Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U praavu si, previd, hvala.
Kada bi nekako našli paralelu mtDNA , sa muškim haplogrupama.

U pravo gledam, nije jednostavno, zato sto i od prvih zena u Evropi, imamo razlicite grupe.
U mi je najvise vezane za prve evroplajne, ali uz U i RO/HV (neznam sta mu je to), H i N. Ali je to jaki mali uzorak

Logicno bi posle bilo da se vide grupe koje je prvo doneo R1a sa sobom, a to moze da bude T?, K? , U4?

U neolitiku grupa U opada, ima vise i novih grupa, sta bi vezali za G2a, J? H? T? K? N1a ?

Pazite na ovo kod Eupedie, uspeli su da ubace R1b u neolitiku s tim sto su ubacili podatke Bell Beaker stare samo 4000 godina. A corded ware, stariju, sa populacijom R1a tretiraju u bronzano vreme.

Svakako, za mtDNA, treba da se upoznaju sto mladje mutacije da bi znali kad koja zenska je usla u Evropi.

to da su mamuti bili redak plen nije tacno.

Mammoth-bone-house.jpg

http://digitaljournal.com/article/316356

I wonder if we might have failed to realize the impression the primordial mammoth huts made upon the descendants of the people who built them. Mesolithic hunter/gatherers in their wanderings would certainly come upon mammoth hut ruins time after time after time. There were so many of these mammoth bone huts, gleaming white in the sun, spread all over the best hunting grounds of Poland and the Ukraine, sinking deeper and deeper into the earth as each century passed. Weighing many tons each they would not be moved by storm or even earthquake. They would just sit there and glow like a white aura on the earth. They would be reverred. Think of it. A thousand years after the last mammoth had died there would still remain these mammoth bone huts for all to see. Two thousand years. Three thousand years. Still standing. Hunters who knew animals well, knew bones, would see these huge bones and be dumbstruck. What sort of creature had such huge bones? And then the realization would come to them that it was their ancestors who had hunted the great beasts and built the huts. The mammoth bone huts would be sacred to them, would represent their ancestors. And their awe would build and build with each generation as the milleniums passed between 20,000 BC and the time of the kurgans, 5000 BC. The mammothbone hut would be featured in their oral traditions passed on from grandfather to father to son down through the ages. As the centuries and milleniums passed the earth and grass would rise higher and higher around the mammoth bones until finally all that would be left would be a mound of earth -- and still their oral traditions would tell them the bones of their noble ancestors lay beneath that mound. This shining ivory mausoleum vision and the round mound of earth were embedded in their psyches. I believe if we want to understand the origin of the Kurgan grave we do not have to look any further than these mammoth bone huts.

UkraineMammothboneHome.JPG

SythianBurialMounds.jpg

ClavaTomb2000BC.JPG

http://www.trholme.com/garden-e-danu/GG5.htm

Poslednja izmena:
to da su mamuti bili redak plen nije tacno.

Mammoth-bone-house.jpg

http://digitaljournal.com/article/316356

Ma de, ko pravio ovo ?! :D Neandertalci ionako nisu bili ljudi cak i da jesu pravili. Ali ovo mi izgleda mnogo kao neka fantazija. Mada i da ulove par mamuta godisnje imali su kosti kroz par sezona da naprave 3 ovakve. Ali nije kao da si isao do prodavnice da kupis mamuta. Neko jednom da isao u bilo kakav lov bi razumeo o cemu pricam.

ja sam isao u lov. al ovo sa tim nema veze.
nasi preci su bili vise nego sposobni da ubiju mamuta. ovakvih kuca od kostiju ima na hiljade po evroazijskim stepama. i to je potvrdjeno od arheologa. dakle nemoj da se svadjas sa mnom. nisam ja ovo izmislio.
a sto se tice sposobnosti tih lovaca bili su sposobni da love najvece mesozdere praistorije, medvede, sto znaci kad su mogli da love medvede mogli su i mamute.

http://news.discovery.com/history/cavemen-bears-prehistoric-caves-110426.html

nasi preci su bili vise nego sposobni da ubiju mamuta. ovakvih kuca od kostiju ima na hiljade po evroazijskim stepama. i to je potvrdjeno od arheologa. dakle nemoj da se svadjas sa mnom. nisam ja ovo izmislio.
a sto se tice sposobnosti tih lovaca bili su sposobni da love najvece mesozdere praistorije, medvede, sto znaci kad su mogli da love medvede mogli su i mamute.

Da, tačno je da su pronađeni F* na lokalitetu u Njemačkoj, ali su pronađeni na neolitskom nalazištu zajedno sa haplogrupom G, a u isto vrijeme su tražili populacije koje su danas najbliže posmatranim uzorcima i našli su da su to populacije Kavkaza i istočne Anadolije, tako da migracija F* i G u Evropu iz tog pravca je prilično dokazana pomenutom studijom. I neke kasnije studije će to da potvrde. Ne treba zaboraviti prisustovo i danas F* u regionu Kavkaza. To što je F* ne znači da je ni mlađa ni starija od recimo I, to samo znači da ne posjeduje one mutacije koje su kasnije I razdvojile od opšte haplogrupe F, ali možda posjeduje neke druge mutacije koje još nisu dobile ime. Pogrešno je pretpostaviti da je neko ko danas ima F* stariji od nekog ko ima haplogrupu R. Stvar je više u designaciji haplogrupa nego u starosti. Zato taj F* u Njemačkoj je komotno mogao da dođe sa Bliskog Istoka sa G, pogotovo što i dana danas ima F* na Bliskom istoku.

Što se tiče Kromanjonaca, ne treba striktno gledati starost haplogrupa dobijenih statističkom kalkulacijom. Za I haplogrupu se rasponi kreću od 25000-30000 godina . Ja trenutno ne vidim ni jednu drugu haplogrupu koja bi mogla da bude haplogrupa Kromanjonaca sem haplogrupe I. Ne treba zaboraviti posednje ledeno doba koje se desilo prije oko 22000 godina, koje je svakako moralo poprilično desetkovati I populaciju, učiniti da neke grane izumru, možda i neke grane koje su bile zapravo IJ.

Ja sam napisao samo da je F* dovoljno star da je mogao biti i u Evropi pre 43000, od kada datira najstariji Kromanjonac, a ako je bio prisutan u neolitu, možda je mogao i ranije. Jeste da se haplogrupa I pojavila u vremenskom intervalu 25000-30000 godina, ali mi se čini da je teško taj interval razvući do 43000 godina. Haplogrupa IJ bi po meni mogla da prođe što se starosti tiče.

Međutim, ne vidim zašto Kromanjonce vezivati za jednu haplogrupu. Da ponovim da na Wikipedia-i kažu: "the term 'Cro-Magnon' which has no formal taxonomic status, as it refers neither to a species or subspecies nor to an archaeological phase or culture". Onako kako ja shvatam ovu tvrdnju je da termin 'Cro-Magnon' označava samo Evropske Homo sapiense iz jednog starog vremenskog razdoblja, a da oni međusobno mogu biti heterogeni, pa i pripadati raznim haplogrupama.

Evo malo detaljnijeg objašnjenja zašto se termin 'Cro-Magnon' više ne koristi (sa http://archaeology.about.com/od/earlymansites/a/cro_magnon.htm):

What Are Cro-Magnons?

Cro-Magnon is the informal word once used by scientists to refer to the people who were living alongside Neanderthals at the end of the last ice age (ca. 35,000-10,000 years ago). They were given the name 'Cro-Magnon' because in 1868, parts of five skeletons were discovered in the rockshelter of that name, located in the famous Dordogne Valley of France.

Scientists compared these skeletons to Neanderthal skeletons which had earlier been found in similarly dated sites such as Paviland, Wales; and a little later at Combe Capelle and Laugerie-Basse in France, and decided they were different enough from the Neanderthals, to give them a different name.

Recent research over the past 20 years or so, however, has led scholars to believe that the physical dimensions of so-called 'Cro-Magnon' are not sufficiently different enough from modern humans to warrant a separate designation. Scientists today use 'Anatomically Modern Human' (AMH) or 'Early Modern Human' (EMH) to designate the Upper Paleolithic human beings who looked a lot like us, but did not have the complete suite of modern human behaviors.

So Why Don't We Still Call Them Cro-Magnon?

The more we learn about early modern humans, the less we feel confident about the early classification systems we developed more than 130 years ago. The term Cro-Magnon doesn't refer to a particular taxonomy or even a particular group located in a particular place. The word is not precise enough, and so most paleontologists prefer to use Anatomically Modern or Early Modern Humans.

Ja mislim da su to pre svega pričice za turiste. Napraviš negde kućicu od kljova (veštačkih) pa onda dovodiš turiste da gledaju (i naravno, zaradjuješ).

Ja ne verujem da je čovek u to vreme mogao da pravi takve statične kuće. Oni su pre svega bili nomadi. Ako su lovili mamute, a mamuti su prelazili kilometre i kilometre dnevno, onda su i oni morali da idu za njima, pa su mogli jedino da žive u šatorima koje bi lako sklopili i nosili sa sobom.

Ja mislim da su to pre svega pričice za turiste

sve je to moguce. ja nisam bio tu kad su kuce pravljene pa im ne znam namenu:). samo sam mislio da bi bilo dobro da znate da postoje. prica je bila dal su nam preci bili sposobni da love mamute ili ne.

In 1965, a farmer dug up the lower jawbone of a mammoth while in the process of expanding his cellar. Further excavations revealed the presence of 4 huts, made up of a total of 149 mammoth bones. These dwellings, dating back some 15,000 years, were determined to have been some of the oldest shelters known to have been constructed by pre-historic man, usually attributed to Cro-Magnon.
Also found on the site:
a map inscribed onto a bone, presumably showing the area around the settlement
remains of a "drum", made of a mammoth skull painted with a pattern of red ocher dots and lines
amber ornaments and fossil shells

http://en.wikipedia.org/wiki/Mezhyrich

Poslednja izmena:
CHERNOVTSY, Ukraine– The Molodova archaeological site has been known for having fossils and artifacts dating from the Paleolithic era. Prehistoric tools recovered from the site include tools, blades, end scrapers, tipped points and backed small blades which were believed to be used by Neanderthals or modern humans who settled during the time they were built.

One section of the site (Molodova V) revealed a collection of bones and wood which caught the attention of archaeologists and paleontologists at the time.

According to Laëtitia Demay, from the National Museum of Natural History in Paris, the dwelling was actually discovered late last year. It was first seen having a ring shaped enclosure that covers an area of about 40 square meters. It is made up of 116 mammoth bones and tusks that are believed to be 44,000 years old. Among the excavated artifacts are carved wood, ivory and bones.

There have been several other discoveries with the same findings throughout Russia and Poland. They date back between 27,000 to 12,000 years ago. These dwellings were built by different early humans from the Stone Age era but constructed them differently from one another according to co-author Stéphane Péan.

Experts studying the mammoth bone dwellings have argued if the early settlers left the mammoth bones like trash or used them to build structures. They also have not confirmed yet if the settlers were modern humans or Neanderthals.

John Hoffecker of the Universityof Colorado said, “My own inclination is to assume that some type of mammoth-bone structure, maybe a wind break, was present at Molodova,”

He adds, “A Czech Republic site of comparable age contains a similar circle of mammoth bones.”

“It’s hard to know whether Neanderthals or modern humans occupied Molodova,” as he cautiously explains. He said in addition, “African Homo sapiens reached Europe by 45,000 years ago and discoveries in the last few years indicate that those early migrants made stone tools much like those found at Molodova and traditionally attributed to Neanderthals.”

But Laëtitia Demay’s team looks at it differently; they consider the Molodova tools are similar to the tools used by the Neanderthals recovered from Europe andAsia. This was even before the modern humans arrived. This suggests that the Molodova site has been inhabited by Neanderthals and not by modern humans.

Either way, it is yet to be confirmed and that there are still so much to uncover in Molodova that could reveal more evidences to support theories whether to whom they should credit the first builder of mammoth bone dwellings.

znaci nije pitanje jel jesu kuce ili nisu. pitanje je ko ih je pravio neandertalci ili moderni ljudi.

http://archaeologydailynews.com/could-neanderthals-be-the-first-mammoth-bone-dwellers/

Poslednja izmena:
a i to podela na neandertalce, kromanjonce i moderne ljude pada u vodu sad kad znamo da su se africki ljudi i evropski ljudi (neandertalci) ukrstili i tako proizveli modernog evropskog coveka.

http://news.nationalgeographic.com/...neanderthals-humans-mated-interbred-dna-gene/

znaci ne moze da se govori o ostroj podeli na njih (neandertalce) i nas (moderne ljude) kad mi svi dugujemo neandertalcima nas imuni sisitem na primer.

http://www.zmescience.com/medicine/...neanderthals-made-our-immune-system-stronger/

sve je to moguce. ja nisam bio tu kad su kuce pravljene pa im ne znam namenu:). samo sam mislio da bi bilo dobro da znate da postoje. prica je bila dal su nam preci bili sposobni da love mamute ili ne.

Viđao sam i ja te kućice na slikama i filmovima, ali me to nije ubedilo da su ljudi u to vreme zaista živeli u njima.

Prekjuče sam na VIASAT HISTORY kanalu gledao kanadski dokumentarni film "Razbijači šifara" iz 2011. o starim migracijama iz Sibira, preko Beringovog moreuza, tj. kopna Beringije, do Severne i Južne Amerike. Upravo su pretpostavili da su ljudi došli do Beringije jureći za mamutima, pa su u filmu prikazali i šatore u kakvim se misli da su živeli. Tako da mi je ta priča o šatorima baš sveža.

pa ne zna se da li su kuce bile kuce ili hramovi. ali se zna da su bile konstruisane od strane ljudi. ja znam sta ti pricas, i slazem se sa tobom. ali da ove stvari postoje postoje. zasto su ih pravili je druga prica. ja vise naginjem prema hramovima ili grobnim mestima iz kojih su kasnije nastali kurgani i gromile....to sto oni pricaju o kucama a ne o hramovima je zato sto bi hramovi pomerili nastanak religije mnogo u nazad i dale neandertalcima "ljudske" karakteristike.

Eventualno nekog velikog lovca sahrane u njima ili slicno, Ali kuce od kosti, ne razumem svrhu. Bolje da iskopaju rupu da prostorija bude ispod nivoa zemlje i gore samo da razapnu kao krov i naprave kao mound ako ce vec da ostaju duze. Zastite od kise naravno etc.

Ne verujem ni da su imali vremena da se ukopavaju. Ako nađu pogodnu rupu, onda razapnu krov nad njom, a ako ne, razapnu šator na površini.

Da se vratimo malo temi, nisam lovac pa tehnika lova na mumata me manje zanima.
http://dienekes.blogspot.com/2012/11/mitochondrial-dna-in-ancient-human.html

Bronze Age Kazakhstan (KAZ-BA) appear to be southern Europeoid, and, also, noticeably more "West Eurasian" than the others. Clearly, the West Eurasian elements were not homogeneous, with some of them (such as KAZ-BA) apparently derived from the southern Caucasoid zone -which largely did not experience east Eurasian admixture- and others from the northern Caucasoid zone that did

Mislim da su te vidi udeo R1b populacije u u zapadnoj Evropi, i to istrazivanje na mtDNA to potvrdjuje. Poreklo zapadne Evrope, juzni Kavkaz, rodjaci u Kazahstanu.

This work presents direct evidence that Mesolithic eastern Europeans belonged to the same Palaeolithic/Mesolithic genetic background as central and northern Europeans. It was also shown that prehistoric eastern Europeans were the recipients of multiple migrations from the East in prehistory that had not been previously detected and/or timed on the basis of modern mtDNA data. Ancient DNA also provided insights in the genetic history of European genetic outliers; the Saami, whose ancestral population still remain unidentified, and the Sardinians, whose genetic differentiation is proposed to be the result of mating isolation since at least the Bronze Age

Ovde kad govore o istocnoj Evropi, potvrdjuje se kontinuitet populacije od kamenog doba, nisu mi jasne sve te migracije o koje govore.

Otkriven gen koji predviđa u koje doba dana ćemo umreti

Američki tim istraživača Parkinsonove i Alchajmerove bolesti došao je do otkrića gena koji predviđa doba dana kada će osoba umreti.

U istraživanje je bilo uključeno 1.200 zdravih 65-godišnjaka kojima su rađene detaljne neurološke i psihološke procene. Uz pomoć gena "Period-1" koji sadrži molekule adenin (A) i guanin (G), može da se predvidi u koje doba dana će osoba umreti.

Pomenuta genetska varijacija utiče na sat ljudskog tela u toj meri da predviđa vreme dana kada će pojedinac najverovatnije napustiti ovaj svet. Istraživanja još traju, a naučnici se nadaju da će krajnji rezultati istraživanja moći da se koriste kao prevencija od moždanog ili srčanog udara, pa će tim pacijentima moći da se prepišu lekovi kako bi se izbegla smrt kao posledica pomenutih stanja.

Gen je slučajno otkriven prilikom istraživanja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Pokazalo se da ljudi koji poseduju duplu dozu molekula A, ili kombinaciu AG, umiru pre 11 sati ujutru, dok oni koji imaju kombinaciju GG imaju tendenciju da umru pre 6 sati ujutru.

Autor studije, Endju Lim sa Odeljenja za neurologiju Medicinskog centra iz Bostona, rekao je da unutrašnji, biološki sat, reguliše mnoge apsekte ljudske biologije i ponašanja.

- On takođe utiče na tajming akutnih zdravstvenih događaja kao što su moždani udar i infarkt - objasnio je Lim.

Kliford Šaper, načelnik neurologije sa Medicinskog cenra iz Bostona, potvrdio je postojanje ovog gena.

- Da, zaista postoji gen koji predviđa doba dana kada ćete umreti. Na svu sreću, nije u pitanju datum smrti, ali precizno određuje doba dana - istakao je Šaper.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...n-koji-predvidja-u-koje-doba-dana-cemo-umreti

Otkriven gen koji predviđa u koje doba dana ćemo umreti

Američki tim istraživača Parkinsonove i Alchajmerove bolesti došao je do otkrića gena koji predviđa doba dana kada će osoba umreti.

U istraživanje je bilo uključeno 1.200 zdravih 65-godišnjaka kojima su rađene detaljne neurološke i psihološke procene. Uz pomoć gena "Period-1" koji sadrži molekule adenin (A) i guanin (G), može da se predvidi u koje doba dana će osoba umreti.

Pomenuta genetska varijacija utiče na sat ljudskog tela u toj meri da predviđa vreme dana kada će pojedinac najverovatnije napustiti ovaj svet. Istraživanja još traju, a naučnici se nadaju da će krajnji rezultati istraživanja moći da se koriste kao prevencija od moždanog ili srčanog udara, pa će tim pacijentima moći da se prepišu lekovi kako bi se izbegla smrt kao posledica pomenutih stanja.

Gen je slučajno otkriven prilikom istraživanja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Pokazalo se da ljudi koji poseduju duplu dozu molekula A, ili kombinaciu AG, umiru pre 11 sati ujutru, dok oni koji imaju kombinaciju GG imaju tendenciju da umru pre 6 sati ujutru.

Autor studije, Endju Lim sa Odeljenja za neurologiju Medicinskog centra iz Bostona, rekao je da unutrašnji, biološki sat, reguliše mnoge apsekte ljudske biologije i ponašanja.

- On takođe utiče na tajming akutnih zdravstvenih događaja kao što su moždani udar i infarkt - objasnio je Lim.

Kliford Šaper, načelnik neurologije sa Medicinskog cenra iz Bostona, potvrdio je postojanje ovog gena.

- Da, zaista postoji gen koji predviđa doba dana kada ćete umreti. Na svu sreću, nije u pitanju datum smrti, ali precizno određuje doba dana - istakao je Šaper.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...n-koji-predvidja-u-koje-doba-dana-cemo-umreti

Ovo je za IG Nobela. Još da nađu gen koji predviđa kad ćemo da spavamo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back