Da ne bude zabune, ne mislim bukvalno 2%, mislim da je u pitanju manje. Ne sećam se.Ne Srba, već 2% današnjih Srba.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da ne bude zabune, ne mislim bukvalno 2%, mislim da je u pitanju manje. Ne sećam se.Ne Srba, već 2% današnjih Srba.
Odgovorio sam na sva pitanja, ali ako meni ne verujete evo šta piše u radu.
"In contrast to this apparent genetic homogeneity of the majority of West and East Slavs, the gene pool of South Slavs, who are confined to the geographically smaller Balkan Peninsula, differs substantially and shows internal differentiation, as testified by their NRY and autosomal variation (Fig 2A and 2B; Fig 3, Tables A,B in S1 File). Consequently, we suggest that there is a “central-east European” genetic substratum in West and East Slavs, exemplified by NRY hgs R1a and the k3 ancestry component, and a “south-east European” one, featuring NRY hgs I2a and E plus the k2 ancestry component for South Slavs (Fig 2A and 2B, Fig 3, Table K in S1 File; Tables A,B in S1 File). Notably, the “south-east European” component does not extend to the whole Balkan Peninsula, as South Slavs are differentiated from Greek sub-populations except Macedonian Greeks (Fig 2A, Fig 4B) [55].
"The presence of two distinct genetic substrata in the genomes of East-West and South Slavs would imply cultural assimilation of indigenous populations by bearers of Slavic languages as a major mechanism of the spread of Slavic languages to the Balkan Peninsula. Yet, it is worthwhile to add here evidence from the analysis of IBD segments: the majority of Slavs from Central-East Europe (West and East) share as many IBD segments with the South Slavs in the Balkan Peninsula as they share with non-Slavic populations residing nowadays between Slavs (Fig 4A and 4B; Table G in S1 File). This even mode of IBD sharing might suggest shared ancestry/gene flow across the wide area and physical boundaries such as the Carpathian Mountains, including the present-day Finno-Ugric-speaking Hungarians, Romance-speaking Romanians and Turkic-speaking Gagauz. A slight peak at 2–3 cM in the distribution of shared IBD segments between East-West and South Slavs (Fig 4A and 4B) might hint at shared “Slavonic-time” ancestry, but this question requires further investigation.""
A evo kako je započela diskusija..
Malo je bezveze da komentarišem stvari koje nemaju veze sa vezom ali...Ти опет измишљаш топлу воду. То да се Јужни Словени генетски разликују од Источних и Западних Словена није ништа ново и непознато, сви знамо да Јужни Словени имају више I2a и E1b, док Источни и Западни Словени имају више R1a. Је ли то неко ново откриће? Као што одавно говорим, проблем није у томе што је написано у томк или неком другом научном раду, већ у томе како ти то тумачиш. Нигде у раду не пише да аутори сматрају да су и I2a и E1b староседелачки на Балкану, то је твоје произвољно и погрешно тумачење.
Malo je bezveze da komentarišem stvari koje nemaju veze sa vezom ali...
Opet će da Kor kaže Kiros ti je pokazao.
Prvo, ne izmišljam ja toplu vodu već citiram rezultat jednog ozbiljnog istraživanja. Ne misliš valjda da sam ja učestvovao u istraživanju pa kažeš da ja izmišljam toplu vodu.
Drugo, ako je ovo nešto što se zna, čemu uopšte istraživanje.
Treće, ni sami nisu sigurni u sve aspekte problematike, već sugerišu šta treba istraživati u budućim radovima.
Četvrto, učestvuješ u diskusiji a uopšte ne shvataš šta je predmet istraživnja.
Peto, ovaj zaključak se ne bavi trenutnim stanjem, već rezultatima istraživanja trenutnog stanja.
Šesto, zaključak govori o širenju Slovenskog jezika na Balkanu.
Slabo me plaćaju da te podučavam.Ниси објаснио шта представља тај интервал 2–3 cM.
Slabo me plaćaju da te podučavam.
Ukucaj u google i dobićeš odgovor.
PS Ako nekoga stvarno zanima, u ovom radu je sve ojašnjeno.
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001555
Da, baš kad je I1 bio na Balatonu.Јасно је мени да ти то незнаш. И лепше ти је да лежиш у незнању, тада можеш да креираш теорије какве год ти се свиђају. Већ сам ти више пута рекао - Само напред, самозадовољавај се кад то волиш!
Јел' то беше онај рад у коме је показано да највише заједничких IBD блокова који одговарају периоду од пре 2550-4335 година Срби имају са Швеђанима?
Naravno.kao prvo.. odakle autoru saznanja o tome šta se dešavalo sa domecilnim stanovništvom? Ima li i jedan jedini materijalni dokaz o onome što priča? Ja po logici mogu samo da pretpostavim da je stanovništvo potčinjeno i pretvoreno u roblje, a prihvatanje običaja dolazi mnogo godina posle toga, kada splašnjava moć stepskih zavojevača.
i ovo... "brzo kretanje ljudi, ideja i dobara, a time i oslobađanje od stega tradicionalnog rodovskog uređenja." Da li autor pod "oslobađanjem od stega" podrazumeva blagodeti robovlasništva i stvaranje privatne svojine? Ako e to to, onda se savršeno poklapa sa blagodetima koje su Srbi dobili nakon dolaska demokratije u nedavnoj prošlosti. Generalno važi mišljenje da je rodovsko društvo bilo mnogo slobodnije i demokratičnije od onoga koje dolazi sa stepskim osvajačima. Do nihovog dolaska je nauka, tehnologija i kultura na Balkanu bila na izuzetno visokom nivou po merilima tih vremena. Posle njih, jad i čemer koji je ostao do današnjeg dana.
šta konkretno "naravno"? Znam i ja da su ostavljali velike humke ali odakle materijalni dokazi da je stanovništvo većim delom ostalo tamo gde je bilo? Odakle materijalni dokazi da je dolazak stepskih ljudi doneo napredak domorodcima koji su imali definitivno napredniju kulturu? Gde su dokazi da domecilno stanovništvo nije postalo roblje?
Ako imamo migraciju cele populacije onda:
- na novoj lokaciji imamo novu kulturu.
- na staroj lokaciji više nemamo nasleđe te kulture.
Ovde tog nema.
Avo je citat Dragoslava Srejovića i baziran je na svim dotada poznatim arheološkim saznanjima.
Mada je posle njegove smrti došlo do nekih velikih otkrića; kao rana metalurgija nao ovim područjima i sl.
Najvažniji arheološki materijal je keramika.
Sedelačke kulture imaju razvijeniju produkciju keramike, u odnosu na nomade...
http://www.rastko.org.rs/arheologija/
"U4a2a: found in Lithuania, Poland, Slovakia, Scandinavia, Iran (Qashqai) and Central Asia (Kyrgyzstan)Mitochondrial DNA perspective of Serbian genetic diversity http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.22670/abstract
ABSTRACT
Although south-Slavic populations have been studied to date from various aspects, the population of Serbia, occupying the central part of the Balkan Peninsula, is still genetically understudied at least at the level of mitochondrial DNA (mtDNA) variation. We analyzed polymorphisms of the first and the second mtDNA hypervariable segments (HVS-I and HVS-II) and informative coding-region markers in 139 Serbians to shed more light on their mtDNA variability, and used available data on other Slavic and neighboring non-Slavic populations to assess their interrelations in a broader European context. The contemporary Serbian mtDNA profile is consistent with the general European maternal landscape having a substantial proportion of shared haplotypes with eastern, central, and southern European populations. Serbian population was characterized as an important link between easternmost and westernmost south-Slavic populations due to the observed lack of genetic differentiation with all other south-Slavic populations and its geographical positioning within the Balkan Peninsula. An increased heterogeneity of south Slavs, most likely mirroring turbulent demographic events within the Balkan Peninsula over time (i.e., frequent admixture and differential introgression of various gene pools), and a marked geographical stratification of Slavs to south-, east-, and west-Slavic groups, were also found. A phylogeographic analyses of 20 completely sequenced Serbian mitochondrial genomes revealed not only the presence of mtDNA lineages predominantly found within the Slavic gene pool (U4a2a*, U4a2a1, U4a2c, U4a2g, HV10), supporting a common Slavic origin, but also lineages that may have originated within the southern Europe (H5*, H5e1, H5a1v) and the Balkan Peninsula in particular (H6a2b and L2a1k). Am J Phys Anthropol 156:449–465, 2015. © 2014 Wiley Periodicals, Inc.
Meni je ova U4 HG posebno zanimljiva. Izdvaja užu Srbiju.
"U4 is also preserved in the Kalash people (current population size 3,700)[40] a unique tribe among the Indo-Aryan peoples of Pakistan where U4 (subclade U4a1[41]) attains its highest frequency of 34%.[42][43][44]"
Starčevo Hungary Lánycsók, Csata-alja [M6-116.1] M I U4
Pitted Ware Sweden Ajvide [Ajv 58] M 2800-2000 BC I2a1 M429+, P126+, P129+, L460+, P37.2+ U4d Skoglund 2014
Видиш Кор како је Ахил брз, одмах ти је дао доказе које си тражио!
Ako imamo migraciju cele populacije onda:
- na novoj lokaciji imamo novu kulturu.
- na staroj lokaciji više nemamo nasleđe te kulture.
Ovde tog nema.
. These are mainly represented by samples of southern European origin, which further supports the idea of Europe repopulation from southern European refugia after LGM [12], [46], [47]. As expected, we show here that potentially Slavic-specific components of H5 haplogroup are much younger than H5 subclades of southern Europe, as their evolutionary age was calculated to approximately 4 kya.
Imamo dve rečenice. Druga je:добро је што си ово болдовао. До данас сам мислио да је репопулизација ишла са севера Европе.
Imamo dve rečenice. Druga je:
"As expected, we show here that potentially Slavic-specific components of H5 haplogroup are much younger than H5 subclades of southern Europe, as their evolutionary age was calculated to approximately 4 kya."
Objašnjavam šta bi bilo da se cela stara populacija preselila na novu lokaciju. Misli sam da je to suština tvog pitanja.Имамо миграцију нове популације која долази на подручје напредније културе
- на новој локацији имамо нову културу комбиновану са деловима старе културе.
- стара локација нас у овом случају сасвим не занима, само нова
чега нема?
Objašnjavam šta bi bilo da se cela stara populacija preselila na novu lokaciju. Misli sam da je to suština tvog pitanja.
"ono se manjim delom povuklo dalje uz Dunav, a većim delom ostalo na svojoj zemlji"
да је реч о не баш идеалном научном раду довољно говори следећи график
![]()
и шта би то у твом тумачењу требало да значи?
Ok, nisam razumeo pitanje.Ја тврдим да је домецилна популација претворена у робље. Остао је део популације али никако није био равноправан са степским освајачима. Већ смо дискутовали на ту тему пре можда пола године. Балканска генетика не продужава пут према западној Европи заједно са R1b. То се никако не би могло десити да је становништво асимилирано и да је постало равноправно са завојевачима.
Бај д веј, има ли ико приступ овом раду који је сличне тематике као овај што си га поставио, само што је везан за тероторију НДХ.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ahg.12056/abstract
R1b može biti u Yamnoj kulturi, ova za koju se kaže da je uz Dunav stigla do Đerdapa.
Grupa koja je pristigla sa severa u Potisje sa severa je, verovatno R1a.
Reklo bi se da je ova severna grupa bila spremnija za interakciju sa drugim populacijama; za razliku od južene grupe.
Krenuli smo od Kirosovog ukazivanja na drevne veze između Srbije i Baltskih naroda.
Ove veze potvrđuje i povezanost CWC kulture u Nemačkoj sa savremenim populacijama.