Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanimljivo,koje Srbe onda Muhamed Hevaji "Uskufi" iz okoline Tuzle poziva na vjeru u 17 Vijeku :)

Poziv na vjeru na srpskom jeziku
BERAY DAVETI IMAN BEZBANI SRB

Ja, Kauri, vami velju
Hodte nami vi na viru.
Po neviri što se kolju?
Hodte nami vi na viru.

Nismo vami mi zlotvori
Bog nas jedan jer satvori,
Budte Bogu bogodvori,
Hodte nami vi na viru.

Jedno čudo razrodi se,
Naopako jer hodi se,
Ter na jedno navodi se.
Hodte nami vi na viru.

Je li slika bit se, robit,
Po neviri sići, morit,
Jedno drugom kuće orit?
Hodte nami vi na viru.

Zovemo vas jer se piše:
Boga sveta uznat više,
Paka vira teško diše.
Hodte nami vi na viru.

Boi ne bije kof pametan,
Bude veće prepravedan,
Išta viri on zametan.
Hodte nami vi na viru.

Mi Turčini virno žiti,
I sa svitom obaviti,
Bez posla se nije biti.
Hodte nami vi na viru.

Мi nа víri čuvamo se,
Nevirniku rugamo se:
Kud, di ste se i kamo se?
Hodte nami vi na viru.

Nepriliku mnogo godin
Cini narod silu robin,
Kam kameno srce jedin'.
Hodte nami vi na viru.

Otac jedan, jedna mati
Prvo bi nam, valja znati.
Jer ćemo se paski klati?
Hodte nami vi na viru.

Kogod ima čistu pamet,
On ne misli činit zamet,
Nevirniku noge sapet.
Hodte nami vi na viru.

Nek ne čini silu, slavu,
Ne priliči niko lavu,
Nek uznade Svetog Savu.
Hodte nami vi na viru.

Ove riči promotrite,
Zavirnici igjte, vrite,
Nevirnike gonte, brite.
Hodte nami vi na viru.

Ne dajte se hali lučit
Zaboraviv jedin mučit,
Čistu viru valja učit.
Hodte nami vi na viru.

Kogod hodi naopako
Valja svezat noge jako,
Nek na jedno vozi vlako.
Hodte nami vi na viru.

Ovi spis je vazda viran,
Ko ga drži bude miran.
Iz nevire biži za ran.
Hodte nami vi na viru.

Ko bez puta bude opak
Te s nevirom digne uvak,
Na put gonit valja murtak'
Hodte nami vi na viru.

Pamet nije bit se, klati,
Već na viri biti brati,
Vrlo pravo, virno slati
Hodte nami vi na viru.

Dosta se je zla činilo,
Paski klalo i svinjilo
I bezumno još kinjilo.
Hodte nami vi na viru.

Valja viru opravdati
Od pakla se izbaviti,
Duše raju sve zaviti.
Hodte nami vi na viru.

Ne mislimo zlo mi vami,
Već na'ćete tako sami
Riječ to je: zvat vas nami.
Hodte nami vi na viru.

Zametnuli boje Ijudi,
Da budemo mi već Ijudi,
Da na viri nismo hudi,
Hodte nami vi na viru.

Od zla čini pametar,
Pamet gubi, ne čin' kar,
Jer je pamet vazd' uhar.
Hodte nami vi na viru.

Kod hiljade i šezdeset
I još jedan god bi uzet,
Pismo ovo dade pamet.
Hodte nami vi na viru.

Dobro znade Donju Solan
Rad Hevaji biti viran,
Pomoć čini, Bože jedan,
Hodte nami vi na viru.

Odakle kod mnogih muslimana u BiH krajem 19 vijeka ovako snazan osjecaj prema prema srpskom jeziku i identifikaciji sa Srbima.Spominju pradjedodove,djedove,ikone i uvjek srpsko ime.
Ovakve veličanstvene stihove srpskom jeziku, vjerovatno, nije moguće pronaći u djelima drugih srpskih književnika – pravoslavne ili rimokatoličke vjere

Aliveric Tuzlak
СРПСКИ ЈЕЗИК

Србски језик, рајски језик-
Не што њиме збори раја,
Већ за то, што у себи
Све милине звука спаја.

Знаш како с’у души хори,
Кад нам мајка, кад нам сестра,
Кад на љуба њиме збори.

Знаш како нас он потреса,
Кад нам гуслар њиме пјева,
Те нас диже у небеса.

Ране вида, л’јечи боле,
Знаш како нам души прија
Кад нас, старци њиме соколе.

Avdo Karabegovic

Tako mi pravde
Višnjega Boga,
Tako mi srpskog
Imena moga.

Tako mi onih
Spomena sviju,
Vjekovi tamni,
Što n’o ih kriju.

I tako mi tebe
Najmilije,
Ljubiću te dotle
Dok mi srce bije!...

Protivu islama,
To ništa nije,
Sin otadžbinu,
Ljubiti smije!.

Nuridin Ibnul-Hadžer: PJESMI

Uzdiži se, pjesmo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi!

Uz gusala glase mile,
Đegod čuješ da se poje,
Tu slobodno spusti krila,
Tu ćeš naći braće moje...

Al' međ'njima ako vidiš,
Ko te krivim okom gledi,
Tog se kloni! Izrod to je,
Tomu demon stope sl'jedi.

Uzdiži se pjemo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi...

Odakle kod mnogih muslimana u BiH krajem 19 vijeka ovako snazan osjecaj prema prema srpskom jeziku i identifikaciji sa Srbima.Spominju pradjedodove,djedove,ikone i uvjek srpsko ime.
Ovakve veličanstvene stihove srpskom jeziku, vjerovatno, nije moguće pronaći u djelima drugih srpskih književnika – pravoslavne ili rimokatoličke vjere.

U antologijama srpske ili južnoslovenske poezije njihove pesme je nemoguće pronaći jer po umetničkim kvalitetima tu ne spadaju. Šta je poenta u citiranju anonimnih stihoklepaca čije si uradke pokupio ko zna odakle i koga briga s čim su se oni identifikovali? Bosanski muslimani tog doba su se generalno daleko više identifikovali s Turcima nego sa Srbima. Učinio si sve da svojom neopisivom glupošću obesmisliš ili relativizuješ svaki smisleni argument o ovoj tematici.

Poslednja izmena:
U antologijama srpske ili južnoslovenske poezije njihove pesme je nemoguće pronaći jer po umetničkim kvalitetima tu ne spadaju. Šta je poenta u citiranju anonimnih stihoklepaca čije si uradke pokupio ko zna odakle i koga briga s čim su se oni identifikovali? Bosanski muslimani tog doba su se generalno daleko više identifikovali s Turcima nego sa Srbima. Učinio si sve da svojom neopisivom glupošću obesmisliš ili relativizuješ svaki smisleni argument o ovoj tematici.
U Sarajevu bi ljubavi na ovu tvoju "repliku" rekli "NIDJE VEZE" ili "ignorisi je,vidis da je u PMS" :).
Kojim Srbima se obraca Hevaji u 17 vijeku u svojoj pjesmi i koje Srbe spominju muslimanski pjesnici u BiH,koje Srbe spominju njihovi djedovi i pradjedovi koje oni navode u pjesmama.To je bilo pitanje a ne sa kim se vecina muslima u BiH identifikovala.Dobro jutru Kolumbo :)

Naziv Morlaci se odnosio pre svega na katoličko stanovništvo bliže dalmatinskim gradovima.

Фортис у једној фусноти јасно каже: ''Земља у којој станују Морлаци протеже се много даље, како према Немачкој и Угарској, тако и према Грчкој ; ја свој извештај ограничујем на оно мало што сам посетио''
Дакле, више је него јасно да се ради о територији Илира (Влаха/Арбанаса). Много шири простор него ово што си навела.

Morlak je isto tako bio i generički naziv za stanovnika dalmatinskog zaleđa (pa čak i šire), bez obzira na nacionalnost i veroispovest. To je bila nekakva lokalna (za današnje prilike nejasna i rastegljiva) geografsko-kulturološka odrednica,

Не би рекао: ''Морлаци се опћенито у свом говору називају народним именом Власи''.
Значи, сами себе зову Власима, а Морлацима их називају становници далматинских градова.

Рrimera radi, ovako austrijski statističar Karl von Czoernig deli stanovništvo Dalmacije, Boke i jadranskog zaleđa:
Morlaci 143.780; Bokeljci 31.720; Ostrvljani i primorci 157.342; Dubrovčani [bivša Republika] 45.834; U k u p n o :378.676
Da li su ovi ostrvljani, primorci, Bokeljci, Dubrovčani... zasebni narodi ili geografsko-kulturološke odrednice koje su u to vreme imale daleko veći značaj nego danas?

Сасвим сигурно засебни народи. Посебно су Дубровчани имали изражен тај засебни идентитет све до формирања модерних нација у XIX веку. Дубровчани у свим документима до тог времена себе називају Ragusei. Нико себе не доживљава ни као Србина ни као Хрвата. Марин Држић (право име Marino Darsa) у својој чувеној комедији ''Дундо Мароје'' има лика који се зове Гулисав Хрват, ког Дубровчани гледају као потпуног странца пристиглог из далека, а који је слуга код неког Тедеска (Немца).

Ni sam Fortis koji je živeo u 18-tom veku kad je istorija bila slabo razvijena nauka ne zna kakvo je poreklo i etnicitet tog naroda koje naziva morlacima, te iznosi različite hipoteze. Neke od tih hipoteza se mogu uklopiti u priču o slovenskom poreklu morlaka i njihovom dolasku sa prostora današnje Rumunije.

Наравно, то је ипак XVIII век. На данашњем нивоу науке се готово сигурно зна да су Власи потомци старобалканског, махом илирског, становништва и у томе су сагласни готово сви историчари и археолози. Значај Фортисовог дела је пре свега у томе што је забележио оно што је видео и чуо од становника јадранског залеђа.

Nevezano za pretpostavke o njihovom poreklu, on opisuje gusle i piše da morlaci na njima pevaju o "delima slovenskim velikaša i kraljeva" u stihu zvanom desetarac. Bez sumnje ovo se odnosi na Srbe i njihove guslarske pesme o Nemanjićima, Kraljeviću Marku, Banović Strahinji, Kosovskom boju....Zašto bi ti morlaci nejasnog porekla negovali ovakvu guslarsku tradiciju ako oni sa Srbima ništa nemaju. Ako je srpski narod uništen po tebi, koji je to narod po Bosni, Hercegovini, Lici, Dalmaciji...ispevao tolike srpske epske junačke pesme.

Претпоставио сам да ћете се сви ухватити за овај навод. Ствар је врло једноставна:

1) Ти великаши и краљеви су, између осталог, владали и њима неколико векова и у њихово време су Власи имали посебне повластице (за разлику од обичног словенског земљорадничког становништва). Према томе, уопште не чуди то што у песмама глорификују владаре који су били благонаклони према њима; то се очигледно одржало кроз народна предања. Друго нису ни сви ти словенски великаши били словенског порекла. Неки су, ван сваке сумње, били словенизовани Власи: Косаче, Златоносовићи, Санковићи, највероватније и Балшићи итд. (о овоме је доста писао Сима Ћирковић, не могу сад детаљно о томе)

2) Гуслају о њима јер не знају за друге. Ипак су то сточари из XVI, XVII, XVIII века !

Poslednja izmena:
Фортис у једној фусноти јасно каже: ''Земља у којој станују Морлаци протеже се много даље, како према Немачкој и Угарској, тако и према Грчкој ; ја свој извештај ограничујем на оно мало што сам посетио''
Дакле, више је него јасно да се ради о територији Илира (Влаха/Арбанаса). Много шири простор него ово што си навела.

Не би рекао: ''Морлаци се опћенито у свом говору називају народним именом Власи''.
Значи, сами себе зову Власима, а Морлацима их називају становници далматинских градова.

Сасвим сигурно засебни народи. Посебно су Дубровчани имали изражен тај засебни идентитет све до формирања модерних нација у XIX веку. Дубровчани у свим документима до тог времена себе називају Ragusei. Нико себе не доживљава ни као Србина ни као Хрвата. Марин Држић (право име Marino Darsa) у својој чувеној комедији ''Дундо Мароје'' има лика који се зове Гулисав Хрват, ког Дубровчани гледају као потпуног странца пристиглог из далека, а који је слуга код неког Тедеска (Немца).

Наравно, то је ипак XVIII век. На данашњем нивоу науке се готово сигурно зна да су Власи потомци старобалканског, махом илирског, становништва и у томе су сагласни готово сви историчари и археолози. Значај Фортисовог дела је пре свега у томе што је забележио оно што је видео и чуо од становника јадранског залеђа.

Претпоставио сам да ћете се сви ухватити за овај навод. Ствар је врло једноставна:

1) Ти великаши и краљеви су, између осталог, владали и њима неколико векова и у њихово време су Власи имали посебне повластице (за разлику од обичног словенског земљорадничког становништва). Према томе, уопште не чуди то што у песмама глорификују владаре који су били благонаклони према њима; то се очигледно одржало кроз народна предања. Друго нису ни сви ти словенски великаши били словенског порекла. Неки су, ван сваке сумње, били словенизовани Власи: Косаче, Златоносовићи, Санковићи, највероватније и Балшићи итд. (о овоме је доста писао Сима Ћирковић, не могу сад детаљно о томе)

2) Гуслају о њима јер не знају за друге. Ипак су то сточари из XVI, XVII, XVIII века !

U pravu si. :)

Mislim da ni kor i filipi nemaju zamerke.

Vuce evo ti ovih tvojih na Eupediji,izgleda su malo osvjezili pricu za ovo o cemu diskutujemo.Ti kazes Eupedija je za tebe bog i batina :)

http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml

At one point in history, I2a1 lineages seem to have benefited from being on the winning side. Apart from a minor boost from (possibly) joining Yamna's westward expansion to Europe, the principal determining event that allowed I2a1b-L621 to become a major Eastern European lineage was probably the Slavic migrations from the 6th to the 9th century CE. Most modern Eastern Europeans belonging to I2a1b fit into the L147.2 (aka CTS10228, CTS2180 or Y3111) subclade, which is thought to have arisen 5,600 years ago (just before the Yamna period and the Trypillian expansion into the steppe), but has a TMRCA of only 2300 years according to Yfull. The minority of I2a1b-L621 individuals negative for L147.2 are all found around eastern Poland, Belarus and western Ukraine, suggesting that this is where this lineage survived since the Chalcolithic. The I2a1b-L147.2 subclade seems to have expanded very fast from 1900 years ago, which is concordant with the timing of the Slavic ethnogenesis, considering that it takes a few centuries before one man can have enough male descendants to start having an impact at the scale of a (small but fast-growing) population.

After Germanic tribes living in eastern Germany and Poland, like the Goths, the Vandals and the Burgundians, invaded the Roman Empire, the Slavs from further east filled the vacuum. Following the collapse of the Western Roman Empire in 476, the Slavs moved in the Dinaric Alps and the Balkans. By the 9th century the Slavs occupied all modern Slavic-speaking territories.

Nowadays northern Slavic countries have between 9% (Poland, Czech republic) and 21% (Ukraine) of I2a-L621, while southern Slavs have between 20% (Bulgaria) and 50% (Bosnia). The higher percentage of I2a-Din in the south is probably just due to another founder effect due to the fact that the South Slavs originated in western Ukraine, where the ratio of I2a to R1a was higher

Poslednja izmena:
Vuce evo ti ovih tvojih na Eupediji,izgleda su malo osvjezili pricu za ovo o cemu diskutujemo.Ti kazes Eupedija je za tebe bog i batina :)

Напротив, баш сам рекао да ме лична размишљања власника Еупедије не интересују, већ само подаци о заступљености хаплогрупа по државама. То су подаци из истраживања, рађених појединачно за сваку државу, а уредник Еупедије их је само прикупио и табеларно представио.

Kada bi Gorski bio dovoljno kvalifikovan da razume onaj dijagram od Verenica koji sam nekoliko puta postavljao, spasio bi nas spama koji ovde moramo da trpimo. Ili kako sam vise puta do sada predlagao, da on i njegovi istomisljenici savladaju rad sa programom Arlequin i da unesu podatke koji ce pokazati i dokazati da je njihovo vidjenje istinito. Ali ne... mnogo je zabavnije smarati ljude na forumu sa svojim infantilnim projekcijama.

Kada bi Gorski bio dovoljno kvalifikovan da razume onaj dijagram od Verenica koji sam nekoliko puta postavljao, spasio bi nas spama koji ovde moramo da trpimo. Ili kako sam vise puta do sada predlagao, da on i njegovi istomisljenici savladaju rad sa programom Arlequin i da unesu podatke koji ce pokazati i dokazati da je njihovo vidjenje istinito. Ali ne... mnogo je zabavnije smarati ljude na forumu sa svojim infantilnim projekcijama.

Вама је спам све што се не слаже са вашим виђењем ствари. Ваљда бисте желели да на овом форуму влада једноумље, али то је, на вашу жалост, неизводљиво.

Pazi Vuce, ja sam poslednji koji je protiv jednoumlja ali stvarno ne mogu bezgranicno da trpim raznorazne oblike fantazije. Prolazio sam ja kroz tu fazu u kojoj si ti sada dosta davno, ne brini. I 100x sam ovde govorio da teorija koju ti preferiras ima svoje primamljive strane ali da ipak nije istinita. Zato lepo predlazem da uz pomoc programa koji obradjuju geneticke podatke sastavite stablo haplotipova koje ce pokazati da ste u pravu. Gen je za razliku od velikog dela drugih istorijskih dokaza za sada nemoguce falsifikovati. Ako Verenic lepo kaze i na primeru dokaze da su Din-S poreklom od Din-N onda ne mozemo da pricamo o nekakvim aboriginima.

Da li je to tesko razumeti?

Pazi Vuce, ja sam poslednji koji je protiv jednoumlja ali stvarno ne mogu bezgranicno da trpim raznorazne oblike fantazije. Prolazio sam ja kroz tu fazu u kojoj si ti sada dosta davno, ne brini. I 100x sam ovde govorio da teorija koju ti preferiras ima svoje primamljive strane ali da ipak nije istinita.

Зато ми је и невероватно да си постао најватренији заговорник оне друге теорије.

Gen je za razliku od velikog dela drugih istorijskih dokaza za sada nemoguce falsifikovati.

Ово је заправо основна ствар у којој се ми у старту разилазимо. За вас (тебе и Филипија) је генетичка генеалогија ''алфа и омега'' док је за мене то само помоћна научна дисциплина која служи да потврди резултате историографије и археологије. Извини, али не може наука која је стара једва петнаестак година имати предност у односу на науке које су старе више векова. Наравно, ген је немогуће фалсификовати, али је и те како могуће погрешно га интерпретирати. Исто тако није могуће фалсификовати ни археолошки налаз, али се он може интерпретирати на милион начина.

Ako Verenic lepo kaze i na primeru dokaze da su Din-S poreklom od Din-N onda ne mozemo da pricamo o nekakvim aboriginima.

Проблем је што је сам појам ''I2a dinaric'' споран, а споран је управо због тога што је генетичка генеалогија наука у повоју где још увек нису утврђени научни стандарди. Ми знамо само угрубо да постоје различите хаплогрупе и да се дешавају мутације на Y хромозому. Осим тога се готово ништа више не зна: нико ,нпр., не зна који је степен мутације потребан да се деси да би се нешто уопште прогласило новом граном неке хаплогрупе; као што се рецимо у еволуционој биологији тачно зна колико један живи организам мора бити генетски удаљен од организма из ког је еволуирао како би био проглашен новом врстом. Онда, нпр., нико још није утврдио да ли се мутације дешавају код појединаца или код читавих група. Како Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ? Ово питање је неко већ поставио. Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.

Како Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ? Ово питање је неко већ поставио. Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.

Pa zna zato sto je jedan od najpoznatijih fizicara u SAD a ne sarlatan koji objavljuje nesto bez naucnog objasnjenja.i zato sto je objavio naucni rad kako dolazi do toga.Samo trebas citati ako vec sumjas.
Evo Ti ovde.
http://www.jogg.info/pages/42/files/nordtvedt.pdf

Malo iz biografije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Nordtvedt

https://en.wikipedia.org/wiki/Nordtvedt_effect

Напротив, баш сам рекао да ме лична размишљања власника Еупедије не интересују, већ само подаци о заступљености хаплогрупа по државама. То су подаци из истраживања, рађених појединачно за сваку државу, а уредник Еупедије их је само прикупио и табеларно представио.

Лупеташ! Ако ћеш да гледаш само заступљеност по државама, то приказује само садашње стране и само на основу тога не можеш да извлачиш закључке о томе како је некада било, а ти то радиш. Осим тога, ако гледаш ту заступљеност по државама, онда на основу тога израчунај број носилаца хаплогрупе I2a1b-L147.2 по земљама, и објасни како се десило да их има неупоредиво више код источних и западних Словена него код јужних. На жалост, ја знам да то нећеш урадити, јер ти није циљ да сазнаш истину већ да потхраниш своје предрасуде, тако да све овакве податке, које не иду у прилог твојим предрасудама, гураш под тепих, што је и типично за кренкове.

Зато ми је и невероватно да си постао најватренији заговорник оне друге теорије.
није у питању никаква ватреност већ покушај реалног сагледавања ситуације на основу расположивих чињеница. "Ватреност" се испољава само када неко хоће да наметне теорију која не уважава постојеће чињенице. :D Рецимо, наш Ахил, који ме највиђе подсећа на оног ђеда из приповетке Башта шљезове боје ))

Ово је заправо основна ствар у којој се ми у старту разилазимо. За вас (тебе и Филипија) је генетичка генеалогија ''алфа и омега'' док је за мене то само помоћна научна дисциплина која служи да потврди резултате историографије и археологије. Извини, али не може наука која је стара једва петнаестак година имати предност у односу на науке које су старе више векова. Наравно, ген је немогуће фалсификовати, али је и те како могуће погрешно га интерпретирати. Исто тако није могуће фалсификовати ни археолошки налаз, али се он може интерпретирати на милион начина.

Видиш, ти си се позивао на антропологију и то је ОК. Оно што ми смета је пренебегавање чињенице да је антропотип од изузетне зависности од генетског наслеђа, па је давање предности таквим пдацима над генетиком нонсенс прве врсте.

Проблем је што је сам појам ''I2a dinaric'' споран, а споран је управо због тога што је генетичка генеалогија наука у повоју где још увек нису утврђени научни стандарди.
Није ми јасно зашто би био споран? Онда би били спорни и сви остали налази до сада а мислим да нису ))

Ми знамо само угрубо да постоје различите хаплогрупе и да се дешавају мутације на Y хромозому. Осим тога се готово ништа више не зна: нико ,нпр., не зна који је степен мутације потребан да се деси да би се нешто уопште прогласило новом граном неке хаплогрупе; као што се рецимо у еволуционој биологији тачно зна колико један живи организам мора бити генетски удаљен од организма из ког је еволуирао како би био проглашен новом врстом.
потребан је најнижи могући степен мутације, односно једна једина и јединствена СНиП мутација.

Онда, нпр., нико још није утврдио да ли се мутације дешавају код појединаца или код читавих група.
како се могу дешавати код читавих група? Вероватноћа да се догоде две идентичне мутације код два човека је можда неких 1:10000000000000000000000000000000000000000

Како Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ?
има га свака хаплогрупа
Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.

А за то време ми требамо да се ослањамо на Линџу и Падованског опата и да на километар избегавамо Порфирогенита? ))))

- - - - - - - - - -

I dobro sa kojim narodima smo bas genetski bliski po vama?

пошто видим да си нови на теми укратко да ти одговорим на питање. Најближи су нам народи из директног окружења, што је и логично. Босна, Хрватска, Мађарска, Румунија, Бугарска, Грчка, Македонија, Албанија.

...
Проблем је што је сам појам ''I2a dinaric'' споран, а споран је управо због тога што је генетичка генеалогија наука у повоју где још увек нису утврђени научни стандарди. Ми знамо само угрубо да постоје различите хаплогрупе и да се дешавају мутације на Y хромозому. Осим тога се готово ништа више не зна: нико ,нпр., не зна који је степен мутације потребан да се деси да би се нешто уопште прогласило новом граном неке хаплогрупе; као што се рецимо у еволуционој биологији тачно зна колико један живи организам мора бити генетски удаљен од организма из ког је еволуирао како би био проглашен новом врстом. Онда, нпр., нико још није утврдио да ли се мутације дешавају код појединаца или код читавих група. Како Нортвед зна да то што он назива I2a dinaric има једног заједничког претка ? Ово питање је неко већ поставио. Једноставно треба да прође још пуно времена да би се ова наука профилисала. За сада се зна јако мало, а доносе се велики закључци. Погрешан приступ.

Овакве глупости до сада још нисам чуо! Ово што баљезгаш доказује да ти ама баш ништа не знаш о генетици! Како те није срамота да дискутујеш (и то тако жучно) о нечему о чему појма немаш?

Осим тога, ако гледаш ту заступљеност по државама, онда на основу тога израчунај број носилаца хаплогрупе I2a1b-L147.2 по земљама, и објасни како се десило да их има неупоредиво више код источних и западних Словена него код јужних.

Хаплогрупа I2а-CTS10228, позната као и Dinaric-Carpathian. Зашто јој наденут тај назив? Највеће проценте достиже у Динарским Алпима у планинска и кршовита подручја, а ван Балкана највеће проценте достиже на Карпатима где у неким областима достиже балканске проценте, чак их и надмашује и иде до око 40%. То су погранична подручја јужне Украјине и северне Румуније и та подручја су планинска и кршовита. Ово указује да је за припаднике I2а карактеристика сточарство. Зар није тако Кјриосе?

Ako pogledamo frekvenciju haplogrupe I2a kod istočne i zapadne Slovena, pada u oči da nije ravnomerno zastupljena. Linija razdvajanja Slovena od neslovena je bila negde u južnoj Ukrajini a sa druge strane su živeli Tračanska plemena ili oni koji su živeli pod uticajem Tračana, tu na Karptima su i Bastrani koji možda imaju veze sa I2a. Uzmimo kao tačnu teoriju da je haplogrupi I2a najstarija postojbina Belorusija, istočna Poljska i severna Ukrajina, kako to Dr. Jerković i još neki tvrde. E sad postavlja se pitanje kako to da sa te teritorije nije ravnomerno širila ? Nezahvalno je da upoređujem R1a i I2a, zato što je R1a stariji. Međutim gledajući koliko potomstava ima I2a očekivao bi da je ima još više kod severne Slovena, a pre svega kod zapadne Slovene kod kojih je I2a tanka, treće ili četvrta je po zastupljenosti kod zapadnih Slovena. Da bi teorija koju sam naveo bila tačna morao bi I2a biti mnogo više u Poljskoj i kod najzapadnih Slovena, takođe u Belorusiji na primer na jugu I2a dostiže oko 25%, ali već u centralnoj i severnoj Belorusiji taj procenat drastično opada na 10%. Jesu severnije Balti, ali da je to postojbina I2a bilo bi je mnoge više severnije kao i u centralnoj i severnoj Rusiji. Granične oblasti sa južnom Belorusijiom i zapadnom Ukrajinom, odnosno u istočnoj Poljskoj procenat I2a takođe dosta opada. Kod najazapadnih Slovena današnja poljsko-nemačka granica tamo ima jedva neki procenat.

Ja sam mišljenja da je najstarija I2a postojbina na Karpatima to bi bile današnje teritorije južne Ukrajine i severne Rumunije, to se i poklapa sa gegrafske strane. dakle širenje sa tog prostora i rasprostranjenost haplogrupe I2a ka jug-sever-zapad-istok. Van Balkana najveće procente I2a dostiže u srcu Karpata i ono što je značajno za dalje istraživanje same haplogrupe, a to je karakteristika stočarstvo koje je nesumnjivo odavnina prisutno kod haplogrupoe I2a-CTS10228, Znam za dva istraživanja u južnoj Ukrajini u Transilvaniji u pitanju je neko mesto kojeg nemogu trenutno da se setim i I2a dostiže oko 41%, drugo istraživanje je u Pjatra Njamcu na rumunskom Piatra Neamt u severoistočnoj Rumuniji I2a dostiže 40%, to su najistočniji Karpati tu negde prestaje Karpati.
Neko će reći to su Sloveni puna je slovenska toponimija u Rumuniji. Ja bi poverovao da je to tako da nema uopšte Baltoslovenske R1a na tom području. Međutim ima R1a na tom području oko 15-20% pošto su oni nosioci baltoslovenskih jezika, pre će biti da su ti toponimi od njih, nego od I2a koja nije nosilac baltoslovenskih jezika. Ovi procenti u najistočnije mesto na Karpatima pokazuju da ima čak deset puta više I2a nego na primer kod najzapadnijih Slovena, kod na primer Kašuba i Lužičkih Srba kod kojih I2a ima oko 3%.

Što se tiče rasprostranjenosti haplogrupe I2a kod južne i severne Slovena. Gotovo cela istočna Evropa je pod uticajem slovenskih jezika a to su 11 države sa Rusijom, zemlje koje nisu slovenske su: Grčka, Kipar i Albanija i severnije - Mađarska, Rumunija i Moldavija. S Obzirom da I2a-CTS10228 ima samo u istočnu Evropu i da su severni Sloveni mnogo puta brojniji od južne logično je da I2a ima više na sever nego na jug. Jer oni imaju teritorijalno veće države i imali su drugačiji razvoj stanovništva, možda je ekonomija uticala da imaju veći priraštaj, a možda je i nešto drugo u pitanju, to je već pitanje za demografe. Znam kako su Rusi postali velika nacija, tako što je svaka Ruskinja rađala minimum sedam deteta, to je nekada bilo pravilo kod Rusa i tako su postali velika nacija. U Rusiji ima oko 5-6% skandinavkse I1, odnosno 4-5 miliona duša koji imaju poreklo od I1 sa ženama, bez žena u pola manje. U Norveškoj gde je jezgro začetka I1 ima oko 30% te haplogrupe i blizu milion ipo duša, a bez ženama u pola manje. Ovo pokazuje da sve zavisi od razvitka stanovništva na određenim teritorijama ili državama. .

Poslednja izmena:
prethodno necu komentarisati posto nista konkretno nisam mogao da razumem

samo da se osvrnem na ovo

U Norveškoj gde je jezgro začetka I1 ima oko 30% te haplogrupe i blizu milion ipo duša, a bez ženama u pola manje. Ovo pokazuje da sve zavisi od razvitka stanovništva na određenim teritorijama ili državama. .

"jezgro zacetka" I1 je negde oko Alpa a u Skandinaviju su po svemu sudeci dosli ne tako davno. TMRCA im je nesto vise od 3000 godina.

prethodno necu komentarisati posto nista konkretno nisam mogao da razumem

samo da se osvrnem na ovo

"jezgro zacetka" I1 je negde oko Alpa a u Skandinaviju su po svemu sudeci dosli ne tako davno. TMRCA im je nesto vise od 3000 godina.
Nevjerovatno je koliko ljude zbunjuju procenti i koncentracija odredjene Hg danas na nekom geografskom podrucju.Cak i danas imas ljude koji prate sve ovo i kazu "vidi,tamo na karti je najtamnija mrlja to je to,tamo je nastala" :). Ne znam da li uopste ima primjer da tamo gdje je najveca koncentracija odredjene Hg da je tu i mjesto njenog nastanka.

Овакве глупости до сада још нисам чуо! Ово што баљезгаш доказује да ти ама баш ништа не знаш о генетици! Како те није срамота да дискутујеш (и то тако жучно) о нечему о чему појма немаш?

Јел сам те питао нешто ? Ајде севај ! И обавезно обавести комплетну светску славистику да си најчистије Словене нашао у западној Херцеговини. Сви слависти ће сазнавши за твоја ''ингениозна'' открића преусмерити тамо своја истраживања. Допринећеш популарности те регије више него Госпа из Међугорја.

Хаплогрупа I2а-CTS10228, позната као и Dinaric-Carpathian. Зашто јој наденут тај назив? Највеће проценте достиже у Динарским Алпима у планинска и кршовита подручја, а ван Балкана највеће проценте достиже на Карпатима где у неким областима достиже балканске проценте, чак их и надмашује и иде до око 40%. То су погранична подручја јужне Украјине и северне Румуније и та подручја су планинска и кршовита. Ово указује да је за припаднике I2а карактеристика сточарство. Зар није тако Кјриосе?
Објашњавати једноћелијском организму ноторну чињеницу да се Словени уопште не баве високопланинским сточарством је потпуно јалов посао. Да овај ''дингоспо'' то зна не би му уопште пало на памет да најчистије Словене тражи у динарском појасу. Али пошто нема појма остаће вечно у својим фантазијама. Моја препорука ти је да уопште не покушаваш било какву кореспонденцију са њим, јер то изискује спуштање на његов уличарски ниво комуникације. Једноставно га треба игнорисати.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back