Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema sta,TO JE TO LJUDI :).Poslije ovog gore krunskog dokaza kao slag na torti u lepezi dokaza koje je Gorski predstavio ovde,predlazem Koru da slobodni zakljuca temu,hihihi
nama zlonamernim fasifikatorima istorijskih istina koje je Gorski preneo iz bespuca povijesne zbiljnosti jedino preostaje da se divimo njegovoj ingenioznosti.

Da trazimo od moderatora katanac posto su postavljene sve tacke na i?

s tobom se stvarno i ne vredi raspravljati, to je odavno jasno kao dan. Ti si ovde dosao sa vec odradjenom projekcijom i nema tih argumenata koji bi mogli da promene tvoje ideoloske pozicije.

''Идеолошке позиције'' :fdlan:

iz Hercegovine?

Да ли је неки Словен из Херцеговине на крају завршио у Угарској то стварно не можемо да знамо. Оно што се зна поуздано је да су се Словени у другој половини XV века разбежали на све стране услед турске најезде. Читава насеља су уништена и попаљена, велики део становништва је одведен у робље у Турску, велики део је побијен, део је, наравно, и преживео. Словени из јужнијих, приморских крајева, су више бежали на територију Млетачке републике.

Pa nesto ne znam da se navedena podrucja ubijaju od prevelike koncentracije R1a

У северној Италији је Р1а на 4.5%, у Мађарској 29.5, у Аустрији 19. Није баш мало, зар не?

Svi koji se bave proracunom mutacija.

Па који то сви? Са нестрпљењем ишчекујем озбиљну научну студију која потврђује претпоставку о старости I2a din од свега 2000 година и њеном доласку на Балкан са Словенима. :ceka:

Ne moras ici daleko, uzmi Bunjevce i njihov folklor kao reper. Ista hg u 90 posto slucaja i mesto porekla, a sve drugo razlicito.

Чекај, човече, Буњевци су пре тристотинак година дошли на простор Угарске и примили културу и обичаје тамошњег становништва. Огроман део је и мађаризован. Није ти добро поређење. Ја сам изнео пример ганги и ојкача које су типичан илирски напев, и у томе се слажу сви етномузиколози. Е сад се поставља питање, како то да у западној Херцеговини са ''80 и кусур процената словенске генетике'' и свега ''пар посто староседелачке'', преовлађује искључиво илирска заоставштина ? Тамо нема ничег словенског: нема ни археолошких налазишта са значајнијим траговима старих Словена, нема ни сачуване словенске митологије у народним предањима, буквално ничег. Буњевци, које помињеш, су некада говорили влашким језиком ; дакле несумњиво предсловенско становништво.

Poslednja izmena:
Не ''баца'' нимало на Словене. Линђо, иначе, потиче из јужне Далмације, са приморја, а не из Херцеговине.
За Херцеговину су типичне управо ганге, које се сматрају илирском заоставштином, ал' џабе теби говорити.

Pa igra se i u Hercegovini.A koliki je ono lepi procenat I2a Dinaric u juznoj Dalmaciji :).Inace sav folklor kod Slovena istocnih i juznih i narodne igre poticu iz VII vijeka i kasnije,jel to?,hihihi

Pa igra se i u Hercegovini.A koliki je ono lepi procenat I2a Dinaric u juznoj Dalmaciji :).Inace sav folklor kod Slovena istocnih i juznih i narodne igre poticu iz VII vijeka i kasnije,jel to?,hihihi

Коментар једног Хрвата испод видеа који си поставио:

linđo je plagijat tarantele svirane na tradicionalnom ilirskom instrumentu Lira Calabresa i ovo je dokaz da Dalmatinci i Hercegovci nisu Hrvati nego preostali Iliri iz rimskog carstva,koji su dolaskom slavena slavenizirani i asimilirani u Hrvate

Наравно, линђо је илирског порекла, као што су и ганге и ојкаче илирске, као што је и скоро све у тим крајевима илирско. Ту је и највећа концентрација далматско-аутаријатског (касније влашког) маркера I2a-din.

Ја сам изнео пример ганги и ојкача које су типичан илирски напев, и у томе се слажу сви етномузиколози. Е сад се поставља питање, како то да у западној Херцеговини са ''80 и кусур процената словенске генетике'' и свега ''пар посто староседелачке'', преовлађује искључиво илирска заоставштина ? Тамо нема ничег словенског: нема ни археолошких налазишта са значајнијим траговима старих Словена, нема ни сачуване словенске митологије у народним предањима, буквално ничег. Буњевци, које помињеш, су некада говорили влашким језиком ; дакле несумњиво предсловенско становништво.

Теби само пицина длака недостаје да укачиш да склавини нису етноним и да неколико процената (ако и толико) мултиетничких склабеноа (6. и 7. века) није могло да асимилује никога, него да су сами асимиловани док си реко кекс.

Poslednja izmena:
Чекај, човече, Буњевци су пре тристотинак година дошли на простор Угарске и примили културу и обичаје тамошњег становништва. Огроман део је и мађаризован. Није ти добро поређење. Ја сам изнео пример ганги и ојкача које су типичан илирски напев, и у томе се слажу сви етномузиколози. Е сад се поставља питање, како то да у западној Херцеговини са ''80 и кусур процената словенске генетике'' и свега ''пар посто староседелачке'', преовлађује искључиво илирска заоставштина ? Тамо нема ничег словенског: нема ни археолошких налазишта са значајнијим траговима старих Словена, нема ни сачуване словенске митологије у народним предањима, буквално ничег. Буњевци, које помињеш, су некада говорили влашким језиком ; дакле несумњиво предсловенско становништво.

Samo sto jednog Hercegovca i Belorusa iz Pripjata veze I2, obicna sitnica i slucajnost.;)

Теби само пицина длака недостаје да укачиш да склавини нису етноним и да неколико процената (ако и толико) мултиетничких склабеноа (6. и 7. века) није могло да асимилује никога, него да су сами асимиловани док си реко кекс.

Са тобом се донекле слажем по неким питањима, пре свега по питању словенске сеобе, која је поред келтске инвазије нешто што је у историографији предимензионирано преко сваке мере. Људе генерално из неког разлога збуњује чињеница да је већи део становништва Балкана данас славофон, за шта постоје врло једноставна објашњења. Уосталом, има много примера у историји да је врло мала група пренела језик далеко већој. У нашем случају имамо Словене који су пренели језик староседеоцима, али нису успели да им пренесу словенску културу. Генерално, пуно је лакше асимиловати се језички него културно.

Samo sto jednog Hercegovca i Belorusa iz Pripjata veze I2, obicna sitnica i slucajnost.;)

Одговор је једноставан и већ сам га једном приликом дао Филипију. А С И М И Л А Ц И Ј А. I2a-din је била најбројнија хаплогрупа на правцу словенске (R1a) експанзије и самим тим највише изложена словенизацији. Доста су словенизоване и друге хаплогрупе, нпр., N1c и E1b.

Са тобом се донекле слажем по неким питањима, пре свега по питању словенске сеобе, која је поред келтске инвазије нешто што је у историографији предимензионирано преко сваке мере. Људе генерално из неког разлога збуњује чињеница да је већи део становништва Балкана данас славофон, за шта постоје врло једноставна објашњења. Уосталом, има много примера у историји да је врло мала група пренела језик далеко већој. У нашем случају имамо Словене који су пренели језик староседеоцима, али нису успели да им пренесу словенску културу. Генерално, пуно је лакше асимиловати се језички него културно.

Ја не знам ни за један пример где мала група, уз то цивилизацијски инфериорнија, асимилује неколико десетина пута већу и цивилизацијски напреднију популацију.
Не може слон кроз иглене ушице па да си пита.

Што тако Мркаљ.
Па гангу и ојкачу нису могли донети склабенои.
А под именом Илира се могу крити и Словени и Албанци.
Фанула чини ми се дели Илире на Илире у ужем (Албанци) и Илире у ширем смислу (Албанци, Словени и остали).
Заграде сам ја додао.

Што тако Мркаљ.
Па гангу и ојкачу нису могли донети склабенои.
А под именом Илира се могу крити и Словени и Албанци.
Фанула чини ми се дели Илире на Илире у ужем (Албанци) и Илире у ширем смислу (Албанци, Словени и остали).
Заграде сам ја додао.

Albanci (preteče albanskog jezika) ne mogu jer oni su došli u 11. veku. Fanula je Turkinja.

Albanci (preteče albanskog jezika) ne mogu jer oni su došli u 11. veku. Fanula je Turkinja.

Свако ширење етнолингвистичких група оставља трагове за собом.
Трагови ширења Источних и Западних Словена указују на њихов стари, предисторијски, балкански извор.
Хипотетичка сеоба Албанаца у историјско време би требала да остави још свежије и јасније трагове до наводног извора.
Такви јасни трагови не постоје.

Хипотетичка сеоба Албанаца у историјско време би требала да остави још свежије и јасније трагове до наводног извора.
Такви јасни трагови не постоје.
Svašta. Došli su brodom sa Sicilije i samog juga Apenina. Tamo imaš tragova na pretek.

- - - - - - - - - -

Nije bez razloga u Italiji inherentan ovaj stereotip:

e3ac9891033a1a6f8254425a4daa0877.jpg

Svašta. Došli su brodom sa Sicilije i samog juga Apenina. Tamo imaš tragova na pretek.

- - - - - - - - - -

Nije bez razloga u Italiji inherentan ovaj stereotip:

e3ac9891033a1a6f8254425a4daa0877.jpg

На Балкан су бродовима дошли и Латини, Арапи, Викинзи и Каталонци па се ништа не промени у језичком смислу.

За_ебаваш.
Смер је супротан.
Са Балкана ка Италији.

Poslednja izmena:
''Идеолошке позиције'' :fdlan:

da, na zalost, ostrascene ideoloske pozicije. Skoro pa religiozne :D

Да ли је неки Словен из Херцеговине на крају завршио у Угарској то стварно не можемо да знамо.

ali zato sa sigurnoscu znas da su svi I2a Iliri dovedeni umesto njih u Hercegovinu? :D

Оно што се зна поуздано је да су се Словени у другој половини XV века разбежали на све стране услед турске најезде. Читава насеља су уништена и попаљена, велики део становништва је одведен у робље у Турску, велики део је побијен, део је, наравно, и преживео. Словени из јужнијих, приморских крајева, су више бежали на територију Млетачке републике.
To se moze uneti direktno u Sveto pismo.

У северној Италији је Р1а на 4.5%, у Мађарској 29.5, у Аустрији 19. Није баш мало, зар не?
Ali je malo u Hercegovini za koju znamo da je naseljena Slovenima.

Па који то сви? Са нестрпљењем ишчекујем озбиљну научну студију која потврђује претпоставку о старости I2a din од свега 2000 година и њеном доласку на Балкан са Словенима. :ceka:

Kada ljudi vide tvoju "lindjo" argumentaciju, niko nece smeti da ti izadje na crtu posto ces ga naucno deklasirati pre nego sto bude svestam sta mu se desilo :D

- - - - - - - - - -

Tesko da su jedno 10 miliona Rusa, Ukrajinaca i Poljaka, 3 miliona Ceha i Slovaka i 2 miliona Belorusa prosto asimilovani. Brojni ti nesto Vlasi i sveprisutni sa severoistroku kontinenta.

Jos samo nedostaje Pravi Vlah sa svojim dokazima o Vlasima sa Proxima Centauri :roll:

- - - - - - - - - -

Наравно, линђо је илирског порекла,
:dash:

Folklor i genetika nisu povezani, niti genetički slični narodi moraju imati sličan folklor, pa ne vidim da rasprava u tom pravcu ima nekog smisla. Na teritoriji bivše Jugoslavije vidim jedino nekakvu vezu između folklora i geografske bliskosti (a možda i genetike). Na primer sličnost folklora :
- Slavonije i Vojvodine
- istočne Hercegovine i Crne Gore
- Dalmatinske Zagore i zapadne Hercegovine
- zapadne Bosne i Like

Primećujem i da su u nekim krajevima narodna kola polagana, dok se u drugim krajevima satraše treskajući.

Poslednja izmena:

Nije ovo Vuce sve "ofrlje",neko se zayebavao pa malo sarao ,lupao,izmisljao.Ipak se radi o ozbiljnijim i jako strucnim ljudima.Evo kako Oni to rade,meni se zamantalo na prvoj stranici :D

Kenneth Nordtvedt

http://www.jogg.info/pages/42/files/nordtvedt.pdf

ken5.jpg

Prilozi

• ken1.jpg
    ken1.jpg
    47 KB · Pregleda: 6
  • ken2.jpg
    ken2.jpg
    44,9 KB · Pregleda: 6
  • ken3.jpg
    ken3.jpg
    33,5 KB · Pregleda: 7
  • ken4.jpg
    ken4.jpg
    44,5 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
Ovo je zgodno za postaviti ako hoćeš da zezaš nekog iz Širokog Brijega u zapadnoj Hercegovini ili se šegačiš sa hrvatskom "europskom" kulturom, ali kao argument u ovakvoj vrsti rasprave nema neke naročite težine.

Није ми намера да било кога зезам, него да покажем до које мере се разликује култура правих Словена и култура словенизованих Илира (Морлака).

To što se takvo dranje u Hercegovini i Dalmaciji zove gange, pa tamo postoji čak i nekakav Gangafest gde se okupljaju ljubitelji tog muzičkog pravca, ne znači da takvo primitivno i jednostavno polifono pevanje bez muzičke pratnje ne postoji u različitim delovima sveta pod različitim imenima.

Не постоји ништа слично ни у Русији, ни у Белорусији, ни у Пољској, нити у било којој другој словенској земљи. Барем до сад није пронађено.

Po stilu mi izgleda nešto slično kao ovo grčko pevanje:

Наравно да не може, али то што си поставила је много новијег датума. Ганге су древно илирско наслеђе.

Folklor i genetika nisu povezani, niti genetički slični narodi moraju imati sličan folklor.
.

Народи који имају заједничко порекло морају имати сличну барем неку основу у фолклору, што на примеру који сам навео не да не постоји већ као да се ради о две различите планете.

Na teritoriji bivše Jugoslavije vidim jedino nekakvu vezu između folklora i geografske bliskosti (a možda i genetike). Na primer sličnost folklora :
- Slavonije i Vojvodine
- istočne Hercegovine i Crne Gore
- Dalmatinske Zagore i zapadne Hercegovine
- zapadne Bosne i Like

Добро, да, тако некако, само што Босна није јединствена област што се тиче фолклора. Посавина би требало да иде у ред са Славонијом, а Босанска Крајина са Ликом и северном Далмацијом.

Pa koji se to folklor i narodne igre koristio u VII vijeku kod Slovena i dalje u proslost :evil:.? Da li u SAD,amerikanci germanskog porijekla poslije ovoliko vijekova plesu masovno Polku :)

- - - - - - - - - -

Ти си друже неуништив :) Рекао сам озбиљан научни рад, а не Нортведа коме је ГГ само хоби.

Ovo tebi nije naucni rad ?.Auuu brate,poslije one provale sa i2a i distance sa I2a L 621 L147,2,sad i ovo.:D

http://thegeneticgenealogist.com/2014/03/05/the-2014-international-genetic-genealogy-conference/

http://isogg.org/wiki/Y-DNA_tools

http://www.jogg.info/pages/42/files/nordtvedt.pdf

http://web.archive.org/web/20140302160209/http://knordtvedt.home.bresnan.net/

ken13.jpg

ken7.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back