Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.248
...а имамо и савременике Млечане и Дубровчане који у XVI, XVII и XVIII веку у свом залеђу не спомињу ни Србе ни Хрвате![]()
Kako to misliš?!?Hrvata nemau zaleđu Dubrovnika, ali Srba ima i spominju se.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
...а имамо и савременике Млечане и Дубровчане који у XVI, XVII и XVIII веку у свом залеђу не спомињу ни Србе ни Хрвате![]()
Odakle kod mnogih muslimana u BiH krajem 19 vijeka ovako snazan osjecaj prema prema srpskom jeziku i identifikaciji sa Srbima.Spominju pradjedodove,djedove,ikone i uvjek srpsko ime.
Ovakve veličanstvene stihove srpskom jeziku, vjerovatno, nije moguće pronaći u djelima drugih srpskih književnika – pravoslavne ili rimokatoličke vjere.
U Sarajevu bi ljubavi na ovu tvoju "repliku" rekli "NIDJE VEZE" ili "ignorisi je,vidis da je u PMS"U antologijama srpske ili južnoslovenske poezije njihove pesme je nemoguće pronaći jer po umetničkim kvalitetima tu ne spadaju. Šta je poenta u citiranju anonimnih stihoklepaca čije si uradke pokupio ko zna odakle i koga briga s čim su se oni identifikovali? Bosanski muslimani tog doba su se generalno daleko više identifikovali s Turcima nego sa Srbima. Učinio si sve da svojom neopisivom glupošću obesmisliš ili relativizuješ svaki smisleni argument o ovoj tematici.
zamisli samo sa kolikom kolicinom "zenstvenosti" odise pisanije neke zenske persone za koju muskarac proceni da je musko.ili "vispreni" zaključak da sam ja muško.
U Sarajevu bi ljubavi na ovu tvoju "repliku" rekli "NIDJE VEZE" ili "ignorisi je,vidis da je u PMS".
Naziv Morlaci se odnosio pre svega na katoličko stanovništvo bliže dalmatinskim gradovima.
Morlak je isto tako bio i generički naziv za stanovnika dalmatinskog zaleđa (pa čak i šire), bez obzira na nacionalnost i veroispovest. To je bila nekakva lokalna (za današnje prilike nejasna i rastegljiva) geografsko-kulturološka odrednica,
Рrimera radi, ovako austrijski statističar Karl von Czoernig deli stanovništvo Dalmacije, Boke i jadranskog zaleđa:
Morlaci 143.780; Bokeljci 31.720; Ostrvljani i primorci 157.342; Dubrovčani [bivša Republika] 45.834; U k u p n o :378.676
Da li su ovi ostrvljani, primorci, Bokeljci, Dubrovčani... zasebni narodi ili geografsko-kulturološke odrednice koje su u to vreme imale daleko veći značaj nego danas?
Ni sam Fortis koji je živeo u 18-tom veku kad je istorija bila slabo razvijena nauka ne zna kakvo je poreklo i etnicitet tog naroda koje naziva morlacima, te iznosi različite hipoteze. Neke od tih hipoteza se mogu uklopiti u priču o slovenskom poreklu morlaka i njihovom dolasku sa prostora današnje Rumunije.
Nevezano za pretpostavke o njihovom poreklu, on opisuje gusle i piše da morlaci na njima pevaju o "delima slovenskim velikaša i kraljeva" u stihu zvanom desetarac. Bez sumnje ovo se odnosi na Srbe i njihove guslarske pesme o Nemanjićima, Kraljeviću Marku, Banović Strahinji, Kosovskom boju....Zašto bi ti morlaci nejasnog porekla negovali ovakvu guslarsku tradiciju ako oni sa Srbima ništa nemaju. Ako je srpski narod uništen po tebi, koji je to narod po Bosni, Hercegovini, Lici, Dalmaciji...ispevao tolike srpske epske junačke pesme.
Al zamaloignorisi je,vidis da je u
![]()
Фортис у једној фусноти јасно каже: ''Земља у којој станују Морлаци протеже се много даље, како према Немачкој и Угарској, тако и према Грчкој ; ја свој извештај ограничујем на оно мало што сам посетио''
Дакле, више је него јасно да се ради о територији Илира (Влаха/Арбанаса). Много шири простор него ово што си навела.
Не би рекао: ''Морлаци се опћенито у свом говору називају народним именом Власи''.
Значи, сами себе зову Власима, а Морлацима их називају становници далматинских градова.
Сасвим сигурно засебни народи. Посебно су Дубровчани имали изражен тај засебни идентитет све до формирања модерних нација у XIX веку. Дубровчани у свим документима до тог времена себе називају Ragusei. Нико себе не доживљава ни као Србина ни као Хрвата. Марин Држић (право име Marino Darsa) у својој чувеној комедији ''Дундо Мароје'' има лика који се зове Гулисав Хрват, ког Дубровчани гледају као потпуног странца пристиглог из далека, а који је слуга код неког Тедеска (Немца).
Наравно, то је ипак XVIII век. На данашњем нивоу науке се готово сигурно зна да су Власи потомци старобалканског, махом илирског, становништва и у томе су сагласни готово сви историчари и археолози. Значај Фортисовог дела је пре свега у томе што је забележио оно што је видео и чуо од становника јадранског залеђа.
Претпоставио сам да ћете се сви ухватити за овај навод. Ствар је врло једноставна:
1) Ти великаши и краљеви су, између осталог, владали и њима неколико векова и у њихово време су Власи имали посебне повластице (за разлику од обичног словенског земљорадничког становништва). Према томе, уопште не чуди то што у песмама глорификују владаре који су били благонаклони према њима; то се очигледно одржало кроз народна предања. Друго нису ни сви ти словенски великаши били словенског порекла. Неки су, ван сваке сумње, били словенизовани Власи: Косаче, Златоносовићи, Санковићи, највероватније и Балшићи итд. (о овоме је доста писао Сима Ћирковић, не могу сад детаљно о томе)
2) Гуслају о њима јер не знају за друге. Ипак су то сточари из XVI, XVII, XVIII века !
Vuce evo ti ovih tvojih na Eupediji,izgleda su malo osvjezili pricu za ovo o cemu diskutujemo.Ti kazes Eupedija je za tebe bog i batina![]()
Kada bi Gorski bio dovoljno kvalifikovan da razume onaj dijagram od Verenica koji sam nekoliko puta postavljao, spasio bi nas spama koji ovde moramo da trpimo. Ili kako sam vise puta do sada predlagao, da on i njegovi istomisljenici savladaju rad sa programom Arlequin i da unesu podatke koji ce pokazati i dokazati da je njihovo vidjenje istinito. Ali ne... mnogo je zabavnije smarati ljude na forumu sa svojim infantilnim projekcijama.
Pazi Vuce, ja sam poslednji koji je protiv jednoumlja ali stvarno ne mogu bezgranicno da trpim raznorazne oblike fantazije. Prolazio sam ja kroz tu fazu u kojoj si ti sada dosta davno, ne brini. I 100x sam ovde govorio da teorija koju ti preferiras ima svoje primamljive strane ali da ipak nije istinita.
Gen je za razliku od velikog dela drugih istorijskih dokaza za sada nemoguce falsifikovati.
Ako Verenic lepo kaze i na primeru dokaze da su Din-S poreklom od Din-N onda ne mozemo da pricamo o nekakvim aboriginima.
Како Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ? Ово питање је неко већ поставио. Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.
Напротив, баш сам рекао да ме лична размишљања власника Еупедије не интересују, већ само подаци о заступљености хаплогрупа по државама. То су подаци из истраживања, рађених појединачно за сваку државу, а уредник Еупедије их је само прикупио и табеларно представио.
није у питању никаква ватреност већ покушај реалног сагледавања ситуације на основу расположивих чињеница. "Ватреност" се испољава само када неко хоће да наметне теорију која не уважава постојеће чињенице.Зато ми је и невероватно да си постао најватренији заговорник оне друге теорије.
Ово је заправо основна ствар у којој се ми у старту разилазимо. За вас (тебе и Филипија) је генетичка генеалогија ''алфа и омега'' док је за мене то само помоћна научна дисциплина која служи да потврди резултате историографије и археологије. Извини, али не може наука која је стара једва петнаестак година имати предност у односу на науке које су старе више векова. Наравно, ген је немогуће фалсификовати, али је и те како могуће погрешно га интерпретирати. Исто тако није могуће фалсификовати ни археолошки налаз, али се он може интерпретирати на милион начина.
Није ми јасно зашто би био споран? Онда би били спорни и сви остали налази до сада а мислим да нису ))Проблем је што је сам појам ''I2a dinaric'' споран, а споран је управо због тога што је генетичка генеалогија наука у повоју где још увек нису утврђени научни стандарди.
потребан је најнижи могући степен мутације, односно једна једина и јединствена СНиП мутација.Ми знамо само угрубо да постоје различите хаплогрупе и да се дешавају мутације на Y хромозому. Осим тога се готово ништа више не зна: нико ,нпр., не зна који је степен мутације потребан да се деси да би се нешто уопште прогласило новом граном неке хаплогрупе; као што се рецимо у еволуционој биологији тачно зна колико један живи организам мора бити генетски удаљен од организма из ког је еволуирао како би био проглашен новом врстом.
како се могу дешавати код читавих група? Вероватноћа да се догоде две идентичне мутације код два човека је можда неких 1:10000000000000000000000000000000000000000Онда, нпр., нико још није утврдио да ли се мутације дешавају код појединаца или код читавих група.
има га свака хаплогрупаКако Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ?
Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.
I dobro sa kojim narodima smo bas genetski bliski po vama?
...
Проблем је што је сам појам ''I2a dinaric'' споран, а споран је управо због тога што је генетичка генеалогија наука у повоју где још увек нису утврђени научни стандарди. Ми знамо само угрубо да постоје различите хаплогрупе и да се дешавају мутације на Y хромозому. Осим тога се готово ништа више не зна: нико ,нпр., не зна који је степен мутације потребан да се деси да би се нешто уопште прогласило новом граном неке хаплогрупе; као што се рецимо у еволуционој биологији тачно зна колико један живи организам мора бити генетски удаљен од организма из ког је еволуирао како би био проглашен новом врстом. Онда, нпр., нико још није утврдио да ли се мутације дешавају код појединаца или код читавих група. Како Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ? Ово питање је неко већ поставио. Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.
Осим тога, ако гледаш ту заступљеност по државама, онда на основу тога израчунај број носилаца хаплогрупе I2a1b-L147.2 по земљама, и објасни како се десило да их има неупоредиво више код источних и западних Словена него код јужних.
U Norveškoj gde je jezgro začetka I1 ima oko 30% te haplogrupe i blizu milion ipo duša, a bez ženama u pola manje. Ovo pokazuje da sve zavisi od razvitka stanovništva na određenim teritorijama ili državama. .
Nevjerovatno je koliko ljude zbunjuju procenti i koncentracija odredjene Hg danas na nekom geografskom podrucju.Cak i danas imas ljude koji prate sve ovo i kazu "vidi,tamo na karti je najtamnija mrlja to je to,tamo je nastala"prethodno necu komentarisati posto nista konkretno nisam mogao da razumem
samo da se osvrnem na ovo
"jezgro zacetka" I1 je negde oko Alpa a u Skandinaviju su po svemu sudeci dosli ne tako davno. TMRCA im je nesto vise od 3000 godina.
Овакве глупости до сада још нисам чуо! Ово што баљезгаш доказује да ти ама баш ништа не знаш о генетици! Како те није срамота да дискутујеш (и то тако жучно) о нечему о чему појма немаш?
Објашњавати једноћелијском организму ноторну чињеницу да се Словени уопште не баве високопланинским сточарством је потпуно јалов посао. Да овај ''дингоспо'' то зна не би му уопште пало на памет да најчистије Словене тражи у динарском појасу. Али пошто нема појма остаће вечно у својим фантазијама. Моја препорука ти је да уопште не покушаваш било какву кореспонденцију са њим, јер то изискује спуштање на његов уличарски ниво комуникације. Једноставно га треба игнорисати.Хаплогрупа I2а-CTS10228, позната као и Dinaric-Carpathian. Зашто јој наденут тај назив? Највеће проценте достиже у Динарским Алпима у планинска и кршовита подручја, а ван Балкана највеће проценте достиже на Карпатима где у неким областима достиже балканске проценте, чак их и надмашује и иде до око 40%. То су погранична подручја јужне Украјине и северне Румуније и та подручја су планинска и кршовита. Ово указује да је за припаднике I2а карактеристика сточарство. Зар није тако Кјриосе?