svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Прѣ свега племена Старе Црне Горе, катунска.
Katunska nahija... e hebiga ja znam uglavnom za Hercegovce i Brđane...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Genetic history of the Iberian Peninsula
...
A controversial study, published in January 2010, claimed that Europeans (including Spaniards and Portuguese) are of a nearly equal combination of the European hunter gatherers of the earlier Paleolithic period and more recent Neolithic period ancestry from the Near East, that likely came from Anatolia. After initially focusing upon E1b1b as a Neolithic marker, the study looked at the male Y haplogroup R1b1b, which is much more common in Western Europe. Mark Jobling said: "We focused on the commonest Y-chromosome lineage in Europe, carried by about 110 million men, it follows a gradient from south-east to north-west, reaching almost 100% frequency in Ireland. We looked at how the lineage is distributed, how diverse it is in different parts of Europe, and how old it is." The results suggested that the lineage R1b1b2 (R-M269), like E1b1b or J lineages, spread together with farming from the Near East. Dr Patricia Balaresque added: "In total, this means that more than 80% of European Y chromosomes descend from incoming farmers. In contrast, most maternal genetic lineages seem to descend from hunter-gatherers. To us, this suggests a reproductive advantage for farming males over indigenous hunter-gatherer males during the switch from hunting and gathering, to farming". Previous Y-chromosome and mtDNA analysis had suggested Paleolithic ancestry among populations in the Iberian Peninsula and that Iberia may have played a role in the re-population of western Europe after the last glaciation...
cijelo vrijeme navijate da je I2a "srpska" i da su je donijeli kao srbi
a ovdje s ejasno vidi na karti da ona čak i nije dominantna u srbiji, već u BH, Dalmaicji i dijelu italije na jadranskoj obali !!!
dakle, tačno ondje gdje je bilo utočište I2a i odakle se proširila
The map below comes from a thesis by Russian geneticist Oleg Balanovsky. It shows areas of Europe where particular Y-DNA haplogroups peak at over 35%. Interestingly, such zones cover most of the continent, which is obviously a sign that patrilineality and paternal founder effects have played a big role in shaping the modern European gene pool.
![]()
Zanimljivo sa Wikipediae:
Kako da ne... Ili su možda miroljubivim farmerima dojadili divlji i krvožedni lovci-sakupljači, kao i sopstvene žene, pa su ih sve pokokali, a onda kokali žene lovaca-sakupljača...
Bože, koje gluposti... Kada su R1b "farmeri" doputovali, starosedelački I2a1a lovci-sakupljači su već odavno i sami bili farmeri...
Mali se nešto zbrkao... Odakle mu toliko I2a na Apeninskom poluostrvu, i toliko R1b na Sardiniji ?!
Upravo tako, baš tamo gde već 1400 godina žive Srbi.
P.S.: Da li nam se to naš dragi jaran BoSSnjo vratio pod drugim imenom ?!!! Nemoj bolan da se kriješ, baš smo te se uželeli.![]()
Malo i ja gledah DNK projekat, Srbiju pre svega.
Najzanimljivija je zapadna Srbija. Od 10 testiranih 9 je I2a1b1, pri čemu je 8 South. Sajić sa Kačera je J2b.
.
Nisam siguran da li je reč o selu Kačer kod Užica (http://sr.wikipedia.org/sr/Качер), ili se misli na Ljig.Sajići iz Ljiga mogu uz pomoć ovog testiranja da utvrde svoje dalje porijeklo. Imaju poklapanje sa porodicama Mijović i Pejanović iz Drobnjaka koje kao i Sajići slave sv. Tomu. Mijovići i Pejanovići iz Godijelja su zapravo doseljenici u Drobnjak iz Crmnice iz Godinja.
Nisam siguran da li je reč o selu Kačer kod Užica (http://sr.wikipedia.org/sr/Качер), ili se misli na Ljig.
Nije tačno, preko 1600 godina.
"Срби долазе крајем IV столећа из земље Бојка у данашњој Украјини. Насељавају се дуж римског пута на правцу Дрниш - Книн - Петровац, свакако у договору са римским властима, а вероватно и у другим ливадским пределима динарског простора, од Горског Котара до Зете.[2" Ovo je pre 12 godina pubilkaovao arheolog prof dr Đorđe Janković, kasnije je izbačen sa filozofskog fakulteta. Prošlo je 12 godina nisam siguran da nema novih saznaja koji bi i ovo demantovali. Samo znam (a i onto navodi) da su gromile (koje on vezuje za Srbe) u našem području postojali i u bronzanom dobu.
Takođe izglada da smo imali dve kulture kod Srba. Jedna je spaljeni pepeo sahranjvala u urmama (Moravci), a druga je gradila gromile, na kojima nema posmrtnih ostataka (Din S?)
Đorđe Jankovij ne poistovećuje Srbe sa južnim Slovenima, pri čemu pri čemu, kada govori o Srbima govori o ovima koji su gradili gromile.
Srćci su nastavak tradicije, a verovtno i dragačevski krajputaši.
Ovo je pre 12 godina pubilkaovao arheolog prof dr Đorđe Janković, kasnije je izbačen sa filozofskog fakulteta.
Pošto je poruka upućena BoSSnji (alias Ban Kulin),
Inace... pogledah slucajno, ova tema egzistira tacno 2 godine. 380K pregleda i vise od 6800 postova....![]()
Izgleda da i ja imam tu spljostenost zatiljka, da li to znaci da saam dinarid ?
Sta su zalisci ?
Kojoj grupi pripadaju brahifekali gde je profil na 90 stepeni (pozadi).
Moram malo of topic, pade mi na pamet jedan slučaj...Znam odlično kako funkcionišu stvari po srpskim fakultetima, i sam radim na jednom od njih, i apsolutno sam siguran da ga nisu sa fakulteta izbacili zbog toga. Siguran sam da niko na srpskim filozofskim fakultetima nije toliko zadrt po pitanju da su Srbi došli na Balkan u 7. veku da bi zbog toga nekog ko suprotno tvrdi izbacili sa fakulteta, i to pre 12 godina. Ima na našim fakultetima dovoljno sujete, ličnih sukoba i drugih sličnih razloga zbog kojih je više kvalitetnih naučnika i nastavnika izbačeno sa fakulteta/univerziteta.
Onda prethodni post mogu malo da korigujem, kao.Sajić je iz sela Dići kod Ljiga, a ta se oblast zove Kačer.
Ne verujem da bi se nas jaro skrivao pod nadimkom Ban Kulin. Vise bi prilicilo Ban Crven ili Ban Ki-mun
Inace... pogledah slucajno, ova tema egzistira tacno 2 godine. 380K pregleda i vise od 6800 postova....![]()
Ja imam zaliske od djetinjstva ali nisam dinarski tip (bar tako ja kontam)...
Imaju li nordidi i atlntski mediteranci zaliske?
Ne verujem da bi se nas jaro skrivao pod nadimkom Ban Kulin. Vise bi prilicilo Ban Crven ili Ban Ki-mun