Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pohvale za trud.

http://i2aproject.blogspot.rs/2015/08/august-24-2015-tree-for-i-l621.html
We now know that there is a fourth branch called I-Y2512. Two people have done Big Ys which show that they belong to this group: kit 4605 from the "Jewish Dinaric" cluster, and kit N80837 who has Greek ancestry and is part of the Mediterranean Dinaric cluster. Kit 54093 has also received Y2512+ results from YSeq, he is also part of the Mediterranean Dinaric cluster and more specifically the New Mexico Dinaric cluster. Finally there is an anonymous sample (GS000018440-DID) from Chuvashia that was sequenced by the Estonian Biocentre and found to belong to I-Y2512, see:

Ovaj Poljak, CTS10228*, Poljak ili Jevrejin?

Poslednja izmena:
Pohvale za trud.

http://i2aproject.blogspot.rs/2015/08/august-24-2015-tree-for-i-l621.html
We now know that there is a fourth branch called I-Y2512.
Ово је очигледно исто што и А2512 приказан на стаблу.

Ovaj Poljak, CTS10228*, Poljak ili Jevrejin?

То је доста чувени Лари Мајка који је вероватно Пољак из САД, мада је доста Пољака тамо јеврејског порекла, ђаво ће га више знати ))

Да сам знао да ће ми одузети више од 2 сата, тешко бих се одлучио да цртам ово стабло. Али када сам већ почео, није било места заустављанју. Ово би требало бити најкомплетније стабло за хаплогрупу "Динарик", заједно са бројем носилаца хаплогрупе по државама. Ако уочите евентуалне грешке, пишите па да то испарвимо.

Dinaric.png

svaka čast za trud, ali nešto ovde ne štima ?

S17250* ima 9 bigy rezultata prijavljenih u I2a projekt (11 na yfull-u)

za ovih 9 sa I2a projekta je prilično lako pročitati geografsko porijeklo i ono je (sve po 1x):

Bugarska, Srbija, Grčka, Bjelorusija, Crna Gora*, BiH*, Poljska, Makedonija i Hrvatska

*Crna Gora i BiH su etnički Srbi , pa može i ovako:

Srbija x3, Bugarska, Grčka, Bjelorusija, Poljska, Makedonija i Hrvatska

za ovih 9 sa I2a projekta je prilično lako pročitati geografsko porijeklo i ono je (sve po 1x):

Bugarska, Srbija, Grčka, Bjelorusija, Crna Gora*, BiH*, Poljska, Makedonija i Hrvatska

Svi oni mogu biti srpskog porekla.

Ovaj Poljak i Belorus sa 448-20, ne moraju biti ista grana,obzirom da S17250* nije podgrupa, već oni koji ne pripadaju drugim poznatima granama.
Na slici grana S17250 je posebna samo zato što njeni nosioci nisu radili testiranja na druge SNP podgrupe.

Није ми јасно шта баш не штима?

Ovaj Poljak i Belorus sa 448-20, ne moraju biti ista grana,obzirom da S17250* nije podgrupa, već oni koji ne pripadaju drugim poznatima granama.
Na slici grana S17250 je posebna samo zato što njeni nosioci nisu radili testiranja na druge SNP podgrupe.

Звездица се поставља или у случајевима када није рађено детаљније тестирање на снипове (и тада она представља снип који је доказан) или у случају када је доказано да хаплотип нема друге снипове са те гране. Такав је рецимо случај оног Пољака који има минусе за све преостале снипове на грани. Најпре ће бити да ће већина Срба припадати грани Z16982/A356 и која би лепо могла репрезентовати миграцију са простора хипотетичке Беле Србије на југ. Увек говорим да је погрешно изводити закључке на основу малог броја хаплотипова али је овај образац распростирања (Чешка, Немачка, Балкан) у овом тренутку доста индикативан по питању те теорије.

Сви до Токија! :D

Мало је то, куме ;)

Сви до Токија! :D
Ništa pametnije od tebe nisam mogao ni očekivati.

Nauči nešto o granicama sednjevekovne Srbije.
Imaju li one kakve veze sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom i Hrvatskom?

- - - - - - - - - -

Звездица се поставља или у случајевима када није рађено детаљније тестирање на снипове (и тада она представља снип који је доказан) или у случају када је доказано да хаплотип нема друге снипове са те гране. Такав је рецимо случај оног Пољака који има минусе за све преостале снипове на грани. Најпре ће бити да ће већина Срба припадати грани Z16982/A356 и која би лепо могла репрезентовати миграцију са простора хипотетичке Беле Србије на југ. Увек говорим да је погрешно изводити закључке на основу малог броја хаплотипова али је овај образац распростирања (Чешка, Немачка, Балкан) у овом тренутку доста индикативан по питању те теорије.
Na tvojoj šemi oni su S17250 bez zvezdice.
Ovi sa zvezdicom su Z16983/A356 - .

Pokušavaš da napraviš neki fantasični scenario ne bi li dokazao neku tetu koja nema utemelje ni u istoriji niti u arhologiji ni u antropologiji ni u lingvistici. Niučemu.

Poslednja izmena:

naravno da mogu, kao što ovdje navedeni Srbi mogu biti Bugarskog, Poljskog...inog porijekla

pošto su javno dostupni podaci o njihovom porijeklu (ftdna I2a project) onako kako su ga sami prijavili , ne vidim apsolutno nikakvog razloga pretpostavljati im neko drugo porijeklo osim onog kojeg sami deklariraju

ovo boldano nije točno, navedenih 9 uzoraka su napravili Bigy test, znači testirani su na sve poznate SNPipse, i još tisuće pozicija koje zasada nemaju službeno SNP ime,
i po svemu sudeć nema podgrupe niže od S17250 kojoj bi oni pripadali (možda pokoja na obiteljskoj razini). Očito su dio nedavne nagle ekspanzije i ne mogu se dublje od ovoga diferencirati

naravno da mogu, kao što ovdje navedeni Srbi mogu biti Bugarskog, Poljskog...inog porijekla

pošto su javno dostupni podaci o njihovom porijeklu (ftdna I2a project) onako kako su ga sami prijavili , ne vidim apsolutno nikakvog razloga pretpostavljati im neko drugo porijeklo osim onog kojeg sami deklariraju

ovo boldano nije točno, navedenih 9 uzoraka su napravili Bigy test, znači testirani su na sve poznate SNPipse, i još tisuće pozicija koje zasada nemaju službeno SNP ime,
i po svemu sudeć nema podgrupe niže od S17250 kojoj bi oni pripadali (možda pokoja na obiteljskoj razini). Očito su dio nedavne nagle ekspanzije i ne mogu se dublje od ovoga diferencirati
Ti bi trebali nositi oznaku S17250*.
Ovo su Subgroup: I2a2 'Dinaric' ..L621>CTS10228>S17250 need Y4882 , Z16971, Z16983 or BigY test ( I-S17250)

Poslednja izmena:

naveo si 10 rezultata u S17250* i to 6 Srbija, 2 Rumunjska, 2 Bjelorusija , odakle ti podaci?

ovdje http://i2aproject.blogspot.hr/2015/08/august-24-2015-tree-for-i-l621.html imaš stablo i 9 navedenih ftdna kitova u toj grani,
tih 9 imaju napravljen bigy i za njih se može sigurno reći da su S17250*, a porijeklo im je onako kako sam ja napisala ( vidljivo u tablici ftdna projekta)

ako si izvlačio podatke iz tablice, zašto samo 10 uzoraka, tamo ih je puno više navedeno , u svakom slučaju distribucija im nije isključivo Srbija-Rumunjska-Bjelorusija

Više puta sam pročitala teoriju da će većina Balkanaca jednom kad se testiraju biti A356 (ne samo od tebe), al' stvarno ne vidim na čemu se temelji ta teorija . Dosada imamo 3 balkanska uzorka u toj grani (2 srb, 1 hrv) , prema valjda više od 20 balkanskih uzoraka koji nisu A356

Da se trebam kladiti, ja bi se kladila da će većina balkanskih uzoraka pratiti sadašnji trend i da će im terminalni SNP biti S17250/Y3548

- - - - - - - - - -

i nose na korovoj skici koju sam komentirala :)

Poslednja izmena:
Ovo su Subgroup: I2a2 'Dinaric' ..L621>CTS10228>S17250 need Y4882 , Z16971, Z16983 or BigY test ( I-S17250)

dodao si ovaj drugi dio...

ne kužim na koga misliš ,
misliš da je Kor pod S17250* stavio ove koje si gore naveo ? mislim da ne, ne poklapa se ni broj uzoraka ni geografska distribucija

- - - - - - - - - -

Imamo S17250* i S17250.

da, vidim

komentirala sam isključivo S17250* i činjenicu da je u korovoj tablici pogrešno navedeno porijeklo testiranih u toj grupi

naveo si 10 rezultata u S17250* i to 6 Srbija, 2 Rumunjska, 2 Bjelorusija , odakle ti podaci?

ako si izvlačio podatke iz tablice, zašto samo 10 uzoraka, tamo ih je puno više navedeno , u svakom slučaju distribucija im nije isključivo Srbija-Rumunjska-Bjelorusija
Podaci su preuzeti sa zvanične stranice FTDNA projekta. Ništa nisam izmišljao, ne brini :lol:

tih 9 imaju napravljen bigy i za njih se može sigurno reći da su S17250*, a porijeklo im je onako kako sam ja napisala ( vidljivo u tablici ftdna projekta)

Ne znam o kakvim konkretno rezultatima govoriš. Ja ih na priloženoj stranici nisam mogao naći. Bilo bi zanimljivo pogledati o čemu se radi. Ako su radili BigY, onda bi oni bili svrstani jop dubqe na stablu nego što je grana S17250*

Više puta sam pročitala teoriju da će većina Balkanaca jednom kad se testiraju biti A356 (ne samo od tebe), al' stvarno ne vidim na čemu se temelji ta teorija . Dosada imamo 3 balkanska uzorka u toj grani (2 srb, 1 hrv) , prema valjda više od 20 balkanskih uzoraka koji nisu A356

Pogledao ovaj grafikom koji sam danas postavio. Tamo su sva polja ozna;ena plavom bojom, osim dva koja su crvena. To je tzv. Dinaric-S grana sa DYS448=19. Ona me]u ju\nim Slovenima na srpsko-hrvatskom govornom području ima nekih 75% nosilaca haplogrupe I2a1b.

Da se trebam kladiti, ja bi se kladila da će većina balkanskih uzoraka pratiti sadašnji trend i da će im terminalni SNP biti S17250/Y3548
- - - - - - - - -
i nose na korovoj skici koju sam komentirala :)

nisi ti toliko naivna koliko izgledaš :lol: Din-S.

ovo su svo podaci za S17250 kojima operiše FTDNA

- - - - - - - - - -

Da li je iznenađenje da je Horti bio "naš čovek"? :lol:

da,da, to su ti podaci
jel hoćeš reći da si po ovome radio shemu?

jer ovde je 20 navedenih u S17250* , i oni su
Poljska(2),Bjelorusija(2), Makedonija(2), Crna Gora, Bih(3), Bugarska (2), Srbija (4), Hrvatska, Mađarska (aj može Rumunjska), Slovačka i Grčka

S17250 neću ni prebrajati , nek se testiraju do kraja :mrgreen: , al vidim da i tu ima nekih zemalja koje ti nisi spomenuo

Horti ( i grci) ... pa, prilično očekivano...nema šanse da ostanu "netaknuti" ovako okruženi slavenima

Ne znam o kakvim konkretno rezultatima govoriš. Ja ih na priloženoj stranici nisam mogao naći. Bilo bi zanimljivo pogledati o čemu se radi. Ako su radili BigY, onda bi oni bili svrstani jop dubqe na stablu nego što je grana S17250*

pogledaj link na blog I2 projekta kojeg sam ti gore stavila , imaš najnoviji update stabla za L621, i tu su navedeni ftdna kit no. kod svake grane (to su isključivo ljudi sa bigy rezultatima) , pa tako i za S17250* , iste te kit no. potraži u tablici ftdna projekta i provjeri geografsku distribuciju
Zašto misliš da bi trebali biti dublje na stablu jer su radili bigy? (vidi i yfull, tamo su pod Y3548* ; nema konsenzusa oko toga je li Y3548 ekvivalent ili nizvodno od S17250, ali u svakom slučaju - ista grupa testiranih )

Pogledao ovaj grafikom koji sam danas postavio. Tamo su sva polja ozna;ena plavom bojom, osim dva koja su crvena. To je tzv. Dinaric-S grana sa DYS448=19. Ona me]u ju\nim Slovenima na srpsko-hrvatskom govornom području ima nekih 75% nosilaca haplogrupe I2a1b.

otkako je Din N pokazao miješane rezultate na S17250 , ne držim baš previše do podjele N/S
Ili će se definirati precizniji kriteriji za definiciju Din N , ili ćemo sasvim odbaciti tu podjelu
Str kao kriterij za usporedbu i inače nije baš najkvalitetniji kod I2a

Vrtimo se u krug.
Prokomentarisala si moju rečenicu:
"Na slici grana S17250 je posebna samo zato što njeni nosioci nisu radili testiranja na druge SNP podgrupe."
Verovatno misleći da se odnosi na S17250*.

je da, u pravu si ( samo ovaj put :lol:)
proširio si razgovor na S17250 bez zvjezdice, a ja to nisam registrirala i nastavila sam pilati po S17250*

Poslednja izmena:
da,da, to su ti podaci
jel hoćeš reći da si po ovome radio shemu?

jer ovde je 20 navedenih u S17250* , i oni su
Poljska(2),Bjelorusija(2), Makedonija(2), Crna Gora, Bih(3), Bugarska (2), Srbija (4), Hrvatska, Mađarska (aj može Rumunjska), Slovačka i Grčka

S17250 neću ni prebrajati , nek se testiraju do kraja :mrgreen: , al vidim da i tu ima nekih zemalja koje ti nisi spomenuo
Stvar je u tome što u tabelama često nemaš tačno ukazano geografsko poreklo. Zato ti podaci postoje na kartama projekta:
https://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup?iframe=ymap

Bez toga bi se teško moglo bilo šta uraditi jer, recimo, ako imaš napisano Weinberger bez bilo kakvih daljih podataka, onda nema teorije da ga geografski svrstaš u bilo koju kategoriju.

Horti ( i grci) ... pa, prilično očekivano...nema šanse da ostanu "netaknuti" ovako okruženi slavenima
mislio sam šaljivo... pošto je bio fašista... imao je na koga da povuče :lol:

Stvar je u tome što u tabelama često nemaš tačno ukazano geografsko poreklo. Zato ti podaci postoje na kartama projekta:
https://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup?iframe=ymap

Bez toga bi se teško moglo bilo šta uraditi jer, recimo, ako imaš napisano Weinberger bez bilo kakvih daljih podataka, onda nema teorije da ga geografski svrstaš u bilo koju kategoriju.

pa i na karti su onako šareni ko i u tablici :)

al nema veze, dosta sam s ovim okupirala temu

Ima i ovde.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0135820

.....................................................E1b1b1 G I1 I2a I2b1 J N1 R1a1 R1a1a1g R1b other
Romanians 9 1638 Romania 0.112 0.089 0.037 0.407 0.019 0.135 0.000 0.054 0.054 0.125 0.025 Rosser et al., 2000; Capelli et al., 2003; Di Giacomo et al., 2004; Bosch et al., 2006; Cruciani et al., 2007; Myres et al., 2010; Underhill et al., 2010; Rootsi et al., 2012

Na velikom uzorku, kod Rumuna 40% I2a (raznih, verovatno i sa I2c).
...
Sve mi je ovo jedno veliko sabiranje baba i žaba.

Poslednja izmena:
http://journals.plos.org/plosone/ar...id=info:doi/10.1371/journal.pone.0135820.g004
Nestor je u pravu.

Udaljavanje južnih i severnih Slovena počinje dosta ranije, od tzv seobe Slovena. Na segmentima dužne 2 - 2,5 cm. U srednjem veku se prekida veza, a intezivira sa zapadnim Evropljanima.

Konstanto, severni Sloveni imaju više zajedničkih predaka sa Mađarima i Rumunima, nego sa južnim Slovenima.

U ranom Srednjem veku imamo ulazak R1a M458, pre svega, među Bugare, Makedonce i Hrvate (segment 1,5 - 2 cm).

Sada treba naći onaj rad koji tretira i srpsku populaciju posebno...
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001555

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back