Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko je stari hrvatski čakavski bio blizak ili dalek sa štokavskim najbolje se vidi iz sledećeg primjera čakavštine, ne znam koliko je autentično, ali radi se o nekim Vejskim Povedama na čakavskom sa Kvarnera. Lakše je razumjeti slovenački nego ovu hrvatsku čakavštinu. Originalnim hrvatskim jezikom čakavštinom danas govori manje od 12% Hrvata, najviše Istrijani.
http://hr.metapedia.org/wiki/Veyske_Povede

Ako dobro primecujem i gramatika je drugacija.. Tako mi se cini.

I konvergencija i divergencija koje se ovde pominju su plod jedne dobro smišljene, dugoročne politike Rima, koju su sprovodili Beč i Berlin. .

Posto Vatikan nema vojnu silu, on je na sirenju svog uticaja primoran da saradjuje sa drzavama koje je imaju. Kada ta drzava i Vatikan imaju zajednicki interes na terenu, tada Vatikan pocinje sa davanjem svojih logistickih usluga. Tako je recimo za vreme AU okupacije danasnje Hrvatske, katolicko svestenstvo aktivno radilo na sirenju poniznosti Hrvata prema kajzeru. Upravo je katolicka crkva bila nosilac kulture bespogovornog uvazavanja vladara iz Beca i gusenja svake ideje koja bi Hrvate i Srbe katolike mogla da okrene na neku drugu stranu.

Onda ne treba da cudi audijencija jednog Tompsona kod Rimskog Lucifera posto doticni aktivno radi na zatucavanju pucanstva i stavljanjem istog na uslugu Vatikanu.

Znam da će me neko ponovo optužiti da potenciram "Nemačko poreklo Srba" (što mi, naravno, nije namera), ali moram da vam pokažem jednu zanimnljivu teoriju

I2a1b1, marker of Slavic expansions.jpg

Ovo je sa http://www.forumbiodiversity.com/showthread.php/37349-I2a1b1-marker-of-Slavic-expansions-split-mod?p=994215#post994215

Znam da će me neko ponovo optužiti da potenciram "Nemačko poreklo Srba" (što mi, naravno, nije namera), ali moram da vam pokažem jednu zanimnljivu teoriju

Nema sta da te bilo ko optuzuje. Treba se razmotriti svaka mogucnost i to nije tako strasno.

Teoretski ova mogucnost jeste zanimljiva ali je treba razmotriti sa svih strana.

Ovde je tekst vezan za problematiku: http://en.wikipedia.org/wiki/Bastarnae

Dakle, imamo sledecu kartu:

Roman_Empire_125.png

Karta kao da je krojena za plan : Drang nach Ost. Cela Poljska je germanska teritorija , Sloveni pocinju tek tamo negde iza Karpata i pri tome jos Germani zive medju Slovenima a Slovena nema medju Germanima.
Odgonetku na ovo pitanje bi trebalo da da istrazivanje varijanse haplogrupee M458. Ukoliko se pokaze da je na podrucju danasnje Belorusije, onda je OK. Ako ga ne bude tamo, onda se mnogo toga menja.

M458.gif

Inace, ova karta je zanimljiva po tome sto kroz sirenje M458 prikazuje i sirenje Kievskoj Rusi.

"Materijalni" ostaci ovog plemena mogu da budu u vidu haplogrupe M223 na podrucju Moldavije. Vezati ga direktno za I2a1 nema preteranog smisla. Razdvajanje I2a1b na b1 i b2 je bilo pre nekih 4400 godina i iluzorno je govoriti o nekakvoj Nemackoj u tom vremenu. Mozemo govoriti samo o teritoriji, o narodu- nikako. Proslo je preko 2000 godina od trenutka razdvajanja dok se nije pojavio TMRCA svih danasnjih Dinaric haplotipova.

Ja unapred ne iskljucujem ni jednu realnu mogucnost, samo treba ispitati da li su I2aDin-N iz Nemacke stariji od onih iz npr Rusije pa cemo da vidimo sta je istina a sta ne.

Prilozi

• M458.gif
    M458.gif
    58,8 KB · Pregleda: 9
Već duže vreme pokušavam da skrenem pažnju na ovo
.Pogledajte prilog 257086

Još jedno pitanje, Ako najstariji I2a pronadjete na Tasmaniji. Da li će to značiti da su Srbi poreklom sa Tasmanije, ili da je reč o potomcima Dalmatinskih doseljenika?

Na sto? Na to da su Sloveni potomci Germana? Pre toga treba objasnjiti odakle tu R1a (Karpati) sa TMRCA 2500+ godina. Po kartama sa R1a projekta se vidi da su se sirili difuzno iz tog podrucja.

a sto se tice tog I2a sa Tasmanije, ukoliko mu nadjemo rodjake u Dalmaciji onda cemo znati da nije poreklom sa Tasmanije. Ne treba banalisati stvari. Postoje naucne metode da se utvrdi geneticka povezanost medju nosiocima iste haplogrupe.

Uostaloom, ukoliko zelis da nam dokazes da je najstariji I2a bio svabo onda ne mozes dokazivati da je istovremeno bio i Dalmatinac.

Na sto? Na to da su Sloveni potomci Germana? .

Ma ne. Ukazao sam samo na kartu, a ne i na tumačenje.. Ranije sam postavljao mišljenje Nemačkih istoričara da su Sloveni na te, severnozapadne prostore došli u, čini mi se, V veku.Takođe i mišljenja nekih Ruskih istoričara, koji imaju slične tvrdnje za njiohovo područje. Opet sa deuge strane, postsvlljsoo sam movinsrski članak, o arheološkim iskopavanjima na jugu Nemačke, gde je u kostima pronađen R1a.
Meni se čini da je tačna teza da su zbrku napravili naši naučnici koji su bukvalno, od Rusa, prepisali "Sloveni su došli sa one (duge) strane Karpata", umesto da "one" zamene sa "ove".
Naravno tu su genetički biliski Skiti i deo Sarmata.

a sto se tice tog I2a sa Tasmanije, ukoliko mu nadjemo rodjake u Dalmaciji onda cemo znati da nije poreklom sa Tasmanije. Ne treba banalisati stvari. Postoje naucne metode da se utvrdi geneticka povezanost medju nosiocima iste haplogrupe.

Uostaloom, ukoliko zelis da nam dokazes da je najstariji I2a bio svabo onda ne mozes dokazivati da je istovremeno bio i Dalmatinac.

Šta ako se niko iz tog džepa, polja, gde su prživeli ostatci tog najstarijeg nije testirao. Šta ako su poslednji preživeli nosoci strare I2a, na tom prostoru, završli u nekoj jami u II svetskom ratu, ili su oni od onih 700000 Srba (ili nešto manje) koji su završili u Jasenovcu..
Nauka jeste nauka, ali problem je kada se iskače iz oblasti za koju si specijalist.

Pre toga treba objasnjiti odakle tu R1a (Karpati) sa TMRCA 2500+ godina. Po kartama sa R1a projekta se vidi da su se sirili difuzno iz tog podrucja.

Naučnici tvrde da je ovo falsifikat:
"Slava bogovima našim što imamo veru koja ljudske žrtve ne traži
kao Varjazi koji uvek žrtve prinosahu nazivajući Peruna-Parkunom.
Mi kao žrtvu davasmo samo plodove polja i svog rada:
proso, mlečni mrs i tome za dan Kolade dodavasmo jagnje, kao i za dan Rusalje
s proleća i Crvenu Goru. To činimo u spomen na Karpatske gore.
U to vreme naš se rod nazivao Karpeni, a kad se sklonismo da u šumama
boravimo, nazivahu nas imenom Drevići, a u poljima nas zovu Poljani.
Oni koji Grke slušaju za nas govore da smo ljudožderi, a to je
laž, jer uistinu nije tako. Mi imamo drugačije običaje.
Tako oni koji žele drugoga da unize o njemu zlo govore i lud je onaj
koji se od takvih reči ne brani. Dugo vremena upravljasmo rodovima, a starci
iz roda, Vendi, odlazahu rođacima da sude pod drvetom Peruna. A takođe
toga dana igrasmo igre pred očima staraca: junaci pokazivahu snagu, brzo hodanje,
pevahu i plesahu. Tog dana seljani su odlazili u lov
i divljač donosili starcima koji su je s drugim ljudima delili. I volšebnici
deliše bogovima žrtvu u znak zahvalnosti i slavu uznosiše. U vreme Gota i dolaska Varjaga
biran je knez među vođama i taj je mladiće u surove bitke vodio.
A Rimljani nas osmatrahu smišljajući nam zla. I dođoše na nas svojim kolima
sa gvozdenim oružjem i napaše nas. Dugo smo se od njih branili da održimo ..."

Poslednja izmena:
Naučnici tvrde da je ovo falsifikat:
"Slava bogovima našim što imamo veru koja ljudske žrtve ne traži
kao Varjazi koji uvek žrtve prinosahu nazivajući Peruna-Parkunom.
Mi kao žrtvu davasmo samo plodove polja i svog rada:
proso, mlečni mrs i tome za dan Kolade dodavasmo jagnje, kao i za dan Rusalje
s proleća i Crvenu Goru. To činimo u spomen na Karpatske gore.
U to vreme naš se rod nazivao Karpeni, a kad se sklonismo da u šumama
boravimo, nazivahu nas imenom Drevići, a u poljima nas zovu Poljani.
Oni koji Grke slušaju za nas govore da smo ljudožderi, a to je
laž, jer uistinu nije tako. Mi imamo drugačije običaje.
Tako oni koji žele drugoga da unize o njemu zlo govore i lud je onaj
koji se od takvih reči ne brani. Dugo vremena upravljasmo rodovima, a starci
iz roda, Vendi, odlazahu rođacima da sude pod drvetom Peruna. A takođe
toga dana igrasmo igre pred očima staraca: junaci pokazivahu snagu, brzo hodanje,
pevahu i plesahu. Tog dana seljani su odlazili u lov
i divljač donosili starcima koji su je s drugim ljudima delili. I volšebnici
deliše bogovima žrtvu u znak zahvalnosti i slavu uznosiše. U vreme Gota i dolaska Varjaga
biran je knez među vođama i taj je mladiće u surove bitke vodio.
A Rimljani nas osmatrahu smišljajući nam zla. I dođoše na nas svojim kolima
sa gvozdenim oružjem i napaše nas. Dugo smo se od njih branili da održimo ..."

Ovo ti je iz Velesove knjige, zar ne?

Ovo ti je iz Velesove knjige, zar ne?
Da, ima i ovo
"Tada nas je otac Or predvodio, Kij je vodio Ruse, Šćek je vodio svoje
pleme a Hrvat svoje Hrvate ... A pošto smo mi unuci bogova
odvojiše se Hrvat i Šćek od drugih, a mi naselismo karpatske gore. Tamo bejahu
drugi gradovi izgrađeni i imasmo saplemenike druge i bogatstvo veliko.
Tada nas neprijatelji napadoše i mi se sklonismo do grada Kijeva i Golunja i tamo se naselismo.
Ognje svoje palismo do Svarge i žrtve prinosismo za blagodarnost bogovima.
I tako tada Kij umre a trideset leta vladaše nama. A posle njega beše
Lebedjan koga nazivahu Slaver i on živeše dvadeset leta. A potom beše Veren
iz Velikograda takođe dvadeset, a potom Sereženj, deset. Na prestolu oni
postigoše pobedu nad neprijateljem, zlo tame otkloniše sa sinova i gradiše za nas
i za vas. I tada Goti u stepu dođoše čineći nam zlo ali odvažnost imahu
preci naši boreći se za život i postadoše slavni jer slaviše bogove. I tako
smo mi unuci bogova, Svaroga našeg i Dajboga. I tada trpesmo zlo a pre silu
imasmo veliku i branismo se od nečastivih Gota i Varjaga za mnoga
leta. Tada nas Ilmeri podržaše i tako pobedismo neprijatelja. A oni
deset careva imahu koji kao vuci behu i lavlju hrabrost imahu. Kad ih
napadosmo, oni počeše lukavstvo činiti i da se odbrane, oni mačeve sahraniše." .

Poslednja izmena:
Ahil71

Šta ako se niko iz tog džepa, polja, gde su prživeli ostatci tog najstarijeg nije testirao. Šta ako su poslednji preživeli nosoci strare I2a, na tom prostoru, završli u nekoj jami u II svetskom ratu, ili su oni od onih 700000 Srba (ili nešto manje) koji su završili u Jasenovcu..
Nauka jeste nauka, ali problem je kada se iskače iz oblasti za koju si specijalist.

Ukoliko su u pitanju 1,2 ili 3 prezivela nosioca neke haplogrupe (u nasem slucaju I2a1b) medju 99,99% onih koji imaju dosta mladju haplogrupu, onda ne mozemo govoriti da je celokupna populacija ovih mladjih I2a1b direktni naslednik ona 2-3 coveka sa starijom haplogrupom.

Teoretski postoji mogucnost da se pronadju na Balkanu nosioci haplogrupe I2a koji su stariji od onih koje mi nazivamo Din-S ali to ne menja konstataciju da su Din-S dosli sa severa.

Mislim da je ovo jasno.

Kada sam govorio o Din kod nemaca, to treba uporediti sa haplotipovima Din kod onih Din koji su na Karpatima i u zavisnosti od toga gde imamo vise mutacija imamo i zakljucke ko je od njih "stariji".

pozuri da im se prikljucis dok jos ima slobodnog mesta :hahaha:

Pa čekaj malo, zaključak je da su "Bošnjaci" Sloveni što je tačno... I2a2 nije ilirska već slovenska, što je po vama opet tačno... ne dovodi se u vezu dinarsko stanovništvo (u pretežnom dijelu) sa prastanovnicima Balkana i seoba Slovena se ne dovodi u pitanje...

Ovo je sve tačno! I što bih se ja nekome pridruživao?! Ne kontam!

Ahil71

Ukoliko su u pitanju 1,2 ili 3 prezivela nosioca neke haplogrupe (u nasem slucaju I2a1b) medju 99,99% onih koji imaju dosta mladju haplogrupu, onda ne mozemo govoriti da je celokupna populacija ovih mladjih I2a1b direktni naslednik ona 2-3 coveka sa starijom haplogrupom.

Teoretski postoji mogucnost da se pronadju na Balkanu nosioci haplogrupe I2a koji su stariji od onih koje mi nazivamo Din-S ali to ne menja konstataciju da su Din-S dosli sa severa.

Mislim da je ovo jasno.

Kada sam govorio o Din kod nemaca, to treba uporediti sa haplotipovima Din kod onih Din koji su na Karpatima i u zavisnosti od toga gde imamo vise mutacija imamo i zakljucke ko je od njih "stariji".

99% je sada pre 2000 godina to je bio jedan muškarac. Situacija se promenila u međuvremenu.
Govorim o tome, da, kada govorimo o pomeranju celih populacija, ne možemo mesto nastanka povezivati sa mestom gde se sada nalaze pojedini nosioci.
Neophodno je da se inicijalana rekonstrukcija migracija ispravno postavi.
Nemam sada vremena da dublje ulazim u problematiku, ali neobično mi je što tzv Din S nije priznat kao haplotip (ili se varam?).

Po meni su ti, koji su sada u Nemačkoj, prae dva milinijuma bili jedno 1000 km dalie od sadašnje lokacije. Osim ako su došli sa juga.

Poslednja izmena:
Kad počneš da čitaš izgleda smisleno, ali onda...

To što zaključci ne izgledaju netačni ne znači ništa ako su dobijeni iz pogrešnih premisa.

Ma gotovo svako ovo "istraživanje" i genetička analiza je u službi nečijeg nacionalističko šovinističkog interesa...
Inače Hrvati i "Bošnjaci" su u posljednjih 100 godina izmjenjali više od 10 različitih teorija o porijeklu... od svega i svačega su bili od Slovena, Ilira, Gota, Skita, bogumila, Protobugara, ilirskih Basenata, Iranaca, klinaca palaca, samo još od Eskima nisu bili... a Srbi su vječito dijametralno suprotnog porijekla... :)

Ja sve te studije znam bez da mi se daje link na njih.

Ukoliko mislis ozbiljnije da se bavis sa nekom oblascu morao bi da znas za sve objavljenje studije a ne samo selektovane.

A posebno su ti dobre one sa (ako se ne varam) 20% azijatskih gena kod Srba. To su vrh studije, jace na planeti nista neima.

slabo ti to znaš, jer da si pogledao link oxfordske studije našao bi tačnost podataka, ja ne izmišljam, i nije bilo 20 nego 15 % a ako ti to smeta obrati se Oxfordu i pošalji ih u 3 pm

preuzeto sa ORIGINAL IZVORA:
f_xm_3cf5309.gif

klikni

4crtez2.png

4bcrtez2b.png

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back