Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
balticki sloveni, koje milojevic zove srbi (Sukow-Dziedzice) bili vecinom I populacija i to I1 + I2 i manjinski R1a a da su Prague-Korchak sloveni bili vecinom R1a a manjinski I1 + I2.
ovo se lepo vidi po slovenskim nalazima. na teritoriji baltika brvnare sa centralnom peci kao i manji procenat zemunica i to to dosta zemunica sa centralnom peci a ne u cosku.
vise na jugoistok vise zemunica sa pecima u cosku i manje brvnara koje se prvo sa centralnim pecima a onda sa pecima u cosku.
i svuda imamo temple rings odnosno prstenaste ukrase za glavu kao i vratne prstenove i prstenje za ruke sto potvrdjuje da su ovde sloveni a ne skandinavci.
...

Ajde, leba ti, objasni mi malo bolje kako si pomoću brvnara sa centralnim pećima i zemunica sa pećima u ćošku odredio genetsku strukturu. Ja ništa ne kapiram.

Poslednja izmena:
Људи, шта се зна о генетском утицайу Турака на Србе?
Од малена слушам приче како су Срби и Турци исто, како смо се мѣшали са њима 500 година и слично.
Какво йе стварно стање ствари? У нас има око 40% хаплоскупина неевропских (Е1б1б, Й2, дѣо Р1б, и друге мање). Иако йе найвећи дѣо њих овдѣ затечен доселившими се Словеними код старосѣделаца, има ли доказа о значайнийем турском утицайу на нас?
Ако га йе било, било га йе по мушких лозах, пошто сумњам да су Турци давали свойе кћери Србом, нижему сталежу и слойу.
Йесу ли рађена поређења узорака наших припадникь наведених афричко-блискоисточних хаплоскупина са узорцима уобичайенима за Турску? Има ли гомилања наших у гроздове турских узорака? И посебно йе питање порѣкло малобройних Й1 узорака. Йесу ли они (новийега) арабскога порѣкла, од Арапа дошавших овамо за врѣме турске власти?
И посебно, има ли доказа за мѣшање Турака са домаћима муслиманима, односно их трагова у босанско-муслиманских хаплоскупинах?

Poslednja izmena:
Од малена слушам приче како су Срби и Турци исто, како смо се мѣшали са њима 500 година и слично.
Какво йе стварно стање ствари? У нас има око 40% хаплоскупина неевропских (Е1б1б, Й2, дѣо Р1б, и друге мање). Иако йе найвећи дѣо њих овдѣ затечен доселившими се Словеними код старосѣделаца, има ли доказа о значайнийем турском утицайу на нас?
Ако га йе било, било га йе по мушких лозах, пошто сумњам да су Турци давали свойе кћери Србом, нижему сталежу и слойу.
Йесу ли рађена поређења узорака наших припадникь наведених афричко-блискоисточних хаплоскупина са узорцима уобичайенима за Турску? Има ли гомилања наших у гроздове турских узорака? И посебно йе питање порѣкло малобройних Й1 узорака. Йесу ли они (новийега) арабскога порѣкла, од Арапа дошавших овамо за врѣме турске власти?
И посебно, има ли доказа за мѣшање Турака са домаћима муслиманима, односно их трагова у босанско-муслиманских хаплоскупинах?

Zna se da genetskog uticaja Turaka na Srbe nema, ali da zato ima dobar dio današnjih Turaka koji su srpske krvi. Inače Turci su najveća genetska mješavina u Evropi. Najkarakterističnije turske haplogrupe su J2a i G2, kod Srba prisutne u veoma malom procentu, a i to nisu originalne turske haplogrupe već starosjedilačke anadolske, tako da je priča o nekakvom mješanju Srba i Turaka najobičnija izmišljotina. Nema značajnijeg prisustva turskih gena među Srbima, ali ni među ostalim narodima Blkana. Među bosanskim muslimanima ima haplogrupe J1 u malom procentu što bi trebalo značiti neke doseljenike sa Bliskog Istoka za vrijeme Turaka.

Zna se da genetskog uticaja Turaka na Srbe nema, ali da zato ima dobar dio današnjih Turaka koji su srpske krvi. Inače Turci su najveća genetska mješavina u Evropi. Najkarakterističnije turske haplogrupe su J2a i G2, kod Srba prisutne u veoma malom procentu, a i to nisu originalne turske haplogrupe već starosjedilačke anadolske, tako da je priča o nekakvom mješanju Srba i Turaka najobičnija izmišljotina. Nema značajnijeg prisustva turskih gena među Srbima, ali ni među ostalim narodima Blkana. Među bosanskim muslimanima ima haplogrupe J1 u malom procentu što bi trebalo značiti neke doseljenike sa Bliskog Istoka za vrijeme Turaka.

Ово што ти написа се у потпуности слаже са мойима закључцима. Нарочито да више ми утицасмо на њих него они на нас. Йер они су по некада узимали наше жене койе бише им биле запале за око (милом или силом) и женили се њима, а има доста садашњих Анадолаца потомака балканских Мухаџиръ потурчењакъ. Вѣроватно су дѣлом они одговорни за око 4% И2а тамо, поред можда Курдъ.

Александар Невски

Te price sire domaci konvertiti kako bi sa sebe skinuli ljagu i prebacili je na drugoga. Kada lopov bezi on vice "drz'te lopova!".
Ukoliko je i bilo slucajeva seksualnog zlostavljanja za vreme Otomana, to su radili potomci poturica.

Какво йе стварно стање ствари? У нас има око 40% хаплоскупина неевропских (Е1б1б, Й2, дѣо Р1б, и друге мање).
Sve je relativno pa i to "evropsko poreklo". Ruku na srce, i I su nekada bili "neevropski", Svi su dolazili u Evropu, neki ranije a neki kasnije.

Иако йе найвећи дѣо њих овдѣ затечен доселившими се Словеними код старосѣделаца, има ли доказа о значайнийем турском утицайу на нас?

nema turskog uticaja

И посебно йе питање порѣкло малобройних Й1 узорака. Йесу ли они (новийега) арабскога порѣкла, од Арапа дошавших овамо за врѣме турске власти?

Po nekim iztrazivanjima, imamo oko 2-3% J1 medju muslimanima u Bosni. On je 99% arapskog porekla dok J1 moze biti i jevrejski kao i kulturalno "nearapski" u pojedinim slucajevima,

Истражитељу, убих се тражећи страницу на сѣдишти србскога ДНК подухвата о поређењи блискости трийу прѣзимена и их узорака узетих као примѣр. Већ два дана йе не могу наћи. Молим те дай везу на њу.
То ме занима због поређења узорака Бездановића (мене), Вукотића и Авдаловића.
Гледайући 16/17 ознака, уочих да йе одстояње мене и Вукотића 9, Вукотића и Авдаловића 8, а мене и Авдаловића 5.
Занима ме колико колѣн би то могло бити. Мислим много, али ипак да провѣрим йош йедном.

И йош нешто, ти ми написа да си вршио испитивање нагомилавања свих дин-йуг узорака и да йе Сибинчић васдан био у истой грани са Вукотићем. Прѣдпостављам да се то ради рачунарским програмом?
Ако будеш поново то радио, молим те обяви исходе. Занима ме шта се може казати о узаямной блискости (односто неблискости) узорака тройих наведених братстава, као и Сибинчића и Маряновића из ГМ-а са њима.

Poslednja izmena:
Da je postojala kladionica, ulozio bih 10eur na E1b

http://www.bmj.com/content/345/bmj.e8268

Коже, ово што ти написа йе прилично двосмислено. Не зна се да ли си мислио на прошлост или садашњост.
Прѣдпостављам да мишљаше "Da je postojala kladionica, ulozio bih био 10eur na E1b" ? Тек тако йе ясан смисао написанога, уколико се односи на прошлост.

Ne znam kakve veze ima Mtdna haplogrupa J1 sa svim ovim. Ili ti je promaklo da je to mtdna haplogrupa, a ne y ili si htio nešto da kažeš sa ovim?

Pa, pobijajući moje stavove sa tezom o starosti između IJ sam sebi uskačeš u stomak nalazeći jezičku vezu u isto tako staroj NOP grupi. Ako su NOP nosioci kako kažeš indijansko-kavkaskih jezika gdje ćeš onda umetnuti indoevropski i R1a, jer po toj logici bi i R1a trebali da govore tim NOP jezikom, zar ne?

Inače postoji najmanje deset teorija o raznoraznim vezama baskijskog jezika, a koliko sam vidio baš ova veza sa Na dene jezikom se smatra najviše u domenu fantastike.

Nije mi promaklo da je mtDNA posto sam napisao :"ovo je mtDNA pazite".
Ima veze po tom sto je ima najvise kod baskijskih zena, i da se poklapa sa starim R1b, kao sto se i Y dna baska poklapa s stari R1b (bez keltskog i bez germanskog). Tako, da ono sto je posebno za Baske je prisustvo stare R1b. Baski i imaju 2 posebne stvari, stari R1b i poseban jezik. Eto zasto pravim tu paralelu

Ne znam kakve veze ima Mtdna haplogrupa J1 sa svim ovim. Ili ti je promaklo da je to mtdna haplogrupa, a ne y ili si htio nešto da kažeš sa ovim?

Pa, pobijajući moje stavove sa tezom o starosti između IJ sam sebi uskačeš u stomak nalazeći jezičku vezu u isto tako staroj NOP grupi. Ako su NOP nosioci kako kažeš indijansko-kavkaskih jezika gdje ćeš onda umetnuti indoevropski i R1a, jer po toj logici bi i R1a trebali da govore tim NOP jezikom, zar ne?

Inače postoji najmanje deset teorija o raznoraznim vezama baskijskog jezika, a koliko sam vidio baš ova veza sa Na dene jezikom se smatra najviše u domenu fantastike.

Ako je nesto zajednicko u NOP jeziku nebuloza i fantastika, onda nesto zajednicko u IJ jezik je ista nebuloza i fantastika, posto su isto stari.

То је очекивано. Питање је одакле Р1б код Египатских фараона.

Па ни то није ништа чудно. R1b-M269 је на Иберијско полуострво стигао преко Северне Африке, и свакако је прошао и кроз Египат (и као што видимо, и задржао се).

Je li to hg koju danas većinski imaju Berberi?

Хаплогрупа карактеристична за Бербере (западне) је E-M81, или у ISOGG 2012 номенклатури E1b1b1b1a. Што се R1b хаплогрупе тиче, она доминира у појединим деловима Африке само у варијанти R1b1c (R-V88), и то у Камеруну, где у појединим племенима има изузетно високу фреквенцију, а има је доста и код Египатских Бербера, вероватно си на њих мислио.

Haplogroup_R1b_%28Y-DNA%29.PNG

Истражитељу, убих се тражећи страницу на сѣдишти србскога ДНК подухвата о поређењи блискости трийу прѣзимена и их узорака узетих као примѣр. Већ два дана йе не могу наћи. Молим те дай везу на њу.
То ме занима због поређења узорака Бездановића (мене), Вукотића и Авдаловића.
Гледайући 16/17 ознака, уочих да йе одстояње мене и Вукотића 9, Вукотића и Авдаловића 8, а мене и Авдаловића 5.
Занима ме колико колѣн би то могло бити. Мислим много, али ипак да провѣрим йош йедном.

И йош нешто, ти ми написа да си вршио испитивање нагомилавања свих дин-йуг узорака и да йе Сибинчић васдан био у истой грани са Вукотићем. Прѣдпостављам да се то ради рачунарским програмом?
Ако будеш поново то радио, молим те обяви исходе. Занима ме шта се може казати о узаямной блискости (односто неблискости) узорака тройих наведених братстава, као и Сибинчића и Маряновића из ГМ-а са њима.

Vjerovatno misliš na ovo: http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/?page_id=104

Tačno je da sam koristio program za pravljenje genetskih veza i da sam intenzivno proučavao upravo i2a Dinaric South haplotipove. Problem je što se malo ljudi kod nas testiralo na 67 markera i više, a jedino to može dati pravu informaciju. Doduše , ako je i manji haplotip sličan veoma nekom koji se testirao na 67 markera i to može da pomogne. Tako i u tvom slučaju, sreća je da se Sibinčić testirao na 67 markera pa može da ti pomogne i u pozicioniranju tvog haplotipa. Postavljam programski dobijeno stablo za Dinaric South haplotipove sa naših prostora (ima ih malo, ali šta je tu je)
http://4.***************/-JUD26yMdU1Y/UNYr2f0RoQI/AAAAAAAAACw/GRoFap_B_zo/s1600/67+markera.bmp

Kao što se može vidjeti, izdvojene su jasno dvije grupe koje dijeli vrijednost 17 na DYS 557 i druga grupa sa vrijednosti 16 na DYS 557. Ova grupa sa vrijednošću 17 je mlađa i izdvojila se iz ove šire grupe kojoj pripadaju i Vukotić i Sibinčić. Nažalost ovaj marker 557 se nalazi u zadnjem panelu markera pa ga mnogi nisu testirali, ali je veoma značajan. Tačno je da je Vukotić nešto dalje od tvog haplotipa, ali je na istoj grani. A haplotipovi koji su naistoj grani sa tvojim haplotipom su Avdalović, Sibinčić, Omerbašić, Franić, Slijepčević. Ova prezimena su testirana na 37 markera pa znam da su genetski bliska iz jednog drugog grafikona. Ako su tvoji Bezdanovići iz Ozrinića i slave Aranđelovdan, mislim da ti je najbliža genetska veza sa Avdalovićima koji su takođe iz Ozrinića i takođe slave Aranđelovdan. Sa Vukotićima iz Ozrinića ste takođe vezani, ali nešto dalje. Interesantno je da katolički Franići koji su se testirali u koji ulaze u ovaj krug porodica spadaju u red pokatoličenih srpskih porodica za koje je Dedijer pisao da su od plemena Riđana u Crnoj Gori, tačnije Dedijer piše da su istog roda sa pravoslavnim Batinićima u Čvaljini u Popovu, a ovi Batinići da su porijeklom Dragojevići iz Riđana u crnoj Gori. Znamo dobro da su Dragojevići jedno od Ozrinićkih bratstava. Riđani su staro srpsko pleme koje je živjelo jednim dijelom i na teritoriju na kome se kasnije formiralo pleme Ozrinića. Tako da bi ova grupa haplotipova veoma lako mogla biti neki genetski marker plemena Riđana ili bar nekog jakog bratstva među njima. U svakomslučaju za nadati se je da će novi podaci doprinijeti da se stvar još više razjasni.

То је очекивано. Питање је одакле Р1б код Египатских фараона.

A gde si nasao da je R1b?
Bilo je svojevremeno prasine oko Tutankamona ali je citava prica iskonstruisana iz video inserta u kojem se pojavljuje list sa vrednostima STR markera. Kasnije su ljudi videli da se radi o nosiocu tzv. atlantskog modalnog tipa R1b. sto je naravno izazvalo skepsu kod ljudi koji se razumeju u GG.

Mada je teoretski moguce da bude R1b ali nikako AMT

Ako je nesto zajednicko u NOP jeziku nebuloza i fantastika, onda nesto zajednicko u IJ jezik je ista nebuloza i fantastika, posto su isto stari.

Ne kaže genetika niti starost da je to fantastika nego lingvisti, dok je veza istočnokavkaski- baskijski mnogo bolje potkrepljena. Ne znam koje je to specifično stara R1b zastupljena kod Baska nego kod ostalih R1b u Evropi, niti mogu da razumijem i dalje vezu J1 mtdna haplogrupe sa cijelom ovom pričom. Te mtdna haplogrupe ima više kod Engleza i Iraca, pa mi nije jasno šta želiš da dokažeš. Opet izbjegavaš da odgovoriš na najprostije moguće pitanje: Ko je, kad i gdje izvršio indoevropeizaciju cijele r1b haplogrupe, ako ona po tvom tvrđenju nije bila indoevropska i ako je u starini govorila baskijskim usko povezanim sa indijanskim na dene jezikom ako sam te dobro razumio...Uzgred, mislim da ovu diskusiju doživljavaš previše lično, ja ne uživam da se nadgornjavam ni sa kim. što se mene tiče, rekao sam šta mislim, a ti vjeruj kako god hoćeš.

A gde si nasao da je R1b?
Bilo je svojevremeno prasine oko Tutankamona ali je citava prica iskonstruisana iz video inserta u kojem se pojavljuje list sa vrednostima STR markera. Kasnije su ljudi videli da se radi o nosiocu tzv. atlantskog modalnog tipa R1b. sto je naravno izazvalo skepsu kod ljudi koji se razumeju u GG.

Mada je teoretski moguce da bude R1b ali nikako AMT

Ево шта о томе каже википедија:

Tutankhamun
Y-DNA testing on some of the related male Mummies of the 18th Dynasty of Egypt revealed them to belong to R1b1a2. However the Y-chromosome of King Tut has never been published, and his DNA profile was reconstructed by Swiss scientists at Zurich-based DNA genealogy centre, iGENEA, based on some screencaps from a Discovery Channel documentary that may not belong to the Pharaoh. According to Carsten Pusch, a geneticist at Germany's University of Tubingen who was part of the team that unraveled Tut's DNA from samples taken from his mummy and mummies of his family members, iGENEA's claims are "simply impossible."

Ово ми је типично за новинаре - убаце неку дезинформацију, а после, како наш народ каже, мораш да се окозиш (или отелиш) да би је демантовао.

Poslednja izmena:

Tačno je da sam koristio program za pravljenje genetskih veza i da sam intenzivno proučavao upravo i2a Dinaric South haplotipove. Problem je što se malo ljudi kod nas testiralo na 67 markera i više, a jedino to može dati pravu informaciju. Doduše , ako je i manji haplotip sličan veoma nekom koji se testirao na 67 markera i to može da pomogne. Tako i u tvom slučaju, sreća je da se Sibinčić testirao na 67 markera pa može da ti pomogne i u pozicioniranju tvog haplotipa. Postavljam programski dobijeno stablo za Dinaric South haplotipove sa naših prostora (ima ih malo, ali šta je tu je)
http://4.***************/-JUD26yMdU1Y/UNYr2f0RoQI/AAAAAAAAACw/GRoFap_B_zo/s1600/67+markera.bmp

Kao što se može vidjeti, izdvojene su jasno dvije grupe koje dijeli vrijednost 17 na DYS 557 i druga grupa sa vrijednosti 16 na DYS 557. Ova grupa sa vrijednošću 17 je mlađa i izdvojila se iz ove šire grupe kojoj pripadaju i Vukotić i Sibinčić. Nažalost ovaj marker 557 se nalazi u zadnjem panelu markera pa ga mnogi nisu testirali, ali je veoma značajan. Tačno je da je Vukotić nešto dalje od tvog haplotipa, ali je na istoj grani. A haplotipovi koji su naistoj grani sa tvojim haplotipom su Avdalović, Sibinčić, Omerbašić, Franić, Slijepčević. Ova prezimena su testirana na 37 markera pa znam da su genetski bliska iz jednog drugog grafikona. Ako su tvoji Bezdanovići iz Ozrinića i slave Aranđelovdan, mislim da ti je najbliža genetska veza sa Avdalovićima koji su takođe iz Ozrinića i takođe slave Aranđelovdan. Sa Vukotićima iz Ozrinića ste takođe vezani, ali nešto dalje. Interesantno je da katolički Franići koji su se testirali u koji ulaze u ovaj krug porodica spadaju u red pokatoličenih srpskih porodica za koje je Dedijer pisao da su od plemena Riđana u Crnoj Gori, tačnije Dedijer piše da su istog roda sa pravoslavnim Batinićima u Čvaljini u Popovu, a ovi Batinići da su porijeklom Dragojevići iz Riđana u crnoj Gori. Znamo dobro da su Dragojevići jedno od Ozrinićkih bratstava. Riđani su staro srpsko pleme koje je živjelo jednim dijelom i na teritoriju na kome se kasnije formiralo pleme Ozrinića. Tako da bi ova grupa haplotipova veoma lako mogla biti neki genetski marker plemena Riđana ili bar nekog jakog bratstva među njima. U svakomslučaju za nadati se je da će novi podaci doprinijeti da se stvar još više razjasni.

Хвала пуно Истражитељу.
Мойи Бездановићи йесу по породичном прѣдању са Кчева. Родоначелник поп Михаило йе досељеник са Кчева, чия кућа йе била поред Безданске Яме на Кчеву. По њой йе и наше старо прѣзиме, коришћено до почетка двадесетога вѣка. Иначе, од Кчева до Милата (найближе команско село, гдѣ йе досељен поп Михаило, из койега су врѣменом насељена остала три са Бездановићима) има само 16 км ваздушним правцем, па се ту више ради о ширењу у сусѣдне области него о правой сеоби.

Него, и мене занима испитивање на 67 (или више) ознака. Знам да се то ради само у иностранству, па ме занима како се то може извести одавде? И слање узорка, и начин плаћања. И наравно, занима ме цѣна. Ако будем у могућности, урадио бих то на пролѣће. А надам се да ће йош неко од братстава порѣклом из Озринићъ учинити исто. Мислим да бише били веома занимљиви исходи Радуловићъ из Команъ, йер йе по прѣдању Радуле стриц Вукоте. Међу њима имам много родбине, по женских лозах, чак ми йе и баба њихова. Само када би неко од њих хтѣо, а мене йе срамота тражити то од њих, йер ипак кошта доста.

Па ни то није ништа чудно. R1b-M269 је на Иберијско полуострво стигао преко Северне Африке, и свакако је прошао и кроз Египат (и као што видимо, и задржао се).

Афрички пут R1b-M269 је за сад само једна могућност, али проблем јесте тај што није оставио трагове на западни део северне Африке.

http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/

zamolio bih forumaše poznavaoce ove tematike da mi pojasne tabelu sa gornjeg linka
šta znače brojevi u prvom-naslovnom redu 393 - 390 -19 -391 -385 -385b - 426 -388 - ..... i koliko ih već ima, koliki je taj broj, i zašto baš toliko
te brojevi ispod u svakoj koloni
e1b1b1 13 - 23 -13 -10 - 16 -18 -11 -12 - 12- 13 -11 - 30
....

393 - 390 -19 -391 -385 -385b - 426 -388.... ima ih jos mnogo su tzv STR markeri. Narodnim jezikom, to su oznake za lokacije na Y hromozomu da bi se lakse mogle pamtiti. One s u nauci oznacavaju sa slovima DYS ispred ovih projeva (DNA Y Segment)

Svaka ta lokacija (393 - 390 -19 -391 itd) sadrzi odredjeni broj ponavljanja neke sekvence mononukleotida (ako ne znas sta je to, uzmi knjigu i citaj). Sve ove stvari sam objasnjavao vise puta u okviru teme.

Brojevi o kojima govoris su upravo to...... t.j. u primeru koji si naveo, na lokaciji DYS 393, mozemo da prebrojimo 13 ponavljanja niza mononukleotida. Dakle, na toj lokaciji u konkretnom slucaju mozemo prebrojiti 13 ponavljanja sekvence A-G-A-T. Na DYS390 imamo 23 ponavljanja ali je lanac malo drugaciji.....

TATATTTTACACATTTTTGGGCCCTGCATTTTGGTACCCCATAATATATTCTATCTA/TCTG

/TCTG/TCTG/TCTG/TCTG/TCTG/TCTG/TCTG/
TCTA/TCTA/TCTA/TCTA/TCTA/T

CTA/TCTA/TCTA/TCTA/TCTA/TCTA/TCTA/TCTG/TCTA/TCTA/
TGTATCTATCA

TCTATCTATCTTTCCTTGTTTCTGAGTATACACATTGCAATGTTTTCATTTTACTGTCAC

Ovde se broje kako T-C-T-G tako i T-C-T-A

Zelenom sam oznacio 2 clana TCTA sekvence koja se ne broje a ja nemam informaciju zasto se oni ne uzimaju u razmatranje.

i tako za svaki od onih brojeva koje si naveo....

Mogao si da prikazes STR sekvence ovih haploti[pva iz stabla pa da vidimo na kojim se to markerima i na kojim vrednostima razdeljuju. Na taj nacin bi mogli "odokativno" da odredjujemo na koju granu ide koji haplotip. Bilo bi dobro ako bi uhvatili zakonomernost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back