Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U pitanju su uglavnom ljudi hejteri opterećeni kompleksima. Sve što se ne uklapa u njihovu viziju je zlo i naopako. Retki su predstavnici te "autohtonističke škole" koji su spremni na civilizovan i argumentovan razgovor.

То и јесте за очекивање. Аутохтонистичка школа је типичан пример псеудонаучне "теорије". Сећам се да су у неком раду публикованом у билтену "В защиту науки" Руске Академије Наука међу примерима псеудонауке навели и Српску аутохтонистичку школу. Дакле, аутохтонисти су типичан пример псеудонаучних кренкова, а оно о чему ти говориш је типичан образац понашања кренка. Уосталом, када би био спреман нa аргументован разговор онда и не би био кренк.

Poslednja izmena:
I-CTS10228 =3.64
Ne znaš koje su podgrupe u pitanju?

Iznenađujuće mali procenat PH908.

Ima dosta naučna istraživanja za istočnu Nemačku kao i za zapadno-slovenske narode. Konkretno istraživanje Lajpciga je bilo na 23 markera, kao i još druga istraživanja. Sa 23 markera nemože se sa sigurnošću utvrditi dublje grane bez dubljeg testiranja, to ti je valjda poznato. U 90% slučajeva može se prepoznati podela na one koji su potencijalni I-PH908 oni koji imaju 19 i 18 na markeru DYS448, a oni koju imaju 20 ili 21 na tom istom markeru sam svrstavao u I-CTS10228. Ima slučajeva da neko koji ima 20 na tom markeru i da je ipak I-PH908, ili neko koji ima 19, a ne pripada I-PH908. Ipak to su retki slučajevi i o tome je pisano na forumu poreklo, to ništa značajno ne manje.

Evo haplotipova iz raznih istraživanja širom sveta, ovde imaš oko 20.000: https://drive.google.com/file/d/0BzQ7ajrn9vY6bS1vMXE4TlNIUHM/view

Ja sam pokrenuo temu o istočnoj Nemačkoj i o zapadnim Slovenima i mnoge sam haplotipove do sada provukao i u međuvremenu se priključio i Vlada sa forum poreklo da mi pomaže on je mnoge radove sa haplotipovima skidao, tako da bez njegove pomoći teško da bi imao pristup raznim radovima.

Ja sam provukao mnoge haplotipove za gradove i geografske oblasti gde je po mnogim istoričarima bila smeštena Bela Srbija, obuhvatio sam i nešto šire teritorije oko Bele Srbije i evo statistike za neke gradove i oblasti za hp. I2-CTS10228,

Berlin - I-CTS10228 =2.30% - uzorak 130
Gornja Bavarska - I-CTS10228 =3.50% - I-PH908 =0.50% - uzorak 200
Mecklenburg - I-CTS10228 =1.71% - uzorak 175
Poznanj-Poljska - I-CTS10228 =6.66% - I-PH908 =1.33% - uzorak 150
Bavarska - I-CTS10228 =2.75% - uzorak 218
Lužički Srbi - I-CTS10228 =2.43 - uzorak 123
Lajpcig - I-CTS10228 =3.97% - I-PH908 =0.33% - uzorak 302

Što se tiče Češke ima veliko istraživanje na 1750 uzorka, ali nažalost haplotipovi su samo na 12 markera. Vlada je nedavno provukao sve haplotipove i ja sam mu malo pomagao. Postoji statistika i po geografskim oblastima.

Na nivou Češke to izgleda ovako:

n=1750
CZECH REPUBLIC

R1a = 37.25%
R1b = 25.48%
I2a1b = 7.42%
E1b = 6.17%
I1 = 5.31%
G2a = 4.28%
I2 M223 = 2.85%
J2a = 2.11%
N1c = 2.00%
J2b2 = 1.82%
J1 = 1.14%
I1/G2a = 0.85%
T = 0.51%
I2c = 0.34%
I2 L38 = 0.34%
I2 Is/Sa = 0.28%
G1 = 0.28%
L1b = 0.22%
Q = 0.17%
N1b = 0.11%
J2b1 = 00.5 %
G2b = 00.5%
F = 00.5%
Nepoz. = 0.80%

Evo celokupne statistike za mnoge oblasti kao i za Češku po geografskim oblastima: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2157.0

Procenat I-CTS10228 u Češkoj se kreće odprilike oko 6% do 10% u zavisnosti od oblasti.

Sve što idemo prema Nemačkoj ima manje ili uopšte nema PH908 u odnosu na ostatak I-CTS10228. Ako uzmemo u obzir Bavarsko, Lajpcičko i druga istraživanja oko zapadne Češke - Bohemije, Vidimo iz gore pomenutih statiska o I2a za Lajpcig, Bavarsku itd. da je PH908 na nivou statističke greške, od oko 2.5% do 4% zastupljenosti cele I-CTS10228, a u Bohemiji ima oko 7% od cele I2a, e sad ako je u susednim pograničnim oblastima u istočnoj Nemačkoj PH908 na nivou statističke greške, od cele I2a u Bohemiji procenat PH908 bi trebao da je nešto veći, ali opet ništa značajno.

Drugo što je takođe bitno, a neki to i neznaju da po Češkoj, Slovačkoj i po južnoj Poljskoj i zapadnije ima dosta oblasti koja su naseljavali srednjovekovni doseljenici sa istočne strane, sa Karpata, a doseljenici su dolazili sa prostora južne Ukrajine i severne Rumunije, Oni su bili Sloveni, Vlasi, mešavina Sloven-Vlaha i dr. I oni su se naseljavali po Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj uglavnom po planinska sela, jer su se mahom bavili stočarstvo. Oni su danas gotovo svi asimilirani u gore pomenutim državama. Neki još uvek imaju sačuvana predanja i znaju za starije poreko sa istoka.

Ako idemo logikom da je Bela Srbija bila smeštena na teritoriji istočne Nemačke ili nekog šireg prostora na tromeđi oko Nemačke-Češke i Poljske, mnogi istoričari smatraju da su se Srbi doselili odatle na Balkan. Nakon doseljavanja Srba na Balkan i dalje postoji Srbija oko Lajpciga kako god je mi posmatrali da li su ti Srbi koji su ostali da žive gore bili u savezu sa drugim okolnim slovenskim plemenima, to ništa ne menja. Srpska država funkcioniše i posle doseljavanja Srba na Balkan.
U izvorima se pominje da se jedan deo Srba doselio na Balkan a drugi ostao u B. Srbiji.

Neka od pomena Srba u Beloj Srbiji posle doseljavanja Srba na Balkan. Njihove pokrajine, župe, sela, granice itd.

Срби заузимали су некада целу територију од Борбе и Нисе на истоку, па до Сале на западу. Проширили су се и преко Сале и њихове насеобине допирале су до Мајне. Крај иза Чешких Планина између Лабе и Сале и на извору Сале звао се некада Surverland - српска покрајина, касније Саре.

Овде на на крајње западној граници према Баварској Срби су били нарочито густо насељени, те су због тога крају дали своје име. Карло Велики основао је 805. године такозвану ,,српску границу", оја је ишла далеко на западу од Сале, од Барденвика преко Брунишвика на Ерфурт, Форхајм Бамберг, Норинберг, у Регенсбург на Дунаву. То је била неке врсте војничка граница Немаца против Срба. Срби заузимали су на левој обали Лабе стару Марку до Ораве. Западно Од Сале постојале су српске жупе Лангница и Орла.

Sareland помиње се већ године 801. Најстарији чешки кроничар Косма назива ову покрајину Zribia., у једном документу цара Хенрика III 1040 године назива се округ Zurba. На десној обали Лабе код ушћа Сале у Лабу налазила се српска жупа, која се звала Сербиште, где се сада налази варош Zerbst, у садашњој кнежевини Анхалт.

У Турингији у XIII веку налазио се крај Zurbove, сада Zörbau. Код малог племена Житици, налазио се град Зурбици, Zörbik, сада Klein-Zerbst. Између Лабе, Сале и доње Мулде налазила се жупа Сермунти, Зиримуди, које име исто тако долази од Срба. Даље имамо жупу Сарове код ушћа Квизе у Бобру, сада Соров, Sorau.
Српско име било је дакле врло учвршћено на Сали и западно од Сале, као да су овде, на крајњој, западној граници становали Срби најмногобројније.

I nađe se Kor, Nišlija i drugi istomišljenici koji tvrde da su Srbi iz Bele Srbije bili PH908. Ja nemam ništa protiv što neko zastupa tu teoriju. Svako ima svoju teoriju, da njihova teorija ima osnova ja bi prvi rekao tako upravi si care i podržavao bi ih. Međutim ta teorija nema osnova ako sagledavamo stvari realno istraživanja pokazuju da procenti PH908 na prostoru Bele Srbije i šireg prostora oko Bele Srbije čine statističku grešku ili je ima nešto malo.

PH908 ima ogromno potomstvo i najviše i procentualno na Balkanu, a dosta manje severnije. Ako imamo granu koja ima ogromno potomstvo logično je da ima i po nešto u drugim narodima. Ovde se od 1000 i više testiranih Nemaca, Poljaka, Čeha pojavi i po neki PH908, što je sasvim logično isto je to slučaj i sa drugim granama drugih haplogrupa koje imaju veliko potomstvo. I na osnovu nekolicine testiranih od hiljadu i nešto pravi se teorija o dolasku PH908 iz Bele Srbije a ona čini statističku grešku ili je ima nešto malo. Drugo ignoriše se činjenice o prisustvu PH908 u Rumuniji i Bugarskoj, čak se i osporava to od pojedinaca na ovom forumu iako su to naučna istraživanja. Toliko pristrasnosti i bezobrazluka od pojedinaca nisam video do sada.

Ja shvatam i razumem da veliki broj Srba rado bi hteo da postoji veza o Srba iz Bele Srbije sa PH908 zato što je najbrojnija kod Srba, ali činjenice i istraživanja pokazuju da PH908 nema nikakve veze sa doseljavanjem Srba iz Bele Srbije. Kor i njegovi istomišljenici te pričice mogu još da prepričavaju maloj deci od pet godina, mada i deca će da ih provale kako lažu i muljaju.

Poslednja izmena:
Херцеговци јесу високи, али нису баш тако светли.

Босанци су у просеку прилично светлији од Херцеговаца, без обзира које су вере.

Западни Херцеговци где има највише динарика су прилично тамни, чини ми се да су чак тамнији од источних Херцеговаца.

Poslednja izmena:
Херцеговци јесу високи, али нису баш тако светли.

Западни Херцеговци где има највише динарика су прилично тамни, чини ми се да су чак тамнији од источних Херцеговаца.

Španci i Portugalci su mnogo tamniji od njihove R1b sabraće iz Velsa ili iz Irske. Razlog tome je prvenstveno u adaptaciji ljudskog organizma na uslove življenja i mešanje sa populacijama koje imaju dominantnije gene. Kod nas je vrlo često slučaj da dete bude svetlokoso ali kada odraste postaje tamnokoso. A što Filipi pomenu oniže rastom Vlahe, izgleda da i to ima vezu sa životnim okruženjem, kao i sa mešanjem sa domecilnim populacijama. Nekada davno sam u okviru teme postavlja postove koji Ilire u Rimu opisuju kao izrazito krupne i snažne ljude. Ako pođemo od pretpostavke da PH908 nisu tu žveli za vreme Rima, onda ispada da su nasledili deo genetike prethodne populacije.

Inače, sada imamo dokaze da su pripadnici plemena Bjelica nosioci hg E-V13 a oni su dobrim delom svetlokosei. Vrlo verovatno da su zbog toga i dobili takav naziv. Automatsko vezivanje haplogrupe sa bojom kose i očiju je relikt bolesnih ideologija iz prošlosti.

Španci i Portugalci su mnogo tamniji od njihove R1b sabraće iz Velsa ili iz Irske. Razlog tome je prvenstveno u adaptaciji ljudskog organizma na uslove življenja i mešanje sa populacijama koje imaju dominantnije gene. Kod nas je vrlo često slučaj da dete bude svetlokoso ali kada odraste postaje tamnokoso. A što Filipi pomenu oniže rastom Vlahe, izgleda da i to ima vezu sa životnim okruženjem, kao i sa mešanjem sa domecilnim populacijama. Nekada davno sam u okviru teme postavlja postove koji Ilire u Rimu opisuju kao izrazito krupne i snažne ljude. Ako pođemo od pretpostavke da PH908 nisu tu žveli za vreme Rima, onda ispada da su nasledili deo genetike prethodne populacije.

Inače, sada imamo dokaze da su pripadnici plemena Bjelica nosioci hg E-V13 a oni su dobrim delom svetlokosei. Vrlo verovatno da su zbog toga i dobili takav naziv. Automatsko vezivanje haplogrupe sa bojom kose i očiju je relikt bolesnih ideologija iz prošlosti.

Шпанци и Португалаци су већином R1b (Индоевропљани) али код њих аутосомално доминира медитеранска генетика, исто као што су Мексиканци већином R1b, а код њих аутосомално доминира индијанска генетика.

Индоевропљани су изворно светли људи, нпр. Илири и Трачани су у грчким и римским изворима описани као светли људи, а данас су Власи (који су њихови наводни директни потомци) углавном тамнији људи са медитеранским фенотипом.

Poslednja izmena:
Шпанци и Португалаци су већином R1b (Индоевропљани) али код њих аутосомално доминира медитеранска генетика, исто као што су Мексиканци већином R1a, а код њих аутосомално доминира индијанска генетика.

Индоевропљани су изворно светли људи, нпр. Илири и Трачани су у грчким и римским изворима описани као светли људи, а данас су Власи (који су њихови наводни директни потомци) углавном тамнији људи са медитеранским фенотипом.

Meksikanci su većinom R1a? Odkud ti ta informacija?

@aksa
Pa receno ti je za procente i na onom forumu i ovde.Kako ocekujes veci procenat PH908 u Njemackoj i Ceskoj npr. kada je to jako mlada slovenska grana koja je dosla na balkan kao jedno pleme i vjerovatno i sa nekim drugim granama CTS10228 i R1a,a opet je imamo i u navedenim zemljama..Kako je mogla za par stotina godina ,ako je i toliko,boravka na tom prostoru ostaviti traga kada je ubrzo otisla.

I nađe se Kor, Nišlija i drugi istomišljenici koji tvrde da su Srbi iz Bele Srbije bili PH908. Ja nemam ništa protiv što neko zastupa tu teoriju. Svako ima svoju teoriju, da njihova teorija ima osnova ja bi prvi rekao tako upravi si care i podržavao bi ih. Međutim ta teorija nema osnova ako sagledavamo stvari realno istraživanja pokazuju da procenti PH908 na prostoru Bele Srbije i šireg prostora oko Bele Srbije čine statističku grešku ili je ima nešto malo.
.

Nisam ni primetio ovo dok ne videh post od Filipija

ako si čitao ono što sam pisao a izgleda da nisi iako tvrdiš da jesi, onda bi video da Kor tvrdi da su kako I2a tako i R1a bili deo jedne relativno neformirane slovenske mase koja je živela dosta ležernim i miroljubivim životom u rejonu Karpata. Pri tome je R1a komponenta deo prethodne baltoslovenske mase, dok je poreklo I2a za sada još neopredeljeno a ja spadam među one koji u toj priči vide Bastarne. Deo te mase postaje Rusima pod skandinavskim Rjurikovičima, deo postade slovenskim Bugarima predvođenih tatarskim Bugarima, deo postade Mađarima pod Hunima (prethodno i Avarima), deo postade Poljacima (po poznatom tvrđenju poljske šljahte, predvođeni Sarmatima), deo njih "vrbovaše" iranska plemena Srba i Hrvata i posle se oni sele na Balkan. Rumuni ostaše "nedoklani", pa su genetikom 50% Sloveni (koliko i Srbi) ali su zadržali i deo svog prethodnog identiteta. Da je slovenski uticaj bio samo malo jači, danas bi i Rumuni bili Slovenima, u pitanju su bile nijanse. Pri svemu tome treba shvatiti da elite koje su oformile pomenute narode nisu neke moćne višemilionske armije, već malobrojni pripadnici visprenih elita koji su uspeli nečim nagovoriti lokalno stanovništvo da im se pridruži (pre svega, u osvajanju, pljački i podeli plena).

Sticajem okolnosti, masa koja se formirala pod srpskim etnonimom je u sebi sadržila veliki postotak tada mlade i malobrojne I2a PH908 i pripadnici tog naroda se sele na prostore koje opisuje Porfirogenit (Paganija, Neretva, Hum, Zahumlje, Travunija, Konavli) gde se i danas sreće najveća koncentracija te haplogrupe. Da tu nisu bili pre toga jasno pokazuje siromašna varijansa te haplogrupe na tom prostoru i mnoštvo drugih dokaza. Slikovito rečeno, igorm slučaja, ti koji su ih oformili su došli u "selo" gde su prethodno živeli većinski PH908, a mogli su isto tako da dođu u selo sa CTS10228 ili sa nekom R1a granom pa bi procentualni odnosi među današnjim Srbima bili sasvim drugačiji. Druga je priča to da su Bastarni prethodno već boravili na Balkanu, sa posebnim osvrtom na KiM gde su došli kao saveznici Filipa II. Taj detalj je vrlo simptomatičan.

Eto, to bi bilo ono što tvrdi Kor, pa neka se zna na dalje i u buduće. Nekome će se moje viđenje događaja svideti, nekima neće, ali je to rezultat saznanja koja sam uspeo da sakupim. Tvoja osnovna greška je to što slepo pokušavaš rekonstruisati stanje od pre 1500 godina na osnovu današnjeg stanja. Trebaš znati da par stotina godina pre slovenske ekspanzije Sloveni nisu uopšte živeli na prostorima današnje Poljske ili Češke koje inače smatramo "najslovenskijim" narodima.

- - - - - - - - - -

Ево како изгледају људи тамо где има 70%+ Динарика (западна Херцеговина), никo на овом видеу нема словенску физиономију!!!

itekako imaju, samo treba imati izvežbano oko i primetiti je. Vidljiv je veliki uticaj tzv. dinarizacije, isto kao i kod pripadnika drugih haplogrupa iz kraških predela. Da si nekada bio u nekoj izrazito slovenskoj zemlji, video bi da i tamo postoji više različitih fenotipa od kojih se pojedini teško mogu podvesti pod slovenski stereotip.

- - - - - - - - - -

Шпанци и Португалаци су већином R1b (Индоевропљани) али код њих аутосомално доминира медитеранска генетика, исто као што су Мексиканци већином R1b, а код њих аутосомално доминира индијанска генетика.

Dominira genetika koja im pomaže da opstanu u tim klimatskim uslovima. Raspitaj se malo koliki je bio procenat raka kože kod naroda sa severa koji letuju u toj istoj Španiji dok se nisu počele koristiti zaštitne kreme.

i? zaključak je?

Грешка приликом писања, мислио сам R1b.

Praktično cela Južna Amerika je R1b a većinski izgledaju kao naš Romi. Malu razliku čine pozniji emigranti iz Evrope (Italijani) koji su naseljavali Argentinu.

Zaboravih napomenuti da su srpski nosioci I1 po aDNK samo malim delom pripadaju Skandinaviji a mnogo većim jugu evrope i Bliskom istoku. Zaključak, pobeđuju oni geni koji pružaju bolje uslove za opstanak.

Praktično cela Južna Amerika je R1b a većinski izgledaju kao naš Romi. Malu razliku čine pozniji emigranti iz Evrope (Italijani) koji su naseljavali Argentinu.

Zaboravih napomenuti da su srpski nosioci I1 po aDNK samo malim delom pripadaju Skandinaviji a mnogo većim jugu evrope i Bliskom istoku. Zaključak, pobeđuju oni geni koji pružaju bolje uslove za opstanak.

Сретао сам ја доста Руса и Словенаца у животу па чак и Чеха и Пољака и јако се разликују по физичком изгледу од Херцеговаца, а Херцеговина је наводно најсловенскија Југо регија по Y ДНК.

Приметио сам да код се код словенских народа светлија пигментација јавља тамо где је већа концентрација R1a.

Нпр. у карпатском делу Украјине доминира I2a и тамо су људи у просеку доста тамнији него они из централне и источне Украјине где доминира R1a.

Словенци имају скоро 40% R1a и много су светлији од осталих југословенских народа.

Код нас је повишен проценат R1a у Подрињу, босанској Посавини и на Банији, и стварно су људи из тих крајева у просеку светлији од неког српског просека.
Познајем доста људи из Подриња (и са србијанске и са босанске стране) и већина њих су плави, светло смеђи или смеђи са плавим очима, а готово да нисам упознао никог из Подриња ко је изразито таман.

Poslednja izmena:
Samo da navedem kao primer pogrešnosti tvog načina razmišljanja. Ja sam bukvalno ostao bez teksta kada sam saznao ko su sve nosioci hg R1a u Hercegovini. Izrazito tamnokosi (crnokosi) ljudi sa izraženim tamnim pigmentom kože. Moja je pretpostavka pre testiranja je bila da se radi o nekim "istočnim" haplogrupama, pre svih E i J. Ali eto, bio sam šokiran koliko fenotip može da zavara. . Daleko od toga da se uklapaju u ono što ti podrazumevaš pod slovenskim fenotipom. Oni škutori koje si postavljao su fenotipom veoma slični pojedinim testiranim R1a Hercegovcima. Nije red da navodim prezimena jer je reč o zatvorenom testiranju čiji rezultati neče biti javni bar do kraja godine. A naveo sam ti i primer E1b Bjelica kod kojih se često sreću izraziti blondini skandinavskog tipa. Međutim, to kod tebe ne pije vodu i ti ćeš i dalje nastaviti da trabunjaš po starom ;)

Ima dosta naučna istraživanja za istočnu Nemačku kao i za zapadno-slovenske narode. Konkretno istraživanje Lajpciga je bilo na 23 markera, kao i još druga istraživanja. Sa 23 markera nemože se sa sigurnošću utvrditi dublje grane bez dubljeg testiranja, to ti je valjda poznato. U 90% slučajeva može se prepoznati podela na one koji su potencijalni I-PH908 oni koji imaju 19 i 18 na markeru DYS448, a oni koju imaju 20 ili 21 na tom istom markeru sam svrstavao u I-CTS10228. Ima slučajeva da neko koji ima 20 na tom markeru i da je ipak I-PH908, ili neko koji ima 19, a ne pripada I-PH908. Ipak to su retki slučajevi i o tome je pisano na forumu poreklo, to ništa značajno ne manje.

Evo haplotipova iz raznih istraživanja širom sveta, ovde imaš oko 20.000: https://drive.google.com/file/d/0BzQ7ajrn9vY6bS1vMXE4TlNIUHM/view

Ja sam pokrenuo temu o istočnoj Nemačkoj i o zapadnim Slovenima i mnoge sam haplotipove do sada provukao i u međuvremenu se priključio i Vlada sa forum poreklo da mi pomaže on je mnoge radove sa haplotipovima skidao, tako da bez njegove pomoći teško da bi imao pristup raznim radovima.

Ja sam provukao mnoge haplotipove za gradove i geografske oblasti gde je po mnogim istoričarima bila smeštena Bela Srbija, obuhvatio sam i nešto šire teritorije oko Bele Srbije i evo statistike za neke gradove i oblasti za hp. I2-CTS10228,

Berlin - I-CTS10228 =2.30% - uzorak 130
Gornja Bavarska - I-CTS10228 =3.50% - I-PH908 =0.50% - uzorak 200
Mecklenburg - I-CTS10228 =1.71% - uzorak 175
Poznanj-Poljska - I-CTS10228 =6.66% - I-PH908 =1.33% - uzorak 150
Bavarska - I-CTS10228 =2.75% - uzorak 218
Lužički Srbi - I-CTS10228 =2.43 - uzorak 123
Lajpcig - I-CTS10228 =3.97% - I-PH908 =0.33% - uzorak 302

Što se tiče Češke ima veliko istraživanje na 1750 uzorka, ali nažalost haplotipovi su samo na 12 markera. Vlada je nedavno provukao sve haplotipove i ja sam mu malo pomagao. Postoji statistika i po geografskim oblastima.

Na nivou Češke to izgleda ovako:

n=1750
CZECH REPUBLIC

R1a = 37.25%
R1b = 25.48%
I2a1b = 7.42%
E1b = 6.17%
I1 = 5.31%
G2a = 4.28%
I2 M223 = 2.85%
J2a = 2.11%
N1c = 2.00%
J2b2 = 1.82%
J1 = 1.14%
I1/G2a = 0.85%
T = 0.51%
I2c = 0.34%
I2 L38 = 0.34%
I2 Is/Sa = 0.28%
G1 = 0.28%
L1b = 0.22%
Q = 0.17%
N1b = 0.11%
J2b1 = 00.5 %
G2b = 00.5%
F = 00.5%
Nepoz. = 0.80%

Evo celokupne statistike za mnoge oblasti kao i za Češku po geografskim oblastima: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2157.0

Procenat I-CTS10228 u Češkoj se kreće odprilike oko 6% do 10% u zavisnosti od oblasti.

Sve što idemo prema Nemačkoj ima manje ili uopšte nema PH908 u odnosu na ostatak I-CTS10228. Ako uzmemo u obzir Bavarsko, Lajpcičko i druga istraživanja oko zapadne Češke - Bohemije, Vidimo iz gore pomenutih statiska o I2a za Lajpcig, Bavarsku itd. da je PH908 na nivou statističke greške, od oko 2.5% do 4% zastupljenosti cele I-CTS10228, a u Bohemiji ima oko 7% od cele I2a, e sad ako je u susednim pograničnim oblastima u istočnoj Nemačkoj PH908 na nivou statističke greške, od cele I2a u Bohemiji procenat PH908 bi trebao da je nešto veći, ali opet ništa značajno.

Drugo što je takođe bitno, a neki to i neznaju da po Češkoj, Slovačkoj i po južnoj Poljskoj i zapadnije ima dosta oblasti koja su naseljavali srednjovekovni doseljenici sa istočne strane, sa Karpata, a doseljenici su dolazili sa prostora južne Ukrajine i severne Rumunije, Oni su bili Sloveni, Vlasi, mešavina Sloven-Vlaha i dr. I oni su se naseljavali po Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj uglavnom po planinska sela, jer su se mahom bavili stočarstvo. Oni su danas gotovo svi asimilirani u gore pomenutim državama. Neki još uvek imaju sačuvana predanja i znaju za starije poreko sa istoka.

Ako idemo logikom da je Bela Srbija bila smeštena na teritoriji istočne Nemačke ili nekog šireg prostora na tromeđi oko Nemačke-Češke i Poljske, mnogi istoričari smatraju da su se Srbi doselili odatle na Balkan. Nakon doseljavanja Srba na Balkan i dalje postoji Srbija oko Lajpciga kako god je mi posmatrali da li su ti Srbi koji su ostali da žive gore bili u savezu sa drugim okolnim slovenskim plemenima, to ništa ne menja. Srpska država funkcioniše i posle doseljavanja Srba na Balkan.
U izvorima se pominje da se jedan deo Srba doselio na Balkan a drugi ostao u B. Srbiji.

Neka od pomena Srba u Beloj Srbiji posle doseljavanja Srba na Balkan. Njihove pokrajine, župe, sela, granice itd.

Срби заузимали су некада целу територију од Борбе и Нисе на истоку, па до Сале на западу. Проширили су се и преко Сале и њихове насеобине допирале су до Мајне. Крај иза Чешких Планина између Лабе и Сале и на извору Сале звао се некада Surverland - српска покрајина, касније Саре.

Овде на на крајње западној граници према Баварској Срби су били нарочито густо насељени, те су због тога крају дали своје име. Карло Велики основао је 805. године такозвану ,,српску границу", оја је ишла далеко на западу од Сале, од Барденвика преко Брунишвика на Ерфурт, Форхајм Бамберг, Норинберг, у Регенсбург на Дунаву. То је била неке врсте војничка граница Немаца против Срба. Срби заузимали су на левој обали Лабе стару Марку до Ораве. Западно Од Сале постојале су српске жупе Лангница и Орла.

Sareland помиње се већ године 801. Најстарији чешки кроничар Косма назива ову покрајину Zribia., у једном документу цара Хенрика III 1040 године назива се округ Zurba. На десној обали Лабе код ушћа Сале у Лабу налазила се српска жупа, која се звала Сербиште, где се сада налази варош Zerbst, у садашњој кнежевини Анхалт.

У Турингији у XIII веку налазио се крај Zurbove, сада Zörbau. Код малог племена Житици, налазио се град Зурбици, Zörbik, сада Klein-Zerbst. Између Лабе, Сале и доње Мулде налазила се жупа Сермунти, Зиримуди, које име исто тако долази од Срба. Даље имамо жупу Сарове код ушћа Квизе у Бобру, сада Соров, Sorau.
Српско име било је дакле врло учвршћено на Сали и западно од Сале, као да су овде, на крајњој, западној граници становали Срби најмногобројније.

PH908 ima ogromno potomstvo i najviše i procentualno na Balkanu, a dosta manje severnije. Ako imamo granu koja ima ogromno potomstvo logično je da ima i po nešto u drugim narodima. Ovde se od 1000 i više testiranih Nemaca, Poljaka, Čeha pojavi i po neki PH908, što je sasvim logično isto je to slučaj i sa drugim granama drugih haplogrupa koje imaju veliko potomstvo. I na osnovu nekolicine testiranih od hiljadu i nešto pravi se teorija o dolasku PH908 iz Bele Srbije a ona čini statističku grešku ili je ima nešto malo. Drugo ignoriše se činjenice o prisustvu PH908 u Rumuniji i Bugarskoj, čak se i osporava to od pojedinaca na ovom forumu iako su to naučna istraživanja. Toliko pristrasnosti i bezobrazluka od pojedinaca nisam video do sada.

Ja shvatam i razumem da veliki broj Srba rado bi hteo da postoji veza o Srba iz Bele Srbije sa PH908 zato što je najbrojnija kod Srba, ali činjenice i istraživanja pokazuju da PH908 nema nikakve veze sa doseljavanjem Srba iz Bele Srbije. Kor i njegovi istomišljenici te pričice mogu još da prepričavaju maloj deci od pet godina, mada i deca će da ih provale kako lažu i muljaju.
Niko ozbiljan ne tvrdi da je poreklo Srba iz Polablja (žao mi je, ali Kora, Kirosa i Filipija ne svrstavam u ozbiljne).
Nesporno je da govorimo o izvorno germanskoj zoni koju Sloveni počinju naseljavati u 6. veku.

Postavlja se pitanje da li Lužiči Srbi imaju ikakve veze sa nama osim sličnosti etnonima.
Kažem sličnosti jer, upravo oblik Sorabi, sa "о" kod Sedova je presudan da poreklo Soraba traži na istoku među Antima.
Po njemu su Anti mešavina izvornih Slovena, doseljenih sa zapada, i istočnih indoevropskih naroda.
Anti su, bežeći pred Avarima, prošli kroz Podunavlje, tu primili kiulturne elemente (keramika, naselja), koje su doneli u Polablje u 7. veku.
Ne verujem da su bežeći mogli pokupiti kulturne uticaje, ali je hipotetički moguće da su se u Podunavlju umešali sa Srbima (verovatno sam ovde i sam naseo na priču o Din S u Polablju).

Ovi rezultati ne prepoznaju tragove balkanskih Srba u istočnoj Nemačkoj.
Prisustvo Z93 HG može ukazivati na Ante, i da je Sedov u tom delu u pravu.

Sedov je apsolutno u krivu u njegovoj prestavi balkanskih Srba.
Što se genetike tiče, kod nas nema istočne R1a, no tu nije kriv, to nije mogao znati.
Zbunjuje otkud mu podatak da Srbi ne spaljuju pokojnike.

To više govori o našim istoričarima, no o Sedovu.
Pomak je napravio Đorđe Janković. Dovodio je Sedova u Srbiju, osnovao katedru za srednjevekovnu arheologju na BU...
Međutim, znamo kako se ova priča završila.

Naravno da je ovo malo PH908 u Nemačkoj posledica srednjevekovnih i kasnijih migracija. Beč je bio prestonica Hasburškog carstva.

Zanimljivo je prisustvo PH 908 u Rumuniji. Naročito kada se uzmu brojni pisani i usmeni tragovi koji ukazuju na Vlašku-Rumuniju, kao prostor doseljavanja Srba.
Nikao gubiti iz vida i drugu, za Srbe ništa manje značajnu Z17855 granu.
To bi moglo objasniti zašto Hrvati Srbe zovu Vlasima.
Ne zato što su etnički Vlasi, kako to Vuk Gorski vidi, već zato što su nekada živeli na prostoru koji je u srednjem veku prepoznat kao Vlaška.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je prisustvo PH 908 u Rumuniji. Naročito kada se uzmu brojni pisani i usmeni tragovi koji ukazuju na Vlašku-Rumuniju, kao prostor doseljavanja Srba.
To bi moglo objasniti zašto Hrvati Srbe zovu Vlasima.
Ne zato što su etnički Vlasi, kako to Vuk Gorski vidi, već zato što su nekada živeli na prostoru koji je u srednjem veku prepoznat kao Vlaška.

Slučajno mi zapade za oko, jako je zanimljivo da u Rumuniji imamo PH908 znajući da je haplogrupa nastala negde na severu Rumunije (mada su dokazi njenog procentualnog učešča na tom prostoru nepoznati širem auditorijumu).

Nisi li ti bio onaj koji je tvrdio da nikakvog doseljavanja nije bilo? 3% Slovena i I2a kao domorodačka? A sada odjednom bilo naseljavanje i za to postoje "brojni pisani i usmeni izvori". Da se čovek krsti levom i desnom.

Eto zbog čega ne čitam ono što pišeš. Ne poseduje minimum verodostojnosti i ozbiljne argumentacije.

Poslednja izmena od moderatora:
Samo da navedem kao primer pogrešnosti tvog načina razmišljanja. Ja sam bukvalno ostao bez teksta kada sam saznao ko su sve nosioci hg R1a u Hercegovini. Izrazito tamnokosi (crnokosi) ljudi sa izraženim tamnim pigmentom kože. Moja je pretpostavka pre testiranja je bila da se radi o nekim "istočnim" haplogrupama, pre svih E i J. Ali eto, bio sam šokiran koliko fenotip može da zavara. . Daleko od toga da se uklapaju u ono što ti podrazumevaš pod slovenskim fenotipom. Oni škutori koje si postavljao su fenotipom veoma slični pojedinim testiranim R1a Hercegovcima. Nije red da navodim prezimena jer je reč o zatvorenom testiranju čiji rezultati neče biti javni bar do kraja godine. A naveo sam ti i primer E1b Bjelica kod kojih se često sreću izraziti blondini skandinavskog tipa. Međutim, to kod tebe ne pije vodu i ti ćeš i dalje nastaviti da trabunjaš po starom ;)

Може се наћи Иранац које је светлији од неких Немаца али то је изузетак ја говорим о просеку.

Факат је да су Словени међу којима има повишен проценат R1a у просеку светлији од оних код којих доминира I2a.

Пример Бјелица ти није баш најсрећнији, зато што су Црногорци у просеку тамнији од осталих Срба, осим можда од оних из источне Србије (србизирани Власи).

Овај Иранац је светлији од већине Немаца

Али само би луд човек могао да се позива на овог Иранца и да каже да су Иранци светлији од Немаца.

Slučajno mi zapade za oko, jako je zanimljivo da u Rumuniji imamo PH908 znajući da je haplogrupa nastala negde na severu Rumunije (mada su dokazi njenog procentualnog učešča na tom prostoru nepoznati širem auditorijumu).

Nisi li ti bio onaj koji je tvrdio da nikakvog doseljavanja nije bilo? 3% Slovena i I2a kao domorodačka? A sada odjednom bilo naseljavanje i za to postoje "brojni pisani i usmeni izvori". Da se čovek krsti levom i desnom.

Eto zbog čega ne čitam ono što pišeš. Ne poseduje minimum verodostojnosti i ozbiljne argumentacije.
Ako si vojna elita lako od 3% dođeš do 30%.
A i nisam tvrdio. Tvrdio sam da se ne zna, kao što se i danas ne zna.

Poslednja izmena od moderatora:
Naterao si me da nakon nekoliko godina pogledam na rumunski FTDNA projekat. Od 22 nosioca I2 Din, cak njih trojica imaju DYS 448< 20 :klap: Od toga jedan navodi da je poreklom iz Hrvatske. Ovaj drugi, neki Petko, rodjen u Rinju, Srbija.:D
Uvek si baratao vrhunskim rezultatima :hvala:

- - - - - - - - - -

Ako si vojna elita lako od 3% dođeš do 30%.
A i nisam tvrdio. Tvrdio sam da se ne zna, kao što se i danas ne zna.
Navedi mi primere da vidimo gde se potvrdjuje to tvoje pravilo? 30% Bugara ima tatarsko poreklo? 30% Mađara je poreklom iz Kazahstana? 30% Rusa su potomci Rjurikoviča? Ma daj...

Poslednja izmena:
Може се наћи Иранац које је светлији од неких Немаца али то је изузетак ја говорим о просеку.

Факат је да су Словени међу којима има повишен проценат R1a у просеку светлији од оних код којих доминира I2a.

Пример Бјелица ти није баш најсрећнији, зато што су Црногорци у просеку тамнији од осталих Срба, осим можда од оних из источне Србије (србизирани Власи).

Овај Иранац је светлији од већине Немаца

Spanci su istog porekla kao i Irci ali su mnogo tamniji posto zive na jugu

Шпанци и Ирци су слични само по Y ДНК, али се зато аутосомално веома разликују.

Зашто међу Словенцима, Чесима и Словацима има више блондизма него међу Велшанима и Ирцима а ови живе доста северније, где су лета са мало сунца и доста облака и кише?

Ако је све у до климе онда би Ескими требали да имају највише плавокосих и плавооких људи на свету.

Зашто су Ескими црни, а живе на најсевернијој локацији на свету где влада најхладнија клима? :think:

maxresdefault.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back