Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Pa ako poznajes na desetine muslimanskih porodica iz tog grada licno i svaka od njih zna svoje porijeklo iz Hercegovine ili Uzica i zapadne Srbije imas vec sliku neku.Mesa Selimovic je pisao o hercegovackom porijeklu svoje porodice i mnogih rudara iz Tusnja (Tuzla).Beslagici,Hukici,Tinjici i veliki broj cestih prezimena u Tuzli svi znaju svoje porijeklo iz Uzica odakle su im preci dosli u sjeveroistocnu Bosnu u 19 vijeku.Licno sam stotinu puta sjedio sa mnogima od njih.
Ako je Mesina prica tacna, a nema razloga da ne bude, onda bi on trebao da bude E1b.
"Moji bliži preci su iz Bileće. Otac se rodio u Visokom, kad se porodica iz Bileće pokrenula prema svojima posjedima na sjeveroistoku Bosne.
Selimovići su porijeklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao porijeklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima.
"Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Selimovići se javljaju u Herceg-Novom prije 1690. godine, jer je tada njihova zemlja sa Ublina dodijeljena mletačkim podanicima. Takođe u Crnoj Gori je bilo Selimovića, navodno su od Babahetovića ove porodice - Selimovići, Ćorić i Ovčine. U Jednošima jedan lokalitet naziva se Selimovina i Selimova Bistijerna, a u Plavu spominje se 1710. godine Džuba Selimović. Književnik Meša Selimović potječe iz ove porodice."
Uz put naidjoh i na ovo, upravo govori o tome sto si ti naveo
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Selimovic-Izetbegovici-i-Ceric-su-srpskog-porekla/284084

..Jel Ti ista kopcas ovde ili ne znam kako te definisati.Ali posto Ti smatras da su ovo sve gluposti vezano za Hg i,grane,Y-MRCA,itd nije ni cudo sto se provaljujes redovno.