Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
daj original link
daj original link
juce su ti ljudi slali "original" link a ti nisi ni pogledao, kako vidim
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
daj original link
daj original link
Pronađeni ostatci, najstariji pronadjeni u južnoj Italiji, pa na Karpatima. Dali beše u Sićevačkoj klisuri, star 40000 gog, postavljao sam link na ovoj temi, ne mogu sada da pronadjem.
juce su ti ljudi slali "original" link a ti nisi ni pogledao, kako vidim
ne postoji NIKO prije hg I / M170 u Evropi, poslije dolaze M173 i M343 karta
po ovoj karti ispada da ledeni pokrivač nije išao južnije od Njemačke, što objašnjava i onu migraciju i mutaciju pre I1 od prije 18.000
,
jesam li ja tebi i drugima dao link na oxfordsku ili marjanovićevu studiju, pa se snalazi
ili sam LIJEPO IZDVOJIO tabelu pa prikazao
izvoli daj TABELU sa tim rezultatima onako kako sam ja prikazao, da "ceo svet razume"
Malo sam se zanimao analizom I2a sa FTDNA projekta.
Na moje iznenadjenje, u Makedoniji je za sada vise Din-S haplotipova (3) nego Din-N (2). Ja sam ranije imao informaciju da je Din-N tamo u znatnoj prednosti nad Din-S.
Sto se tice Bugara, tamo je 14 Din-N i 3 Din-S nosioca. Od njih jedan vodi poreklo iz Makedonije.
jesam li ja tebi i drugima dao link na oxfordsku ili marjanovićevu studiju, pa se snalazi
ili sam LIJEPO IZDVOJIO tabelu pa prikazao
izvoli daj TABELU sa tim rezultatima onako kako sam ja prikazao, da "ceo svet razume"
Ja sve te studije znam bez da mi se daje link na njih.
Ukoliko mislis ozbiljnije da se bavis sa nekom oblascu morao bi da znas za sve objavljenje studije a ne samo selektovane.
A posebno su ti dobre one sa (ako se ne varam) 20% azijatskih gena kod Srba. To su vrh studije, jace na planeti nista neima.
Да ли се тај удио Дин-С може везати за миграцију која је се десила још за вријеме Цара Душана, када су са Мрњавчевићима из тадашње Босне, Херцеговине на подручје данашње Македоније и дијела Космета одселио велики број Срба.
Након Косовске битке а нарочито прије долазка Турака на Балкан, миграције крећу ка Црној Гори (гдје је се склонио Иван Црнојевић и наводно окупљао Србе да би пружио отпор Османлијама)...а затим из Црне Горе ка Крајини и свјереним областима.
Definitivno je prvi sloj danasnjih Makedonaca bio bugarskog etnickog porekla. Sledeci sloj koji je vidimo sadrzavao i Din-S je dosao za vreme srpskih osvajanja i sirenja srpske drzave na jug. Jedino mi je malo cudno da makedonci imaju vecu koncentraciju (bar za sada) Din-S nego sto je ima istocna Srbija. Ja sam pristalica hipoteze da su Din-N u istocnoj Srbiji uglavnom "bugarskog" porekla (kada mislim na Bugare, mislim na Slovene pod tim imenom).
Sva tri Din-S Makedonca imaju prezimena na -ski (Anstasovski,Vasilevski, Trajkoski) i. Ja sam jednom davno cuo tezu od jednog coveka da su Makedonci sa -ski srpskog, dok su -ov i -ev bugarskog porekla. Da to moze biti blizu istine govori i cinjenica da su dva makedonca Din-N sa nastavkom -ov (Naumov i Shimov).
Definitivno je prvi sloj danasnjih Makedonaca bio bugarskog etnickog porekla. Sledeci sloj koji je vidimo sadrzavao i Din-S je dosao za vreme srpskih osvajanja i sirenja srpske drzave na jug. Jedino mi je malo cudno da makedonci imaju vecu koncentraciju (bar za sada) Din-S nego sto je ima istocna Srbija. Ja sam pristalica hipoteze da su Din-N u istocnoj Srbiji uglavnom "bugarskog" porekla (kada mislim na Bugare, mislim na Slovene pod tim imenom).
Sva tri Din-S Makedonca imaju prezimena na -ski (Anstasovski,Vasilevski, Trajkoski) i. Ja sam jednom davno cuo tezu od jednog coveka da su Makedonci sa -ski srpskog, dok su -ov i -ev bugarskog porekla. Da to moze biti blizu istine govori i cinjenica da su dva makedonca Din-N sa nastavkom -ov (Naumov i Shimov).
Ako te Srebrena čuje nadrljo si.
Nemema Bugara u istočnoj Srbiji, severno od Nišave.
Ono što su Protobugari doneli nama veze sa I2a.
Tu su živeli Tribali, Timchi, oko Serdice Sedri, Tračani (R1a?). Bilo je i doseljenih Slovena (verovatno većinski R1a). Bugari ih nisu pobili, već se utopili u njih (Bugari u današnjoj Bugarskoj).
Što se Makedonaca tiče, ne sme se ignorisati ni migracija Autarijata, u 2 veku pre nove ere, i ne samo to, bogata im je istorija.
Nešto zanimljivo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Śrem_County
http://en.wikipedia.org/wiki/Śrem
Poljski Srem.
Ne znam šta tačno podrazumevaš pod "istočna Srbija", ali oblasti u današnjoj Srbiji istočno od Velike i Južne Morave, kao i zapadni deo današnje Bugarske, naselila su još u 6. veku Slovenska plemena koja najverovatnije nisu bila srpska, ali još manje i Bugarska.
Prvobitnu Bugarsku slovensku državu formiralo je 7 plemena Antskog porekla, ali zapadni i južni deo današnje Bugarske naselila su baš Slovenska plemena (u onom užem smislu, Sklavini). Prema tome, originalno je u istočnj Srbiji, zapadnoj i južnoj Bugarskoj moglo da bude puno I2a Din-N a malo I2a Din-S.
Isto važi i za Makedoniju, koju su naselila uglavnom Slovenska plemena (u užem smislu), a ono što je bugarskog porekla došlo je kada su Bugari proširili svoju državu i zauzeli i te oblasti. Tako je verovatno i tamo originalno bilo puno I2a Din-N a malo I2a Din-S. Međutim, u vreme Nemanjića se prisutnost Din-S povećala i u istočnoj Srbiji i u Makedoniji. Istočna Srbija je dodatnu injekciju Din-S verovatno dobila i u vreme seoba za vreme Arsenija Čarnojevića, gde se naselio prilično veliki broj porodica iz Stare Srbije (na primer, preci mog oca, moje majke i mnogih drugih ljudi koje znam).
Takođe, što se Makedonaca tiče, njima su danas glavni neprijatelji Bugarski istoričari koji ih i dalje svojataju (izgleda da ih Srpski ne diraju). Skoro sam čitao neki tekst "The Lies of Bulgarism" gde Makedonski autor govori o nastanku Bugarske nacije (prvi deo) i Slovenskim plemenima koja su naselila Makedoniju (drugi deo).
Ljudi, ne vredi diskutovati sa tom osobom. Mislio sam da je izmanipulisan pa da mu malo pomognemo da pronađe prave izvore informacija i da se oslobodi toga. Međutim, pogrešio sam. Čoveka to ne interesuje.
Ne znam šta tačno podrazumevaš pod "istočna Srbija", ali oblasti u današnjoj Srbiji istočno od Velike i Južne Morave, kao i zapadni deo današnje Bugarske, naselila su još u 6. veku Slovenska plemena koja najverovatnije nisu bila srpska, ali još manje i Bugarska. Prvobitnu Bugarsku slovensku državu formiralo je 7 plemena Antskog porekla, ali zapadni i južni deo današnje Bugarske naselila su baš Slovenska plemena (u onom užem smislu, Sklavini). Prema tome, originalno je u istočnj Srbiji, zapadnoj i južnoj Bugarskoj moglo da bude puno I2a Din-N a malo I2a Din-S. Isto važi i za Makedoniju, koju su naselila uglavnom Slovenska plemena (u užem smislu), a ono što je bugarskog porekla došlo je kada su Bugari proširili svoju državu i zauzeli i te oblasti. Tako je verovatno i tamo originalno bilo puno I2a Din-N a malo I2a Din-S. Međutim, u vreme Nemanjića se prisutnost Din-S povećala i u istočnoj Srbiji i u Makedoniji. Istočna Srbija je dodatnu injekciju Din-S verovatno dobila i u vreme seoba za vreme Arsenija Čarnojevića, gde se naselio prilično veliki broj porodica iz Stare Srbije (na primer, preci mog oca, moje majke i mnogih drugih ljudi koje znam).
Takođe, što se Makedonaca tiče, njima su danas glavni neprijatelji Bugarski istoričari koji ih i dalje svojataju (izgleda da ih Srpski ne diraju).
http://bg.wikipedia.org:Македонската литературна норма, още македонски език или македонска езикова норма, е южнославянски език[1] или една от трите книжовни норми на българския език, т.нар. македонска писмена норма...
To sve stoji ali opet su ta plemena bliza Bugarima nego Srbima bar po pitanju Din haplogrupe. U sustini, nema neke prevelike razlike izmedju npr Branicevaca i Moravljana od slovenskih plemena koja su zivela nesto istocnije. Sva ona potpadaju pod Bugarsku u tom prvom razdoblju po dolasku Slovena.
Solidan prokaz. Naročito su zanimljivi ovi panonski Sloveeni, na tradicionalnom prostoru Boja. Mislim da je ovaj bolji.
To sve stoji ali opet su ta plemena bliza Bugarima nego Srbima bar po pitanju Din haplogrupe. U sustini, nema neke prevelike razlike izmedju npr Branicevaca i Moravljana od slovenskih plemena koja su zivela nesto istocnije. Sva ona potpadaju pod Bugarsku u tom prvom razdoblju po dolasku Slovena.
Govorim od prilike o ovome:
Pogledajte prilog 257016
To što su u prvom razdoblju neka od tih plemena potpala pod Bugarsku moglo je da utiče samo na kulturu i jezik, ali ne i na genetiku. Pa čak i na kulturu i jezik nije mnogo uticalo, jer smatram da i nije bilo neke jasne razlike između kulture i jezika u Bugarskoj i Srpskoj državi. Naime, što se kulture tiče, svi su oni posedovali uglavnom jedinstvenu Slovensku kulturu koju su doneli iz zavičaja, koju su na Balkanu počeli kombinovati sa Vizantijskom kulturom, i jedni i drugi. Pošto sam iz tog podneblja, znam da su bitne razlike napravljene tek u 19. veku, kada su svuda u Evropi formirane nacije, i tek tada su relativno jasno razdvojene Srpska i Bugarska nacija. Ključnu ulogu u tome je po meni igralo pravljenje razlike u jeziku, koje do tada u izvesnom smislu i nisu postojale. Čuveni francuski lingvista-slavista Siprian Rober govorio je da se na celom prostoru od Jadranskog do Crnog Mora govori isti jezik. Naravno, pod time je podrazumevao da će ljudi iz različitih krajeva, naročito onih bližih, razumeti jedni druge. Zaista, ja veoma dobro razumem Makedonce, kao i Bugare zapadno od Sofije (one istočno od Sofije slabije razumem). Kako bi matematičari rekli, jezik na tom prostoru je neprekidna funkcija, u smislu da su na malim distancama i promene u jeziku male. A onda, u 19. veku, na scenu su stupili političari i izvršili diskretizaciju te funkcije, tako da su Srbi za službeni jezik uzeli onaj koji se govorio u Hercegovini a Bugari onaj koji se govorio na severo-istoku Bugarske (dok su Hrvati su takođe uzeli srpski). Tek na taj način su napravljene značajne razlike u jeziku.
Cvijićeva mapa današnjeg bugarskog "Šopluka" poklapa se sa mojom mapom o prisustvu Srba 14-19 vek u današnjoj zapadnoj Bugarskoj:
![]()
![]()
http://sr.wikipedia.org/sr/Шопи
http://forum.krstarica.com/showthread.php/432630-Сербски-времеплов/page13
Možda su bliža po pitanju da li u njima preovladava Din-N ili Din-S, ali ne verujem da su bliža po pitanju da li u njima preovladava I2a Din ili R1a. Mislim da su 7 Bugarskih plemena i Severjani, koji su se spustili obalom Crnog Mora, došli iz Antske grupacije (većinski R1a), dok su ostala plemena, koja su se spustila niz doline Morave i Vardara do Soluna, i delom skrenula desno ka Peloponezu i levo ka Carigradu, došla uglavnom iz grupacije Sklavina (I2a+R1a).
To što su u prvom razdoblju neka od tih plemena potpala pod Bugarsku moglo je da utiče samo na kulturu i jezik, ali ne i na genetiku. Pa čak i na kulturu i jezik nije mnogo uticalo, jer smatram da i nije bilo neke jasne razlike između kulture i jezika u Bugarskoj i Srpskoj državi. Naime, što se kulture tiče, svi su oni posedovali uglavnom jedinstvenu Slovensku kulturu koju su doneli iz zavičaja, koju su na Balkanu počeli kombinovati sa Vizantijskom kulturom, i jedni i drugi. Pošto sam iz tog podneblja, znam da su bitne razlike napravljene tek u 19. veku, kada su svuda u Evropi formirane nacije, i tek tada su relativno jasno razdvojene Srpska i Bugarska nacija. Ključnu ulogu u tome je po meni igralo pravljenje razlike u jeziku, koje do tada u izvesnom smislu i nisu postojale. Čuveni francuski lingvista-slavista Siprian Rober govorio je da se na celom prostoru od Jadranskog do Crnog Mora govori isti jezik. Naravno, pod time je podrazumevao da će ljudi iz različitih krajeva, naročito onih bližih, razumeti jedni druge. Zaista, ja veoma dobro razumem Makedonce, kao i Bugare zapadno od Sofije (one istočno od Sofije slabije razumem). Kako bi matematičari rekli, jezik na tom prostoru je neprekidna funkcija, u smislu da su na malim distancama i promene u jeziku male. A onda, u 19. veku, na scenu su stupili političari i izvršili diskretizaciju te funkcije, tako da su Srbi za službeni jezik uzeli onaj koji se govorio u Hercegovini a Bugari onaj koji se govorio na severo-istoku Bugarske (dok su Hrvati su takođe uzeli srpski). Tek na taj način su napravljene značajne razlike u jeziku.
Većina Slovena Makedonije, Grčke i Bugarske pripadala je I2a Din N sklavinskoj grupi. Bilo je svakako i Anta sa njima, ali bi se detaljnijom analizom moglo utvrditi koje je pleme kojoj skupini pripadalo. Ja vjerujeme recimo da su Brsjaci, Smoljani, Milinzi i Jezerci bili I2a Din. I2a Din nalazi sa Peloponeza nam ovo potvrđuju. Što se jezika tiče evo šta piše profesor Marojević o srpskom i okolnim jezicima:
"Jedna od zabluda ideologizovane nauke o srpskom jeziku sastoji se u tome što se ovaj jezik svrstava u zapadnojužnoslovensku podgrupu južnoslovenskih jezika, pa se ide čak dotle da se ti jezici genetski svode na jedan jezik. Tako Pavle Ivić tvrdi „da su razlike među zapadnojužnoslovenskim govorima bile vrlo male, sasvim nedovoljne za razlikovanje dvaju jezika na zapadnojužnoslovenskom području“ Savremena lingvistička nauka u tom pogledu je nedvosmislena: srpski jezik (tzv. štokavski), hrvatski jezik (tzv. čakavski) i slovinjski jezik (tzv. kajkavski) sa slovenačkim — genetski se ne mogu svesti na j e d a n slovenski prajezik niti na j e d a n praslovenski dijalekat. Najviše što se može reći, a što bi bilo i najtačnije, jeste fakat da se srpski jezik sa svojim zapadnim slovenskim susjedima (prvenstveno s hrvatskim) nalazio i nalazi u nekoj vrsti jezičkoga saveza i u odnosima tipološkog približavanja ili k o n v e r g e n c i j e.
Prije dolaska Protobugara na Balkan srpski jezik je činio cjelinu sa slovenskim govorima današnje Makedonije i današnje Bugarske, tako da možemo govoriti o j e d n o m (srpsko-slovenskom) praslovenskom dijalaktu: savremeni srpski i bugarski jezik, s prelaznim makedonskim govorima, genetski se mogu svesti na j e d a n slovenski prajezik (tačnije: pradijalekat). Jedan dio tih govora u kontaktu s neslovenskim jezikom Protobugara, uz razvoj balkanističkog inovacionog žarišta, poslužio je kao osnova za glotogenezu bugarskog jezika i etnogenezu bugarskog kao novog slovenskog naroda. Srpsko-slovenski govori Makedonije takođe preživljavaju krupne tipološke promjene, s izvjesnim obrisima nove glotogeneze koji bi govorili o mogućnosti formiranja novog, makedonskog jezika (danas su ti govori više prelazni od staroga srpskog prema novom bugarskom jeziku nego što predstavljaju već formiran novi južnoslovenski jezik). Moglo bi se reći, i to bi bilo najtačnije, da se na srpskom istorijskom jugoistoku odvija proces tipološkog udaljavanja ili d i v e r g e n c i j e."
Vidimo na ovom primjeru da se genetika i lingvistika poklapaju.