Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moldavian Y-chromosomes

The most salient feature is probably the absence of E-V13 (which is modal in Balkan populations) in Ukrainians. The position of Moldavians in the MDS plot of haplogroup frequencies is as expected, with a clear differentiation of "southern" populations from Italy, Greece/Albania, and Anatolia, and "northern" ones from the west Balkans (ex-Yugoslavs) and eastern Europe: Moldavians occupy an intermediate position along this second group of populations.

Paleo-Balkan and Slavic Contributions to the Genetic Pool of Moldavians: Insights from the Y Chromosome

Alexander Varzari et al.

Moldova has a rich historical and cultural heritage, which may be reflected in the current genetic makeup of its population. To date, no comprehensive studies exist about the population genetic structure of modern Moldavians. To bridge this gap with respect to paternal lineages, we analyzed 37 binary and 17 multiallelic (STRs) polymorphisms on the non-recombining portion of the Y chromosome in 125 Moldavian males. In addition, 53 Ukrainians from eastern Moldova and 54 Romanians from the neighboring eastern Romania were typed using the same set of markers. In Moldavians, 19 Y chromosome haplogroups were identified, the most common being I-M423 (20.8%), R-M17* (17.6%), R-M458 (12.8%), E-v13 (8.8%), R-M269* and R-M412* (both 7.2%). In Romanians, 14 haplogroups were found including I-M423 (40.7%), R-M17* (16.7%), R-M405 (7.4%), E-v13 and R-M412* (both 5.6%). In Ukrainians, 13 haplogroups were identified including R-M17 (34.0%), I-M423 (20.8%), R-M269* (9.4%), N-M178, R-M458 and R-M73 (each 5.7%). Our results show that a significant majority of the Moldavian paternal gene pool belongs to eastern/central European and Balkan/eastern Mediterranean Y lineages. Phylogenetic and AMOVA analyses based on Y-STR loci also revealed that Moldavians are close to both eastern/central European and Balkan-Carpathian populations. The data correlate well with historical accounts and geographical location of the region and thus allow to hypothesize that extant Moldavian paternal genetic lineages arose from extensive recent admixture between genetically autochthonous populations of the Balkan-Carpathian zone and neighboring Slavic groups.

http://1.***************/-7n2IbmMJH..._27ZLn9Cc/s1600/journal.pone.0053731.t002.png
http://dienekes.blogspot.com/2013_01_01_archive.html

Румунске !2а, нађох на занимљивом месту "Hungarian Bukovina DNA Project"
http://www.familytreedna.com/public/hungarianbukovinasurnames/default.aspx?section=ymap
A Aустријске на Мађарском пројекту, уз границу, концетрисане око Сабарије.
http://www.familytreedna.com/public/Hungarian_Magyar_Y-DNA_Project/default.aspx?section=ymap
Што се Украјине тиче, коцентрација И2а је уз саму западну границу и у централном делу. Нем је у осталој западној Украјини.
На руском пројекту Din S зову карпатско - хрватским кластером.
http://www.familytreedna.com/public/russiadna/default.aspx?section=ymap

Poslednja izmena:
H mtDNA студија
pone.0005112.g003.jpg

http://www.biomedsearch.com/attachments/00/19/34/03/19340307/pone.0005112.g003.jpg
http://www.biomedsearch.com/nih/New-population-phylogenetic-features-internal/19340307.html
http://www.eupedia.com/europe/ancient_european_dna.shtml

Poslednja izmena:
Има ли простора за тезу да је динарац динаризовани прогресивни кромањонац?
Потребне су нам две типичне Хг, а имао само И2а. Ако И2а везујемо за Брно - Пшедност кромањонца, шта је онда динарац? Пре неки дан сам изнео тезу да је северно од динарског развођа предак И2а дин хаплогрупе, а да се јужно, у глацијалној долини северног Jадрана и на простору северне Италије издвојио И2а М26. "Мушка лоза" се на Балкану угасила, али је оставила антополошки траг. Погледајте расподелу U5b3 mtDNA.
Pogledajte prilog 275476
Један занимљив рад.
http://dispatchesfromturtleisland.blogspot.com/2012/05/some-proposals-on-mtdna-makeup-of.html

Naravno, tip Brno-Pšedmost je drugačiji od zapadnih tipova i pokazuje varijetete u korist dinarskog oblika glave.

U Evropi oko 15% ljudi ima B krvnu grupu i još 5% AB, što znači da je zastupljenost gena za B krvnu grupu oko 20%. Ova krvna grupa je azijatska, imaju je pretežno mongoli i indijci. Tamo je ona zastupljena sa više od 75%. I bez velikih geteskih istraživanja se može doći do procenta zastupljenosti azijske genetike među narodima u Evropi. Ovo bi trebalo da bude posledica svih migracija sa istoka na zapad.

Ima i druga teorija po kojoj su i A i B krvna grupa azijske, obzirom da je čak i kod eskima A krvna grupa dominantna , a da je 0 afrička tj. kromonjonska. A krvna grupa je u Evropi zastupljena sa 41%, 0 sa 39%, B15% i AB 5%.

То са крвним групама се не може повезати са Y хаплогрупама. Само у појединим случајевима постоје танке корелације али постоје и други случајеви који тотално руше сва правила.

То са крвним групама се не може повезати са Y хаплогрупама. Само у појединим случајевима постоје танке корелације али постоје и други случајеви који тотално руше сва правила.

Sad ću možda nešto glupo pitat'... kako to da su istraživanja Y hromozoma mnogo popularnija od istraživanja mtDNA a samo se može odrediti za muškarca?

Sad ću možda nešto glupo pitat'... kako to da su istraživanja Y hromozoma mnogo popularnija od istraživanja mtDNA a samo se može odrediti za muškarca?

Kako istraživanja na Y hrom. važe samo za muške tako mtDNA važi samo za žene. Bilo bi idealno naći korelaciju izmedju gena na Y hromozomu što je vezano za muškarce i mtDNA koja "gleda u žensku" liniju.

U nasoj genealogiji muska linija je mnogo vaznija u odredjivanju nasledstva. Jedino Jevreji vode poreklo po majci ali eto i oni daju prednost muskim linijama u ovim istrazivanjima.
Osim toga, preko Y hromozoma se postizu precizniji rezultati (najbolji komercijalni mtDNK testovi su po preciznosti negde na 20 generacija). I jos jedna stvar... dokazalo se da je preko muskih linija lakse pratiti kretanje stanovnistva u proslosti.

U nasoj genealogiji muska linija je mnogo vaznija u odredjivanju nasledstva. Jedino Jevreji vode poreklo po majci ali eto i oni daju prednost muskim linijama u ovim istrazivanjima.
Osim toga, preko Y hromozoma se postizu precizniji rezultati (najbolji komercijalni mtDNK testovi su po preciznosti negde na 20 generacija). I jos jedna stvar... dokazalo se da je preko muskih linija lakse pratiti kretanje stanovnistva u proslosti.

Другим речима, коришћењем Y-DNA може се извршити много квалитетнија кластеризација него уз помоћ mtDNA.

Обзиром да већ дуже вријеме нисам активан на овој теми...ево мало свежих информација са ”Српског ДНК пројекта”:

Хаплогрупа I2a1b:
haplogrupai2a1b.png

Извор: www.poreklo.rs / www.poreklo.rs/srpski-dnk-projekat

Хаплогрупа E1b1:
haplogrupae1.png

Хаплогрупа I1:
haplogrupai.png

Хаплогрупа J2b
haplogrupaj2b.png

Хаплогрупа R1a:
haplogrupar1a.png

Хаплогрупа R1b:
haplogrupar1b.png

Poslednja izmena:
Kвалитнија кластеризација је уз помоћ Y-DNA него уз помоћ mtDNA.
mtDNA говори о насељавању Европе, и позданије прати антополошке карактеристике народа, а и лингвистичке. У старим европским културама постојала су комплексна друштва где је значајну улогу играла и женска популација. Често су свештенице биле жене, постоји и теорија да је владао матријахат, мада је тај став мало пољуљан.
Ствари се почињу мењати пре око 3,5 миленијума, када кулрура гробних хумки руши ватинску културу.
У позном бронзаном добу појављују се ратничка култура која је родовски организована.
Зато су TRMCA толико младе. Све зависи од тога чији је род победио, а императив је да се остави што бројније потомство. У ратовима и после ратова гину мушкарци, док жене узимају и тако један човек има бројно потомство, али у бити мало је његове генетике у потомству (преовлађује генетика народа мајки).
У мојој породичној легенди има прича, да је по доласку на садашње станиште, једне јесени доведено 18 невеста.
Е В13 је занимљив. То је у основи афричка ХГ, али у Европи немамо афричких мтДНК, нити има црнаца. Значи Е В13 није дошао као сеоба народа, већ су стигли само мушкарци, можда бродом (на броду нема места за жене, старо правило).

Poslednja izmena:
Обзиром да већ дуже вријеме нисам активан на овој теми...ево мало свежих информација са ”Српског ДНК пројекта”:

Хаплогрупа I2a1b:
i2a1b.png

А зашто овдѣ нема Вукотића, Дапчевића, Радуловића, мене? Молим да не додаш на слику. И ми смо људи. А овако гледаоци могу стећи погрѣшан утисак о Црной Гори.

Hvala na odgovorima!

- - - - - - - - - -

А зашто овдѣ нема Вукотића, Дапчевића, Радуловића, мене? Молим да не додаш на слику. И ми смо људи. А овако гледаоци могу стећи погрѣшан утисак о Црной Гори.

Ja sam baš to pomislio... reko' nisu se valjda samo Vasojevići i Kuči ispitivali... :)

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: Kor
Poslednja izmena:
Када погледамо грађу кромањонаца, небитно о ком подтипу се ради, они нагиљу ка робуснијој грађи, а у случају да се баве спортом они са ралтивном лакоћом набаце веће количине мишићне масе, сасвим супротно од многих других типова попут нордијаца, медитеранаца итд. Динарци чак, иако по природи имају мање мишићне масе, ипак имају малкице робусније зглобове и развијенији скелет и од многих кромањонских типова. И да не запоставимо висок проценат тестостерона. Када се погледа широка маса по теретанама у западној Европи, наши доле са Балкана делом брже расту у ширину, него многи домаћи који користе хемију.

И динарци и кромањонци су углавном добре грађе. Неко ко у породици има и медитеранског или атлант.-мед. типа, је вероватно жгољвији, али углавном сразмерно изгледају. Једина мана оба типа је, да када се хране сасвим супротно, него што је њихов метаболизам природно програмиран, ипак више масти накупе и то углавном на стомаку. Док на пример сви остали евроспки типови веома добру сразмерну поделу масти имају.

Када погледамо разпрострањеност кромањонаца у Европи, јасно се види, да су то све подручја са доминантном И хаплогрупом. Када се погледа разпрострањеност динараца, онда се најчешће ради о И2 подручјима. Постоји могућност, да су динарци уствари настали од кромањонаца, али због сталног боравка у планинама су развили тај горштачки менталитет и веома су отпорни на спољне утицаје, док су кромањонци претежно (не искључино!) живели по равницама и били приморани (поготово при конфликтима са Р1 становништвом тадашње Европе) да се као камелеони прилагоде својој околини и ситуацији.

Има ту још доста каракеристика, које ваља упоредити, али и немам тренутно баш времена нашироко да пишем, а и немам конкретна испитивања, осим личних посматрања.
.

Ово су све добре примебе. Исто сам и сам приметио без читања а доста тога се односи и на мене :)

Иначе, мене збуњује једна ствар. Може се на интернету на доста места наћи да су носиоци хаплогрупе I карактеристични по "танкој кости". А са друге стране иммо ову робустну грађу која би требала да почива на снажној кошчаној основи.

Није ми јасно, зашто се Хрвати много мање тестирају од Срба?! По картама се евидено може приметити да је тако. Слична ствар је и са муслиманима.

Crnogorci najviše... čak i ono u Bg i Ns su pola Crnogorci garant :)

- - - - - - - - - -

Хипер-реалистична реконструкција неандерталца.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19960748

Isti Čak Noris oca mi! :)

Jedan zanimljiv sajt (možda je i postavljan, ali nije naodmet ponovo skrenuti pažnju na njega)
http://www.semargl.me/en/dna/ydna/all-snp-maps/

Откуд P 37.2 на Тибету и у Ксинјангу?

http://en.wikipedia.org/wiki/Xinjiang
"Early history
According to J.P. Mallory and Victor H. Mair, the Chinese sources describe the existence of "white people with lightish hair" or the Bai people in the Shan Hai Jing, who lived beyond their northwestern border.[10]
Central_Asian_Buddhist_Monks.jpg

Left: Brown-haired and blue-eyed Indo-Aryan, Indo-Iranian or Central Asian (possibly Tocharian?) and right: Fair-skinned East Asian (Han?, Tibetan?) Buddhist monks, Bezeklik, Eastern Tarim Basin, 9th–10th centuries CE.[11]
The well-preserved Tarim mummies with Caucasoid features, often with reddish or blond hair, today displayed at the Ürümqi Museum and dated to the 3rd century BC, have been found in precisely the same area of the Tarim Basin.[12] Nomadic tribes such as the Yuezhi were part of the large migration of Indo-European speaking peoples who were settled in eastern Central Asia (possibly as far as Gansu). The Ordos in northern China east of the Yuezhi are another example."
https://www.google.com/search?q=xin...v&sa=X&ei=xJ9DUYvEMY3dsgaj5IDABQ&ved=0CCsQsAQ
Можда Милош и није луд.

Mожда и веће изненађење присусво најразличитијих подгрупа Р1б, уз саму западну границу Кине (чак сумљам у тачност података)..

Poslednja izmena:
Ово су све добре примебе. Исто сам и сам приметио без читања а доста тога се односи и на мене :)

Иначе, мене збуњује једна ствар. Може се на интернету на доста места наћи да су носиоци хаплогрупе I карактеристични по "танкој кости". А са друге стране иммо ову робустну грађу која би требала да почива на снажној кошчаној основи.
То сам и ја приметио, поготово на западно-европским форумима влада такво мишљење.

Ја мислим да је један од разлога тај, што је велики део кромањонаца - понајвише у том северно-западном углу Европе - има веома јак додатак нордијаца, који су по грађи некако најнежнији. Уз то долази још западно-европски егозентризам, који се најбоље у нордицизму огледа. Тако на пример када хоће да покажу пример нордијаца узму једног добро грађеног Бред Пита. Он је по класификацији сасвим јасно далофелид (тип често заступљен на подручју бивше Germania Slavica), али такође има јак удео нордијског типа (одговоран за његову ектоморфну грађу).

И тако се често код њих сматра, да је кромањонац по грађи мало грацилнији од једног класичног алпинца. Али онда крену од Алпи и наиђу на једног Арнолда Шварценегера, који је протоип централно-европског кромањонца. Па крену јужније и што више слаби удео нордијаца наилазе на све веће громаде од мушкараца - да не кажем дупле порције од великог дела млитавих и метиљивих нордијаца/нордо-алпинаца/и сличних типова. Без шале, гомила мушкараца, поготово када се као дете сетим оног нашег класичног сељака, који раде стварно тешке послове, колике су то громаде, шаке као лопате, да не причам. А овде на западу по теретанама за просек наводне громаде, које годинама тренирају, се као могу поредити са нашим класичним сељаком из Србије.

Ако би смо сад направили неки редослед, ко је робуснији по грађи, онда би ја лично дефинитивно овако кренуо:
1. архаични кромањонац / динарац
2. прогресиван кромањонац / (дало)фелиди / трондер / брно / бореби / дунавски кромањонац
3. алпинци / (према Куну upper paleolithic survivor-) нордо-кромањонац
4. балтиди / атландо-медитеранци / атлантиди / понтиди
5. медитеранци / нордо-атлантиди / келто-нордиди / норици
6. нордијци / ираноиди

Е сад да видимо у пракси. На пример ја, ја сам по фенотипу класичан кромањонац. Иако имам доста динараца у породици, ја немам ни трунку динарског изгледа, али по нарави ипак поседујем доста динарског карактера. И пази сад ово, немам баш тако робусне зглобове, као што је уобичајено за мушкарце са нашег поднебља. Али ипак изгледам масивно и немам проблема да набацим мишићну масу. Значи ја без тренинга на 1.90м имам неких 100кг, а са којим набаченим килом мишића лако скочим у 105-110кг категорију, а да при томе уопште не изгледам дебело или салаво.

Али пази сад ово што ми је запало за око, не само код мене, него и код гомиле других, а мислим да се по томе један кромаљонац одлично може разликовати од осталих типова. Када се нормално храним, значи са млечним производима и житарицама, имам не баш мали проблем са накупљањем масти у области стомака. Због мишићне масе не изгледам дебело, али није баш то мало сала. АЛИ када се храним кетогено - када избацим све житарице, а млечне производе сведем на неки прихватљив минимум - значи када се храним искључиво од беланчевина и масти (месо, риба, јаја, гомила поврће, уља и орашасти производи) и без угљених хидрата, баш као палеолитичко становништво Европе, мени се сало у року од пар недеља буквално топи из дана у дан, сто пута се боље осећам, много сам концентрисанији и много мање ми је сна потребно, не осећам умор преко дана и пун сам енергије.

Што значи да првобитни кромањонци можда и нису имали најробуснију скелетну грађу (али сигурно нису имали танке кости/зглобове) и да су је тек добили динаризацијом и алпинизацијом на читавом подручју јужно од Алпи, а источно од ранијег Источног франачког царства. Значи метаболизам им је остао исти, централни нервни систем и даље ради по првобитно принципу, али им је грађа кроз адапцију на спољне факторе постала малкице робуснија у додиру са веома масивним динарцима и тада релативно тапаљастим али чврстим алпинцима (од почетка индустријализације алпинци нагло почињу да се "деформишу").

ПС: Ја га можда опет мало превише детаљно развлачим, али ако сам негде до погрешног закључка дошао, реци ми. ;)

Jedan zanimljiv sajt (možda je i postavljan, ali nije naodmet ponovo skrenuti pažnju na njega)
http://www.semargl.me/en/dna/ydna/all-snp-maps/
Откуд P 37.2 на Тибету и у Ксинјангу?
http://en.wikipedia.org/wiki/Xinjiang
"Early history
According to J.P. Mallory and Victor H. Mair, the Chinese sources describe the existence of "white people with lightish hair" or the Bai people in the Shan Hai Jing, who lived beyond their northwestern border.[10]
Pogledajte prilog 276312

Left: Brown-haired and blue-eyed Indo-Aryan, Indo-Iranian or Central Asian (possibly Tocharian?) and right: Fair-skinned East Asian (Han?, Tibetan?) Buddhist monks, Bezeklik, Eastern Tarim Basin, 9th–10th centuries CE.[11]
The well-preserved Tarim mummies with Caucasoid features, often with reddish or blond hair, today displayed at the Ürümqi Museum and dated to the 3rd century BC, have been found in precisely the same area of the Tarim Basin.[12] Nomadic tribes such as the Yuezhi were part of the large migration of Indo-European speaking peoples who were settled in eastern Central Asia (possibly as far as Gansu). The Ordos in northern China east of the Yuezhi are another example."
https://www.google.com/search?q=xin...v&sa=X&ei=xJ9DUYvEMY3dsgaj5IDABQ&ved=0CCsQsAQ
Можда Милош и није луд.

Mожда и веће изненађење присусво најразличитијих подгрупа Р1б, уз саму западну границу Кине (чак сзмљам у тачност података)..

А откуд теби то?

Blagoje³
Али пази сад ово што ми је запало за око, не само код мене, него и код гомиле других, а мислим да се по томе један кромаљонац одлично може разликовати од осталих типова. Када се нормално храним, значи са млечним производима и житарицама, имам не баш мали проблем са накупљањем масти у области стомака. Због мишићне масе не изгледам дебело, али није баш то мало сала. АЛИ када се храним кетогено - када избацим све житарице, а млечне производе сведем на неки прихватљив минимум - значи када се храним искључиво од беланчевина и масти (месо, риба, јаја, гомила поврће, уља и орашасти производи) и без угљених хидрата, баш као палеолитичко становништво Европе, мени се сало у року од пар недеља буквално топи из дана у дан, сто пута се боље осећам, много сам концентрисанији и много мање ми је сна потребно, не осећам умор преко дана и пун сам енергије.

I meni je tako, mada i vecini ljudi ja mislim. Ja uglavnom jedem, voce, povrce, ribu, piletinu, morsku hranu, ne puno hleba. Ne jedem puno mlecnih proizvoda i jaja, maltene vrlo slabo, slatko retko, ne pusim, ne pijem alkohol ni kafu itd itd. A isto nekako kad god hocu mogu da se umisicavim, ili da se svedem na 81-2 Kg ako predjem, i nekako mi je vrlo lako da ostanem fit kao sto si objasnio na neku visinu od 182 otprilike.

Mada evo opet imamo Nemce koji su banderasi uglavnom visoki i jaki ljudi, a evo i u Australiji vecina Australijanaca, koji su poreklom iz UK su visoki i krupni, bas kao drvosece neke a obicni ljudi, to je opsta pojava. NIje bas da moraju da treniraju da bi bili nesto, mozda za definicije ili neki specifican sport, ali prirodno su krupni i jaki ljudi... Cak u Srbiji procentualno ima vise sitnih ljudi, mnogo vise.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back