PH908 = I2a Dinaric South
Рад о ком смо расправљали пре пар дана, публикован је у септембру 2015.
Koji rad? U svakom slučaju prikupljanje uzoraka, testiranje, obrada podataka, pisanje rada, potraga za izdavačem , prva objava da se omogući peer review , revizija i objava konačne verzije...traje
Ја, генерално, не верујем у поузданост те формуле нити уопште у све те прорачуне. Недавно сам у једној расправи навео пример прорачуна старости ''Y-хромозомског Адама''. Старија студија је наводно ''утврдила'' да је живео пре 142.000-60.000 година, док она новија каже пре 581.000-237.000 година. Дакле, разлика највеће и најмање прорачунате старости је ''само'' 521.000 година ! И сад ти веруј у прорачуне.
Ako se radi jednostavno o tome da ti ne vjeruješ...OK
581 000 god će prije biti procjena Y-TMRCA za neandertalca i sapiensa zajedno, nego procjena starosti 'Y-chr Adama' , pa se bojim da do zaključaka dolaziš na osnovu krivih premisa
Дефинитивно ниси у току па ћу укратко да ти препричам о чему се ради:
Ми овде већ пар месеци водимо полемику углавном око тога на који начин је хаплогрупа I2a доспела на Балкан. Један број нас тврди да је она староседелачка и да су јој носиоци били Илири и Трачани (касније Власи и Арбанаси), док друга група тврди да је она овде дошла са Словенима. Ово о чему сам горе говорио тиче се приче коју гура ова друга група, а прича иде отприлике овако:
''I2a dinaric је млада грана која је настала пре 2000 година негде на простору централне Европе. Одмах по настанку мутације долази до енормног демографског раста тако да већ за пар стотина година имамо велики број људи који су носиоци ове хаплогрупе. Ти људи се онда ''спајају'' са носиоцима R1a и формирају словенски етнос. Онда долази до сеобе једног дела Словена на Балкан што за последицу има то да данас Срби и Хрвати имају висок проценат ове хаплогрупе.''
Е, сад, зашто сам споменуо ово горе ?
Ако је настала пре 2000 година, како је могла да учествује у етногенези Словена, кад су се Словени и Балти раздвојили пре 3500-2500 година, другим речима Словени већ постоје као посебан етнос у време кад ''I2a dinaric'' још увек не постоји!
Hvala na pojašnjenju
ako postoji neki precizno utvrđen datum kad je etnogeneza Slavena definitivno završena , a PH908 je rođen nakon tog događaja, onda u etnogenezi Slavena nije učestvovao on , nego njegov 'otac' (CTS10228), ili 'djed' (CTS4002) . To ovisi o preciznom datiranju početka i kraja slavenske etnogeneze.
I ne mijenja činjenicu da je PH908 vezan uz Slavene, bilo da je sama mutacija nastala za vrijeme ili nakon završene etnogeneze.
Апсолутно није јасно на шта се односи назив ''dinaric'', што се види и из овог примера. Други саговорници су овде нешто друго називали ''динариком''.
Dinaric je naziv skovan za skup sličnih str haplotipova , za koje su naknadno pronađeni SNP koji su zajednički (definirajući) tom skupu.
Ne mogu govoriti u ime ostalih što oni smatraju dinarikom , ali nisam primjetila nikakvo odstupanje.
Узорак није баш велики и зато треба сачекати. Поента је заправо у томе што је нађена на просторима где кроз историју није било забележено присуство Словена, а презимена тестираних из Швајцарске или Италије не указују на њихово евентуално словенско порекло.
I-PH908 ni I-CTS10228 zaista ne postoje u Italiji i Švicarskoj u broju (postotku) koji bi bili značajni za istraživanje.
Dapače , Balkan i Italija dijele sve druge hg iz balkanskog predslavenskog razdoblja (E, J,G) , pa očito odsustvo I-PH908 u Italiji, uz istovremeno prisustvo ovih drugih , isto upućuje na kasni dolazak PH908 na Balkan.