Ebaga. Formirano mišljene je bilo da je zemlja ravna ploča. Sva sreća pa činjenice ne zavise od mišljenja. ( edit: Osim činjenica o samom mišljenju)Pa ako ti imas unapred formirano misljenje i trazis da uglavis cinjenice u to onda to ne vodi nikuda... Ovako stoje stvari za sada i to je to. Sad sto se nekome ne svidja ... Stvari stoje tako da su doziveli baby boom posle doseljenja i umnozili se znatno. Nesto slicno kao Siptari na Kosovu.
Hvala na obavesti. Apelujem da ne postavljate barijere kada je ukazivanje na izvor ili mišljenje u pitanju. Koliko sam puta samo citirao krstaricu negde drugde...Nazalost srpski dnk projekat spada pod prravilo reklamiranja drugih foruma i nije dozvoljen. Doduse, mozemo da organizujemo neku sticky temu gde bi kacili rezultate i evidenciju i pomogli da se to lakse prati i navodi. It's up to you...
Što se tiče boldanog: Razmišljanje u ispravnom pravcu. Migracije E, J, R1b traju odavno pre nego što je rodjen I2a1b-din-S.Ne vidim da podatak o gradijentu Din-N/Din-S sam po sebi ukazuje bilo na balkansko poreklo Din-S, bilo na njegovo slovensko poreklo. Taj podatak je interesantan za neke druge zakljucke.
Evo ovako, ono sto ja smatram prvom konstantom kada se vodi diskusija o poreklu I2a1b-Dinaric, jeste da je on nesumnjivo dosao na Balkan posle vecine drugih balkanskih Y-DNK. Neka za sad zaboravimo diskusiju o tome kad je dosao, ono o cemu govorim je hronolosko poredjenje sa drugim haplogrupama. Ako se analizira struktura Y-DNK na apeninskom i balkanskom poluostrvu ono sto se relativno lako moze da vidi je da na apeninskom poluostrvu imamo sve one varijete koje imamo na Balkanu osim I2a1b-Dinaric (R1a neka za sada bude po strani).
Ako na tu informaciju da je glavna razlika izmedju apenina i balkana I2a1b-Dinaric, dodamo nesto sto bih nazvao istorijskim pravilom a to su vecinske evropske migracije od istoka ka zapadu (gde mozemo da ubrojimo sirenje zemljoradnje od pre nekoliko hiljada godina, istorijski poznate migracije Ilira sa balkana na apenine pa i doba velikih migracija), zakljucak koji se namece kada su u pitanju E-V13, J2 i R1b-L23 je da su te haplogrupe na apenine dosle sa Balkana.
Zasto se onda to isto nije desilo i sa I2a1b-Dinaric? Svako drugo objasnjene, osim da je I2a1b-Dinaric na Balkan dosao posle drugih Y-DNK je po meni smesno.
Što se tiče gradijenata I2a1b-din-S i I2a1-din-N. Tu se imaju sledeća pitanja:
1. Ako su Srbi došli iz Bohemije/Lužica jesu li isto tako došli u Bugarsku ili jug Ukrajine?
2. Isto to pitanje za Rumuniju s tim da se tu ima r i pitanje omanizacije. Profl Rumuna u odnosu na Srbe relativno malo dostupa. Duplo je veći udeo R1b i J2, a duplo manji E1.
3. Što se na Balkanu nije održala većinska konctracije u korist I2a1-din-N kakvu su navodno doneli sa severa?
Kako stvari stoje imaju se dve migracije: I2a1b-S na sever i istok., A I2a1-din-N na jug i istok. Da bi se dobio pouzdaniji sud šta se dešava neophodne su mape mladjih markera (prva, druga,treća mutacija) i njihovo povezivanje sa istorijskim tragovima novije prošlosti. I opet ne mora da znači da će to biti dovoljno...
Poslednja izmena: