Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
problem sa ovim je da su irci sebe originalno zvali skoti i to su ime koristili do kastnog srednjeg veka. skotska je pocela da se zove skotska kad su je okupirali irci u ranom srednjem veku i kad su pojeli pikte.

a irci imaju najveci procenat R1b na svetu.

zato ja ne verujem da skoti i skiti imaju mnogo veze.

Današnji procenti ne moraju imati veze sa onim od pre 2000g.
Mt DNA daje drugačiju sliku, preovladavaju staroevropski geni.
http://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml

Zanimljivo mi je da je u tom regionu nešto povećano učešće HG K, koja pripada staroevropskoj hg U, ali za razliku od većine ostalih ima je i na Bliskom Istoku u visokom procentu (ovo po wikipwdii, nemam pouzdaniji izvor). Zbog toga sam je povezao sa sa Y DNK hg J.

Poslednja izmena:
Mene uopšte čudi mali procenat R1b u Srbiji, au Bosni i Hercegovini pogotovo. R1b je kako god znak starosjedilačkog stanovništva Balkana iz vremena Rimljana. Imaju ga Grci, Albanci i Cincari. I možda (pored J2 i E1b) R1b najznačajniji faktor koji može pomoći da se razgraniči balkansko od slovenskog stanovništva.

R1b je tanak i u Panoniji, a baš bi tu s obzirom na Kelte trebalo da ga ima. To može da znači samo jedno. R1b na Balkanu je latinsko-grčko-maloazijskog porijekla, oni narodi koji se smatraju Keltima (Skordisci, Boji, Taurisci) uopšte nisu bili R1b.

To vazi za Balkan, ali nije bas tako u Panoniji i Rumuniji, ima prisustva R1b keltski tamo. Na Balkanu je tacno da nema, pa ako ima keltskih toponima, onda neki balkanski narodi keltske kulture nisu bili R1b U152. Ali, koje su ostale ne-slovensku grupe ? E-V13, J2b i stari R1b, mozda deo R1a.

Baš lupaš. Kad sam je tvrdio da su "Srbi poreklom iz Portugalije". I uvek dajem link ka izvoru (skoro uvek).
Evo šta sam rekao, i lepo piše "Wikipedia"

pa i rekao sam da lupam u vezi Portugalije :D Ti si ovde izneo bar 5 razlicitih hipoteza od kojih su mnoge na prvi pogled previse apstraktne. Umesto da lepo obrazlozis svoju tacku gledista, ti si dosta cesto izricao STAV bez popratnih objasnjenja. Ne moze to tako, zamara mozak. Nema mi nista gore nego kada ljudi pocnu da objasnjavaju neke stvara pravdajuci ih kako ovi ili oni nisu imali ovaj ili onaj glas pa je nastao taj i taj oblik reci koji ne znaci bas to sto znaci nego nesta drugo... :dash:

Da li su Svebi Srbi, da li su Bastarani Srbi? To tek treba da utvrdimo. Zbog toga sam ti i postavio pitanje.

Mozda nisu nij jedno ni drugo mozda su nesto trece... Ja sam nekada ranije mislio da je srpski narod vrlo drevan i da seze hiljadama godina u proslost. Kako je vreme prolazilo, sve vise uvidjam da je to ime relativno novog datuma.

BTW jednom prilikom postavim na strani forum kartu Svedske sa toponimima koji asociraju na ime Srb. Covek bi rekao, i Svedjani su I pa su i oni verovatno nekakvi drevni Srbi. Medjutim, kasnije se javi covek koji zna svedski jezik i prosto objasni da to zapravo znaci blato :hahaha:

Proucavam literaturu iz stranih izvora, sto i nije bas jednostavna stvar a mimo toga nisam bas previse dobar sa slobodnim vremenom. Kada procitam to sto sam planirao, moci cu da iznesem vise informacija u vezi spaljivanja pokojnika.

Poslednja izmena:
ima jedna interesantna stvar sa tim keltima.

kako idemo od zapada prema istoku, tako je procenat R1b sve manji a procenat LaTene nalaza sve veci ???

u irskoj, koja je najvise r1b po genetici i gde se prica "keltski" jezik maltene i nema LaTene nalaza sto je cini ne keltskom po kulturi.

mislim da imamo pobrkane loncice. ono sto se danas podrazumeva kao keltska kultura i keltski jezik nemaju veze jedni s drugim. irski jezik nije keltski nego gaelic.

Suština je ta da skupljam informacije, da bi došli do zakljuka.
Osnovni problem i jeste što je problematika kompleksna, i ne može se objasniti jednom jednostavnom teorijom. Ponekad se teorije, koje su na prvi pogled kontradiktorne, savršeno uklope.
Oko slovensko - keltskih paralela nisu moja nagađanja, već istraživanja ozbiljnih naučnika.
Ko je Ranka Kuić?
"Проф. др Ранка Куић, дипломирани англиста, магистар англистике у великој Британији, академик келтистике у Великој Британији, редовни професор Филолошког факултета у Београду, књижевник и књижевни преводилац, аутор је око пет стотина научних и стручних радова, члан многих домаћих и страних научних и стручних удружења, носилац угледних награда, поред англистике, бавила се интензивно келтским студијама из којих је објавила већи број радова.
Др Ранка Куић је била истакнути истраживач на пољу компаративистике (српска народна поезија и њен утицај на свијетску књижевност, келтска и српска култура, келтски језици и српски). Говорила је енглески, њемачки, француски, италијански, пољски и руски. Објавила обимну студију Српско – келтске паралеле."
http://dracevica.tripod.com/broj2.htm
Ovde imaš i
"НЕКЕ ОСОБЕНОСТИ СТАРОГ ПОГРЕБНОГ ОБРЕДА СРБА"

Poslednja izmena:
BTW jednom prilikom postavim na strani forum kartu Svedske sa toponimima koji asociraju na ime Srb. Covek bi rekao, i Svedjani su I pa su i oni verovatno nekakvi drevni Srbi. Medjutim, kasnije se javi covek koji zna svedski jezik i prosto objasni da to zapravo znaci blato

ovde nisi u pravu. potpuno je moguce da jedan narod da ime toponimima na svom jeziku, pa da taj narod bude zamenjen drugim narodom koji prica drugi jezik, i da se toponimi zadrze a da na novom jeziku imaju sasvim drugo znacenje.

imamo hiljade primera u irskoj gde su englezi poenglezili irske nazive koji sad imaju potpuno drukcije znacenje na engleskom.

ili imamo primer kosova i albanije gde su maltene svi toponimi srpski a na albanskom ko zna sta znace.

ne mora uvek da bude slucaj al cesto jeste.

ima jedna interesantna stvar sa tim keltima.

kako idemo od zapada prema istoku, tako je procenat R1b sve manji a procenat LaTene nalaza sve veci ???

u irskoj, koja je najvise r1b po genetici i gde se prica "keltski" jezik maltene i nema LaTene nalaza sto je cini ne keltskom po kulturi.

mislim da imamo pobrkane loncice. ono sto se danas podrazumeva kao keltska kultura i keltski jezik nemaju veze jedni s drugim. irski jezik nije keltski nego gaelic.

Upravo je to suština, sve vrvi od pogrešnih postavki, zasnovanih ne nepreciznimi nepouzdanim antičkim izvorima. Moramo da to raspetljamo.
Tako mi izgleda da Cezarova Germanija, nema veza sa Germanima posle invazije Gota, ai ovo još treba razraditi.

Poslednja izmena:
ovde nisi u pravu. potpuno je moguce da jedan narod da ime toponimima na svom jeziku, pa da taj narod bude zamenjen drugim narodom koji prica drugi jezik, i da se toponimi zadrze a da na novom jeziku imaju sasvim drugo znacenje.

imamo hiljade primera u irskoj gde su englezi poenglezili irske nazive koji sad imaju potpuno drukcije znacenje na engleskom.

ili imamo primer kosova i albanije gde su maltene svi toponimi srpski a na albanskom ko zna sta znace.

ne mora uvek da bude slucaj al cesto jeste.

Cek, hoces da kazes da su stvarno Srbi udarili temelj za svedske toponime ?

milojevic misli da jesu.

ja kazem da je moguce.

pogledaj toponime sa vend i gord ili gard.

Evo na svedskom sta znaci :

gård - yard, farmyard, homestead, courtyard, court, enclosure

Formu gard imas po germanskim jezicima u dosta oblika, uglavnom starih zdanja, dvorova i tako dalje... Moze da znaci i grad u nekom obliku. Ima ih i u danskom i norveskom, al to ne znaci = Srbi. Moze bas da znaci supotno ili nesto trece.

Imas cuvene svetove Yggdrasill drveta zivota iz nordijske mitologije gde se svet u kome zive ljudi, planeta u neku ruku, zove Midgard.

Vend smo videli kakvu sliku imaju i procene za njih, da su R1a neki drugaciji tip i da nemaju veze sa Srbima, cak cini mi se i sa R1a delom u Srbiji nisu previse povezani. Tako da i to nije bas nesto .

Poslednja izmena:
Evo na svedskom sta znaci :

gård - yard, farmyard, homestead, courtyard, court, enclosure

Formu gard imas po germanskim jezicima u dosta oblika, uglavnom starih zdanja, dvorova i tako dalje... Moze da znaci i grad u nekom obliku. Ima ih i u danskom i norveskom, al to ne znaci = Srbi. Moze bas da znaci supotno ili nesto trece.

Vend smo videli kakvu sliku imaju i procene za njih, da su R1a neki drugaciji tip i da nemaju veze sa Srbima, cak cini mi se i sa R1a delom u Srbiji nisu previse povezani. Tako da i to nije bas nesto .
Imaju li Lužički Srbi veze sa Srbima?

Mislim da pravo značenje etnonima Srbin još uvek ne možemo precizno da definišemo.

Da ponovim moje razmišljanje. Po meni kod toponima je sačuvano najviše od izgubljenih staroevropskih jezika. Opet, neki jezici su sačvali više preindoevropskih reči (spski i velški npr.).

Ko je Ranka Kuić?
"

Pazi... nisam od onih koji drhte na spominanje titule Dr. Medju Dr ima dosta onih koji su do titule dosli ne bas casnim putem i koji svoj posao obavljaju vrlo necasno

U okviru jedne druge teme ovde na forumu pre par godina smo razmatrali neke aspekte rada Ranke Kuic. Ima dosta toga gde je ona u pravu kao i dosta toga gde nije.

Za hipoteze si u pravu. Moja zamisao kada sam pokretao ovu temu je bila da se na jednom mestu sakupi sto vise materijala koji ce nekome posle nekog vremena posluziti za ozbiljne stvari i za izvodjenje zakljucaka u okviru nekog naucnog rada. Medjutim, problem je sto se javlja previse "shuma" koji zaglusuje informaciju.

Ja bi takodje mogao da koristim neke analogije pa da kazem sledece: U ruskom jeziku, kokoska ze kaze kurica. Sibirski Tatari pevca nazivaju ***** (nije zezanje). E sad... posto se lingvistickom alhemijom moze izjednaciti Serbija i Siberija, onda mozemo da izvucemo zakljucak da su sibirski Tatari potomci drevnih Srba. Tim vise posto postoji arhetipska veza izmedju naziva vezanih za seks i pojedinih zivotinja (cock, pussy, chick).

Nije to put kojim trba da idemo. Treba da emitujemo sto manje suma a sto vise informacije.

Poslednja izmena:
.

Eto, nisam u pravu da se mesta koja su smestena u mocvarnim podrucjima nazivaju lokalnom recju za blato. Jedino i iskljucivo je u pravu onaj koji tvrdi da je sve to stara Srbija.

Vazno je da ste ti , Milojevic i Kelti u pravu. Jos da vam na spisak dovedemo Deretica, nece vam biti ravnih na planeti.

Jezim se od naucnih tvrdnji tipa da je Oranje dobila naziv od drevnih Srba koji su se tu bavili poljoprivredom.

Poslednja izmena:
Eto, nisam u pravu da se mesta koja su smestena u mocvarnim podrucjima nazivaju lokalnom recju za blato. Jedino i iskljucivo je u pravu onaj koji tvrdi da je sve to stara Srbija.

Vazno je da ste ti , Milojevic i Kelti u pravu. Jos da vam na spisak dovedemo Deretica, nece vam biti ravnih na planeti.

Jezim se od naucnih tvrdnji tipa da je Oranje dobila naziv od drevnih Srba koji su se tu bavili poljoprivredom.

Nisi u pravu i koristiš se udbaškim metodama. Oranje ( kao metoda) je jedna od njih koju je plasirao Aleksandar Loma.

Sibirski Tatari su kourca preuzeli od Slovena. Da to je petao kod svih indoevropskih naroda, pa i kod Đorđa Balaševića.

Bolje bi bilo da se dohvatiš razmišljanja zbog čega jedini I2a1 Dinaric nema oca, da li je ikada imao oca i da li je živeo sa ocem neko vreme.

Poslednja izmena:
ja samo gledam i smejem se,kao da dva paralelna fodforuma postoje u jednom. a sve cepaju neki sindromi manje vrednosti,konvertiti itd..
sad posto niko nije snimao "gospodara prstenova" sa slovenima,onda onaj ko voli te filmove mora nekako tamo da ih udene.
a sve nase generacije su manje ili vise odrasle na germansko-anglosaxsonskoj knjizevnosti,filmu,bajkama mitologiji. i sve u nama ( a u nekima vise ) vristi da nas tamo udene.
mada secam se bile su predivne valjda Ceske TV bajke,nekada kada sam bio mali,pre 3-4 decenije :)

smesno je da ovde neki dokazuju da su indoevropski jezici indoevropski :) pa zato ih je neko tkao grupisao jos pre 100 godina,zato sto su donekle slicni.

a ova profesorka sto se odusevila Welsom, pa nekako i sebe tamo da udene ( veci papa od pape)
samo par primera : Branovo polje, od bran – vrana, dakle, verovatno, Vranino polje.
Torina – od Tor – provalija.
Boan, keltska reka (u Irskoj), od istog imena, te boginja vode, Boan, postala je naša Bojana

itd..

a naravno da je u mnogim primerima u pravu, ali vise je ono "prvo odlucila da kaze HOP ,pa posle skakutala"

ja samo gledam i smejem se,kao da dva paralelna fodforuma postoje u jednom. a sve cepaju neki sindromi manje vrednosti,konvertiti itd..
sad posto niko nije snimao "gospodara prstenova" sa slovenima,onda onaj ko voli te filmove mora nekako tamo da ih udene.
a sve nase generacije su manje ili vise odrasle na germansko-anglosaxsonskoj knjizevnosti,filmu,bajkama mitologiji. i sve u nama ( a u nekima vise ) vristi da nas tamo udene.
mada secam se bile su predivne valjda Ceske TV bajke,nekada kada sam bio mali,pre 3-4 decenije :)

smesno je da ovde neki dokazuju da su indoevropski jezici indoevropski :) pa zato ih je neko tkao grupisao jos pre 100 godina,zato sto su donekle slicni.

a ova profesorka sto se odusevila Welsom, pa nekako i sebe tamo da udene ( veci papa od pape)
samo par primera : Branovo polje, od bran – vrana, dakle, verovatno, Vranino polje.
Torina – od Tor – provalija.
Boan, keltska reka (u Irskoj), od istog imena, te boginja vode, Boan, postala je naša Bojana

itd..

a naravno da je u mnogim primerima u pravu, ali vise je ono "prvo odlucila da kaze HOP ,pa posle skakutala"

Nastavak ove pričice je u tome što su nekad bili sličniji nego sada, razumljivo, ali ipak radi podsećanja potrebna je i ta Ranka Kuić da pokaže da se slovenski jezici nisu rodili iz kupusa u trenutku rađanja I2a1 Dinaric pre "zanemarljivog vremena" nego nose osobine kojima nedvosmisleno pokazuju da imaju starinu keltskih ( pre mešanja sa R1b) a stariji su od sanskrita jer je to matematičko-fizički tako.

Ovaj materijal od Serafimova sam ja vec postavljao u okviru teme pre nekoliko meseci. Tada sam izveo zakljucak da su potonji Sloveni morali ziveti blisko sa Galima posto dele prilican broj reci.

Pa jeste, ali to su sve indoevropski jezici (indo je postao visak), imas dosta slicnosti izmedju latinskog i slovenskih, video (vidim) seco (secem) ... ima verovatno veliki broj takvih reci.

Sta to znaci, pa da su koreni (indo)evropskog mladi, i zato kazem da je ne moguce da je grupacija pre-keltogermanabaska R1b, koja usla u Evropi pre 4500 godina govorila (indo)evroski jezik odnosno jezik iste porodice R1a naroda. Jedna je primio jezik od drugih. Posto je R1a azijski sanskrit satem evropski jezik, onda je (indo)evropski jezik bio izvorno jezik R1a populacije, R1b dolaskom e centralnoj evropi poprimi taj jezik, u kentum varijanti, verovatno od R1a zapadni (+I2 i ostale neoliticke) populacije.

Zato slicnosti u jezicima u Evropi. Meni je ovo najlogicnije, a ne da su Sloveni primili jezik od Kelta preko Bastarna. Kod istocnog r1a se desila satemizacija, kod zapadnog nije.

Odlican bi bio rad kad bi iz srpskog jezika izvadila sve reci slovenskog poreklo, latinskog porekla, i sagledali taj ostatak pa trazili slicnosti u drugim jezicima.

Imaju li Lužički Srbi veze sa Srbima?

Imaju, ali onoliko koliko imaju i Poljaci, a verujem manje nego što imaju Česi i Slovaci. Da ponovim još jednom: Genetička istraživanja su pokazala sa su Lužički Srbi i Srbi dva genetički najudaljenija naroda među Slovenima.

I ne vidim zašto Dublin toliko potencira reč "Vend", kao da je to slovenska reč. To jeste naziv koji je korišćen za Slovene, ali taj naziv su uveli ne-Sloveni (Germani). Svi ozbiljni izvori koji govore o Slovenima se slažu da to nije slovenska reč, da nema nikakvo značenje u slovenskim jezicima. Kasnije su i neki Sloveni prihvatili taj naziv i počeli da se tako zovu, ali u početku nisu sami sebe tako zvali.

Poslednja izmena:
Nastavak ove pričice je u tome što su nekad bili sličniji nego sada, razumljivo, ali ipak radi podsećanja potrebna je i ta Ranka Kuić da pokaže da se slovenski jezici nisu rodili iz kupusa u trenutku rađanja I2a1 Dinaric pre "zanemarljivog vremena" nego nose osobine kojima nedvosmisleno pokazuju da imaju starinu keltskih ( pre mešanja sa R1b) a stariji su od sanskrita jer je to matematičko-fizički tako.

Ali kad zena napravi ovako ocigledne greske,a zna 5 jezika, vrlo mi je sumnjivo.
Branovo polje = neki Branko pa njegovo polje jednostvano,a ime Branko potice od reci Braniti,Branitelj,onaj koji Brani. a ne Vrana :)
Torina = veliki tor,mesto gde se drze ovce i stoka. rec Tor nastala od reci Uterivati stoku u nesto Utor,tor, uterati .
Bojana = zensko ime kao i musko Bojan,Bojo,Bojko. neko ko ratuje,vodi Boj,bitku.

i sad ima neka reku u Irskoj , 5000km vazdusnom linijom odatle, a nije trazila recimo po severnoj Italiji,Galiji,ili jednostavno negde blize.ali ona zivi u Welsu,pa jel te odatle gleda sve. :)

i sad kao naravoucenije,odem ja u Irsku i tamo vidim da se neko mesto zove Bran Feeld , i ljudi koji tmao zive mi lepo objasne i prevedu ta to znaci Vranino polje. medjutim ja sam "pametniji od njih" a plus sam Asimilije Asimilovic :) . pa im objasnim kako rec Bran na Srpskom jeziku znaci nesto brati,obrati,pokupiti letinu. sto znaci da to njihovo Bran feeld znaci : dobro polje za berbu,rodna zemlja. sto je mnogo logicnije,a i onako su Irci potekli od Srba.
i sad ajd nek neko od njih to meni ospori. :)
ne moze to tako "kako se babi snilo "

A ti mene ne zabrinjavas vec me konstantno uveseljavas :super:
Bilo bi mi dosadno da se ne pojavis sa svojim genijalnim invencijama :rtfm: :rotf:

Kakve veze ima kojoj su skupini pripadali ako ovi danas nisu njihovi geneticki naslednici? Kakve veze ima sto je u Irskoj pre 7-8000 godina verovatno zivelo preko 70% nosilaca hg I2 ako ih danas ima 1%?!?
:
nije tebi dobro..dakle tvrdiš da današnje stanovništvo jadranskih otoka i primorja NISU potomci onog istog stanovništva koje je živjelo tu prije 1000 godina
provala decenije, nema šta
onda nam tako pametan, ponudi odgovore. gdje je to stanovništvo koje je tada živjelo, da nije kakav NLO došao po njih pa ih preselio na Mars
i drugo, koja ih je etnička skupina onda zamjenila, i KAKO se to sve desilo, da nisu srbi :hahaha: koji su se dakle naselili i na Brač, Hvar i Korčulu
zabavan si , nem govora, nisi svjestan kakve budalaštinje valjaš....ali samo nastavi pisat

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back