Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U svakom slučaju bilo bi dobro da se svi Dinaric South testiraju na ovaj marker. Negdje bi se valjda potrefilo da se otkrije grana. Ja ne vjerujem da sam P41.2+, prije svega jer su se svi iz mog klastera već testirali kao negativni na P41.2, a i DYS 449 mi je poprilično visok to jest 31. Sasvim sigurno hrvatski DYS 14 klaster takođe nije P41.2 jer su se testirali već kao negativni. Vidjeću da li od Nordtvedta mogu da dobijem taj haplotip, to bi bila korisna stvar, mogla bi se uporediti sa najbližim haplotipovima.

Dobro je pa si pogledao po guglu sta je Ken pisao o ovome. Ja sam taman poceo da se "palim" da je u pitanju haplogrupa koja moze da bude karika ka starim I2 koji su ziveli na Balkanu kad ono tamo.. trc, Milojka! Ne samo da se ja razocarah vec ce ovo da bude udarac i za jarana Bossnju posto umalo ne izvadismo iz naftalina ovu haplogrupu koja bi mogla da se smatra Ilirskom.

Ovakva kakva jeste skoro i da nema neki veci znacaj.

Da, tačno. Fali nam samo jedna bitna karika, a to je SNP tipičan za Disles, jer je Disles sada L621+ L147.2-. Ako bismo imali SNP mutaciju za Disles onda bi negativan rezultat za tu mutaciju i negativan rezultat za L147.2, a pozitivan za L621 dao pojedinca koji nije ni Disles ni Dinaric već nešto između.

Nisam na Eupediji boravio od davnih dana i vidim jednu interesantnu temu.... Amer po nikom Sparkey je napravio listu poznatih nosilaca haplogrupe I2 (I2a, I2b, I2c)

Here is my current tally of famous I2 carriers:

Alexey Buldakov, a Russian actor. Per Vadim Verenich, he tested personally as I2a-Din-N, or I2a1b3a in current ISOGG nomenclature.

Sir Henry Clinton, the British Commander-in-Chief in America during much of the American Revolutionary War. His notable patrilineal relatives included the Earls of Lincoln and most of the Dukes of Newcastle, meaning that other notable I2 carriers on his line include Edward Clinton, 1st Earl of Lincoln, Henry Pelham-Clinton, 2nd Duke of Newcastle, and Henry Pelham-Clinton, 4th Duke of Newcastle. A direct descendant of Sir Henry Clinton tested as I2-M223, predicted with moderate confidence to be I2-M223-Isles-E L1193+, or I2a2a1 in current ISOGG nomenclature. This sample is available at ySearch ID: C9X5J.

Stephen Colbert, an American comedian and satirist. A 4th cousin proven genealogically tested as I2a-Isles-C L161+, or I2a1b2 in current ISOGG nomenclature. This sample is available at ySearch ID: HXE3J.

Davy Crockett, an American frontiersman, folk hero, and congressman from Tennessee. The Crockett Families DNA Project has his family, including a direct descendant of his father John Crockett, as I2-M223-Cont2a Z76+, or I2a2a3a in current ISOGG nomenclature.

Hannibal Hamlin, Abraham Lincoln's first Vice President, and an influential Maine politician. The I-M223 Project has the Hamlin haplogroup as I2-M223-Cont2a Z76+, or I2a2a3a in current ISOGG nomenclature.

Miklós Horthy, Regent of Hungary through most of World War II. Per Vadim Verenich and others at MolGen (in Russian), a Horthy cousin has tested as I2a-Din-N.

Henry Luce, an American magazine publisher responsible for launching Time, Life, Fortune, and Sports Illustrated. His notable relatives who also carried I2 include Henry W. Luce, Moses A. Luce, and Robert Luce. The Luce Surname DNA Project has the Luce haplogroup as I2-M223-Isles-E L1193+, or I2a2a1 in current ISOGG nomenclature.

Andrey Makarevich, a Russian rock musician who leads Mashina Vremeni. Per Vadim Verenich, he tested personally as I2a-Din-N.

Taymuraz Mamsurov, the President of the Republic of North Ossetia-Alania. The Ossetian DNA Project has the Mamsurov haplotype as I2c-B L596+.

Jack Nance, an American actor famous for his role in Eraserhead and other films. The Nance DNA Project shows relatives of his as I2a-Isles-B1 L161+, or I2a1b2 in current ISOGG nomenclature.

Gregory Petsko, an influential American biochemist. He claims to have tested I2 without specifying a subclade; since he is patrilineally a Cossack, he is most likely I2a-Din-N.

Yegor Titov, a Russian association footballer. Per Vadim Verenich, he tested personally as I2a-Din-N.

Pavel Tsitsianov, a Georgian governor-general famous for his military actions in modern Azerbaijan. He belonged to the Georgian house of Tsitsishvili, which also included medic prince Zaza Panaskerteli-Tsitsishvili. The I2*, new ISOGG I2b and I2c Haplogroup Project has the Tsitsishvili haplotype as I2c-B L596+.

William A. A. "Bigfoot" Wallace, one of the most famous of the Texas Rangers. The I2*, new ISOGG I2b and I2c Haplogroup Project has his family's haplotype as I2c-A L596+.

Oliver Winchester, an arms manufacturer and the namesake of the Winchester rifle. The Winchester Family DNA Project has his family branch's haplogroup as I2a-Isles-B L161+, or I2a1b2 in current ISOGG nomenclature.

John Howard Yoder, an influential Mennonite theologian and author of The Politics of Jesus. His relative, Amish author Joseph Yoder, has also been shown to have been I2. The Yoder DNA Project has their haplogroup as I2-M223-Cont1 L1198+, or I2a2a3a2a in current ISOGG nomenclature.

And here's a collage of some of the above:

famousi2.jpg

Maciamo je odmah primetio da svi dosta lice. Posebno nis i brada ))))

Here is my current tally of famous I2 carriers:

Alexey Buldakov, a Russian actor. Per Vadim Verenich, he tested personally as I2a-Din-N, or I2a1b3a in current ISOGG nomenclature.

220px-Alexey_Buldakov.jpg
Невероватно, овај Рус апсолутно 100% исто изгледа као ујак моје мајке тј. рођени брат моје бабе са мајчине стране. :eek:

ali ako neko na osnovu statistike kaze da su R1b nastali u halstatu i da su to kelti, to se malo teze proverava. nema kontrolnog merenja koje to moze da potvrdi ili opovrgne. osim arheologije, lingvistike, etnografije, antropologije. zato ja ovde drvim da moramo sve da uzmemo u obzir i da tamo gde ove egzaktne nauke kazu "belo" a GG bazirana na statistici kaze "crno" onda treba debelo razmisliti ko je u pravu. ja se opredeljujem za belo.

Još nešto o R1b: Pogledaj stare (prastare) tekstove o haplogrupi R1b, i videćeš da se na početku, verovatno zbog izuzetno visoke frekvencije u Zapadnoj Evropi, tvrdilo da su nosioci hg R1b starosedeoci, najstariji stanovnici Evrope, pa čak i da je ta hg nastala u Evropi. A onda je na scenu stupila upravo statistika i varijansom pokazala da je hg R1b nastala negde u Aziji, kao i da je u Evropu stigla relativno kasno. Dakle, ovde je statistika odigrala ulogu suprotnu onoj koju joj ti pripisuješ.

Iz ovoga gore implicira da gospoda iz Isogg ipak nisu dobro pozicionirala P41.2 na stablo, jer je P41.2+ samo mali odjeljak Dinaric Southa, ...

Kako misliš da ga nisu dobro pozicionirali. Ako je tačno to što kažeš, onda neko ko je P41.2/M359.2+, može biti pozitivan i na neki od SNP-ova L161.1, ili L621, ili L147.2. Pretpostavljam da su provjerili da su ovi (P41.2/M359.2+) uzorci negativni na nabrojane SNP-ove, prije nego što su definisali zadnju verziju ISOGG I-stabla.

Jako je puno uzoraka testirano na P41.2, uključujući i one koji su L147.2+ i/ili L621+ i svi su oni bili negativni na P41.2, tako da, za sada, stoji da je u ISOGG stablu, ovaj haplotip ispravno pozicioniran.

A što, ..., je l' bi imao nešto protiv toga da odradiš istraživanje na temu M359.2/P41.2 i L147.2 među zapadnobalkanskom I2a populacijom i da za taj projekat uzmeš pare od EU?

Misliš li da bi njih to zanimalo, da bi dali novac za to? Prošle godine sam učestvovao u prijavljivanju jednog EU-projekta u okviru programa FP7 za izradu korpusa (elektronske baze) za sve slovenske jezike. Bile su uključene institucije iz svih slovenskih zemalja, uključujući i slovenske zemlje članice EU. Smatrali smo da bi i EU imala interesa od projekta jer su takvi korpusi osnova za prevodioce tipa GoogleTranslator, a tema se apsolutno uklapala u FP7 prioritete. Misliš lim da su bili zainteresovani? Ne znam da li su uopšte trepnuli kada su odbili. Prošlo je to vreme kada smo bili zanimljivi i kada su davali pare i za razne gluposti. Jedan moj prijatelj iz BiH se tada razbio od para za projekte tipa "Spasite Crveno jezero". A bilo je i toga da prijaviš projekat tipa "Bolesti bubrega u Srbiji" i glatko te odbiju. Kod sledećeg konkursa samo promeniš naslov u "Bolesti bubrega kod Romske populacije u Srbiji" i glatko prođeš.

Kako misliš da ga nisu dobro pozicionirali. Ako je tačno to što kažeš, onda neko ko je P41.2/M359.2+, može biti pozitivan i na neki od SNP-ova L161.1, ili L621, ili L147.2. Pretpostavljam da su provjerili da su ovi (P41.2/M359.2+) uzorci negativni na nabrojane SNP-ove, prije nego što su definisali zadnju verziju ISOGG I-stabla.

Jako je puno uzoraka testirano na P41.2, uključujući i one koji su L147.2+ i/ili L621+ i svi su oni bili negativni na P41.2, tako da, za sada, stoji da je u ISOGG stablu, ovaj haplotip ispravno pozicioniran.

Kao prvo. ljudi iz ISOGG se ne bave testiranjem, već koriste podatke koje dobiju iz komercijalnih laboratorija, a komercijalne laboratorije opet zabole da li si ti pozitivan ili negativan za čitav set markera, već ti testiraju one markere koje si platio. Vidio si iz Nordtvedtovog teksta da je on tražio iz laboratorije u Arizoni da mu pošalju str rezultate testiranog P41.2+ i kad je vidio haplotip on ga je jasno opredijelio u Dinaric South varijantu (ako on tu promaši, onda ne znam ko može da pogodi). E sad, naravno da niko nije testirao P41.2+ na L621 i L147.2 jer su obe ove mutacije otkrivene u poslednjih godinu dana. Što se tiče L161.1, to je starija utacija i pretpostavljam da je testirana negativna na P41.2+. Tako da ja ipak vjerujem da su pogrešno pozicionirali i da je P41.2 trebao da stoji kao I2a1b3a1 na ISOGG stablu tj. SNP red bi trebao da bude P37.2+ M423+ L621+ L147.2+ P41.2+

Poslednja izmena:
Kao prvo. ljudi iz ISOGG se ne bave testiranjem, već koriste podatke koje dobiju iz komercijalnih laboratorija, a komercijalne laboratorije opet zabole da li si ti pozitivan ili negativan za čitav set markera, već ti testiraju one markere koje si platio. Vidio si iz Nordtvedtovog teksta da je on tražio iz laboratorije u Arizoni da mu pošalju str rezultate testiranog P41.2+ i kad je vidio haplotip on ga je jasno opredijelio u Dinaric South varijantu (ako on tu promaši, onda ne znam ko može da pogodi). E sad, naravno da niko nije testirao P41.2+ na L621 i L147.2 jer su obe ove mutacije otkrivene u poslednjih godinu dana. Što se tiče L161.1, to je starija utacija i pretpostavljam da je testirana negativna na P41.2+. Tako da ja ipak vjerujem da su pogrešno pozicionirali i da je P41.2 trebao da stoji kao I2a1b3a1 na ISOGG stablu tj. SNP red bi trebao da bude P37.2+ M423+ L621+ L147.2+ P41.2+

Hoćeš reći da uzorak koji je P41.2+, mora biti i L147.2+. Ne preostaje nam ništa drugo nego da nahvatamo jednog P41.2+ i to provjerimo.

Što nema ni jednog Srbina među ovom ekipom I2?
Сусзрджи се још неко време па ће га бити. ;) Ја предпостављам, да сам негде у тој И2 грани. Са очеве стране скоро сви су кромањонци и по који динарац, а и на мајчиној страни доминирају кромањонци са појединачним алпинцом односно медитеранцем. А и према мом физичком изгледу је велика вероватноћа да се добро уклапам у ту протоевропску грану. Али прво да прођу новогодишњи празници, да прокалкулишем финансије и онда ћу да урадим један тест.
Него шта ми препоручујете онај тест од игенее на 37 маркера или од овог нашег предузећа (порекло.рс?), који је (ако се не варам) на 12 или 15 маркера?

Hanibal Hamlin, potpredsjednik SAD-a za vrijeme Linkolna i Građanskog rata... Kakvo mu je to prezime Hamlin?
Млин типа Ха. :D Шалу на страну, презимена са -ин су иначе источно-словенског порекла, веома ретка су код западних и јужних Словена.

Poslednja izmena:
kyrios

ja nisam paranoik ja samo sledim onu poslovicu "veruj al proveravaj". dao mi je bog mozak da ga koristim, proveo sam silne godine uceci i istoriju i matematiku. neke stvari u GG jednostavno moraju da se podvrgnu ispitivanju vrednosti jer se GG sve vise koristi kao super orudje za proveru istorije a ja samo tvrdim da GG to nije.
ne znam koliko je puta ovde kor pomenuo da je drasticno promenio misljene od kad je naucio GG. to mi zvuci malo kao pokrstavanje. GG nije religija i kljusov i nortveld i makijamo nisu svestenici da pa da ih svi slepo slusamo. ja sam odrasto u srbiji gde se ni bog ne slusa slepo vec se i sa bogom prica i raspravlja.

Siguran sam da tamo gde se statistika ozbiljno koristi ne može biti manipulacija njome, jer i da neko proba da manipuliše, drugi će to brzo otkriti. Jedino ako mislimo da su se svi u GG naučnoj zajednici zaverili, ali, kao što sam već više puta pisao, opasno je tako razmišljati, jer ćemo se inače svi pretvoriti u Iliju Čvorovića.

statistika je orudje, kao cekic, a orudje radi ono sto mu se kaze. cekic moze da napravi dobar posao u rukama postenog majstora i da ti napravi lepa vrata, cekic moze da obije vrata ako ga drzi kriminalac, a moze i da ti napravi losa vrata koja ni za ku..c nisu ako ga drzi neko ko ne zna da ga koristi. isto je sa statistikom. puno je majstora, ima i kriminalaca i prevaranata al je najvise onih koji nemaju pojma sta rade. naj opasniji su oni koji malo znaju a misle da su majstori i jos dobiju puno reklame pa im damo da nam prave ne vrata nego celu kucu koja nam se onda srusi na glavu.

statistika je jako dobro orudje za rad sa uniformnim skupovima, znaci skupovima koji imaju normalnu raspodelu u prostoru i vremenu. ljudska populacija nije takav skup. na osnovu danasnjih podataka o nekoj genetskoj grupi, nema ama nikakve sanse da se napravi uniformna slika promene te populacije kroz prostor i vreme samo na osnovu danasnjih populacionih podataka. znaci imamo ono sto se zove black box (crna kutija) gde nemamo pojma kako smo dobili danasnji rezultat.

za racunanje promena u genetskim populacijama mi imamo dve mogucnosti:
1. mozemo da potpuno izmislimo algoritam za racunavanje promena u ovom populacionom skupu.
2. mozemo da uzmamo arheoloske podatke, istorijske spise, antropologiju, etnografiju, i da na osnovu naseg znanja o svemu ovom napravimo preptostavljenu putanju promena date populacije kroz prostor i vreme. na osnovu toga mi mozemo da napravimo algoritam koji opisuje ovu pretpostavljenu promenu. i da na osnovu ovog algoritma izracunamo stepen i brzinu promene kroz vreme.

i sta dobijamo koriscenjem gornjih metoda:

ako koristimo prvi metod dobijamo potpunu fabrikaciju koja nije ni za k...

ako koristimo drugi metod onda dobijamo rezultate koji su jako zavisni od dostupnih istorijskih, arheoloskih, etnografskih i antropoloskih podataka kao i od naseg znanja istih i nase interpetacije istih. sto je najvaznije, mi ne mozemo da koristimo rezultate dobijene ovakvim algoritmima kao kontrolne rezultate za potvrdjivanje ili opovrgavanje istorijskih, arheoloskih, etnografskih i antropoloskih podataka, jer rezultati zavise od od dostupnih istorijskih, arheoloskih, etnografskih i antropoloskih podataka kao i od naseg znanja istih i nase interpetacije istih. a to se radi uveliko i to je ono na sta ja upozoravam.

Varaš se! Ima itekako dobro razvijenih matematičkih statističkih metoda za rad sa dinamičkim skupovima, postoje čitave teorije o tome, samo što oni koji primenjuju statistiku to slabo znaju.

ti si upravu. postoje metode za rad sa dinamickim skupovima ali samo ako imaju uniformne promene (kontinualne ili diskretne). to se radi na osnovu posmatranja, merenja kroz dovoljno dug vremenski period. onda se radi analiza dobijenih podataka i na osnovu ovoga se pravi algoritam za predvidjanje buducih promena ili za izracunavanje proslih promena. ponavljam ovo je moguce samo za normalne skupove. ako imamo rezutate koji su disperzivni onda nemamo algoritam. ne postoji nacin da se bilo sta izracuna ili predvidi. a ako nemamo ni podatke bazirane na dovoljno dugom periodu, kao sto nemamo za ljudske genetske populacije, kako onda mozemo i da pricamo o algoritmu?

ako pricamo o pomeranju neke genetske populacije kroz vreme i prostor onda statistika uopste ne moze da se koristi. ovde se govori o tome da stepen varijanse pokazuje starost populacije. to uopste ne mora da bude slucaj.

evo primera koji koristi princip slucajnih mutacija:

na teritoriji AAA se desi mutacije A1. porodica se mnozi na istoj teritoriji. svtara se mutacija A2, A3, A4. dve osobe, jedna sa A1 a druga sa A1A2A3A4 odu na teritoriju BBB. tu se razmnoze odrzavajuci veze ka rodjacima sa teritorije AAA. nove mutacije se dese u obe lokacije: A5 na teritoriji AAA i A6 ma terotoriji BBB. ljudi se sele tamo i vamo i posle izvesnog vremena ima sledecu situaciju:

teritorija AAA

mutacije A2 A3 A5 A6 A7

teritorija BBB

A1 A2 A5

onda odjednom pleme XXX napadne teritoriju AAA i pola pobije pola pokrsti a pola po..be. a jos pola pobegne rodjacima na teritoriju BBB. posle izvesnog vremena imamo sledecu situaciju

teritorija AAA

mutacije A7

teritorija BBB

A1 A2 A3 A5

sad ovo pogledaju majstori iz GG i kazu:

varijansa genetske grupe A je mnogo veca na teritoriji BBB nego na teritoriji AAA a takodje mutacije na teritoriji AAA su mladje od mutacija na teritoriji BBB pa mora da je genetska grupa A nastala na teritoriji BBB onda se doselila na teritoriju AAA.
sto naravno nije tacno.

ne kazem da je gledanje varijanse pogresno vec da se problem jako uproscava a rezultati se uzdizu na nivo dogme.

a ako uzmemo u obzir da mutacije ne moraju da budu slucajne vec da zavise od zivota i okoline onda dolazimo u situaciju gde jedna mutacija moze da se desi u isto vreme kod raznih ljudi izlozenih istim uticajima...pa cela GG pada u vodu. al ajde da to za sad ostavimo po strani. epigenetika je jako nova stvar. sacekacemo jos par godina da nam da malo bolje objasnjenje genetskih motacija. za sad nek ostanu slucajne.

Poslednja izmena:

Ukoliko su DYS448=19 podgrupa grupe Din-N, onda i ova mutacija moze da bude iskljucivo u okviru grane I2a1b3a L147.2. Dakle... otpadaju ostrvski Dinarici i ostali Din-N osim ovih nasih ovde.

Tragom vesti pronadjoh prepisivanje nekog Hrvata iz BiH sa Nordtvedtom:

Looking at supplemental data from "Y-chromosomal evidence of the cultural
diffusion of agriculture in southeast Europe"
Vincenza Battaglia ... I noticed they found three I-P41.2 aka M-359.2 (one
from Croatia and two from Bosnia and Herzegovina).

Zdenko
========

Three is nice if haplotypes are available so we might see a pattern for
more. Where is this paper available?
========

It was not in supplementary data, but you can see it on the posted chart on
http://dna-forums.org/index.php?showtopic=5702
Post #15
Unfortunately I don't have the papers.
Haplotypes for I-359.2 are not given.

Zdenko
========

I see I have the paper and the M423 haplotype data. However, I don't see
the P41+ triplet indicated. Someone must contact the paper authors I guess.

If anyone has the identification of these three, please let us know.

kyrios

Misliš li da bi njih to zanimalo, da bi dali novac za to? Prošle godine sam učestvovao u prijavljivanju jednog EU-projekta u okviru programa FP7 za izradu korpusa (elektronske baze) za sve slovenske jezike. Bile su uključene institucije iz svih slovenskih zemalja, uključujući i slovenske zemlje članice EU. Smatrali smo da bi i EU imala interesa od projekta jer su takvi korpusi osnova za prevodioce tipa GoogleTranslator, a tema se apsolutno uklapala u FP7 prioritete. Misliš lim da su bili zainteresovani? Ne znam da li su uopšte trepnuli kada su odbili. Prošlo je to vreme kada smo bili zanimljivi i kada su davali pare i za razne gluposti. Jedan moj prijatelj iz BiH se tada razbio od para za projekte tipa "Spasite Crveno jezero". A bilo je i toga da prijaviš projekat tipa "Bolesti bubrega u Srbiji" i glatko te odbiju. Kod sledećeg konkursa samo promeniš naslov u "Bolesti bubrega kod Romske populacije u Srbiji" i glatko prođeš.

ja zivim u irskoj vec 17 godina. EU je anti slovenska organizacija. secam se pre mnogo godina kako su se irci po crkvama molili za pokrstavanje rusije. pa kako su pricali da je EU evropska imperija od atlantika do pacifika. sloveni su varvari sa istoka koji su dosli u lepu i mirnu keltsko rimsko germansku evropu i doneli haos. cak su i grci losi al njih moraju da trpe jer im treba staru grcka kultura i tradicija.
a to sto se guraju cigani je da bi se stvorilo poistovecivanje slovena i cigana. njih najvise boli sto su u arijevskoj evropi jedini arijevci ustvari sloveni.

kor

u pitanju je I2a2, saksonska liti germanska haplogrupa.

zasto se ovo zove saksonska liti germanska haplogrupa? gde to pise i na osnovu kojih kriterijuma se ova haplogrupa vezuje za saksonce i germane? ako je zato sto je sa severa evrope onda isto tako moze da bude i slovenska (sorbska ili vendska).

na britanskim ostrvima je nadjeno jako puno artefakata koji su slovenski i koji ne mogu da se objasne. proto keltski i staro germanski su puni slovenskih reci. slovenskih toponima i hidronima po severnoj evropi i britanskim ostrvima koliko hoces.
pola danasnjih danaca, svedjana, severnih nemaca su podanceni posvedjeni i pogermanjeni sloveni koji su promenili pleme u veoma ranom srednjem veku pre invazije na britanska ostrva. sloveni na baltiku su bili poznati moreplovci trgovci i gusari.

ovo je upravo ono na sta ja upozoravam.

Млин типа Ха. :D Шалу на страну, презимена са -ин су иначе источно-словенског порекла, веома ретка су код западних и јужних Словена.

Ma ko zna kako se pravilno preziva covek. Te prevode na srpski uopste ne uzimajte ozbiljno jer kasape i izgovor a da ne govorimo o pisanju nego ispadne nesto trece neprirodno skroz kao da ga izgovorio Tarzan. To prezime je verovatno nesto kao Humlyn, Humlinn ili nesto tako. Deluje malo irski.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back