Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sada treba naći onaj rad koji tretira i srpsku populaciju posebno...
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001555

Када си већ поменуо рад Ralph & Coop, The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe, тамо се каже следеће:

У периоду од пре 2550-4335 година, Срби и Хрвати највише заједничких IBD блокова имају са Скандинавцима, потом са Мађарима, Румунима и Бугарима, Пољацима, Србима и Хрватима, Немцима, а са осталима знатно мање.

У периоду од пре 1515-2535 година, највише заједничких блокова имамо са Пољацима и међу собом, онда са Албанцима, значајно мање са Румунима и Бугарима, Мађарима, Немцима, а са дригима још много мање.

У периоду од пре 555-1500 година, највише заједничких блокова имамо са Албанцима, потом међу собом и са Румунима и Бугарима, нешто мање са Мађарима и Пољацима, а знатно мање са осталима.

У последњих 540 година највише заједничких блокова имамо са Албанцима и међу собом, а са осталима врло мало.

Ето, па ти сад закључи. Оно што је очигледно је да ово битно одудара од онога што си тврдио у свом последњем посту.

ПС: Када говориш о дужини блокова (сегмената) треба да пишеш "cM" (центи Морган), јер "cm" (како си ти писао), читаоци могу да схвате као центиметар, што је бесмислено.

Period 1515-2535 je period pre seobe Slovena.
Tada su Sloveni bili u Panoniji, odakle su ih potisnuli Kelti ili Rimljani.
Perod 1515-2535.
Obzirom da je Bela Hrvatska u Poljskoj i da skupa posmatramo srpsku i hrvatsku populaciju, rezultati su očekivani. Ali kazuju da su u periodu bliskom seobi Slovena Srbi i Poljaci udaljeni.

Veza sa Albancima u gvozdenom dobu nam više govori.

Ovo novo istraživanje nam to potvrđuje.

Imamo udaljavanje južnih i severnih Slovena u gvozdenom dobu.
Severni Sloveni pre tog perioda imaju znatno više zajedničkih predaka sa Rumunima i Mađrima, no sa južnim Slovenima.

Sta bi sa ovim Ahile? Da se nisi zbunio...
Na osnovu dosadašnje dravne DNA, iz neposrednog okruženja imamo:
Starčevo: I2a1 ( populacija u okviru koje se pojavila mutacija I-CTS10228), F, G2a.
Sopot: Imamo i E; u vinčaskoj ili sopotskoj, ne sećam se i dalje I2a.
Leđel, na samom severu Mađarske I2a1a.
Neloit kod Balatona I1.
Vučedol, dolazak R1b i I2a2.
R1a - Z280 u istočnoj Nemačkoj u okviru kulture polja urni. Ako su nosioci ove kulture svučde imali i Z280, onda je u ranom bronzanom dobu imamo i na granicama Dunava i Save.
Čini mi se da se J pojavljuje u bronzanom dobu, ili nešto pre, nisam siguran...

Poslednja izmena:
Na osnovu dosadašnje dravne DNA, iz neposrednog okruženja imamo:
Starčevo: I2a1 ( populacija u okviru koje se pojavila mutacija I-CTS10228), F, G2a.

Uzorci iz Motala-e i Loschbour-a koji su stariji od Starcevackog su vec imali M423 mutaciju koja obavezno prethodi I-CTS10228.
Tj M423 je u vreme Starceva vec postojao i ako ga tamo nema onda tamosnji uzorak nije predak I-CTS10228.

Ali svejedno tvoji postovi ne idu u pravcu odgovora na moje interesovanje. Pretpostavljam da ti je ideja bila da izneses cinjenice koje ti smatras relevantnim, pa da ostavis meni da ja zakljucim, ili tako nesto slicno. A ja mislim da put koji si ti izabrao niti je najbolji niti je najkraci. Sve u svemu odustajem jer ne verujem da cu da dobijem odgovor.

Pozdrav!

To je Ahile apsolutno netacno. Imas 3500 postova na ovoj temi i i dalje ne znas osnovne stvari.
Ne mogu da verujem da ovo osporavaš:eek:!!!
I-CTS10228 nije I2a1!?!

- - - - - - - - - -

Uzorci iz Motala-e i Loschbour-a koji su stariji od Starcevackog su vec imali M423 mutaciju koja obavezno prethodi I-CTS10228.
Tj M423 je u vreme Starceva vec postojao i ako ga tamo nema onda tamosnji uzorak nije predak I-CTS10228.

Ali svejedno tvoji postovi ne idu u pravcu odgovora na moje interesovanje. Pretpostavljam da ti je ideja bila da izneses cinjenice koje ti smatras relevantnim, pa da ostavis meni da ja zakljucim, ili tako nesto slicno. A ja mislim da put koji si ti izabrao niti je najbolji niti je najkraci. Sve u svemu odustajem jer ne verujem da cu da dobijem odgovor.

Pozdrav!
:eek:
Suprotno od ovoga.
Ovi u Švedskoj su u paralelnoj grani.
Ko kaže da mutacije M423 nema u Starčevu ?!?
...
Ne znam šta očekuješ od mene.
Rekao sam ti šta dosad pouzdano imamo, i šta se, na osnovu GG, može znati.
Svi zaključci iznad ovoga su špekulacije.

Poslednja izmena:
Ko kaze da M423 nije bio u to vreme u Japanu?
Ja kažem.
Ponovio si istu grešku, kao i Kor pre neki dan.
Nije I2a1*, već I2a1.
U Švedskoj imamo I2a1* i I2a1b*.
Bolje naučite nešto pre no što počnete da delite lekcije.

I u Đerdapu je padinski, protodinarski kromanjonski tip prisutan preko 9000 g, što je više od 3000 godina starijie od ovog Švedskog.
...
Ponovo radi:
http://www.semargl.me/haplogroups/

Ja kažem.
Nije I2a1*, već I2a1.

stani... nije mi namera da se ovde sujetim sa tobom, nego me zanima kakvu sam to grešku ja napravio pre neki dan? Misliš na ono što sam odvojeno postavio S17250 i i S17250*? Nikakva greška nje u pitanju već stvar učinjena iz praktičnih razloga. Ista podela postoji i na kartama sa FTDNA projekta.

I naravno, izbeću da komentarišem tvoje konstrukcije kojih se držiš kao pijan plota )))

Poslednja izmena:
Nije poenta u graškama, svi ih prave, već ismevanju koje proizilazi iz neznanja.
Kao ovo npr.
Reci ti nama, taj Đerdaplija, jeli naručio BigY ili mu je to bilo skupo pa se odlučio na 37 markera? :hahaha:
Šta je pa sad ovde pogrešno ili smešno?
"Citat Original postavio Ahil71 Pogledaj poruku
I u Đerdapu je padinski, protodinarski kromanjonski tip prisutan preko 9000 g, što je više od 3000 godina starijie od ovog Švedskog."

Poslednja izmena:
Period 1515-2535 je period pre seobe Slovena.
Tada su Sloveni bili u Panoniji, odakle su ih potisnuli Kelti ili Rimljani.

И даље пишеш бесмислице. Шта си овде рекао? Ништа! Какве то везе има са заједничким IBD блоковима у периоду од пре 2550-4335 година?

Ако оставимо по страни Мађаре, Румуне и Бугаре и Пољаке, реци нам како објашњаваш толики број заједничких IBD блокова са Немцима, а посебно са Скандинавцима?

Perod 1515-2535.
Obzirom da je Bela Hrvatska u Poljskoj i da skupa posmatramo srpsku i hrvatsku populaciju, rezultati su očekivani. Ali kazuju da su u periodu bliskom seobi Slovena Srbi i Poljaci udaljeni.

Такође бесмислица. Хрвати и Срби су са аспекта генетике скоро идентични, зато су их и третирали као једно. Једине мале разлике су код Хрвата са севера Хрватске. Чак и ако су они блиски Пољацима, то не мења битно ситуацију у глобалу. Уосталом, и Срби су били у суседству Пољака, било са истока, било са запада.

Хајде, објасни ти нама на основу чега си закључио да су у периоду блиском сеоби Словена Срби и Пољаци удаљени, у раду на који се позиваш о томе нема речи.

Veza sa Albancima u gvozdenom dobu nam više govori.

Ovo novo istraživanje nam to potvrđuje.

Хајде, објасни како нам то ново истраживање то потврђује, с обзиром да се у том раду Албанци уопште не помињу, а камо ли да се говори о некој нашој вези са њима у гвозденом добу. Да ли мислиш да су Срби и Албанци постојали у гвозденом добу?

Imamo udaljavanje južnih i severnih Slovena u gvozdenom dobu.
Severni Sloveni pre tog perioda imaju znatno više zajedničkih predaka sa Rumunima i Mađrima, no sa južnim Slovenima.

Објасни и то о удаљавању јужних и северних Словена у гвозденом добу, у раду на који си се позивао о томе не говоре. Што се тиче Румуна и Мађара, они су са генетског аспекта у највећој мери Словени, па све те везе са северним и јужним Словенима нису нимало чудне.

Kushniarevich et al., Genetic Heritage of the Balto-Slavic Speaking Populations..., str. 7

Finally, the ibd-statistics for East-West Slavs and South Slavs do not differ (p = 0.08–0.8) from that of East-West Slavs and the ‘inter-Slavic’ group of populations, i.e. Hungarians, Romanians and Gagauz (Table G in S1 File, Fig 4A).
South Slavs in their turn share a similar number of IBD segments with East-West Slavs and with the ‘inter-Slavic’ Romanian, Hungarian and Gagauz populations (Fig 4B; Table G in S1 File). Notably, South Slavs share significantly fewer IBD segments for length classes 1.5–3 cM with their immediate geographic neighbors in south–Greeks–than with the group of East-West Slavs (Fig 4B).

Из овог што је болдирано паметан човек може нешто да закључи. Шта ти можеш да закључиш из тога?

Tako da nisam spreman da raspravljam o tome ko piše gluposti...
Pametnom ova slika kaže sve.
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/files.figshare.com/1056107/Figure_S16.pdf

Ја сам ти управо о таквој слици и говорио, само сам уместо на Fig. 16, на коју ти упућујеш, упућивао на Fig. 12, која исте те податке приказује на прегледнији начин. Међутим, из искуства са тобом знам да ти не волиш такве јасне и прегледне ствари, ти више волиш нејасне и мутне, да би могао да ловиш у мутном.

http://journals.plos.org/plosbiolog...id=info:doi/10.1371/journal.pbio.1001555.s012

Хајде, погледај било коју од тих слика па нам објасни одакле толико заједничких блокова са Скандинавцима у периоду од пре 2550-4335 година.

Узгред, ја никада нисам помислио или рекао да си глуп, далеко од тога, само си страховито задрт.

Poslednja izmena:
Nije I2a1*, već I2a1.

Na ovoj slici mogu da se vide grane I2a1 koje su bile prepoznate do prosle godine. A posebno je pitanje koliko je jos drugih postojalo a nisu prezivele do danas, verovatno dosta vise nego ovih prezivelih. Samo jedna od ocigledno velikog broja I2a1 grana je I-CTS10228 . Tj uzorak iz Starceva je apsolutno nedovoljan kao argument o kontinuitetu koji ti cini mi se zastupas.

Poslednja izmena:
Na ovoj slici mogu da se vide grane I2a1 koje su bile prepoznate do prosle godine. A posebno je pitanje koliko je jos drugih postojalo a nisu prezivele do danas, verovatno dosta vise nego ovih prezivelih. Samo jedna od ocigledno velikog broja I2a1 grana je I-CTS10228 . Tj uzorak iz Starceva je apsolutno nedovoljan kao argument o kontinuitetu koji ti cini mi se zastupas.
Naravno o tome sam ja ovde milion puta pisao.

Kariku koja ovde nedostaje popunjava antropologija.

коју карику? Да се I2a1b нису мицали са данашњих позиција?
Jesu.
Recimo deo je pratio migraciju Protoslovena na sever i na istok.
Deo se spustio u Mediteran.
...
Sa velikom verovatnoćom se može tvrditi da je padinski kromanjonski tip , po muškoj liniji. kombinacija F, G2a i I2a1.
Današnji I2a1b1 je genetski trag koji je sačuvan do današnjih dana.
I G2a u podravlju i u Rumuniji su verovatno iz iste ove populacije

I danas imamo, kromanjonaca u današnjoj populaciji; no ne previše.
Više je sebe ugradio i evoluirao u dinarca.
Mi smo, antropološki, kombinacija mediteranaca (E V13?) i naslednika ovog našeg kromanjonca.
...
Zasad mi je enigma predrimska toponimija na našem prostoru koja naginje indoirancima.
Kao i prisustvo U4a2 mtDNA.

Poslednja izmena:
Hrvati i Srbi nisu genetski identični.
Naročito nisu kada posmatramo Slovensku R1a HG.

Да си мало пажљивије читао рад о коме је било речи приметио би да у њему S-C представља тестиране са српско-хрватског говорног подручја, укључује оне из Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, а има и прилично оних који су се изјаснили као Југословени. Према томе, инсистирати на разлици између српске и хрватске генетике је у овом случају бесмислено. Посебно је бесмислено говорити о "словенској R1a HG", јер се у поменутом раду уопште не ради о Y-DNA генетици, ради се о аутосомалној генетици.

Kushniarevich et al., Genetic Heritage of the Balto-Slavic Speaking Populations..., str. 7
Notably, South Slavs share significantly fewer IBD segments for length classes 1.5–3 cM with their immediate geographic neighbors in south–Greeks–than with the group of East-West Slavs (Fig 4B).

Како сам могао да видим у раду Ralph & Coop, The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe..., дужина IBD блокова од 1.5–3 cM требала би да одговара заједничком пореклу старијем од 2000 година. Према томе, Јужни Словени имају значајно више заједничких предака старијих од 2000 година са Источним и Западним Словенима него са Грцима. Ето, и то потврђује да је бесмислено говорити о "континуитету".

Да си мало пажљивије читао рад о коме је било речи приметио би да у њему S-C представља тестиране са српско-хрватског говорног подручја, укључује оне из Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, а има и прилично оних који су се изјаснили као Југословени. Према томе, инсистирати на разлици између српске и хрватске генетике је у овом случају бесмислено. Посебно је бесмислено говорити о "словенској R1a HG", јер се у поменутом раду уопште не ради о Y-DNA генетици, ради се о аутосомалној генетици.
Gluposti.
Како сам могао да видим у раду Ralph & Coop, The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe..., дужина IBD блокова од 1.5–3 cM требала би да одговара заједничком пореклу старијем од 2000 година. Према томе, Јужни Словени имају значајно више заједничких предака старијих од 2000 година са Источним и Западним Словенима него са Грцима. Ето, и то потврђује да је бесмислено говорити о "континуитету".
Isto.
Kakve veze imaju Grci sa istorijom Slovena ili Srba.

Poslednja izmena:
Gluposti.

Isto.
Kakve veze imaju Grci sa istorijom Slovena ili Srba.

Неки лопови кад их ухвате у крађи почну да вичу "Држите лопова!", надајући се да ће то одвратити пажњу од њега и да ће успети да се извуче. Видим да и ти имаш исту тактику - када те неко ухвати у глупости и незнању ти почнеш да га неаргументовано нападаш, надајући се да ће то другима одвратити пажњу од тих твојих глупости. Али, не пролази ти то! То само потврђује да је тачно оно што сам данас написао: да си задрт до зла Бога!!! Тиме што газиш преко чињеница у жељи да по сваку цену докажеш нешто што је погрешно само доказујеш своју глупост.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back