Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
G1CtXTj.jpg

Превод

Процењује се да је МРЦА домаћих популација Европe, или чак великог дела Евроазије, из средњег века, тачније, од монголских упада у 13. веку.

Потомци Генгхис Кхана или једног од његових предака представљају познати звездани кластер који се може датирати из времена Генхис Кхана.

МРЦА = MRCA, Most Recent Common Ancestor — Најскорашњији Заједнички Предак

Дакле чињеница да је најскорашњији заједнички предак свих Европљана из тринаестог века не значи да су сви Европљани настали у тринаестом веку, нити да су Европљани стигли у Европи у тринаестом веку, нити да сви потичу само од тог једног заједничког најскорашњијег претка. И то Монгола!

Сличан закључак важи за Јужне Словене и њиховом најскорашњијем заједничком претку.
Немој бркати појам најскоријег заједничког претка (то је ово о чему пише текст који си цитирао) и појам најскоријег заједничког претка по искључиво непрекиниутој мушкој линији, а то је МРЦА о којему говоримо када кажемо да је МРЦА од свих данашњих носилаца хаплотипова који припадају хаплогрупи I2a-CTS10228 (актуелна ISOGG ознака: I2a1b2a1) живио прије цца. 2.300 година.

Свака популација одабрана по било којем критерију, има једног МРЦА, а при томе и свака популација мушкараца одабрана по било којем критерију, има једног МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији.

Ако посматрамо једну исту популацију мушкараца, њихов, назовимо га, општи МРЦА, живио је у скорије вријеме (или у граничном случају се поклапа) него што је живио МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији те исте популације.

Један једноставан примјер: популација која се састоји од двије мушке јединке - мога првог рођака, што бисте рекли ви у Србији брата од ујака и мене. Наш општи МРЦА је наш дјед, који је рођен 1910-е. Наш МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији је живио прије цца. 47.000 година, јер мој рођак припада (као и наш дјед) хаплогрупи I2a-CTS10228, а ја хаплогрупи R1a-CTS3402.

G1CtXTj.jpg

Превод

Процењује се да је МРЦА домаћих популација Европe, или чак великог дела Евроазије, из средњег века, тачније, од монголских упада у 13. веку.

Потомци Генгхис Кхана или једног од његових предака представљају познати звездани кластер који се може датирати из времена Генхис Кхана.

МРЦА = MRCA, Most Recent Common Ancestor — Најскорашњији Заједнички Предак

Дакле чињеница да је најскорашњији заједнички предак свих Европљана из тринаестог века не значи да су сви Европљани настали у тринаестом веку, нити да су Европљани стигли у Европи у тринаестом веку, нити да сви потичу само од тог једног заједничког најскорашњијег претка. И то Монгола!

Сличан закључак важи за Јужне Словене и њиховом најскорашњијем заједничком претку.

Извињавам се, али нисам тражио превод, имам и ја Google Translate. Замолио сам за објашњење неких појмова, као што су SNP, STR, MRCA итд. Да ли би сте били љубазни да нам то објасните?

Извињавам се, али нисам тражио превод, имам и ја Google Translate. Замолио сам за објашњење неких појмова, као што су SNP, STR, MRCA итд. Да ли би сте били љубазни да нам то објасните?

Ма ајде бре. Знам ја шта тебе занима -- да овим питањима скреташ са теме и ако ти -- помози Бог -- успе, да мене докажеш незналицом. Међутим твој modus operandi је сувише транспарентан и неспретан за такав за тебе превише амбициозан подухват. :D

Ма ајде бре. Знам ја шта тебе занима -- да овим питањима скреташ са теме и ако ти -- помози Бог -- успе, да мене докажеш незналицом. Међутим твој modus operandi је сувише транспарентан и неспретан за такав за тебе превише амбициозан подухват. :D

Извините, али нисам разумео одговор. Реците ми да ли умете то да објасните или не? Ја не могу да вас направим незналицом, то можете само ви сами.

Свака популација одабрана по било којем критерију, има једног МРЦА, а при томе и свака популација мушкараца одабрана по било којем критерију, има једног МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији.
.

Није те одавно било, поздрав!

појам (Т)МРЦА је толико једноставан да је свима разумљив, мада се често компликује. Много мање разумљив је феномен времена настанка неке мутације и он моће да буде много старији од најстаријег носиоца. Одличан пример је хаплогрупа И1 чији је најстарији предак стар неких 3,5 хиљаде година а мутација је настала пре 20 и кусур хиљада година.

Cudi me da se andalusia pojavio,vjerovatno nije mogao istrpiti neke gluposti ovde pa je malo reagovao :). Kao i Kyros
Realno i Ti Kor,da nisi otvorio temu davno bi otisao odavde.Raspravljati se sa likovima tipa Bossnje i Pravog Vlaha je ispod svakog nivoa cak i za mene :).
Vuk Gorski nije mozda los,samo sto je bacen u jagode hahaha

Извините, али нисам разумео одговор. Реците ми да ли умете то да објасните или не? Ја не могу да вас направим незналицом, то можете само ви сами.

U, jebemti, al je ovaj Kirios uman čovek.

- - - - - - - - - -

Овде нешто не штимује.

To što se "bi ste" piše zajedno. :lol:

Мени се све чини да ћемо у скоријој будућности, на овој теми, расправљати о томе да ли је и сав Р1а у Срба, словенски маркер. Барем ако је судити по речима нашег познатог, и нажалост покојног, историчара Тибора Живковића :D.

Већег стручњака за раносредњовековну српску историју, ова земља није имала, па ме живо интересује како ће ''словенска'' екипа са овог форума да се бори против његових теза. Биће то нешто попут борбе са ветрењачама :hahaha:

Добро, хајде да се вратимо теми о најскорашњијем заједничком претку (Most Recent Common Ancestor, MRCA), у вези чега се овде често спомиња Деда Мраз Kenneth Nordtverdt. Заправо Nordtverdt je изврстан научник али се његово име лажно користи.

Ево вам неколико питања:

Да ли научници (они прави, а не псеудонаучници, као Кљосов, омиљени неким овдашњим форумашима) процењују да је за све Европљане, укључући вас, најскорашњији заједнички предак био Џингис Кан, или неки његов блиски предак? Да или не?

Ако је најскорашњији заједнички предак за све Европљане био Џингис Кан, да ли то значи да су Европљани настали у тринаестом веку? Да или не?

Да ли су сви Европљани Монголи? Да или не?

Да ли ваши одговори имају значај у вези са најскорашњијем заједничком претку Јужних Словена? Да или не?

Да ли су Јужни Словени настали пре отприлике две и по хиљаде година у Украјини? Да или не?

Poslednja izmena:
Мени се све чини да ћемо у скоријој будућности, на овој теми, расправљати о томе да ли је и сав Р1а у Срба, словенски маркер.

Svi R1a haplotipovi u Srpskom DNK projektu pripadaju granama M458 i Z280 koje sa sigurnošću možemo vezati za Slovene. Mnoge stvari iz ove oblasti još uvek ne razumeš.

Добро, хајде да се вратимо теми о најскорашњијем заједничком претку (Most Recent Common Ancestor, MRCA), у вези чега се овде често спомиња Деда Мраз Kenneth Nordtverdt. Заправо Nordtverdt je изврстан научник али се његово име лажно користи.

Ево вам неколико питања:

Да ли научници (они прави, а не псеудонаучници, као Кљосов, омиљени неким овдашњим форумашима) процењују да је за све Европљане, укључући вас, најскорашњији заједнички предак био Џингис Кан, или неки његов блиски предак? Да или не?

Вјероватно да. Барем за прилично велики број Европљана.

Ако је најскорашњији заједнички предак за све Европљане био Џингис Кан, да ли то значи да су Европљани настали у тринаестом веку? Да или не?

Наравно да не.

Да ли су сви Европљани Монголи? Да или не?

Ово питање је бесмислено, тако да ће, што се мене тиче, остати без одговора.

Да ли ваши одговори имају значај у вези са најскорашњијем заједничком претку Јужних Словена? Да или не?

Никакав значај не могу имати одговори и чињенице које се односе на генералног МРЦА, у вези са чињеницама које се односе на МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији. Ово сам Ти већ објаснио и ту се не ради ни о каквој причи из генетике, историје, археологије или лингвистике, него о математици из основне школе.

Општи МРЦА и МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији за већину јединки у некој популацији, уопште не леже у истој линији наслијеђивања генетског материјала и нису међусобно генетски повезани.

Траг општег МРЦА у аутосомалној DNA се до велике већине данас живућих јединки, већ изгубио, јер је прошло доста генерација од времена живота тог општег МРЦА. Са друге стране, траг МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији, постоји и данас у Y-DNA сваког од његових наслиједника по искључиво непрекинутој мушкој линији и постојаће и даље, све до посљедњег живог наслиједника по искључиво непрекинутој мушкој линији.

Да ли су Јужни Словени настали пре отприлике две и по хиљаде година у Украјини? Да или не?

И ово питање је бесмислено, али ћу Ти одговорити на начин како бих ти одговорио да си поставио смислено питање:

Први мушкарац са Y-DNA мутацијом данас означеном са CTS10228, живио је прије 4.000 до 4.500 година, не знам гдје, али сигурно не на територији Балкана. Вјероватно неколико стотина или чак коју хиљаду километара западније / сјеверозападније од територије данашње Украјине.

Мушкарац који је најскорији заједнички предак по искључиво непрекинутој мушкој линији, свих данашњих мушкараца који припадају хаплогрупи I2a-CTS10228, живио је прије 2.000 до 2.500 година тамо гдје је данас западна Украјина, или југоисточна Пољска.

Вјероватно да. Барем за прилично велики број Европљана.

Наравно да не.

Ово питање је бесмислено, тако да ће, што се мене тиче, остати без одговора.

Никакав значај не могу имати одговори и чињенице које се односе на генералног МРЦА, у вези са чињеницама које се односе на МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији. Ово сам Ти већ објаснио и ту се не ради ни о каквој причи из генетике, историје, археологије или лингвистике, него о математици из основне школе.

Општи МРЦА и МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији за већину јединки у некој популацији, уопште не леже у истој линији наслијеђивања генетског материјала и нису међусобно генетски повезани.

Траг општег МРЦА у аутосомалној DNA се до велике већине данас живућих јединки, већ изгубио, јер је прошло доста генерација од времена живота тог општег МРЦА. Са друге стране, траг МРЦА по искључиво непрекинутој мушкој линији, постоји и данас у Y-DNA сваког од његових наслиједника по искључиво непрекинутој мушкој линији и постојаће и даље, све до посљедњег живог наслиједника по искључиво непрекинутој мушкој линији.

И ово питање је бесмислено, али ћу Ти одговорити на начин како бих ти одговорио да си поставио смислено питање:

Први мушкарац са Y-DNA мутацијом данас означеном са CTS10228, живио је прије 4.000 до 4.500 година, не знам гдје, али сигурно не на територији Балкана. Вјероватно неколико стотина или чак коју хиљаду километара западније / сјеверозападније од територије данашње Украјине.

Мушкарац који је најскорији заједнички предак по искључиво непрекинутој мушкој линији, свих данашњих мушкараца који припадају хаплогрупи I2a-CTS10228, живио је прије 2.000 до 2.500 година тамо гдје је данас западна Украјина, или југоисточна Пољска.

Добро, хвала, слажем се са твојим одговорима, сем да нисам имплицирао да је непркинута мушка или женска линија иста ствар као оне које укључују обе стране, женске и мушке. Наравно да нису исте.

Примером нашег најскорашњијег претка Џингис Кана хтео сам да нагласим да нас линија или линије наслеђа не обавештавају превише о том претку, нити нам говоре о историји наше остале генетике. Џингис Кан је био Монгол, а ми нисмо.

Poslednja izmena:
...
...

Немој тако, мора све то да се објасни, немају сви овде основну школу.

Јесте тако на ДНК пројекту, али како објашњаваш ово доле ?

Pogledajte prilog 413491

Šta kako objašnjavam? Šta ti nije jasno? Ta mapa se odnosi na samo jednu granu R1a, prisutnu u Aziji.
Kod Srba postoje samo grane tipične za slovenske narode. Nema ni iranskih, ni germanskih, ni skandinavskih,... ni bilo kojih drugih grana R1a osim slovenskih. Haplogrupe su nastajale u dalekoj praistoriji, mnogo pre etnogeneze bilo koje nacionalnosti ili metanacionalnosti (Sloveni, Germani, Iranci itd...), ali su neke grane i podgrane karakteristične samo za određene srodne grupe naroda.
Postavljaš nekakve mape sa eupedije ne razumevajući o čemu se radi. Zaista ne znam na kakvoj studiji su te mape bazirane ako su uopšte bazirane na bilo čemu. Dakle, nije poznata osnova na kojoj su rađene. Na tom privatnom websajtu Eupediji ima doista proizvoljnih mapa, rađenih na nepoznatoj osnovi. Doduše, neke bi mogle biti približno tačne. Za tu mapu mogu sa sigurnošću da tvrdim da je netačna. Ne postoji nikakva grana R1a u Saudijskoj Arabiji recimo.

Poslednja izmena:
Šta kako objašnjavam? Šta ti nije jasno? Ta mapa se odnosi na samo jednu granu R1a, prisutnu u Aziji.

Чекај, чекај. Знам и ја да је то азијска грана R1a. Ја ћорав нисам и видим да је према овој карти та грана присутна и у Србији. Питао сам те како то објашњаваш ?

Kod Srba postoje samo grane tipične za slovenske narode. Nema ni iranskih, ni germanskih, ni skandinavskih,... ni bilo kojih drugih grana R1a osim slovenskih.

Наравно и ја верујем да нам је највећи део R1a дошао од Словена, али сам сигуран да је један мањи део несловенски. Ако је судити по овој карти, један део наше R1a је грана Z93, а гледао сам поново податке са ДНК пројекта и не пише баш за све да су М451 Z280. Ја мислим да је један део Z93 могао доћи у Србију са Ромима, док би други део могао бити турска заоставштина. Чекај, јел ти стварно верујеш да је то немогуће после неколико векова турске владавине овим просторима ?

Haplogrupe su nastajale u dalekoj praistoriji, mnogo pre etnogeneze bilo koje nacionalnosti ili metanacionalnosti (Sloveni, Germani, Iranci itd...), ali su neke grane i podgrane karakteristične samo za određene srodne grupe naroda.

Слажем се у потпуности. О томе сам и ја говорио.

Postavljaš nekakve mape sa eupedije ne razumevajući o čemu se radi. Zaista ne znam na kakvoj studiji su te mape bazirane ako su uopšte bazirane na bilo čemu. Dakle, nije poznata osnova na kojoj su rađene. Na tom privatnom websajtu Eupediji ima doista proizvoljnih mapa, rađenih na nepoznatoj osnovi. Doduše, neke bi mogle biti približno tačne. Za tu mapu mogu sa sigurnošću da tvrdim da je netačna. Ne postoji nikakva grana R1a u Saudijskoj Arabiji recimo.

Зашто би било немогуће да R1a Z93 буде присутна у Саудијској Арабији ? Појасни то мало. Ту је, нпр., могла доспети у време Османлија који су, између осталог, дуго владали једним делом Арабијског полуострва.

Poslednja izmena:
Чекај, чекај. Знам и ја да је то азијска грана R1a. Ја ћорав нисам и видим да је према овој карти та грана присутна и у Србији. Питао сам те како то објашњаваш ?

Наравно и ја верујем да нам је највећи део R1a дошао од Словена, али сам сигуран да је један мањи део несловенски. Ако је судити по овој карти, један део наше R1a је грана Z93, а гледао сам поново податке са ДНК пројекта и не пише баш за све да су М451 Z280. Ја мислим да је један део Z93 могао доћи у Србију са Ромима, док би други део могао бити турска заоставштина. Чекај, јел ти стварно верујеш да је то немогуће после неколико векова турске владавине овим просторима ?
Ubi te kolega Eupedia :)

http://file.scirp.org/pdf/AA20120300005_14498334.pdf

R1a Z93
r1az93 novo.jpg

z93 n.jpg

Prilozi

• r1az93.jpg
    r1az93.jpg
    45,9 KB · Pregleda: 13
  • z93.jpg
    z93.jpg
    73 KB · Pregleda: 14
  • r1az93.jpg
    r1az93.jpg
    118,7 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Јесте тако на ДНК пројекту, али како објашњаваш ово доле ?

Pogledajte prilog 413491

Vuče, veoma je retak R1a-Z93 kod nas, gotovo nepostojeći, čini statističku grešku.

Evo na primer istraživanje u Bugarskoj koje je sprovedeno pre neku godinu i urađeno su test SNP-ovi. Pod Z93 spadaju: Z93, Z95 i Z2125 i čine 0.6% od 808 uzorka. Testirani su Bugari i verovatno su nešto obuhvaćene i nacionalne manjine poput Turaka, Cigana i dr i vrlo je verovatno da su od tih 0.6% upravo oni nosioci Z93. Isto tako neki od njih mogu biti Jevreji. Velka većina nosioca R1a-Z93 u Evropi su Jevreji. Ovo je dosta stara karta, a da je 1 do 5% prisutan Z93 je ne tačno. Vidim i da su Moldaviji ubojali da ima 10-15% Z93, a južni Ukrajinu 5-10%, tamo nema ni 0.5% grane Z93, isto kao i na našim prostorima. Pitam se koja je budala radio na ovom kartom, potpuni neznalica.

Бугарска (узорак 808)

Укупно R1a - 142 (17.5%)

Z282 - 15, 1.9%
M458 - 60, 7.4%
MM558 - 57, 7.1%

Z93 - 2, 0.2%
Z95 - 1, 0.1%
Z2125 - 3, 0.4%

Poslednja izmena:
Vuče, veoma je retak R1a-Z93 kod nas, gotovo nepostojeći, čini statističku grešku.

Evo na primer istraživanje u Bugarskoj koje je sprovedeno pre neku godinu i urađeno su test SNP-ovi. Pod Z93 spadaju: Z93, Z95 i Z2125 i čine 0.6% od 808 uzorka. Testirani su Bugari i verovatno su nešto obuhvaćene i nacionalne manjine poput Turaka, Cigana i dr i vrlo je verovatno da su od tih 0.6% upravo oni nosioci Z93. Isto tako neki od njih mogu biti Jevreji. Velka većina nosioca R1a-Z93 u Evropi su Jevreji. Ovo je dosta stara karta, a da je 1 do 5% prisutan Z93 je ne tačno. Vidim i da su Moldaviji ubojali da ima 10-15% Z93, a južni Ukrajinu 5-10%, tamo nema ni 0.5% grane Z93, isto kao i na našim prostorima. Pitam se koja je budala radio na ovom kartom, potpuni neznalica.

Бугарска (узорак 808)

Укупно R1a - 142 (17.5%)

Z282 - 15, 1.9%
M458 - 60, 7.4%
MM558 - 57, 7.1%

Z93 - 2, 0.2%
Z95 - 1, 0.1%
Z2125 - 3, 0.4%

Добро, уреду. Нисам ја нигде рекао да је ова карта 100% тачна. Само сматрам да не би било ништа чудно да у Србији има 1-5% Z93, баш из разлога које сам навео: вишевековна турска владавина и не тако малобројна ромска популација. Немојте губити из вида да Роми у Србији чине 2-5% становништва. Интересантно, да је према овој карти која, понављам, не мора бити тачна, повећана концентрација Z93 баш у земљама са нешто већим процентом Рома: Бугарска, Србија, Румунија, Молдавија, Мађарска, Словачка, итд.

Добро, уреду. Нисам ја нигде рекао да је ова карта 100% тачна. Само сматрам да не би било ништа чудно да у Србији има 1-5% Z93, баш из разлога које сам навео: вишевековна турска владавина и не тако малобројна ромска популација. Немојте губити из вида да Роми у Србији чине 2-5% становништва. Интересантно, да је према овој карти која, понављам, не мора бити тачна, повећана концентрација Z93 баш у земљама са нешто већим процентом Рома: Бугарска, Србија, Румунија, Молдавија, Мађарска, Словачка, итд.

Ali je nema covece!

U južnu Evropu kod južnoslovenskih naroda nema 1-5% grane Z93, a da je ima toliko kod nacionalnih manjina moguće na primer kod romske populacije. Pravi Romi koji su došli iz Indije na naše prostore su bili dominatno nosioci haplogrupa H1a i izgleda i dobrim delom J2a.

Evo rad o istraživanju genetskog porekla Roma u istočnoj i južnoj Evropi sa potvrđenim SNP-op testovima. Nažalost nisu radili niže SNP-ove za M198/M512, pa se tako ne zna koliko ima Z93 kod Roma. Pod M198/M512 mogu biti sve ispod mutacije, a to bi mogli biti: Z280, Z93, Z284, L664, ove dve poslednje grane nema u istočnoj i južnoj Evropi . Za granu M458 je postojao SNP test, dakle testirali su ovaj SNP.
Evo rad o Romima.
https://www.researchgate.net/public...re_of_the_Paternal_Lineage_of_the_Roma_People

Грчки Роми -GRR - 58 узорак

E-V13- 8.26
E-V22- 1.72_____E1b

H-M52- 3.44
H-M82- 63.79_____H1a

I-P259- 3.44____I1

I-P37- 6.89_____I2a Dinarik

J-M67- 5.17
J-M92- 3.44
J-M319- 1.72______J2a

R-L23- 1.72_____R1b

Румунски Роми - ROR - 88 узорак

E-V13- 1.13______E1b

H-M82- 50.00_____H1a1

I-M253- 2.27
I-P259- 3.40_______I1

I-P37- 4.54_______I2a Dinarik

I-M223- 1.13______I2a2

J-M67- 30.68_____J2a

J-M241- 1.13______J2b2

R-M458- 1.13______R1a

R-M269- 2.27
R-L23- 1.13
R-L2- 1.13_______R1b

Словачки Роми - SLR - 107 узорак

E-V13- 5.60_______E1b

H-M82- 54.20______H1a1

I-P259- 6.54______I1

J-P58- 0.9_______J1a

J-M410- 14.01
J-M67- 8.41______J2a

R-M198- 1.86
R-M458- 4.67______R1a

R-L23- 0.9
R-P311- 0.9
R-P312- 0.9
R-L2- 0.9_________R1b

Бугарски Роми - BBA - 147 узорак

E-V13- 11.56________E1b

H-M52- 2.72
H-M82- 31.29________H1a

I-M253- 0.6
I-P259- 8.16_________I1

I-P37- 19.04________I2a Dinarik

J-P58- 0.6__________J1a

J-M410- 2.04
J-M67- 8.16
J-M92- 12.92________J2a

R-M198- 1.36________R1a

R-P312- 1.36________R1b

Напомена: међу I-P37 може бити и нешто веома мало L161, можда 1 до 2% и овој грани је предачки СНП - I-P37.2. Колико ја знам грана L161 је веома мало присутна код Помака, а можда и Турака ускључиво у Бугарској. Од 147 узорка само је један R1a-M198 koji može biti Z280 ili Z93. Dakle vidimo da je kod bugarskih Roma nepostojeća grana Z93, verovatno je isti slučaj i u drugim okolnim državama u Srbiji itd.

Бугарски влашки Роми - BVL - 64 узорак

E-V13- 6.25________E1b

H-M82- 57.81_______H1a1

I-P259- 15.62_______I1

I-P37- 3.12________I2a Dinаrik

J-P58- 1.56________J1a

J-M67- 6.25
J-M92- 1.56________J2a

R-P312- 7.81________R1b

Мађарски Роми - HUR - 131 узорак

C-М217- 0.7__________C3

E-V13- 6.87_________E1b

G-P15- 2.29_________G2a

G-M337- 0.7__________G2b

H-M82- 34.35________H1a1

I-M253- 0.7
I-P259- 7.63__________I1

I.P37- 5.34__________I2a Dinarik

J-M410- 2.29
J-M67- 6.10
J-M92- 4.58__________J2a

N-M231- 0.7___________N1

Q-M242- 1.52__________Q1

R-M198- 12.21
R-M458- 4.58__________R1a

R-L23- 3.05
R-U106- 1.52
R-L48- 2.29
R-P311- 0.7
R-P312- 0.7___________R1b

R-M124- 0.7___________R2a

Напомена: Код R-M198 можда има нешто и азијске Z93. Сећам се једног истраживања мађарских Рома у којем је нађено око 5% гране Z93. Не знам да ли је то случајности, колико сам ја могао да видим Z93 код других ромских популација у Европи је врло ретак или уопште не постоји. Не чуди што је мало присутна код Рома у Европи, с обзиром да је у Индији грана Z93 највише заступљена у горњим и средњим кастама.

Мађарски влашки Роми - HVR - 57 узоркa

Е-V13- 8.77___________E1b

G-P15- 3.50___________G2a

H-M82- 38.59__________H1a1

I-P259- 5.26___________I1

I-M223- 1.75___________I2a2

J-M410- 5.26
J-M67- 5.26
J-M92- 12.28__________J2a

R-M198- 3.50
R-M458- 5.26___________R1a

R-M269- 1.75
R-L23- 1.75
R-P312- 1.75
R-SRY2627- 1.75
R-L2- 1.75___________R1b

R-M124- 1.75___________R2a

Шпански Роми -SPR - 40 узорка

H-M82- 20.00__________H1a1

I-P37- 12.50__________I2-M26?

I-M223- 5.00___________I2a2

J-M410- 5.00
J-M67- 32.50
J-M92- 7.50___________J2a

R-U106- 2.50
R-P312- 12.50
R-SRY2627- 2.50___________R1b

Poslednja izmena:
Ја мислим да је један део Z93 могао доћи у Србију са Ромима, док би други део могао бити турска заоставштина. Чекај, јел ти стварно верујеш да је то немогуће после неколико векова турске владавине овим просторима ?

Nisi kompetentan i nemaš dovoljno znanja za formiranje ikakvog mišljenja o tome.
U Srpskom DNK projektu postoje samo grane R1a karakteristične za slovenske narode. Oni koji su kod nas nazivani "Turcima" zapravo su bili najvećim delom islamizovano domaće stanovništvo, preci današnjih takozvanih "Bošnjaka".
R1a Z93 je grana R1a karakteristična za iranske narode. Među Slovene je mogla ući preko mešanja slovenskih i iranskih plemena u ranim fazama etnogeneze Slovena, ali kod nas te grane R1a nema. Nije karakteristična za Turke, mada je i među turske narode mogla ući na razne načine (asimilacija autohtonog maloazijskog stanovništva iranskog porekla na istoku Turske, masovna trgovina robljem koja je bujala u nekim istorijskim razdobljima, zamena iranskih jezika sa turskim u srednjem veku kod nekih iranskih naroda, mešanje i suživot Turaka, Iranaca i Arapa u istim islamskim imperijama, itd....).

Poslednja izmena:
Добро, уреду. Нисам ја нигде рекао да је ова карта 100% тачна. Само сматрам да не би било ништа чудно да у Србији има 1-5% Z93, баш из разлога које сам навео: вишевековна турска владавина и не тако малобројна ромска популација. .

Да у Србији постоји тај проценат R1a Z93, самим тим би' био повећан и проценат циганске H, монголске С и Q, a као што знамо, оне су на табели српског днк пројекта непостојеће ( на H постоји резултат коме пише да је из Србије без славе и места порекла(дакле циган) и један бошњак из Пријепоља).
На С су тестирана 2 бошњака из Пријепоља, а 3 од 7 Q резултата су Хрвати.
Ето, укратко сам ти доказао да је та Z93 непостојећа код Срба.

Збуњује ме опседнутост генеалогијом и хаплогрупама пошто су по генетици сви Балканци јако блиски једни другима. Језик, национална свест и култура су скоро у целини питања друштва и историје а не биологије. Погледајте на пример генетику Срба наспрам Хрвата или Албанаца. Из авиона, то јест Вашингтона, јако је тешко уочити разлике. А за Србе и Хрвате ни култура ни језик нису нарочито различити.

XeYyDIZ.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back