Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hajka lupaj lupaj kad volis....

ako mozes da mi na bilo koji drugi nacin objasnis prisustvo srpske I grupe u britaniji osim da je tamo otisla sa srpskim vikinzima izvoli.

inace su u britaniji nadjene grivne u vikinskim grobovima koje kad se nadju na baltiku identifikuju grob kao slovenski.

u engleskoj te grivne zovu "grivne istocno baltickog tipa".

nemci su mnogo direktniji. oni ih zovu "Slawische schläfenringe"

SlawRing.gif

nemacka
http://www.landschaftsmuseum.de/Seiten/Lexikon/SR-slaw.htm

britanija
http://art.thewalters.org/detail/2826/neck-ring/
http://www.time-lines.co.uk/baltic-viking-plaited-neck-ring-1000-30492-0.html
http://www.limerickcity.ie/media/Media,4150,en.pdf

pa ti sad vidi.

Poslednja izmena:
QUOTE=Ahil71;23702353]Pogledajte prilog 261233Pogledajte prilog 261234Pogledajte prilog 261235
Ovi sa Dona bi mogli biti G2a (naročito ovaj levi).
Venere se nalaze od Beča, pa do ...
@ Lesandar
Da li ovaj desni može biti istog tipa kao naš Lepenac?
Mislim da je Dr Srboljub Živanović govorio o ovoj kvržici na potiljku, kao karakteristici Lepenca. Ja je imam.[/QUOTE]
09_14.jpg

Još nešto o ovima sa Dona.
"With these criteria in mind, the researchers determined that the Markina Gora sequence belongs to mitochondrial haplogroup U2, a haplogroup still present in Europe today.

FIGURE 3D FROM KRAUSE ET AL. (2010) - WITH THE EMH SEQUENCE HIGHLIGHTED IN RED.
The authors determine that it is unlikely that this sequence is the result of modern contamination, because the nucleotide difference between the Markina Gora specimen and the ancestral U sequence is much shorter than than seen between the root and modern sequences, which have accumulated many more mutations over time. Their results also support the hypothesis of pre-agricultural genetic continuity in Europe, so that genetic lineages which were present on the continent prior to the Neolithic transition can still be found in modern European populations."
http://geknitics.com/2010/01/complete-mtdna-sequence-from-an-early-modern-human/
http://www.kunstkamera.ru/en/temporary_exhibitions/virtual/gerasimov/09/

Znači Brno-Pošdmost Kromanjonac, U mtDNA, I2, Lepenski vir?
Samo, ovaj mi je nešto sitnij:think:

Poslednja izmena:
hajka lupaj lupaj kad volis....

ako mozes da mi na bilo koji drugi nacin objasnis prisustvo srpske I grupe u britaniji osim da je tamo otisla sa srpskim vikinzima izvoli.

inace su u britaniji nadjene grivne u vikinskim grobovima koje kad se nadju na baltiku identifikuju grob kao slovenski.

u engleskoj te grivne zovu "grivne istocno baltickog tipa".

nemci su mnogo direktniji. oni ih zovu "Slawische schläfenringe"

pa ti sad vidi.

Prestani ti i svi ostali da zovu srpsku ono sto je slovensko, ili ono sto je indo-evropsko ili ono sto je kromanjonskog porekla. Sta se desava kod vas, kompleks nize vrednosti? Naravno da cu se ponovo lupati glavom kad mi se bukvalno to lupanje desi kad procita I=srpsko.
NEMA srpske I haplogrupe u Britaniji zato sto NE postoji I srpski, i zato sto svakako I kojije prisutan kod Srba i drugih Sloveni, odnosno I2a-din NEMA kod Vikinza, i NEMA u Britaniji.

Neznam zasto ti odgovoram, kad neke osnovne stvari ne kapiras.

Kao sto ti je ponudjeno, otvori temu srbi vikinzi i kuce od mamuta - trece oko, i lepo tamo se raspravljaj sa bossnjom da li su vikinzi i megaliticari bili Srbi ili Bosnjaci. Ali posto Mamut lici na Mahmud, verovatno su bili Bosnjaci.

QUOTE=Ahil71;23702353]Pogledajte prilog 261233Pogledajte prilog 261234Pogledajte prilog 261235
Ovi sa Dona bi mogli biti G2a (naročito ovaj levi).
Venere se nalaze od Beča, pa do ...
@ Lesandar
Da li ovaj desni može biti istog tipa kao naš Lepenac?
Mislim da je Dr Srboljub Živanović govorio o ovoj kvržici na potiljku, kao karakteristici Lepenca. Ja je imam.
Pogledajte prilog 261241
Još nešto o ovima sa Dona.
"With these criteria in mind, the researchers determined that the Markina Gora sequence belongs to mitochondrial haplogroup U2, a haplogroup still present in Europe today.

FIGURE 3D FROM KRAUSE ET AL. (2010) - WITH THE EMH SEQUENCE HIGHLIGHTED IN RED.
The authors determine that it is unlikely that this sequence is the result of modern contamination, because the nucleotide difference between the Markina Gora specimen and the ancestral U sequence is much shorter than than seen between the root and modern sequences, which have accumulated many more mutations over time. Their results also support the hypothesis of pre-agricultural genetic continuity in Europe, so that genetic lineages which were present on the continent prior to the Neolithic transition can still be found in modern European populations."
http://geknitics.com/2010/01/complete-mtdna-sequence-from-an-early-modern-human/
http://www.kunstkamera.ru/en/temporary_exhibitions/virtual/gerasimov/09/

Znači Brno-Pošdmost Kromanjonac, U mtDNA, I2, Lepenski vir?
Samo, ovaj mi je nešto sitnij:think:
[/QUOTE][/QUOTE]

Kako vezes U2 sa I2 ? Pazi pre 30000 godina nemamo jos I2.

Poslednja izmena:
[/QUOTE]

Kako vezes U2 sa I2 ? Pazi pre 30000 godina nemamo jos I2.[/QUOTE]
Pre 15000 imamo i U i I2, i Lepenca pre 10000g.
Nerealno je očekivati potpuno preklapanje Y i mt haplogrupa, ali neke su, naročito u tom ranom periodu, bliže, a neke su dalje (i U i I su tipično Evropske hg)
Valjalo bi da neko ko se bolje razume u antropologiju. Koliko kapiram imamo dva osnovna tipa kromanjonca, jedan je dolikefalan, a drui mezokefalan. Da li je se ovaj, mezokefalni, mogao razviti od ovog čoveka iz Markine Gore starog 30000g ?
09_17.jpg

Poslednja izmena:
Ne možemo sto posto reći kako se Dinaric našao na istoku, dosad smo ovdje davali nekoliko hipoteza, ali ni za jednu nema dokaza. Ja sam najbliži mišljenju o skorašnjoj migraciji (na prelazu milenijuma) sa zapada na istok. I2a se spustio do južne Francuske, do srednjeg Dunava. Rana faza Lepenskog Vira, s obzirom da je antropološki materijal kromanjonski bi mogla da bude posljedica ovog povlačenja.

Dok se ne odkopaju grobovi i ne urade testovi, dokaze necemo imati.

Kako vezes U2 sa I2 ? Pazi pre 30000 godina nemamo jos I2.[/QUOTE]
Nerealno je očekivati potpuno preklapanje Y i mt haplogrupa, ali neke su, naročito u tom ranom periodu, bliže, a neke su dalje (i U i I su tipično Evropske hg)
Valjalo bi da neko ko se bolje razume u antropologiju. Koliko kapiram imamo dva osnovna tipa kromanjonca, jedan je dolikefalan, a drui mezokefalan. Da li je se ovaj, mezokefalni, mogao razviti od ovog čoveka iz Markine Gore starog 30000g ?
Pogledajte prilog 261250[/QUOTE]

Gde je granica izmedju jdnog i drugog ? i da li su postojali u isto vreme ?

Kako vezes U2 sa I2 ? Pazi pre 30000 godina nemamo jos I2.
Pogledajte prilog 261250[/QUOTE]

Gde je granica izmedju jdnog i drugog ? i da li su postojali u isto vreme ?[/QUOTE]

Samo znam da je čovek iz Lepenskog Vira: "Brno-Pšedmost, oberkaselska varijanta kromanjonskog tipa. Njih odlikuju mezokefalna glava, široko lice, visok rast i robusna građa."
Ovaj gore prikazani nije toliko robusan, ali je pred njim 20000, lovačkog života da to postane, da bi u neolitu "utanjio".

S jedne traže, bez ove oznake sa mnogo brojeva i slova teže bi bilo pratiti granjanje, a sa druge to sam bog više ne može popamtiti, pogotovo što se svako malo mijenja. Ni geografske odrednice ne bi bile korisne jer može biti više podgrupa na istom prostoru i vezanih za iste populacije. Trebalo bi smisliti neku kombinaciju tipa: Slovo broj- SNP oznaka-teritorija ili narod.

Mislio sam pod regionalnom oznakom nesta kao ono Dinaric ili Disle.... odmah se zna na koju se haplogrupu to odnosi.

Ajde da mi malo upregnemo mozak i osmislimo najpogodnoji sistem za oznacavanje. Stvar uopste nije banalna kako moze na prvi pogled da izgleda.

mislim da bi ime trebalo da sadrzi

a) skracenu oznaku iz stabla ISOGG
b) mutaciju koja grubo odredjuje granu slicnih haplogrupa.
c) "familijarni naziv" za tu haplogrupu.koja u stvari predstavlja mutaciju (i/ili STR) koja definise haplogrupu

Tako bi recimo I2a-M423 bila zajednicka za Dinaric, Isles i Disles. Upravo dodavanjem ovog predikata bi znacajno skratili i pojednostavili Prikazivanje haplogrupe. Tako bi lepo umesto I2a1b M423 L161 napisali I2a-M423 Isles.
U cemu je ovde "fora"? Zahvaljujuci Kenu, mi smo se ved davno navikli da haplogrupe oznacavamo slicnim skracienicama. Medjutim, sam Ken cesto koristi samo nazive SNP (nece reci da je L161 zapravo I2 niti da je M423, ovo nekome ko nije upucen moze da pravi veliki problem). Medjutim, treba otici recimo na FTDNA grupu za R1a i videti koja je tamo sarolikost svakakvih oznaka. Bog dragi se ne bi snasao u tome.

Tako bi recimo za neki slozeniji slucar, npr...

6. C. Central-Eastern European branch, Southern Baltic type, cluster C (British)
M417+, Z645+, Z283+, Z282+, Z280+
R1a1a1b1a2

mogli da imamo oznaku: R1a-Z280-British

Znam da izgleda kao da otkrivam toplu vodu ali nije bas tako. U sustini, ja postavljam na razmatranje Nordtvedtov sistem oznacavanja haplogrupa kako bi ga prilagodili sviim haplogrupama a ne samo hg I.

Prestani ti i svi ostali da zovu srpsku ono sto je slovensko, ili ono sto je indo-evropsko ili ono sto je kromanjonskog porekla. Sta se desava kod vas, kompleks nize vrednosti?

ja juzno balticke slovene zapadno o poljaka zovem srbi zato sto oni sebe tako zovu. mozda ti imas kompleks nize vrednosti kad nisi sposoban da ovo prihvatis. za tebe mozda ni srbi iz bosne nisu srbi vec bosanci.

NEMA srpske I haplogrupe u Britaniji zato sto NE postoji I srpski, i zato sto svakako I kojije prisutan kod Srba i drugih Sloveni, odnosno I2a-din NEMA kod Vikinza, i NEMA u Britaniji.

MILOJEVICEVASRBIJA.jpg

I2a2 (also called I-M423, includes "Dinaric", "Disles" and "Isles")

dakle ja mislim da je M423 srpska I haplogrupa zato sto se nalazi ne samo u balkanskoj srbiji (gde ima najvecu koncentraciju) nego svuda istocno of linije baltik balkan. takodje ja mislim da je M253 srpska I haplogrupa jer se nalazi tacno tamo gde su bile balticke srpske zemlje po milojevicu.
vikinzi koji su formirali danelaw su dosli sa istocnog baltika. srbi koji su dosli na balkan su dosli sa istocnog baltika.
i na britanskim ostrvima i na balkanu imamo M423 i M253 tacno tamo gde su bile vikinske kolonije. zapad irske limerik na primer.

jel ja ovde nesto pogresno vidim na ovoj karti ili pogresno razumem. ovde se pricalo na veliko da je nas I2a-din mladji od 2000 godina. moguce da je sav dosao ovde kad su dervani otisli na letovanje. a rodjaci ostali na severu. ne vidim problem ovde uopste.

sasvim je moguce da su se ljudi setali izmedju baltika i britanije i mnogo ranije. na primer vendel slemovi su nadjeni u britaniji. hill forts se u isto vreme grade u irskoj i luzickoj kulturi, statue triglava su nadjene u irskoj i engleskoj...

znaci ja nista ne svojatam. samo mislim da moramo da prestanemo da mislimo da su srbi samo beogradjani.

Mislio sam pod regionalnom oznakom nesta kao ono Dinaric ili Disle.... odmah se zna na koju se haplogrupu to odnosi.

Ajde da mi malo upregnemo mozak i osmislimo najpogodnoji sistem za oznacavanje. Stvar uopste nije banalna kako moze na prvi pogled da izgleda.

mislim da bi ime trebalo da sadrzi

a) skracenu oznaku iz stabla ISOGG
b) mutaciju koja grubo odredjuje granu slicnih haplogrupa.
c) "familijarni naziv" za tu haplogrupu.koja u stvari predstavlja mutaciju (i/ili STR) koja definise haplogrupu

Tako bi recimo I2a-M423 bila zajednicka za Dinaric, Isles i Disles. Upravo dodavanjem ovog predikata bi znacajno skratili i pojednostavili Prikazivanje haplogrupe. Tako bi lepo umesto I2a1b M423 L161 napisali I2a-M423 Isles.
U cemu je ovde "fora"? Zahvaljujuci Kenu, mi smo se ved davno navikli da haplogrupe oznacavamo slicnim skracienicama. Medjutim, sam Ken cesto koristi samo nazive SNP (nece reci da je L161 zapravo I2 niti da je M423, ovo nekome ko nije upucen moze da pravi veliki problem). Medjutim, treba otici recimo na FTDNA grupu za R1a i videti koja je tamo sarolikost svakakvih oznaka. Bog dragi se ne bi snasao u tome.

Tako bi recimo za neki slozeniji slucar, npr...

6. C. Central-Eastern European branch, Southern Baltic type, cluster C (British)
M417+, Z645+, Z283+, Z282+, Z280+
R1a1a1b1a2

mogli da imamo oznaku: R1a-Z280-British

Znam da izgleda kao da otkrivam toplu vodu ali nije bas tako. U sustini, ja postavljam na razmatranje Nordtvedtov sistem oznacavanja haplogrupa kako bi ga prilagodili sviim haplogrupama a ne samo hg I.

Dobar ti je predlog. Isogg Skracenica u 3 karaktera - SNP mutacija (zadnja na grani) - cluster

Sa starom oznakom smo lakse znali koje sa kim roodjak, ovako ce biti teze. Ali svakako je postalao ne moguce zapamtiti i redjati 10 brojeva-slova.

ja juzno balticke slovene zapadno o poljaka zovem srbi zato sto oni sebe tako zovu. mozda ti imas kompleks nize vrednosti kad nisi sposoban da ovo prihvatis. za tebe mozda ni srbi iz bosne nisu srbi vec bosanci.

Pogledajte prilog 261253

dakle ja mislim da je M423 srpska I haplogrupa zato sto se nalazi ne samo u balkanskoj srbiji (gde ima najvecu koncentraciju) nego svuda istocno of linije baltik balkan. takodje ja mislim da je M253 srpska I haplogrupa jer se nalazi tacno tamo gde su bile balticke srpske zemlje po milojevicu.
vikinzi koji su formirali danelaw su dosli sa istocnog baltika. srbi koji su dosli na balkan su dosli sa istocnog baltika.
i na britanskim ostrvima i na balkanu imamo M423 i M253 tacno tamo gde su bile vikinske kolonije. zapad irske limerik na primer.

jel ja ovde nesto pogresno vidim na ovoj karti ili pogresno razumem. ovde se pricalo na veliko da je nas I2a-din mladji od 2000 godina. moguce da je sav dosao ovde kad su dervani otisli na letovanje. a rodjaci ostali na severu. ne vidim problem ovde uopste.

sasvim je moguce da su se ljudi setali izmedju baltika i britanije i mnogo ranije. na primer vendel slemovi su nadjeni u britaniji. hill forts se u isto vreme grade u irskoj i luzickoj kulturi, statue triglava su nadjene u irskoj i engleskoj...

znaci ja nista ne svojatam. samo mislim da moramo da prestanemo da mislimo da su srbi samo beogradjani.

U pravo zato sto se nezna vise gde koristiti naziv Srbi, dolazimo do situcacije da se mesa nacija i geografski naziv, bolest jako izrazena kod roda srpskog. Naravno da su Srbi i Srbi sa jedne i druge strane Drine, neznam kakve veze to ima sa I2a-M423 star preko 15000 godina.
Nisi jedini, mnogima ti nazivi haplogrupa slicni prave veze u mozgovima, pa vezu u iste celine sve i svasta. I2a-M423 NIJE srpski. Srbi se prvi put spominju u 7om veku. Sve sto je starije od toga, zaboravi naziv Srbi. (pogotovo kad se predpostavlja da je naziv Serb dosao sa ekstremnog istoka Evrope).
Sto se kompleksa nize vrednnosti tice, onaj koji ima taj komplekse ima potrebu, zato sto misli da je slab, da konstruise neke stvari u mozgu da bi ispao veci. Bolest izrazena kod Srba, od tuda i naziv seljak kojim ljudi poreklom sa sela nazivaju ljude pezorativno koji zive jos na selu. To je samo jedan primer kompleksa nize vrednosti. Kad imas kompleks nize vrednosti, ili usdizes sebe, ili spustas drugog.

I ako nesto moze biti interesantno u neka tvoja zapazenja, gubis svav kredibilitet kad jednostavis predneoilitcki stanovnik Evrope = Srbin.

Postoji naslednik Corded ware kulture, predslovenska, s popualicijom R1a kao osnovu, koja je bila uz I2a od Skandinavije do crnog mora jedna kulturna celina. Ali ne mozes reci da su to bili "Srbi". Tako da je logicno da se nalazi uticaj kulture centralne evrope bronzanog doba kod Skandinavaca.

Da li su Srbi naslednici kulture bronzanog doba srednje evrope, jesu, ali ni manje ni vise nego ostali Sloveni, i jos naravno istocni nemci, skandinavci, i kod njih ima tog istog uticaja. Zasto bi stanovnike srednjoevropskog neolitika nazvao Srbima a ne Cesima ili Ukrajincima ?

I jos nesto, u pravu argumenti kao tvoji, svi su poreklom Srbi, unistava validne argumente istorijske o srspkom poreklu vise od pola Hrvata ili muslimanskih juznih Slovena, da ne govorim o Crnogoricima i sutra Vojvodjanima.
Ako englezu objasnjavas da je poreklom Srbin a da ne zna, a ja sutra tom istom englezu objasnim da su Crnogorci Srbi, naravno, mislece da lupam gluposti posto mu neki lik pre toga pricao nebuloze kako su Srbi narod najstari.

ja juzno balticke slovene zapadno o poljaka zovem srbi zato sto oni sebe tako zovu...

Jeste da Lužičani i Milčani danas sebe zovu Sorbima, ali se tako ne zovu Polabski Sloveni koji potiču iz plemena Obodritske i Vilčanske (Ljutićske) konfederacije. Ti južno-baltički Sloveni zapadno od Poljaka ti nisu I haplogrupa, a naročito nisu I2a-Din, kod njih skoro sigurno preovladava R1a-M458 (za Lužičane i Milčane je to sigurno). Da je među Polabskim Slovenima bilo više I2a-Din, ne bi danas u tom delu Nemačke bila toliko niska frekvencija I2a-Din. Najviša frekvencija I2a u Nemačkoj je u Bavarskoj. Drewani koje pominješ takođe nisu bili I2a, i oni su bili deo Obodrita. A o I1 neću da raspravljam.

Poslednja izmena:
I ako nesto moze biti interesantno u neka tvoja zapazenja, gubis svav kredibilitet kad jednostavis predneoilitcki stanovnik Evrope = Srbin.

ja ovo nigde nisam rekao. ja pricam o vremenu rani srednji vek na ovamo. ko se sta i kako zvao pre toga nema mnogo veze sa ovim o cemu ja pricam.

ja ne mislim da su svi sloveni srbi. ja samo tvrdim da su zapadni sloveni zapadno od poljaka sebe zovu ili srbi ili vendi sto je za njih jedno te isto. germani su sve zapadne slovene zvali vendi. a oni su sebe zvali po plemenu kome su pripadali.

Postoji naslednik Corded ware kulture, predslovenska, s popualicijom R1a kao osnovu, koja je bila uz I2a od Skandinavije do crnog mora jedna kulturna celina. Ali ne mozes reci da su to bili "Srbi". Tako da je logicno da se nalazi uticaj kulture centralne evrope bronzanog doba kod Skandinavaca.

Da li su Srbi naslednici kulture bronzanog doba srednje evrope, jesu, ali ni manje ni vise nego ostali Sloveni, i jos naravno istocni nemci, skandinavci, i kod njih ima tog istog uticaja. Zasto bi stanovnike srednjoevropskog neolitika nazvao Srbima a ne Cesima ili Ukrajincima ?

ma ja se sa tobom u ovome potpuno slazem. centralna evropa je genetska i kulturna celina (slovenska) gde su se srele I (zapadni sloveni) i R1a (istocni sloveni) haplogrupa.

ja ove ljude ne zovem srbi. samo kazem da je deo njih (onaj koji mene interesuje u vezi vikinga) je sebe u jednom trenutku poceo tako da zove, ili su drugi poceli tako da ih zovu (verovatnije).
dakle ako postoji direktna kulturna veza izmedju ovih danasnjih srba (baltickih i balkanskih) i oni imaju te i takve gene, zvati ih srpski geni nije pogresno vec mozda usko. pa te iste gene imaju i hrvati i bosanci, pa im ljudi ovde dokazuju da su srbi... ne vidim razliku.

Jeste da Lužičani i Milčani danas sebe zovu Sorbima, ali se tako ne zovu Polabski Sloveni koji potiču iz plemena Obodritske i Vilčanske (Ljutićske) konfederacije. Ti južno-baltički Sloveni zapadno od Poljaka ti nisu I haplogrupa, a naročito nisu I2a-Din, kod njih skoro sigurno preovladava R1a-M458 (za Lužičane i Milčane je to sigurno). Da je među Polabskim Slovenima bilo više I2a-Din, ne bi danas u tom delu Nemačke bila toliko niska frekvencija I2a-Din. Najviša frekvencija I2a u Nemačkoj je u Bavarskoj. Drewani koje pominješ takođe nisu bili I2a, i oni su bili deo Obodrita.

jel imas podatke za obodrite, ljutice i luzicane? odakle?

Poslednja izmena:
Gle dublin, imas Din-S samo na Balkanu i njihove rodjake u Bavariji i okolini i Engleskoj. To "included" znaci da su ove tri podgrupe ukljucene u tu veliku I-M423 grupu sa svojim karakteristikama. Oni su se odvojili negde u centralnoj Evropi i otisli svako na svoju stranu i nisu Srbi. Znaci ta mutacija DIN-S je srodna njima ali nije to to , oni nisu isto kao i ovi geneticki gledano i ista podgrupa, ali jesu srodnici.

Znaci "included" znaci da se ta I-M423 dalje racva na ove tri grane.

Na gore po Skandinaviji takodje to mozes da zaboravis, mozda u najminornijim delovima procenata, kao posledica pojedinacnih migracija i slicno...

Poslednja izmena:
Pa zasto onda I-M423 srpski ? Ti zapadni Srbi ne mogu biti ti koji su sirili bilo kakvi I u skandinaviji onda. Malo povezi starosti hg sa populacijama.
I nije oznaka ni za zapadne Slovene, zapadni lsoveni su R1a M458, moze se reci vendi (pretezno kod luzickih Srba) . R1a Z280 je istocno-centralno evropski, a I2a din je deo sklavenske skupine (uz R1a Z280).

Razlika je sto vezes udeo I (I2a isles, disles, pa i I1) kod vikinza i britanaca sa luzackim Srbima a da jedni i drugi nemaju vezee ni u vremenu ni u prostoru.

Gle dublin, imas Din-S samo na Balkanu i njihove rodjake u Bavariji i okolini i Engleskoj. To "included" znaci da su ove tri podgrupe ukljucene u tu veliku I-M423 grupu sa svojim karakteristikama. Oni su se odvojili negde u centralnoj Evropi i otisli svako na svoju stranu i nisu Srbi. Znaci ta mutacija DIN-S je srodna njima ali nije to to , oni nisu isto kao i ovi geneticki gledano i ista podgrupa, ali jesu srodnici.

Znaci "included" znaci da se ta I-M423 dalje racva na ove tri grane.

Jeste, i da I-M423 i I2a1 din deli vise od 15000 godina, bez kontinuiteta populacije.

Pa zasto onda I-M423 srpski ? Ti zapadni Srbi ne mogu biti ti koji su sirili bilo kakvi I u skandinaviji onda. Malo povezi starosti hg sa populacijama.
I nije oznaka ni za zapadne Slovene, zapadni lsoveni su R1a M458, moze se reci vendi (pretezno kod luzickih Srba) . R1a Z280 je istocno-centralno evropski, a I2a din je deo sklavenske skupine (uz R1a Z280).

Razlika je sto vezes udeo I (I2a isles, disles, pa i I1) kod vikinza i britanaca sa luzackim Srbima a da jedni i drugi nemaju vezee ni u vremenu ni u prostoru.

ok. onda
ako imamo pisane anale koji govore o slovenskim baltickim vikinzima kao vaznoj pomorskoj sili u vremenu od 8 - 13 veka,
ako imamo arheologiju na baltiku da to potvrdimo,
ako imamo pisana dokumenta koja potvrdjuju orodjavanje danskih, svedskih i slovenskih vladarskih kuca od najmanje 9 veka na ovamo (ako ukljucimo ruse i milojevica i od ranije)
ako imamo pisana dokumenta o zajednickim dansko slovenskim flotama
ako imamo pisane dokumente koji govore o slovenima kao delu vikinskih flota koje su isle u britaniju,
ako znamo da je knut vikinski kralj britanije polu sloven po majci (poljak)
ako imamo tehnicke podatke bazirane na arheologiji koji kazu da su se skandinavski vikinski brodovi po nekim lako raspoznatljivim detaljima razlikovali od slovenskih i uvek su pravljeni na ovako razlicite nacine
ako imamo primer jednog ovakvog broda koji je nadjen u skandinaviji a potrvdjeno je da je pravljen od hrasta u okolini dablina (dublin - hrastovo) na slovenski nacin
ako imamo vikinske grobove po engleskoj i irskoj gde se nalaze slovenske grivne
ako po irskim izvorima imamo dve vrste vikinga koji su ratovali jedni protiv drugih, bele i crne strance
ako imamo opis vikinskih konjanika iz limerika (gde je velika koncentracija I haplogrupe) i njihove opreme, a zna se da su na primer slovenski vikinzi imali konjicu a danci nisu (svedjani jesu al njih nije bilo u irskoj). tu su isto nadjene slovenske grivne
ako imamo I-M423 medju slovenima i u britaniji tacno na mestima vikinskih kolinija
kako onda da sve ovo povezemo?
ovo ne pitam retoricki. stvarno me interesuje. dobio sam preporuku da odem i razgovaram sa najvecim autoritetom za vikinge u irskoj. preko prijatelja. sta cemo sa svim ovim?
ovo moze da promeni britansku istoriju bar malo. ja mislim. :)

a ne bih da mi kao i hajka kaze da :dash:

:)

Poslednja izmena:
Ponavljam ono sto sam ponovio bezbroj puta, zajednicki predak danasnjih I2a-din je jako mlad, 2800 godina, sto znaci da taj zajednicki predak je bio deo neke druge populacije. Pitanje je kad (i gde) nestaje populacija sa vecinom I2a L147.2 ?
R1a ?
Vantelesna oplodnja?

Kako drugačije objasniti otac jedna populacija, sin druga populacija?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back