Pričat o tzv. hrvatskim i srpskim genima je smiješno i neozbiljno. Uopće ne postoji nešto što bi se nazvalo distinktivnim hrvatskim ili srpskim genom. Pitam se ima li ovdje uopće nekoga tko se, makar u najmanjoj mjeri kuži u genetiku, a potom ima li onih koji se kuže u antropologiju, sociologiju ili povijest. Odgovor bi na sve upite bio jako kratak - nema.
Pozdravljam vas, samo nastavite pretakati iz šupljeg u prazno.
Prijatelju, nacionalni gen kao gen ne postoji ali postoji gen koji je karakteristican za neku populaciju.. Iz tog razloga nemamo kod recimo Portugalaca I2a-Dinaric niti isti mamo kod recimo Francuza ili Marokanaca. Zbog toga i ne govorimo o migracijama Slovena u Maroko i slicno tome.
Zbog iste stvari nemamo kod Hrvata recimo hg-B i mozemo pouzdano da tvrdimo da Hrvati nisu africkog podrijetla, ne?
Ono sto je karakteristicno za Hrvate je da oni imaju kako Din-S, tako i Din-N komponentu I2a ali su one fizicki razdvojene na stanovnistvo Dalmacije (Din-S) i kontinentalnu Hrvatsku (Din-N). Da je Din-S izvorno hrvatski marker, sretao bi se i u recimo Varazdinu onoliko koliko u Makarskoj, a isto bi se tako Din-N sretao kod stanovnika Dubrovnika u raznopravnom procentu.
Jedini zakljucak koji se moze izvuci je taj da te dve populacije (iako relativno bliske) nisu istog porekla.
Vec smo vise puta goovorili da po DAI podrucja sa danas najvecom koncentracijom Din-S naseljavaju Srbi. To sto se danas mnogo njih smatra Hrvatima (da ne kazem, Hrvatinama) je neka druga prica ali sa 95% uverenoscu mogu da tvrdim da su u Dalmaciju dosli kao Srbi.
Upravo to i jeste glavni kontekst ovog novinarskog humora koji neverovatno precizno (ali nesvesno) govori o X veku (mada je ipak vise to bio XI vek kada dolazi do raslojavanja Srba na one koji ce i ostati Srbima i na one koji u XIX veku ulaze u sastav hrvatskog naciona.
Jedino ostaje da cekamo i da jos vise ljudi uradi testove kako bi se mogla izvrsiti klasterizacija nosilaca hg-I2-Din-S. Ja mirne duse mogu da tvrdim da ce medju danasnjim Hrvatima iz Dalmacije biti nadjena bar 3 klastera koja imaju direktnu vezu sa danasnjim Srbima. Prvi je taj o kojem smo govorili iz perioda do XI veka, drugi iz period nastalih migracijama pred Turcima (XIV-XVI vek) i treci iz kasnijeg perioda.
Ja znam da je za prosecnog Hrvata najgora moguca stvar da mu se dokaze etnicka veza sa Srbima (posto hrvatski nacion i crpi svoju egzistencionu energiju iz animoziteta prema svemu sto je srpsko) ali sada napokon raspolazemo sredstvom koje ce razotkriti mnoge podvale iz proslosti. To se ne moze nazvati drukcije nego tako.
Znam da ti ova moja spika ne godi ali daleko od toga da sam zlonameran. Jednostavno, svakim danom se stvari sve vise slazu na svoja mesta i kristalise se slika o migracijama. Ukoliko moje tumacenje smatras laznim i zlonamernim, ja se izvinjavam ali je to daleko od toga.
O svemo ovome se diskutovalo i ranije ali ljudi koji su se bavili ovom problematikom nisu imali valjana sredstva kojim bi podkrepili svoje tvrdnje. Sada imamo definitivnu potvrdu da pucanstvo koje govori izvorno stokavskim dijalektom ima i zajednicki etnicki koren.