Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Катастрофално непознавање ГГ, историје, археологије, хронологије, и то све у половини једне реченице, свака част!

Ниједна од ове три археолошке културе (Корош, Ленђел, Сопот) није "произашла" из Винчанске културе.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:European-late-neolithic-english.svg
https://sr.wikipedia.org/wiki/Винчанска_култура#/media/File:Vinča_culture_locator_map.svg

Imam pitanje za dobre poznavaoce geneticke geanologije: Nisam se testirao ali znam da sa oceve linije pre 200 godina sigurno dolazimo od Kuca Drekalovica.
Znaci EV13. Poslednje otkriveno o njima je da su grana Z16661
Pitanje, koliko je to pobogu daleko od siptara, odakle bi mogla biti ta grana, itd. Hvala unapred

Па састави човече једну реченицу, ко ће сад да нагађа шта си ти хтео да кажеш са овим мапама? Корош култура је старија од Винчанске, тако да није могла "произаћи" из ње, Ленђелска је проистекла из Културе линеарнотракасте керамике (LBK), уз извесне утицаје са југа (Сопотска култура), док је највећи утицај на настанак Сопотске културе имала Старчевачка култура, а не Винчанска.

Mogao bi biti i R1a ako si starosedelac. Par ih je dobilo takav rezultat.

Ako je od Drekalovića onda tesko da moze biti R1a.
Mislim da je to podela na staro kuče i novo kuče...pretpostavljam da kod ovih staro kuca ima gde koji R1a...

- - - - - - - - - -

Imam pitanje za dobre poznavaoce geneticke geanologije: Nisam se testirao ali znam da sa oceve linije pre 200 godina sigurno dolazimo od Kuca Drekalovica.
Znaci EV13. Poslednje otkriveno o njima je da su grana Z16661
Pitanje, koliko je to pobogu daleko od siptara, odakle bi mogla biti ta grana, itd. Hvala unapred

Ja bas nisam za to sasvim kompetentan, pogotovo kada su Kuči u pitanju. Recimo Vasojevići pripadaju nekoj zapadnoj verziji E1b koja je od Albanaca udaljena hiljadama godina , nemaju nikakvo poklapanje. Mislim da ni Kuči nisu sasvim bliski sa "albanskom" E1b ali to ce reci neko ko bolje zna :-)

Па састави човече једну реченицу, ко ће сад да нагађа шта си ти хтео да кажеш са овим мапама? Корош култура је старија од Винчанске, тако да није могла "произаћи" из ње, Ленђелска је проистекла из Културе линеарнотракасте керамике (LBK), уз извесне утицаје са југа (Сопотска култура), док је највећи утицај на настанак Сопотске културе имала Старчевачка култура, а не Винчанска.

Ali si ti to sve lepo razdvojio, kao da se dešavalo pre 50 godina.

Ali si ti to sve lepo razdvojio, kao da se dešavalo pre 50 godina.

Нисам ништа ја раздвојио, то каже археологија. Мада, пошто ти кажеш да не треба искључивати ниједну могућност, могуће је да је Корош култура заиста проистекла из Винчанске, али су ти "Корошанци" из неког разлога ископали све артефакте ранијих Винчанаца, похранили своје артефакте неколико слојева испод, и онда вратили винчанске преко како би збунили будуће генерације. Међутим, ови подли неолитски земљорадници нису рачунали на то да ће Ахил и Кронин, највећи умови нашега доба, раскринкати ову дрску подметачину.

Gde je granica Sopota i Vinče?

Niko ne očekuje da se niko nije pomerio iz svoga sela 5000 godina.
Kada govorimo o elementima kontinuiteta kulturnog nasleđa i o praćenju populacije koja je noslia te elemente, moramo posmatrati malo širi prostor.
Ja sam ukazao da imamo I2a1 na ovim prostorima (potvrđeno) od najstarijeg sloja do mlađeg neolita.
Kao što se danas ne može reći Srbi su I2a, Hrvati su R1a, Albanci su Ev 13... tako se ni za taj stariji period ne može reći Vinča je ta HG, Starčevo je ta HG.

Očigledno su Starčevo - Lepenski Vir matične kulture.
Vinča je nastala na temeljima Starčeva, uz populacijski i kulturni upliv sa jugoistoka Balkana.
S tim što smo imali i uticaje u suprotnom smeru; izgleda ranije.
Paradoks je da su ovi novi neolićani još veći uticaj ostvarili severozapadno od Starčeva. Praktično su oni raširili neolit na zapad.

Elementi starije populacije su više prisutni na području Potisje - Pomorišje.

Za sada ništa ne znamo o populaciji zapadno od Pomoravlja. Za očekivati je manji uticaj doseljnika na tom prostoru.

Ništa ne znamo o moćnoj bronzanodobskoj populaciji, koja je dominirala u jugozapadnoj Srbiji.

...

Za mene je sada glavna dilema, da li je matično područje dinarca jugozapadna Srbija ili međurečje Tise i Moriša (istočni obodi panonskog basena).

Poslednja izmena:
Naravno da se ne moze reci da su Hrvati R1a...Znas li koliko podgrana ima R1a.

Mada neki zakljuci se mogu izvuci, prvenstveno za I2a1b3 jug i odredjene mutacije R1a...makar sto se Srba tice.

- - - - - - - - - -

Kada govorimo o elementima kontinuiteta kulturnog nasleđa i o praćenju populacije koja je noslia te elemente, moramo posmatrati malo širi prostor.
Ja sam ukazao da imamo I2a1 na ovim prostorima (potvrđeno) od najstarijeg sloja do mlađeg neolita.
Kao što se danas ne može reći Srbi su I2a, Hrvati su R1a, Albanci su Ev 13... tako se ni za taj stariji period ne može reći Vinča je ta HG, Starčevo je ta HG.

Vinča je nastala na temeljima Starčeva, uz populacijski i kulturni upliv sa jugoistoka Balkana.
Paradoks je da su ovi novi neolićani još veći uticaj ostvarili severozapadno od Starčeva. Praktično su oni raširili neolit na zapad.

Za sada ništa ne znamo o populaciji zapadno od Pomoravlja. Za očekivati je manji uticaj doseljnika na tom prostoru.

Ništa ne znamo o moćnoj bronzanodobskoj populaciji, koja je dominirala u jugozapadnoj Srbiji.

Jedino sto je ta udaljena od nase poprilicno .... ;)

Naravno da se ne moze reci da su Hrvati R1a...Znas li koliko podgrana ima R1a.

Mada neki zakljuci se mogu izvuci, prvenstveno za I2a1b3 jug i odredjene mutacije R1a...makar sto se Srba tice.

- - - - - - - - - -

Jedino sto je ta udaljena od nase poprilicno .... ;)
Očigledno se ne razumeš baš u GG.

I2a1 je roditeljska u odnosu I2a1b3.
Svi I2a1b3 su istovremeno i I2a1.
I2a1b3 jug ne postoji.

Ovo što pokušavaš je klasična logička greška na koju normalni i načitani ljudi ne nasedaju, a za njome posežu budale i jadnici.
Zove se AtR i ti si upravo posegao za njom. :(

Нисам ово знао, Англи лажљиве исмеваче зову коњима (the horse laugh), а у мом крају их само зову смрадовима.

Интересантно.

Ovo što pokušavaš je klasična logička greška na koju normalni i načitani ljudi ne nasedaju, a za njome posežu budale i jadnici.

Будале и јадници су управо они који покушавају некаквим позивањем на логичке грешке да прикрију своје незнање, као ти у овом случају, пошто си показао да о ГГ, археологији, историји немаш благе везе. Те стојадиновићке будалаштине можеш просипати на некој другој теми. :bye:

...

Za mene je sada glavna dilema, da li je matično područje dinarca jugozapadna Srbija ili međurečje Tise i Moriša (istočni obodi panonskog basena).

Ти сад оде на скроз другу тему, моја поента је била да не можеш написати глупост (да је Корош култура проистекла из Винчанске), и очекивати да нико не реагује на њу. Ако не познајеш довољно неку тему немој писати о њој пре него провериш све чињенице. Корош култура је истовремена са Старчевачком, тачније може се сматрати регионалном варијантом Старчевачке културе, и настала је око 1000 година пре Винчанске културе, па није могла проистећи из исте. За Винчанце се слажем, они су представљали нови талас неолитског становништва са југоистока Балкана, што јасно показује њихова материјална култура. Сопотска култура је са друге стране истовремена са Винчанском, и иако је сигурно било интеракције између две културе, не може се рећи да је Сопотска култура проистекла из Винчанске.

Будале и јадници су управо они који покушавају некаквим позивањем на логичке грешке да прикрију своје незнање, као ти у овом случају, пошто си показао да о ГГ, археологији, историји немаш благе везе. Те стојадиновићке будалаштине можеш просипати на некој другој теми. :bye:

Ja sam se nadao da više nećeš morati da se spuštaš na moj nivo da bi morao da mi objasniš gde mi je mesto. Izvini što sam te opet iscimao. :heart:

Ja sam se nadao da više nećeš morati da se spuštaš na moj nivo da bi morao da mi objasniš gde mi je mesto. Izvini što sam te opet iscimao. :heart:

За спуштање на твој ниво потребно је незамисливо много времена, а ја те новце немам. Опет кажем, извињење није потребно, увек сам ту да помогнем ментално убогим. ;)

За спуштање на твој ниво потребно је незамисливо много времена, а ја те новце немам. Опет кажем, извињење није потребно, увек сам ту да помогнем ментално убогим. ;)

Ti ne možeš da dođeš na moj nivo jer nemaš predstave gde sam ja, već možeš samo samo da se spustiš na nivo na kojem mene zamišljaš. Ja ti se zbog toga opet izvinjavam, što uzastopno praviš budalu od sebe zbog mog mentalnog zdravlja. Hvala ti.

Ако се добро сећам, зар се скорије не очекују нови резултати ове задње рунде тестираних?

А једно друго питање, шта мислите о оном генетском тесту, где се у % приказује национална припадност једне особе?

А једно друго питање, шта мислите о оном генетском тесту, где се у % приказује национална припадност једне особе?

Углавном се користе да се узима кеш од глупих амера који би испунили своје фантазије са 5% индијанске крви и слично.
Ту су и разноразни бесплатни калкулатори који анализирају што ''живе'' што археогенетске узорке, лично немам неко мишљење о томе, поготово када крену да се добијају овакви резултати (пример једног аутосомалног калкулатора).

Using 3 populations approximation:
1 50% Ukrainian_North_East +25% Bulgaria +25% Ukrainian_North_East @ 28,28299
2 50% Ukrainian_North_East +25% IT_Sardinia +25% Ukrainian_North_East @ 28,313821
3 50% Ukrainian_North_East +25% Serbian +25% Ukrainian_North_East @ 28,332145
4 50% Ukrainian_North_East +25% IT_Sardinia +25% Russian_Pskov @ 28,398127
5 50% Ukrainian_North_East +25% South_Romania +25% Ukrainian_North_East @ 28,398844
6 50% Ukrainian_North_East +25% Albania_Montenegro +25% Ukrainian_North_East @ 28,421643
7 50% Ukrainian_North_East +25% Montenegro +25% Ukrainian_North_East @ 28,42956
8 50% Ukrainian_North_East +25% IT_Sardinia +25% Russian_Kursk @ 28,465179
9 50% Ukrainian_North_East +25% Romania_SE +25% Ukrainian_North_East @ 28,475643

:eek:
Family Finder и генерално сви аутосомални тестови су по мени корисни једино у томе што се заиста може пронаћи нека рођачка веза, али све зависи од тога колико је богата јавна база компаније код које се врши тест.

Са форума Поријекло:

Докторска дисертација са 86 древних узорака, од чега је чак 59 са територије Србије, са мезолитских налазишта Лепенски Вир (33 узорка), Власац (16) и Падина (1), и неолитских налазишта Винча-Бело Брдо (8 ) и Гривац (1). Присутни су још и узорци са два локалитета у Румунији и три локалитета у Турској. Нажалост, нису тестирани целокупни геноми већине узорака, за велики део је тестирана само митохондријална ДНК.

https://publications.ub.uni-mainz.de/theses/volltexte/2017/100001355/pdf/100001355.pdf

Када су у питању узорци са територије Србије, доступне су ипсилон хаплогрупе за четири узорка из Лепенског Вира (I2, I2a2, G2a, C2c, с тим да је СНП овог последњег непоуздан) и за пет узорака са Власца (2 x I2, 2 x R1, R1b1a2-V88). Овај последњи, уз још један узорак из Румуније (SC1) који је такође V88, указује да су врло вероватно и сви остали узорци културе Лепенског Вира из претходне студије који су тестирани као R1b1a(х R1b1a1) такође V88.

https://genetiker.wordpress.com/y-snp-calls-for-sc1/

за велики део је тестирана само митохондријална ДНК.

Ахил reaction:
cool-omg-gif-488.gif

Опаааа... Ови велики умови нашег доба познају и логику. Па то је дивно, овај интеернет је сјајан, свашта на њему можеш наћи и прочитати. Још само када би то могло тако једноставно и да се разуме... :think:

Ти сад оде на скроз другу тему, моја поента је била да не можеш написати глупост (да је Корош култура проистекла из Винчанске), и очекивати да нико не реагује на њу. Ако не познајеш довољно неку тему немој писати о њој пре него провериш све чињенице. Корош култура је истовремена са Старчевачком, тачније може се сматрати регионалном варијантом Старчевачке културе, и настала је око 1000 година пре Винчанске културе, па није могла проистећи из исте. За Винчанце се слажем, они су представљали нови талас неолитског становништва са југоистока Балкана, што јасно показује њихова материјална култура. Сопотска култура је са друге стране истовремена са Винчанском, и иако је сигурно било интеракције између две културе, не може се рећи да је Сопотска култура проистекла из Винчанске.

Ма провери он све то, на youtube-у.

Poslednja izmena od moderatora:
Опаааа... Ови велики умови нашег доба познају и логику. Па то је дивно, овај интеернет је сјајан, свашта на њему можеш наћи и прочитати. Још само када би то могло тако једноставно и да се разуме... :think:

Razumeti i nije toliko teško, a teža je analiza i implementacija. Čitaš nešto iz fizike kao npr. moment sile i sve ti je jasno, a onda uzmeš da napraviš stolicu, pa kreneš, prosto iz zezanja, da računaš malo da bi video koliko si shvatio, pa onda zaista shvatiš koliko ne znaš.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back