Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije glupost. Moj pra- ili cukundeda (ne mogu se tacno setiti, odavno mi je to moj deda pricao) je bio u zarobljenistvu u Nemackoj, ne znam iz kojih razloga se nije odmah vratio u Srbiju, ali je tamo 10 godina bio u braku sa jednom Nemicom i napravio joj 3 deteta. Posle tih 10 godina mu nesto dunulo i vratio se u Srbiju iako je citava porodica vec mislila da je u ratu poginuo. Ali po prirodi je bio malo luckast i pre i posle rata je prababa imala muke sa njim, posto je stalno druge jurio. To je jedna prica, a takvim pricama se cesce cuo, a jos zanimljivije je bilo kada sam ja u kontekstu mojih studija u bavarskim arhivima nasao gomilu slucajeva iz 50-tih, gde je to izgleda bila praksa.

PS: Nije bas pametno proglasiti neku stvar za glupost, samo iz tog razloga sto na prvi pogled ne izgleda logicno. A ponajmanje treba takve formulacije koristiti, ako neko jednostavno nezna o nekom stvari nista!

Слажем се, знам и ја за такве случајеве. Човек је после рата живео у Немачкој имао тамо жену и децу и тек се у старе дане вратио у Србију својој првој жени.

Kao prvo, Dobro nam dosao!

Kao druo, kauboj iz Texasa je ocigledno nas covek (ili ga je bar napravio neki tvoj rodjak :) )

Kao trece, sve ovo sto si napisao je nista drugo do potvrda da ono sto ja i investigator pricamo ovde preko godinu dana mije daleko od istine.

I kao cetvrto.... da si pratio neke druge teme na ovom forumu, video bi da se pojam vlah odnosi na Srbe-Slovene. Tim vise sto Din-S ne postoji kod etnickih Vlaha i Rumuna (ali je zato Din-N vrlo prisutan)

Hvala na dobrodoslici prijatelju, mislim da je ovo veoma zanimljiva tema i da ce se dosta toga tek saznati u buducnosti kad se jos vise ljudi testira.

Pretpostavljam da je tip iz Teksasa porijeklom Njemac pod imenom Clauder sa kojim i ja imam podudaranje, doduše na 37 markera. Njegov deda se doselio krajem 19.vijeka iz Njemačke. Inače prezime Clauder je iz Zvickaua u Njemačkoj, slučajno ili ne iz srca teritorije koju su Srbi naseljavali u srednjem vijeku.

S obzirom da kažeš da si iz Posavine, a daljim porijeklom iz Hercegovine, sasvim dobro se uklapaš u profil seobe koja je išla upravo tim pravcem preko Usore i Posavine i dalje u Bosansku Krajinu. I sam sam I2a1b1 Dinaric i od tih sam. Moj i tvoj haplotip su ne tako daleki, na prvih 12 markera mašimo se u dva, dalje je razlika malo veća. Velika grupa tih porodica daljim porijeklom iz Hercegovine, pod imenom Usorci (baš tako su ih označili stari izvori) u 16. i 17. vijeku su prešle na austrijsku teritoriju.

Znam da je bio testiran kao I2a1b1 Dinaric jedan Ćustić iz Osinje kraj Modriče, a za njih se prije svega zbog slave sv. Ignjatija Bogonosca vjeruje da su Maleševci.

Maleševci kao i ostala hercegovačka plemena nisu nikakvi etnički Vlasi već Srbi Sloveni što genetika danas i pokazuje. Termin Vlasi Maleševci bi trebalo da shvatiš najprije kao Pleme Maleševci.

Potpuno si u pravu, "kauboj" iz Teksasa jeste Clauder i sa njim se podudaram potpuno na 25 markera. Inace moj direktan predak po ocu je dosao na Trebavu krajem 1700ih, 100% sigurno je da su slavili Sv. Ignjata Bogonosca i samim tim sam zakljucio da su bili Malesevci. Pitao sam za Vlahe jer sam vidio u dosta izvora da se spominju kako su "Vlasi Malesevci" koji su navodno originalno zivjeli u danasnjoj istocnoj Makedoniji (koliko je ovo uopste tacno) radili za Sandalja Hranica i prevozili/cuvali karavane od Dubrovnika i nazad. Spomenuti su i u jednoj knjizi koju je neko ovde postavio na Scribdu a radi se o Sandaljevom zivotu i tom periodu ranog 15 vijeka kada se dosta spominju u izvorima. Dosta tih nepotrvdjenih i gotovo mitoloskih legendi (na sajtu Malesevci se govori kako je bio "vojvoda" i borio se na Marickoj i Kosovskoj bici) se proteze kroz autenticne zapise samim tim sam pitao za etnicku pripadnost.

Hvala svima na odgovorima i dobrodoslici, nadam se i daljoj dobroj diskusiji u buducnosti.

Ili je jedno dete napravio u sred rata ili sve posle. Covek je reko logorasi koji su radili izvan logora, a ne oni koji su bili u logoru pa ostali.
Decu je napravio posle rata, posto je iz logora izasao.

@Nesa 85
Osoba desno je moglo bi se reci tipican balkanski kromanjonac, mozda cak i paleokromanjonac. A kod osobe desno nisam siguran, mediteranac ali ima i drugih elemenata.

Poslednja izmena:
Decu je napravio posle rata, posto je iz logora izasao.

@Nesa 85
Osoba desno je moglo bi se reci tipican balkanski kromanjonac, mozda cak i paleokromanjonac. A kod osobe desno nisam siguran, mediteranac ali ima i drugih elemenata.

Хвала Благоје! :)

Само,које десно? Навео си ми два десно,па не знам на кога мислиш? :)
Иначе где тих типова има код нас Срба највише,Кромањонаца? И ком то типу тачно припада,ако уопште може да се класификује некако?
Ко је Медитеранац,а ко Динарац - Кромањонац ? :)

Хвала Благоје! :)

Само,које десно? Навео си ми два десно,па не знам на кога мислиш? :)
Иначе где тих типова има код нас Срба највише,Кромањонаца? И ком то типу тачно припада,ако уопште може да се класификује некако?
Ко је Медитеранац,а ко Динарац - Кромањонац ? :)
O izvini, zeznuo sam se kada sam u brzini kucao. Ovo sam prvobitno hteo reci. ;)

Osoba desno je moglo bi se reci tipican balkanski kromanjonac, mozda cak i paleokromanjonac. A kod osobe levo nisam siguran, mediteranac ali ima i drugih elemenata.
Kromajnonaca imas po celoj Evropi, oni su starosedeoci i zavisno od regije na kojoj se nalaze, postoji gomila razlicitih varijanata tih kromanjonaca.
Dinarci su uglavnom na zapadnom Balkanu naseljeni, ali i njih ima po ctavoj Evropi, najvise centralnoj, u manjoj ili vecoj koncentraciji.
Mediteranaca imas po citavom mediteranskom prostoru, od Portugala pa cak i do istocnih obala Crnog mora. Nasi mediteranci su za nasu regiju malo drugaciji od osalih, jer se uglavnom kombinuju sa dinarcima i kromanjoncima, dok su na primer negde na prostoru Ukrajine vise kombinovani sa elementima ostbaltida, a na zapadu na Iberskom poluostrvu na primer sa atlantidima tj. atlanto-mediterancima.

Аха, значи тако. Ја сам био убеђен да мислиш обрнуто. :)

Што ће рећи да је ћале неки полу Медитеранац, а деда с мајчине стране Кромањонац, Динарац?
Мада,ја приликом истраживања приметио да обојица имају неке динарске црте. Али као што кажеш,код нас су и ти Медитеранци динаризовани.

Кад би мало боље погледао, не служимо се генетиком да стварамо неке расе, јер кад бациш први поглед, видиш да смо сви измешани, а не најмање на Балкану. Тако да управо упознавање генетика ради против расизма.
Друго, служимо се генетиком да би капирали како су се народи кретали, мутације у хромозомима су управо докази неких кретања, нико овде није везао индетитет за један маркер.
Наравно, да и ту постају разна могућа тумаћења, која код балканских "историчара" зависе од својих политичких опредељења (нажалост, али је стварно жалосно колико смо болесни)

Све што је наука не може да се успорава, и свакако ако помаже да се постигне истина. А не видим да се овде крши са било којом етиком.

Postaviću ovdje deset evropskih rasa kako ih je definisao Coon u svojoj knjizi Rase Evrope, a zatim ću pokušati da povežem njegove rasne tipove sa y-dnk haplogrupama. Naravno da se uglavnom radi o mješavinama tj. niti ima čistih rasa niti ima rasa sa samo jednom haplogrupom. U dalekoj prošlosti doduše moguće je da su postojale neke osnovne rase koje su imale samo jednu haplogrupu. Sve je to zavisilo i od toga koliko je koja populacija bila sama po sebi izolovana da bi mogla da razvije specifične rasne karakteristike, koje su dobrim dijelom zavisile i od klimatskih uslova.

Čitajući Coonovu knjigu mislim da bi se što se tiče Evrope moglo izdvojiti nekoliko osnovnih rasa i jezičkih grupa i to su:
1. Paleoevropeidi (Haplogrupa I) -izumrla grana jezika
2. Alpidi (Haplogrupa G)- kavkaski jezici
3. Mediteranidi (Haplogrupa J)- semitski jezici
4. Irano-Nordidi (Haplogrupa R1)- indoevropski jezici
5. Uralidi (N) -ugrofinski jezici
6. Negroidi (E)- hamitski jezici

A danas je po Coonu situacija ovakva, moji komentari su boldirani:

A. Krupnoglavi paleolitski stanovnici
1) Brunn (Kromanjonci do izvjesnog stepena) nalaze se u kombinaciji sa Borebi tipom i Nordikom uglavnom u Skandinaviji i na Britanskim ostrvima, ali i u sjevernoj Africi i Kanarskim ostrvima. Mogu da se pojave u relativno čistoj formi kod pojedinaca, ali nigdje u populaciji
Brunn rasa bi mogla biti identifikovana sa današnjom haplogrupom I1, sa obzirom da je I1 vjerovatno bila najizolovanija od svih I varijanti i samim tim su to kromanjonci sa najmanje primjese.

2) Borebi -Krupnoglavi brahikefalci Ofnet-Afalou tipa, nereducirani brahikefalni element kod Kromanjonaca, nalazi se na perifernim dijelovima sjeverozapadne Evrope i kao glavni populacioni element u većini sjeverne i centralne Njemačke i Belgiji. Kao i Brun rasa sa kojom je inače povezan , pojavljuje se takođe u sjevernoj Africi i Kanarskim ostrvima.
Borebi se nekako najbolje uklapa sa I2 populacijom, vjerovatno primanjem jednog dijela gena od doseljene alpinske populacije kojoj duguje brahikefalnost.I2 je generalno veoma rano došla u dodir sa alpinskom G haplogrupom

Е од данас нећу више користити квалификацију кромањонац да вређам људе("Е који си ти кромањонац..." или "Види оног Карловића тенисера-прави крапински кромањонац").
attachment.php

B. Čisti i miješani paleolitski i mezolitski stanovnici srednje veličine glave

3) Alpine : Reducirani preživjeli Paleolitika u kasno Pleistocenskoj Francuskoj , krajnje brahikefalan, čini se da predstavlja u velikoj mjeri nosioca brahikefalnosti kod Kromanjonaca. Bliske varijante ovog tipa pojavljuje se takođe na Balkanu i u visoravnima zapadne i centralne Azije, što impicira da je njen predački prototip raširen za vrijeme kasnog Pleistocena. U modernim rasama se javi ponekad u čistoj formi, ponekad kao element u mješovitim brahikefalnim populacijama različitog porijekla. Vjerovatno je još od vremena Pleistocena pa do danas predstavljao nosioca brahikefalizacije kod različitih populacija.
Coon nije bio načisto sa Alpincima, znao je samo da ih ima rano u Evropi, ali otkuda su došli nije mogao da dokuči. Nalazio ih je još na zapadnom Kavkazu i među Tadžicima u Aziji. Haplogrupa G se tako dobro poklapa sa alpinskim tipom da je veoma teško ne povezati ih. Sem toga poslije I haplogrupe G haplogrupa je druga koja je ušla u Evropu u ranom neolitu.
4) Ladogan: Potomci mezokefalnih i brahikefalnih stanovnika šuma sjeverne Evrope istočno od Baltika u vrijeme KamKeramik kulture. Ovaj tip je hibridni tip djelimično mongoloidnog brahikefalnog elementa sa mezokefalnim formama Palelitskih preživjelih. Korded i Danubian elementi su prisutni takođe, iako su mongoloidni i Paleolitski elementi ipak važniji. U svojoj kompozitnoj strukturi ovaj tip formira dva podtipa:
Ladogan tip bi u svojoj najčistijoj formi trebao biti mješavina I i N haplogrupe.
a) Neo-Danubian: Veoma izmješani sa old-Danubian tipom i u manjoj mjeri sa drugim elementima; da bi stvorio najtipičniji seoski tip Istočne Evrope sa mnogim lokalnim varijantama
Ako je postojala neka rana R1a u Podunavlju onda bi ona mogla biti dio ove Old Danubian populacije, ali bi neolitski Old Danubian stanovnici trebali da nose i određeni procenat J2 haplogrupe, pa bi ovaj danas istočnoslovenski rasni tip trebao da bude mješavina:N, I, R1a sa nekim J2
b) Ist Baltik: snažno izmješan sa Korded , Nordic tipom Željeznog doba i zapadnim Paleolitskim preživjelim da bi predstavio glavni tip Finskoj i Baltičkim državama
Sve je rečeno: mješavina R1a, I1 i N

5) Lapiš: Zakržljali, krajnje brahikefalni tip, uglavnom tamniji rođak Ladogan tipa koji je originalno živio istočno od Ladogan tipa na Uralu i u zapadnom Sibiru. Vjerovatno je asimilirao neke evoluirane mongloske tipove, ali duguje svoj uglavnom mongolski izgled više prilagođavanju na ranije evolutivne prelazne uslove. U novije vrijeme veoma izmješan sa Nordik i Ladogan tipom.
Laponci jedino mogu da se uklope u N haplogrupu. U svojoj osnovnoj rasnoj formi bez kasnijih mješanja.

Postaviću ovdje deset evropskih rasa kako ih je definisao Coon u svojoj knjizi Rase Evrope, a zatim ću pokušati da povežem njegove rasne tipove sa y-dnk haplogrupama. Naravno da se uglavnom radi o mješavinama tj. niti ima čistih rasa niti ima rasa sa samo jednom haplogrupom. U dalekoj prošlosti doduše moguće je da su postojale neke osnovne rase koje su imale samo jednu haplogrupu. Sve je to zavisilo i od toga koliko je koja populacija bila sama po sebi izolovana da bi mogla da razvije specifične rasne karakteristike, koje su dobrim dijelom zavisile i od klimatskih uslova.

Čitajući Coonovu knjigu mislim da bi se što se tiče Evrope moglo izdvojiti nekoliko osnovnih rasa i jezičkih grupa i to su:
1. Paleoevropeidi (Haplogrupa I) -izumrla grana jezika
2. Alpidi (Haplogrupa G)- kavkaski jezici
3. Mediteranidi (Haplogrupa J)- semitski jezici
4. Irano-Nordidi (Haplogrupa R1)- indoevropski jezici
5. Uralidi (N) -ugrofinski jezici
6. Negroidi (E)- hamitski jezici

A danas je po Coonu situacija ovakva, moji komentari su boldirani:

A. Krupnoglavi paleolitski stanovnici
1) Brunn (Kromanjonci do izvjesnog stepena) nalaze se u kombinaciji sa Borebi tipom i Nordikom uglavnom u Skandinaviji i na Britanskim ostrvima, ali i u sjevernoj Africi i Kanarskim ostrvima. Mogu da se pojave u relativno čistoj formi kod pojedinaca, ali nigdje u populaciji
Brunn rasa bi mogla biti identifikovana sa današnjom haplogrupom I1, sa obzirom da je I1 vjerovatno bila najizolovanija od svih I varijanti i samim tim su to kromanjonci sa najmanje primjese.

2) Borebi -Krupnoglavi brahikefalci Ofnet-Afalou tipa, nereducirani brahikefalni element kod Kromanjonaca, nalazi se na perifernim dijelovima sjeverozapadne Evrope i kao glavni populacioni element u većini sjeverne i centralne Njemačke i Belgiji. Kao i Brun rasa sa kojom je inače povezan , pojavljuje se takođe u sjevernoj Africi i Kanarskim ostrvima.
Borebi se nekako najbolje uklapa sa I2 populacijom, vjerovatno primanjem jednog dijela gena od doseljene alpinske populacije kojoj duguje brahikefalnost.I2 je generalno veoma rano došla u dodir sa alpinskom G haplogrupom

Suštinski su ovi tvoji komentari tačni međutim imam zamerku na dugovanje brahikefalnosti. I2 je brahikefalan evoluciono, dakle sam je stvorio oblik svoje lobanje, to dokazuju drugi I2 koji nisu bili blizu G2, činjenica je da su Borebi hiperbrahikefalni, ali veću mogućnost dajem evoluciji nego mešanju sa G2.

Е од данас нећу више користити квалификацију кромањонац да вређам људе("Е који си ти кромањонац..." или "Види оног Карловића тенисера-прави крапински кромањонац").
attachment.php
Probaj sa Krapinski neandertalac, em ćeš da budeš tačan, em nećeš da vređaš svoj rod.

C. ČISTI I MIJEŠANI NEBRAHIKEFALNI MEDITERANSKI DERIVATIVI

6) Mediteranci: Unutar ove opšte klase koja je još sačuvala dosta svog originalnog rasnog jedinstva, mogu se izdvojiti sledeće podrase:

a) Mediteranci pravi: Nižeg rasta, doliho i mezokefalni tipovi koji se nalaze u Španiji , Portugalu, zapadno Mediteranskim ostrvima i donekle u sjevernoj Africi, južnoj Italiji i drugim mediteranskim graničnim područjima. Njen najčistijidanašnji rasni nukleus je bez sumnje Arabija. Većina Kapadokijaca (naziv za mediterance), izolovanih u skeletnom materijalu,izgleda da su bili apsorbovani u apadnomediteranski varijetet nakon rane migracije u Metalnom dobu, dok su oni koji su ostali u Maloj Aziji bili asimilovani u Dinarce i Armenoide. Ipak se javlja među ndividualcima u originalnoj formi i veoma je česta među Orijentalnim Jevrejima.
Sasvim je jasno da ove najčistije Mediteranide možemo tražiti među haplogrupama J1 i J2

b) Atlanto-Mediteranci: Visoki Mediteranci, pravog nosa, ne mezokefali kako je pogrešno tvrdio Deniker, već izraziti doliholkefali. Danas ova rasa formira glavni element populacije sjeverne Afrike, a jak je i u Iraku, Palestini, dijelovima Arabije i istočnom Balkanu. U rješenjima sa različitim grupama negroida osnovna je rasa i u cijeloj istočnoj Africi. U Evropi je manjinski element , Italiji i britanskim ostrvima.
Sudeći po rasporedu, prisutnosti u Africi mislim da su Atlanto Mediteranci bili mješavina J2 i E1b sa možda nešto I2a1, sradiniskog tipa, ali u svakom slučaju je E1b haplogrupa dominirala

c) Irano-Afganska rasa: Dugog lica, visoke glave, kukastog nosa , obično višeg rasta, formira glavni element u populacijama Irana, Afganistana, Turkomanskih zemalja, a prisutna je i u Palestini, dijelovima Arabije i sjevernoj Africi. Vjerovatno je povezana sa starim Korded tipom Neolita i Bronzanog doba.
Nesumnjivo R1a haplogrupa, bliski rođaci Nordika

7) Nordik rasa: Osnovni Nordik je zapravo Korded- Danubian mješavina Auenjitza i ranog Željeznog Doba u centralnoj Evropi. Ovaj tip uključuje i neke Bell Beaker Dinarik apsorbovane u ranom Metalnom dobu. Iako Danubian i Korded mogu da se pojave među pojedincima , nigdje ne mogu da se izoluju kao populacija. Najvažniji postojeći Nordik tipovi su:
Nordik je jedna od izmješanijih rasa , a dugo se pominjala kao rasno najsuperiornija, jasno je da je nastala u srednjoj Evropi kao mješavina R1a, R1b haplogrupe sa I i J2 haplogrupom.
a) Keltski tip iz Željeznog doba: Keltski podtip , mezokefalan i law vaulted, sa izraženim nosom. Uobičajen na britanskim ostrvima gdje mjestimice čini glavni populacioni element. Isto tako glavni element u Flandriji i Frankoniji u jugozapadnoj Njemačkoj.
Jasno R1b
b) Anglo-Saxon tip: Stari njemački Reihengraber tip, krupnih kostiju, visoke glave, , najprisutniji u sjevernoj Njemačkoj i Engleskoj. Anglosaksonski tip stoji između Trondegalen tipa i pravog Nordika.
Kombinacija R1b i I haplogrupe)
c) Trondegalen tip: Hibridni tip Nordika sa Korded i Brun elementima , čest u centralnim priobalnim provincijama Norveške sjeverno od rijeke Dovre, osnovni element na Islandu i među Frizima, kao i na Britanskim ostrvima.
Kombinacija R1a, R1b i I haplogrupe)
d) Osterdal tip: Originalni Halštat Nordik, manje glave, i sitnijih kostiju nego Trondegalen i Anglosakson. Pojavljuje se kod mnogih pojedinaca, tipičan samo u švedskoj i istočnim Norveškim dolinama.
Vjerovatno čistija mješavina R1a i R1b bez drugih primjesa

E sad tek nastupa potpuno mješanje....

D. BRAHIKEFALIZOVANI MEDITERANSKI DERIVATIVI, VJEROVATNO MJEŠAVINE

8) Dinarik: Visoki brahikefalni tip prelazne pigmentacije, često planocipitalan, koji pokazuje facijalnu inasalnu prominenciju bliskoistočnih naroda. Bazna populacija cijele Dinarsko-Alpske planinske zone od Švicarske do Epira, isto tako i na Karpatima i Kavkazu, kao i u Siriji i Maloj Aziji. Očigledno brahikefalizovana mješavina u kojoj su važni Atlanto mediteranski i Kapadokijski elementi , sa Alpinskim koji brahikefalizirajućim agensom. Negdje se pojavljuje u kombinaciji Korde, Borebi i Nordikom.
(E1b+J+G)+I+R1a+R1bŠto se Dinarika tiče ako bismo gledali izvedenost od osnovnih tipova onda bi Dinarik trebao da bude mješavina I, R1a, R1b sa J2, E1b i G haplogrupama. Coon jasno naglašava jaku Borebi crtu u današnjoj Crnoj Gori

9) Armenoid: Sličan dinarskom kompozitni brahikefalni tip, sa istom formom galve kao Dinaric ali sa većim licem i nosem. Pigmentacija je skoro uvijek tamnija, veća dlakavost brade i tijela, nos visokog korijena, konveksan, sa vrhom oborenim pogotovo u odmaklim godinama. Razlika između Dinarca i Armenoida je u tome što kod Armenoida imamo Irano-Afgansku rasu koja je izgubila Mediteranski karakter , brahikefalizovana Alpinskom mješavinom.
Slična kombinacija kao i Dinarik ali na istoku, tj. kombinacija R1b, R1a, G, J1 i J2, ono što nedostaje u odnosu na Dinarik su haplogrupe E1b i I u većoj mjeri

10) Noric: Plavi, planocipitalni brahikefal čest u južnoj Njemačkoj i svugdje po srednjoj Evropi. Ovo je po svoj prilici Nordik Željeznog doba brahikefalizovan Dinarskom mješavinom i izgleda kao plava dinarska varijanta. Sličnu situaciju imamo sa brahikefalizoavanim NeoDanubians u Jugosloviji.
Ovo je kombinacija R1a+R1b i G. Ima je u našim ravničarskim krajevima poprilično. Sjetimo se samo da Osijek ima 16% haplogrupe G

Suštinski su ovi tvoji komentari tačni međutim imam zamerku na dugovanje brahikefalnosti. I2 je brahikefalan evoluciono, dakle sam je stvorio oblik svoje lobanje, to dokazuju drugi I2 koji nisu bili blizu G2, činjenica je da su Borebi hiperbrahikefalni, ali veću mogućnost dajem evoluciji nego mešanju sa G2.

Ni Coon nije bio na čisto sa tim. Njegova je čak teza da su Alpinci neki zakržljali Borebi. Međutim i sam kaže da nije u to siguran. Možda su kromanjonci razvili brahikefalnost odvojeno od G , ne bih mogao da tvrdim sto posto ni jedno ni drugo. Činjenica je da su G i I nađeni na jugu Evrope zajedno na neolitskim nalazištima, tako da je nekog mješanja sasvim bilo. Brahikefalnost doduše nije morala da dođe samo od Alpida, mogla je i od Uralida i Laponaca.

Ono gdje mislim da Coon griješi je što svrstava Nordik i Mediteransku rasu u jednu, nazivajući je velikom mediteranskom rasom koja se na sjeverozapadu graničila sa Paleoevropeidima, na jugu sa Negroidima, na istoku sa Vedoidima i na sjeveroistoku sa Mongoloidima. Po meni Nordik tj. Irano Nordidna rasa nastala je u srednjoj Aziji sasvim nezavisno od Mediteranske rase. Veoma rano su došli u kontakt sa Mediterancima sa kojima su se mješali i ujednačavali. Ipak nisu svi Nordidi prešli Kavkaz i Iran i stapali se sa Mediterancima u Maloj Aziji i gornjoj Mesopotamiji, ima i onih koji su u Evropu došli preko sjevernih stepa, praktično netaknuti Mediterancima.

Što se R1b populacije tiče, ona se već u Maloj Aziji poprilično brahikefalizovala, boravkom među G populacijom i kao mezokefalna je ušla u Evropu, što nalazi sa Bell Beaker mjesta potvrđuju. Inače Bell Beaker populacija, koja je bila uglavnom R1b navodi se kao prva Dianrik populacija u Evropi.

E sad tek nastupa potpuno mješanje....

D. BRAHIKEFALIZOVANI MEDITERANSKI DERIVATIVI, VJEROVATNO MJEŠAVINE

8) Dinarik: Visoki brahikefalni tip prelazne pigmentacije, često planocipitalan, koji pokazuje facijalnu inasalnu prominenciju bliskoistočnih naroda. Bazna populacija cijele Dinarsko-Alpske planinske zone od Švicarske do Epira, isto tako i na Karpatima i Kavkazu, kao i u Siriji i Maloj Aziji. Očigledno brahikefalizovana mješavina u kojoj su važni Atlanto mediteranski i Kapadokijski elementi , sa Alpinskim koji brahikefalizirajućim agensom. Negdje se pojavljuje u kombinaciji Korde, Borebi i Nordikom.
(E1b+J+G)+I+R1a+R1bŠto se Dinarika tiče ako bismo gledali izvedenost od osnovnih tipova onda bi Dinarik trebao da bude mješavina I, R1a, R1b sa J2, E1b i G haplogrupama. Coon jasno naglašava jaku Borebi crtu u današnjoj Crnoj Gori

9) Armenoid: Sličan dinarskom kompozitni brahikefalni tip, sa istom formom galve kao Dinaric ali sa većim licem i nosem. Pigmentacija je skoro uvijek tamnija, veća dlakavost brade i tijela, nos visokog korijena, konveksan, sa vrhom oborenim pogotovo u odmaklim godinama. Razlika između Dinarca i Armenoida je u tome što kod Armenoida imamo Irano-Afgansku rasu koja je izgubila Mediteranski karakter , brahikefalizovana Alpinskom mješavinom.
Slična kombinacija kao i Dinarik ali na istoku, tj. kombinacija R1b, R1a, G, J1 i J2, ono što nedostaje u odnosu na Dinarik su haplogrupe E1b i I u većoj mjeri

10) Noric: Plavi, planocipitalni brahikefal čest u južnoj Njemačkoj i svugdje po srednjoj Evropi. Ovo je po svoj prilici Nordik Željeznog doba brahikefalizovan Dinarskom mješavinom i izgleda kao plava dinarska varijanta. Sličnu situaciju imamo sa brahikefalizoavanim NeoDanubians u Jugosloviji.
Ovo je kombinacija R1a+R1b i G. Ima je u našim ravničarskim krajevima poprilično. Sjetimo se samo da Osijek ima 16% haplogrupe G

Ovde već dobro grešiš, recimo Norik je kombinacija samo R1a i I2a1, ne gledaj Osijek, Norici su od Beograda do Moskve. Mnogo su naveo ovde haplogrupa u vezi sa dinarskim tipom, da podsetim , dinarici su veoma prepoznatljivi u Britaniji, i pod obavezno vezani za I2a1 ( iz toga i proističe naziv za haplogrupu), tako je uglavnom i u ostalom delu Evrope, što se tiče Armenioda, i oni su uglavnm vezani za J2 mada je tamo mešanja bilo mnogo više nego kod Dinarika.

Poslednja izmena:
Ovde već dobro grešiš, recimo Norik je kombinacija samo R1a i I2a1, ne gledaj Osijek, Norici su od Beograda do Moskve. Mnogo su naveo ovde haplogrupa u vezi sa dinarskim tipom, da podsetim , dinarici su veoma prepoznatljivi u Britaniji, i pod obavezno vezani za I2a1 ( iz toga i proističe naziv za haplogrupu), tako je uglavnom i u ostalom delu Evrope, što se tiče Armenioda, i oni su uglavnm vezani za J2 mada je tamo mešanja bilo mnogo više nego kod Dinarika.[/Q
Немогуће је да Осијек има толико Г,откуд та хаплогрупа на том подручју?Ја сам мислио да је то тамо где су чакавци?Јесте да су бежали пред Турцима на север али мислим да нешто није у реду са тим истраживањем.Него,чини ми се да си негде помињао Молдавце и њихов И2а2 а за њих нисам нашао нека истраживања,можеш ли да даш неку процену какво је тамо стање и да ли још неко има оволико И2а2 као штокавци?Можда Срби као народ имају највише динарског хаплотипа на свету?

b) Atlanto-Mediteranci: Visoki Mediteranci, pravog nosa, ne mezokefali kako je pogrešno tvrdio Deniker, već izraziti doliholkefali. Danas ova rasa formira glavni element populacije sjeverne Afrike, a jak je i u Iraku, Palestini, dijelovima Arabije i istočnom Balkanu. U rješenjima sa različitim grupama negroida osnovna je rasa i u cijeloj istočnoj Africi. U Evropi je manjinski element , Italiji i britanskim ostrvima.
Sudeći po rasporedu, prisutnosti u Africi mislim da su Atlanto Mediteranci bili mješavina J2 i E1b sa možda nešto I2a1, sradiniskog tipa, ali u svakom slučaju je E1b haplogrupa dominirala
Искрено речено ја сам до сад мислио да се атланто-медитеранци пре могу повезати са Р1б хаплогрупом. Атланто-медитеранаца у великој количини има на Пиринејском полуострву и одређеним деловима Италије. А неки чак и кажу, да се а-м могу описати и као медитеранизовани нордијци. Тако да ме сад мало збуњује та веза са Е1б хаплогрупом. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back