čvrsnica
Domaćin
- Poruka
- 4.321
dalmacija, od jadrana do iza drine, vecinski naseljena srbina X stoljece i ti srbi imaju genom?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako onda objašnjavaš da što dalje od Balkana sve manji procenat tog gena kod slovenskih naroda?Recimo u Češkoj i Poljskoj 9%,Rusiji 10%.
I kako onda ima delova Italije i Španije sa velikim procentom tog gena?Pre nego što su došli na Balkan 1300 godine pre nove ere Iliri su živeli u istočnim delovima Nemačke.
Kako nema kad je jedini čovjek koji je ikada uopšte i proučavao slovensku arheologiju južno od Save tvrdio da je ima. Čak u svom radu Srpsko pomorje kaže da je keramika sa prostora između Labe i Sale i Dalmacije toliko ista čak i u 8. i 9.vijeku da sumnja da je čak nekih veza između sjevernih i južnih Srba ostalo i nakon doseljavanja potonjih u Dalmaciju. Janković inače smatra (javno je to rekao na televiziji u Ćirilici) da su Sloveni živjeli u Dalmaciji za vrijeme dolaska Rimljana (što implicitno znači da ih smatra Ilirima ili bar Panonima), ali da su se već u prvim vjekovima nove ere odselili sjeverno od Karpata i da su zatim u 6. i 7. vijeku vratili nazad kao Sloveni. On smatra da Sloveni nisu bili tu tek nekoliko generacija 200-300 godina i spominje Zarubinjecku kulturu kao staru kulturu Slovena i prethodnicu praškokorčakovske kulture. Problem je samo što je Zarubinjecka kultura nešto starija jer počinje bar u trećem vijeku prije nove ere.
Nestorov Ljetopis jasno kaže da su Volhi potisnuli Slovene iz Podunavlja na sjeveroistok. Za Jankovića su ti Volhi Rimljani. Za neke druge su to Kelti koji u 4. vijeku pne prodiru u Panoniju. Zbog datovanja Zarubinjecke kulture vjerovatnija je ova druga opcija.
Prag Korčak kultura je po datovanju prethodila seobi Slovena na Balkan tako da je ne možemo tražiti u integralnom obliku na Balkanu u 7. vijeku već samo u tragovima koji postoje i koje je Janković detaljno opisao u svom radu Srpsko pomorje. Ne postoji zasad nijedna kultura koja se jasnije ne podudara sa I2a1b1 Dinaric haplogrupom od Praškokorčakovske kulture. Ona se dosad i mimo genetike povezivala sa tzv. duljebskom grupacijom Slovena kojoj su pripadali Srbi, Volinjani, Bužani, Dregoviči, Drevljani pa i Hrvati.
Propustio si zapadnu i centralnu Ukrajinu, sjeveroistočnu Slovačku, južnu Poljsku, Polesje (granični dio Belorusije i Ukrajine)....
dalmacija, od jadrana do iza drine, vecinski naseljena srbina X stoljece i ti srbi imaju genom?
When the Croatian archaeologist Zdenko Vinski (1954) published a number of pots from the collections of the Archaeological Museum in Zagreb, interpreting them as Prague-type pottery,
many replied that the earliest Slavic pottery in Croatia was not earlier than the eighth century and had nothing to do with the Prague type.
Dakle keramika nije preklom iz Pripjata.
Moracu poceti da koristim prevoditelje sa ovog hrvatskog posto te nista ne razumem.
Sustina je jednostavna:
Pogledajte prilog 232818
![]()
Ako to nije Dalmacija, onda ja ne znam sta je....
Pogledajte prilog 232819
i koji je to genom?
Vidi, ja znam neke Vujanoviće koji su crni ko ugarak po mojoj pretpostavci mešavina E1b sa nekim prethodnim atlantomediterancima ( R1b), tako da se ne bih frljao sa bratstvenicima. Ovaj ima karakteristike I2a1 ali uzgred ima malo pojačane veđe što je karakteristika E1b. Ipak je to Vukojebina između Prijepolja i Tirane.S obzirom da se ovdje dosta raspravljalo o tome da li se na osnovu izgleda može odrediti haplogrupa, evo jednog izazova. Znači pitanje je koje je haplogrupe ovaj čovjek tj. crnogorski predsjednik Vujanović? Skoro sam naletio na rezultat testiranja jednog njegovog bratstvenika. Evo i slike da ne bude zabune:
![]()
Vidi, ja znam neke Vujanoviće koji su crni ko ugarak po mojoj pretpostavci mešavina E1b sa nekim prethodnim atlantomediterancima ( R1b), tako da se ne bih frljao sa bratstvenicima. Ovaj ima karakteristike I2a1 ali uzgred ima malo pojačane veđe što je karakteristika E1b. Ipak je to Vukojebina između Prijepolja i Tirane.
mislio sam na nešto krupnije oči i obrve koje se spuštaju dugo po liniji skoro do nivoa ušiju ( jedan od drastičnijih primeraka je episkop Irinej Bulović) koje su karakteristične za romansko-arbanaški tip koji je prisutan i u Crnoj Gori. (a la Silvester Stalone).Nije to bas zahvalan posao kada pokusavas prepoznati haplotip po fotografiji. Postoje slucajevi kada je to lako ali postoje i kada je vrlo tesko.
Zanimljivo je da je ovaj tip obrva kod Vujanovica "R1b-ovski". Ne tvrdim da je uvek tako ali se dosta cesto srece.
On je Tatar.Nikolaj Valujev, ruski bokser... ili on ima nekih azijatskih gena???
On je Tatar.
Možeš ti da ga hebeš ako oćeš, ali on ostaje Tatarne može Nikolaj biti Tatar da ga hebeš...
Nikolaj Sergejević Valujev???
Ja sam mislio da su ruski Tatari muslimani...
Ne, ne Čuvaši su drugo... Tatari u Kazanju npr. su svi muslimani...u Crnoj Gori sam imao priliku da razgovaram sa jednim Tatarinom i iznenadio sam se koliko oni vole Rusiju... a nema razloga da meni laže...
tipu. Zato se ne bi bas slozio sa Lesandrom da je u pitanju karakteristika svojstvena za E1b. Sta vise, ima dosta nosilaca E1b sa vrlo tankim obrvama.Da se jos samo vratim na ovo sto je pisao investigator o Vujanovicu... Dakle, testiran je covek sa prezimenom Karadaglic (za one koji ne znaju Kar-Dag na turskom znaci Crna Gora) pa ga Karadaglic dodje isto sto i Crnogorac )))))))
Jedan poznati predstavnik ove porodice je Milos Karadaglic:
![]()
![]()
![]()
![]()
Jednom smo davno govorili o tome da je pokojni Tose Proeski takodje najverovatnije bio R1b. Njih dvojica imaju dosta zajednickih dodirnih fenotipskih crta.
Inace, vidimo da su kod Milosa obrve takodje jako izrazene. Mnogo ljudi u recimo Hercegovini ima takodje izrazene obrve, mada fenotipski pripadaju dinarskom antropoloskom