске" или "грчке" вјере, дакле православне, већ 1614. године.
Војвода Марко Миљанов је овако забиљежио народно предање о покрштавању кучког војводе Лала Дрекалова (почетак 17. века):
''Војвода Пејо Станојев Братоножић имао је шћер. Била је згодна, али је мало рамала. Дође Лале Дрекалов – Куч да проси ђевојку у војводе Пеја. Војвода му одговори:
Лале, добар си човјек и јунак, а и племе ти је добро, ма ти не могу дати шћер за жену.
А зашто Пејо? – упита Лале.
Зато Лале, што си латинске вјере, па ја не мислим удавати шћер за латинина па да се никад удавати неће.
А би ли је дао, војвода Пејо, да сам као и ти православне вјере?
Бих, божја ти вјера, што но кажу на рукама ти је донио.
Лалу је било стало да узме за жену кћер чувенога војводе Пеја Станојева, па завика:
Војвода Пејо, ја ћу се покрстити, прећи у твоју вјеру, само одржи ријеч.
Да зовемо попа, боље је одмах, - прихвати Пејо.
Нека буде, - пристаде Лале…“
Ова прича је вероватно романтизован оквир за прелазак Куча и Дрекаловића у православну веру, што је био политички договор са цетњским владиком Рувимом.
Ово се вероватно догодило после 1614, јер код Марјана Болице видимо да су Кучи римокатолици.
„У "Земљишнику скадарском", из 1416. године, међу албанским именима налази се и Пали Бард. Како примјећује Шобајић, код Албанаца се уз имена често употребљава атрибут бард - бијели, па је према томе Пали Бард - Бијели Павле.
И у једном млетачком извору из XVII вијека спомињу се Бјелопавлићи под именом Палабарди (Palabardhi). Иако су нека братства у Бјелопавлићима, по предању, старином из "латинског Дукађина", због њихове православне вјере, која је очито касније примљена, Шобајић их је сматрао Србима.“
Да ли су и
Васојевићи били католици, па касније прешли у православну веру, тешко је рећи, јер су се они доста рано (већ средином 15. века) издвојили у Лијевој Ријеци, тако да нема много записа о њима у наредних око два столећа. С обзиром да се у 15. веку и у млетачким и у турским документима увек наводе заједно са Пиперима, изгледа као да су ова два племена била врло блиска у то време, можда и блиског порекла (што можда потврђује и иста крсна слава, а и предање о Васу и Пипу), па није немогуће да су и Васојевићи у то време били католици. 1614. Болица их налази као православне.
Још се баш незна какву генетску слику имају Арбанаси. Има их само 100 тестираних, што је мало, за неку озбиљнију анализу о сродству са неким црногорским племенима. Видећемо за коју годину када их буде много више тестираних.
Занимљиво је да су један добар део црногорских племена до пре 300-400 година били католици. Познато је да су се црногорска племена мешали са шиптарским племенима о томе су писали Цвијићеви сарадници. Мешање је престало у другој половини 17. и првој половини 18. века када су Арбанаси прелазили на ислам.