Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Lep prikaz rasprostranjenosti R1b -U106 (galsko-germanska)

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako pod Turancima misliš na turske narode generalno onda je za sada jedini dobar kandidat R1 haplogrupa, sa obe svoje varijante R1a i R1b. Te haplogrupe su najprisutnije kod većine turskih naroda Azije. Međutim trebalo bi proučiti i mtdna, koju iskreno slabo poznajem. Turski narodi su generalno mješavina evropoidne sa mongolskom rasom. Ako R1a i R1b uzmemo kao indoevropski element u njihovoj etnogenezi onda bi svakako C3 kao mongolska haplogrupa trebala da predstavlja onu neevropsku stranu priče. Prema tome bi turski narodi bili neka mješavina mongolske C3 i indoevropskih R1a i R1b haplogrupa.
Ujguri su genetski specifična civilizacija. Iako žive na istoku Kine, imaju u ukupnom genetskom materijalu oko 50% evropske genetike. Na njihovom području pronađene su i plavokose tarimske mumije, a veza sa Toharijancima je više nego izvjesna. Najzastupljenija pojedinačana haplogrupa među današnjim Ujgurima je R1a1a sa 22%, slijedi što je isto iznenađujuće J2 sa 20 %, zatim C sa 15 %, O3 sa 12% i tako dalje.
J2a haplogrupa iako ne previše brojna skoro ekskluzivno je nađena u gornjim indoevropskim kastama Indije. Sa ovim nalazom J2 kod Ujgura postavlja se pitanje koja se to grupa J2 haplogrupe infiltrirala u indoevropski korpus i kada.
Što se Turmena tiče kod njih je ubjedljivo sa 37% najzastupljenija R1b haplogrupa. Slijedi R1a1a sa 7% pa J2 sa 17%, F sa 13%, K sa 13%, P sa 10%. Vidljivo je da sa muške strane Turkmeni gotovo da nemaju mongolske genetike. Po procentu R1b najbliži su Baškirima koji imaju preko 80% R1b haplogrupe.
Iako su i Baškiri turski narod, očigledna je njihova indoevropska genetika, što se najbolje vidi na ovoj slici baškirske djece:
![]()
Lep prikaz rasprostranjenosti R1b -U106 (galsko-germanska)
![]()
Eupedia datira odvajanje P312 (keltska) i U106 (germanska) na - 5000 godine. Sto bi bilo negde u Evropi, ali koliko znam, nema neolitskih R1b u Evropi pronadjeni. nesto ne stima.
L23* (deda (+2000god) od P312 i U106) nalazi se u glavno u zapadnu aziju i na Balkanu,juznoj Italiji, i kod Grka a L23 datira od pre 7000 godina, tako da nije specificna za anatolce (+ siptare) (po eupedii).
Ne bih se puno pouzdavao u eupedijine podatke. Administrator tamo je R1b, ne znam da li se još sasvim oporavio od nepostojanja R1b u Evropi za vrijeme paleolita...Tako da ne znam ni da li je mjenjao podatke u vezi s tim. Mislim da se distribucija R1b najbolje vidi na onoj karti svih evropskih haplogrupa koje je Kor postavio na prethodnoj strani.
Što se naših R1b haplotipova tiče,to bi već zahtijevalo malo vremena da se uporede sa haplotipovima u Evropi.
Kartu si postavio za U152, sto nije isto sto i U106. U152 potice od P312, koji je rodjak sa U106.
U106 izgleda vise germanska nego keltska, od 27% R1b - 22,7% su U106 u Austriji, od ukupnih 43,1% R1b 18,7% kod Nemaca, od 54,3% R1b 35% kod Holandjana. Tamo su U106 najprisutnji. Kod Francuza, Spanca 7%, Iraca 5,9% kod Italijana samo 3,5%. Podaci su iz wikipedije.
A U152 izgleda u pravo vise keltska.
Ako nasi Vlasi i Rumunii nisu U152 (kelti), jesu li onda U106 (Germani) ? Ili ni jedno ni drugo ? Da li bi to znacilo da su Goti vise ostavili uticaja nego sto smo mislili. Nisam nasao datum mutacije za U106 i U152, moze neko pomoci ?
Eupedia datira odvajanje P312 (keltska) i U106 (germanska) na - 5000 godine. Sto bi bilo negde u Evropi, ali koliko znam, nema neolitskih R1b u Evropi pronadjeni. nesto ne stima.
.
http://2.***************/_Ish7688voT0/THYYn0iOp2I/AAAAAAAACiw/GTn5liL2F68/s1600/u106.jpg
Можда су они гусари из Улциња?
Znači r1b na balkanu niti je keltska niti germanska. Mislio sam da su se kelti proširili ka jugu i doneli ilirski kentum jezik, očigledno nisu, odakle su onda došli balkanski r1b
Па оно, јест. Ваша почиње 1992. а наша 2006. Богати тучете нас десетлеће и по!Problem u toj teoriji jest što neki narodi kao recimo moj Hrvatski ima mnogo bogatiju povijest a bogami i stariju od Srpske.
Eto vidiš:-) Vidiš da nisan lagao:-)Па оно, јест. Ваша почиње 1992. а наша 2006. Богати тучете нас десетлеће и по!![]()
Gospodo! Znam da je ovo srpski forum , znam da moderator pa i neki učesnici foruma usmjeravaju raspravu kako njima odgovara ali time se gubi smisao rasprave i ovo prestaje biti forum i postaje nekakav blog gdje kao u svetom pismu postoji istina u koju se ne smije dirat a raspravljat se može samo o kozmetičkim detaljima.
Ovdje na ovom forumu par učesnika stvara skroz novu povijest na osnovu par stotina genetičkih uzoraka koji uopće ne moraju bit reprezentativni.
Po @Koru, @Investigatoru su svi negdašnji Jugoslaveni nekad davno u prapovijesti bili zapravo Srbi ....
Konvertitstva je dakako bilo ali sa obje strane. Ti dakako misliš da nije bilo prelazaka sa katoličanstva na pravoslavlje..Ne svi Jugosloveni, zna se već koji. To je već toliko puta eksploatisana tema da je nema svrhe više ni ponavljati. I da stavimo ovu genetiku sasvim po strani, iz prostih istorijskih izvora je veoma lako utvrditi kad je Stevo postao Stipica za koricu kruva, da se izbavi zatvora, da dobije "promaknuće" itd. Isto tako veoma dobro znamo kakve je to psihološke devijacije proizvelo kod Stipice, tema konvertitstva je takođe obrađivana u psihologiji nebrojeno puta.
Ostaje samo nejasno zašto se Stipica opet drži starog društva, šta ga to žulja, zašto ne priča bajke o Biloj Hrvatskoj na nekom kajkavskom forumu već svoje bisere prosipa onima sa kojima nikakve veze nema, ni genetski kako reče.
Sem pustih priča o Biloj Hrvatskoj od Crnog Mora do Baltika Stipici fali samo još jedno, a to su :činjenice
Pa kad ih pribavi, ili postavi nešto približno iscrpno onome što su ovdje postavljali ostali učesnici, možda i zapodjenemo raspravu sa Bilim Hrvatom porijeklom iz odakle ono bješe? Krakova?
Konvertitstva je dakako bilo ali sa obje strane. Ti dakako misliš da nije bilo prelazaka sa katoličanstva na pravoslavlje..
Pitaj Šešelja kad su njegovi postali pravoslavci:-)
Ta priča o Šešelju je samo primjer površnosti i senzacionalizma u kome živite. Da si malo vredniji veoma bi lako došao do podataka o porodici Šešelj koja čak nije ni iz Popovog Polja, već je doseljena iz Riđana kraj Nikšića sa slavom Lučindan. I zna se kad je Joko Šešelj iz Popova polja otišao u Metković i primio katoličku vjeru. Ali vama je lako da zaključujete po principi: Ima Hrvata Šešelja, pa onda je i Vojo Šešelj Hrvat koji je prešao na pravoslavlje. Da ne pominjemo pravoslavne Šešelje koji su odselili u Liku pod izmjenjenim imenom Žeželj.
Znači, niti su Šešelji starosjedioci u Popovom polju, niti su originalno bili katolici, ali čak i da su bili katolici u Popovom polju mogu biti samo i uvijek samo jedno -Srbi, s obzirom da je Popovo polje u srpskoj državi bilo u kontinuitetu od 7. vijeka do pada pod Turke, a pod Hrvatima nije bilo nikad niti je ikad u Popovom polju zabilježen ikad ijedan Hrvat. Nađi mi Hrvate u Popovom polju prije 19. vijeka...Ako kreneš da tamburaš o katolicima, biće to opet ona stara Hrvati= katolici. Vjera nije isto što i nacija, to su dvije odvojene kategorije. Zanimanje je treća, stranačka pripadnost sledeća itd.
Gospodo! Znam da je ovo srpski forum , znam da moderator pa i neki učesnici foruma usmjeravaju raspravu kako njima odgovara ali time se gubi smisao rasprave i ovo prestaje biti forum i postaje nekakav blog gdje kao u svetom pismu postoji istina u koju se ne smije dirat a raspravljat se može samo o kozmetičkim detaljima.
Ovdje na ovom forumu par učesnika stvara skroz novu povijest na osnovu par stotina genetičkih uzoraka koji uopće ne moraju bit reprezentativni.
Po @Koru, @Investigatoru su svi negdašnji Jugoslaveni nekad davno u prapovijesti bili zapravo Srbi ....
Zanimljivo!
Problem u toj teoriji jest što neki narodi kao recimo moj Hrvatski ima mnogo bogatiju povijest a bogami i stariju od Srpske.
Znam,znam . Neki se od vas propinju na zadnje noge sad al to je fakat i točka.
Zanimljivo mi je koliko neki svojataju recimo Bošnjake,Crnogorce i Hrvate a napamet im ne pada svojatati Šiptare :-)
Pa današnji moderni Srbi dijele sa Šiptarima podosta gena.
Ja bi se usudio reći da su sličniji Srbi i Albanci nego recimo Srbi i Hrvati.
Molio bi @Kora koji se tako svojski trudi objasnit svima kako su Hrvati heterogen narod, da postavi neku mapu Srbije gdje se jasno vidi raspored haplogrupa po zonama pa da vidimo koliko su Srbi kopaktan etnos.
Naravno ,takva karta još ne postoji:-)
Ali za Hrvatsku podataka ko u priči.
Ja neću tvrditi da mi današnji Hrvati vučemo porijeklo od jednog plemena.... jer to je suludo tvrdit.
Zar Srbi možda jesu od jednog plemena??
Dok ova paleogenetika malo ne uhvati korijena i ne budemo imali više uzoraka (ne privatnih) sve opcije su otvorene.
Ajmo uzest da je točna teorija da su nositelji haplogrupe I2 doselili na balkan u 6.ili 7.stoljeću....
Jesu li nositelji te haplogrupe bili sve od reda srbin do srbina??
Kor@ tvrdi da jesu..
A di su dokazi ??
Nema ih naravno ,jer riječ je samo o pustoj želji jednog forumaša.
Izvini Kor ali meni je presmiješno kako se zaplićeš u vlastitoj teoriji.
Navodno su Srbi i Hrvati bili susjedi i u pradomovini, ali to su vjerojatno inerpretacije negdašnjih Jugoslovena, jer ako je to točno onda su pripadnici I2 "Srba" na balkan stigli ravno iz ni manje ni više nego Bile Hrvatske.
@Kor ,Molio bi te da postaviš neku kartu haplogrupa za područje negdašnje Bile Horvatije .
Zanima me područje od Krakowa do Lavova
Da li je tamo možda raznovrsnost i frekvencija I2 dovoljna da možemo ustvrdit da je to naša domaja tj. Pra-domaja.
Ako jest onda slobodno moremo Porfirogeneta u bibliju za petog evanđelistu stavit :-)
Evo čitam neki dan na nekom hrvatskom:-) portalu, kako u zapadnoj Ukrajini negdje oko Lavova postoji arheološko nalazište Stiljsko
Navodno je to Stiljsko bilo sjedište tih Bilih Horvatov ...
A nije bilo malo to sjedište.
Po ukrajinskim arheolozima koji tu čeprkaju zadnjih 30 god. Stiljsko je imalo utvrđene bedeme u dužini 10 km i tu je živjelo oko 40 tisuća Bilih Hrvatov (a more bit da je bija i koji Srbin). Taj grad je navodno egzistira od tamo negdi 8.stolj. pa do 10st. U svoje vrijeme to je bila najveća metropola ne samo Hrvata već i svih slavena. Tako barem tvrde Ukrajinski povijesničari.
Po ukrajinskim arheolozima grad je počeo propadati još u devetom stoljeću kad ga je napustio velik broj tih navodnih Hrvata.
Ovdi kod nas pivaju da smo mi od “Stolića Sedmog“ pa mi nije jasno jesmo li odozgar pošli u devetom da bi ovdi stigli u sedmom stoljeću:-)
Ili je možda vjerojatnije da smo odozgar dolazili u dva tri veća vala .
Bogati milog...
To ispada da su ti Hrvati ovamo dolazili ka današnji gastarbajteri u Njemačku. Znači pristizalo se u valovima u nekih 100-150 godina..
Pa to je i logično...
Guglajući pojam Bila Horvatija naletih na stranice jednog Hotela u zapadnoj Ukrajini koji se upravo tako zove:-)
Veza između Ukrajine i Hrvatske je veoma zanimljiva.
Ta ukrajinska ikavica je još jedna stvar koja nas veže. Zanimljivo je da je i Ukrajinska ikavca upravo na zapadu oko Lavova najčistija.
Ako su Hrvati došli na balkan kao narod onda je to moglo bit samo iz Bile Horvatije.
Logikom bi se dalo zaključit da su bili ikavci ... zar ne??
Molio bi Kora@ da nam svima postavi kartu dijalekata i nariječja područja bivše Juge da vidimo dokle su se prostirali ikavci.
To bi moglo objasnit dokle su se raširili ti Hrvati:-)
Nadam se samo da u Popovu polji nije bilo ikavaca, zbog tebe Kor@
ali nekako me strah ah ha:-)
Konvertitstva je dakako bilo ali sa obje strane. Ti dakako misliš da nije bilo prelazaka sa katoličanstva na pravoslavlje..