Pa recimo procenat I2a haplogrupe od čitavih 1%, čini mi se da čak ima više haplogrupe L u istočnom Tirolu.
Pa zatim zašto nema I2a Dinaric ni u starosjediocima, kad ga već nema sa R1a1? Koji su se to Sloveni i kada naselili u istočni Tirol i kada? I koji su to Sloveni mogli biti sastavljeni od samih R1a1 bez I2a komponente?
Slovenački arheolozi prepoznaju dva vala doseljavanja Slovena u taj region. Prvi, sa sjevera od grupe tzv. zapadnih Slovena, koji i nije tako duboko dospio. I drugi sa istoka prilikom avarske najezde. Da znamo podgrupe ove R1a1 u Tirolu , a kažu da su u bazi yhrd ostavili str podatke studije, možda bi mogli vidjeti koji je to Tirolski R1a1.
Mislio sam da su Lombardi bar u jednom periodu naseljavali Tirol, ali nisu, oni su otišli južnije. Od german u Tirol su se naselili Ostrogoti i Bavarci. Sve mi se čini da je I1 ostrogotska,a R1b U106 Bavarska.
Danas mi je mejl poslao jedan od rijetkih pripadnika grupe I2a P37.2 Alpine sa prezimenom de Lotto. Po nekom porodičnom predanju pripadnici ove familije vode porijeklo još iz rimskog vremena od tzv. Palatina, a ti Palatini su bili opet germanski najamnici u rimskoj službi (bar mi je tako čovjek napisao). Kako god, ova mala Alpine grupa je interesantna zato što je P37.2, anije ni M26 ni M423. Tj. Alpe mu dođu ipak kao neki centar razdvajanja I2a haplogrupe na istočnu i zapadnu varijantu.
Prvo, ko je tamo ziveo pre dolaska Slovena, i pre sirenja Rima. Da li ta populacija "romanska" je starosedelacka ? Sto je moguce, jer nevidim razlog zasto bi Rimljani isli da koloniziraju zabacene planinske krajeve, kad su bila raspolozljiva druga plodna zemljista. Da li moze neka populacja iz "slovenskog" dela da se proceni ko starosedeoci ?
Moje tumacenje :
R1a doalzi sa Slovenima, to je vise nego jasno. Dovodi i mali deo I2a, i izgleda i E V13. Zasto mali deo I2a ? pa malo je i logicno, zapadno slovenski krajevi nisu imalu prisustvo I2a, on dolazi na zapadu sa istoka, i dovode ga srpska plemena. Juzni I2a din, se sirio sa karpatima ka jugu, Srbi krenuli ka zapadu a drugi sloveni I2a din su isli juzno od Karpata pa na Balkanu, dosli su do Slovenije, gde se mesaju sa "slovene sa severa", ali ne do izvora Drave. Sloveni na Alpima dolaze verovatno sa severa, kod tih Slovena, nema I2a.
Sta je ravnomerno, i sa jedne i druge strane ? I1, I2b, U106 sto nema sumnje da se veze sa dolazak Germana, medjutim, ima vise U106 kod Romana (geografski kraj), a Vise I1 kod Slovena (geog. kraj), malo je nelogicno, mozda su jedan deo I1 doneli i sloveni?
U152, keltski, malo vise u romanski kraj, jedna deo moze biti starosedeoca ili vezan za dolazak rimljana, jedan deo je doasao sa Germanima.
Ako gledamo neoliticke markere :
Vezano za E, ne razumem rezultate, da li je moguce da romanski kraj ima E koji nije V13 ??? Sto bi znaclo da je E V13 dosao sa Slovenima, u tom slucaju, vise E V13 je doslo nego I2a. A drugo, koji su ti E na jugu? ostatak nekih rimskih robova iz Afrike ?
G, J su verovatno prvi stanovnici, koji su opstali.
E sad, ono sto je meni najzanimljivije, grupacija R1b van italo-kelto-germana
R1b M412, samo na jugu ! ili R1b L51, odnosno veza izmedju anatolskog R M269-L23 i R L11 (kelto-germani) koga nema na istoku.
Te mutacije skoro da nema u zapadnoj Evropi (ima u Spaniji), a ona moze da objasni kako su stigli kelto-germani nazapadu. Tako da prisustvo tog markera donosi mogucnost dolaska preko Italije.
Mozemo da skupimo zajedno R M412 i E (bez V13), zato sto se nalaze samo u romanskom kraju. Moze biti da su robovi koje su doveli Rimljani, ili ostatak njihovih ratnika ? R M412 moze biti da se povukao isto u planinama posle najezde (rodjaka) italo-kelta ?
Za te 2 grupe, bilo bi interensantno videti da li ih ima u ostalim delovima juznih alpi, onda bi znali da lisu robovi-vojnici ili staro stanovnistvo.
Svakako, analiza planina, kao regione ge se bezalo, mogu da objasne dosta seoba i promena u Evropi.
Rad je bas zanimljiv, i lepo su odvoijili ta 2 regiona, steta sto nisu napravili kartu kao sto je ona Ceska. Ali nisam razumeo kako su izabrali narode sa kojima su hteli da ih uporede. Zasto Hrvate i juzno Poljake, a ne Slovene, Slovake ili Cehe ? Opet su dokazali bliskost juzno Poljaka i Hrvata, ali posto nema drugih slovenskih naroda neznaci nista. Ili je cilj da objesne kako su ipak oni najbllizi ostalim komsjijama germanima.