Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ili je citao neko taj rad ili aspract da se zna o cemu se tacno radi.

Svaki rad gde se haplogrupa povezuje za jednim narodom ne moze biti verodostojan.

Ја сам прочитао све његове радове, али нешто тако, у таквој форми, Кљосов нигде није написао. Али писао је понешто по наруџбини што је онима који су то наручивали остављало простора за такве интерпретације. Уосталом, и то што се помиње да је најстарији R1a у Европи (онај на простору данашње Србије) стар 12000 година је нешто што је убрзо сам Кљосов, у другом раду, смањио на 9000 година. Ону прву старост је израчунао користећи једну резолуцију (број маркера), а када је у другом раду повећао резолуцију, старост се смањила. На другим местима (FTDNA, r1a.org) је израчуната још мања старост за R1a1a M17 i M198, око 8000 година.

Balkanski nacisti neće biti srećni kad ovo pročitaju.

Ја сам прочитао све његове радове, али нешто тако, у таквој форми, Кљосов нигде није написао. Али писао је понешто по наруџбини што је онима који су то наручивали остављало простора за такве интерпретације. Уосталом, и то што се помиње да је најстарији R1a у Европи (онај на простору данашње Србије) стар 12000 година је нешто што је убрзо сам Кљосов, у другом раду, смањио на 9000 година. Ону прву старост је израчунао користећи једну резолуцију (број маркера), а када је у другом раду повећао резолуцију, старост се смањила. На другим местима (FTDNA, r1a.org) је израчуната још мања старост за R1a1a M17 i M198, око 8000 година.

Znači 4000 godina gore dole. Precizna nauka, nema šta. A zašto ne pročitaju gene iz kostiju. Grobove je lako datirati, a Balkan praktično leži na grobovima?

Balkanski nacisti neće biti srećni kad ovo pročitaju.

Znači 4000 godina gore dole. Precizna nauka, nema šta. A zašto ne pročitaju gene iz kostiju. Grobove je lako datirati, a Balkan praktično leži na grobovima?

to je nemoguće koliko ja znam... može iz dlake (ako je sačuvana)... genetička genealogija je veoma precizna i praktična nauka... problem je što ogroman broj laika spekuliše u vezi toga i što je ova nauka još uvijek u povoju...

to je nemoguće koliko ja znam... može iz dlake (ako je sačuvana)... genetička genealogija je veoma precizna i praktična nauka... problem je što ogroman broj laika spekuliše u vezi toga i što je ova nauka još uvijek u povoju...

Може и из костију, али зависи колико се очувало, не успева увек. Има доста посмтрних остатака по Европи из којих су изоловали Y-DNA и mtDNA, али ова прва се теже изолује. Ови наши су пробали да изолују Y-DNA из моштију кнеза Лазара, али им није успело. Кажу да не може технологијом коју поседују. Дакле, чекамо да набаве бољу опрему.

Može iz kostiju. Radili su već na egipatskim mumijama i kostima (zapravo zubi su u pitanju) gladijatora iz Efesa, rimskim legionarima iskopanim u Engleskoj. Radili su i na onom čoveku iz Alpa, što je nedavno pronađen ispod leda. Ima dosta primera da se radi iz kostiju.

Može iz kostiju. Radili su već na egipatskim mumijama i kostima (zapravo zubi su u pitanju) gladijatora iz Efesa, rimskim legionarima iskopanim u Engleskoj. Radili su i na onom čoveku iz Alpa, što je nedavno pronađen ispod leda. Ima dosta primera da se radi iz kostiju.
Ociju su našli ostatak kose, ako se ne varam Oci je hg G (stručnjaci sa teme će me ispraviti ako sam pogriješio)... gladijatorima iz Efesa nisu ispitivali haplogrupe, nego sastav zubne krune (ili čega već) koja se formira u djetinjstvu i ranoj mladosti i na osnovu toga se može zaključiti kakvu su hranu jeli i vodu pili (pa na osnovu toga zaključuju iz kojeg su dijela rimske države)..

Ociju su našli ostatak kose, ako se ne varam Oci je hg G (stručnjaci sa teme će me ispraviti ako sam pogriješio)... gladijatorima iz Efesa nisu ispitivali haplogrupe, nego sastav zubne krune (ili čega već) koja se formira u djetinjstvu i ranoj mladosti i na osnovu toga se može zaključiti kakvu su hranu jeli i vodu pili (pa na osnovu toga zaključuju iz kojeg su dijela rimske države)..

Ево овде имате шта је до сада пронађено од праисторијске ДНК.

http://www.eupedia.com/europe/ancient_european_dna.shtml

isterija oko najstarijeg naroda na planeti se i dalje nastavlja

http://novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:455161-Srbi-najstariji-narod-u-Evropi

Nisam mogao da verujem da su se i oni spustili na nivo zute stampe.
Da, na žalost. Mislim da su promenili glavnog urednika,a i kvalitet novinarskog kadra je sve lošiji. Jedino dobro je što to može zainteresirati ljude da potraže neneku informaciju više, a onda mogu doći i do ove teme i dobiti kvalitetnu informaciju i postati zainteresirani.

Може и из костију, али зависи колико се очувало, не успева увек. Има доста посмтрних остатака по Европи из којих су изоловали Y-DNA и mtDNA, али ова прва се теже изолује. Ови наши су пробали да изолују Y-DNA из моштију кнеза Лазара, али им није успело. Кажу да не може технологијом коју поседују. Дакле, чекамо да набаве бољу опрему.

Ma, meni nisu mogli da urade lepo ni 12 markera. Nego planiram ovde da uradim test na puno vise, al sve nesto drugo mi udje u fokus... Nadam se da cu do kraja godine da zavrsim to.

Da li imas podatke vezane za Kljosov obracun o balkanskom poreklu od R1a ? Voleo bi videti te testirane starosedeoce R1a M17*, ti koji su ostali na Balkanu. Jer vecina danasnjih srpskih R1a je slovenskog (van balkanskog) porekla.

Sto se zute stampe tice, u soku sam, neverovatna interpretacija, pa posle copy-paste preko B92 i Novosti (nisko pali). Svakako su skoro sve haplogrupe prosle preko Anatolije i Balkana, tako da tvrditi da su Rusi, arijevc i svi indo evropljani srpkog porekla je isto kao i tvrditi da su svi evropljani turskog porekla.

Da li imas podatke vezane za Kljosov obracun o balkanskom poreklu od R1a ? Voleo bi videti te testirane starosedeoce R1a M17*, ti koji su ostali na Balkanu. Jer vecina danasnjih srpskih R1a je slovenskog (van balkanskog) porekla.
Sto se zute stampe tice, u soku sam, neverovatna interpretacija, pa posle copy-paste preko B92 i Novosti (nisko pali). Svakako su skoro sve haplogrupe prosle preko Anatolije i Balkana, tako da tvrditi da su Rusi, arijevc i svi indo evropljani srpkog porekla je isto kao i tvrditi da su svi evropljani turskog porekla.

Imamo onog Mijaka Mihailova. http://www.r1a.org/3.htm
Niko da utvrdi genetiku izolovanih planinskih grupa.
Goranaca, Mijaka, Torbeša...
Takođe, ne znamo ništa o onom R1a iz Ježevice, Svrqiga, koja su oni podgrupa.

I ne mora značii da je ovaj Mijak ostao. Mogao je doći.
Ovaj kriterijum, ako je negde očuvana stara hg, da je odatle poreklo, nije mi baš jasan.

Zanimljiv je i naš Blagoje. Njegova grana se, od ostalog Z 280 odojila pre 5500 godina. http://www.r1a.org/

Poslednja izmena:
Mislim da je malo osvežena ova karta.
http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap
Imamo zanimljivu kocentraciju Din N i Din S, severno od Soluna.
Takođe imamo i kocentraciju na sevrozapadu Poljske, baš tamo gde imamo R1a Z92, Din N je nešto istočnije, a Din S zapadnije.
Na zapadu Poljske uopšte nemamo I2a din.
http://www.familytreedna.com/public/polish/default.aspx?section=ymap

Nekoliko mozda zanimljiv podataka :

- Imamo I2a din S u Makedoniji, severno od Soluna a i u centralnoj Bugarskoj. Tako da postoji Din S van prve Balkanske Srbije. Da li se on prosirio na Balkanu sa sirenjem Srbije u srednjem veku ili ima drugo poreklo ?
- Koncentracija I2a din S oko Plzena, sto bi potvrdilo poreklo nasih I2a din S od zapadno bohemskih Srba.
- Nedostatak I2a din N u celoj Ceskoj i zapadnoj poljskoj, sto meni znaci da je tesko da je I2a din N centralno-evropskog porekla.

I nesto novo za mene, izgleda neki novi rodjak I2a din N-a (nova paralelna grana pored disles), lik koji se nalazi nesto severno od krakova. Da li neko zna koliko je vremenski odvojen rodjak od I2a din N -a ? Zna li se sta vise ?

Imamo onog Mijaka Mihailova. http://www.r1a.org/3.htm
Niko da utvrdi genetiku izolovanih planinskih grupa.
Goranaca, Mijaka, Torbeša...
Takođe, ne znamo ništa o onom R1a iz Ježevice, Svrqiga, koja su oni podgrupa.

I ne mora značii da je ovaj Mijak ostao. Mogao je doći.
Ovaj kriterijum, ako je negde očuvana stara hg, da je odatle poreklo, nije mi baš jasan.

Zanimljiv je i naš Blagoje. Njegova grana se, od ostalog Z 280 odojila pre 5500 godina. http://www.r1a.org/

Nije Mihailov interensantan zato sto je njegova grupa stara samo 2150 godina, tako da nije ostatak nekog "balkansog" R1a M17 *, odnosno znaci da je dosao.
Ne razumem kakve veze imaju izolovana balkanska plemena sa starost balkanskog R1a, opet si se izgubio u vremenu.

Medjutim, R1a old european je dokaz da R1a jeste u Evropi jos od pre 7000 godina, (http://www.r1a.org/3.htm zadnja mapa) medjutim, nema nigde dokaza da je dosao sa Balkana (po Klyosov-u) a ne preko ukrajinskih stepa.

Starost HG ništa ne znači. Pitanje je kada se ta populacija odvojila od ostalih. Sama kocentracija ove hg, na severnim granicama Rimskog carstva, govori da bi ovo mogli biti romanizovani Balkanci
Slično imamo širenje i E V13 http://www.familytreedna.com/public/E-V13/default.aspx?section=ymap
Ali i G http://www.familytreedna.com/public/g-ydna/default.aspx?section=ymap
No sve ovo ništa ne dokazuje, niti se dokazi mogu izvući na ovaj način.
Meni antropologija baltida ukazuje da su se oni, kroz ceo evolutivni razvoj držali severnijh oblasti.
...
Zaboraljaš, da su po Porfirogenitu Srbi prvo došli upravo u oblast oko Soluna. Samo u kratkom razdoblju Cara Dušana, imao uslove za širenje populacije na taj prostor.
Plzen, srodna, povezana grupa. Neko reče da svoje poreklo vezuju za Bavarsku. Ovo mpže imati veze sa prodorom Srba od Beča ka Severu, o koju pomiwe Đorđr Janković (vreme Samovog saveza).. Mogu biti i potomci srpskih vojnika u službi Hazburgobvaca, Mađarskih kraljeva...
Trojica od četvorice nose prezime Blahnik.
Možda ima veze sa Banom Belošom:
">>После смрти краља Беле (1141. год.), регентску власт за његова малолетног наследника Гејзу I, вршили су краљева удовица Јелена и брат јој, палатин и бан Белош. С Белошем се још јаче наглашава словенофилска политика мађарске државе.<<"
http://sr.wikipedia.org/sr/Разговор...91.D0.B0.D0.BD_.D0.91.D0.B5.D0.BB.D1.83.D1.88
http://sr.wikipedia.org/wiki/Бан_Белуш

Imamo i značajnu kocentraciju Din N u zapadnoj Austriji, nedaleko od Szombathely-ja i Sarvara na Rabi.

Poslednja izmena:
Imao sam priliku da vidim kako ce izgledati odgovor Kljosova koji bi trebao da se nadje u novom broju Telegrafa.Napravio je jedan mali presek geneticke istorije Balkana sa posebnim osvrtom na R1a (ocekivano). Doduse, bojim se da ce sve tobiti previse komplikovano za mozgove onih koji su prethodnih dana likovali )))

Са нестрпљењем исчекујем тај чланак (очекивано)! :)

Идући даље за трагом И2а и Р1а З92, на североистоку Пољске, дошао сам до нечег занимљивог у историји града Балистока.
"Surviving documents attest that around 1437 a representative of the Raczków family, Jakub Tabutowicz of the coat of arms Łabędź, received from Michael Žygimantaitis son of Sigismund Kęstutaitis, Duke of Lithuania, a wilderness area located along the river Biała that marked the beginning of Białystok as a settlement.[2][6]"
Посетићу да Порфирогрнит помиње (српског?) војводу Лебеда, и Земљу Лебедију у Закарпатју.

Poslednja izmena:
Imao sam priliku da vidim kako ce izgledati odgovor Kljosova koji bi trebao da se nadje u novom broju Telegrafa.Napravio je jedan mali presek geneticke istorije Balkana sa posebnim osvrtom na R1a (ocekivano). Doduse, bojim se da ce sve tobiti previse komplikovano za mozgove onih koji su prethodnih dana likovali )))

Kor, da li znas po kojim podacima Klyosov dolazi do zakljucka da je R1a usao u Evropu preko Balkana (a ne preko ukrajinskih stepa) ?

Oni koji su likovali nece ni procitati, ali ipak nije ni taj narod kriv osim sto su malo ograniceni. Uvek isti zakljucak, neverovatno koliko je lako manipulisati masama. Mene vise brinu oni koji turaju takve tekstove po novinama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back