Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
investigator

Dobro znas da se I2a-Din srece mahom u slovenskoj populaciji ili na podrucjima koja su Sloveni nastanjivali. Tirol je kako vidimo krajnja tcka do koje su dosli Sloveni. Verovano je taj proceat u realnosti nesto veci ali ne treba da te cudi njegova mala koncentracija.

A zar je trebao/mogao da bude medju starosedeocima? ))))

Ne, naravno. Namjerno sam ovo napisao, jer je to još jedan dokaz da I2a nije tu bio u rimsko doba. Svejedno me čudi baš toliko mali procenat, čini mi se da je bilo preko 350 uzoraka, znači nije ni mali broj.

Nisam razumeo, u kakom smislu ovo mislis? Imam u vidu U106, naravno. Mislis da je potekla od Bavaraca?

Da, to sam mislio. Kažem opet da su se od germanskih plemena u Tirolu naselili samo Ostrogoti i Bavarci, a dominiraju I1 253 i R1b U106 haplogrupa, pa sam I1 253 povezao sa Ostrogotima, a R1b U106 sa Bavarcima... Ukupno gledano istočni Tirol je ipak dominantno germanski.

Ne, naravno. Namjerno sam ovo napisao, jer je to još jedan dokaz da I2a nije tu bio u rimsko doba. Svejedno me čudi baš toliko mali procenat, čini mi se da je bilo preko 350 uzoraka, znači nije ni mali broj.

Da, to sam mislio. Kažem opet da su se od germanskih plemena u Tirolu naselili samo Ostrogoti i Bavarci, a dominiraju I1 253 i R1b U106 haplogrupa, pa sam I1 253 povezao sa Ostrogotima, a R1b U106 sa Bavarcima... Ukupno gledano istočni Tirol je ipak dominantno germanski.

Kada pogledas ucesce I2a-Din haplogrupe medju Nemcima ona je tu negde na par procenata, ne vise. Ono sto ih ima prilican broj na FTDNA i drugim projektima je zato sto su brojniji i imaju vecu kupovnu moc od recimo nas pa samim time i vise ljudi se odlucuje za testiranja. Za razliku od I2a, R1a u pojedinim germanskim podrucjima doseze i do 40%

Nisam ekspert po istoriji Bavarske ali je moguce da je R1b bas kroz razvoj Bavarske postala 'germanska' haplogrupa.

Posto sam bio zauzet prethodnih 10-ak dana, nisam stigao da prenesem rezultate jednog vrlo zanimljivog istrazivanja koje je sprovedeno u Iranu i to na uzorku od skoro 1000 ljudi (938 pojedinacnih haplotipova).

Jedno od najinteresantnijih otkrica je da tamo prisustvuju nosioci vrlo drevne zbirne haplogrupe
IJ (dakle, ljudi ciji su pretci ziveli pre odvajanja I od J) a ta haplogrupa se oznacava kao: IJ-M429*.

Takodje je interesantna vrlo viskoka koncentracija hg Q1a2 medju iranskim Turkmenima od cak 42.6%!!! Turkeni su izgleda mnogo vise Turci od samih Turaka )))))

Evo i kompletnih rezultata po nacionalnoj pripadnosti:

(vecu sliku mozete videti preko linka): http://3.***************/-9ItFg3ZDO...fxUO6_9Vw/s1600/journal.pone.0041252.t001.jpg

http://3.***************/-9ItFg3ZDOCc/UAfrJKKY7aI/AAAAAAAAFC8/WQfxUO6_9Vw/s1600/journal.pone.0041252.t001.jpg

distribucija i varijansa J1 i pojedinih haplogrupa J2

http://4.***************/-xY5E4itZfp4/UAhdqN0yyII/AAAAAAAAFDY/PBV8g-b9jWE/s1600/journal.pone.0041252.g002.jpg

i geneticka bliskost iranaca sa ostalim narodima:

http://2.***************/-eW1ewu33_eA/UAgkXmyyyQI/AAAAAAAAFDM/GDG06jc222Q/s1600/journal.pone.0041252.g003.png

Poslednja izmena:
Ono sto je sada sasvim sigurno da je prisustvo I2 u Iranu minorno i da se svodi na nekoliko tamosnjih Jermena kod kojih je zastupljena haplogrupa I2c.
Sam sam svojevremeno pao u zamku kada su objavljeni rezultati Nasidzea koji su govorili da u Teheranu imamo cak 34% nosilaca haplogrupe I.

Otkrice nosilaca haplogrupe IJ je zaista velika stvar. Do sada se mislilo da je ova haplogrupa davno izumrla.

Ono sto je sada sasvim sigurno da je prisustvo I2 u Iranu minorno i da se svodi na nekoliko tamosnjih Jermena kod kojih je zastupljena haplogrupa I2c.
Sam sam svojevremeno pao u zamku kada su objavljeni rezultati Nasidzea koji su govorili da u Teheranu imamo cak 34% nosilaca haplogrupe I.

Otkrice nosilaca haplogrupe IJ je zaista velika stvar. Do sada se mislilo da je ova haplogrupa davno izumrla.

Dobro bi bilo da se može doći do STR haplotipa ove IJ haplogrupe...Čini mi se da se Nordtvedt raspitivao za ovu studiju i za STR markere, neznam doduše da li je uspio da dođe do STR markera. Ne znam da li je ovo prvi nalaz IJ haplogrupe, jer samim tim ako je bila nađena kao haplogrupa, morala je biti pronađena negdje i ranije.

Dobro bi bilo da se može doći do STR haplotipa ove IJ haplogrupe...Čini mi se da se Nordtvedt raspitivao za ovu studiju i za STR markere, neznam doduše da li je uspio da dođe do STR markera. Ne znam da li je ovo prvi nalaz IJ haplogrupe, jer samim tim ako je bila nađena kao haplogrupa, morala je biti pronađena negdje i ranije.

IJ kao haplogrupa odavno postoji u teorijskom obliku a koliko ja znam za sada nije bio pronadjen nijedan zivi nosilac ove haplogrupe.

Po ISOGG je odlikuju sledeci snipovi: IJ M429/P125, P123, P124, P126, P127, P129, P130, S2, S22

Wikipedia za njih govori sledece:

In human genetics, Haplogroup IJ is a human Y-chromosome DNA haplogroup. Haplogroup IJ is a descendant branch of Haplogroup IJK[1] which in turn derives from the greater Haplogroup F. Descendants are Haplogroup I and Haplogroup J. Haplogroup IJ derived populations account for a significant fraction of the present-day populations of Europe, Western Eurasia, North Africa, the Americas, and Australia.

The existence of the Haplogroup IJ node has been inferred from the fact that certain mutations are shared in common among all Y-chromosomes belonging to the descendant haplogroups I and J. Until very recently, the lack of examples of Haplogroup IJ* belonging to neither Haplogroup I nor Haplogroup J complicated any attempt to deduce the geographical location where Haplogroup IJ first appeared. Both Haplogroup I and Haplogroup J are found among modern populations of the Caucasus, Anatolia, and Southwest Asia tends to support the hypothesis that Haplogroup IJ derived from Haplogroup IJK in the vicinity of West Asia or the Middle East and subsequently spread throughout Western Eurasia. A recent study by Grugni et al 2012 of genetic diversity in Iran found some examples of Haplogroup IJ(M429). These individuals were reported to be ancestral (negative) for the primary SNPs that define both haplogroup I (M170) and haplogroup J (M304) and therefore appear to represent a yet undefined genetic branch. Unfortunately, it is not believed that any STR values were determined for any of these individuals and it may be difficult to draw conclusions given the relatively small number of haplogroup IJ samples that were discovered.

The TMRCA (time to most recent common ancestor) for the IJ clade, expressed in ky (confidence interval), is 38.5 (30.5-46.2)

Dakle, ako se pokaze kao istina, bice to zaista veliko otkrice i haplogrupa sa najstarijim TMRCA u Evroaziji.

Sta da ti kazem, neko je verovatno dosta pametniji od nas odlucio da se koriti takva nomenklatura :D

Problem u ovom tvom predlogu je taj da ne znamo sta je sa tom mutacijom bilo u proslosti. Mi mozemo sada da koristimo ovaj tvoje predlog ali on ne vazi za proslost tako da ne znamo sta je i kada mutiralo :)

Ovako izgledaju puni podaci u DYS19. Zelenom sam oznacio kako se "mapira" informacija o postojecim STR.

DYS19
[TABLE="width: 442"]
[TR]
[TD="width: 33%"]
Other Names
[/TD]
[TD="width: 33%"] [/TD]
GenBank Accession
[/TD]
[/TR]
[TR]
DY-27H39; DYS394
[/TD]
Y
[/TD]
[TD="width: 33%"] X77751; n = 9 repeats
AC017019; n = 12 repeats
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Repeat: [TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]n[/SUB] = GenBank top strand
NOTE: Original sequence differs from Human Genome by one base. See alignment file.
[TABLE="width: 463"]
[TR]
[TD="width: 26%"]
Reported Primers
[/TD]
[TD="width: 16%"]
Ref.
[/TD]
[TD="width: 56%"]
PCR Primer Sequences
[/TD]
[/TR]
[TR]
Set 1
[/TD]
[TD="width: 16%"]
95
[/TD]
[TD="width: 56%"] 5’-CTACTGAGTTTCTGTTATAGT-3’

5’-ATGGCCATGTAGTGAGGACA-3’
[/TD]
[/TR]
[TR]
Set 2
[/TD]
[TD="width: 16%"] [/TD]
[TD="width: 56%"] 5’-ACTACTGAGTTTCTGTTATAGTGTTTTT-3’
5’-GTCAATCTCTGCACCTGGAAAT-3’
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
PCR Product Sizes of Observed Alleles
[TABLE="width: 594"]
[TR]
[TD="align: center"]
Allele
(Repeat #)
[/TD]
Set 1
[/TD]
Set 2
[/TD]
Repeat Structure

[/TD]
Ref.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 10
[/TD]
176 bp
[/TD]
233 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]7[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 11
[/TD]
180 bp
[/TD]
237 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]8[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 12
[/TD]
184 bp
[/TD]
241 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]9[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 13
[/TD]
188 bp
[/TD]
245 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]10[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 14
[/TD]
192 bp
[/TD]
249 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]11[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 15
[/TD]
196 bp
[/TD]
253 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]12[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 16
[/TD]
200 bp
[/TD]
257 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]13[/SUB]
[/TD]
371
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 17
[/TD]
204 bp
[/TD]
261 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]14[/SUB]
[/TD]
1386
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 18
[/TD]
208 bp
[/TD]
265 bp
[/TD]
[TAGA][SUB]3[/SUB]tagg[TAGA][SUB]15[/SUB]
[/TD]
1381
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] 19
[/TD]
212 bp
[/TD]
269 bp
[/TD]
[/TD]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ovde imamo spisak nekolicine "vaznijih" DYS

http://www.cstl.nist.gov/strbase/str_fact.htm

Hvala

Pa recimo procenat I2a haplogrupe od čitavih 1%, čini mi se da čak ima više haplogrupe L u istočnom Tirolu.

Pa zatim zašto nema I2a Dinaric ni u starosjediocima, kad ga već nema sa R1a1? Koji su se to Sloveni i kada naselili u istočni Tirol i kada? I koji su to Sloveni mogli biti sastavljeni od samih R1a1 bez I2a komponente?
Slovenački arheolozi prepoznaju dva vala doseljavanja Slovena u taj region. Prvi, sa sjevera od grupe tzv. zapadnih Slovena, koji i nije tako duboko dospio. I drugi sa istoka prilikom avarske najezde. Da znamo podgrupe ove R1a1 u Tirolu , a kažu da su u bazi yhrd ostavili str podatke studije, možda bi mogli vidjeti koji je to Tirolski R1a1.

Mislio sam da su Lombardi bar u jednom periodu naseljavali Tirol, ali nisu, oni su otišli južnije. Od german u Tirol su se naselili Ostrogoti i Bavarci. Sve mi se čini da je I1 ostrogotska,a R1b U106 Bavarska.

Danas mi je mejl poslao jedan od rijetkih pripadnika grupe I2a P37.2 Alpine sa prezimenom de Lotto. Po nekom porodičnom predanju pripadnici ove familije vode porijeklo još iz rimskog vremena od tzv. Palatina, a ti Palatini su bili opet germanski najamnici u rimskoj službi (bar mi je tako čovjek napisao). Kako god, ova mala Alpine grupa je interesantna zato što je P37.2, anije ni M26 ni M423. Tj. Alpe mu dođu ipak kao neki centar razdvajanja I2a haplogrupe na istočnu i zapadnu varijantu.

Prvo, ko je tamo ziveo pre dolaska Slovena, i pre sirenja Rima. Da li ta populacija "romanska" je starosedelacka ? Sto je moguce, jer nevidim razlog zasto bi Rimljani isli da koloniziraju zabacene planinske krajeve, kad su bila raspolozljiva druga plodna zemljista. Da li moze neka populacja iz "slovenskog" dela da se proceni ko starosedeoci ?

Moje tumacenje :
R1a doalzi sa Slovenima, to je vise nego jasno. Dovodi i mali deo I2a, i izgleda i E V13. Zasto mali deo I2a ? pa malo je i logicno, zapadno slovenski krajevi nisu imalu prisustvo I2a, on dolazi na zapadu sa istoka, i dovode ga srpska plemena. Juzni I2a din, se sirio sa karpatima ka jugu, Srbi krenuli ka zapadu a drugi sloveni I2a din su isli juzno od Karpata pa na Balkanu, dosli su do Slovenije, gde se mesaju sa "slovene sa severa", ali ne do izvora Drave. Sloveni na Alpima dolaze verovatno sa severa, kod tih Slovena, nema I2a.

Sta je ravnomerno, i sa jedne i druge strane ? I1, I2b, U106 sto nema sumnje da se veze sa dolazak Germana, medjutim, ima vise U106 kod Romana (geografski kraj), a Vise I1 kod Slovena (geog. kraj), malo je nelogicno, mozda su jedan deo I1 doneli i sloveni?
U152, keltski, malo vise u romanski kraj, jedna deo moze biti starosedeoca ili vezan za dolazak rimljana, jedan deo je doasao sa Germanima.

Ako gledamo neoliticke markere :
Vezano za E, ne razumem rezultate, da li je moguce da romanski kraj ima E koji nije V13 ??? Sto bi znaclo da je E V13 dosao sa Slovenima, u tom slucaju, vise E V13 je doslo nego I2a. A drugo, koji su ti E na jugu? ostatak nekih rimskih robova iz Afrike ?

G, J su verovatno prvi stanovnici, koji su opstali.

E sad, ono sto je meni najzanimljivije, grupacija R1b van italo-kelto-germana
R1b M412, samo na jugu ! ili R1b L51, odnosno veza izmedju anatolskog R M269-L23 i R L11 (kelto-germani) koga nema na istoku.
Te mutacije skoro da nema u zapadnoj Evropi (ima u Spaniji), a ona moze da objasni kako su stigli kelto-germani nazapadu. Tako da prisustvo tog markera donosi mogucnost dolaska preko Italije.
Mozemo da skupimo zajedno R M412 i E (bez V13), zato sto se nalaze samo u romanskom kraju. Moze biti da su robovi koje su doveli Rimljani, ili ostatak njihovih ratnika ? R M412 moze biti da se povukao isto u planinama posle najezde (rodjaka) italo-kelta ?
Za te 2 grupe, bilo bi interensantno videti da li ih ima u ostalim delovima juznih alpi, onda bi znali da lisu robovi-vojnici ili staro stanovnistvo.

Svakako, analiza planina, kao regione ge se bezalo, mogu da objasne dosta seoba i promena u Evropi.
Rad je bas zanimljiv, i lepo su odvoijili ta 2 regiona, steta sto nisu napravili kartu kao sto je ona Ceska. Ali nisam razumeo kako su izabrali narode sa kojima su hteli da ih uporede. Zasto Hrvate i juzno Poljake, a ne Slovene, Slovake ili Cehe ? Opet su dokazali bliskost juzno Poljaka i Hrvata, ali posto nema drugih slovenskih naroda neznaci nista. Ili je cilj da objesne kako su ipak oni najbllizi ostalim komsjijama germanima.

Namjerno sam ovo napisao, jer je to još jedan dokaz da I2a nije tu bio u rimsko doba.

.
Ja sam tebi skretao pažnju da ne zaključuješ kolokvijalno. To da haplogrupe ( pogrešno si se izrazio I2, ali nema veze - I2 Din) nije bilo tu u vreme Rimljana nije neki zaključak. To je očekivani zaključak po meni, s obzirom na TMRCA is obzirom da se u vreme ekspanzije i instalacije Rimljana veoma lako mogla izvršiti diferencijacija po boji tela kao i da je ova DIN haplogrupa imala svog istokodnog prethodnika kome se ne može ući u trag, a zna se da se podelio na prostoru koji nije u istočnoj Evropi nego mnogo zapadnije. Jedno je sve izvesnije, da su Pelasti bili I2a1, a oni su osnovali civilizaciju na Apeninskom poluostrvu. Kad izvlačiš zaključak onda teraj od početka do kraja iz mnogih pravaca i zapitaj se odakle u Italiji 9 - 12 % a na Sardiniji čak 18 % mitohondrijalne DNK H ? Da li su možda kupovali žene od I2a1 i dovodili ih iz Zakarpatja ili su im kojim slučajem pobili muževe u petstogodišnjem krvavom ratu bez ikakvih pravila?

IJ kao haplogrupa odavno postoji u teorijskom obliku a koliko ja znam za sada nije bio pronadjen nijedan zivi nosilac ove haplogrupe.

Po ISOGG je odlikuju sledeci snipovi: IJ M429/P125, P123, P124, P126, P127, P129, P130, S2, S22

Wikipedia za njih govori sledece:

Dakle, ako se pokaze kao istina, bice to zaista veliko otkrice i haplogrupa sa najstarijim TMRCA u Evroaziji.

Da, zanimljivo otkrice, ipak prezivi i po neki koji ne nosi mutaciju vecine. Taj deo sveta, Anatolija-Mesopotamija-Kavkaz je najkomplikovanije. Kolevka vise naroda, odakle su se sirili. Mesta gde se radjaju mutacije koj posle preplove svet, R1b, G, pa i IJ, pa J posebno.

Da, zanimljivo otkrice, ipak prezivi i po neki koji ne nosi mutaciju vecine. Taj deo sveta, Anatolija-Mesopotamija-Kavkaz je najkomplikovanije. Kolevka vise naroda, odakle su se sirili. Mesta gde se radjaju mutacije koj posle preplove svet, R1b, G, pa i IJ, pa J posebno.

Tako je. Tu ce verovatno jos da se nadje ostataka nekih vrlo retkih i drevnih haplogrupa.

Zanimljiva je etnicka skupina Asirijaca kojih u Iranu ima manje od 100000. Za njih se tvrdi da su semitskog porekla a evo kakvih se haplogrupa ima kod njih po ovom istrazivanju:

[TABLE="class: grid, width: 100, align: left"]
[TR]
[TD]C3[/TD]
[TD]2,6%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]G1[/TD]
[TD]5,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]G2a[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J1[/TD]
[TD]18[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J2a3[/TD]
[TD]10,3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J2a3b*[/TD]
[TD] 2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J2a3h[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q1*[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q1b1[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R*[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R1*[/TD]
[TD]5,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R1a1a*[/TD]
[TD]10,3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R1b1a2a*[/TD]
[TD]23,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]T[/TD]
[TD]10,3[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Mozemo da primetimo veliko prisustvo haplogrupa sa "*" sto unapred govori o njihovoj starosti. Imamo dva coveka sa R1* koja je postojala pre cepanja na R1a i R1b pa cak i jednog coveka koji je R*, dakle, pre cepanja na R1 i R2. I tako su Asirijci svrstani u semitsku grupu po jezicko/kulturalnom nasledju a ne po nosiocima haplogrupa.

Inace, imao sam priliku da upoznam nekoliko pripadnika ovog naroda. Zaista interesantne fizionomije i mesavina svega i svacega.

i da ne zaboravim.... 20-23 IX u Beogradu se odrzava simpozijum o slovenskoj nauci i kulturi. Jedan od diskutanata ce biti i Anatolij Kljosov koji ce odrzati predavanje o genetickoj genealogiji u Srbiji i na Balkanu. U skopu simpozijuma bice i poseta Vinci i Lepenskom Viru. Bice ovo lepa prilika da se upute pitanja iz prve ruke.

Ako nekome treba vise informacija, neka mi napise na P.M.

i da ne zaboravim.... 20-23 IX u Beogradu se odrzava simpozijum o slovenskoj nauci i kulturi. Jedan od diskutanata ce biti i Anatolij Kljosov koji ce odrzati predavanje o genetickoj genealogiji u Srbiji i na Balkanu. U skopu simpozijuma bice i poseta Vinci i Lepenskom Viru. Bice ovo lepa prilika da se upute pitanja iz prve ruke.

Ako nekome treba vise informacija, neka mi napise na P.M.

Mene interesuje

Ne znam koliko je karta istinita, ali jedna stvar je posebno interensantna, pogledajte gde se nalaze huni, na severno-istocnim karpatima. Ja tu predpostavljam da je bio centar I2a, Huni dolaze i kreiraju prvo pomeranje Srba ka zapadu, a ostali idu prema jugu. Srbi koji idu prema zapadu nose sa sobom I2a din S (i malo I2a din), oni koji idu prema jugu nose I2a din N. Ali su istog porekla, sto objasnava veliki udeo I2a din kod jednih i drugih. Pre Huna, ne pominju se Srbi, ni sloveni, na to podrucij se pominju Sarmati. Predpostavljam da su Srbi pleme sarmatsko, koje je dalo ime slovenskoj populaciji na tom delu karpata, Huni slome Sarmate i dodje do seobe Slovena sa Karpata i Panonije. Posle huna, opustosene krajeve zauzimaju Hrvati (koji su bili pre toga malo istocnije), i onda dolazi drugi talas seoba.

Origins_500A europe.jpg

Tako je. Tu ce verovatno jos da se nadje ostataka nekih vrlo retkih i drevnih haplogrupa.

Zanimljiva je etnicka skupina Asirijaca kojih u Iranu ima manje od 100000. Za njih se tvrdi da su semitskog porekla a evo kakvih se haplogrupa ima kod njih po ovom istrazivanju:

[TABLE="class: grid, width: 100, align: left"]
[TR]
[TD]C3[/TD]
[TD]2,6%[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]G1[/TD]
[TD]5,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]G2a[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J1[/TD]
[TD]18[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J2a3[/TD]
[TD]10,3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J2a3b*[/TD]
[TD] 2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]J2a3h[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q1*[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q1b1[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R*[/TD]
[TD]2,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R1*[/TD]
[TD]5,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R1a1a*[/TD]
[TD]10,3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]R1b1a2a*[/TD]
[TD]23,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]T[/TD]
[TD]10,3[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Mozemo da primetimo veliko prisustvo haplogrupa sa "*" sto unapred govori o njihovoj starosti. Imamo dva coveka sa R1* koja je postojala pre cepanja na R1a i R1b pa cak i jednog coveka koji je R*, dakle, pre cepanja na R1 i R2. I tako su Asirijci svrstani u semitsku grupu po jezicko/kulturalnom nasledju a ne po nosiocima haplogrupa.

Inace, imao sam priliku da upoznam nekoliko pripadnika ovog naroda. Zaista interesantne fizionomije i mesavina svega i svacega.

Osim R*, imamo i pripadnike C*, H*, L*, NO*, F*, Q1*, L* i jos E1b1b1 M35* (istocna afrika).
Izgleda da se Noeva barka stvarno tu se iskrcala :)

Nema niko u Iranu izrazen J2b2, taj albanski J2, osim nekih afro-iranaca (ko je to?), 8,5 %.
Za R1b L23* verovatno (van zapdno evropskog) bi mogli da nadju nove clustere.

Postoji jedna teorija da je po doseljavanju Slovena na Balkan postojala vlaško-šiptarska oblast između Srba i Bugara, i da su se potom Šiptari odselili u Albaniju a Rumuni na severoistok u današnju Rumuniju. O etnogenezi Rumuna se zna jako malo, i mislim da kada bi se to rasvetlilo, da bi to bacilo jedno novo svetlo na istoriju Balkana

Ono o cemu si ti ovde govorio nije sasvim bez osnova

j2b%20m12%2C102%20var%20pericic%202005.gif

Ovde se jasno vidi da je epicentar varijanse hg J2b-M12 smesten istocnije od prostora danas naseljenih Albancima.

Одакле онолико И хаплогрупе међу Курдима поготову у Турској.

Taj I je I2a2*, mislim da imamo specijaliste I2a grupe ovde koji ce nam objasniti sta je taj I2a2 ? Ima i R1a Z282, koji je evropski. Zanimljivo da ti Kurdi koji nose te mutacije su iz grupacije Sorani. Pa mislim da je lako doci do sledeceg, Sorani = Sorbani, ili Sorani = Sormani = Sarmati. Pre vise slucajnosti (nose I evropsku + R1a evropsku). Kako i kad su presli Kavkaz (ne verujem u suprotni smer) ? Pored Sorana, imamo i Kurmane koje lako mozemo da priblizimo sa Kumane, sto se podklapa posto nose R1b izgleda najvise (i ako je svakako anatolski R1b, ali nose ga i azijati)

http://kurdishdna.blogspot.com/2012/06/kurdish-y-dna-part-vi.html

Kurdish Y-DNA Part VI
Just a new update (highlighted in yellow):

1x E1b1b1c1a (Alevi Kurmanji from Dersim/Turkey)
1x G2a (Alevi Kurmanji from Turkey)
2x J1 (Feyli, originally from Iran)
1x J1c3 (Sorani from Iran)
1x J2 (Kurmanji from Turkey)
1x J2a3a (J2a1a at 23andme; J2a4a at ISOGG 2009; he is M47+, M322+)(Yezidi from Iraq)
1x T (Sorani from Koysinjaq/Iraq)
1x R2a (Sorani from Sulaymaniyah/Iraq)
1x R1b1a2* (Kurmanji from Zakho/Iraq)
1x R1b1b2a (Zaza from Turkey)
1x R1b1 (P25+)(Kurmanji from Maras/Elbistan/Turkey)
1x R1a1a (Z93+, L342+, L657-)(Sorani from Sulaymaniyah/Iraq)
1x R1a1a (Z283+, Z282+, Z284-, M458-, Z280-, subclade 3 only his paternal great-grandfather is Kurdish from Turkey)
1x R1a1a (Alevi Zaza from Dersim/Turkey)
1x R1a1a (Alevi Kurmanji from Dersim/Turkey)
1x I2a2a* (old I2b1*; L1229-, L1230-) (Sorani from Sulaymaniyah/Iraq)

The mutations Z282 and Z283 in Y-haplogroup R1a1a seem to have pretty much the same age.

The "Roots group" of the haplogroup I2a2a* (old I2b1*) in Europe seem to be L1229+ (group "1.1") or L1230+(group "1.2"), at least in the FTDNA I2b1/M223 Y-CLAN STUDY. The Sorani Kurd (at the bottom of the list above) was part of this group but turned out to be L1229- and L1230-. He is now in group "1.6".

The tree presented in the results part of the I2b1/M223 Y-CLAN STUDY shows the details/relationships of the different groups of I2a2a*. The position of the mentioned Sorani Kurd is highlighted in bold.

Jedna zanimljiva karta hg E1b-M78

ona je nadgrupa za sledece podgrupe:

E1b1b1a1 (V12)
E1b1b1a2 (V13)
E1b1b1a3 (V22)
E1b1b1a4 (V65)

E1b1b1a.png

Ideja da stavim ovu kartu mi je dosla kada sam se setio invetigatorove dileme o poreklu M78 na Tirolu.

Arheološki lokalitet "Velika hunka", Pilatovići, Požega; V vek pne
"Од значајнијих материјалних налаза, пронађени су:
египатски скарабеј, уз спаљене остатке кнеза
златни раскошни накит, астрагални појас и украси са одеће, уз женску особу"
http://sr.wikipedia.org/sr/Велика_хумка
Deo koaovskih Albanaca insistira na tome da su Egipćani.
???

malo je van teme, ali dobro, mozda i genetika to dokaze.

Od kad sam sazano da grci neznaju da izgovore tvrdo B, za uvozne reci prepisu MP. M, B, P su svakako zvukovi koje proizvode usne, i videcete da je nijansa u poziciji usana da bi presli sa jedan na drugi zvuk.
Sto znaci da predpostaljam da su Grci (i drugi narodi) mesali M sa B i P.

E sad, ako uzmemo to u obzir, dolazimo do :
Sorbi = Sormi = Sarmati ( -ati je samo padez koji oznacava narod u mnozini, imamo bezbroj grupacije naroda koji se zavrsavaju sa -ati)
Sirmium = Sirbium ( a znamo da se panonijom setali sarmati za vreme rimljana)

Ali i sledece, kurdsko pleme kurmane me navelo na ovo :
Horvat = Kurbat = Kurman = Kuman a Kurbat = Karpat (od kad se Karpati zovu Karpati?, kad se prvi put pomimju, znam za "Carpi" kao narod)

A i ovo,
Armenia = Arbenia ( i jedan i drugi narod ne zovu sebe tako, nego ih stranci tako zovu, i sve vise izgleda da ovi drugi imaju veze sa nekim narodima iz istocne anatolije)

I dokaz da mozda idem pre daleko, Malta = Balti, sto znamo da nije, tako da i ono gore ne mora da bude tacno, ali evo nekoliko primera gde se mesa M i B
Bombay = Mumbay
Subota = Samedi (Fr)
Fluvius = Flumen ( i jedno i drugi latinski)
Marbre (fr) - Marvany (hu) = Mermer
Prvi = Premium (lat)

Ima sigurno jos primera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back