Генетичка генеалогија

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Занимљив калкулатор. Мени је као резултат испало да сам ирано-нордоид, што ме искрено речено ипак изненађује, јер бих се пре сврстао у неки робуснији тип попут кромањонца.


Да ли неко може да ми објасни шта све ове бројке значе?

1)
Your cephalic index is: 71.4 (dolichocephalic)
Your height/length index is: 61.9 (orthocephalic)
Your height/breadth index is: 86.7 (acrocephalic)
Your facial index is: 95.3 (hyperleptoprosopic)
Your upper facial index is: 58.6 (leptene)
Your nasal index is: 69.8 (leptorrhine)
Your estimated endocranial volume is: 1515 cc (aristencephalic)
Your estimated brain weight is: 1418 gr

2)
Euclidean Distance Mahalanobis Distance Cosine Similarity
Proto-Europoid: 24 48 -0
Mediterranoid: 17 19 0.16
Alpinoid: 18 15 -0.14
Irano-Nordoid: 13 9 0.35
Dinaroid: 24 23 -0.49

3)
Your classification is Irano-Nordoid (using Euclidean distance), Irano-Nordoid (using Mahalanobis distance), and Irano-Nordoid (using Cosine similarity).

According to Euclidean Distance:

You are metrically closest to Plate 24, Figure 2 (distance = 9)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 1 (distance = 55)

According to Mahalanobis Distance:

You are metrically closest to Plate 23, Figure 1 (distance = 6)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 1 (distance = 130)

According to Cosine Similarity:

You are metrically closest to Plate 24, Figure 2 (similarity = 0.62)
You are metrically furthest from Plate 12, Figure 3 (similarity = -0.745)



А само успут да питам, где ви радите те анализе својих гена, како изгледа да процедура и колико је та анализа поуздана?


Sve te brojke su indeksi koji govore o razmerama pojedinih delova glave. Vise o tome ima ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Cephalic_index

Drugi deo rezultata (koji pocinje sa Euclidean Distance) se odnosi na razlicite nacine proracunavanja indeksa, kao i matematicku udaljenost od pojedinih tipova.

Treca kategorija bi trebalo da pokaze ilustracije ljudi na kojih najvise licis po tvojim parametrima ali mislim da toga na njegovom sajtu nema.


Analize se mogu raditi i kod nas preko firme koja ima sajt dnk.rs
 
I ja sam danas imao vise slobodnog vremena pa odlucih da ponovim merenje. Da se razumemo, bez specijalne opreme, tesko da cete u milimetar izmeriti proporcije svoje glave ali greska od 5 mm tamo gde je rezultat preko 220 mm i nije tako strasna.

Dakle, dobio sam od prilike ove rezultate:


Your cephalic index is: 79.5 (mesocephalic) -srednje izduzena glava
Your height/length index is: 71.4 (hypsicephalic) -visoko celo (sa indeksom vecim od 62,6)
Your height/breadth index is: 89.8 (acrocephalic) -- velika lobanja
Your facial index is: 82.8 (euryprosopic)-- indeks sirokog lica
Your upper facial index is: 51.7 (euryene)-- siroko celo
Your nasal index is: 58.3 (leptorrhine) - dug i uzak nos
Your estimated endocranial volume is: 1860 cc (aristencephalic) --veliki mozak
Your estimated brain weight is: 1786 gr



Euclidean Distance Mahalanobis Distance Cosine Similarity
Proto-Europoid: 26 19 0.52
Mediterranoid: 53 114 -0.42
Alpinoid: 32 42 0.34
Irano-Nordoid: 44 74 -0.36
Dinaroid: 38 48 -0.01


Your classification is Proto-Europoid (using Euclidean distance), Proto-Europoid (using Mahalanobis distance), and Proto-Europoid (using Cosine similarity).


Isto sam proverio i kod brata, i kod njega su vrlo slicni rezultati.


BTW, moracete nekoga da zamolite da vam pomogne oko merenja ako zelite da dobijete dovoljno precizne podatke.
 
Poslednja izmena:
haplogroupi.png


Sta je sa ovom kartom? Tacna ili netacna?
 
Gledao sam BBC dokumentarac o Keltima u Britaniji. I sad onom voditelju rade haplo-test i izadje mu rezultat poklapanja centralna Evropa, Balkan i Portugal tamo par onih tacaka :D A zivo me zanima koja mu je izasla posto nisu rekli. I on se kao iznenadio posto je Scot kako kao nema u UK vecinski svoje kao ... :D Al ne rekose sta ispalo...
 
Tacna generalno...
Da, generalno, sa Gausovom raspodelom verovatnoće. Da razjasnim:

Gausova raspodela polazi od jedne pretpostavke, da je tako bilo od početka, a onaj ko je radio ovu kartu po gausovoj pretpostavci ima sasvim drugu pretpostavku - da nije tako bilo od početka. E, sad neka mi moj drug Kor pomogne pa neka mi kaže kako je moguća normalna raspodela u sistemu koji je došljački a s druge strane pouzdano znamo da se pik na Kosovu koji je nastao u 20. veku koristi opet za drugu pretpostavku i generišu izohipse oko njega kao da je normalan i početni.
 
Poslednja izmena:
Te karte generalno pokazuju trenutno stanje i ne vidim u tome nista lose.

Sto se tice izohipski, kada se generisu na uzorku koji odgovara trenutnom stanju, onda se dobiju oankve slike kakve su sa E1b na Kosovu. To ispada da je zariste te haplogrupe i neuk covek bi od oka mogao da zakljuci da je u pitanju izvoriste te haplogrupe. (karta A)

E... onda se uzme druga kategorija: raznovesnost gena. I za divno cudo, tamo gde je najveca procentualna koncentracija haplogrupe E1b, imamo ubedljivo najmanju raznovrsnost gena. To ujedno dokazuje da je brojnost populacije rezultat demografske eksplozije novijeg datuma (karta B)

F4.large.jpg
 
Svatko tko pogleda kartu vidi da su danasnja RH i BIH jedna cjelina. Al iizgleda da ti to nevidis. Pogledaj malo bolje.

Karta ne može biti primarni izvor za izvođenje zaključaka sa obzirom da je i sama derivativ primarnih izvora koji su uglavnom genetičke studije pojedinih regiona. I te studije mogu značajno da variraju u zavisnosti od broja uzoraka i ne poklapaju se uvijek za isto područje. Ono što se za dinarski prostor može reći vezano za genetiku, a na osnovu naučnih studija dosad objavljenih je sljedeće:

Haplogrupa I2a1b1 Dinaric dostiže vrhunac u Hercegovini sa 70%, zatim slijedi Dalmacija sa 50-60%, Bosna sa oko 50%, Srbija sa 40%, Vojvodina 35%, Crna Gora 30%, Slavonija i Zagorje 30%, Makedonija 25%, Slovenija 20%, Kosovo i Metohija 10%. Iz ovog se može izvući samo jedan zaključak, a to je da je Hercegovina matična oblast I2a1b1 Dinaric haplogrupe na Balkanu. Sledeće bi bilo da postavimo pitanje : koji narod je živio u Hercegovini u srednjem vijeku? Sasvim je jasno da to mogu biti samo Srbi, svi poznati istorijski izvori govore da je to tako.

S druge strane imamo maksimalnu vrijednost od 35% R1a1 na čakavskom ostrvu Krku gdje Hrvati žive od ranog srednjeg vijeka.Zaključke je lako izvući.
 
A da ja u tom smislu ništa ne izmišljam dovoljno je pogledati zaključke genetiček studije koja je tretirala sve slovenske narode i evo šta kažu:

Specific studies of Slavic genetics followed. In 2007 Rębała and colleagues studied several Slavic populations with the aim of localizing the Proto-Slavic homeland.[57] The significant findings of this study are that:
Two genetically distant groups of Slavic populations were revealed: One encompassing all Western-Slavic, Eastern-Slavic, and few Southern-Slavic populations (north-western Croats and Slovenes), and one encompassing all remaining Southern Slavs. According to the authors most Slavic populations have similar Y chromosome pools — R1a. They speculate that this similarity can be traced to an origin in the middle Dnieper basin of Ukraine during the Late Glacial Maximum 15 kya.[58]
However, some southern Slavic populations such as Bulgarians, Serbs, southern Croats and Macedonians are clearly separated from the tight DNA cluster of the rest of the Slavic populations. According to the authors this phenomenon is explained by "...the extensive contribution of the I HG to the Y chromosomes of the first people who settled in the Balkan region before the Slavic expansion to the genetic heritage of Southern Slavs the R1A percentage in the Balkans it's ~ 15% according with one of the maps on this page...."[58]

Dakle, vidimo južni i sjeverni Hrvati nemaju genetičke veze, jedni su bliski Srbima, a drugi Slovencima, jedni imaju I2a, a drugi R1a. Pa sad ko su ond azapravo pravi Hrvati. Austrijski popisi LIke iz 1712. nam daju odgovor i na to pitanje. U tim popisima naime jasno su odjeljeni Hrvati od tzv. Vlaha katolika ili Bunjevaca koje jedino katolička vjera dijeli od njihove jednokrvne i vidimo sad i genetički istovjetne braće tzv. Vlaha šizmatika iliti pravoslavnih Srba. Ta genetička podjeljenost hrvatskog naroda pokušava se donekle ublažiti pričama o nekim starosjediocima Vlasima iz ledenog doba, ali je nauka pobila i tu tvrdnju jasno dokazujući da je I2a haplogrupa u Hercegovini i Dalmaciji rezultat slovenskih seoba u 7. vijeku. Ako tu još dodamo lingvističku komponentu tj. podjelu na štokavski, čakavski i kajkavski slika je kompletna.E sad što nekome ne odgovara to je već druga priča.
 
Haplogrupa I2a1b1 Dinaric dostiže vrhunac u Hercegovini sa 70%, zatim slijedi Dalmacija sa 50-60%, Bosna sa oko 50%, Srbija sa 40%, Vojvodina 35%, Crna Gora 30%, Slavonija i Zagorje 30%, Makedonija 25%, Slovenija 20%, Kosovo i Metohija 10%. Iz ovog se može izvući samo jedan zaključak, a to je da je Hercegovina matična oblast I2a1b1 Dinaric haplogrupe na Balkanu. Sledeće bi bilo da postavimo pitanje : koji narod je živio u Hercegovini u srednjem vijeku? Sasvim je jasno da to mogu biti samo Srbi, svi poznati istorijski izvori govore da je to tako.

S druge strane imamo maksimalnu vrijednost od 35% R1a1 na čakavskom ostrvu Krku gdje Hrvati žive od ranog srednjeg vijeka.Zaključke je lako izvući.

Investigator podatak o 70% I2a u Hercegovini je podatak iz istraživanja iz 2005. godine koje je izvršeno na teritoriji zapadne Hercegovine. E sad koji je narod živio u zapadnoj Hercegovini u srednjem vijeku? Počnimo od Porfirogenita - po njemu tamo su živjeli Hrvati sredinom X vijeka? Znaš da je njemu župa Imota u Hrvatskoj, a da je granica Zahumlja i Hrvatske na Neretvi (bar nekim malim djelom)?
Drugo što je važno - podatak o 70% I2a u zapadnoj Hercegovini je današnje stanje. Da li smo uzeli u obzir migracije sa tog područja od sredine X vijeka do danas?
 
Investigator podatak o 70% I2a u Hercegovini je podatak iz istraživanja iz 2005. godine koje je izvršeno na teritoriji zapadne Hercegovine. E sad koji je narod živio u zapadnoj Hercegovini u srednjem vijeku? Počnimo od Porfirogenita - po njemu tamo su živjeli Hrvati sredinom X vijeka? Znaš da je njemu župa Imota u Hrvatskoj, a da je granica Zahumlja i Hrvatske na Neretvi (bar nekim malim djelom)?
Drugo što je važno - podatak o 70% I2a u zapadnoj Hercegovini je današnje stanje. Da li smo uzeli u obzir migracije sa tog područja od sredine X vijeka do danas?

Opet on za svoje...

Kao prvo, ukoliko su u Hercegovini ziveli izvorni etnicki Hrvati tada oni nisu ziveli u Istri i Zagorju.

Ovo nije jasno samo onome ko to ne zeli da vidi. A ja sam bar jedno 5x ovde ponavljao zbog kojih razloga je to tako da bi dobio odgovor da ne postoji podela na Din-N i Din-S. Ti ces morati jednom da se odlucis koji su Hrvati "pravi" Hrvati a koji nisu.

Dalje... Imota nije u Hercegovini vec je bila delom Hercegovine za vreme Hercega Scepana. Ono sto opisuje Porfirogenit je vec dosta puta ovde diskutovano i pik Din-S se poklapa upravo sa oblastima koje on opisuje kao srpske.

Dalje, bile su vrlo velike migracije prema zapadu pred Turcima. Na taj nacin su Hrvati dobili vise etnicki srpskih Din-S dok su Srbi dobili vise doslovenskih J2, E1b, R1b. Da su migracije isle sa zapada na istok, cak ni tada se ne bi moglo govoriti da su svi danasnji Hrvati od jednog etnickog korpusa upravo zbog jasne separacije Din-N i Din-S.

Dalje... to sto je studija radjena samo za zapadnu Hercegovinu je irelevantno posto i studije za bosanske muslimane daju slican rezultat, kao i rezultati iz otvorenih baza, gde se jasno vide srpska prezimena iz Hercegovine.

Mislim.... nmam volju da ponavljam nesto sto sam rekao mnogo puta. Ako neko ne zeli da razume situaciju objektivno, ja mu ne branim da zivi u zabludi. To je njegov izbor.


Ili ces ti izaci sa nekom genijalnom DANU dubiozom pa ces recimo dokazati kako su Srbi Jovanovici postali od Hrvata Jovanovica......
 
Investigator podatak o 70% I2a u Hercegovini je podatak iz istraživanja iz 2005. godine koje je izvršeno na teritoriji zapadne Hercegovine. E sad koji je narod živio u zapadnoj Hercegovini u srednjem vijeku? Počnimo od Porfirogenita - po njemu tamo su živjeli Hrvati sredinom X vijeka? Znaš da je njemu župa Imota u Hrvatskoj, a da je granica Zahumlja i Hrvatske na Neretvi (bar nekim malim djelom)?
Drugo što je važno - podatak o 70% I2a u zapadnoj Hercegovini je današnje stanje. Da li smo uzeli u obzir migracije sa tog područja od sredine X vijeka do danas?

Granica Hrvatske i Zahumlja na Neretvi? Kada i gdje?

Da sa malo manje nacionalističke ostrašćenosti pristupaš problemu, možda bi se sa tobom nešto i dalo diskutovati...Ovako nema smisla. Ti ćeš Hrvate pronaći i u Ivanjici.

Jesu li Vukotići sa Čeva originialni Hrvati koji su doselili na čevo iz župe Imote?
Jesu li Pejovići iz Pive takođe tog plemena?
Ili Dašići iz Šekulara?
Da ne govorimo o Dapčevićima sa Cetinja ili Gačevićima iz Pljevalja?
Ili Božovići iz Pipera?
Ili Bečanovići iz Nikšićke župe?
ILi Avdalovići i Slijepčevići iz Gacka?

Jesu li ovo sve tvoji Hrvati iz župe Imote? S obzirom da su svi gore pomenuti već testirani kao I2a1b1 Dinaric South? Ako su oni Hrvati, postavlja se pitanje ko su onda Srbi?

Drago mi je da postoji genetika, ako ništa drugo zbog nacionalističkih manipulatora poput tebe jer ruši sve vaše fantastične konstrukcije i laprdanja.
 
Granica Hrvatske i Zahumlja na Neretvi? Kada i gdje?

Zar nismo ovo raspravili već jednom? Kaoko me možeš da me pitaš gdje?

DAI, glava 30:

"Od Raousiona počinje kneževina Zahloumon (Zahumlje) i proteže se sve do rijeke Orontion (Neretva), a na strani morske obale susjedna je Paganima, ali na strani planine zemlja je susjedna Hrvatima na sjeveru a naprijed Srbiji."

1. Porfirogenit kaže da se kneževina Zahumlje proteže do Neretve
2. Porfirogenit kaže da se kneževina Zahumlje sa strane planine na sjeveru (sjeverozapadu) graniči sa Hrvatskom
Zaključak: Zahumlje se graniči sa Hrvatskom u donjem toku Neretve, što znači da oblast preko Neretve pripada Hrvatskoj i Paganiji - kako su gradovi Paganije svi na obali, istoričari pretpostavljaju da se ona nije pružala duboko u kopno. Znači kompletna današnja Hercegovina preko Neretve je bila dio srednjovjekovne Hrvatske opisane u DAI.

Nadam se da više nemamo dilema bar oko ovoga?
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top