Nije sve tako jednostavno, vise mogucnosti, kombinacija da bi objasnili sta se desilo sa rodjacima I2a1 din. Ako je najezda R1b bila pre 4500 godina, ako je I2a1 din poceo da se razvija pre 2500 godina, sta se desilo izmedju tog perioda, zasto I2a1 P147.2 nije se normalno razvio, (bio on samostalan u svoju populaciju, ili u okviru druge populacije) u periodu od 2000 godine, izmedju 4500 i 2500 kad su druge grupe, R1a Z280, R1a M458, I1 i ostali R1b normalno se razvijali ?
Ja jedini odgovor koji imam je da je i2a1 din pre 2500 godina doziveo genocid, a pitanje je gde i kako i zasto bas on ? i kako je nasao zastute na Karpatima ? Da li ga je R1a istrebio, a jedan ili saka prezivela pre 2500 godine, ili je spas nasao u R1a populaciju ? Ja sam misljenja da je vec bio pomesan sa neke R1a, i da su zajedno preziveli genocid. Posle toga, puste zemlje, mir, su im dale prostora sa sirenje. Mozemo traziti druge populacije, koje su stare koliko i nas I2a1 din, pa bi mogli mozda zakljuciti neke stvari. Bilo bi interensantno i snati starosti podgrupa R1a Z280.
Da li su zabalezene neki arheoloski dokazi u periodu pre 2500 god -/+ 300 god, i ako da gde ? koje kulture nestaju u tom periodu ?
U glavno, to sto Kljosov objasnjava, ukalapa se uglavno sa onim sto sam mislio.
Svakako, bez uvreda, I2a1 jeste doziveo demografski bum u okviru R1a popualcije od pre 2500 godina, I2a1 jeste izgleda pobegao (ili samo tamo preziveo) uz R1a do Britanskih ostrva i spasio se genocida pre 4500 godina, uklapa se sa onim sto sam mislio ranije. Na zapadu, posle genocida pre 4500 godine, preziveli I2a se pomesali u novu populaciju (ako i preziveli E-V13, G2a...).
Nekoliko indikatora bi bili jako interensantni sto se genetike tice, na primer, koliko je recimo pre 4000 godina neka populacije imala muskih predaka ? Rezutlati bi sigurnobili jako mali. Osim jako mladog I2a1 din, i sve ostale populacije su mlade, R1a Z280, 4500 godina starosti, tako i R1a M458, R1b U106, R1b keltski jos mladji mislim, I1 samo 400 godine, i on je jos vise zanimljiv sa preko 20000 godina bez prezivelog rodjaka.