Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Благоје, обрати пажњу на ово. Кашуби.
"- Došao sam 1999. godine iz Novog Sada u Poljsku da doktoriram i upoznao sam ljude koji odlično razumeju srpski jezik. To me je privuklo da istražujem i otkrijem da su Kašubi autohtoni slovenski narod, koji živi na najlepšim obalama Baltičkog mora. U svom rečniku imaju fond srpske govorne tradicije. Uostalom, Kašubi na jugu Baltika, imaju Srpsko selo i Srpsko jezero - otkrio nam je svoju tajnu vezu sa ovim narodom dr Dušan Pažđerski, koji za sebe kaže da je Novosađanin."
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:333254-Kasubi-su-kao-Srbi

Ако прeтпоставимо да је смер миграције југ- север, који би историјски контекст ове сеобе могао бити?
"АМИЈАН МАРЦЕЛИН — писац Историје из IV века, на једном месту говори о простору данашњег Баната и Бачке, што се може схватити из географских одредница које помиње. Каже да ту живе "слободни" и "ропски" Сармати. Слободне Сармате описује као коњанике, често са два коња са оружјем и оклопима који су добро познати код Сармата, а ликовно су и приказани на Трајановом стубу у Риму. Опис "ропских Сармата" односно Лимиганата је сасвим другачији. Они живе као сељаци-земљорадници и сточари, и граде стална насеља у којима има чврстих брвнара и лаких кровињара. Не истичу се посебно описом оружја, а међу њима је изгледа мало коњаника. Они међу собом имају веће стараца, сеоских првака које одлучује о најважнијим питањима као што су рат и мир. "Ропски Сармати" (Лимиганти) су се побунили против својих господара — "Слободних Сармата", па су и поред интервенције римске војске која је штитила интересе својих савезника ("Слободних Сармата"), остали да живе на простору Баната, при чему су једном приликом чак покушали да убију римског цара, који је једва извукао живу главу. Све се то дешава у првој половини IV века."
Претпоставља се да су после ове побуне Sarmatas Servos морали да напусте то подручје.

Ево једног занимљивог генетског истраживања о западним Словенима (Кашуби, Лужички Срби, Словаци и Пољаци из Коцијева и Курпије) упоређујући их са немачким Баварцима и Меклебуржанима:
http://bhusers.upf.edu/dcomas/wp-content/uploads/2012/12/Rebala2013.pdf

И како ствар стоји Кашуби и Лужички Срби имају различиту већинску поделу Р1а. Код Кашуба је однос између Р-М17 и Р-М458 одприлике 40% према 20%+, а код Лужичких Срба <10% према кнап 60%. Е сад из студије не произилази који кластер је код Кашуба тачно проширен (Л365?). Али је занимљив податак даље у тексту, да је се кромозом Кашуба и Лужишких Срба негде пре 1.700 година поделио - уз то аутор спомиње експанзију словенских племена у 5. и 6. веку.

Ја прво споштање Р1а на балкан видим негде око 1500. пне, или нешто раније. Тада су се у Срену и западној Србији појавили тумулу, али не понтског типа, из поморавља и данашње Војводине раширило се спаљивање покојника, у форни културе поља урни.
Народи који припадају овој групи су Дануни - један од народа са мора (из горњег Подунавља, касније Хомерови Дајанци), и Ауторијати. Дан и Ариј имају исто значење, светао.
Оне фигуре у облику птица, говоре да се ове везе одржавају и гвозденом добу.

Западно од Капуша, имамо и већу коцентрацију З 92, Што би могло значити да Капуши нису једина геупа из овог порекла.
Подсетио бих да Хомер Мораву назива Скиј (велика река између Тракије и Дрине, извире испод Родопа, код Пејонаца, просеца Хемос).
Дакомезијско име за дрво је копац (у српском су колац и копље тог порекла), а грчко ксилон. Шумадија?

Poslednja izmena:
Ma gluposti, bre.. tabloidi pisu stvari koje nemaju blage veze samo da bi uzeli kintu od neukog naroda. Sutra se nece moci ostati od euforicnih Srbskih pseudonacionalista po svakojakim forumima... ima da naprave takav spam da je to prosto neverovatno. I povrh svega, novinar Telegrafa je bio toliko inteligentan da stavi sliku od I2a1 a prica o R1a,,, strasno...
Potpuno kriva interpretacija starih radova Kljosova.

Ali dobro... Croatama ce da skoci tlak i ima da progutaju jednu veliku knedlu ))))))

Ma gluposti, bre.. tabloidi pisu stvari koje nemaju blage veze samo da bi uzeli kintu od neukog naroda. Sutra se nece moci ostati od euforicnih Srbskih pseudonacionalista po svakojakim forumima... ima da naprave takav spam da je to prosto neverovatno. I povrh svega, novinar Telegrafa je bio toliko inteligentan da stavi sliku od I2a1 a prica o R1a,,, strasno...
Potpuno kriva interpretacija starih radova Kljosova.

Ali dobro... Croatama ce da skoci tlak i ima da progutaju jednu veliku knedlu ))))))
pretpostavio sam... ali, upecaće se mnogi na ovo... k'o što se Hrvati primaju na Primorca i njegove budalaštine...

pretpostavio sam... ali, upecaće se mnogi na ovo... k'o što se Hrvati primaju na Primorca i njegove budalaštine...

За Приморца схватам зашто то ради. Политичар је и говори оно за шта мисли да је у складу са његовим политичким циљевима. Али, не знам зашто Кљосов то ради. Водају га као мечку по српским вашарима да игра по њиховој музици...

1) Stvarno? Kao onog Danijela Šifera?
2) Govoriš o srpskoj muzici u trećem licu - nisi Srbin?

Kyrios je protiv "muzike" a ne protiv muzike, koliko ja znam :)

Ovaj tekst koji smo imali priliku da vidimo je daleko od nauke i koliko ja znam, nije misljenje Kljosova vec je vrlo losa interpretacija novinara koji mesa babe i zabe.

((((((((( majko draga, evo jos...

http://www.kurir-info.rs/americki-naucnik-od-srba-vode-poreklo-rusi-hrvati-i-arijevci-clanak-995721

Da je srece, u ovooj zemlji bi postojao zakom koji bi kaznjavao ovakve zlocine nad svescu citalaca. Kada se malo dublje razmisli, ovo je ravno zlocinu,

Poslednja izmena od moderatora:
((((((((( majko draga, evo jos...

http://www.kurir-info.rs/americki-naucnik-od-srba-vode-poreklo-rusi-hrvati-i-arijevci-clanak-995721

Da je srece, u ovooj zemlji bi postojao zakom koji bi kaznjavao ovakve zlocine nad svescu citalaca. Kada se malo dublje razmisli, ovo je ravno zlocinu,

Лепо сам рекао, све је овде ВАШАР.

Poslednja izmena od moderatora:
ovo nanosi ogromnu štetu genetičkoj genealogiji i uopšte srpskoj istoriji... sad kad neko počne da tvrdi npr. da su većina naših predaka doseljeni u seobi Slovena (Anta, Sklavina ) u 5., 6. i 7. vijeku i to počne da dokazuje varijansama I2a2 u Ukrajini i Moldaviji i kod nas u startu će mu se svi smijati...

ovo nanosi ogromnu štetu genetičkoj genealogiji i uopšte srpskoj istoriji... sad kad neko počne da tvrdi npr. da su većina naših predaka doseljeni u seobi Slovena (Anta, Sklavina ) u 5., 6. i 7. vijeku i to počne da dokazuje varijansama I2a2 u Ukrajini i Moldaviji i kod nas u startu će mu se svi smijati...

Pa i za sve ostalo se samo smeju... I za mnogo opipljivije i konkretnije stvari. Nista ne cudi ni za ovo.

Pa i za sve ostalo se samo smeju... I za mnogo opipljivije i konkretnije stvari. Nista ne cudi ni za ovo.

Погледајте само колико овде, на овом форуму и овој теми, са обиљем информација које су на располагању, има задртих типова који не желе да ни за милиметар одступе од својих погрешних ставова. И не мислим да све ово има било какве дубље везе са тренутном ситруацијом и тренутном влашћу, ни да је 1995. година за то нешто посебно значајна. Још 50 година пре тога почело се са систематским развијањем параноје код овог народа, што је у себе укључило и све оно што се данас испољава, између осталог и разне "митове", теорије завере и слично.

Poslednja izmena:
Poslao sam one linkove Kljosovu i evo sta on kaze...

Мне об этом из Сербии (или Хорватии?) вчера уже написали, недоумевая, и я ответил (см. ниже). Смысл в том, что ничего такого, что сербы - самый древний народ в Европе, я, конечно, не писал и писать не мог. В те времена ни сербов, ни хорватов, и никаких других народов, как мы их знаем сегодня, не было. А журналисты - дело известное - додумывают сами, чтобы газета лучше продавалась.

Да, выглядит как координированная кампания. На самом деле, видимо, друг у друга переписывают.

Одно хорошо - видно, как интересны данные по ДНК-генеалогии людям. Вино также, как легко всего немного изменить, и смысл уже националистический.

АК

The paper made me laughing too, though laughing bitterly. It is one of many examples of "yellow journalistic", no more no less.

12 000 years ago (now, with availability of extended haplotypes, which now increased in length from 8 markers to 111 markers, it is corrected to 9 000 years, which does not make any difference in the context of the study) there were no Serbs or Croatians or Russians. Therefore to claim that Serbs are the most ancient ones is nonsense. I have never said it. What I have said that the oldest R1a haplotypes are found on territories of the present Serbia, Bosnia, Croatia, Kosovo (I listed Kosovo separately from Serbia here only because the "owner" of the haplotype marked his ancestors as "Kosovo"). So Serbia with all my respect (and love) does not stand alone in that regards, it is all former Yugoslavia, the Balkans.

On the same reason, Scandinavians could not descend from "Serbs", they descend from common ancestors of R1a, R1b, I1 haplogroups (among some others, more minor haplotypes). Those ancestors did not belong to any nationality.

And, of course, I have never mentioned Noah, and I have no idea where Noah (or whoever he was), "settled". It was a shear fantasy of the journalist.

This is very typical for newspapers. I have not seen any article based on my data, lectures or interviews, which has not been distorted, at some extent. This is fact of life, this is nature of journalism.

Best regards,

Anatole Klyosov

Tako da...

Poslednja izmena:
Погледајте само колико овде, на овом форуму и овој теми, са обиљем информација које су на располагању, има задртих типова који не желе да ни за милиметар одступе од својих погрешних ставова. И не мислим да све ово има било какве дубље везе са тренутном ситруацијом и тренутном влашћу, ни да је 1995. година за то нешто посебно значајна. Још 50 година пре тога почело се са систематским развијањем параноје код овог народа, што је у себе укључило и све оно што се данас испољава, између осталог и разне "митове", теорије завере и слично.

Pa mislim o cemu da pricamo kad je glavna vest da katolici zamisli molim te negde odrzali misu u Srbiji... Kako su samo smeli da budu neke druge religije?! :eek: Bez da sirim temu na to, ali insistira se na svakom polju da bude ekstremizam. Ako je genetika, onda ajd da uzmemo ovo i izorkrenemo i mi smo najslavniji od svih UAABuu. Ako je religija mi smo najsvetiji jedini u pravu Boziji narod UUAAA BU, ako je neko jelo iz kuhinje onda to je odmanase praistorijsko i nema bolje na svetu... Evo vidimo i mediji sta rade koje vode naravno isti takvi ljudi iz te mase.

Znaci preterano iskazivanje emocija u svakom pogledu, a to je inace odlika primitivizma i nerazvijenosti slozenih drustvanih procesa. Problem je kad to postane drustvana odlika, onda ni najsvetija genetika i neke super cool price ne pomazu.

Meni nekako ne izlazi iz glave najgora od svih mogućnosti a to je da je ceo ovaj cirkus o Srbima-amebama isplanirana akcija kao deo specijalnog rata. Zamajavajte i anestezirajte Srbe kvazinaučnim tekstovima o tome kako su najstariji i najhrabriji jer upravo to žele da čuju i potpuno su transu od ovakvih informacija. I dok Srbi u pijanstvu slave velika naučna otkrića možemo da im radimo šta hoćemo. Čista lopovska taktika skretanja pažnje žrtvi dok istu pljačkaju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back