Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i sta nalazimo na svim ovim teritorijama: I*.

ove "obale stare evrope" su iste one teritorije koje su mnogo kasnije krstarili vikinzi. jedan irski istoricar je davno primetio da je bas cudno da se vikinske teritorije tako tacno poklapaju sa megalitskim teritorijama. a ja primecujem da je jos cudnije kako se poklapaju sa vendskim (vandalskim) teritorijama ili sa I* teritorijama.
kako je sve ovo moguce? ne znam. a ne zna ni GG da mi kaze. i to je (samo) jedan od razloga sto ja imam rezerve prema trenutnim GG objasnjenjima...
al ko zna sta ce sutra da nam kazu...

Berberi su minorni isprdak megalitske kulture, slepo crevo koje eventualno može da se koristi za primer dokle je stiglo, a ne odakle je poteklo, mada su malo kasniji pripadnici "megalićana" stigli i do obala Amerike pre haplogrupe Q.

je li stvarno pije vodu ona priča da su stigli tamo na santama leda? :think:
Lično mislim da su imali plovila, Ako su Orkni ostrva naseljena još u neolitu, nema razloga da nisu pronašli i Island i put prema Americi.

mega3.jpg

mega4.jpg

Pored megalita koji ne mogu da se pripišu Indijancima ima i vrlo karakterističnih natpisa. Neki ih tumače kao Feničane, međutim ovo pismo je karakteristično za sve megalićane.

mene uopste ne cudi sto su svuda E-M78. to sam i ocekivao jer ja mislim da ovo nije haplo grupa koja je povezana sa ovom "proto berberskom kulturom" vec je verovatno vezana sa rimskom ekspanzijom.

Koliko se sećam, ima više njih na ovoj temi koji smatraju da su E-V78, odnosno E-V13, proširili Rimljani. Međutim, ima je sa značajnom frekvencijom i u onim delovima Evrope koje Rimljani nisu držali.

proto berberska kultura o kojoj ja govorim je brojcano bila malobrojna ali je kulturno bila veoma uticajna. prosirila po svim tadasnjim obalama evrope (morskim i recnim). ne zaboravimo da je u to vreme evropa bila ostrvo (!!!) jer su post glaciajlne reke povezale azovsko i crno sa severnim i baltickim morima i tako odsekle evropu od sibira na par hiljada godina. znaci ja bi ocekivao i ovde, na potezu sever jug sa evropske strane da isto nadjemo te "proto berbere".

Ali u doba o kome govoriš Bosforski moreuz još nije bio probijen, tako da su Mala Azija i Balkan bili povezani kopnom.

i sta nalazimo na svim ovim teritorijama: I*.

ove "obale stare evrope" su iste one teritorije koje su mnogo kasnije krstarili vikinzi. jedan irski istoricar je davno primetio da je bas cudno da se vikinske teritorije tako tacno poklapaju sa megalitskim teritorijama. a ja primecujem da je jos cudnije kako se poklapaju sa vendskim (vandalskim) teritorijama ili sa I* teritorijama.
kako je sve ovo moguce? ne znam. a ne zna ni GG da mi kaze. i to je (samo) jedan od razloga sto ja imam rezerve prema trenutnim GG objasnjenjima...
al ko zna sta ce sutra da nam kazu...

Možda je čudno Ircima, jer razmišljaju samo o R1b. Vikinzi su svakako bili mešavina više hg, ali sam siguran da je kod njih I1 igrala glavnu ulogu.

lesandar

Berberi su minorni isprdak megalitske kulture, slepo crevo koje eventualno može da se koristi za primer dokle je stiglo, a ne odakle je poteklo, mada su malo kasniji pripadnici "megalićana" stigli i do obala Amerike pre haplogrupe Q.

ti svtarno biras reci.

prve megalitske strukture su nikle u iberiji na teritoriji koju je naseljavala kultura koja je tu dosla iz sevrne afrike. genetski su oni mogli biti i I*. afrikanci su u malom broju dosli u evropu i izmesali su se sa domorodcima. mozda su ti afrikanci u vreme ledenog doba dosli u severnu afriku iz evrope. ovo sve ne znamo. ali da postoji direknta kulturna veza severna afrika ---> iberija ----> severna evropa ----> severna amerika to znamo.

postoji paralelni kulturni kontinuitet u severnoj africi i atlantskoj obali amerike i severnoj americi od 4000 pne do 18 veka kad su zabelezeni jezici i predanja nekih indijanskih plemena za koje se sad vidi da su po izvoru proto afro azijska. ja sam o ovom vec pisao.
ja sam vec rekao da ova proto berberska kultura (nisam je ja tako nazvao) je po meni na neki nacin vezana ne za E1b vec za I*
neko je ovde pomenuo interesantne fenotipske karakteristike nadjene u severno americkih indijanaca koje imaju I* koren.

svarozic

plovidba i trgovina je postojala po atlantiku i pre 4000 pne.

kyrios

Koliko se sećam, ima više njih na ovoj temi koji smatraju da su E-V78, odnosno E-V13, proširili Rimljani. Međutim, ima je sa značajnom frekvencijom i u onim delovima Evrope koje Rimljani nisu držali.

rimljani su selili plemena tamo i ovamo vise od 2000 godina (ukljucujem i vizantiju). koristili su placenike svuda koje su kasnije naseljavali. severna afrika i bliski istok su bile ne periferija vec centar carstva u to vreme. sredozemlje je bilo u sredini. dakle sasvim je moguce da ima E-V78 i tamo gde nije bilo rimske vlasti.

http://gianthumanskeletons.blogspot.com/2011/10/origins-of-ohio-valley-giants-revealed.html
The Dinaric skulls with their their heads flattened in the back are easily recognized. This along with their archaic features of protruding brow ridge, thick skulls, massive jaws and large height make them unique to any other skeletal remains. The Dinaric type is found most extensively in the Ohio Valley.
dinaric skull adean dinaric.jpg

Two Dinaric skulls, one from Poland and the other from an Ohio mound. This skull type has also been found at the Gates of Damascus in Jerusalem, where the skull was described as "massive." The giantic Dinaric peoples are associated with conical burial mounds and henges as sun temples.

Poslednja izmena:
kyrios

Ali u doba o kome govoriš Bosforski moreuz još nije bio probijen, tako da su Mala Azija i Balkan bili povezani kopnom.

ja to ovako nekako zamisljam

glacial rivers.jpg

evo ovde jednog (po meni) interesantnog sajta i sa njega ovaj citat

Rivers were the problem even before the ice cap began to melt, huge rivers: the Dniester, Dneiper, Don , the mighty Volga and the ancient river that once fed the Aral lake. To call them merely "impassable torrents" belies their gargantuan scale. Even mammoths could not have crossed the Volga as it raged. They would have been swept away like tiny twigs. Mighty rivers kept families of mammoths within their boundaries. During the last part of the last glacial age the mammoth hunters of the Ukraine found their land to be a hunters paradise. Their prey could not escape.

http://www.trholme.com/garden-e-danu/GG4.htm

Poslednja izmena:
prve megalitske strukture su nikle u iberiji na teritoriji koju je naseljavala kultura koja je tu dosla iz sevrne afrike..
Prve megalitske strukture su nikle upravo tamo gde se razdvojila I od J, Nevali Čori i Gobekli Tepe u Anadoliji.
Inače, tačno je datiran razvoj i nestanak megalitskog naroda na Malti, megaliti su dizani i strukture pravljene do trenutka doseljavanja naroda iz severne Afrike. Tada sve prestaje.

Poslednja izmena:
kyrios

Pogledajte prilog 260101

Ne smemo zaboraviti da je "tata" svih vanafričkih haplogrupa pre 7000 godina bio prisutan u centralnoj Evropi.
"СТАРА ДНК: Хаплогрупа F је пронађена заједно са хаплогрупом G на неолитском налазишту ЛБК културе у Деренбургу у Њемачкој, старом 7000 година. Овај проналазак чуди прије свега због изузетно ниске заступљености ове хаплогрупе међу данашњим становништвом Европе."
http://www.poreklo.rs/2012/11/08/y-dnk-haplogrupa-f/

Poslednja izmena:
Razmišljao sam na tu temu.
Sveštenici (naučnici) i ratnici hg I (mitomani)
Seljaci hg R1a (pokorni i istrajni u poslu)
Političari, bankari, multinaconalne kompanije hg R1b ((hladni i surovi u donošenju odluka)
Trgovci hg E (brbljivi, svadjalčki raspoloženi)
Ipak, teško je ovo precizno modelovati i možda je bolje pratiti antropološke osobine (moguće je da hg "zaluta" u tuđinsku populaciju).

Prvi Evropljani su bili hg F ( haplogrupe I još nije bilo). Za poreklo hg G vezuju Kavkaz. Izgleda da su "lovci na mamute" koji su se brzo kretali panonskim i pontskim stepama, upravo ova hg, jer i u vreme neolita dominira, zajedno sa F roditeljom.
Zanimljivo je bronzano dobe u Nemačkoj I2b i nešto R1a.
http://www.eupedia.com/europe/ancient_european_dna.shtml

Mislim da u etnogenezi naroda učestvuju razni elementi, s tim što vremenom jedna populacija potiskuje druge u okviru iste etničke grupe.
Zato se i bunim kada Srbe vezujemo isključivo za Din S.
Definitino nama fale "Bankari".

PS.
Čak i traganje za DNK poreklomiz antropoloških nalaza ima svoje manjkavosti.
Recimo Vinča. Ne zna se šta su vinčaci raili sa pokojnicima, pronađeno par desetina ostataka na području cele kulture, a u samoj Vinči samo jedna devojčica koja je izgorla požaru.
Šta ako su Vinčaci spaljivali pokojnike, a ovi sahranjeni kolonija trgovaca? Kakav zaključak možemo izvući na osnovu analize DNK kostiju?

Bas volis da kategorizujes ljude. Da dodam da su Srbi upravo najlosi trgovci, tako da taj udeo E nam ne pomaze. Nije sve u krvi, nesto je i uvaspitanju, odnosno u vrednosti koje nosis.
Ipak, neke stvari su interensantne, feudalizam koji je doneu R1b je upravo isti sistem danasnjih multikompanija.

lesandar

Prve megalitske strukture su nikle upravo tamo gde se razdvojila I od J, Nevali Čori i Gobekli Tepe u Anadoliji.
Inače, tačno je datiran razvoj i nestanak megalitskog naroda na Malti, megaliti su dizani i strukture pravljene do trenutka doseljavanja naroda iz severne Afrike. Tada sve prestaje.

sa vikipedije Gobekli Tepe:

"The site was most likely erected by hunter-gatherers in the 10th millennium BCE"

u pravu si. ja sam govorio o atlantskim megalitima.

u berberskom projektu se govori o tome da se po lingvistima jedan jezik podelio na indo evropski i afro azijski bas na tom prostoru oko 15000 pne.
ako pogledamo gde se megaliti sire, sire se preko obala mediterana i onda uz atlantik na sever. znaci nisu mogli biti sireni od strane indo evropljana vec afro azijata.

ovde ja govorim o grupi I* koja je onda na kraju usla u evropu sa juga morem, i opstala samo u evropi uz obale stare evrope.

evo vidi ovo

According to the International Society of Genetic Genealogy, "Y-DNA haplogroup I is a European haplogroup, representing nearly one-fifth of the population. It is almost non-existent outside of Europe, suggesting that it arose in Europe. Estimates of the age of haplogroup I suggest that it arose prior to the last Glacial Maximum. Probably, it was confined to the refuge in the Balkans during the last Ice Age, and then spread northward during the recolonization of northern Europe following the retreat of the glaciers.
There are two main subgroups of haplogroup I: I-M253/I-M307/I-P30/I-P40 has highest frequency in Scandinavia, Iceland, and northwest Europe. In Britain, haplogroup I-M253 is often used as a marker for "invaders," Viking or Anglo-Saxon. I-S31 includes I-P37.2, which is the most common form in the Balkans and Sardinia, and I-S23/I-S30/I-S32/I-S33, which reaches its highest frequency along the northwest coast of continental Europe. Within I-S23 et al, I-M223 occurs in Britain and northwest continental Europe. A subgroup of I-M223, namely I-M284, occurs almost exclusively in Britain, so it apparently originated there and has probably been present for thousands of years."

What this seems to suggest is that not only is a pan-European common megalithic ethinic culture not far-fetched, but even quite likely, based on the Y-DNA evidence. In fact, given the significant presence of Haplogroup I in Sardinia, which spread along the northwest coast of continental Europe – often considered the "heartland" of megalithic culture we may even be able to infer links to the Mediterranean megalithic culture.

http://primarysources.newsvine.com/_news/2007/01/11/515398-was-megalithic-culture-earths-first-empire

megaliti su dizani i strukture pravljene do trenutka doseljavanja naroda iz severne Afrike. Tada sve prestaje.

na koji to period mislis i doseljavanje koga?

Poslednja izmena:
Bas volis da kategorizujes ljude. Da dodam da su Srbi upravo najlosi trgovci, tako da taj udeo E nam ne pomaze. Nije sve u krvi, nesto je i uvaspitanju, odnosno u vrednosti koje nosis.
Ipak, neke stvari su interensantne, feudalizam koji je doneu R1b je upravo isti sistem danasnjih multikompanija.

Rekao bih da je obrnuto, protivim se poistovećivanju naroda sa genetikom, to mi dođe nešto kao rasni princip.
E sad u okviru jednog naroda postoje grupe sa razim mentalititetima, ali sve je to izmešano, i tešku je izvojiti ono što je tipično za neku grupu.
A što se tiče trgovanja:
"U vranje nema laganje 100kg svinje 200 kg masti a za cvarci da se ne prica."

kyrios

rimljani su selili plemena tamo i ovamo vise od 2000 godina (ukljucujem i vizantiju). koristili su placenike svuda koje su kasnije naseljavali. severna afrika i bliski istok su bile ne periferija vec centar carstva u to vreme. sredozemlje je bilo u sredini. dakle sasvim je moguce da ima E-V78 i tamo gde nije bilo rimske vlasti.

Ali najstarija E-V13 nađena u Španiji je stara 7000 godina, pa je moguće da su se raširili i ranije. Rimljani su reseljavali plemena sa raznim hg, pa mi je neverovatno da su plemena sa hg E-V13 raseljavali u svim pravcima. Inače, koliko se sećam, u Italiji je E-V13 najfrekventnija upravo u onim južnim oblastima gde su bile stare Grčke kolonije.

Poslednja izmena:
kyrios

Ali najstarija E-V13 nađena u Španiji je stara 7000 godina

ovo 7000 godina je "verovatno" a drugo opet ne znamo "tacno" odakle je ova grupa dosla zbog svega sto sam rekao da ne ponavljam. moguce je da su pilo deo grckog korpusa (mislim na mediteranske ne samo balkanske grke). ali i grci nisu bili jednorodni bilo je tu svega i svacega. sasvim je moguce da su delovi populacije postali rimski gradjani koji su se selili na sve strane carstva sto je normalno.
sve to nije mnogo bitno. ono sto je bitno je da ja ne mislim da je ta pred megalitska kultura uopste bila e1* i mislim da ima jako malo veze sa danasnjim berberima genetski. ja mislim da je bila I*...

battle cat uzmi citaj.
severna afrika je par hiljada godina bila jako vazno kulturno srediste. tek u poslednjih par stotina godina ona gubi na znacaju.

na primer u ranom srednjem veku odatle se hriscanstvo prvo prosirilo u zapadnu i severnu evropu, morem iz severne afrike preko spanije i irske a ne kopnom iz rima. rano hriscanstvo na atlantskoj obali evrope je uglavnom bilo ili koptsko ili donatisticko i u sukobu sa rimom. tek su kasnije kad su stavili franke pod svoju vlast uspeli papisti da nametnu svoju dogmu ovim teritorijama. sveti patrik je bas svetac zastitinik irske jer je za rim uveo paulinsko hriscanstvo u irsku i unistio staru "keltsku" odnosno atlantsko africku crkvu. kad su se u 6,7 i 8 veku irski misionari razmileli po evropi, papisti su ih zvali egipcani a inace su se tetovirali po rukama i po ocnim kapcima isto kao berberi....jedno od najstarijih apokrifnih jevandjelja, jevandjelje po mariji, je sacuvano u irskoj.

ako te stvarno interesuje procitaj sta pise u berberskom projektu. covek tvrdi da su germani (franci, saksonci...) i skandinavci direktni potomci tih "berbera". koje su haplo grupe ovi narodi? I*...

jos jedna interesantna stvar. najveca koncentracija I* haplogrupa je na zapadnoj obali irske. ukupno ja mislim da ima skoro 15% I*. kad se iz engleske dolazi vodom u irsku pristajete na istocnoj obali. kad se iz afrike i spanije i juzne francuske dolazi u irsku struja vas nosi pravo na zapadnu obalu. kad je spanska armada krenula da pomogne irski ustanak protiv engleza 1588 struja ih je odnela na zapadnu obalu irske. odatle ova struja ide dalje na sever u skandinaviju.

kad su englezi upali u irsku 1652 proterali su puno iraca iz ulstera i iz istocnih oblasti na zapad. puno ih je pobeglo i u francusku i spaniju morem.

pocetkom 19. veka u irskoj je zivelo 8 miliona ljudi. onda je bolest unistila krompir, glavnu hranu na ostrvu, i od gladi je umrlo milion ljudi a tri miliona se iselilo u ameriku australiju... najvise ih je pomrlo i emigriralo bas sa zapadne obale.

koliko li bi bilo I* haplogrupe u irskoj da nije bilo ovih dogadjaja.

inace najveca koncentracija je bas u oblasti roskomon gde su nasli piktske naseobine. i u skotskoj je u bivskim piktskim oblastima (kao i u vikinskim) najveci I*. u knjizi o "berberima" se bas pikti navode kao "berberski" stanovnici britanije pre dolaska "orki" R1b...

Poslednja izmena:
Ne smemo zaboraviti da je "tata" svih vanafričkih haplogrupa pre 7000 godina bio prisutan u centralnoj Evropi.
"СТАРА ДНК: Хаплогрупа F је пронађена заједно са хаплeогрупом G на неолитском налазишту ЛБК културе у Деренбургу у Њемачкој, старом 7000 година. Овај проналазак чуди прије свега због изузетно ниске заступљености ове хаплогрупе међу данашњим становништвом Европе."
http://www.poreklo.rs/2012/11/08/y-dnk-haplogrupa-f/

To sto se zove F ne znaci da je prvi F iz Evrope, ako se nadje F koji je stari od pojave G u Evropi, onda je F mogao da dodje sa IJ, i opet ne znaci da se F rodio u Evropi. Logicno da u popaliciji G, H ili IJK ima F, odnosno da ne-mutirani budu uz mutirane. Tako da je sasvim normalno da se u G2a populaciju kretao i G2*, i G* i F*, pa i CF* i cak i A*. Danasnja situacije (realna danas ) je nelogicna, gde 90 % evropljana ima 10 zajednickih predaka gde najstari ima 5000 godina (ovo sam okvirno dao, poenta je bitna ne precisznost).
F je po meni Noe (mozda CF), zna se gde je barka, bas tu gde imamo najvise varijacije hg ispod F.

Setih se onog jednog vica.....

:
kao što sam i očekivao, NIŠTA od odgovora na ključno pitanje koje vam j e b e koncepciju posrbljvanja I2a1b

jer nikako ne možeš da povežeš VAS SLAVENE sa romanskim I2a1b stanovništvom STROSJEDIOCIMA jadranskih otoka i priobalja u bizantskom tematu, koji govore i pišu latinski
ta činjenica sve vaše gluposti o nekoj vezi obara ko kulu od karata
ili ti imaš možda neko "rješenje" te bolne činjenice

To sto se zove F ne znaci da je prvi F iz Evrope, ako se nadje F koji je stari od pojave G u Evropi, onda je F mogao da dodje sa IJ, i opet ne znaci da se F rodio u Evropi. Logicno da u popaliciji G, H ili IJK ima F, odnosno da ne-mutirani budu uz mutirane. Tako da je sasvim normalno da se u G2a populaciju kretao i G2*, i G* i F*, pa i CF* i cak i A*. Danasnja situacije (realna danas ) je nelogicna, gde 90 % evropljana ima 10 zajednickih predaka gde najstari ima 5000 godina (ovo sam okvirno dao, poenta je bitna ne precisznost).
F je po meni Noe (mozda CF), zna se gde je barka, bas tu gde imamo najvise varijacije hg ispod F.

Prvi homosapiensi u Evropi su hg F. Jedino ova hg je dovoljno stara.
Kada smo pričali o "bankarima", nije li jedini R1b sa projekta, iz Pirota?

Poslednja izmena:
kyrios

Pogledajte prilog 260101

Kljosov tvrdi da je i R1a u Evropu prvi put došla preko Male Azije i Balkana, pre 9000 godina, a kasnije se sa Balkana širila na zapad, sever i naročito na istok, gde je stigla pre 5000 godina. Međutim, to ne isključuje da su neke varijante R1a došle i rutom severno od Crnog mora, verovatno su te oblasti uvek bile izvor novog R1a koji je preplavljivao Evropu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back