A šta misliš:
Sloveni ili po Herodotu Sklaveni - Σκορδίσκοι (Скордискои) - Skordisci
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A šta misliš:
Arheološki lokalitet "Velika hunka", Pilatovići, Požega; V vek pne
"Од значајнијих материјалних налаза, пронађени су:
египатски скарабеј, уз спаљене остатке кнеза
златни раскошни накит, астрагални појас и украси са одеће, уз женску особу"
http://sr.wikipedia.org/sr/Велика_хумка
Deo koaovskih Albanaca insistira na tome da su Egipćani.
???
Scor - moze d se veze sa Sor- ili Cor=hor sto bi mogli i biti veza i jednim sa drugim, pogotvo ako bi to citali счо, ali D mi ovde problematican, on se mesa sa T i N, ne sa B i M.
a direktno vezati skordisce za sklovene tesko mi je.
Zna li neko šta znači Sard, često se sreće na našim prostorima u antičko doba
Neka veza postoji.
Faraone sahranjuju sa skarabejom.
Tribalski ili Dardanski knez se sahranjuje sa skarabejom.
Etrurci su imali kult skarabeja. Mnogo ih je nađeno na tlu Etrurije.
A tek ovo što je za razmišljanje: ( čovek koji je baratao starim knjigama iz aleksandrijske biblioteke)Ovo je već za razmišljanje.
Ajde da se vratimo temi, genetici.
Etrusci su dosli sa bliskog istoka, najlepse se vidi po mtDNA. Sa muske strane, su verovatno bili najvise J, ali rimska osvajanja svakako menjaju sliku.
http://www.nytimes.com/imagepages/2007/04/02/science/03etrusc.graphic.html
Odosno, Etrusci nisu staro evropljani, niti su dosli uz neolitcke migracije, dolaze sa istoka mediterana pre 2500 godine.
A sta reci za ovo?
![]()
![]()
G2 i J2 zajedno, bez dileme
Znači da je postojao zapis da su se pre vladavine Rimljana vladari italskih naroda nazivali BAN.Možeš da pojasniš malo ovo ? Nije mi baš jasno šta znači...
A sta reci za ovo?
![]()
![]()
G2 i J2 zajedno, bez dileme
Ne poklapa se, uopšte ga nema u Venetu, a tamo su živeli istorodni. Poklapa se samo sa kasnijim naseljenjem, a to dokazuju i mtDNK analize pošto drevni YDNK nije rađen, naime imaš analizu da se stanovništvo centralne Italije najmanje podudara sa predrimskim a da se u potpunosti poklapa sa ranim srednjim vekom .J1 se jos vise podklapa sa Etruscima, .
J1 se jos vise podklapa sa Etruscima, i mogao bi dokazati blisko istocku kolonizaciju pre rimskog carstva. J1 u Spaniji vezujem za arapski period, tako da mislim da je posle neolitika J1 stigao o Evropi.
Za mene je ovo poklapanje sa G2 vise nego ocigledno Na istom mestu ima i dosta J2a4b-M67
![]()
Ove dve haplogrupe se vise nego lepo poklapaju.
A sto se tice J1, i njega imamo po Italiji ali u istocnijim delovima
![]()
Zanimljivo je i ovih nekoliko 'pegica' u dubini evropskog kontinenta.
BTW iako je najveca koncentacija haplogrupe J1 vezana za Arape/semite, najveca koncentracija nosilaca haplogrupe J1* je na Kavkazu medju narodima Dagestana. Dakle, po logici stvari, i njioma bi Kavkaz trebao da bude prapostojbina.