Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Какав спин, управо тај естаблишмент који спомињеш не доводи у питање да је I2a-Din дошла са Словенима. Демантуј ме, па наведи једног озбиљног генетичара или један научни рад у последњих неколико година који изричито тврди да је I2a-Din староседелачка на Балкану/да није Словенска. Твој контакт са генетиком је изгледа престао после Приморчевог рада,
Јао, какав си шаљивџија. :hahaha:

Потруди се мало и погледај неколико страница уназад и видећеш да сам поставио научне радове објављене у професионалној светској литератури. Никад нисам читао Приморца и верватно и није важан.

јер би у супротном знао да је словенство I2a-Din општеприхваћена чињеница у свету генетичке генеалогије, ако не верујеш посети неки озбиљан форум као што је molgen или anthrogenica па се увери сам.
Пријатељу, ја не учим генетичку генеалогију на форумима него из професионалне научне литературе.

Njegove statistike su po pravilu netačne, jer uvek snižava R1a za nekoliko procenata.

Sem pravljenja lažnih statistika, bavi se i citiranjem nacističkih "rasnih antropologa".

Smanjuje R1a za one famozne Avramijestake i nisam siguran, mozda i Macure I1 kojih nije tako mnogo. Statistike su mu definitivno tacne.

A sta ima lose u tome sto se bavi rasnim antropologijama kada ih ne zloupotrebljava za razliku od tebe?

- - - - - - - - - -

Пријатељу, ја не учим генетичку генеалогију на форумима него из професионалне научне литературе.

:rotf: ovo je argument koji me je definitivno dotukao

Smanjuje R1a za one famozne Avramijestake i nisam siguran, mozda i Macure I1 kojih nije tako mnogo. Statistike su mu definitivno tacne.

Poznato mi je da on ne uzima u obzir avramijevštake prilikom pravljenja tobožnjih "statistika". Međutim, čak i bez ijedne jedine osobe sa krsnom slavom Avramijevdan kod kojih je povećan R1a, njegove statistike su opet NETAČNE.

A sta ima lose u tome sto se bavi rasnim antropologijama kada ih ne zloupotrebljava za razliku od tebe?

Citiranje po zlu poznatih Hitlerovih "rasnih antropologa" i nacističkih pseudonaučnika nije ništa loše u tvom sistemu vrednosti. Ali moj i tvoj sistem vrednosti, moralni kod i vaspitanje se bitno razlikuju. Ja uopšte ne sumnjam da u tvom sistemu vrednosti to "nije ništa loše", baš kao ni ispisivanje očitih laži, predstavljanje svakojakih šarlatana kao vrsnih eksperata za genetiku i slično.

Poslednja izmena:
Naravno, sve za opštu polzu. Na žalost broj testiranih na Srpskom DNK projektu je 1097, a ako se izdvoje muslimani i Hrvati i ispod 1000. Sa druge strane, Kor je u pravu, nije nam potreban toliko velik broj testiranih, pošto se, manje više rezultati projekta poklapaju sa nekim drugim istraživanjima. Ovde je link prema tabeli DNK projekta, pa možda pronađeš i neka poznata prezimena:

http://dnk.poreklo.rs/naslovna/

A ovde presek situacije u julu što je izradio Nebojša

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=136.msg25087#msg25087

Trenutno su u toku dva ispitivanja, jedno sa 1200 ispitanih sa prostora Srbije i drugo sa 450 testiranih, od toga 250 sa prostora Hercegovine. S obzirom na broj testiranih, uskoro ćemo moći reći da je Hercegovina najbolje ispitano područje bar što se tiče genetike. Oba bi trebala biti gotova do juna 2017.

Mnogo hvala. S obzirom na moju pretpostavku o našoj heterogenosti, mislim da je 1000 ispitanika potrebno za svaku opštinu, eda bi se dobila slika s kojom se može dati prvo značajno tumačenje.

- - - - - - - - - -

Poznato mi je da on ne uzima u obzir avramijevštake prilikom pravljenja tobožnjih "statistika". Međutim, čak i bez ijedne jedine osobe sa krsnom slavom Avramijevdan kod kojih je povećan R1a, njegove statistike su opet NETAČNE.

Citiranje po zlu poznatih Hitlerovih "rasnih antropologa" i nacističkih pseudonaučnika nije ništa loše u tvom sistemu vrednosti. Ali moj i tvoj sistem vrednosti, moralni kod i vaspitanje se bitno razlikuju. Ja uopšte ne sumnjam da u tvom sistemu vrednosti to "nije ništa loše", baš kao ni ispisivanje očitih laži, predstavljanje svakojakih šarlatana kao vrsnih eksperata za genetiku i slično.

Možeš li naslutiti kakav je begraund tvojih informacija?

Mnogo hvala. S obzirom na moju pretpostavku o našoj heterogenosti, mislim da je 1000 ispitanika potrebno za svaku opštinu, eda bi se dobila slika s kojom se može dati prvo značajno tumačenje.

Apsolutno se slažem, svaka regija ima svoje genetske karakteristike, i što više testiranih to bolje. Sa druge strane slažem se sa Korom da postoji trend, i ne verujem da će se rezultati za pojedine grupe menjati više od 1%.
Prema istraživanjima Ivice Todorovića koja su objavljena (Prijepolja i Župe Aleksandrovačke) postoje razlike u procentima kako između ta dva kraja, tako i u odnosu svakog od njih prema procenama Srpskog DNK projekta. Evo opet malo Nebojše, ovaj put o Prijepolju:

Пријепоље (узорак 79)

Хаплогрупа I2a (26) - 32.9%
I2a Динарик Југ - 30.3% (једно презиме се 5x понавља код Јужних Динараца, али и без тога бележе висок проценат)

Хаплогрупа I1 (18) - 22.8%
(с обзиром да сам користио стари "Невски" предвиђач, показује ми приличан бр. припадника I1 Z63, али је мала разлика код уклапања, па може бити да велики део припада грани P109, посебно зато што се срећу и нека дробњачка презимена)

Хаплогрупа R1a (9) - 11.4%
R1a M458 - 3.8%

Хаплогрупа R1b (8 ) - 10.1%
R1b (11-11) - 2.5%. Једна српска и једна муслиманска породица.

Хаплогрупа G2a (5) - 6.3%
Проценат хаплогрупе G2a је једини на неки начин споран, зато што се исто презиме (породица) G2a понавља чак три пута.

Хаплогрупа E1b (4) - 5.1%

Хаплогрупа J2b (3) - 3.8%
J2b M205 - 2.5%

Хаплогрупа J2a (2) - 2.5%

Хаплогрупа C2 (2) - 2.5%

Хаплогрупа I2c (1) - 1.3%

Хаплогрупа H (1) - 1.3%

U tom kraju jedna od glavnih grupa je I1 sa procentom preko 20% dok je u radovima koji se tiču opšte genetske slike ispod 10%, uglavnom između 6-8%
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=867.msg25751#msg25751

Za Župu nisam našao podatke na portalu, pa sam ih prepisao iz knjige, kako ih je Todorović odredio preko prediktora. Tu su bile neke izmene, kao i bliže određenje ispitanog čiju haplogrupu prediktor nije mogao sa sigurnošću da odredi, ali ne sećam se koje su to izmene.

I2a- 30 (35.29%)
R1a- 18 (21.17%)
E1b1-13 (15.29%)
G- 9 (10.5)
I1- 4 (4.71%)
J2b- 4 (4.70%)
J2a-2 (2.55%)
J1-2 (2.35%)
Q-1 (1.17%)
R1b- (1.17%)
neidentif.- 1 (1.17%)

Među ovim podacima najzanimljiviji su oni za haplogrupu G čiji su najveći broj pripadnici grane G2a L497 L42 za koju smatramo da predstavlja ostatke keltske populacije na ovom prostoru, a koje je Siniša povezao sa starim katunom vlaha Maleševaca.

http://www.etno-institut.co.rs/files/gei/62_1/glasnik etnografskog instituta LXII 01.pdf

(str 245)

Sa druge strane slažem se sa Korom da postoji trend...

Poznato je da se u svemu slažeš sa Korom.

..... i ne verujem da će se rezultati za pojedine grupe menjati više od 1%.

Iz većine opština u Srbiji nema nijedan ili ima svega nekoliko testiranih, a ti tvrdiš da je sve poznato i da se ništa neće menjati ni 1%. Onda treba ukinuti sva testiranja. Umesto toga, neka Kor pogađa haplogrupe kao vidovita Zorka pošto je ovde napisao da ima to umeće.

Poslednja izmena:

Iz većine opština u Srbiji nema nijedan ili ima svega nekoliko testiranih, a ti tvrdiš da je sve poznato i da se ništa neće menjati ni 1%. Onda treba ukinuti sva testiranja. Umesto toga, neka Kor pogađa haplogrupe kao vidovita Zorka pošto je ovde napisao da ima to umeće.

Pa šta mogu kad je u pravu:D

Što se tiče uzorka, pitanje je što očekujuš i što bi želela. Ukoliko u pojedinoj opštni dominira jedna haplogrupa, na drugom mestu biće manja od proseka i na opštem prostoru Srbije to će se nivelisati u granice onog što je utvrđeno. Jedino su haplogrupe I2a1b, R1a i E1b u svakoj opštini (a i u svakom testiranju u koje sam imao uvid) dvocifrene i prisutne na teritoriji cele Srbije i kod svih postoji manje više sličan trend koji se pokazuje i u Srpskom DNK projektu. Ili možda vidiš nešto što Kor, Nebojša i još par forumaša koji imamo slične poglede ne vidimo.

Što se tiče povezanosti genotipa i fenotipa evo jednog taze rada o povezanosti mera lica sa genetskim nasleđem. Učešće y-dna je, prema njemu, neprimećeno, ali iz iskustva znamo da deca ćesto liče na tatu, dedu itd
http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1006149

PS- ako mogu da pitam samo, odakle si poreklom? U stvari, da preciziram, da li si Hercegovka?:D

Poslednja izmena:

odgovoricu ti sa recju od 5 slova: LAZES

Jedno su naucni nalazi do kojih je dosla antropologija a sasvim drugo zloupotreba istih. To moze da razume svako ko ima IQ preko 50,

Naravno da se razlikuju. Moj moralni kod je visoko iznad tvog jer ne poznaje "vrednosti" kao sto su podlost, laz, neznanje, mrznja itd. Druga je prica to sto sa gospodom razgovaram na njihovom jeziku a sa ciganima na ciganskom. Ti svakako ne zasluzujes da ti se covek obraca na jeziku gospode.

Samo kad se setim ko je pisao na forumu o tome kako svi kriminalci imaju facu kao Kristijan. Sta li je to drugo do rasizam koga se nasa lepotica naprasno pocela gnusati??

- - - - - - - - - -

znaci da covek ima prilican IQ, za razliku od nekih drugih :cmok:

Što se tiče povezanosti genotipa i fenotipa evo jednog taze rada o povezanosti mera lica sa genetskim nasleđem. Učešće y-dna je, prema njemu, neprimećeno, ali iz iskustva znamo da deca ćesto liče na tatu, dedu itd
http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1006149

Ali to zaista nema veze sa haplogrupom, pogotovo ne sa mogućnosti pogađanja haplogrupe, natprirodnom sposobnošću sa kojom je navodno obdaren Kor.

PS- ako mogu da pitam samo, odakle si poreklom? U stvari, da preciziram, da li si Hercegovka?:D

Moji roditelji su iz Bosne, samo ne znam šta se to tebe tiče i zašto si tako radoznao. :D
Tvoj prijatelj koji je po tebi uvek u pravu je ispisao niz uvreda na moj račun, optužio me da se lažno predstavljam kao žensko, te da sam u stvari muško...Zašto misliš da nakon te vrste bezobrazluka treba da podelim bilo kakvu informaciju privatnog karaktera sa vama dvojicom.

Jedino su haplogrupe I2a1b, R1a i E1b u svakoj opštini (a i u svakom testiranju u koje sam imao uvid) dvocifrene i prisutne na teritoriji cele Srbije i kod svih postoji manje više sličan trend koji se pokazuje i u Srpskom DNK projektu. Ili možda vidiš nešto što Kor, Nebojša i još par forumaša koji imamo slične poglede ne vidimo.

Ti ne možeš znati da li su cifre dvocifrene ili jednocifrene za svaku opštinu u Srbiji kad postoje samo dve opštine u kojima su sprovedena regionalna istraživanja (Aleksandrovac i Prijepolje). Ima još par studija sa po 80 - 100 uzoraka, ali te studije nisu regionalnog karaktera.
Što se tiče podataka iz Srpskog DNK projekata, iz većine opština u Srbiji nema nijedan ili ima svega nekoliko testiranih.
Slažem se da postoji trend i da su I2 din, R1a i E1 najčešće haplogrupe, ali ti si tvrdio da se rezultati ne mogu menjati za više od 1% što je besmislica.
Ja mogu da se bavim procenama na osnovu sadašnjeg stanja, ali ne i skoro stoprocentnim pogađanjem kao ti. Moje procene izgledaju ovako:
I2 dinaric south : 20 - 30%
I2 dinaric north: 10 - 15%
R1a : 20 - 30%
E1: 10 - 20%
I1 : 5 - 15%
J2b : 3 - 5%
Ostale haplogrupe : 1 - 5 %.

Poslednja izmena:
odgovoricu ti sa recju od 5 slova: LAZES

Odgovoriću ti samo jedno : TI SI PATOLOŠKI LAŽOV.

Jedno su naucni nalazi do kojih je dosla antropologija a sasvim drugo zloupotreba istih.

Nacistička pseudonauka i njeni zloglasni predstavnici nemaju veze sa pravom naukom. Možda ćeš početi da tvrdiš i da je doktor Mengele bio vrstan naučnik. Tvoj je problem što ne razlikuješ nauku od pseudonauke i što zatrpavaš ovaj forum svakakvim besmislicama.

Samo kad se setim ko je pisao na forumu o tome kako svi kriminalci imaju facu kao Kristijan. Sta li je to drugo do rasizam koga se nasa lepotica naprasno pocela gnusati??

Nemoj da izvrćeš moje reči. Nikad nisam napisala bilo šta slično, a i da jesam to nema veze sa rasizmom.

Ovakve bljuvotine koje si ispisivao više puta imaju veze sa rasizmom:

Druga je prica to sto sa gospodom razgovaram na njihovom jeziku a sa ciganima na ciganskom. Ti svakako ne zasluzujes da ti se covek obraca na jeziku gospode.

Poslednja izmena:
Jedno su naucni nalazi do kojih je dosla antropologija a sasvim drugo zloupotreba istih. To moze da razume svako ko ima IQ preko 50,

Tvrdiš da su osobe koje je forumu Poreklo citirao tvoj prijatelj došle do nekakvih važnih naučnih otkrića???

Према немачком антропологу Гинтеру, стари Грци су били нордијско-медитеранска-динаро-арменоидна мешавина, док су данашњи Грци микс Медитеранаца, Динараца, Оријенталида и Арменоида.
Интересантно да је код старих Грка био изражен нордијски уплив, што се може видети и на статуама из тог периода. Ово значи да је, на почетку, утицај Индоевропљана R1b, тј "правих" Грка био веома јак. Временом, Грци губе нордијски карактер, а као доминантне издвајају се особине старог становништва Балкана и слоја из Мале Азије (E1b, J2b2, источна R1b).

Овај продор Индоевропљана у Грчку види се на мапи Медисона Гранта ("The passing of the great race", 1916.):

Hans F. K. Günther je inače vodeći nacistički rasni teoretičar koji je imao ključni uticaj na Hitlera i formiranje njegovih monstruoznih ideja. Smatrao je da su Nemci superiorna nordijska rasa i kreatori svih mogućih antičkih civilizacija (što je inače pseudonačna budalaština raširena u Trećem Rajhu), dok su Jevreji kreatori haosa i nereda.

Njegov preteča je bio Madison Grant koji je u delu "The passing of the great race", 1916. iznosio slične tvrdnje. On se često citira u naučnim krugovima, ali ne zbog toga što neko veruje u njegove tvrdnje, već u cilju ispitivanja korena ideja koje su inspirisale nacističke "naučnike".

Moji roditelji su iz Bosne, samo ne znam šta se to tebe tiče i zašto si tako radoznao. :D
Tvoj prijatelj koji je po tebi uvek u pravu me je optužio da se lažno predstavljam kao muško i ispisao niz uvreda na moj račun. Zašto misliš da nakon te vrste bezobrazluka treba da podelim bilo kakvu informaciju privatnog karaktera sa vama dvojicom.

Pa ono, radoznao sam. :D Obično sam imao polemike baš sa Crnogorkama, Hercegovkama i Bosankama pa mi se učinilo nešto poznato.
Uostalom, svi smo mi odnekle. Moji su iz Knežpolja po muškoj liniji ali pretpostavljam da to već znaš.

Ti ne možeš znati da li su cifre dvocifrene ili jednocifrene za svaku opštinu u Srbiji kad postoje samo dve opštine u kojima su sprovedena regionalna istraživanja (Aleksandrovac i Prijepolje). Ima još par studija sa po 80 - 100 uzoraka, ali te studije nisu regionalnog karaktera.
Što se tiče podataka iz Srpskog DNK projekata, iz većine opština u Srbiji nema nijedan ili ima svega nekoliko testiranih.
Slažem se da postoji trend i da su I2 din, R1a i E1 najčešće haplogrupe, ali ti si tvrdio da se rezultati ne mogu menjati za više od 1% što je besmislica.
Ja mogu da se bavim procenama na osnovu sadašnjeg stanja, ali ne i skoro stoprocentnim pogađanjem kao ti. Moje procene izgledaju ovako:
I2 dinaric south : 20 - 30%
I2 dinaric north: 10 - 15%
R1a : 20 - 30%
E1: 10 - 20%
I1 : 5 - 15%
J2b : 3 - 5%
Ostale haplogrupe : 1 - 5 %.

Sumnjam da će na opštem srpskom nivou R1a preći 20% a I1 10% ali možda se pokaže i da sam pogrešio. A u tom slučaju šta da se radi, ljudski je grešiti. Za J1 očekujem da će biti oko 2% ili malo ispod tog broja (možda 1.8%). Sa ostalim bih se mogao i složiti u osnovi

Odgovoriću ti samo jedno : TI SI PATOLOŠKI LAŽOV.
:cmok: :hvala:

Nacistička pseudonauka i njeni zloglasni predstavnici nemaju veze sa pravom naukom. Možda ćeš početi da tvrdiš i da je doktor Mengele bio vrstan naučnik. Tvoj je problem što ne razlikuješ nauku od pseudonauke i što zatrpavaš ovaj forum svakakvim besmislicama.

Da si bolje upoznata sa tematikom i manje podlozna propagandi, shvatila bi koliko nisi u pravu.
Nemoj da izvrćeš moje reči. Nikad nisam napisala bilo šta slično, a i da jesam to nema veze sa rasizmom.

Skoro pa rasizam koji je jasno vidljiv iz tvoje pristrasne sklonosti ka R1a. Zar ce ti to doneti veceru ako nekoga ovde pravaris sa svojom laznom statistikom?

Ovakve bljuvotine koje si ispisivao više puta imaju veze sa rasizmom:
Ako moze Mile Dodik, zasto ne mogu ja? ;)

Instead, the team used average face templates of 50 modern Greek males that were 25 to 35 years old.

They also looked at artifacts from the Mycenaean and Minoan civilizations, such as wall paintings, to determine the Griffin Warrior's skin tone and hair color.

The finish product is a broad, handsome face with a square jaw and powerful neck.

Senzacionalizam pati zapadnu nauku jer poreski obveznici koji je plaćaju žele da veruju danauka napreduje.

Bh muslimani su vecinski slovenska grupacija, ovi iz Raske su pobosnjaceni siptari sa turskim i drugim uplivima.

Интересантно је да си ми пре пар недеља константно ударао контру, а да си сад почео делимично да потврђујеш оно о чему сам говорио. Опште је познато да су они изворни Срби и Хрвати великим делом уништени и расељени у XV веку и да на њихово место касније долазе словенизовани Власи/Арбанаси који се спуштају са планина. То није случај само са Рашком, већ и са свим осталим словенским земљама на Балкану. Турци су уништили све словенске жупе и своју власт, касније, најјаче учврстили баш у тим областима. Наравно, већи део овога што си навео нема много везе са реалношћу, јер нити су БХ муслимани већински словенска групација, нити су ови из Рашке само ово што тврдиш. Штавише, код муслимана из Рашке је јако чест блондизам, што се свакако може објаснити остацима словенске генетике, јер ипак је долина Рашке реке дуго била језгро српске државе.

Poslednja izmena:
Израз фантазија се пре може применити на ову вашу "теорију", којој је најјачи аргумент то да су се Словени по доласку на Балкан насељавали највећим делом у низијама и долинама река.
То није никаква моја теорија већ опште прихваћена чињеница у историографији. И нису се насељавали ''највећим делом'' у низијама и долинама река, већ искључиво ту. Управна јединица код Словена је жупа, док код Влаха/Арбанаса постоји катун као основни вид друштвене организације.

Само сте заборавили да је Балкан кроз историју био једна од најпрометнијих и најтурбулентнијих области, и да ти Словени нису 1400 година остали на истом месту.

Наравно да нису ; највећи део је побијен, заробљен и расељен током друге половине XV века.

Заборавили сте да је после пада српске државе, и под налетима Османлија огроман број Срба пребегао управо у те неприступачније пределе (Херцеговина, Црна Гора, Далмација),

Очигледно је да учите ''историју'' из митова и легенди попут оних о ''покосовском збегу''.

заборавили сте да је влашки положај током великог дела средњег века доносио значајне повластице, па је логично да је велики део становништва прешао на сточарство, поготово у тим кршевитим пределима који и нису погодни за пољопривреду.

Одлично! Сами сте потврдили оно о чему сам говорио. Логично је да у тим кршевитим пределима, који нису погодни за пољопривреду, земљорадничко становништво представља статистичку грешку. Стога, све и да је тачно ово што тврдите, да је огроман проценат пољопривредног становништва прешао на сточарство (а није), њихов проценат је био и даље миноран у односу на староседеоце који су се сточарством бавили и раније. Према томе, оних десетак процената Р1а у Далмацији, Херцеговини, Црној Гори, савршено одговара проценту словенских ратара у динарском кршу.

Није сточарство атомска физика, нити постоје народи који су предодређени да се баве пољопривредом или сточарством, како ви желите да представите ствари.

Где сам ја рекао да постоје народи који су предодређени да се баве пољопривредом или сточарсвом ? Ја сам рекао да је на нашим просторима чињеница да су се Словени бавили искључиво пољопривредом, а Власи искључиво сточарством. Морам ли да понављам по хиљадити пут да у средњовековној Србији постоје посебни закони који се односе на сточарско становништво (''Закон Влахом'') и земљорадничко (''Закон Србљем'').

У суштини ви нећете, не можете, не умете да одговорите на сасвим јасне чињенице, и због тога упорно покушавате да докажете како признати ауторитети у области генетике, па и цела генетичка заједница, немају појма шта причају, зато што се то не уклапа у ваше фантазије. Ево, јавно вас позивам да наведете једног генетичара, или било који рад у задњих неколико година, који изричито тврди да I2a-Din није словенска.

Вратите се уназад, имате више постављених радова који то тврде. Колега Влах је поставио. Чак и без тога није потребно никакво мишљење генетичара за нешто што је више него очигледно. Хаплогрупа ''I2a-Din'' је пронађена на Балкану код народа који потичу од предсловенског становништва. Станите, јел ви то хоћете да ме убедите да су Буњевци (I2a-Din) научили да говоре влашки од Словена ? Или ће пре бити истина да су га научили од својих романизованих предака ? Наравно много ближе истини је ово друго. У суштини је све јасно, само још остаје да се у скелетима из Старијег гвозденог доба пронађе ова хаплогрупа и да се коначно стави тачка на ову сувишну дискусију.

Poslednja izmena:
dovoljno je napisati: Daily Mail :D

The Mail's medical and science journalism has been criticised by some doctors and scientists, accusing it of using minor studies to generate scare stories.
link

U tekstu se navodi da je lice drevnog ratnika rekonstruisano korišćenjem metode u kojoj se tkivo lica, odnosno glina, nanosi sloj po sloj. Oblik, veličina i položaj nekih delova lica se rekonstruišu na osnovu karakteristika lobanje.
Boja kože i kose rekonstruisana je na osnovu fresaka koji potiču iz mikenske i minojske civilizacije.
I šta onda?
Nevezano za senzacionalističko - tabloidno poimanje nauke i medicine te britanske verzije Kurira ili Skandala, kakve veze taj tekst ima sa temom o kojoj ovde govorimo???

S obzirom na moju pretpostavku o našoj heterogenosti, mislim da je 1000 ispitanika potrebno za svaku opštinu, eda bi se dobila slika s kojom se može dati prvo značajno tumačenje.

И ја већ 2-3 пута скрећем пажњу колегама да се не узима овако мали узорак као неки репер, али неки не маре за то.

И ја већ 2-3 пута скрећем пажњу колегама да се не узима овако мали узорак као неки репер, али неки не маре за то.

Sva dosadasnja nezavisna istrazivanja su dosla do prakticno istih rezultata, tako da nema mesta nekakvoj sumnji. Povecanjem broja testiranih ce se doci do preciznijih podataka ali nece biti nikakvih velikih promena. To da li ce npr I2a na kraju imati 32,4% ili 34,1% je potpuno irelevantno za celu stvar.

Sva dosadasnja nezavisna istrazivanja su dosla do prakticno istih rezultata, tako da nema mesta nekakvoj sumnji. Povecanjem broja testiranih ce se doci do preciznijih podataka ali nece biti nikakvih velikih promena. To da li ce npr I2a na kraju imati 32,4% ili 34,1% je potpuno irelevantno za celu stvar.

Veći broj testiranih najviše bi doprineo regionalnoj genografiji, gde bi se bolje videla kretanja stanovništva po regijama pa i opštinama, ali sumnjam da bi značajno promenilo postotke u ukupnoj masi (etničko) srpskih haplotipova. Moguće je da bi se pojavile neke nove grane nekih manje zastupljenih haplogrupa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back