Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
И шта ту ново пише? Тај рад је био окачен на ову тему чим је изашао, дакле средином маја месеца, и о њему се детаљно дискутовало на неколико страна.

Али авај, ту је Ахил, који има навику да након неколико месеци упада у сред дискусија о петим стварима својим мт-ДНК спамовањима и качењима радова без икаквих објашњења.
Sve je novo.
Ljudi prave pomake.

Ovo nije rad iz maja, sada su napravili dodatne analize.
Sada tvrde ono što sam ja tada tvrdio a vi me napadali.
Naravno imaće se jasnija slika kako bude više rezultata iz kostiju, za sada za neke periode i neke oblasti ima o crne rupe.

Nemam nameru da ponovo gubim vreme sa vama.
Samo sam postvio link, u koliko diskusiju poseti neko ozbiljan koga zanima ova tema.

Генетика је поље науке које свакоме дозвољава различита маштовита тумачења, која када се суоче са материјалним чињеницама могу да се окаче мачку о реп. Све интерпретације су небитне, битна је само информација о геному коју није могуће фалсификовати нити изменити. Чак ако неко то и покуша, опет ће на крају бити откривен.

Управо сам о томе и писао.

Sve je novo.
Ljudi prave pomake.
Све је ново? Није.
Ovo nije rad iz maja, sada su napravili dodatne analize.
Ово јесте рад из маја. Најзанимљивија измена у раду од изласка оригиналне верзије јесте она која је изашла 20 септембра и у коју је додат I6561, Alexandria Ukraine, 5000-3500 BCE, Y DNA R1a M417, mtDNA H2a1a.

Sada tvrde ono što sam ja tada tvrdio a vi me napadali.
Ништа ниси ти овде тврдио осим спамовања резултата и нико те није нападао, дакле параноишеш.

Samo sam postvio link, u koliko diskusiju poseti neko ozbiljan koga zanima ova tema.
Па као по обичају поставиш нешто без икаквог пропратног коментара, става, мишљења, у преводу ''ево вам нешто што ни ја не знам шта представља па блените''.

Тај неко озбиљан сигурно неће уз помоћ Ахила са Крстарице доћи до некаквог епохалног сазнања.

И новија варијанта је да се покуша доказати да сви Срби потичу са простора авнојевске Црне Горе и наравно да дио данашњег становништва нема никакве везе по поријеклу са Албанцима.Е кад неко ради са тим циљем а лаже о Српству и науци, онда мени то смета и сматрам да имам право да о томе пишем и говорим.

Kao što niko ne bi govorio ni da su svi Srbi Nemci, u slučaju da se dokazalo da vode poreklo iz helmutovske Nemačke.

R1a-M458-L1029 је доста заступљена код Срба из Лике, једино код Личана доминира и то убедљиво у односу на R1a-Z280, у другим крајевима где живе или где су живели Срби је јача Z280.

Углавном тачно, мада је у Лику највероватније доспела каснијим миграцијама, у 16. веку. Ако је судити по данашњој мапи простирања, чини се да је има доста на простору где је настала прва српска држава: данашња југозападна Србија, северна Црна Гора, југоисточна Босна. Видим да је има и по источној Немачкој, тако да је готово извесно да су је на западни Балкан донели Срби. Што се тиче осталих грана R1a, вероватно су још неке дошле са Србима у 7. веку, неке век раније са разним словенским групама, док је један део вероватно предсловенски ; то тек остаје да се утврди. Јбг, опет нам фали кључна ствар, скелети...

:super: tako je brate

Управо сам о томе и писао.

Nema potrebe da se sekiraš zbog toga. Sve će da dodje na svoja mesta.

- - - - - - - - - -

Па као по обичају поставиш нешто без икаквог пропратног коментара, става, мишљења, у преводу ''ево вам нешто што ни ја не знам шта представља па блените''.

Тај неко озбиљан сигурно неће уз помоћ Ахила са Крстарице доћи до некаквог епохалног сазнања.
Ahilov problem je njegov snažan ego koji mu ne dozvoljava da prizna kako nije u pravu. Sve da se pojave hiljade novih haplotipova iz prošlosti, on će i dalje tvrditi kako još nisu otkriveni oni koji potvrđuju njegovu tačku gledišta. Mada, iskreno, ja i neznam šta je njegova tačka gledišta nakon ovoliko godina :D

... Ahilov problem je njegov snažan ego koji mu ne dozvoljava da prizna kako nije u pravu. Sve da se pojave hiljade novih haplotipova iz prošlosti, on će i dalje tvrditi kako još nisu otkriveni oni koji potvrđuju njegovu tačku gledišta. Mada, iskreno, ja i neznam šta je njegova tačka gledišta nakon ovoliko godina :D

Ма није да он не мења своју тачку гледишта. Мени се чини да је он временом малчице модификовао своје ставове - стидљиво, неприметно, да не угрози его. Можда је и то минимално, једва приметно мењање ставова и разлог због чега је немогуће тачно утврдити његову тачку гледишта. Наравно, главни разлог је то што ни он сам не уме прецизно да одреди ту своју тачку гледишта.

I Crnogorci. Citava istočna CG i onih 7 brda je genetski bratija sa Šiptarima, i ne znam zašto mi se brišu postovi kad je utvrđeno da je to činjenica.

To naravno da nije tacno.

Naravno da jeste e sada što ti ne voliš da imaš nešto sa njima druga je priča. Jesi ti iz Brda?

Sto se tice genetike, ne moze biti iz najmanje dva razloga. Prvi zajednicki muski predak im je daleko po 5000 i 4000 godina, a autosomalna genetika im je nebo i zemlja

EV13 R1b i J2b su geni koje gotovo 100% imaju Brda. Ovi geni preovladavaju kod Šiptara. Znam da ovo peče ali nauka je nauka i njom se bavimo zar ne :D

Nemas J2b u Brdima. Prouci ti to malo bolje, Vasojevcka grupa je daleko 5000 godina od albanske i najblize rodjake imala u jednom Makedoncu, Svajcarcu, Ircu i Skandinavcu, a Kuci su oko 4000 godina daleko od Albanaca, dok su Starokuci cesto i R1a.

Небов пост са форума порекла о преласку црногорско-брђанских племена/родова са католичанства на православље:

„Савремени извештаји доносе доста појединости о том, како је у XVII веку католичко становништво осетно назадовало у унутрашњости Турске, и то мање у корист ислама колико у корист православља. Сима Милутиновић изнео је у својој Историји Црне Горе, да је цетињски владика Рувим превео у православље: Куче, Дрекаловиће и Братоножиће. Рувим је био савременик Пајсијев и седео је дуго на владичанској столици. Његову активност потврђују и римски извештаји. Међу Бјелопавлићима било је 1633. год. свега још 200 католичких кућа, а 1635. год. међу Зетом и Морачом број католичких душа није прелазио много преко хиљаде.Пипери, који су још 1610. год. сматрани скоро сви као католици, постали су исто већим делом православни...
У ово време, 1619-20. год., забележено је и турчење католика у већим масама. У околини Призрена тих је година преко 3.000 душа примило ислам, а око Сутјеске, у Босни, 6-7.000. Међу Бјелопавлићима прешло је 90 породица.“

(Владимир Ћоровић, Историја српског народа)

Маријан Болица у Опису Скадарског санџака спомиње Пипере као племе "српске" или "грчке" вјере, дакле православне, већ 1614. године.

Војвода Марко Миљанов је овако забиљежио народно предање о покрштавању кучког војводе Лала Дрекалова (почетак 17. века):

''Војвода Пејо Станојев Братоножић имао је шћер. Била је згодна, али је мало рамала. Дође Лале Дрекалов – Куч да проси ђевојку у војводе Пеја. Војвода му одговори:
Лале, добар си човјек и јунак, а и племе ти је добро, ма ти не могу дати шћер за жену.
А зашто Пејо? – упита Лале.
Зато Лале, што си латинске вјере, па ја не мислим удавати шћер за латинина па да се никад удавати неће.
А би ли је дао, војвода Пејо, да сам као и ти православне вјере?
Бих, божја ти вјера, што но кажу на рукама ти је донио.
Лалу је било стало да узме за жену кћер чувенога војводе Пеја Станојева, па завика:
Војвода Пејо, ја ћу се покрстити, прећи у твоју вјеру, само одржи ријеч.
Да зовемо попа, боље је одмах, - прихвати Пејо.
Нека буде, - пристаде Лале…“

Ова прича је вероватно романтизован оквир за прелазак Куча и Дрекаловића у православну веру, што је био политички договор са цетњским владиком Рувимом. Ово се вероватно догодило после 1614, јер код Марјана Болице видимо да су Кучи римокатолици.

„У "Земљишнику скадарском", из 1416. године, међу албанским именима налази се и Пали Бард. Како примјећује Шобајић, код Албанаца се уз имена често употребљава атрибут бард - бијели, па је према томе Пали Бард - Бијели Павле. И у једном млетачком извору из XVII вијека спомињу се Бјелопавлићи под именом Палабарди (Palabardhi). Иако су нека братства у Бјелопавлићима, по предању, старином из "латинског Дукађина", због њихове православне вјере, која је очито касније примљена, Шобајић их је сматрао Србима.“

Да ли су и Васојевићи били католици, па касније прешли у православну веру, тешко је рећи, јер су се они доста рано (већ средином 15. века) издвојили у Лијевој Ријеци, тако да нема много записа о њима у наредних око два столећа. С обзиром да се у 15. веку и у млетачким и у турским документима увек наводе заједно са Пиперима, изгледа као да су ова два племена била врло блиска у то време, можда и блиског порекла (што можда потврђује и иста крсна слава, а и предање о Васу и Пипу), па није немогуће да су и Васојевићи у то време били католици. 1614. Болица их налази као православне.

Још се баш незна какву генетску слику имају Арбанаси. Има их само 100 тестираних, што је мало, за неку озбиљнију анализу о сродству са неким црногорским племенима. Видећемо за коју годину када их буде много више тестираних.

Занимљиво је да су један добар део црногорских племена до пре 300-400 година били католици. Познато је да су се црногорска племена мешали са шиптарским племенима о томе су писали Цвијићеви сарадници. Мешање је престало у другој половини 17. и првој половини 18. века када су Арбанаси прелазили на ислам.

Poslednja izmena:
Све је ново? Није.

Ово јесте рад из маја. Најзанимљивија измена у раду од изласка оригиналне верзије јесте она која је изашла 20 септембра и у коју је додат I6561, Alexandria Ukraine, 5000-3500 BCE, Y DNA R1a M417, mtDNA H2a1a.

Ништа ниси ти овде тврдио осим спамовања резултата и нико те није нападао, дакле параноишеш.

Koliko znam ovaj rad nije diskutovan na temi.
Jesu HG, ali sam rad nije.

Ništa nije rečeno o WHG, EHG i CHG poreklu evropske populacije.
O "Sex-biased" analizi
O očuvanom zonama staroevropske populacije, o kojima se govori u radu.
O kontinuitetu i specifičnoj ulozi jugoistočne Evrope kroz milenijume.
O odsustvu WHG populacije u Anadolu.
O mešanju populacija od Lepenskog Vira do brozanog doba. U bronzanom dobu u Bugarskoj imamo pojedinca ističnog porekla, i on je R1a Z93.
...

Posmatranjem samo HG-a ništa se ne može dobiti, jer imamo iste HG i na istoku i na zapadu. Nalazino podgrupe ogranaka koji nisu preživeli do današnjih dana (skori slovenski I2a1 u Rusiji)...
Nije sigurno ni da je R1b 269 istočnog porekla.

Vi zna te ono što se ne zna, a o onome što se zna upšte ne diskutujete.

Razumeli smo Akso odavno, I2b vlaska, EV13 albanska, jedini pravi cistokrvni Srbi R1a ( osim naravno ako nisu poreklom iz CG-a ). :D

A na tu listu dodaj recimo i dvaput krstenog Stefana Nemanju, pardon Nimania :D.

Koga ti predstavljaš u množini "razumeli smo odavno" ? Kako smišljeno i podmuklo hoćeš da privučeš pažnju na sebe, kao da si ti neki autoritet li neki Bog, predstavljaš sebe u množini i ciljano hoćeš da eto prikažeš da se svi slažu sa tobom, a da sam ja neka osoba sa kompleksima. Ovi izvori o prelasku crnogorsko-brđanskih plemena sa katoličantva na pravoslavlje pogađaju, pogotovo one koji se ulizuju Crnogorcima. Zato kada nemaju dokaze i protiv argumente skreću namerno sa teme, to je ta kukavička poznata taktika.

nastaviću kasnije imam neke obaveze, nisam završio sa odgovorom....

Koga ti predstavljaš u množini "razumeli smo odavno" ? Kako smišljeno i podmuklo hoćeš da privučeš pažnju na sebe, kao da si ti neki autoritet li neki Bog, predstavljaš sebe u množini i ciljano hoćeš da eto prikažeš da se svi slažu sa tobom, a da sam ja neka osoba sa kompleksima. Ovi izvori o prelasku crnogorsko-brđanskih plemena sa katoličantva na pravoslavlje pogađaju, pogotovo one koji se ulizuju Crnogorcima. Zato kada nemaju dokaze i protiv argumente skreću namerno sa teme, to je ta kukavička poznata taktika.

nastaviću kasnije imam neke obaveze, nisam završio sa odgovorom....

Nemanja je bio katolik, pa presao na pravoslavlje, da li to znaci da je bio Albanac? A tvoje teorije o genetici su besmislene i neracionalne i pre svega produkt tvojih nekih licnih sadrzaja svesnog, to jeste nesvesnog, i ne predstavljaju nikog i nista, osim tvojih nekih nerazjasnjenih zivotnih frustracija, koje naravno svi imamo, ali ih ne projektujemo svi na istoriju i genetiku kao ti.

Koliko znam ovaj rad nije diskutovan na temi.
Jesu HG, ali sam rad nije.
Увелико је дискутовано о раду. И то не само о Y-ДНК хаплогрупама већ је говорено и о аутосомалној компоненти и нешто мало око мт-ДНК хаплогрупа.

Дакле, рад који је изашао пре скоро па тачно пола године ти опет качиш на ову тему без пропратног коментара и кукаш како се о њему није довољно дискутовало.

Могао си наставити ''замрле'' дискусије још док су оне биле свеже.
Ništa nije rečeno o WHG, EHG i CHG poreklu evropske populacije.
O "Sex-biased" analizi
O očuvanom zonama staroevropske populacije, o kojima se govori u radu.
O kontinuitetu i specifičnoj ulozi jugoistočne Evrope kroz milenijume.
O odsustvu WHG populacije u Anadolu.
O mešanju populacija od Lepenskog Vira do brozanog doba.
О већини тога јесте, а о стварима о којима није дискутовано си могао започети дискусије.
U bronzanom dobu u Bugarskoj imamo pojedinca ističnog porekla, i on je R1a Z93.
...
Овај резултат је такође коментарисан.

Posmatranjem samo HG-a ništa se ne može dobiti, jer imamo iste HG i na istoku i na zapadu. Nalazino podgrupe ogranaka koji nisu preživeli do današnjih dana (skori slovenski I2a1 u Rusiji)...
Nije sigurno ni da je R1b 269 istočnog porekla.
Слажем се, зато је и занимљиво упоредити нпр. аутосомалну компоненту првих становника Лепенског Вира са каснијим досељеницима, који су већ увелико поседовали значајан удео анадолске и егејске генетике и мт-ДНК хаплогрупа.

Vi zna te ono što se ne zna, a o onome što se zna upšte ne diskutujete.

Напротив, то управо ти радиш.

Ма није да он не мења своју тачку гледишта. Мени се чини да је он временом малчице модификовао своје ставове - стидљиво, неприметно, да не угрози его. Можда је и то минимално, једва приметно мењање ставова и разлог због чега је немогуће тачно утврдити његову тачку гледишта. Наравно, главни разлог је то што ни он сам не уме прецизно да одреди ту своју тачку гледишта.

Сећаш се када сам Ахила молио да дефинише свој став и поткрепи га ваљаним аргументима? Наравно, није то никада хтео да уради већ је практиковао приступ са великом дозом апстракције, рецимо, И2а су увек били у Панонији око Дунава (500км тамо или овамо) и слично томе. Час је подржавао теорију да су И2а аборигини у Динарском појасу, час да су с оне друге стране Дунава али јако близу и истовремено довољно далеко, уколико би то донекле ојачало његову позицију. Час су ПХ908 Динароиди, час су Румуни, час Трачани, час Келти и ко зна шта још не :) Само ми није јасно шта он конкретно има од свега тога? :think:

- - - - - - - - - -

Ovi izvori o prelasku crnogorsko-brđanskih plemena sa katoličantva na pravoslavlje pogađaju, pogotovo one koji se ulizuju Crnogorcima. Zato kada nemaju dokaze i protiv argumente skreću namerno sa teme, to je ta kukavička poznata taktika.
Аксићу, сви Срби су практично били католицима пре него што је Св. Сава дошао са Атоса. Један добар део Срба по Далмацији (укључујући западну Херцеговину) никада није ни припадао православцима и данас су они Хрвати. Што су онда мање вредни они који су нешто после преузели православље од оних који су то учинили пре њих?

Nemanja je bio katolik, pa presao na pravoslavlje, da li to znaci da je bio Albanac?

Не значи. Зета је у то време била католичка земља и остала је већински католичка све до времена Црнојевића. И Балшићи су, између осталог, били католици. Становништво Зете су у средњем веку сачињавали Словени/Срби, Власи, Арбанаси и Романи по приморским градовима, и тешко је на основу конфесионалне припадности извући закључке о етницитету, међутим постоје историјски извори, предања и генетика који на то указују. Све ово што је Акса изнео углавном стоји, једино су можда Братоножићи од наведених племена вероватније влашког него арбанашког порекла, с обзиром да им је племенско име изведено из влашког личног имена Братоног (Братоњег).

Не значи. Зета је у то време била католичка земља и остала је већински католичка све до времена Црнојевића. И Балшићи су, између осталог, били католици. Становништво Зете су у средњем веку сачињавали Словени/Срби, Власи, Арбанаси и Романи по приморским градовима, и тешко је на основу конфесионалне припадности извући закључке о етницитету, међутим постоје историјски извори, предања и генетика који на то указују. Све ово што је Акса изнео углавном стоји, једино су можда Братоножићи од наведених племена вероватније влашког него арбанашког порекла, с обзиром да им је племенско име изведено из влашког личног имена Братоног (Братоњег).

O genetici necu, posto su te vec ovi dobri ljudi iscrpno poducavali ovde, nazalost kada bacis seme u zemlju ne znas kakve ce rezultate dati, zato treba biti mudar, videti kada je zemlja jalova i prestati sa trudom. Osim tebe, Akse i albanskih sovinista, niko ne tvrdi da su srpska plemena Brda i Crne Gore, Albanskog porekla. Navodis Zetu i narode koji u njoj zive i pominjes Albance, na osnovu cega ti znas da su u Zeti ziveli Albanci? Molim izvor! Evo recimo pred sobom drzim "Hilandarsku Povelju" Stefana Prvovencanog ( ne originalni zapis da ne bude zabune ) i evo sta on kaze, "pribavi od morske zemlje Zetu sa gradovima, a od Arbanasa - Pilot". Ovde vidimo da je Zeta jasno odvojena od Albanaca, a da su oni smesteni u Pilot, to jest tek u dolinu Drima, na teritoriju koja nikada se nije smatrala za delom Zete.

O genetici necu, posto su te vec ovi dobri ljudi iscrpno poducavali ovde, nazalost kada bacis seme u zemlju ne znas kakve ce rezultate dati, zato treba biti mudar, videti kada je zemlja jalova i prestati sa trudom. Osim tebe, Akse i albanskih sovinista, niko ne tvrdi da su srpska plemena Brda i Crne Gore, Albanskog porekla. Navodis Zetu i narode koji u njoj zive i pominjes Albance, na osnovu cega ti znas da su u Zeti ziveli Albanci? Molim izvor!

Арбанашка инфилтрација у српске земље најпре се јавља на њиховој северозападној страни, у Зети. Они се ту појављују углавном истовремено са влашким елементима, a продреће и у околину Котора па и Дубровника (XIV али и крај XIII века); ући ће и у градове Будву, Котор, Пераст и Дубровник, али у овој највећој градској агломерацији дуго само као кућна послуга и ученици у занатима.[81] Одмах затим Арбанаси су се устремили према централним српским земљама; они су 1278. напали дубровачке трговце који су из Брскова ишли у Котор.[82] Њихов притисак у Зети био je толико моћан да су ту земљу Г. Цамблак и Константин Филозоф називали арбанашком.[83]

[81] L. de Thallóczy-K. Jireček-E. de Šufflay, Acta et diplomata res Albaniae mediae aetatis illustrantia (u daljem tekstu: AA), vol. I. Wien 1913. 156; K. Jireček, Istorija Srba, knj. II, Beograd 1952, 34, 101;S. Ljubić, Statutum et leges civitatis Buduae, MHISM III, Zagreb 1882; T. Taranovski, Istorija srpskog prava u Nemanjićskoj državi, knj. II, Beograd 1931, 67 A. Meyer. Kotorski spomenici I, Zagreb 1951, 152.

[82] Gr. Čremošnik, Kancelarijski i notarski spisi 1278-1301. Beograd 1952.

[83] S. Ćirković, Albanci u ogledalu 336.

Evo recimo pred sobom drzim "Hilandarsku Povelju" Stefana Prvovencanog ( ne originalni zapis da ne bude zabune ) i evo sta on kaze, "pribavi od morske zemlje Zetu sa gradovima, a od Arbanasa - Pilot". Ovde vidimo da je Zeta jasno odvojena od Albanaca, a da su oni smesteni u Pilot, to jest tek u dolinu Drima, na teritoriju koja nikada se nije smatrala za delom Zete.

Малесија и Пилот (Дукађин) су били саставни делови Зете у време Балшића. Племена Хоти, Груде, Тузи и још неки мањи арбанашки катуни су део Зетског збора у време Црнојевића.

Poslednja izmena:
[81] L. de Thallóczy-K. Jireček-E. de Šufflay, Acta et diplomata res Albaniae mediae aetatis illustrantia (u daljem tekstu: AA), vol. I. Wien 1913. 156; K. Jireček, Istorija Srba, knj. II, Beograd 1952, 34, 101;S. Ljubić, Statutum et leges civitatis Buduae, MHISM III, Zagreb 1882; T. Taranovski, Istorija srpskog prava u Nemanjićskoj državi, knj. II, Beograd 1931, 67 A. Meyer. Kotorski spomenici I, Zagreb 1951, 152.

[82] Gr. Čremošnik, Kancelarijski i notarski spisi 1278-1301. Beograd 1952.

[83] S. Ćirković, Albanci u ogledalu 336.

Малесија и Пилот (Дукађин) су били саставни део Зете у време Балшића. Племена Хоти, Груде, Тузи и још неки мањи арбанашки катуни су део Зетског збора у време Црнојевића.

Nazalost restartovao mi se PC u sred poduzeg odgovora. Procitaj ti Hrabaka kada govori da u Pilotu zivi izmesano stanovnistvo Srbi i Albanci i o poarbasenim Slovenima i Srbima u Albanija u srednjem veku, i srpskih ratnicima kao mogucoj okosnici Skenderbegove vojske, a posle uporedi rezultate srpskih plemena u Crnoj Gori, sa albanskim i nadji im najblizeg zajednickog pretka.

Nazalost restartovao mi se PC u sred poduzeg odgovora. Procitaj ti Hrabaka kada govori da u Pilotu zivi izmesano stanovnistvo Srbi i Albanci i o poarbasenim Slovenima i Srbima u Albanija u srednjem veku, i srpskih ratnicima kao mogucoj okosnici Skenderbegove vojske, a posle uporedi rezultate srpskih plemena u Crnoj Gori, sa albanskim i nadji im najblizeg zajednickog pretka.

Ili malo konkretnije.

E 1.jpg

E 2.jpg

Бесплатно Y-ДНК тестирање Срба из Старе Херцеговине (списак тражених родова)

Друштво српских родословаца „Порекло“ у сарадњи са научном заједницом спроводи велико истраживање генетичког порекла Срба са територије некадашње Старе Херцеговине. Досад је тестирано близу 350 појединаца, а преостало је да тестирамо још нешто више од 60 кандидата.

С обзиром да овим истраживањем желимо обухватити узорак који најрепрезентативније одсликава овај, за разумевање прапорекла Срба веома важан простор, потребно је да пронађемо и тестирамо родове које у досадашњем истраживању нисмо обухватили. Реч је следећим родовима:

1. Бабаљ, Банчићи код Љубиња, Ђурђевдан
2. Дедијер, Чепелица код Билеће, Игњатијевдан
3. Радић, До код Равног, две породице у истом месту које славе Стевањдан али нису исти род
4. Шантић, Мостар, Јовањдан?
5. Лубурић, Риоца код Билеће, Никољдан
6. Бајевић, Баљци код Билеће, Никољдан
7. Мршић, Чичево код Коњица, Јевстратијевдан?
8. Правица, Бјелач код Требиња, Зачеће Св.Јована
9. Сладоје, Обаљ код Калиновика, Ђурђевдан
10. Младић, Божановићи код Калиновика, Ђурђевдан
11. Паранос, Старо Слано код Требиња, Ђурђевдан
12. Јакшић, Дубљевићи код Гацка, Ђурђевдан
13. Албијанић, Баљци код Билеће, Стевањдан?
14. Милић, Љубомир код Требиња, Никољдан
15. Мисита, Кијев До код Равног, Св.Врачи
16. Лакетић, Ходбина код Мостара, Никољдан
17. Кешељ, Раникуће код Невесиња, Ђурђевдан
18. Шошо, Баљевац код Требиња, Никољдан
19. Дропо, Мркоњићи код Требиња, Никољдан
20. Његуш, Сливља код Гацка, Зачеће Св.Јована
21. Уљаревић, Трновица код Билеће, Никољдан
22. Радовић, Братач код Невесиња, Никољдан
23. Мићуновић, Ластва код Требиња, Јовањдан
24. Крњевић, Фатница код Билеће, Аранђеловдан
25. Гојко, Рудо Поље код Гацка, Јовањдан