Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...
Rumuni su ti tek sve živo smešano i kaljeno pa prekaljeno :D Kao Makedonci. Ogroman deo današnje srpske nacije jesu vlaški koreni... Jasna stvar i genetski i ne vidim da je to nešto nužno za prikrivanje.
...
Обрнуто, један део румунске нације, поготово у југо-западним регионима, има српске корене.

Мислим погледај чисто називе градова по Румунији, па ће Ти бити јасно. Или мислиш да је град Трговиште покрај Букарешта изворно румунски топоним? ;)

ПС: Либанезци су један веома лабан пример, да српско коло има неке везе са источним народнима играма, понајмање, да је засигурно са оријента дошло. Мислим многи народи на оријенту и немају чврсту традицију кола као ма, а они који га ипак имају, су сасвим случајно они, који припадају индо-иранској грани лингвистике.

Лингвисти су прилично збуњени Румунским језиком. Певише је хомоген. Прилично је заступљена теза о размени Романског и јужнословенског (ваљда Српског) становништва са северно и јужно од Дунава.

Pa zna se da je Rumunija takodje i slovenska. Imali su kroz istoriju i bojare i vojvode itd. Takodje i narode sa istoka, turanske i mongolske i plus grčki uticaj pa Saksonci itd...

Poenta je da neki narod ne mora da bude etnički tog porekla kao kulturu koju nosi. Zato kažem, jedan deo folklora može da je osnova , al ostalo posle toga je naknadni uticaj....

Pa zna se da je Rumunija takodje i slovenska. Imali su kroz istoriju i bojare i vojvode itd. Takodje i narode sa istoka, turanske i mongolske i plus grčki uticaj pa Saksonci itd...

Poenta je da neki narod ne mora da bude etnički tog porekla kao kulturu koju nosi. Zato kažem, jedan deo folklora može da je osnova , al ostalo posle toga je naknadni uticaj....

Ponavljam, nemam nista protiv tursko-tatarsko-mongolskog uticaja na Balkana, ali osim osmanlija, uticaja nije bilo. Cinjenica je da "tursko-mongolskih-stepskih" gena kod Srba NEMA (ispod 1% svakako), otkad si na ovoj diskusiji, trebao bi to da znas. Tako da ne verujem da su mongoli mogli da ostave neko kulturno nasledstvo a da ne ostave genetske markere.
Narodi stepe imaju poseban R1a i poseban R1b, tih markera nema na Balkanu.

Sto se folklora tice, sta poznajes o balkanskom folkloru, o anatalskom, o germanskom, o mongolskom kad si tako uveren u svojim stavovima ? Od kud ti je ideja da je kolo trusko-tatarskog porekla ? Pun si predrasuda, tipa ako nesto nije zapadno onda je tursko, nije svet tako binarni, pogotovo ne kultura.

Зар то није граница са И2а Бојком?
Хм.
Галиција, Боји, Келти Гали, панонски Боји... И даље ово не могу да размрсим.

Boii на Румунском значи волови, сока, при чему ово није дошло из латинског.
Биће да су Волци и Боии једно те исто.
Келти тако названи зоб шлемова са роговима.
Али, којим језиком је говорио онај ко им је дао име?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Gundestrupkarret3.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Gauls_in_Transylvania

Poslednja izmena:
Гагаузи су турски народ, који претежно живи у Молдавији, односно у аутономном региону Гагаузија, у којем чине око 83% становништва. Гагаузи су већином православне вероисповести (мањи део у Турској су муслимани), а говоре гагауским језиком, који спада у турску групу алтајске породице језика.

Гагауза укупно има око 230.000, од тога у Молдавији 147.500, у Украјини 31.000, а у Турској око 15.000.

a pazi sada haplogrupe..

R1b 10,5%
R1a 12,5%
I 31,3%
E1b 16,7
J 8,3%
G 10,4%

Pri tome ljudi govore ozguzkim dijalektom kojim govore pravi pravcati Turci a ne poturice iz Male Azije,

Ovako gledano po haplogrupama, skoro da je rec o Srbima ))))

pa sad' vi budite pametni....

Гагаузи су турски народ, који претежно живи у Молдавији, односно у аутономном региону Гагаузија, у којем чине око 83% становништва. Гагаузи су већином православне вероисповести (мањи део у Турској су муслимани), а говоре гагауским језиком, који спада у турску групу алтајске породице језика.
Гагауза укупно има око 230.000, од тога у Молдавији 147.500, у Украјини 31.000, а у Турској око 15.000.
a pazi sada haplogrupe..

R1b 10,5%
R1a 12,5%
I 31,3%
E1b 16,7
J 8,3%
G 10,4%

Pri tome ljudi govore ozguzkim dijalektom kojim govore pravi pravcati Turci a ne poturice iz Male Azije,

Српски војвода Лебед, који је у Малој Скитији валдао Туткојима, пре но што су пришли кроз Ђердап.
Раширили гене међу Мађарицама, али оне децу научиле Турским. И понеки Р1б Туркој је стигао да сачува потомство.

Да нисам мало превише пустио машти на вољу;)

a pazi sada haplogrupe..

R1b 10,5%
R1a 12,5%
I 31,3%
E1b 16,7
J 8,3%
G 10,4%

Pa to samo znaci da su poturceni narod

Ponavljam, nemam nista protiv tursko-tatarsko-mongolskog uticaja na Balkana, ali osim osmanlija, uticaja nije bilo. Cinjenica je da "tursko-mongolskih-stepskih" gena kod Srba NEMA (ispod 1% svakako), otkad si na ovoj diskusiji, trebao bi to da znas. Tako da ne verujem da su mongoli mogli da ostave neko kulturno nasledstvo a da ne ostave genetske markere.
Narodi stepe imaju poseban R1a i poseban R1b, tih markera nema na Balkanu.

Sto se folklora tice, sta poznajes o balkanskom folkloru, o anatalskom, o germanskom, o mongolskom kad si tako uveren u svojim stavovima ? Od kud ti je ideja da je kolo trusko-tatarskog porekla ? Pun si predrasuda, tipa ako nesto nije zapadno onda je tursko, nije svet tako binarni, pogotovo ne kultura.

Pa ja i kažem da se radi o kulturi i čak ELEMENTIMA kulture. Znači nisam ni generalizovao čak iz respekta. Znam dosta o tim kulturama a da mi to nije neki posao ili da se baš nešto majem time. Genetiku uvek pomenem odvojeno takodje ako si primetio i baš sam zato naglasio da neko ne mora ETNIČKO POREKLO da ima da bi nosio neku kulturu ili čak njene ELEMENTE.

Kor je sasvim lepu poentu napravio svojim postom o Gologuzima :P With all due respect. Mala šala :D

Nego mislim da je neki kompleks u pitanju kad se pomene da nešto možda nije srpsko u kulturi jer se insistira na nekoj "autentičnosti" iz praistorije. Po tome se, uz dužno poštovanje prema nekima, većina ne razlikuje od Hrvata i Bosanaca, i Crnogoraca i Makedonaca koje će prve da pljuju kad se oni zanose nekim tim sličnim glupostima.

Uostalom nisam pomenuo zapadno evropsku kulturu već neku ekvivalentnu područiju porekla. Uostalom cela Evropa je daleko od homogenosti i mit je da je neko sad nešto a ostali su nešto drugo retardirano. Osim naravno sistema i zajednica. Tim pre za azijate ili ostrvljane i druge vi ste svi manje-više isto i zabole njih za plemenske podele :D Vi ste belci/Evropljani i to je prilično to. Kao oni za vas uostalom. Znači malo da izvadimo glavu iz bureta i vidimo širu sliku jer mislim da se previše zanosite nekim minimalnim podelama radi nekog dokazivanja.

Ok sve poreklo i tako dalje, migracije kao info i istorija, ali to na nekom nivou malo toga realno znači. Malo bi bilo bolje zrelije da se prihvataju neke stvari za razliku od nekog lova na veštice i heretike :D

Poslednja izmena:
Pa ja i kažem da se radi o kulturi i čak ELEMENTIMA kulture. Znači nisam ni generalizovao čak iz respekta. Znam dosta o tim kulturama a da mi to nije neki posao ili da se baš nešto majem time. Genetiku uvek pomenem odvojeno takodje ako si primetio i baš sam zato naglasio da neko ne mora ETNIČKO POREKLO da ima da bi nosio neku kulturu ili čak njene ELEMENTE.

Kor je sasvim lepu poentu napravio svojim postom o Gologuzima :P With all due respect. Mala šala :D

Nego mislim da je neki kompleks u pitanju kad se pomene da nešto možda nije srpsko u kulturi jer se insistira na nekoj "autentičnosti" iz praistorije. Po tome se, uz dužno poštovanje prema nekima, većina ne razlikuje od Hrvata i Bosanaca, i Crnogoraca i Makedonaca koje će prve da pljuju kad se oni zanose nekim tim sličnim glupostima.

Uostalom nisam pomenuo zapadno evropsku kulturu već neku ekvivalentnu područiju porekla. Uostalom cela Evropa je daleko od homogenosti i mit je da je neko sad nešto a ostali su nešto drugo retardirano. osim naravno sistema i zajednica. Tim pre za azijate ili ostrvljane i druge vi ste svi manje-više isto i zabole njih za plemenske podele :D Vi ste belci/Evropljani i to je prilično to. Kao oni za vas uostalom. Znači malo da izvadimo glavu iz bureta i vidimo širu sliku jer mislim da se previše zanosite nekim minimalnim podelama radi nekog dokazivanja.

Ok sve poreklo i tako dalje, migracije kao info i istorija, ali to na nekom nivou malo toga realno znači. Malo bi je bolje zrelije da se prihvataju neke stvari za razliku od nekog lova na veštice i heretike :D

Slazem se u glavno s tobom, debilno je traziti Srbina iz pre 7000 godina. Nerviralo me tvoje forsiranje tatarskog-truskog porekla kola. Ne bi me smetalo da smo povukli od tatara razne kulturne "oznake", bilo bi lepo da smo povukli neku kulturu vezanu za konje na primer, ali nismo, a ako smo nesto povukli, narodne igre nismo.

Kor je samo dokazao da se gagauzi ne razlikuju od osatlaih moldavaca iz okruzenja, odnosno da su primili jezik turski, kao su danasnji madjari primenli madjarski.

http://homepage.univie.ac.at/60BE3D...E-82E9-63EC228FC288/ilja.steffelbauer/DAI.pdf

Обавезно прочитати de administratio imperio

Страна 177, поглавља 38 - 42.
Помиње се војвода Лебед, који влада Sabartoi asphaloi, sa nejasnom korelacijoм sa Turkoima. Све ово око данашње Молдавије...
Nekršteni, severoistočno od Beograda, kojima vlada Svatopоlk ...
Levedia
The Emperor Constantine VII Porphyrogenitus names a place where the early Magyars used to live and calls it Levedia after Magyar voivode Levedi. He also reports that a river, called Chidmas or Chingilous, flows through the land; the most widely accepted theory identifies the Chidmas with the river Kodyma and the Chingilous with the river Inhul (both are tributaries of the river Southern Bug). Doubt has also been cast upon the existence of Levedia, because the name itself suggest that it was a territory where only one of the Magyar tribes (i.e., the one led by the voivode Levedi) lived and thus it could not be the name of the whole territory where the federation of the Magyar tribes settled down.

According to the Emperor's work, the Magyars struggled together with the Khazars, which suggest that the Magyar tribes were under Khazar suzerainty. The length of the period when the Magyar tribes were subdued to the Khazar empire is under debate: Constantine Porphyrogenitus records that they lived there only three years, while some modern authors assume a 300-year-long period. Other scholars suggest that the Khazar suzerainty over the Magyars may have started around 840 when references to a people distinct from the Khazars disappeared from the written sources.

Around 850, the Pechenegs, who had suffered a defeat from the Khazars, invaded Levedia and defeated the Magyars who, led by the Voivode Levedi, fled west. A group of the Magyars, however, fled over the Caucasus Mountains and settled down there and their descendants lived in the region until the 13th century. On the other hand, some modern scholars suggest that the Magyars moved west already in the 7th century when Great Bulgaria disintegrated under Khazar pressure and the Bulgars left the territory north of the Black Sea.

Asphaloi преводилац није успео превести, али ασφαλοι на савременом грчком значи обезбедити, осигурати. Serv на латинском?
Помињу се и област и река Серетос.

Дање
Туркоји су стигли у Београд, Сирмијум, те даље лежи некрштена... "and beyond lies great Moravia, the unbaptized, which the Turks have blotted out, but over over in former days Sphendoploks used to rule."

Касније на простору Лебедије имамо војводу Бесараба и Бесарабију, или Белу Србију, како је Турци зову.

Poslednja izmena:
Hayka
Nerviralo me tvoje forsiranje tatarskog-truskog porekla kola. Ne bi me smetalo da smo povukli od tatara razne kulturne "oznake", bilo bi lepo da smo povukli neku kulturu vezanu za konje na primer, ali nismo, a ako smo nesto povukli, narodne igre nismo.

Ja sam jednom davno na ovoj temi potezao etimologiju jedne reci koja podleze cenzuri. Poznato je da su nazivi polnih organa jedne od reci sa najstarijim korenom. I onda sam trazio odakle ta rec kod nas u takvom obliku... I gle cuda, nadjem da u jeziku sibirskih Tatara ta rec znaci- pevac, sto daje poznatu analogiju sa engleskom recju cock i njenim sekundarnim znacenjem. U njih eto nema znacenje polnog organa ali je isto tako ocigledno da ovo dvoje itekako mora biti u nekoj vezi. Ta rec je karakteristicna samo za juzne Slovene a ne i za ostale (Mada kod belorusa i ukrajinaca postoji takvo prezime).
Evo za primer.. http://freemarket.kiev.ua/message/670187-gazovye-konvektory.html
pogledati kako se zove kontaktno lice.

Kor je samo dokazao da se gagauzi ne razlikuju od osatlaih moldavaca iz okruzenja, odnosno da su primili jezik turski, kao su danasnji madjari primenli madjarski.

Upravo je zanimljivo to sto govore oguzskim dijalektom turskog jezika, sto i jeste pravi turski jezik- jezik onih koji su maloazijsko stanovnistvo pretvorili u Turke. Kao sto znamo, Oguzi su dosli odnekuda iz Kazahstana i trebali bi po toj logici da imaju bar deo tamosnje genetike.

Hayka
Ja sam jednom davno na ovoj temi potezao etimologiju jedne reci koja podleze cenzuri. Poznato je da su nazivi polnih organa jedne od reci sa najstarijim korenom. I onda sam trazio odakle ta rec kod nas u takvom obliku... I gle cuda, nadjem da u jeziku sibirskih Tatara ta rec znaci- pevac, sto daje poznatu analogiju sa engleskom recju cock i njenim sekundarnim znacenjem. U njih eto nema znacenje polnog organa ali je isto tako ocigledno da ovo dvoje itekako mora biti u nekoj vezi. Ta rec je karakteristicna samo za juzne Slovene a ne i za ostale (Mada kod belorusa i ukrajinaca postoji takvo prezime).
Evo za primer.. http://freemarket.kiev.ua/message/670187-gazovye-konvektory.html
pogledati kako se zove kontaktno lice.
Upravo je zanimljivo to sto govore oguzskim dijalektom turskog jezika, sto i jeste pravi turski jezik- jezik onih koji su maloazijsko stanovnistvo pretvorili u Turke. Kao sto znamo, Oguzi su dosli odnekuda iz Kazahstana i trebali bi po toj logici da imaju bar deo tamosnje genetike.

Па има 10% Р1б.
По мени су Турци, Албанци, Протобугари и Угри изворно Р1б.

Poslednja izmena:

a pazi sada haplogrupe..

R1b 10,5%
R1a 12,5%
I 31,3%
E1b 16,7
J 8,3%
G 10,4%

Pa hajde da probamo, Gde ti Gagauzi žive, odnosno u kom okruženju i koliko stotina godina?
Podpitanje, da li su rezultati Gagauza iz Turske isti ili bar slični?

Poslednja izmena:
Ima i kod Srba 5-6% R1b, pa to ne znaci da su Srbi protobugari :) Kod Grka ga ima jos vise, kod Siptara takodje.
Не сав Р1б, већ онај који је застао у степама, кога и данас тамо има http://www.familytreedna.com/public/r1b/default.aspx?section=ymap
Имамо Келтског и Германског Р1б. А нешто је можда и дошло са Турцима, Бугарима, Угрима, Печенезима, уз Аваре...

Јасно је да су мањина, вероватно је и 10% хг Г гошло од изворних Гагуза. Можда и Ј.
Значи првобитни микс, са истока д(анас остало око 25%) наметнуло језик И2а.
Или је И2а владајући, дао гене, али језик је остао. Било би занимљиво видети мтДНА. Има ли ту У5 или У4.

Poslednja izmena:
Pa hajde da probamo, Gde ti Gagauzi žive, odnosno u kom okruženju i koliko stotina godina?
Podpitanje, da li su rezultati Gagauza iz Turske isti ili bar slični?

In population comparisons, the Gagauzes were found to be more closely related genetically to neighboring southeastern European groups than to linguistically related Anatolian populations.[SUP][/SUP] More considerable distinctions in the distribution of Y chromosome components appeared between the Gagauzes and other Turkic peoples.[SUP][/SUP]

The similarity to neighboring populations may be due to the lack of social barriers between the local and the Turkic-Orthodox populations of the Balkan Peninsula. Thus, the ongoing intensive reciprocal gene flow was accompanied by the gradual dissolution of the Asiatic genetic component. Another possibility is language shift in accordance with the elite dominance model, i.e. Turkification.[SUP][/SUP]

After a genetic comparison with populations of Balkans, Anatolia, and Central Asia, results showed that Gagauz are part of the Balkan genetic group.[SUP][/SUP][SUP][/SUP]

Ono sto mene facinira je njihova veza sa Oguzima. Po tom pitanju su veci turci od samih Turaka.
Njihovo poreklo vezuje za protobugare po jednima ili za Seldzuke, po drugima. Ali nesto ne verujem da su protobugari i Seldzuci govororili oguzskim dijalektom :)
U svakom slucaju je u pitanju manjina koja se nametnula vecini.

Ovde ima dobar rad o Gagauzima
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.20863/suppinfo
http://www.medgenetics.ru/UserFile/File/Varzar.pdf

Eto, najblizi su Makedoncima i Srbima po procentualnom sastavu haplogrupa

Погледајте и почетак поглавља 13

Северно од Туркоја, Печенези, Западно Франци а Велика Моравска јужно, мађари је разорили. Преко планина Хрвати.
Нигде се истовремено не помињу Мораци и Срби. Чак се велика Моравска и не помињу никакви Моравци, већ само Сватопулкова велика Моравска.
Поглавље 29. О Далмацији и народима у њој (разликује са од поглавља 30 које је доступно на српском а такође говори о Далмацији)

Poslednja izmena:
Slazem se u glavno s tobom, debilno je traziti Srbina iz pre 7000 godina. Nerviralo me tvoje forsiranje tatarskog-truskog porekla kola. Ne bi me smetalo da smo povukli od tatara razne kulturne "oznake", bilo bi lepo da smo povukli neku kulturu vezanu za konje na primer, ali nismo, a ako smo nesto povukli, narodne igre nismo.

Ne samo je bitno da kazem da su Sloveni povukli mnogo od naroda iz azije u svom formiranju. Zna se koje su grupe ucestvovale, cak su i Bavarci na primer imali veliki uticaj u staro vreme od plemena sa istoka, a kamo li Balkan i centralno-istocna Evropa... Morate samo da shvatite, da su invazije vrsene hiljadama godina odatle i da su negde ostali elementi jedne, a negde druge kulture.

Severna Srbija, Vojvodina ima totalno azijatsku kulturu konja i muzike i ostalo od Madjara i Kumana i pitaj Boga ko sve nije bio tu, a arhitektonski od Nemaca ... Juzna i centralna imaju uticaj Bugarske i Makedonije koje su opet azijske kulture uglavnom, a arhitektura je de stignes ti digni objekat po Turski onako :D , Znaci ja pricam o tome kako lice, ne sta se kako izjasnjava, isti kad pogledas totalno i to je cinjenica. Ovamo zapadni deo ima svasta i tu je dosta sareno bas zbog vece raznolikosti uticaja... Mada Bosna je nekad bila napredni deo Balkana, mozda najnapredniji, a danas je mozda najzatucaniji... Sa duznim postovanjem, al uznamo svi kako stoje stvari :D

Nekada u Srbiji je bila veom izrazena kultura konja u smislu strelaca na konjima i o tome postoje dokumenta ispisi, ima na temu o srednjovekovnom strelicarstvu u Srbiji... Da su Kumani imali ogroman uticaj i Srbi su od njih prihvatili azijski nacin ratovanja i jos neke stvari ... Sto je meni bilo dosta cudno u pocetku. Opet poenta je da kad razlistavamo stvari vidimo korektno, dosta elemenata nije autenticno.

Sorry, pisem malo na brzinu, u sred sam tranzicije iz AU kroz Evropu, telefon i laptop mi trenutno nisu pri ruci bla bla bla ... Za par dana sam potpuno operativan :D LOL

Poslednja izmena:
Ne samo je bitno da kazem da su Sloveni povukli mnogo od naroda iz azije u svom formiranju. Zna se koje su grupe ucestvovale, cak su i Bavarci na primer imali veliki uticaj u staro vreme od plemena sa istoka, a kamo li Balkan i centralno-istocna Evropa... Morate samo da shvatite, da su invazije vrsene hiljadama godina odatle i da su negde ostali elementi jedne, a negde druge kulture.

Severna Srbija, Vojvodina ima totalno azijatsku kulturu konja i muzike i ostalo od Madjara i Kumana i pitaj Boga ko sve nije bio tu, a arhitektonski od Nemaca ... Juzna i centralna imaju uticaj Bugarske i Makedonije koje su opet azijske kulture uglavnom, a arhitektura je de stignes ti digni objekat po Turski onako :D , Znaci ja pricam o tome kako lice, ne sta se kako izjasnjava, isti kad pogledas totalno i to je cinjenica. Ovamo zapadni deo ima svasta i tu je dosta sareno bas zbog vece raznolikosti uticaja... Mada Bosna je nekad bila napredni deo Balkana, mozda najnapredniji, a danas je mozda najzatucaniji... Sa duznim postovanjem, al uznamo svi kako stoje stvari :D

Nekada u Srbiji je bila veom izrazena kultura konja u smislu strelaca na konjima i o tome postoje dokumenta ispisi, ima na temu o srednjovekovnom strelicarstvu u Srbiji... Da su Kumani imali ogroman uticaj i Srbi su od njih prihvatili azijski nacin ratovanja i jos neke stvari ... Sto je meni bilo dosta cudno u pocetku. Opet poenta je da kad razlistavamo stvari vidimo korektno, dosta elemenata nije autenticno.

Sorry, pisem malo na brzinu, u sred sam tranzicije iz AU kroz Evropu, telefon i laptop mi trenutno nisu pri ruci bla bla bla ... Za par dana sam potpuno operativan :D LOL

Kad to, baš me interesuje?

Ono sto mene facinira je njihova veza sa Oguzima. Po tom pitanju su veci turci od samih Turaka.
Njihovo poreklo vezuje za protobugare po jednima ili za Seldzuke, po drugima. Ali nesto ne verujem da su protobugari i Seldzuci govororili oguzskim dijalektom :)

О Гагаузима сам одавно читао на македонском сајту
http://documents-mk.blogspot.com/2009/04/1-httplagitenabugarizmot.html

верзија на енглеском
http://documents-mk.blogspot.com/search/label/The Lies of Bulgarism

Додуше, не знам колико је то што је написано тачно, јер се види да је текст писан изразито антибугарски.

Ali, u isto vreme su i Moldavci koji s njima dele zemlju, najbliži Srbima po procentualnom sastavu haplogrupa , s tim da imaju manje G od Gagauza.
To implicira da nisu nametnuli jezik i nestali već da stvarno fizički postoje i da se u nečemu razlikuju od Moldavaca.

Ali, u isto vreme su i Moldavci koji s njima dele zemlju, najbliži Srbima po procentualnom sastavu haplogrupa , s tim da imaju manje G od Gagauza.
To implicira da nisu nametnuli jezik i nestali već da stvarno fizički postoje i da se u nečemu razlikuju od Moldavaca.

Mora da su G dobili ime po Gagauzima i Gruzinima ))))
Jos jedna prica o eliti koja namece svoj jezik. Protobugari su bili manje srece.

Zanimljiva je ta prica sa Moldavijom posto je u tom delu u istorijskim izvorima locirano postojanje Bastrarna i Peucina (koji su opet deo Bastarna).

Ali... kao po zlu nemamo mnogo podataka o njima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back