Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakva Grkinja kada ima tursko prezime papaz+oglu (u prevodu Čorbić).

Наравно да има кад су Османлије насилно наметале презимена малоазијским Грцима. Тај наставак -оглу имају скоро сва презимена Грка из Мале Азије. Нешто слично су чинили Аустријанци са Србима насељеним на теритирији Хабзбуршког царства, додавајући им на корен презимена завршетак -ски, -ов, -ин, само како би се разликовали од осталих Срба.

Poslednja izmena:
Ја не знам ни за један пример где мала група, уз то цивилизацијски инфериорнија, асимилује неколико десетина пута већу и цивилизацијски напреднију популацију.
Не може слон кроз иглене ушице па да си пита.

Ево за почетак, ''шачица'' шпанских конквистадора и мисионара која је хиспанизовала готово целу Мезоамерику и око 70% Јужне Америке.
Заобиђимо само ове термине ''инфериорно'', ''супериорно''.

O ovome sam pričao.
Danilo Ivanović. Danilo, retko kod Rusa.
A tretirali bi ga kao Ukrajinca.

"Subgroup: I2a2 'Dinaric' S17250- (I-CTS5966) CTS5966+ CTS10228+ and also S17250-, we recommend Big Y or Y3118
Name: Not Disclosed
Most Distant Ancestor: Danilo Ivanovich Hluszko b.1894 and d.1972
Marker Location: Volovecs, Volovets', Zakarpats'ka oblast, Ukraine"

Није ретко ни најмање. Ради се само о форми. Код Руса је чешће Данил и Данила, а код нас има и једног и другог. Ту је и Данијел, а код муслимана Денијал.

32fb98276500843.jpg

Jesi li ti, dobar junače, svestan da su Albanci asimilovali masu Srba tj. da Albance dobrim delom čine Srbi? Kako to, i kako to da je većina toponima po albanskoj Albaniji - srpska?

01/12/2009 - Marjola Rukaj
Albanian territory is so crammed with Slavic place names that non-Slavic place names, such as those of Albano-phone, Greek, Turkish, and Italian origin, seem like a tiny minority.

Albanska teritorija toliko je natrunjena slovenskim imenima mesta da neslovenska imena mesta, kao što su mesta albanofonog, grčkog, turskog i italijanskog porekla izgledaju kao sićušna manjina.

- - - - - - - - - -

Ovo nije nikakav dokaz. Ovo je dokaz da veruješ u nešto što je neko drugi napisao.

Jesi li ti, dobar junače, svestan da su Albanci asimilovali masu Srba tj. da Albance dobrim delom čine Srbi? Kako to, i kako to da je većina toponima po albanskoj Albaniji - srpska?

У националном корпусу данашњих Шиптара свакако је присутна и српска компонента, нарочито на северу Шћиперије (Скадар са околином).

Ovo nije nikakav dokaz. Ovo je dokaz da veruješ u nešto što je neko drugi napisao.

Па и ово доле је доказ да ти верујеш у нешто што је неко други написао :hahaha:

Albanian territory is so crammed with Slavic place names that non-Slavic place names, such as those of Albano-phone, Greek, Turkish, and Italian origin, seem like a tiny minority.

Albanska teritorija toliko je natrunjena slovenskim imenima mesta da neslovenska imena mesta, kao što su mesta albanofonog, grčkog, turskog i italijanskog porekla izgledaju kao sićušna manjina.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Ево за почетак, ''шачица'' шпанских конквистадора и мисионара која је хиспанизовала готово целу Мезоамерику и око 70% Јужне Америке.
Заобиђимо само ове термине ''инфериорно'', ''супериорно''.

Видим да си налетео на безтемељну сујету и подсмевање нишчих и да ти је тестостерон повишен.
Али "Заобиђимо само ове термине ''инфериорно'', ''супериорно'' " , је немогуће.
Немогуће је заобићи голове и лопту, при игрању фудбала.

Дакле ти између Римљана и Индијанаца стављаш знак подударности, као и између склабеноа и конкистадора.

Шпанци од 15.века па до данас:
-знају за навигацију
-писмо
-картографију
-штампарску пресу
-сложену технологију
-градњу градова
-градњу храмова
-градњу инфраструктуре
-империјализам
-сложену бирократију
-писане законе
-судство
-религију књиге
-централну власт
-уређену државу
-развијену трговину
-просветитељске идеје
-школе
-............

Склабенои од 6. да 9. века:
-знају да направе земуницу
-
-
-
-
-
-
...
Немају ништа, чак ни бројност која би надмашила домаће!
Неко их је описао, чак и без гаћа.

А када упоредимо Римљане и Индијаце видимо да Индијанци немају чак ни точак.

Толико о хипотетичкој словенизацији Балкана имам да напишем.

А ако се зна да чак и данас, у говорном облику, у Америкама, још постоје стотине домородачких језика, видеће се да олака употреба термина "асимилација" треба да се заустави (преиспита).

Poslednja izmena:
Па и ово доле је доказ да ти верујеш у нешто што је неко други написао :hahaha:

- - - - - - - - - -

Nije. Ja sam lično izbrojao srpske, turske, albanske i romanske toponime. Srpskih ima najviše.

Видим да си налетео на безтемељну сујету и подсмевање нишчих и да ти је тестостерон повишен.
Али "Заобиђимо само ове термине ''инфериорно'', ''супериорно'' " , је немогуће.
Немогуће је заобићи голове и лопту, при игрању фудбала.

Дакле ти између Римљана и Индијанаца стављаш знак подударности, као и између склабеноа и конкистадора.

Шпанци од 15.века па до данас:
-знају за навигацију
-писмо
-картографију
-штампарску пресу
-сложену технологију
-градњу градова
-градњу храмова
-градњу инфраструктуре
-империјализам
-сложену бирократију
-писане законе
-судство
-религију књиге
-централну власт
-уређену државу
-развијену трговину
-просветитељске идеје
-школе
-.............

Барем пола од овога што си набројао имају и Инке и Астеци, али нису имали ватрено оружје. Наставак је познат...

Склабенои од 6. да 9. века:
-знају да направе земуницу
-
-
-
-
-
-
...
Немају ништа, чак ни бројност која би надмашила домаће!
Неко их је описао, чак и без гаћа.

Чекај, нису Словени у том периоду на тако ниском нивоу као што кажеш. Знају и за пољопривреду и занатство (оруђе, оружје, грнчарија). Граде моноксиле - вешти су при преласку реке како наводе византијски извори. Имају опсадне справе. Имају какве такве државне творевине (склавиније). Имају своју религију која није баш примитивна (митологија, пантеон). Зато кажем да треба избегавати ове термине ''инфериорно'' и ''супериорно'' (а мало вуку и на неке идеологије из 20-тих, 30-тих и 40-тих година прошлог века).

Poslednja izmena:
Барем пола од овога што си набројао имају и Инке и Астеци, али нису имали ватрено оружје. Наставак је познат...

Чекај, нису Словени у том периоду на тако ниском нивоу као што кажеш. Знају и за пољопривреду и занатство (оруђе, оружје, грнчарија). Граде моноксиле - вешти су при преласку реке како наводе византијски извори. Имају опсадне справе. Имају какве такве државне творевине (склавиније). Имају своју религију која није баш примитивна (митологија, пантеон). Зато кажем да треба избегавати ове термине ''инфериорно'' и ''супериорно'' (а мало вуку и на неке идеологије из 20-тих, 30-тих и 40-тих година прошлог века).

Превише је сујете и ега у питању у овим дискусијама, а премало обичног и простог, као пасуљ, реализма.

Па на основу овога како си сам описао склабеное, цивилизацијски испод њих су само кромањонци.
Реално, ако искључимо сујету, кога они на овом нивоу могу да асимилују.
То је тек немогуће ако се узме у обзир њихов мали број.
Идеја је крајње бизарна.

Инсинуацијом "вуче на неке идеологије", гађаш мету која у мом случају не постоји.

Poslednja izmena:
На основу овога како си сам описао склабеное, цивилизацијски испод њих су само кромањонци.

Ко је цивилизацијски изнад њих а ко не, о томе можемо да расправљамо. Ја сам само рекао да нису на тако ниском нивоу као што си навео. Ти си их описао скоро као Троглодите :D

Реално, ако искључимо сујету, кога они на овом нивоу могу да асимилују.

Доста сам говорио о томе на који начин је била могућа асимилација (језичка, не културна). Објашњење лежи у чињеници да су Словени населили стратешки значајне тачке на Балкану. Населивши речне долине и приобални појас, били су прво, саобраћајно повезани, а друго, расцепкали су романско становништво по приморским градовима и планинама, које је на тај начин почело да зависи од њих ; сиђеш са планине, налетиш на Словене, изађеш ван градских зидина опет налетиш на Словене. Једноставно си опкољен њима и упућен на сарадњу са њима. Једини изузетак је био касније основани Дубровник који је услед развијене поморске трговине и јаког утврђења доста дуго одолевао словенизацији.

Инсинуацијом "вуче на неке идеологије", гађаш мету која у мом случају не постоји.

Сигуран сам да не постоји, управо зато ти и скрећем пажњу. Несвесно ти излази. Не само теби већ многима, који са тим немају никакве везе.

Poslednja izmena:
nadji ti boljeg pa cemo zaboraviti naseg omiljenog Porfirogenita

Нема потребе да тражим бољег. Штос је у томе што вас је управо зезнуо Порфирогенит на кога сте се толико позивали, јер на простору где ви налазите највише словенске генетике он спомиње свега пар словенских жупа:

На простору Неретљана (Паганија) који је захватао добар део данашње западне Херцеговине и Далматинске Загоре, Порфирогенит наводи само три жупе: Растоц - код данашњег Вргорца, Мокро и Дален - северно од данашње Макарске. Овде треба додати још три најисточније жупе у саставу тзв. ''Приморске Хрватске'': Имота, Хљевно (код данашњег Ливна) и Цетина и то би било све што се тиче Словена у овим крајевима. Дакле укупно шест жупица на читавом простору зап. Херцеговине и Далматинске Загоре! Неретљани, као што је познато, доста страдају још у IX веку у сукобима са Византијом, а крајем X века доживљавају катастрофу у рату са Млецима, а читава ова област касније бива опустошена у време турских освајања. Дакле имајући све ово у виду право је чудо да тамо има и оних десетак посто словенске генетике (Р1а), а не 83% ?! Од времена турских освајања па све до XIX века и формирања модерних нација нема више никаквих помена Срба и Хрвата у тим крајевима. У млетачким и дубровачким изворима се спомињу само Морлаци, који у XIX веку улазе у састав српске односно хрватске нације на основу вере. Католички Власи постају Хрвати, упркос томе што је западна Херцеговина много дуже била у саставу Србије него Хрватске, а православни постају Срби (углавном у источној Херцеговини ; тамо је ситуација била слична ако не и гора после турских освајања).

Bugari su tatarska vojna elita koja se nametnula Srbima. Ako znaš tatarski jezik, ti pronađi bugarske toponime.
Nisu Srbi zauzeli juznu Albaniju i severnu Grcku vec Bugari.

BTW nemoj mnogo da potenciras tatarsko poreklo Bugara, posto bi se na kraju balade mogao cesati po glavi :D Pitanje je odakle je dosao srpski etnonim i kako je nametnut.

PS. Cela Srbija je bila pod Bugarima, pa po čemu smo mi Bugari?
jednim delom i jesmo.

- - - - - - - - - -

Нема потребе да тражим бољег. Штос је у томе што вас је управо зезнуо Порфирогенит на кога сте се толико позивали, јер на простору где ви налазите највише словенске генетике он спомиње свега пар словенских жупа:

На простору Неретљана (Паганија) који је захватао добар део данашње западне Херцеговине и Далматинске Загоре, Порфирогенит наводи само три жупе: Растоц - код данашњег Вргорца, Мокро и Дален - северно од данашње Макарске. Овде треба додати још три најисточније жупе у саставу тзв. ''Приморске Хрватске'': Имота, Хљевно (код данашњег Ливна) и Цетина и то би било све што се тиче Словена у овим крајевима. Дакле укупно шест жупица на читавом простору зап. Херцеговине и Далматинске Загоре! Неретљани, као што је познато, доста страдају још у IX веку у сукобима са Византијом, а крајем X века доживљавају катастрофу у рату са Млецима, а читава ова област касније бива опустошена у време турских освајања. Дакле имајући све ово у виду право је чудо да тамо има и оних десетак посто словенске генетике (Р1а), а не 83% ?! Од времена турских освајања па све до XIX века и формирања модерних нација нема више никаквих помена Срба и Хрвата у тим крајевима. У млетачким и дубровачким изворима се спомињу само Морлаци, који у XIX веку улазе у састав српске односно хрватске нације на основу вере. Католички Власи постају Хрвати, упркос томе што је западна Херцеговина много дуже била у саставу Србије него Хрватске, а православни постају Срби (углавном у источној Херцеговини ; тамо је ситуација била слична ако не и гора после турских освајања).

Sreca pa imamo tebe, savremenika tih dogadjaja pa nas taj grcki sibicar nije preveo zedne preko vode.

Tesko da su jedno 10 miliona Rusa, Ukrajinaca i Poljaka, 3 miliona Ceha i Slovaka i 2 miliona Belorusa prosto asimilovani.

Извини, а зашто би то било немогуће кад код свих побројаних народа имаш минимум три пута више R1a у односу на I2a ?

Brojni ti nesto Vlasi i sveprisutni sa severoistroku kontinenta.

Кад сам ја рекао да су људи на североистоку Европе са хг I2a Власи ? Само тврдим да нису изворни Словени.

Доста сам говорио о томе на који начин је била могућа асимилација (језичка, не културна). Објашњење лежи у чињеници да су Словени населили стратешки значајне тачке на Балкану. Населивши речне долине и приобални појас, били су прво, саобраћајно повезани, а друго, расцепкали су романско становништво по приморским градовима и планинама, које је на тај начин почело да зависи од њих ; сиђеш са планине, налетиш на Словене, изађеш ван градских зидина опет налетиш на Словене. Једноставно си опкољен њима и упућен на сарадњу са њима.

.
Неколико процената склабеноa "једноставно опколи" домаће?????????????
??????????
И шта онда ураде после маневра опкољавања?

По теби нас Роми опкољавају и ускоро ћемо да проговорио ромски.
Али то није све, ми ћемо и да добијемо амнезију и заборавићемо матерњи!!!!!!!!

Скроз бизарно.
Дибидус бизарно.

Poslednja izmena:
Првокласни историјски извор: књига чувеног падованског опата, природњака и путописца Алберта Фортиса ''Пут по Далмацији'' из 1774.:

https://albertofortis.wordpress.com/

Фортис обилази Далмацију и њено залеђе и налази на читавом том простору искључиво Влахе. Нема ниједног јединог помена Срба и Хрвата који су готово уништени у XV веку.

У XIV поглављу каже: ''У сваком случају, босански, којим говоре Морлаци у унутрашњости, мом је уху складнији него илирски у приморју''...Ма, уствари, шта ја причам, зли Фортис је вероватно измислио Моровлахе у јадранском залеђу :hahaha:

Poslednja izmena:
Првокласни историјски извор: књига чувеног падованског опата, природњака и путописца Алберта Фортиса ''Пут по Далмацији'' из 1774.:

https://albertofortis.wordpress.com/

Фортис обилази Далмацију и њено залеђе и налази на читавом том простору искључиво Влахе. Нема ниједног јединог помена Срба и Хрвата који су готово уништени у XV веку.

У XIV поглављу каже: ''У сваком случају, босански, којим говоре Морлаци у унутрашњости, мом је уху складнији него илирски у приморју''...Ма, уствари, шта ја причам, зли Фортис је вероватно измислио Моровлахе у јадранском залеђу :hahaha:

Vidim da ti Kor nije ništa odgovorio što me je još više učvrstilo u stavu da od toga lika ne možeš očekivati nikakav smisleni argument. Vrhunac njegove umne i spoznajne sposobnosti je postavljanje Verenićevih mapa, ispisivanje sarkastičnih doskočica s ciljem ponižavanja sagovornika ili "vispreni" zaključak da sam ja muško.
Naziv Morlaci se odnosio pre svega na katoličko stanovništvo bliže dalmatinskim gradovima koje i danas "boduli" nazivaju "vlajima" gajeći prema njima velik prezir, te nije čudo što je taj prezir opisao i Fortis. Uprkos tome, on je morlake opisao kao gostoljubive, dobre i prostodušne ljude.
Morlak je isto tako bio i generički naziv za stanovnika dalmatinskog zaleđa (pa čak i šire), bez obzira na nacionalnost i veroispovest. To je bila nekakva lokalna (za današnje prilike nejasna i rastegljiva) geografsko-kulturološka odrednica, poput recimo bodul za stanovnika ostrva, bezjak za kajkavsko stanovništvo između Drave i Save, kranjac za katoličkog stanovnika Like koji se doselio iz Gorskog Kotara itd.
Primera radi, ovako austrijski statističar Karl von Czoernig deli stanovništvo Dalmacije, Boke i jadranskog zaleđa:
Morlaci 143.780; Bokeljci 31.720; Ostrvljani i primorci 157.342; Dubrovčani [bivša Republika] 45.834; U k u p n o :378.676
Da li su ovi ostrvljani, primorci, Bokeljci, Dubrovčani... zasebni narodi ili geografsko-kulturološke odrednice koje su u to vreme imale daleko veći značaj nego danas?
S druge strane, isti autor je 1846. sproveo prvu anketu o jezičnoj pripadnosti naroda u Monarhiji, koja mu je poslužila u izradi etnografske karte Carstva (Etnographische Karte der österreichischen Monarchie, I–III, Beč 1855–57). Ta karta izgleda ovako: link. Njegova etnička mapa Balkana: link.
Ni sam Fortis, koji je živeo u 18-tom veku kad je istorija bila slabo razvijena nauka, ne zna kakvo je poreklo i etnicitet tog naroda koje naziva morlacima, te iznosi različite hipoteze. Neke od tih hipoteza se mogu uklopiti u priču o slovenskom poreklu morlaka i njihovom dolasku sa prostora današnje Rumunije.
Nevezano za pretpostavke o njihovom poreklu, on opisuje gusle i piše da morlaci na njima pevaju o "delima slovenskih velikaša i kraljeva" u stihu zvanom desetarac. Bez sumnje ovo se odnosi na Srbe i njihove guslarske pesme o Nemanjićima, Kraljeviću Marku, Banović Strahinji, Kosovskom boju....Zašto bi ti morlaci nejasnog porekla negovali ovakvu guslarsku tradiciju ako oni sa Srbima ništa nemaju. Ako je srpski narod uništen po tebi, koji je to narod po Bosni, Hercegovini, Lici, Dalmaciji...ispevao tolike srpske epske junačke pesme.
Ove su pesme, spevane od formalno nepismenih "morlaka", bile prevedene na sve evropske jezike. Ove su pesme zadivile tadašnju intelektualnu elitu Evrope. Ove su pesme nazivane "ilirskim" jer je tada u Evropi to bilo sinonim za "južnoslovenski". Da li je narod koji ih je spevao sebe nazivao Ilirima ili Srbima?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back