Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam znao za m269 u Magrebu, znao sam za Egipat a ne za Alzir i Maroko. A tu se pootpuno slazem da je R1b nosilac Bell Beaker kulture. i jasno da je krenuo da se siri od iberskog poluostrva prema ostatku Evrope. Mogao je preko morta da stigne do Spanije, objasnilo bi mnogo toga, ali ne mora da bude tacno.
Gde se po tebe desila mutacija L23 ?

Ja bih ovo dopunio pitanjem: Kako na donjoj slici protumačiti one dve skoro stopostotne L23 pite na Kavkazu, ili one dve dole oko Izraela i Jordana? Ima li logike da je M269 prošao kroz te oblasti? Zato bi mi bilo malo čudno prisustvo M269 u Severnoj Africi, ali morski put zvuči kao dobro objašnjenje (morske puteve često potpuno izgubim iz vida, dok me Dublin, a sada i Investigator, ne potsete i na tu mogućnost).

http://4.***************/_x6Y4ZgFsZdY/THaeRzxEhJI/AAAAAAAAAYo/YgRyAz2YnDU/s1600/R1b+sub-structure.png

Ajmo sad jedno po jedno, ne ulazim sada direktno u Hg ali ćemo na osnovu ove kratke analize doći do nekog zaključka, dakle:

Boris

Pogledajte prilog 258867

Posmatraj potiljak koji n ije spljošten i slabu zakrivljenost čeonog dela koja je tipičnija za Atlantskog Mediteranca, posmatraj oblik kose na čelu, nos je posebna priča i ne bih se ovom prilikom zadržavao.
Na osnovu ovog posmatranja zaključujem da je ovaj čovek daleko od originalnog pripadnika Dinarske rase.

Toma
Pogledajte prilog 258868

Posmatraj tipičnu spljoštenost dinarskog zatiljka i posmatraj mnogo veću zakrivljenost čeonog dela, kosa raste sa zaliscima ( kod Borisa raste ravno bez zalisaka). Zaključak: Toma je mnogo veći kandidat za pripadnika Dinarida nego Boris.

Ja sam onda nesto izmedju ove dvojice otprilike :D

Battlecat nije testiran na markeru 448 tj. ne zna si da li je North ili South. da bi uopšte ušao u ovaj sistem podjele pa sledećim markerima. Nakon 448 morao bi još da testira 557 da bi mogli sigurno reći da pripada ovom klasteru koji ima 12 na DYS 439.

Ali ja vec imam 12 na DYS 439. Taj su mi uradili. Uradicu test u dosta vecoj rezoluciji cim pre stignem pa cemo da vidimo :D

Ajmo sad jedno po jedno, ne ulazim sada direktno u Hg ali ćemo na osnovu ove kratke analize doći do nekog zaključka, dakle:

Boris

Pogledajte prilog 258867
Posmatraj tipičnu spljoštenost dinarskog zatiljka i posmatraj mnogo veću zakrivljenost čeonog dela, kosa raste sa zaliscima ( kod Borisa raste ravno bez zalisaka). Zaključak: Toma je mnogo veći kandidat za pripadnika Dinarida nego Boris. Odnosno, Toma jeste Dinarid a Boris nije
.
Dalje, pogledajte konveksnost Borisove vilice, a s druge strane konkavnost Tominog lica.

Hayka

Bas nisi morao toliko da me ponizis i uporedis sa Bossnjom,
Staaaaaa????? Kakvo crno ponizenje?? To je najveca nagrada koja se dodeljuje ucesnicima foruma za kreativni rad :hahaha:

ne vodim rat protiv nikoga a jos manje protiv Kljosova, nisam ni znao da Kljosov "zvanicno" govori o africkom poreklom, nego pre kao nekumogucnost je to naveo. Ja samo hocu samo da kapiram sta se dogadja, i ne vidim sta ima lose imati kriticni pristup, pa i prema najvecih. I najbitnije, interesuje me samo istina.

pa nije niko ni rekao da vodis rat protiv bilo koga. Ja sam ti vec rekao da uvazavam tvoj doprinos ovom forumu i mislim da si vrlo korektan.

Sto se tice mog obrazovanja, ja niti sam istoricar, niti bijolog, ni antropolog, u zivotu bavim se sasvim drugim poslom tako da neznam odakle to da se ja postavljam kao tatamata prema bilo kog, vise puta sam objasnio da sam daleko od strucnjaka i obrazovan za genetiku, ali mislim da mi to ne zabranjuje da ukljucim mozak.

Mislim da na celom forumu nema 3-4 coveka koji su profesionalni istoricari. Svi ostali su tu cisto zbog zadovoljstva i ubijanja vremena.

Ukljucio sam se zato sto je zanimljivo resiti puzzle naseljavanje Srbije, Balkana, Evrope pa i drugih delova sveta.
Te karte koje postavljam su karte koje sam nasao na ovoj diskusiji, ako karta nije tacna, nepouzdana, mozete lepo da mi kazete
.

Kao i masa nas ostalih. Vec sam ranije govorio da je GG vrlo "zarazna" oblast koja daje slobodu masti i intelektualnom radu. Pojavilo se sredstvo preko kojega se mogu odgonetnuti neke velike tajne iz proslosti. Upravo zbog toga ova tema i ima najvise komentara na PDF istorija.

Svakako, nije me Kljosov ubedio sto se tice puta preko Afrike, zato sto nalazim nelogicnosti. Ne znaci da sam u pravu, ali mozete da mi lepo objasnite gde gresim, sta je lose u mom pristupu i gde . Mozda nije vazno kuda su dosli, a mene interesuje kuda su dosli, deo je zagonetke koju zelim da resim.

Ne treba se odmah ljutiti. Ja sam se uglavnom salio a ti si odmah salu prihvatio za ozbiljno. Preko Afike je dosao samo deo R1b. Ostala dva talasa su posla preko centralne Evrope i preko Balkana.

Hayka

Ne treba se odmah ljutiti. Ja sam se uglavnom salio a ti si odmah salu prihvatio za ozbiljno. Preko Afike je dosao samo deo R1b. Ostala dva talasa su posla preko centralne Evrope i preko Balkana.

Ma ne ljutim se.
Kljucno pitanje vezano za R1b je kako je dosao predak od L51(predak protokeltogermana, 99% zapadno evropskog R1b) star oko 4500 godina mislim, africki talas, srednoevropski ili balkanski ? Mogao samo od jednog.

The map below comes from a thesis by Russian geneticist Oleg Balanovsky. It shows areas of Europe where particular Y-DNA haplogroups peak at over 35%. Interestingly, such zones cover most of the continent, which is obviously a sign that patrilineality and paternal founder effects have played a big role in shaping the modern European gene pool.

balanowsky2012.png

Indeed, continental Europe is basically dominated by just two haplogroups: R1a and R1b. The >35% R1a zone stretches from Central Europe to the Volga-Ural region...and meets a couple of >35% R1b zones at both ends. This might seem a little odd at first, but not if we suppose that R1b spread from present-day Anatolia and/or Iran both to the west and east, but not directly north due to the Black Sea and Caucasus Mountains acting as major barriers to human dispersals.

Moreover, it would appear that R1a already occupied a large area of Eurasia before the main R1b expansions across or even into Europe. This is suggested by the map above as well as ancient DNA results, which show the presence of R1a in Late Neolithic and Bronze Age remains all the way from present-day Germany to South Siberia. If that wasn't the case, then it's difficult to explain the paucity of R1b and lack of R1b SNP diversity in modern Ukrainians and Russians, and its complete absence in remains from steppe kurgans tested to date...which are almost totally R1a.

Boris
Posmatraj potiljak koji n ije spljošten i slabu zakrivljenost čeonog dela koja je tipičnija za Atlantskog Mediteranca, posmatraj oblik kose na čelu, nos je posebna priča i ne bih se ovom prilikom zadržavao.
Na osnovu ovog posmatranja zaključujem da je ovaj čovek daleko od originalnog pripadnika Dinarske rase.

Toma

Posmatraj tipičnu spljoštenost dinarskog zatiljka i posmatraj mnogo veću zakrivljenost čeonog dela, kosa raste sa zaliscima ( kod Borisa raste ravno bez zalisaka). Zaključak: Toma je mnogo veći kandidat za pripadnika Dinarida nego Boris. Odnosno, Toma jeste Dinarid a Boris nije.

Izgleda da i ja imam tu spljostenost zatiljka, da li to znaci da saam dinarid ?
Sta su zalisci ?
Kojoj grupi pripadaju brahifekali gde je profil na 90 stepeni (pozadi).

Ja bih ovo dopunio pitanjem: Kako na donjoj slici protumačiti one dve skoro stopostotne L23 pite na Kavkazu, ili one dve dole oko Izraela i Jordana? Ima li logike da je M269 prošao kroz te oblasti? Zato bi mi bilo malo čudno prisustvo M269 u Severnoj Africi, ali morski put zvuči kao dobro objašnjenje (morske puteve često potpuno izgubim iz vida, dok me Dublin, a sada i Investigator, ne potsete i na tu mogućnost).

http://4.***************/_x6Y4ZgFsZdY/THaeRzxEhJI/AAAAAAAAAYo/YgRyAz2YnDU/s1600/R1b+sub-structure.png

Pa mislim da posto oblasti Kavkaza i Jordana nemaju M269, a imaju L23, da znaci da M269 nije prosao tuda nego samo njegovi mutirani L23 potomci. Meni je tesko razumeti L11 izolovan u Iranu (ako nije neka greska), posto ga imamo samo od Panonije do Spanije.

Kyrios

tvrdi da su postojala tri rute ulaska u Evropu,
1) severna ruta (preko Južnog Urala i Ruske ploče, 4500 ybp),
2) južna ruta (preko Anatolije i Balkana, 4500 ybp),
3) severno-afrička ruta (preko Severne Afrike na Iberijsko poluostrvo, 4800 ybp).
Karte o kojima je Nauka danas govorio nisu nesaglasne sa ovim.

Ja sam u okviru teme dosta davno postavljao materijal iz nekog starog epa koji govori da su Irci dosli iz pravca Irana i to preko Afrike.

Severno-afričke rute nema na mapi sa Euperiae, ali kako to Investigator reče, Maciamou se to nešto nije sviđalo.

Njegov sajt je mesto za likove kao sto je nas dr BoSSnjo. Slatko sam se nasmejao kad je nas jaran rekao "ali tako pise na Eupediji!!!" :rotf:

. Čini mi se da kada je GG pokazala da nosioci R1b nisu učestvovali u Arijevskoj invaziji Indije, neki pokušavaju da nosioce R1b ostave u Indo-evropskoj priči potencirajući kurgansko poreklo. Problem je što politika ima prevelik uticaj na GG, ali sam siguran da je GG toliko egzaktna da će se bez problema odbraniti.

Ako cemo iskreno govoriti.... ubedljivo najveci moralni gubitnici GG su zapadnoevropljani sa hg R1b. Od ushiavanja svog kromanjonskog porekla, najevropskijih mogucih korena, onih koji polazu najvece pravo na evropsko tlo, Arijevcima, petom i desetom.... i sve se to jako brzo istopi i dodjosmo do porekla od onih koje su oni uvek prezirali. Kada se dokazalo da R1b nisu zimovali u Spaniji, to je bio sok za likove poput Maciama koji je svoj sovinizam demonstrirao vise puta.

Ja sam svojevremeno izbacen sa jednog zapadnjackog foruma samo zato sto sam objavio neke podatke vezane za poreklo Srba koje nisu nikoga vredjali. Cinjenica je da se prema nama cesto ponasaju fasisticki ali to za nas i nije neka velika novost.

Evo šta kažu u radu

Myres et al., A major Y-chromosome haplogroup R1b Holocene era founder effect in Central and Western Europe, European Journal of Human Genetics (2011) 19, 95–101.

ABSTRACT
The phylogenetic relationships of numerous branches within the core Y-chromosome haplogroup R-M207 support a West Asian
origin of haplogroup R1b, its initial differentiation there followed by a rapid spread of one of its sub-clades carrying the M269
mutation to Europe. Here, we present phylogeographically resolved data for 2043 M269-derived Y-chromosomes from 118 West
Asian and European populations assessed for the M412 SNP that largely separates the majority of Central and West European
R1b lineages from those observed in Eastern Europe, the Circum-Uralic region, the Near East, the Caucasus and Pakistan.
Within the M412 dichotomy, the major S116 sub-clade shows a frequency peak in the upper Danube basin and Paris area with
declining frequency toward Italy, Iberia, Southern France and British Isles. Although this frequency pattern closely approximates
the spread of the Linearbandkeramik (LBK), Neolithic culture, an advent leading to a number of pre-historic cultural
developments during the past r10 thousand years, more complex pre-Neolithic scenarios remain possible for the L23(xM412)
components in Southeast Europe and elsewhere.

DISCUSSION
The initial arrival of farmers from Southwest Asia to the present-day Greece occurred ca 9000 years BP. Outside of Southeast Europe, two episodes of early farming are attested archeologically. The first involved a maritime colonization of Crete ca 9000 years BP and Southern Italy ca 8000 years BP and subsequently spread to coastal Mediterranean France and Spain, as exemplified by impressed/cardial pottery. The second involved a migration to Central Europe, from Hungary to France, characterized by LBK (ca 7500 years BP). Within a 3k-year period, the agricultural economy spread across Europe, terminating in Britain and Scandinavia B6000 years BP.
This study has evaluated the spatial and temporal distributions of sub-clades of Y-chromosome haplogroup R1b-M269 in Europe, the Near East, the Circum-Uralic region and the Caucasus, revealing the major M412-defined phylogenetic dichotomy between the Central/Western Europe and more easterly distributed representatives (Figure 1e and f, respectively). In addition, several additional sub-haplogroup varieties, especially those in Central and Western Europe, display patterns with geographic locality (Figure 1g–o) and clinality (Supplementary Figure 1). The enhanced resolution of M412-related lineages permits a finer-grained view of the proposal that R1b-M269 coincides with the arrival and spread of farming into Europe. A recent analysis of 9 Y-STR loci associated with 840 R1b chromosomes resolved just to the level of M269 concluded that all such chromosomes in Europe reflect a recent genetic heritage that was uniformly introduced by exogenous farmers migrating from Western Anatolia. Our highresolution SNP genotype results show that the majority of Central and Western European haplogroups relate to common M412 founders whose sub-clades display phylogeographic and temporal patterns consistent with allele surfing at the periphery of expansions.

Poslednja izmena:
Nije mi najjasnije po kojim kriterijuma ti prosudjujes ali meni recimo Toma spada u kategoriju najklasicnijeg kromanjonca.

Meni je veca zagonetka Tadic posto postoji predanje da su Tadici poreklom iz Turske.

Kakvu lobanju ima najpoznatiji vladar koji je najduze vreme vladao nad Srbima, mislim na Josipa Broza Tita najveceg sina nasih naroda i narodnosti?

Kakvu lobanju ima najpoznatiji vladar koji je najduze vreme vladao nad Srbima, mislim na Josipa Broza Tita najveceg sina nasih naroda i narodnosti?

Setih se reci Gorana Bregovica ciji je otac iz Zagorja a majka Hercegovka iz Gacka. Rece kako je on povukao na oca, taj zdepasti zagorski tip coveka i da je Broz bio iste takve gradje dok mu je rodjeni brat povukao na majku i on je pravi pravcati Hercegovac.

To su one stvari o kojima smo govorili da je preko fenotipa tesko opredeliti haplogrupu ali postoje oblasti i slucajevi kada se to moze uraditi sa velikom dozom sigurnosti.

Setih se reci Gorana Bregovica ciji je otac iz Zagorja a majka Hercegovka iz Gacka. Rece kako je on povukao na oca, taj zdepasti zagorski tip coveka i da je Broz bio iste takve gradje dok mu je rodjeni brat povukao na majku i on je pravi pravcati Hercegovac.

To su one stvari o kojima smo govorili da je preko fenotipa tesko opredeliti haplogrupu ali postoje oblasti i slucajevi kada se to moze uraditi sa velikom dozom sigurnosti.

Ma ko zna odakle je taj bio ... Tek tako upao odjednom s'neba, a ocigledno je bilo da ne zna da prica jezik.

@Kor
S tim da ima malo dalmatinskih katolika i bosanskih i hercegovačkih muslimana pa je procenat I2a1b nešto viši nego za Srbiju, a E1b nešto niži...

када се све сабере и одузме, то је ту негде. Исто тако иамо и хаплогрупе које нису до сада пронађене код Срба.
Једино је R1b знатно нижи од очекиваног иако ту имамо и неколико очигледних Хрвата.

Тренутно статистички обрађујем податке за Хрватску. Изненадило ме је присуство хаплогрупе J1 у знатном проценту.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back