Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prve značajnije neolitske kulrure indoevropljna (po Kljospvu i Vinča, da ovo, zasad zaobiđemo), su Badenska i Vučedolska, ili Vučedolskobadenska, Podunavska... Ako razdvajamo Vučedol i Baden, onda bi zapadna Badenska bila Vendska, manje inficirana sa I2, a istočnija Vučedolska, Sklavenska, više pomešana sa I2. Sličnost jezika ide ovome u prilog.
Oko Sarmata ime neke veze, ali da ne mašim temu. Samo da kažem da se na zapadnim granicama slovenstva naičešće Srbi poistovećuju sa Protoslovenima. Tako da pominjanje Srba na tom prostoru ne mora imati previše veze sa Belim Srbima i Balkanskim Srbima, već je to više u smislu da su Sloveni.

Poslednja izmena:
Da li znate da li su slovenci vecinom R1a M458 ili R1a Z280?

Mislim da je neko ovdje na temi kačio procente M458 i Z280 među Slovencima, Hrvatima, Srbima...Odnosno sto posto sam siguran, ali treba to sada naći u ovolikom broju postova. Koliko se sjećam M458 je prisutna kod svih ali u znatno manjoj mjeri nego Z280.

Mislim da su se Srbi doselili na područje između Germana i M458 prilikom hunske ekspanzije, tačnije onda kada su germanska plemena Markomana, Kvada, Vandala, Burgunda, prešla Dunav i Rajnu i otišla sa područja današnje Češke, Poljske, istočne Njemačke, a to je bilo u prvim godinama 5. vijeka. Prvi nalazi praškokorčakovske kulture u južnoj Poljskoj su iz sredine 5.vijeka, što znači da se neka inicijalna grupa Slovena (inače u istorijskim izvorima poznata kao Sklavini) kretala miroljubivo na zapad i naseljavala pustu zemlju koju su ostavili Germani, možda i nešto Kelta. U tom svom kretanju paralelno sa njima, ali nešto sjevernije kretali su se i Vendi. Već početkom 6. vijeka imamo Sklavine u Češkoj. Prije sam mislio da su se ti Sklavini kretali ravnicom sjeverno od Karpata, ali iz rasporeda haplotipova, sve mi se čini da su prije išli obroncima planina. Ta sklavinsko-vendska mješavina (I2a1b1 Dinaric i R1a M458) na jug će doći negdje do sjevernih krajeva sjeverne Slovenije. Slovenački arheolozi jasno raspoznaju taj prvi sloj slovenskih naseljenika. Dakle to bi bili prvi talas Slovena koji su došli zahvaljujući ekspanziji Huna.

Drugi sloj, i antske (R1a Z280) i slovenske (I2a1b1 Dinaric North) grupe došao je sa istoka zajedno sa Avarima sredinom 6.vijeka. Oni su došli sve do Furlanije u Italiji, raširili su se svud po Panoniji i oko nje po Karpatima. Sva je prilika da je dio Hrvata iz te antske skupine zavladao nad lokalnim sklavinsko-vendskim stanovništvom u Moravskoj i južnoj Poljskoj oko Krakova i da im je pružio svojevrsnu zaštitu od napada Avara. Otud Carpatian I klaster R1a Z280 i kod Hrvata u Dalmaciji i kod Poljaka oko Krakova.

Prve značajnije neolitske kulrure indoevropljna (po Kljospvu i Vinča, da ovo, zasad zaobiđemo), su Badenska i Vučedolska, ili Vučedolskobadenska, Podunavska... Ako razdvajamo Vučedol i Baden, onda bi zapadna Badenska bila Vendska, manje inficirana sa I2, a istočnija Vučedolska, Sklavenska, više pomešana sa I2. Sličnost jezika ide ovome u prilog.
Oko Sarmata ime neke veze, ali da ne mašim temu. Samo da kažem da se na zapadnim granicama slovenstva naičešće Srbi poistovećuju sa Protoslovenima. Tako da pominjanje Srba na tom prostoru ne mora imati previše veze sa Belim Srbima i Balkanskim Srbima, već je to više u smislu da su Sloveni.

Kad je bila Vučedolska i Badenska kultura nema nikavih Slovena. Radi se o skoro 4000 godine prije Hrista. Može se eventualno govoriti o Protoindoevropljanima i to dosta nategnuto. Ja znam da smo svi mi emocionalno vezani za određene termine, ali ja i o Slovenima mogu govoriti od onog trenutka kad se pojavljuju u istorijskim izvorima, prije tog perioda se može govoriti samo o etničkim slojevima od kojih su sastavljeni.

Kad je bila Vučedolska i Badenska kultura nema nikavih Slovena. Radi se o skoro 4000 godine prije Hrista. Može se eventualno govoriti o Protoindoevropljanima i to dosta nategnuto. Ja znam da smo svi mi emocionalno vezani za određene termine, ali ja i o Slovenima mogu govoriti od onog trenutka kad se pojavljuju u istorijskim izvorima, prije tog perioda se može govoriti samo o etničkim slojevima od kojih su sastavljeni.
Napisao sam Sklaveni, a ne Sloveni, to je stariji oblik. Sa zapada na istok imamo Vende, Sklavene i Ante.
Dobro tebao sam naglasiti fa misilm na pretke Sklavena, za koje smatram da su nastali u III ili IV veku pne.

Kaže se da su homo sapiensi postali dosta brojniji od neandertalaca, ali to ne daje odgovor na to kako su neandertalci potpuno nestali. Odgovor bi mogao da bude negde u domenu statistike. Ako je sve, i homo sapiense i neandertalce, zadesila neka strašna nedaća, na primer neki jako opasan virus, onda je veća verovatnoća da će preživeti neka jedinka iz one veće populacije nego iz one manje. Teorijski, dovoljno je da preživi nekoliko jedinki i da nastave vrstu. Slične stvari dešavaju se i danas sa nekim ugroženim vrstama, čiji opstanak ozbiljno dolazi u pitanje kada dođu do nekog kritično malog broja jedinki.

A šta ako je bilo obrnuto, ako su se spanđali homosapienka i neandertalac?

Mozda je homosapiens imao bolji imuni sistem i razvio imunost na odredjeni virus... Oni su se tada nabijali po skucenim prostorima , skolnistima, pecinama , lakse je bilo da se zaraze. Ako su jedni na primer ostvarili mutaciju na to ovi drugi nastave da imaju neku vrstu kuge koja ih istrebi, sto glad, sto iscrpljenost pa onda oportunizam susednih grupa na konto malobrojnosti.. Samo nastavi da se redja kao i u svemu u prirodi. Ima ona izreka: " Magare se j*be kad se zaglavi" :D

Mislim da je neko ovdje na temi kačio procente M458 i Z280 među Slovencima, Hrvatima, Srbima...Odnosno sto posto sam siguran, ali treba to sada naći u ovolikom broju postova. Koliko se sjećam M458 je prisutna kod svih ali u znatno manjoj mjeri nego Z280.

Mislim da su se Srbi doselili na područje između Germana i M458 prilikom hunske ekspanzije, tačnije onda kada su germanska plemena Markomana, Kvada, Vandala, Burgunda, prešla Dunav i Rajnu i otišla sa područja današnje Češke, Poljske, istočne Njemačke, a to je bilo u prvim godinama 5. vijeka. Prvi nalazi praškokorčakovske kulture u južnoj Poljskoj su iz sredine 5.vijeka, što znači da se neka inicijalna grupa Slovena (inače u istorijskim izvorima poznata kao Sklavini) kretala miroljubivo na zapad i naseljavala pustu zemlju koju su ostavili Germani, možda i nešto Kelta. U tom svom kretanju paralelno sa njima, ali nešto sjevernije kretali su se i Vendi. Već početkom 6. vijeka imamo Sklavine u Češkoj. Prije sam mislio da su se ti Sklavini kretali ravnicom sjeverno od Karpata, ali iz rasporeda haplotipova, sve mi se čini da su prije išli obroncima planina. Ta sklavinsko-vendska mješavina (I2a1b1 Dinaric i R1a M458) na jug će doći negdje do sjevernih krajeva sjeverne Slovenije. Slovenački arheolozi jasno raspoznaju taj prvi sloj slovenskih naseljenika. Dakle to bi bili prvi talas Slovena koji su došli zahvaljujući ekspanziji Huna.

Drugi sloj, i antske (R1a Z280) i slovenske (I2a1b1 Dinaric North) grupe došao je sa istoka zajedno sa Avarima sredinom 6.vijeka. Oni su došli sve do Furlanije u Italiji, raširili su se svud po Panoniji i oko nje po Karpatima. Sva je prilika da je dio Hrvata iz te antske skupine zavladao nad lokalnim sklavinsko-vendskim stanovništvom u Moravskoj i južnoj Poljskoj oko Krakova i da im je pružio svojevrsnu zaštitu od napada Avara. Otud Carpatian I klaster R1a Z280 i kod Hrvata u Dalmaciji i kod Poljaka oko Krakova.

Za migraciju Sklavena i Srba, ili sirenje, tvoje objasnjenje je logicno, medjutim, mislim da su R1a M458 starosedeoci u istocnoj Nemackoj, odnosno autohtono stanovnistvo naslednik corded ware kulture.
Meni nije tako jasna ta podela izmedju Anta (R1a Z280) i Slovena (I2a1din) , jer tada i jedni i drugi nisu imali pojma o svojoj haplogrupi, I2adin je tako mlad (2500 - 2800 godina) i izolovan da je vec bio sigurno utopljen u R1a Z280. Jedino sto je jedna grupa Slovena koja je zivela oko Ukrajinskih Karpata imala veci deo I2a din, ali nije se zbog toga razlikovala od ostalih.
Drugo, meni izgleda da su Srbi ipak migrirali ka zapadu, a ne samo da se sirili. Zato sto nisu ostali u velikom broju I2a1 din u severno-istocnim karpatima. Ili su ih kasnije Avari isterali.
Izgleda bas da je jedna deo otisao juzno, sto objasnava veliki postotak u Moldaviji I2a1 din i Rumuniji karpata, a drugi zapadno. Te napustene krajeve naseljavaju (ili preuzuimaju) posle Hrvati.

Taj Carpathian I je bas specifican za Hrvate i Juzno Poljake ? Ili ih imaju jos neki drugi ? Po logici, kod Srba ne bi trebalo da ima tog klastera.

Za migraciju Sklavena i Srba, ili sirenje, tvoje objasnjenje je logicno, medjutim, mislim da su R1a M458 starosedeoci u istocnoj Nemackoj, odnosno autohtono stanovnistvo naslednik corded ware kulture.
Meni nije tako jasna ta podela izmedju Anta (R1a Z280) i Slovena (I2a1din) , jer tada i jedni i drugi nisu imali pojma o svojoj haplogrupi, I2adin je tako mlad (2500 - 2800 godina) i izolovan da je vec bio sigurno utopljen u R1a Z280. Jedino sto je jedna grupa Slovena koja je zivela oko Ukrajinskih Karpata imala veci deo I2a din, ali nije se zbog toga razlikovala od ostalih.
Drugo, meni izgleda da su Srbi ipak migrirali ka zapadu, a ne samo da se sirili. Zato sto nisu ostali u velikom broju I2a1 din u severno-istocnim karpatima. Ili su ih kasnije Avari isterali.
Izgleda bas da je jedna deo otisao juzno, sto objasnava veliki postotak u Moldaviji I2a1 din i Rumuniji karpata, a drugi zapadno. Te napustene krajeve naseljavaju (ili preuzuimaju) posle Hrvati.

Taj Carpathian I je bas specifican za Hrvate i Juzno Poljake ? Ili ih imaju jos neki drugi ? Po logici, kod Srba ne bi trebalo da ima tog klastera.

M458 su za mene klasični Vendi ili Venedi iz antičkih izvora, u tom smislu se mogu posmatrati kao ostaci Corded Ware kulture koja je najvećim dijelom bila R1a.

Što se Anta i Slovena tiče, tačno je da su se rano stopili i da su pogotovo skupa upadali na prostore Vizantije na donjem Dunavu. U Moldaviji i istočnim Karpatima je prisutna gotovo isključivo haplogrupa I Dinaric North koje kod Srba ima malo, ali zato mnogo kod Rumuna, Bugara i Makedonaca. Taj istočni dio Slovena se stopio se Antima. Jasno je da se Dinaric South (najprisutniji kod Srba) i Dinaric North nisu zajedno kretali. Uzgred Dinaric South je itekako prisutan u istočnim Karpatima, na prostoru istočne Slovačke i južne Poljske. To je po meni bila zona odakle su Srbi i još neka plemena njima srodna krenuli na zapad krajem sredinom 5. vijeka. Prije toga za vrijeme Hunske dominacije već je na prostoru istočne Evrope postojala široka zona koja je objedinjavala i Vende i Ante i Sklavine u jedinstvenu jezičku zajednicu poznatu pod imenom Slovena. Huni su bili gazde, Germani poraženi, a Sloveni saradnici pobjednika.

Oko I2a1 nesto treba da bude jasno, on je poceo da se siri tek pocetkom ovog milenijuma. On je sasvim slucajno preziveo u grupi R1a i posle poceo, zato sto mu se namestilo da se siri, ali jako kasno. Postotak danasnjih I2a1 nema veza sa situacijomm od pre 4000 godina.
Tada ni jedni ni drugi nisu bili manje ili vise inficirani sa I2. Medjutim, jasno je da su R1a M458 ostali na zapadu, i verovatno njohovi unuci postali Vendi, a oni Istocni Z280 postali Sloveni, ono sto mi ovde nedostaje su Skiti i Sarmati, pa mi dolazi logicno da je tto jedno isto (sloveni i Skiti). Ja sam misljenja da su R1a M458 nosioci corded ware kulture, a Z280 nosioci Yamna kulture. Valjda ce naci nekog skita ili sarmata da testiraju, jasno da to sto palili mrtve ne pomaze.

M458 su za mene klasični Vendi ili Venedi iz antičkih izvora, u tom smislu se mogu posmatrati kao ostaci Corded Ware kulture koja je najvećim dijelom bila R1a.

Što se Anta i Slovena tiče, tačno je da su se rano stopili i da su pogotovo skupa upadali na prostore Vizantije na donjem Dunavu. U Moldaviji i istočnim Karpatima je prisutna gotovo isključivo haplogrupa I Dinaric North koje kod Srba ima malo, ali zato mnogo kod Rumuna, Bugara i Makedonaca. Taj istočni dio Slovena se stopio se Antima. Jasno je da se Dinaric South (najprisutniji kod Srba) i Dinaric North nisu zajedno kretali. Uzgred Dinaric South je itekako prisutan u istočnim Karpatima, na prostoru istočne Slovačke i južne Poljske. To je po meni bila zona odakle su Srbi i još neka plemena njima srodna krenuli na zapad krajem sredinom 5. vijeka. Prije toga za vrijeme Hunske dominacije već je na prostoru istočne Evrope postojala široka zona koja je objedinjavala i Vende i Ante i Sklavine u jedinstvenu jezičku zajednicu poznatu pod imenom Slovena. Huni su bili gazde, Germani poraženi, a Sloveni saradnici pobjednika.

Ok, za M458 imam isti zakljucak.

Ali za I2a din, mislim da ne mozemo tako lako identifikovati narode sa jednom grupom. Din S je nastao od Din N, sto znaci da je logicno da uz din S, posle 200 godina njegovog rodjenja se krece ka zapadu i rodjak I2a din N. Ali ono sto je sigurno, da se u prvom milenjumu pre hrsita, I2a din N lepo prosirio na karpate, jedan njegov pra...unuk is severa mutira, i postaje din S, ali taj Din S nije mogao da za najvise 200 godina (8 generacija) stvoriti jedno tako jako pleme ciji potomci za dodatnih 100 godina drze ceo prostor izmedju Labe i Dunava.
Moglo bi da bude tacno da su Sloveni ekskluzivno I2a1 da je I2a1 din N mnogo stari. Zato sam misljenja da se I2a1 din, kad se rodio, vec bio sa komsijama Z280 i nosio njihovu kulturu. Zbog okolnosti, jako se sirio i preuzeo vecinom Karpate.

Kada krecu seobe, na Balkanu sa Karpata silazi I2a1 din N bez S naravno uz Z280, a severno krece ka zapadu grupacija I2a din S + I2a din N + Z280. Svakako, kao narod, imamo srece da nosimo jednu jako mladu mutaciju i tako vidimo put kuda se kretao deo nasih predaka.

Ako su I2a din S i dan danas prisutni na severnim Karpatima, sta sprecava da je jedan dosao sa Hrvatima na Balkan ?

Poslednja izmena:
Hg I umešana je sa Vučedolskim indoevropljnima. Koliko sam ispratio danas imamo i I1, a ne samo I2a1. Procenti zaista ne znače ništa, samo pitanje na čiji račun su se širili Din A i Din N, verovatno najviše na račun onih koji su najbližih, znači drugih pripadnika Hg I, ali ne samo njih. Din N bi mogao plivati na talasu širenja slovena, ali mi je za Din S sumljivo. Ne znam gde su mlađi, a gde stariji, gde je su sličniji, a gde različitiji , ali premalo je ovog haplotipa izvan srpskog etnosa. A i prekasno je stigao, da bi pratio migracije Slovena. I otkud Din N među Srbima u tom broju, Teško da bi Rimljani dozvolili zančajniju migraciju na svoj, a one koje su se dogodile, zabeležene su u izvorima.
Ja bih ove haplotipove koji su se brzo raširili, nazvao plemićkim. Neophodno je da u jednom trenutku neka privilegovana grupa ljudi ubrza njegovu ekspanziju, a to bi samo mogla biti neka vrsta plemstva ili elite.
Dalje, teško mi je da prihvatim da na Balkanu nije ostalo ništa od prvobitne R1a i I populacije. Tačnije, siguran sam da je ostalo, i to najvjše na savernim obroncima, Dinara, Bosanska krajina...
Ne zaboravite da je galavni grad Dkije Sarmatogetsa, Da je Trajan, posle pobede nad Decibelom, Odneo 130t zlata i duplo više srebra. A onda ne kartama koje sam postavio grad Sarmate, blizu Paraćina, ili Stalaća. Onda sukob Licinija (kome je u tom tranitku u nadležnosti bila smoo Trakija) i Konstatina upravo zbog Sarmata, koje je Konstantin nastavio sa svoje, terati kroz teriroriju Licinija. Na kraju Licinije je spas tražo upravou blizini Sarmatи
Zaboravio sam Trajan je delegaciju Dačana primio u gradu Thermodava (ili nešto slično), koji se nalazi istočno ili južno od Lipljana. Inače dava je tipičan nastavak za za Dačke gradove, verovatno od Tvrđava.
Prethodni rat se završio tako što su Rimljani morali da plaćaju Dačanima da ne prelaze Dunav.
"Северније од Трачана, у деловима средишњег Балкана, живели су Мези, Трибали, Дарданци и Дачани. Етничке везе између ових народа и Трачана и Илира нису у потпуности јасне. Данас преовладава мишљење да су дачко-мезијска племена међусобно била најближа, али да су истовремено језички и етнички била повезана и с Трачанима. Римљани су 15. године створили провинцију Мезију на подручју данашње источне Србије, северне Бугарске и југоисточне Румуније. Племе Меза је у току 1. века пре наше ере пружало највећи отпор Римљанима, због чега је историчар Флорус у „Мезијским ратовима” писао да Мези „по суровости, дивљаштву и варварству превазилазе све остале варваре”. Пред битку с Марком Красом (29. године пре наше ере) Мези су пред војском жртвовали коња, уз заклетву да ће после битке јести утробу својих непријатеља. У једном сатиричном памфлету упућеном грађанима Антиохије, император Јулијан „Отпадник” (3. век) каже за себе да је „трачкога рода” и иронично објашњава да древних врлина има и код „Меза, који се налазе између Трачана и Пеона и живе на самим обалама Истера (тј. Дунава), одакле потиче баш и мој род, потпуно сиров, строг, незгодан, неосетљив на љубав, род који се чврсто држи својих одлука...”
Inače Julijan otpadnik je sinovac Konstantina Velikog.

"У свом делу Getica Јордан помиње три племена истог порекла: Venethi (Венди), Antes (Анти) и Sclaveni (Словени).[1] По њему су Венди живели око Висле, Словени између Висле и Дунава, док су Анти живели на истоку, између Дњестра и Дона. Њихов назив, Анти (Antes, Antai), сигурно није словенског порекла, већ им је додељено од других.[2]"
"De origine actibusque Getarum (na latinskom: O porijeklu i djelima Gota), skraćeno Getica ili Getika, je knjiga koju je 551. u Konstantinopolisu objavio bizantski historičar Jordan. Predstavlja sažetak danas izgubljene knjige Libri XII De Rebus Gestis Gothorum post-rimskog historičara Kasiodora posvećene historiji gotskog naroda. Predstavlja jedan od važnijih tekstova za kasnije historičare, s obzirom da predstavlja rijedak pisani i suvremeni izvor o Gotima, kao i drugim narodima koji su vladali Zapadnom Evropom za vrijeme Velike seobe naroda; također predstavlja jedan od najranijih pisanih izvora koji opisuje običaje Slavena."

Poslednja izmena:
To su reci Kljosova. Ja sam stvarno mislio da im je TMRCA dosta stariji. Po Kljosovu su i oni nastradali u "cistkama" koje je izvodio R1b.

Kako on kaze.. svi rodovi u Evropi u periodu od 4-5000 godina dozivljavaju drasticno smanjenje populacije izuzev nosilaca R1b koji u isto vreme imaju eksponencijalni rast populacije.

Za E1b V13 vodi se da je 10000-12000 godina star, medjutim, postoje jedno 6-7 mutacija u okviru V13, ali nisam video nijedno istrazivanje sa novim mutacijama mladjih od V13, tako da ja moguce da Balkanski Ev13 imaju zajednickog pretka mnogo mladjeg
R1b jeste harao po zapadu, na istoku (evrope) nije ipak mogao, verovatno dobio otpor. I zato i vise prezivela neoliticka populacija.

Ali me nesto bas malo iznenadjuje, ako uzmemo nasu populaciju , imamo I2a din N star 2500 godina, R1a Z280 star 5000 godina, za E1 V13 neznamo koliko je zajednicki predak star, zapdni zajednicki R1b je star manje od 5000 godina . Ispada da imamo zajednike pretke jako mlade, i da smo svi od samo 4-5 coveka koji nisu ziveli tako odavno (kraj neolitika). Pa malo ode u fantastiku, ciklus Maja traje 5125 godina, i izgleda da od prilike tada su ziveli nasi zajednicki preci, i jeste od tada svetska populacija pocela da se jako siri. A izgleda sa se stvarno nesto desilo da su samo preci nekoliko coveka (u razlicitim krajevima) preziveli pre 5000 godina

. Пред битку с Марком Красом (29. године пре наше ере) Мези су пред војском жртвовали коња, уз заклетву да ће после битке јести утробу својих непријатеља. У једном сатиричном памфлету упућеном грађанима Антиохије, император Јулијан „Отпадник” (3. век) каже за себе да је „трачкога рода” и иронично објашњава да древних врлина има и код „Меза, који се налазе између Трачана и Пеона и живе на самим обалама Истера (тј. Дунава), одакле потиче баш и мој род, потпуно сиров, строг, незгодан, неосетљив на љубав, род који се чврсто држи својих одлука...”
Inače Julijan otpadnik je sinovac Konstantina Velikog.

Joj, ipak ispada da su Siptari naslednici Meza, ostala im tradicija vadjenja organa, a preslikane i ostale osobine :)

Za E1b V13 vodi se da je 10000-12000 godina star, medjutim, postoje jedno 6-7 mutacija u okviru V13, ali nisam video nijedno istrazivanje sa novim mutacijama mladjih od V13, tako da ja moguce da Balkanski Ev13 imaju zajednickog pretka mnogo mladjeg
R1b jeste harao po zapadu, na istoku (evrope) nije ipak mogao, verovatno dobio otpor. I zato i vise prezivela neoliticka populacija.

Ali me nesto bas malo iznenadjuje, ako uzmemo nasu populaciju , imamo I2a din N star 2500 godina, R1a Z280 star 5000 godina, za E1 V13 neznamo koliko je zajednicki predak star, zapdni zajednicki R1b je star manje od 5000 godina . Ispada da imamo zajednike pretke jako mlade, i da smo svi od samo 4-5 coveka koji nisu ziveli tako odavno (kraj neolitika). Pa malo ode u fantastiku, ciklus Maja traje 5125 godina, i izgleda da od prilike tada su ziveli nasi zajednicki preci, i jeste od tada svetska populacija pocela da se jako siri. A izgleda sa se stvarno nesto desilo da su samo preci nekoliko coveka (u razlicitim krajevima) preziveli pre 5000 godina

Meni je potpuno nejasna ideja o samo jednom preživelom od koga se širi haplotip.
Ja početak gvozdenog doba shvatam kao jedno surovo vreme, sa velikim mortalitetom, samimtim sa izraženijim životinjskim pravilima selekcije. Možda tek hrišćanstvo daje više na značaju braku i porodici.
Muški potomci vladara imaju više šansi da prežive i produže život tog genoma. Verovatno je posle porza matrijahata to postao imperativ vladara.

Исправан ти је закључак.

Ево зашто, предпоставимо да је нека војска ратничког племена са стаништем у Панонији прешла Дунав и Саву, а до зиме се није вратила у станиште и зазимила на Балкану.

По њиховом одласку ће жене староседелачког становништва родити један број њихове деце. Ништа неуобичајено за војске.

Нека само један мушки потомак дошљака има мушке потомке до данашњих дана - дакле, како се каже не угаси му се лоза. Потенцирам само један.

Ко мало боље влада математиком може израчунати нешто корисно.

Нека се то десило пре 1300 год.

Нека је сваки потомак, у просеку, до 30-те године добио 1 или 2 детета којима се такође неће угасити лоза. Нека за то буде просек 1.45.

Онда рачуница даје да ће данас бити 9 831 000 мушких потомака.

Сви они ће имати хпл као и војник који је направио оног првог мушкарчића.

По теорији ГГ дало би се закљућити да је дошло до досељавања носилаца хпл-а несташног војника.

Међутим, антрополошке карактеристике одређују оба родитеља. Како су се потомци првореођеног женили женама староседелаца, онда ће ових 9 831 000 бити блиски антрополошки, ако не и исти, као и староседеоци. Поред тога потомци расту у култури староседелаца и припадају њој. По томе они су народ староседелаца.

Ово је највећа манаа ГГ, јер прате само половину популације - мушку. Методи за праћење по женској линији су недовољно развијени и скупи су. Док се не буду имали и подаци о другом делу популације (женама) не треба ГГ-у давати исхитрено поверење, треба бити врло опреза.

Из тих разлога антропологија је још увек у предности, без обзира колико је сада ГГ модерна.

Поздрав.

Meni je potpuno nejasna ideja o samo jednom preživelom od koga se širi haplotip.
Ja početak gvozdenog doba shvatam kao jedno surovo vreme, sa velikim mortalitetom, samimtim sa izraženijim životinjskim pravilima selekcije. Možda tek hrišćanstvo daje više na značaju braku i porodici.
Muški potomci vladara imaju više šansi da prežive i produže život tog genoma. Verovatno je posle porza matrijahata to postao imperativ vladara.

Ima jedna moja porodična priča. Kada su moji preci naselili prostor na kome sada žive (verovatno kraj XVIII veka), za jednu jesen su, u bratstvo, doveli 18 neesta. Kao im je to pošlo za rukom nije zapamćeno.
Posle Prvog svetskog rata ostala su samo potomci dva ili tri muškarca (mahom deca).

Poslednja izmena:

I meni je tesko shvatiti, ponekad mi izgleda da se neka veca sila igra sa nama. Previse verovatnocaca.
I mislim da je tu najvece otkrice u temi genetike i istoriji, totalni diskontinuitet, i tako malo predaka. 80 % (minimum, sigurno je i 95%) Srba su potomci 5-6 coveka koji ziveli pre 5000 godina naj kasnije. Niko nebi to verovao da je neko to lupio kao mogucnost pre 15 godina.
Genetika je potvrdila da su Adam i Eva postojali, a meni i izgleda i da je Noe (F hg) postojao, sa ili bez poplave.

Jos ipak to nije 100% sigurno, u obracunu starosti mutacije mogu biti greske.

I meni je tesko shvatiti, ponekad mi izgleda da se neka veca sila igra sa nama. Previse verovatnocaca.
I mislim da je tu najvece otkrice u temi genetike i istoriji, totalni diskontinuitet, i tako malo predaka. 80 % (minimum, sigurno je i 95%) Srba su potomci 5-6 coveka koji ziveli pre 5000 godina naj kasnije. Niko nebi to verovao da je neko to lupio kao mogucnost pre 15 godina.
Genetika je potvrdila da su Adam i Eva postojali, a meni i izgleda i da je Noe (F hg) postojao, sa ili bez poplave.

Jos ipak to nije 100% sigurno, u obracunu starosti mutacije mogu biti greske.

Nekada davno sam razgovarao sa devojkom koja je studirala bogosloviju. Pitanje je bilo, koko crkva objašnjava širenje Adamove loze. Ako su Adam i Eva jedini stanovnici zemnje, onda, ako je moraralo biti rodoskrnavljenja., po smo mi deca greha. Odgovor je da biblija nigde ne tvrdi da nije bilo drugih ljudi zemlji u trenutku kada je Adam prognan iz edenskog vrta.

Ali smo svi potmci po ocu jednog coveka, a po majci jednojmajci.

Ako zaista svi vodimo poreklo od jednog muškarca i jedne žene, Y-hromozomskog Adama i mitohondrijske Eve, to ne znači da u vreme kada su oni živeli nisu živeli i drugi ljudi njihovog roda, već da su se genealoška stabla tih drugih ljudi kasnije ugasila. Ili, tačnije, da su se muškarcima stabla ugasila po muškoj liniji, a ženama po ženskoj. Moguće je i da smo svi potomci Y-hromozomskog Adama i neke druge žene, to ne mora da bude mitohondrijska Eva, i mitohondrijske Eve i nekog drugog muškarca. Ne znam kako trenutno stoje stvari, na koliko procenjuju starost Y-hromozomskog Adama i mitohondrijske Eve, ali je moguće da oni nisu živeli u isto vreme.

Ako zaista svi vodimo poreklo od jednog muškarca i jedne žene, Y-hromozomskog Adama i mitohondrijske Eve, to ne znači da u vreme kada su oni živeli nisu živeli i drugi ljudi njihovog roda, već da su se genealoška stabla tih drugih ljudi kasnije ugasila. Ili, tačnije, da su se muškarcima stabla ugasila po muškoj liniji, a ženama po ženskoj. Moguće je i da smo svi potomci Y-hromozomskog Adama i neke druge žene, to ne mora da bude mitohondrijska Eva, i mitohondrijske Eve i nekog drugog muškarca. Ne znam kako trenutno stoje stvari, na koliko procenjuju starost Y-hromozomskog Adama i mitohondrijske Eve, ali je moguće da oni nisu živeli u isto vreme.

Наравно да нису живели у исто време. Заједнички женски предак је живео педесетак хиљада година пре мушког заједничког претка.

Наравно да нису живели у исто време. Заједнички женски предак је живео педесетак хиљада година пре мушког заједничког претка.

Logicno mi da zajednicka majka majkama bude mnogo starija od oca oceva, pitanje je, koliko je bilo muskaraca i zena u vreme "Eve" ? Ili kolika je bila ikada najmanja populacija covecanstva.
Verovatno da u nas postoje preci muski koji niisu ostavili musku liniju, i da postoje majke koje nisu ostavile mtDNA, pogotovo je tacno ako je dokazana mesavina sa neandertalcima.

Чисто информативно, сва презимена ”хаплогрупе” са ”Српског ДНА-пројекта” која су имала ”мјесто поријекла” поставио сам на карту ех-Југославије, то изгледа овако:

scaled.php

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back