Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najverovatnije je upravo tu bila slovenska prapostojbina. Sever Ukrajine, jug Belorusije i prostor oko Dnjepra i Dnjestra.

I2a1 su ziveli mahom na obroncima Karpata, u trouglu Pripyat Dniester i Vistula. Velika vecina u tom ljubicastom porducju su bili R1a I onda dolaskom Huna dolazi do velike turbulencije i pomeranja R1a prema jugu i zapadu ali na jug vecinski dolaze nosioci I2a, posto su bili na rubu tog talasa. To je i razlog zasto imamo molo I2a medju ostalim Slovenima.

I2a2 je zajedno sa R1a ucestvovala u kreiranju slovenske populacije u mocvarama Pripjata.
Kako znaš?
I2a1 su ziveli mahom na obroncima Karpata, u trouglu Pripyat Dniester i Vistula. Velika vecina u tom ljubicastom porducju su bili R1a I onda dolaskom Huna dolazi do velike turbulencije i pomeranja R1a prema jugu i zapadu ali na jug vecinski dolaze nosioci I2a, posto su bili na rubu tog talasa. To je i razlog zasto imamo molo I2a medju ostalim Slovenima.
Kako znaš?

Glavne su ove crvene tackice. Bas u regionu Pripjata na jugu Belorusije je velika koncetracija I2.

To ne mora da znaci da kod crvenih tackica obavezno moraju da prisusvtuju I2a. Ta haplogrupa nije prethodni nosilac balto-slovenskog jezika i samo manjim delom je ucestvovala u formiranju slovenskog. Dokaze naravno nemam, govorim samo na osnovu logike i informacija sa kojima raspolazem.
Imas dosta crvenih tacaka kod Kieva, mislim da tamo ne treba ocekivati nikakve I2a u tim vremenima.

Kako znaš?

Kako znaš?

isto onako kako i ti znas mnoge stvari koje niko drugi ne zna ;)

Koristim se logikom i razmisljam gde je nesto trebalo da bude u proslosti ukoliko znamo njegovu sadasnju poziciju. Malo fizike, hidraulike, pneumatike, dinamike fluida... vrsis simulacije u glavi i tako to.

Ljudi, ja vam zavidim na vasem znanju.Jedan zna genezu slavenskih jezika, drugi krvno rasporedjuje Slavene na njihovoj teritoriji a treci zna glavnu haplogrupu jednog ilirskog plemena..Izgleda da su mnoga pitanja rijesena,slava nauci!Nego imam jedno pitanje,na koje cu bez sumnje dobiti odgovor..Zar nije malo cudno ubjedljivo najbrojniji IE narod u Evropi,utoriti kao ovce na jedan zaokruzen, homogen prostor?Zasto bi Karpati, ili bilo sta drugo, bili prepreka, granica bilo cega?

To ne mora da znaci da kod crvenih tackica obavezno moraju da prisusvtuju I2a. Ta haplogrupa nije prethodni nosilac balto-slovenskog jezika i samo manjim delom je ucestvovala u formiranju slovenskog. Dokaze naravno nemam, govorim samo na osnovu logike i informacija sa kojima raspolazem.
Imas dosta crvenih tacaka kod Kieva, mislim da tamo ne treba ocekivati nikakve I2a u tim vremenima.

isto onako kako i ti znas mnoge stvari koje niko drugi ne zna ;)

Koristim se logikom i razmisljam gde je nesto trebalo da bude u proslosti ukoliko znamo njegovu sadasnju poziciju. Malo fizike, hidraulike, pneumatike, dinamike fluida... vrsis simulacije u glavi i tako to.

Ja nisam govorio o tim tackicama kao o lokaciji I2 haplogrupe vec o mestu nastanka slovenskog etnosa. Mada nesumnjivo da je ta haplogrupa zajedno sa R1a stvarala Slovene.

I jos jedno pitanje..Ako se moze tvrditi da je mutacija koja je odredila haplogrupu I nastala na tlu Evrope, i to prije 20 000 godina, ko to moze tvrditi bar pribliznu lokaciju te mutacije, i na osnovu cega?

Postoje samo nagađanja pošto nema materijalnih dokaza o mestu nastanka te haplogrupe. Za sada se po nekoj logici uzima da je to Evropa, pošto je 99% nosilaca te haplogrupe otuda, međutim, mesto porekla jako lako može da bude i na nekom drugom mestu. Jedan od kandidata je Mala Azija.

i gde tamo ,leba ti, ima i jedna jedina indicija da je reć o Autarijatima?

Ja nisam govorio o tim tackicama kao o lokaciji I2 haplogrupe vec o mestu nastanka slovenskog etnosa. Mada nesumnjivo da je ta haplogrupa zajedno sa R1a stvarala Slovene.

Meni je to nesumnjivo ali imaš ljude kao što je Ahil koji ne misle tako. Ranije sam razmišljao drugačije ali sam shvatio da je I2a slovenizirana još dok je boravila oko Karpata.

Sada videh jednu kartu na susednoj temi. Pošto je velika, stavljam je u spojler.

slavs-VIII.jpg

Na donjoj karti se lepo vidi da je na obroncima Karpata bilo mešanja Slovena i Vlaha. Vlasi su generalno za Slovene ljudi koji govore nekim jezikom sličnim romanskim jezicima. Poljaci i danas Italiju nazivaju Włochy, Republika Włoska, To je možda i jedan od razloga afiniteta srpskog jezika prema latinskom, koji je veći nego kod ostalih slovenskih jezika. Možda je to i jedan od razloga zašto se u pojedinim istorijskim izvorima stanovništvo sa velikom koncentracijom te haplogrupe često naziva vlasima. I dan danas kod Rumuna i Moldavaca imamo dosta veliko prisustvo haplogrupe I2a.

I sledeca karta je dosta zanimljiva
Evolution_of_the_Eastern_Romance_languages_and_of_the_Wallachian_territories_from_6th_century_to_the_16th_century_AD.jpg

Sada videh jednu kartu na susednoj temi. Pošto je velika, stavljam je u spojler.

slavs-VIII.jpg

Na donjoj karti se lepo vidi da je na obroncima Karpata bilo mešanja Slovena i Vlaha. Vlasi su generalno za Slovene ljudi koji govore nekim jezikom sličnim romanskim jezicima. Poljaci i danas Italiju nazivaju Włochy, Republika Włoska, To je možda i jedan od razloga afiniteta srpskog jezika prema latinskom, koji je veći nego kod ostalih slovenskih jezika. Možda je to i jedan od razloga zašto se u pojedinim istorijskim izvorima stanovništvo sa velikom koncentracijom te haplogrupe često naziva vlasima. I dan danas kod Rumuna i Moldavaca imamo dosta veliko prisustvo haplogrupe I2a.

I sledeca karta je dosta zanimljiva
Evolution_of_the_Eastern_Romance_languages_and_of_the_Wallachian_territories_from_6th_century_to_the_16th_century_AD.jpg

Cincari nisu I2a... u etnogenzi Rumuna i Moldavaca je značajno uticala slovenska komponenta, to znaš...

Cincari nisu I2a... u etnogenzi Rumuna i Moldavaca je značajno uticala slovenska komponenta, to znaš...

Nepobitno je da vecina danasnjih Rumuna sa haplogrupom I2a jesu genetski Sloveni.

Vi upadate u jedno malu logicku zamku (i sam sam to isto radio) kada u ovom kontekstu spominjete Slovene. Sloveni su nesto sto je nastalo na pocetku nove ere mesanjem baltoslovenske mase sa nekim plemenima koja su im zivela u susedstvu. To neko drugo I2a pleme koje nije bilo (balto)slovensko je u tu etnogenezu unelo deo svoje kulture i tradicije ali je ipak vecisnki preovladavala baltoslovenska kultura i tradicija.

To sto ste oba napisali stoji ali trebate razumeti da malo pre toga ti I2a Sloveni nisu bili Sloveni u danasnjem smislu. Bili su nesto drugo. Tek od mesanja sa baltoslovenima postaju Slovenima prenoseci deo svoje kulture na njih. Mi ne mozemo pouzdano znati da li su svi I2a bili Sloveni ili je bio neki deo koji to nije bio. Kako god da se okrene, sve je to mahom slovenizirano. Pa i stari vlaski jezik je imao preko 40% slovenskih reci.

Ono sto je nesumnjivo i sto se vidi iz aviona je da su na Balkan I2a dosli kao Sloveni. To se vidi po jeziku kojim govore i koji je prakticno u potpunosti slovenski.

Najvaznija stvar iz mog gornjeg posta je onaj prikaz na karti koji pokazuje podrucje sa mesanim vlaskim i slovenskim zivljem a koje je tu negde u arealu gde su ziveli I2a.

- - - - - - - - - -

Cincari nisu I2a....

oko 20%

Poslednja izmena:
i gde tamo ,leba ti, ima i jedna jedina indicija da je reć o Autarijatima?.
Nije ovo odgovor o Autarijatima, već pomoć kentaur Nesh-u da malo uđe u problematiku.
...
Za Autorijate nagađanje kao i sve ostalo na ovoj temi.
Ali ne baš bez osnova.

Imao ilirski uticaj na početke Zarubinjecke, protoslovenske kulture.
Zapadno od Dnjestra imao ilirske toponime a istočno tračke.

Znamo za dve seobe Autarijata.
Jedna je u okolinu planine Belasice.
Druga tridesetodnevno bekstvo od epidemije, dok se nisu nastanili u nenaseljne močvare. Papazoglu misli da je u pitanju delta Dunava.
No, to mogu biti i močvare Pripatja.

Obe lokacije su zanimljive za I2a HG. Kao i Podrinje.
U Podrinju je S17250 HG, jedina koja je zajednička za severne i južne Slovene.
Na Belasici imamo Z17855, koja je retka na severu. Ima je kod nas.
https://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup?iframe=ymap
(za one koji manje prate temu, ovde su stare oznake I2a2 umesto I2a1b).

Poslednja izmena:

Slažem se sa Korom s tim što bih umesto Romana pre opredelio za Kelte, neku njihovu grupu potisnutu prema istoku od strane Germana ili Rimljana

Poslednja izmena:
Kor, gde bi po tebi bila starija postojbina I2a?

zavisi u kojem vremenskom periodu. Ali odmah da te upozorim da nisam Milan Tarot ;)

Slažem se sa Korom s tim što bih umesto Romana pre opredelio za Kelte, neku njihovu grupu potisnutu prema istoku od strane Germana ili Rimljana

To je jedna mala nepoznanica. Vlasima su nazivani kako Romani, tako i Kelti. Moguce su obe varijante ali i ja licno prednost dajem Keltima, mada je sve to dosta blizu jedno drugom. Mada generalno u vezi onoga sto govorim to i nije toliko vazno. Vaznije je da su I2a bili "nesto" pre nego sto su postali deo slovenskog korpusa ali su na jug dosli kao Sloveni.

Tu pretpostavku oko veze vlaha sa I2a imam jos odavno ali nisam nikada javno pisao o tome.Ali sam uvek bio protiv teze da su ti vlasi docekali Slovene u Dalmaciji.

Postujem znanje Kor-a, moje nije ni priblizno..Ali, bicu slobodan uputiti par primjedbi, zasnovanih na zdravoj(nadam se) logici.Prvo, slicnost, moze se reci bliskost, slavenskih jezika upucuje na to da su se Slaveni kao grupacija razisli najkasnije, tj. da su najduze ostali zajedno na jednom prostoru, bar velika vecina.To ne znaci da su se kao etnitet kasno i oformili.Pogotovo ne tako kasno,kao sto je pocetak nove ere.Evo zasto tako mislim:zaboravlja se njihova brojnost, bitna stvar, ovde ne bas pravilno vrednovana.U ta vremena, taj omjer brojnosti, u odnosu na druge grupacije, mogao je biti samo veci nego danas. Ako znamo da turbulencije pocinju vec u 4.vijeku, hunskom najezdom, onda jednostavno nije bilo vremena da tako velika grupacija apsorbira i ravnomjerno rasiri taj neki novi element.Prosto, razlike bi bile vece, i sto se jezika tice, i sto se tice materijalne kulture.Smatram da oblikovanje Slavena, kao etniteta, treba pomjeriti dublje u proslost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back