Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gdje su dokumenti o ikavici pravoslavnih Srba u 17. v. oko TUzle i Sarajeva?
posle reci da si normalan. šta me briga za tuzlu. umešao sam se jer moderator ne čisti ovu temu a vi nastavljate. jesil pročitao šta kvotiraš? )

Tamo se govori novostokavska ikavica, a ti leksik iz venetskog dijalekta (punta, škatula) si trpao u cakavicu, Culjak ti se onaj cudio sta lupas. Bolje ti je da se pokrijes po usima jer nemas pojma. Jadnice, otvori dalmatinskog Srbina, napisao je rad "Vinogradarska leksika Bratiskovaca", pa vidi sta sve dolazi iz venetskog dijalekta.
pa kave to veze ima seronjo. pokušao sam da mu opišem rečnik tog sela.a ti si onda premudro "zaključio" to što sad pišeš.

stavi prst na čeopnu šupljinu pa se priupitaj kako govornik nekog dijalekta može književno kvalifikovati svoj govor. on može znati jezik bolje od kniževnika a ne nemati pojma o književnoj kvalifikaciji. da li su stanovnici sela mavica započinjali rečenicu 1960 godine sa naprimer "ća triba?". moj odgovor je da. mogu da pogrešim u sećanju.

e sad odakle njima takav ikavski je pitanje. činjenica je da su okolo sva ijekavska sela ( otišić, baljci, štikovo).

posle reci da si normalan. šta me briga za tuzlu. umešao sam se jer moderator ne čisti ovu temu a vi nastavljate. jesil pročitao šta kvotiraš? )

pa kave to veze ima seronjo. pokušao sam da mu opišem rečnik tog sela.a ti si onda premudro "zaključio" to što sad pišeš.

stavi prst na čeopnu šupljinu pa se priupitaj kako govornik nekog dijalekta može književno kvalifikovati svoj govor. da li su stanovnici sela mavica započinjali rečenicu 1960 godine sa naprimer "ća triba?". moj odgovor je da. mogu da pogrešim u sećanju.

e sad odakle njima takav ikavski je pitanje. činjenica je da su okolo sva ijekavska sela ( otišić, baljci, štikovo).

- - - - - - - - - -

----------------

Neko ko trpa skatulu i punat u cakavicu nije kadar da prica o tim stvarima. Prestnai da spamujes, ako nemas sta pametno reci ili napisati u vezi s pricom o Uskufiji.

stavi prst na čeopnu šupljinu pa se priupitaj kako govornik nekog dijalekta može književno kvalifikovati svoj govor. da li su stanovnici sela mavica započinjali rečenicu 1960 godine sa naprimer "ća triba?". moj odgovor je da. mogu da pogrešim u sećanju.

Neko ko trpa skatulu i punat u cakavicu nije kadar da prica o tim stvarima. Prestnai da spamujes, ako nemas sta pametno reci ili napisati u vezi s pricom o Uskufiji.
u tom postu sam sa par reči opisao govor tog sela. ne bi li se po tim rečima dijalekat bliže odredio.

a ti smoru si u toj priči glup i zao, pa pokušavaš interpretirati na svoj način.
ajd ne lupetaj. će tandara bude sudija u nečemu što pojma nema? plus da gradis dalju karijeru na njegovim iskazima....

u ta dva skromna rečnika ( za šibenik i brač) čakavskog našao sam dovoljno elemenata da kažem da je sličnost tamošnjeg govora s tim primerima čakavskog značajna. ne mogu reci stopostotna jer je svako selo imalo nesto specificno a i zaboravio sam. pola veka proslo. mavičani su se100% razumili sa splićanima. ali se govor zvukovno razlikovao. e sad je li to čakavica, šćakavica i koji dijalekt prema mišljenju struke...to bi trebao reći neko kome je to i jest struka a takvog tesko da cemo naci.

u svakom slučaju mavičan je zna reći: jesan, divja, lipo, ća triba, breštimati, bota, punta, pivac,škatula, kalat, id, izbečit, keljiti se, kuriti, letrika, pirja, berle,,,šta je ovo?

u tom postu sam sa par reči opisao govor tog sela. ne bi li se po tim rečima dijalekat bliže odredio.

a ti smoru si u toj priči glup i zao, pa pokušavaš interpretirati na svoj način.

"e sad je li to čakavica, šćakavica i koji dijalekt prema mišljenju struke...to bi trebao reći neko kome je to i jest struka a takvog tesko da cemo naci. "

Trpas posudjenice iz ven. dijalekta pod slovenske jezike! Probudi se vise. Dosadan si, naporan, tezak... ne zanima me prica s ljudima koji lupaju, to nije oplemenjujuce, nema pomaka, to je kao da slijepom i gluvom nesto objasnjavas.

Kakva ideja bosanske nacije. Zar nije tupavi Kor napisao da je AU stvarala bosansku naciju na stetu Srbije. Nema pojma, prije AU su to radili Turci 1866. godine, ima program objavljen, sve pise. Bosanska nacija za sve u Bosni (ukljucuje sve tri konfesije), a ekskluzivisticka koncepcija (sto on pogresno pripisuje Kalaju jer je ovaj furao istu kao i Turci prije njega) se javlja tokom Gradascevica (gdje je tada bio Kalaj, pa i turski cinovnici iz 1866?), kad upotrebljava sintagmu "bosanski narod", ali samo za bosanske muslimane, ne za rimokatolike ili pravoslavce u Bosni. Sta mi neko ovdje dolazi pricati o tim stvarima, a nema pojma. Pravi se pametan, a ne vidi gdje je supalj. Odjebi sada, hajde. Dobro rece, Igor, znanje treba da se naplacuje.

Tupavi Kor te je dobro nagazio pa sada sikces kao guja kada joj se stane na glavu. Uvek ces ostati seljak i intelektualna fukara sa takvim zargonom koji ne prilici jednom civilizovanom coveku. A to je vise na sramotu moderatorima zato sto nisu u stanju da blagovremeno sa foruma uklone smrdljive predmete, da ih ne nazivam pravim imenom.

Samo neuk i zlonameran covek pun kompleksa moze da povezuje Gradascevica sa ideologijom multikonfesionalnog bosanstva.

- - - - - - - - - -

Dosadan si, naporan, tezak... ne zanima me prica s ljudima koji lupaju, to nije oplemenjujuce, nema pomaka, to je kao da slijepom i gluvom nesto objasnjavas.

E kako se samo lepo opisa u jednoj recenici :D

Tupavi Kor te je dobro nagazio pa sada sikces kao guja kada joj se stane na glavu. Uvek ces ostati seljak i intelektualna fukara sa takvim zargonom koji ne prilici jednom civilizovanom coveku. A to je vise na sramotu moderatorima zato sto nisu u stanju da blagovremeno sa foruma uklone smrdljive predmete, da ih ne nazivam pravim imenom.

Samo neuk i zlonameran covek pun kompleksa moze da povezuje Gradascevica sa ideologijom multikonfesionalnog bosanstva.

- - - - - - - - - -

E kako se samo lepo opisa u jednoj recenici :D

AU nije pocela sa stvaranjem bosanske nacije. Ponavljati dnevno 20x, ako treba uzimati na kasicicu.

Stvaranje bosanske nacije je zapocela AU iz sopstvenih interesa ali je materijal za to bio vise nego los.

Poslednja izmena:
"e sad je li to čakavica, šćakavica i koji dijalekt prema mišljenju struke...to bi trebao reći neko kome je to i jest struka a takvog tesko da cemo naci. "

Trpas posudjenice iz ven. dijalekta pod slovenske jezike! Probudi se vise. Dosadan si, naporan, tezak... ne zanima me prica s ljudima koji lupaju, to nije oplemenjujuce, nema pomaka, to je kao da slijepom i gluvom nesto objasnjavas.
te su tudjice ubrojane s namerom da se opiše rečnik seljana. i one nisu bitne za sud je li govor tog sela bliži čakavskom ili mladje ikavskom. samo su nabrojane, a ostalo je tvoja glupst i zloba.

pogledj malo bolje tih desetak reči. i izvoli reći i obrzložiti je li to bliže mladjeikavskom ili čakavskom?
jesan, divja, lipo, ća triba, breštimati, bota, punta, pivac,škatula, kalat, id, izbečit, keljiti se, kuriti, letrika, pirja, berle,,,šta je ovo?

te su tudjice ubrojane su da se opiše rečnik seljana. i one nisu bitne za sud je li govor tog sela bliži čakavskom ili mladje ikavskom. samo su nabrojane, a ostalo je tvoja glupst i zloba.

pogledj malo bolje tih desetak reči. i izvoli reći i obrzložiti je li to bliže mladjeikavskom ili čakavskom?

Sa neznalicom je dijalog apsolutno nemoguc. Od tih desetak rijeci, imas skoro pola posudjenica iz stranih jezika.

jesan, divja, lipo, ća triba, breštimati, bota, punta, pivac,škatula, kalat, id, izbečit, keljiti se, kuriti, letrika, pirja, berle,,,šta je ovo?
Sa neznalicom je dijalog apsolutno nemoguc. Od tih desetak rijeci, imas skoro pola posudjenica iz stranih jezika.
nemaš pojma. nije reč o dijalogu već o tome da si trebao odgovoriti na pitanje i kvalifikovati govor preko onih reči koje su bitne.
da stvarno nešto znaš uputio bi ostale, ako nećeš mene.a posudjice iz drugih jezika govore o uticaju a ne služe tome da bliže opredele taj govor unutar ikavskog. al je tako što lakše objasniti ćuskiji nego tebi.)

AU nije pocela sa stvaranjem bosanske nacije. Ponavljati dnevno 20x, ako treba uzimati na kasicicu.

To moze samo izjaviti covek koji ne razume da islamski poredak ne poznaje pojam nacije. U islamu postoje samo dve 'nacije': muslimani i nevernici. Nevernici se jos nazivaju i garibima ukoliko zive u drzavi sa muslimanskom vecinom. Garib je kod nas sinonim za jadnika, tako da je tu sve jasno.

Posto je AU bila ta koja je nasledila taj islamski poredak, onda niko drugi osim njih nije ni mogao da pocne sa stvaranjem multikonfesionalne bosanske nacije.

Izvini ali odakle ti ovaj podatak za Vasojeviće. Koliko znam, svi dosad testirani Vasojevići su E1b. Svojevremeno se povela rasprava oko nekog stranca sa prezimenom Labovic koji je pripadnik J1 haplogrupe, no to je nekako završilo bez jasnog zaključka. Koliko znam niko ga nije kontaktirao.

Обрати пажњу на ову карту коју је Мстислав поставио. У оквиру Васојевића су посебно уцртани тзв. Србљаци (Ашани) ; то је назив којим Васојевићи називају своје саплеменике који не воде порекло од оснивача племена Васа. Њих има у приличном броју, насељених у Беранама и околини. Такође су посебно уцртани и Величани, а зна се да је Велика углавном насељена становништвом из Старе ЦГ, али и из бројних других племена. Двојица тестираних Величана су I2a-din S, а ја претпостављам да тамо има и других хаплогрупа. Бјелопавлића нема пуно тестираних, али видим да код њих има и E1b и I2a- din (обе варијанте), што се добро уклапа у причу о њиховој генези. Око 1/3 бјелопавлићких братстава не води порекло од Бијелог Павла, већ се ради о каснијим досељеницима, углавном из суседне Катунске нахије, а има такође и староседелаца, Срба Лужана. Управо сам због оваквих ствари и заволео генетичку генеалогију јер могу да упоредим њене резултате са историјским подацима које знам о племенима Црне Горе.

Poslednja izmena:
To moze samo izjaviti covek koji ne razume da islamski poredak ne poznaje pojam nacije. U islamu postoje samo dve 'nacije': muslimani i nevernici. Nevernici se jos nazivaju i garibima ukoliko zive u drzavi sa muslimanskom vecinom. Garib je kod nas sinonim za jadnika, tako da je tu sve jasno.

Posto je AU bila ta koja je nasledila taj islamski poredak, onda niko drugi osim njih nije ni mogao da pocne sa stvaranjem multikonfesionalne bosanske nacije.

Nije tacno.

BcoE6AN.jpg

Turski cinovnici su zapoceli sa stvaranjem multikonfesionalne bosanske nacije 1866. godine, a ne AU.

Nije tacno.

Turski cinovnici su zapoceli sa stvaranjem multikonfesionalne bosanske nacije 1866. godine, a ne AU.

cak i da je tako kako tvrdis, efekti takvog delovanja pre dolaska AU su minorni. Videli su muslimani u Bosni kako se po Evropi tog vremena potkivaju konji pa su i oni digli nogu, doduse, prekasno.
Procitaj malo o islamu pa ces videti da on ne zna za nacije. Uzmi Alijinu Islamsku deklaraciju pa procitaj kako on vidi uredjenje muslimanskog drustva, pa onda to uporedi da onim tragicnim pozivanjem na multi-kulti zajednicu pocetkom 90-ih.

cak i da je tako kako tvrdis, efekti takvog delovanja pre dolaska AU su minorni. Videli su muslimani u Bosni kako se po Evropi tog vremena potkivaju konji pa su i oni digli nogu, doduse, prekasno.
Procitaj malo o islamu pa ces videti da on ne zna za nacije. Uzmi Alijinu Islamsku deklaraciju pa procitaj kako on vidi uredjenje muslimanskog drustva, pa onda to uporedi da onim tragicnim pozivanjem na multi-kulti zajednicu pocetkom 90-ih.

Pametnom covjeku je dovoljno reci jednom dok nedokaznoj budali treba ponavljati vise od tri puta.

Вратимо се теми, генетичкој генеалогији и онолико историји колико је потребно и значајно за тему, немојте ширити причу на дискусије о темама које већ постоје као посебне.

Ovo si trebao napisati na 647. stranici. Jadno i zalosno.

Pametnom covjeku je dovoljno reci jednom dok nedokaznoj budali treba ponavljati vise od tri puta.
dobro, neka ti bude, ja sam nedokazana budala a ti si ona naucno dokazana. :hahaha:

Jos treba da nam dokazes kako AU nije koristila bosanstvo za svoje potrebe a protiv Srbije, pa da svi budemo srecni i zadovoljni. Tu u sustini nema vise sta da se kaze. Poslusaj moderatora i vrati se ka temi.

Вратимо се теми, генетичкој генеалогији и онолико историји колико је потребно и значајно за тему, немојте ширити причу на дискусије о темама које већ постоје као посебне.

u pojedinim situacijama je nemoguce izbeci offtop ali se slazem da je ovo otislo dosta daleko od glavne teme

dobro, neka ti bude, ja sam nedokazana budala a ti si ona naucno dokazana. :hahaha:

Jos treba da nam dokazes kako AU nije koristila bosanstvo za svoje potrebe a protiv Srbije, pa da svi budemo srecni i zadovoljni. Tu u sustini nema vise sta da se kaze. Poslusaj moderatora i vrati se ka temi.

nigdje nisam negirao da je AU rovarila protiv Srbije (to je u tvojoj glavi, cak i spominjem Kalaja ranije), ali sam ukazao na tvoje neznanje, da nije tacno da je AU zapocela sa stvaranjem bosanske nacije. Prestanis da uvodis vise dnevnu politiku u istorijske teme, pa makar bile i offtopic.

Poslednja izmena od moderatora:
Korisna karta, E istok, I2a zapad.:D

Pogledajte prilog 393773

Може бити да сам заборавио неког, не замјерите.
Наравно, у појединим племенима и братствима има и других хаплогрупа, ово су само оне које су доминантне на основу досадашњих резултата.

E1b-V13
Бјелице (Орловићи)
Бјелопавлићи
Васојевићи
Кучи (Мрњавчићи и Дрекаловићи)

G2a-L497
Букумири

I1-P109
Дробњаци (Новљани)

I1-Z63
Мацуре

I2a-DN
Ровчани (Војинићи)

I2a-DS
Озринићи
Ровчани (Никшићи)

I2-M223
Паштровићи

J2a-M92
Пјешивци

J2b1-M205
Кричи

N1a-P189.2
Бањани
Пивљани

R1b-L23
Љуботињ (Сарапи и Дрецуни)
Морачани (Богићевци)

Poslednja izmena:
Може бити да сам заборавио неког, не замјерите.
Наравно, у појединим племенима и братствима има и других хаплогрупа, ово су само оне које су доминантне на основу досадашњих резултата.

E1b-V13
Бјелице (Орловићи)
Бјелопавлићи
Васојевићи
Кучи (Мрњавчићи и Дрекаловићи)

G2a-L497
Букумири

I1-P109
Дробњаци (Новљани)

I1-Z63
Мацуре

I2a-DN
Ровчани (Војинићи)

I2a-DS
Озринићи
Ровчани (Никшићи)

I2-M223
Паштровићи

J2a-M92
Пјешивци

J2b1-M205
Кричи

N1a-P189.2
Бањани
Пивљани

R1b-L23
Љуботињ (Сарапи и Дрецуни)
Морачани (Богићевци)

Ова хаплогрупа N код Бањана и Пивљана ми је и даље највећа мистерија. Јел постоји неко објашњење за то ?

Ова хаплогрупа N код Бањана и Пивљана ми је и даље највећа мистерија. Јел постоји неко објашњење за то ?

По мени је најлогичније да је дошла са Словенима, као И2аДинарик. Ако се са сигурношћу може тврдити да је Н1а учествовала у етногенези Словена(уз И2а1б и Р1а) онда ми њен долазак са сеобама Словена на ове просторе делује као логичан. Друга могућност је да је она једноставно ''покупљења'' од Мађара у Панонији и да је са Словенима доспела доле.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back