Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To za saske rudare ako razumem dobro je samo jedna predložena interpretacija koja ne mora biti nužno tačna, ali ukoliko jeste, zbog čega to iznenađuje?

Pa to bi dalo savršeno dobar odgovor na to šta se desilo sa svim tim silnim srednjovekovnim urbanim srpskim žiteljima latinske vere, van stanovnika primorskih gradova (Dubrovčana, Kotorana i dr.).

Nije moguće da su svi ti ljudi nestali sami od sebe, izumrli bez potomstva, u vreme prelaska na pravoslavlje njihove dece, unuka i dr.

Etnološke studije koje su proučavale Mratu (iliti Svetog Martina) ukazivale su da je istina o njihovom nasleđu nešto kompleksnija.

Jedna desetina kao procenat će se vrlo moguće nešto smanjivati kada budu pristizali novi i opširniji rezultati, ali ni na koji način ne bi trebalo da čudi. Jerbo, kao što rekoh, nisu ti ljudi u zemlju propali niti je bio nekakav genocid na njima, masovna kastracija ili slično.

Da su Nemci ovde ostavili iole značajnijeg genetskog traga, među Srbima bilo bi dosta tipično nemačkih grana R1b, ali ih nema. Među Nemcima je ubedljivo najčešća R1b haplogrupa. Za njih je karakteristična R1b U106. Među više od hiljadu testiranih Srba ima samo JEDAN JEDINI koji bi eventualno mogao imati nemačko poreklo. To je osoba srpske nacioalnosti iz Vojvodine koja nosi tu tipično nemačku R1b U106. Pri tom postoji i mogućnost da je neka njegova prababa stupila u "nedozvoljene odnose", da se tako izrazim, sa vojvođanskim Nemcem, što je meni verovatnije nego da je pitanju potomak saskih rudara. Dakle, ako uopšte i ima potomaka Nemaca u Srbiji, njihov procenat se svodi na 0, 1 %, a ne na neverovatnih 10%.
Ostale grane R1b prisutne kod Srba su italo - galska R1b U152 i još neke koje se mogu vezivati za Balkan.
Nema kod Srba ni onih nemačkih grana R1a, a R1a je druga najčešća haplogrupa među Nemcima.
Tobožnja veza sa Nemcima se izvodi zbog prisustva I1 koju oni proglašavaju nemačkom iako je prisutna kod svih slovenskih naroda u procentima od oko 10%. Dakle, po toj logici Nemci su preneli Srbima svoju manjinsku haplogrupu koja je tek treća po učestalosti kod Nemaca, ali ne i onu većinsku.
Jedna podgrana I1, odnosno I1 P109, prisutna kod Srba, jeste doista česta među Nemcima, ali je ima i među slovenskim narodima.
Primećujem jednu neobičnu fasciniranost likova sa Porekla sa Nemcima i eventualnim prisustvom nemačke genetike među Srbima. Neću sad spominjati koliko su se puta njihove pretpostavke pokazale kao naopake. Samo da podsetim da se ne radi o nekakvim naučnim radnicima, već o hobistima koji skupljaju informacije vezane za genetička istraživanja i vrlo često puste mašti na volju. Ne možeš njihova naklapanja uzimati kao gotove činjenice.

Poslednja izmena:
Изгледа да се некима као што кажеш у овој причи све врти око генетике односно тог чисто ''техничког'' посла који се одради, а запостављају археологију, лингвистику, историју, етнологију итд.
Форумки пацијенти. Чуј, Ј протосемитска јер је најчешћа код Арапа, и Q кавкаска...а о снповима истих се разумеју као марица у крив рац. :rotf:
Najgore sto su te neznalice cesto "agresivne" ,galamdzije,pa lupetanjem pokusavaju sakriti neznanje.Pa jbt. ne trebas nobelovac biti da bi skontao osnovne stvari poslije ovoliko godina istrazivanja,kada je sve dostupno javnosti.

Ах, ја се извињавам овој двојици доктора генетике, који су узгред узимали изгледа часове генетике код физичара, јербо су то две јел'те веома повезане научне дисциплине, мислим...

Извињавам се и за lapsus tastaturius који сам направио када сам укуцао Q уместо G, дакле ради се о G маркеру, а Ј маркер јесте протосемитски, и постојао је на том простору док Арапи као народ још нису ни били ни дефинисани.

To za saske rudare ako razumem dobro je samo jedna predložena interpretacija koja ne mora biti nužno tačna, ali ukoliko jeste, zbog čega to iznenađuje?

Pa to bi dalo savršeno dobar odgovor na to šta se desilo sa svim tim silnim srednjovekovnim urbanim srpskim žiteljima latinske vere, van stanovnika primorskih gradova (Dubrovčana, Kotorana i dr.).

Nije moguće da su svi ti ljudi nestali sami od sebe, izumrli bez potomstva, u vreme prelaska na pravoslavlje njihove dece, unuka i dr.

Etnološke studije koje su proučavale Mratu (iliti Svetog Martina) ukazivale su da je istina o njihovom nasleđu nešto kompleksnija.

Jedna desetina kao procenat će se vrlo moguće nešto smanjivati kada budu pristizali novi i opširniji rezultati, ali ni na koji način ne bi trebalo da čudi. Jerbo, kao što rekoh, nisu ti ljudi u zemlju propali niti je bio nekakav genocid na njima, masovna kastracija ili slično.

Није, мада је упитно колико је тих Саса, Сакса, неких Немаца штагод, уопште дошло у Србију током средњег века, и одакле, мало је података о томе.
Него је фора како се и Америка открије само кад се хоће, па се ето налазе и "потомци Саских рудара", све одмах легне на унапред зацртану причу.

А кад се пита, па добро а ко су онда потомци Лепенаца данас у Србији и има ли их, јербо по овој твојој сетној причи од изнад би слично требало да важи и за дотичне, одговор је нешто типа трт-мрт и ћут...

Pa imamo za sada M223 kod Srba koju mozemo povezati sa Sasima iz srednjeg vijeka.Mali procenat ali prisutna je,ni ti rudari nisu nosili samo jednu Hg,moguce je da je medju njima bilo i I2 CTS10228 koju i danas imamo u Istocnoj Njemackoj,zapadnoj Poljskoj,Ceska.Martin Luther vodja protestanata u srednjem vijeku je I2 CTS10228,Istocna Njemacka.

Ах, ја се извињавам овој двојици доктора генетике, који су узгред узимали изгледа часове генетике код физичара, јербо су то две јел'те веома повезане научне дисциплине, мислим...

Извињавам се и за lapsus tastaturius који сам направио када сам укуцао Q уместо G, дакле ради се о G маркеру, а Ј маркер јесте протосемитски, и постојао је на том простору док Арапи као народ још нису ни били ни дефинисани.
Опет он о генетици, а ово је чиста историја. :sad2:
И ту си погрешио мајсторе, рекох ти на другој теми да је хаплогрупа G екскулизивно потекла са простора југоисточне Анадолије, што уз небројене археогенетске налазе показује доказује и шароликост њених снп-ова на том подручју, док је у Европи и на Кавказу присутна у неколико доминантних грана које несумњиво даље порекло вуку са простора Плодног полумесеца.

Није, мада је упитно колико је тих Саса, Сакса, неких Немаца штагод, уопште дошло у Србију током средњег века, и одакле, мало је података о томе.
Него је фора како се и Америка открије само кад се хоће, па се ето налазе и "потомци Саских рудара", све одмах легне на унапред зацртану причу.

А кад се пита, па добро а ко су онда потомци Лепенаца данас у Србији и има ли их, јербо по овој твојој сетној причи од изнад би слично требало да важи и за дотичне, одговор је нешто типа трт-мрт и ћут...

Nemas se sta izvinjavati nego probaj nauciti nesto,makar osnovno,da se ne bi provaljivao u diskusiji i zbog samog sebe ako te vec ovo interesuje.Eto za pocetak ne moras biti nobelovac da bi shvatio da nam za ovo o cemu uglavnom diskutujemo ne trebaju geneticari,dovoljna ti je osnovna skola :)

Pa imamo za sada M223 kod Srba koju mozemo povezati sa Sasima iz srednjeg vijeka.Mali procenat ali prisutna je,ni ti rudari nisu nosili samo jednu Hg,moguce je da je medju njima bilo i I2 CTS10228 koju i danas imamo u Istocnoj Njemackoj,zapadnoj Poljskoj,Ceska.Martin Luther vodja protestanata u srednjem vijeku je I2 CTS10228,Istocna Njemacka.

Према неким историчарима Мартин Лутер је пореклом Лужички Србин.

Него мене занимају ови разноразни пљувачи који с' времена на време ускачу и кукају на теорије које се износе на форуму Порекло.
Па господо дајте конструктивно нам образложите ваше теорије па да видимо која је прича реалнија, неодољиво подсећате на једног политичара који само зна да кука уз реч ''диктатура''. :sad2:

Него мене занимају ови разноразни пљувачи који с' времена на време ускачу и кукају на теорије које се износе на форуму Порекло.
Па господо дајте конструктивно нам образложите ваше теорије па да видимо која је прича реалнија, неодољиво подсећате на једног политичара који само зна да кука уз реч ''диктатура''. :sad2:
Ma nije njima problem samo Poreklo.Ima tu jos subjekata od stranih web sajtova,Kennetha Nordtvedta,Igora Rozanskog itd. pa do sve vise detaljnijih objasnjenja ljudima koji se testiraju po svjetskim laboratorijama od strane strucnjaka iz samih laboratorija i dalje.

Ma nije njima problem samo Poreklo.Ima tu jos subjekata od stranih web sajtova,Kennetha Nordtvedta,Igora Rozanskog itd. pa do sve vise detaljnijih objasnjenja ljudima koji se testiraju po svjetskim laboratorijama od strane strucnjaka iz samih laboratorija i dalje.
По мени је апсолутно легитимно и на крају крајева добро да неко има другачије мишљење, чак и да изнесе свој контрааргумент и тако ''задрма'' теорију од саговорника другачијег мишљења, проблем је што ''они'' ето само знају да кажу то што неко ради није правилно, чекамо да ископају те и те скелете, ви сте форумски генетичари, волите Немце бла бла трућ. Лепо нека образложе зашто мисле да њихов саговорник није у праву и изнесу своје виђење нечега и све ће бити супер, постојаће култура дијалога. Овако, појединци повремено ускачу у секташе по овој теми без да изнесу неко своје виђење материје о којој се овде дискутује.

Словени су одувек били на Балкану, неки су одлазили па се враћали, па тако у круг. Или боље рећи прото-Словени.

Мени је да кажем просто занимиљиво како се то паушално, ето тек тако, тврди да је I2a дошла однекле, то си ти вероватно негде прочитао тако.
Заправо је први које то тврдио био Кен Нортвед (Kenneth Nordtvedt), који чак ни није генетичар него физичар, ал шта мари јел'.
А почели су то да тврде оног тренутка кад су људи почели да повезују винчанску и трипољску културу са мапом дистрибуције I2a, напросто зато што се исте поклапају.

У тој прљавој кампањи су одлучили да учествују и екипа људи која се крије иза "српског ДНК пројекта" и то у недавно објављеној студији http://dnk.poreklo.rs/genetska-slika-lepenskog-vira-vince/

На овом форуму сам први тврдио да је немогуће да кромањонци из Лепенског Вира, дакле крупни, високи људи, снажне телесне грађе, буду у сродству са северноафричким Е, кавкасним Q, и протосемитским Ј групама, за које се наводно тврди да су староседеоци Балкана.

Горенаведена студија и тврди да су носиоци I маркера заиста и најстарији на Балкану али да то није, јел'те "та" подгрупа I маркера, него нека друга, која је данас најсличнија, а коме би другом била него Немцима, Германима.
А да садашња јел'те I2а везе нема са Лепенском, него да је ето дојахала од преко Карпата. Од кога је вала доста је, даље ми је било мука и да читам.

А нећемо ваљда ни сазнати којом методом супермоћи баба Смиљане су извадили Y днк маркере старе 8 000 година, нити како су утврдили да је земља порекла I2а баш нека тамо Украјина, нема чак ни везе што су исти маркери на Балкану присутни скоро 10 000 година, и mt и Y.

Све то нема везе, јер древне генетичко-вештичије моћи пресветле баба Смиљане превазлазе еоне и поделе. И наравно упућују на Немце као осниваче свега. Јашта. Од Винче до Аушвица.

Још кад сам видео да пронађоше потомке "саских рудара" по Србији, рекох нек иде живот :klap:

Ево шта се дешава када се тотални дилетант упусти у расправу о ГГ, лавина глупости због које те буде срамота што уопште пишеш на истом форуму. Кавкаска хаплогрупа Q, протосемитска Ј, шта даље причати. Од када су то "одувек" Словени на Балкану, знаш ли ти када су уопште настали Словени? Оваквим изразима служе се само тоталне деретићевске незналице, којима је једини "аргумент" одувек, јер друго ништа и не знају. Где си, незналице, прочитао да су Немци оснивачи Винче, разумеш ли ти уопште шта читаш? Ко је рекао да је И2а потекла из Украјине, схваташ ли да И2а није исто што и И2а-ЦТС10228 (Динарик)? Ајде да је само незнање у питању, али када се то незнање комбинује са овако тешким комплексима ту помоћи нема.

Dijalekti stokavskog i trenutni raspored I2-CTS10228 na Srpskom projektu (trenutno preko 40 %).Treba dodati i da ce koncentracija i procenat I2-CTS10228 biti jos veca poslije objavljivannja jos rezultata iz drugih projekata.Ovde nemamo ni tuzlanski kanton gdje imamo kod Bosnjaka 50 % CTS10228 kao i kod Hrvata u Hercegovini.Kako idemo prema sjeveru Hrvatske i prema cakavcima tako i opada procenat CTS10228.

astokavski-vert.jpg

Poslednja izmena:
Dijalekti stokavskog i trenutni raspored I2-CTS10228 na Srpskom projektu (trenutno preko 40 %).Treba dodati i da ce koncentracija i procenat I2-CTS10228 biti jos veca poslije objavljivannja jos rezultata iz drugih projekata.Ovde nemamo ni tuzlanski kanton gdje imamo kod Bosnjaka 50 % CTS10228 kao i kod Hrvata u Hercegovini.Kako idemo prema sjeveru Hrvatske i prema cakavcima tako i opada procenat CTS10228.

Pogledajte prilog 445251
Код Срба јер је пуно јачи PH908 него CTS10228

Pa da,kao i ostale grane CTS10228.Ovako se Stole zvanicno obiljezava "PH908" -.L621>CTS10936>CTS10228>S17250>PH908

https://www.familytreedna.com/public/dinaric_alps_dna/default.aspx?section=yresults

Мало је предугачко, личи ми на неку математичку једначину.

Како објашњаваш чињеницу да Динарик југа нема у Белорусији и на истоку Европе и да је сав Динарик тамо Динарик север?

Мало је предугачко, личи ми на неку математичку једначину.

Како објашњаваш чињеницу да Динарик југа нема у Белорусији и на истоку Европе и да је сав Динарик тамо Динарик север?
Pa objasnio sam ti Stole deset puta najmanje :) Naravno da ga ima na istoku Evrope,tu je i nastao,jedino ako Poljsku,Ukrajinu,Slovacku,Cesku ne smatras istocnom Evropom.Sto bi je bilo u Bjelorusiji nesto posebno,nemas ni Z17855 TMRCA 1650 god.Potomci PH908 nisu furali prema Rusiji vec zapadno i juzno kao sto je i Z17855 isao juzno,,nema neke misterije tu dobri moj Stole.

PH908
aph908 new.jpg

Sve grane CTS10228
a nova karta.jpg

Pa objasnio sam ti Stole deset puta najmanje :) Naravno da ga ima na istoku Evrope,tu je i nastao,jedino ako Poljsku,Ukrajinu,Slovacku,Cesku ne smatras istocnom Evropom.Sto bi je bilo u Bjelorusiji nesto posebno,nemas ni Z17855 TMRCA 1650 god.Potomci PH908 nisu furali prema Rusiji vec zapadno i juzno kao sto je i Z17855 isao juzno,,nema neke misterije tu dobri moj Stole.

PH908
Pogledajte prilog 445276

Sve grane CTS10228
Pogledajte prilog 445277

Ало пријатељу нисам ја Столе, још некима овде се привиђа Столе, вероватно вам је тај Столе набио неке комплексе.

А зашто не би било PH908 у Белорусији?
Баш тамо би требало да је буде ако су Словени дошли из Полесја као што говориш ти, Прибислав и многи други.
Међутим у Белорусији има 0% PH908, а сав Динарик је CTS10228.

Poslednja izmena:
Ало пријатељу нисам ја Столе, још некима овде се привиђа Столе, вероватно вам је тај Столе набио неке комплексе.

А зашто не би било PH908 у Белорусији?
Баш тамо би требало да је буде ако су Словени дошли из Полесја као што говориш ти, Прибислав и многи други.
Међутим у Белорусији има 0% PH908, а сав Динарик је CTS10228.

hahaha,pa moras pitati tog PH908 i njegove potomke u to vrijeme zasto nisu zapalili tamo.Mozda je na zapadu i Jugu bilo vise posla,bolji standard :).Radi se o jako mladoj grani 1850 TMRCA,Nije bitno da li je Polesje,Zakarpatje,gornji tok Rijeke Visle ili bilo gdje blize.Nece nikada niko znati ni za jednu granu, bilo koju, u 200 km kvadratnih da je nastala.

Imamo cak i u Bjelorusiji PH908 :)

(M423, L621, CTS4002, CTS10228, S17250, PH908)
Stephan Kalechits, b. about 1730, d. before 1795 Belarus
Daniel Kalechits, b. about 1700 Belarus

Izvni prijatelju ako nisi Stole.U pravu si,taj Stole nam je pravio odredjene probleme,ma sta pravio,razvalio nas je argumentima.

Poslednja izmena:
hahaha,pa moras pitati tog PH908 i njegove potomke u to vrijeme zasto nisu zapalili tamo.Mozda je na zapadu i Jugu bilo vise posla,bolji standard :).Radi se o jako mladoj grani 1850 TMRCA,Nije bitno da li je Polesje,Zakarpatje,gornji tok Rijeke Visle ili bilo gdje blize.Nece nikada niko znati ni za jednu granu, bilo koju, u 200 km kvadratnih da je nastala.

Imamo cak i u Bjelorusiji PH908 :)

(M423, L621, CTS4002, CTS10228, S17250, PH908)
Stephan Kalechits, b. about 1730, d. before 1795 Belarus
Daniel Kalechits, b. about 1700 Belarus

Izvni prijatelju ako nisi Stole.U pravu si,taj Stole nam je pravio odredjene probleme,ma sta pravio,razvalio nas je argumentima.

Колико има PH908 у Белорусији? Можда 1% у врх главе!

Мутација PH908 је старија од сеобе Словена и сматра се да је настала на тромеђи Пољске, Белорусије и Украјине, међутим у тим крајема је нема или је има само у траговима!
Нису ваљда сви PH908 отишли у VII веку у сеоби Словена на југ, ваљда би неко остао и тамо!?
PH908 тешко да има везе са Пољском, Украјином и Белорусијом, та теорија очигледно погрешна.

CTS10228 има везе са тим територијама и ја то не негирам.

Poslednja izmena:
Колико има PH908 у Белорусији? Можда 1% у врх главе!

Мутација PH908 је старија од сеобе Словена и сматра се да је настала на тромеђи Пољске, Белорусије и Украјине, међутим у тим крајема је нема или је има само у траговима!
Нису ваљда сви PH908 отишли у VII веку у сеоби Словена на југ, ваљда би неко остао и тамо!?
PH908 тешко да има везе са Пољском, Украјином и Белорусијом, та теорија очигледно погрешна.

CTS10228 има везе са тим територијама и ја то не негирам.
Jasno mi je samo da ne kontas sve ovo kao i ovaj jedan nobelovac sto je bio Stole Nemanjic.Slabo imas i Z17855 u Rusiji i Bjelorusiji,TMRCA 1650 god,koja je krenula Juzno do Ukrajine pa dalje sa Slovenima,ali zato imas S17250 na cijem se stablu nizvodno nalazi PH908 i zato se PH908 zvanicno obiljezava S17250-PH908.i Z17855 I PH908 su imali zajednickog pretka,PH908 od CTS10228 dijeli samo oko 350 godina i njegovi preci su krenuli zapadno pa juzno poslije od 6 do 9 vijeka i tako stigli do Balkana.Kao sto vidimo na ovoj karti ovde ga imamo i Poljskoj,Njemackoj,Ceskoj,Ukrajini,Slovackoj.Imamo ponekog cak i Bjelorusiji,Rusiji.

PH908
aph908 new.jpg

Poslednja izmena:
Jasno mi je samo da ne kontas sve ovo kao i ovaj jedan nobelovac sto je bio Stole Nemanjic.Slabo imas i Z17855 u Rusiji i Bjelorusiji,TMRCA 1650 god,koja je krenula Juzno do Ukrajine pa dalje sa Slovenima,ali zato imas S17250 na cijem se stablu nizvodno nalazi PH908 i zato se PH908 zvanicno obiljezava S17250-PH908.i Z17855 I PH908 su imali zajednickog pretka,PH908 od CTS10228 dijeli samo oko 350 godina i njegovi preci su krenuli zapadno pa juzno poslije od 6 do 9 vijeka i tako stigli do Balkana.Kao sto vidimo na ovoj karti ovde ga imamo i Poljskoj,Njemackoj,Ceskoj,Ukrajini,Slovackoj.Imamo ponekog cak i Bjelorusiji,Rusiji.

PH908
Pogledajte prilog 445286

Понеког у Украјини и Белорусији!!!

Па ти твоји истомишљеници говорите да је мутација PH908 настала у Белорусији, а тамо је има само у траговима.
Не делује ми логично да је мутација PH908 настала у Белорусији неколико векова пре сеобе Словена и да је онда одједном отишла на југ, а да буквално нико не остане у Белорусији.
Да је у питању CTS10228 онда би то имало смисла, зато што је она јака у Белорусији.

Ирци су се вековима исељавали у Америку и данас их има 10 пута више у Америци него у Ирској, али их је ипак остало и у Ирској. Кад је Ираца који су се вековима исељавали преко океана остало у Ирској, онда не могу да поверујем да у Белорусију (наводно матичној територији PH908) није остало њених носилаца, него су сви до једног у једном цугу као од мајке рођени напустили Белорусији и отишли на Баклан (понајвише у Херцеговину).
Сеоба Словена у VII је била смешна према вековним сеобама Ираца у Америку у којима се у обећану земљу иселило на десетине милиона Ираца. У Америци има око 40 милиона људи ирског порекла.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back