Хаплогрупа I2а-CTS10228, позната као и Dinaric-Carpathian. Зашто јој наденут тај назив? Највеће проценте достиже у Динарским Алпима у планинска и кршовита подручја, а ван Балкана највеће проценте достиже на Карпатима где у неким областима достиже балканске проценте, чак их и надмашује и иде до око 40%. То су погранична подручја јужне Украјине и северне Румуније и та подручја су планинска и кршовита. Ово указује да је за припаднике I2а карактеристика сточарство. Зар није тако Кјриосе?
Ako pogledamo frekvenciju haplogrupe I2a kod istočne i zapadne Slovena, pada u oči da nije ravnomerno zastupljena. Linija razdvajanja Slovena od neslovena je bila negde u južnoj Ukrajini a sa druge strane su živeli Tračanska plemena ili oni koji su živeli pod uticajem Tračana, tu na Karptima su i Bastrani koji možda imaju veze sa I2a. Uzmimo kao tačnu teoriju da je haplogrupi I2a najstarija postojbina Belorusija, istočna Poljska i severna Ukrajina, kako to Dr. Jerković i još neki tvrde. E sad postavlja se pitanje kako to da sa te teritorije nije ravnomerno širila ? Nezahvalno je da upoređujem R1a i I2a, zato što je R1a stariji. Međutim gledajući koliko potomstava ima I2a očekivao bi da je ima još više kod severne Slovena, a pre svega kod zapadne Slovene kod kojih je I2a tanka, treće ili četvrta je po zastupljenosti kod zapadnih Slovena. Da bi teorija koju sam naveo bila tačna morao bi I2a biti mnogo više u Poljskoj i kod najzapadnih Slovena, takođe u Belorusiji na primer na jugu I2a dostiže oko 25%, ali već u centralnoj i severnoj Belorusiji taj procenat drastično opada na 10%. Jesu severnije Balti, ali da je to postojbina I2a bilo bi je mnoge više severnije kao i u centralnoj i severnoj Rusiji. Granične oblasti sa južnom Belorusijiom i zapadnom Ukrajinom, odnosno u istočnoj Poljskoj procenat I2a takođe dosta opada. Kod najazapadnih Slovena današnja poljsko-nemačka granica tamo ima jedva neki procenat.
Ja sam mišljenja da je najstarija I2a postojbina na Karpatima to bi bile današnje teritorije južne Ukrajine i severne Rumunije, to se i poklapa sa gegrafske strane. dakle širenje sa tog prostora i rasprostranjenost haplogrupe I2a ka jug-sever-zapad-istok. Van Balkana najveće procente I2a dostiže u srcu Karpata i ono što je značajno za dalje istraživanje same haplogrupe, a to je karakteristika stočarstvo koje je nesumnjivo odavnina prisutno kod haplogrupoe I2a-CTS10228, Znam za dva istraživanja u južnoj Ukrajini u Transilvaniji u pitanju je neko mesto kojeg nemogu trenutno da se setim i I2a dostiže oko 41%, drugo istraživanje je u Pjatra Njamcu na rumunskom Piatra Neamt u severoistočnoj Rumuniji I2a dostiže 40%, to su najistočniji Karpati tu negde prestaje Karpati.
Neko će reći to su Sloveni puna je slovenska toponimija u Rumuniji. Ja bi poverovao da je to tako da nema uopšte Baltoslovenske R1a na tom području. Međutim ima R1a na tom području oko 15-20% pošto su oni nosioci baltoslovenskih jezika, pre će biti da su ti toponimi od njih, nego od I2a koja nije nosilac baltoslovenskih jezika. Ovi procenti u najistočnije mesto na Karpatima pokazuju da ima čak deset puta više I2a nego na primer kod najzapadnijih Slovena, kod na primer Kašuba i Lužičkih Srba kod kojih I2a ima oko 3%.
Što se tiče rasprostranjenosti haplogrupe I2a kod južne i severne Slovena. Gotovo cela istočna Evropa je pod uticajem slovenskih jezika a to su 11 države sa Rusijom, zemlje koje nisu slovenske su: Grčka, Kipar i Albanija i severnije - Mađarska, Rumunija i Moldavija. S Obzirom da I2a-CTS10228 ima samo u istočnu Evropu i da su severni Sloveni mnogo puta brojniji od južne logično je da I2a ima više na sever nego na jug. Jer oni imaju teritorijalno veće države i imali su drugačiji razvoj stanovništva, možda je ekonomija uticala da imaju veći priraštaj, a možda je i nešto drugo u pitanju, to je već pitanje za demografe. Znam kako su Rusi postali velika nacija, tako što je svaka Ruskinja rađala minimum sedam deteta, to je nekada bilo pravilo kod Rusa i tako su postali velika nacija. U Rusiji ima oko 5-6% skandinavkse I1, odnosno 4-5 miliona duša koji imaju poreklo od I1 sa ženama, bez žena u pola manje. U Norveškoj gde je jezgro začetka I1 ima oko 30% te haplogrupe i blizu milion ipo duša, a bez ženama u pola manje. Ovo pokazuje da sve zavisi od razvitka stanovništva na određenim teritorijama ili državama. .